Tunesië

15-01-2011 15:33 99 berichten
Alle reacties Link kopieren
UIt de Volkskrant 15-01-2011,

Q&A

Het land volgens twee boeiende rapporten

ROB VREEKEN

Wat is Q&A daar aan het lezen? Een 'Country Brief' van de Wereldbank. Een rapport over de staat van een land. Interessant.



Waarom?



Omdat het met dit land heel goed gaat. Het heeft 'opmerkelijke vooruitgang geboekt met evenwichtige en aanhoudende groei, goede sociale indicatoren en bestrijding van armoede'. Het kent al zeker twintig jaar een gestage stijging van het inkomen per hoofd van de bevolking. Het land heeft zelfs 'een van de meest rechtvaardige samenlevingen' in de hele regio.



Welke regio is dat? Scandinavië?



Geduld. Het land 'loopt ver voorop in goed bestuur, rechtsstaat en controle van corruptie'. Er is 'goed en effectief economisch beleid'. Enzovoort, enzovoort. De Wereldbank valt van het ene superlatief in het andere: 'stijgend', 'sterk', 'solide'. Zo is het land ook een 'leider wat betreft genderzaken en het versterken van de maatschappelijke positie van vrouwen'.



Is het Noorwegen?



Nee. Tunesië.



Tunesië?? Maar daar komt de bevolking in opstand tegen de maatschappelijke ellende! Is die Wereldbank wel betrouwbaar?



Absoluut. En hier is een tweede bron: de 'Background Note' over Tunesië van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle succesverhalen van de Wereldbank worden bevestigd. Het regeringsbeleid heeft geleid tot 'sterke sociale vooruitgang, hoge geletterdheid en schoolbezoek, lage bevolkingsgroei en geringe armoede. Dit pragmatisch beleid heeft bijgedragen aan sociale en politieke stabiliteit.'



Niet te geloven.



Het staat er echt. Ook het State Department bejubelt de rechten van vrouwen. Het onderwijs is uitstekend. 'Tunesië heeft zwaar geïnvesteerd in onderwijs. Het aantal universitair studenten steeg van 41.000 in 1986 naar 357.472 in 2009.'



Waarom dan die rellen?



Je zou kunnen zeggen: in de voorsteden van Parijs en in Amsterdam-West maken die knapen ook van tijd tot tijd amok, dat zit kennelijk in de aard van het beestje. Maar de echte verklaring is wel degelijk uit die rapporten te destilleren: hoge werkloosheid onder de afgestudeerde jeugd, en een ondemocratisch regime dat geen normale uitlaatklep biedt voor onvrede. De geschiedenis leert: het zijn nooit de paupers die in opstand komen, maar degenen die al iets bereikt hebben en de mogelijkheid van méér opsnuiven. Als de Arabische regeringen hier één les uit kunnen trekken is het: hou ze dom, arm en gelovig.



Zeer toe te juichen, de protesten in Tunesië tegen Ben Ali, die het land al jaren lang in een wurggreep greep houdt. Terecht dat de Tunesiërs hun vrijheden opeisen. Toch verbaast mij dit ook weer: hoge investeringen in onderwijs, rechten van vrouwen. Stel dat het gevolg van deze revolutie is dat daar een Taliban achtige regering komt? Hoe gaat het dan bijvoorbeeld verder met die vrouwen? Wat kan het westen doen?
Pin me er niet op vast, maar de maatschappijen in deze regio hebben nooit de garantie dat het beter wordt, het is zelfs mogelijk dat de problemen nu pas beginnen omdat er één of andere gek opstaat die de sharia wel ziet zitten. Ik denk dat de bevolking er geen goed aan heeft gedaan hun president te verjagen, want ze weten niet wat ze er voor terugkrijgen.

Binnen 60 dagen is er een presidentsverkiezing, laten we hopen dat Tunesië een relatief seculiere staat blijft.
Tunesië? Het Tunesië dat ik ken van mijn vakantie met de zeer opdringerige mannelijke Moslims die alleen achter je geld zaten of in je broek wilden? Dat Tunesië?



Ik val van mijn stoel.
Helemaal met Iris eens. Wat 'n kutbevolking daar. Zolang ze ze maar niet toestaan naar europa te 'vluchten' nu ze onderling mot hebben. Marokkanen in hun eigen land zijn nog 10 keer beter te pruimen dan Tunesiers in hun eigen land. Hou mijn hart vast als we hier 'n invasie van Tunesiers zouden krijgen.
Ik weet te weinig van de situatie om er een oordeel over te hebben. Maar in zijn algemeenheid lijkt het mij idioot om een slecht regime te accepteren alleen maar 'omdat je niet weet wat je ervoor terug krijgt'. Wij hebben Balkenende toch ook niet laten zitten omdat we niet wisten wie er anders op die stoel zou komen?
quote:nummerzoveel schreef op 15 januari 2011 @ 17:49:

Ik weet te weinig van de situatie om er een oordeel over te hebben. Maar in zijn algemeenheid lijkt het mij idioot om een slecht regime te accepteren alleen maar 'omdat je niet weet wat je ervoor terug krijgt'. Wij hebben Balkenende toch ook niet laten zitten omdat we niet wisten wie er anders op die stoel zou komen?Dan noem je nogal een cultuurverschil op. Het zal de eerste keer in die regio niet zijn, dat er ineens een streng religieus regime voor terugkomt.Mooie gebakken peer.
quote:nummerzoveel schreef op 15 januari 2011 @ 17:49:

Ik weet te weinig van de situatie om er een oordeel over te hebben. Maar in zijn algemeenheid lijkt het mij idioot om een slecht regime te accepteren alleen maar 'omdat je niet weet wat je ervoor terug krijgt'. Wij hebben Balkenende toch ook niet laten zitten omdat we niet wisten wie er anders op die stoel zou komen?Ik vind dat wij (lees: westerse wereld) zich niet te bemoeien heeft met de sores van 'n ander continent met 'n andere cultuur. Alleen als wij er hier zelf last van ondervinden. Wie weet is 'n ander regime wel goed voor dat land. Ben nog nergens ter wereld zulke agressief opdringerige manspersonen tegen gekomen als daar.
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 15 januari 2011 @ 17:42:

Tunesië? Het Tunesië dat ik ken van mijn vakantie met de zeer opdringerige mannelijke Moslims die alleen achter je geld zaten of in je broek wilden? Dat Tunesië?



Ik val van mijn stoel.



Ik ben er ook een keer geweest met vakantie,en ook nooit weer .

ik ben nog nooit zo vaak lastig gevallen als daar het heeft mijn hele vakantie vergalt.

als ze niet probeerden je zakken te rollen,zaten ze wel aan je .
Alle reacties Link kopieren
Ik ken hele lieve en degelijke mensen uit Tunesie, dus om nu iedereen weer voor 't gemak over een kam te scheren door een vakantie ervaring vind ik ook weer zo kortzichtig.
quote:Philein schreef op 15 januari 2011 @ 18:00:

Ik ken hele lieve en degelijke mensen uit Tunesie, dus om nu iedereen weer voor 't gemak over een kam te scheren door een vakantie ervaring vind ik ook weer zo kortzichtig. Politiek ook zeer verantwoord.
Alle reacties Link kopieren
The World Bank is a vital source of financial and technical assistance to developing countries around the world. Our mission is to fight poverty with passion and professionalism for lasting results and to help people help themselves and their environment by providing resources, sharing knowledge, building capacity and forging partnerships in the public and private sectors.

De Wereldbank vergelijkt Tunesië met andere ontwikkelingslanden, met name die uit de regio als je het rapport leest. Sowieso is een positief rapport reclame ook voor henzelf. Heb het even doorgebladerd en over de politieke situatie maken ze welgeteld 5 zinnen vuil. Over het GDP per capita geven ze geen cijfers, een "steady increase" kan ook 0.00001% per jaar betekenen.



Het westen doet meestal toch enkel iets als er olie is, en dan lukt het ze nog niet ergens een democratie neer te zetten. Laat de Chinezen de boel daar maar overnemen.
quote:Philein schreef op 15 januari 2011 @ 18:00:

Ik ken hele lieve en degelijke mensen uit Tunesie, dus om nu iedereen weer voor 't gemak over een kam te scheren door een vakantie ervaring vind ik ook weer zo kortzichtig. De vrouwen waren wel te pruimen idd. Maar 'n bevolking doet het zichzelf aan dat ze door het merendeel van de toeristen die er ooit kwamen, uitgekotst worden. Dat zijn geen incidentjes meer. Als ik vergelijk tussen de moslimlanden waar ik ben geweest (Marokko, Egypte, Jordanie en Tunesie) dan staat Tunesie toch eenzaam op kop wat agressieve opdringerige asociale mannen betreft. En in die andere landen zijn 't toch ook al geen lieverdjes. Okee, Jordanie viel ontzettend mee voor 'n moslimland.
quote:Philein schreef op 15 januari 2011 @ 18:00:

Ik ken hele lieve en degelijke mensen uit Tunesie, dus om nu iedereen weer voor 't gemak over een kam te scheren door een vakantie ervaring vind ik ook weer zo kortzichtig. Een rondreis met twee personen door een heel land geeft echt wel een indruk hoor. Soms is men gemiddeld gezien gewoon niet zo leuk.
quote:elninjoo schreef op 15 januari 2011 @ 18:08:

[...]



De vrouwen waren wel te pruimen idd. Maar 'n bevolking doet het zichzelf aan dat ze door het merendeel van de toeristen die er ooit kwamen, uitgekotst worden. Dat zijn geen incidentjes meer. Als ik vergelijk tussen de moslimlanden waar ik ben geweest (Marokko, Egypte, Jordanie en Tunesie) dan staat Tunesie toch eenzaam op kop wat agressieve opdringerige asociale mannen betreft. En in die andere landen zijn 't toch ook al geen lieverdjes. Okee, Jordanie viel ontzettend mee voor 'n moslimland.Gambia was ook een ramp qua mannen vond ik.
quote:iris1969 schreef op 15 januari 2011 @ 18:09:

[...]





Gambia was ook een ramp qua mannen vond ik.

Daar waren ze opdringerig om je wat te kunnen verkopen. Maar daar probeerden ze je tenminste niet in je hotelkamer aan te randen.



Ze hebben daar sekstoerisme voor de behoeftige westerse rijpere vrouwtjes, van vrouwen die daar niet naar op zoek zijn blijven ze af.
Alle reacties Link kopieren
Ja nou ja, ik denk dat we deze discussie al tientallen keren hebben gevoerd en het sowieso niet een beetje offtopic wordt hier. Ik snap jullie visie wel, maar ik vind het zo ontzettend negatief klinken, kan daar slecht tegen merk ik.

Dat jij slechte ervaringen hebt met mannen in Tunesie, ok, maar noem dan niet iedereen daar meteen een 'kutvolk', want dat klopt dan gewoon niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 15 januari 2011 @ 18:08:

[...]



De vrouwen waren wel te pruimen idd. Maar 'n bevolking doet het zichzelf aan dat ze door het merendeel van de toeristen die er ooit kwamen, uitgekotst worden. Dat zijn geen incidentjes meer. Als ik vergelijk tussen de moslimlanden waar ik ben geweest (Marokko, Egypte, Jordanie en Tunesie) dan staat Tunesie toch eenzaam op kop wat agressieve opdringerige asociale mannen betreft. En in die andere landen zijn 't toch ook al geen lieverdjes. Okee, Jordanie viel ontzettend mee voor 'n moslimland.



Wat een goede,objectieve en wetenschappelijke methode om "Moslimlanden' onder te verdelen. Ze zijn wel te pruimen wanneer de mannen de mooie blanke Viva vrouwtjes met rust laten en anders.En als ze verder maar niet deze kant op komen!

Wel fijn voor jullie dat er nogal wat slachtoffers vielen bij de rellen in Tunis en vandaag in Monastir. Dat scheelt weer als een van jullie er ooit nog eens op vakantie wil gaan. Bah!!
Ik zal er nooit meer terug naar toe gaan, al kreeg ik geld toe.



Weet je, in Peru ben ik beroofd. Toch heeft die ene rotte appel mijn positieve visie van het volk daar niet negatief beinvloed. Als het echter 90% slechte ervaringen betreft met de lokale bevolking, dan doen ze het zichzelf aan, dat ze zichzelf 'n slechte naam bezorgen. Daar kunnen de paar goede appels geen verandering meer in brengen. Ze verpesten het dus zelf voor de minderheid niet agressieve mensen in hun land.
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 15 januari 2011 @ 18:09:

[...]





Gambia was ook een ramp qua mannen vond ik.Nou Iris1969, heel wat 50+ vrouwen zijn het niet met je eens hoor! Die smullen ervan.
Alle reacties Link kopieren
Vind ik nog steeds kortzichtig van je Elninjoo. Je zou beter moeten weten, echt.
quote:Philein schreef op 15 januari 2011 @ 18:25:

Vind ik nog steeds kortzichtig van je Elninjoo. Je zou beter moeten weten, echt.Dan maar kortzichtig maar ik ontken mijn negatieve ervaringen en gevoel niet. Liever kortzichtig dan politiek correct omdat er ook een paar procentjes goede brave burgers tussen het tuig zit.
Alle reacties Link kopieren
Het mag ook dat je er zo over denkt, maar ik snap het niet goed. Ook ik heb rotervaringen opgedaan tijdens reizen e.d., maar ik heb geen negatiever beeld van de desbetreffende bevolking van zo'n land gekregen. Ik wist situaties altijd wel te linken aan bepaalde omstandigheden. Verheldert een bepaald beeld alleen maar.
Ik heb in veel landen idd geen negatief overall beeld gekregen van de bevolking door 1 of enkele incidentjes. Maar in Tunesie ervaarde ik het gewoon doorlopend strontvervelend.
Alle reacties Link kopieren
Jammer dat je die ervaring hebt Elninjoo. Op naar Canada dan maar!
Ze hebben ondertussen het leger ingezet om de rust te bewaren. Ik hoop dat het niet het tegenovergestelde gevolg heeft.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven