Verkiezingen in Kenya

28-12-2007 21:29 389 berichten
Alle reacties Link kopieren
Gistern waren de Keniaanse presidentsverkiezingen. President Kibaki zorgde voor economische groei, maar hield de corruptie in stand.

Achtergrond - Verkiezingen Kenia in teken van armoede en corruptie



Nairobi, 27 dec. „Wij merken niets van die economische vooruitgang onder president Mwai Kibaki”, sneert de arme boer Maora. Hij zet zijn spade in de aarde en zegt: „Alleen de effectenmakelaar op de beurs gaat het beter. Daarom stem ik op de oppositiekandidaat Raila Odinga”. Driekwart van de Kenianen leeft een karig bestaan in ruwe rurale gebieden.



In een nieuwe koffiebar in de Keniaanse hoofdstad Nairobi nippen twee nette dames aan hun kopje espresso. Zij vrezen een zege van Raila, leider van de Luo-stam: „Wat staat ons Kikuyu’s te wachten bij een verlies van onze leider Kibaki? Het presidentsschap behoort aan ons Kikuyu’s, we geven het nooit meer op.”



Onvoorspelbare uitslag



Er staat veel op het spel bij de verkiezingen vandaag waarbij 14 miljoen stemgerechtigden in Kenia een nieuwe president kiezen, 210 parlementsleden en 2.484 gemeenteraadsleden. Zelden verliep in een Afrikaans land de race voor het presidentsschap zo combattief, nooit eerder in Oost-Afrika dreigde een zittende president door kiezers te worden afgewezen.



De uitslag is onvoorspelbaar: van de negen presidentskandidaten krijgen de twee koplopers Mwai Kibaki (76) en Raila Odinga (62) volgens de opiniepeilingen vrijwel evenveel stemmen. Door het te verwachten nipte verschil groeit de kans op geweld en fraude. Er vielen bij de campagnes al dertig doden.





Kibaki kwam vijf jaar geleden aan de macht na de historische overwinning van de oppositie tegen de 24 jaar lang heersende president Moi. Al vanaf zijn eerste ministerspost in 1963 zit Kibaki in de Keniaanse politiek. Maar in tegenstelling tot andere Afrikaanse leiders voert hij niet energiek vanuit de frontlinie aan, hij is dynamisch als een koude pizza. „De saaie Kibaki valt moeilijk te verkopen aan een opgewonden publiek”, beaamt een campagnemedewerker van hem. En een grote zakenman: „Kibaki liet de economie weer groeien na de afbraak onder Moi, daarvoor verdient hij lof. Maar hij hakt geen knopen door, hij laat ministers ruzie maken en hij deed weinig aan het herstel van de geërodeerde wegen en de havens.”



Verwachtingen



De verlossing van Moi schiep hoge verwachtingen. „Zonder Moi is alles mogelijk”, scandeerden opgeluchte Kenianen na het verlies in 2002 van Mois kandidaat Uhuru Kenyatta tegen Kibaki. Een jaar lang ging Kenia door veel turbulentie. Verkeersagenten die buschauffeurs smeergeld afpersten werden door woedende passagiers het veld ingejaagd. Vermeende corrupte rechters werden naar huis gestuurd. Media en artiesten schokten omzichtige Kenianen met hun in vrijheid gemaakte kritische werk. Het conservatieve Kenia moderniseert in grote snelheid na jaren van repressie en sociale stagnatie, met meer kranten, meer culturele centra, meer musici en schrijvers en meer FM-radiostations. Kibaki schiep het klimaat voor deze culturele bloei.



Gratis onderwijs



Ook kwam Kibaki onmiddellijk de belofte voor gratis lager onderwijs na. Er gaan nu twee miljoen meer kinderen naar school. Armen crepeerden vroeger op de drempel van het ziekenhuis, door de oprichting van nieuw fonds krijgen ze nu medische hulp. Nairobi raakte verstopt door het grote aantal nieuwe auto’s op de wegen en de elektriciteit- en watervoorziening zijn verbeterd. Van de jaarlijkse economische groei van vijf tot zes procent profiteren vooralsnog echter vrijwel alleen de rijkere stedelingen, ze doen betere zaken in een omgeving met minder criminaliteit. Veel van die rijken behoren tot de Kikuyu-stam.



Een overwinning van Raila betekent een stem tegen de Kikuyu. Dit is de grootste van de veertig stammen en de meest invloedrijke in de zakenwereld en de politiek. Kenia’s eerste president Jomo Kenyatta was een Kikuyu en ook onder zijn opvolger Moi bleef een zakenelite van de stam aanzienlijke invloed uitoefenen. Kibaki’s kliek van vertrouwelingen komt van rond Mount Kenya, het woongebied van de Kikuyu. Het wijdverspreide gevoel onder andere stammen dat de Kikuyu’s „nu wel genoeg uit de ruif hebben gegeten” speelt Raila in de kaart.



Corruptie



Kibaki creëerde tijdens zijn campagnes in de diverse tribale gebieden 12 nieuwe districten, presentjes met de beloftes voor meer banen in het overheidsapparaat, en zijn vrouw deelde biljetten van vijftig shilling (een halve euro) op straat uit. Raila beloofde zijn medestanders, onder wie enkele notoir corrupte politici, posities in zijn regering.



Corruptie ligt net als tribalisme diep verankerd in de Keniaanse samenleving. Daar kon of wilde Kibaki weinig aan doen. Onder Moi verloor de staatskas vermoedelijk meer dan één miljard dollar door corruptie, Kibaki zette die traditie voort en door zijn ministers werden enkele honderden miljoenen gestolen.





Oppositieleider Raila Odinga (62)



Raila is relatief jong en uiterst dynamisch vergeleken met de bejaarde groep machthebbers rond Kibaki. Het merendeel van de Keniaanse stemmers is jong en hunkert om de stoffige politici opzij te schuiven. Raila huurde een voormalige campagneleider van Bill Clinton in. Hij voerde een briljante en moderne campagne. Al tijdens de uitzendingen van het wereldkampioenschap voetbal, in de zomer van vorig jaar, adverteerde hij met spotjes en op de Keniaanse tv de afgelopen weken waren behendig gemaakte propagandafilms en vlotte reclames te zien.



Dat werkte verfrissend in Kenia maar roept bij tegenstanders het beeld op van een gewetenloze populist. „Raila is de beste campagnevoerder van alle kandidaten”, zegt een bezorgde zakenman, „hij is uitvoerig over zijn beloftes hoe hij het geld gaat uitgeven, maar veel minder specifiek hoe het verdiend moet worden.” Met een overwinning van Raila groeit de beweging van populistische machtshebbers in Afrika, gevoed door de teleurstelling over de oude politieke garde.



----



Moge duidelijk zijn dat de Kikuyu m.i nou eens eindelijk de macht moeten opgeven. Alles is in hun handen en corruptie viert hoogtij. (ook zonder hun, dat dan weer wel)



Gisteravond heeft er een hevige brand gewoed in mijn geliefde Diani Beach, waar ik zoveel tijd doorbreng en waar het weeshuis staat waarvan ik in het bestuur zit. Diani is het toeristencenrtrum aan de zuidkust van Mombasa. Er is zoveel weg, shoppingmall, restaurantjes, barretjes, cottages, winkeltjes, dramatisch. Ben ervan in shock. Afrika kennende komt dat nooit meer goed. Ik heb live via telefoon een verslag gehad en het is vreselijk. Op Election Day. Dat geeft te denken.

Veel van het land aan de kust is in het bezit van de fam. Moi, Kikuyu uiteraard.

De stammenhaat in Kenya is erg, wij hebben het hier over discriminatie, we kunnen nog wat leren van hun.

Elke keer ben ik weer verbijsterd.



De stemmen zullen nooit eerlijk geteld worden, onmogelijk.

Raila ( een Luo) ligt op kop, maar ik zweer jullie dat Kibaki blijf zitten. Met steun van de Kikuyu families Kenyatta en Moi.

Als Raila wint, dan hebben we voor het eerst een niet Kikuyu.

Help me mee hopen!

Niet dat ik dan verwacht dat het goedkomt, want het komt nooit meer goed op dat continent, believe me, maar het kan de zaken ietsje verbeteren, waardoor het volk weer hoop krijgt.

En dat hebben ze nodig.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
;-)



Komt er aan.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
'Rellen kosten Kenia 1 miljard dollar'

NAIROBI - De politieke onlusten in Kenia kunnen de economie van het land 1 miljard dollar gaan kosten. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën in de hoofdstad Nairobi heeft dat dinsdag verklaard.





Volgens de zegsman gaat er veel geld verloren doordat mensen niet naar hun werk gaan en productie komt stil te liggen. Een ander probleem is dat toeristen onder de huidige omstandigheden Kenia mijden. Toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het Afrikaanse land.





Kenia is het toneel van politiek geweld sinds de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki, eind vorig jaar. Door de gewelddadigheden zijn zeker zeshonderd mensen gedood en is een kwart miljoen mensen van huis en haard verdreven.





De economie van Kenia had in 2006 een omvang van 21,2 miljard dollar. De regering gaat voor dit jaar uit van een groei van ongeveer 7 procent. Vorige week waarschuwde de Wereldbank dat door de onlusten niet alleen de Keniase economie, maar ook die van omringende landen schade kan oplopen.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
He Saartje, ga je alleen? Jeetje jammer, maar moet zeggen dat ik het ook wel verwacht had. Maar jij gaat je volgens mij goed redden daar in je eentje (en twintig drukke kids natuurlijk ;-] ). Idd 'geluk' dat je verzekering dit nu dekt trouwens!



Het is trouwens echt vreemd (understatement) hoe veel mensen reageren op die noodhulp. Punt 1 het is helemaal niet veel; als je alleen al ziet hoeveel geld wij pompen in dure gevechtsvliegtuigen, nieuwe snelwegen etc. Punt 2: mensen hier krijgen steeds meer dat 'ikkeikke en de rest kan stikken' gedrag. Daar wordt ik dus echt misselijk van. Natuurlijk kunnen en moeten er in Nederland genoeg dingen veranderd worden, en moeten we de armoede etc ook hier aanpakken. Maar vinden we nou ook niet dat wij het toch echt stukken beter hebben dan de mensen in Afrika?!

Wat ik alleen dan wel hilarisch vind is dat die mensen die hier zo de mond van vol hebben zijn juist degenen die zeggen Wilders of Verdonk aanhangers te zijn........



Wel ben ik het ermee eens dat 'we' er op moeten letten dat het geld wel goed terecht moet komen. Dus waar het écht nodig is, en niet dat een voedselconvooi door politieagenten onderschept wordt....
anoniem_47172 wijzigde dit bericht op 08-01-2008 13:13
Reden: toevoeging
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ja Girl, ik ga alleen. Had het ook aan zien komen en zelfs aangeraden. Als je bang bent of heel erg twijfelt moet je niet gaan. Daar heeft niemand wat aan, zij zelf niet, de kinderen niet en ik ook niet.



He, politieagenten moeten ook eten toch ;-)



En nu geef ik mezelf even een schop onder de kont om de nodige dingen te doen, anders ben ik zaterdag niet klaar voor vertrek...
Alle reacties Link kopieren
Ojee, bemiddelingspogingen tot nog toe niet geslaagd en er zijn weer protesten van de oppositie aangekondigd. Dacht ik dat het eindelijk de goede kant opging.......:-(



Dit las ik bij de BBC op de site:



Kenya election protests to resume

Kenya's main opposition party will resume mass protests after last month's disputed elections, its spokesman says.

The announcement follows the failure of efforts to mediate in the crisis by Ghana's President John Kufuor, who is the African Union chairman.

He has left Kenya, unable to persuade opposition leader Raila Odinga to meet President Mwai Kibaki.

Violent protests over alleged election fraud have left some 600 people dead and the police have banned all rallies.

Opposition Orange Democratic Movement (ODM) members will march to a Nairobi police station to notify the authorities of their plan to hold nationwide protests next Wednesday, an ODM source has told Reuters news agency.

"We have recognised that the government is not interested in any mediated resolution to the crisis in our country," ODM spokesman Salim Lone told the AFP news agency.

He said further details of the protests would be announced later.

The ODM called off a planned rally on Tuesday, saying it would give international mediation efforts a chance to succeed.



'Finished'

Top US Africa official Jendayi Frazer and four African ex-presidents have been in Kenya trying to end the crisis in what had been seen as a relative beacon of stability in East Africa.

Before he left, Mr Kufuor sounded upbeat, saying that former UN Secretary-General Kofi Annan would lead further mediation attempts, along with a panel of eminent African personalities.

Mr Odinga claims he was robbed of victory and insists that Mr Kibaki steps down.

European Union observers said they had concerns about the way the votes were added up, which could have affected the official results.

But Mr Kibaki has sworn in most of his key ministers and says the election is "finished".

Minor ministerial posts have not been filled, leaving the way open for a possible government of national unity.

Mr Odinga, however, has refused to join a power-sharing administration led by Mr Kibaki.

The opposition leader refused an offer to meet Mr Kibaki, unless it was led by mediators - a condition rejected by the president.

As well as the deaths, some 250,000 have fled their homes, following clashes between rival political and ethnic groups.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop echt dat Kofi Annan wat zal weten te bereiken.

Maar krijg er inderdaad een hard hoofd in, terwijl het er even op leek dat het de goede kant op zou gaan.



Ik krijg trouwens toch gezelschap morgen en mijn eerste week daar....
Alle reacties Link kopieren
Oh Saartje,



wie? Ja natuurlijk moet je dat niet hier neerzetten, maar anders n privemail?! Ben wel benieuwd namelijk....
Alle reacties Link kopieren
Je hebt mail!
Alle reacties Link kopieren
Thanks, en je hebt mail terug :-]
Alle reacties Link kopieren
Het gaat maar door en door.

In Nakuru en Naivasha worden mensen opgesloten en levend verbrand.

En afgeslacht met panga's. (machetes)



In Diani Beach zijn gisteren Duitse toeristen vermoord. Ze verklaren in Kenya dat dat niks met de politieke situatie van doen heeft.........ik weet het niet.



Afrikanen die macht hebben zijn despoten. Het interesseert ze niet hoeveel bloed er vergoten wordt en hoeveel vluchtelingen er zijn en nog komen.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Weeskinderen nog steeds ok?
Alle reacties Link kopieren
Yep. We houden het strak in de gaten. Zo snel het geweld weer die kant op gaat, grijpen we in.



Die Duitsers die vermoord zijn is in onze buurt, maar onze Keniaan ter plekke, A, zegt dat dat gewoon een geval van robbery was. "gewoon".





Ik denk meer in termen van een vrijbrief.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond dit een interessante weblog om te lezen over het onderwerp,

al denk ik niet dat de schrijver volkomen gelijk heeft.



http://www.afrikanieuws.nl/site/list_messages/15089



Ik denk wel dat hij een punt heeft maar dat het helaas voor velen nu toch een stammenstrijd is geworden. Toch heb ik nog steeds de hoop dat het in Kenia anders gaat lopen dan in Rwanda of Congo en andere gebieden. Al krijg ik de laatste dagen weer het gevoel dat het alleen maar oploopt qua onrust en geweld... Sluit me dan ook bij Yasmijn aan m.b.t. de vrijbrief. In een land waar chaos heerst grijpen (veel) mensen alle kansen die ze kunnen grijpen om hun eigen levenssituatie te verbeteren ten koste van anderen.
Alle reacties Link kopieren
Die weblog lees ik ook. Ik lees ze allemaal.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Dan vermoed ik dat jij ook zo;n 10x per dag checkt waar al iets nieuws te vinden is...
Alle reacties Link kopieren
Mag 50 keer ook?
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Ik surf het hele net af voor nieuws (Nederland is summier) en van de mensen ter plekke steeds smsjes.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Hebben jullie het gehoord? De oppositieleider is vermoord. Volgens mij breekt nu echt de hel los.
Alle reacties Link kopieren
Hola, niet Odinga hoor... een parlementslid van de oppositie. Maar ik vrees dat dat de zaken inderdaad geen goed zal doen.



Ik kreeg net een mailtje van een vriend uit Oeganda. Hij schreef een boek over de LRA en heeft Idi Amin en Obote meegemaakt... maar mailde nu uit zichzelf dat hij in Kenia was geweest en dat het 'niet goed' was. Stemt mij zeker niet hoopvol.
Alle reacties Link kopieren
Zo zie je maar, wat een idioot volk die swingende afrikaaners eigenlijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad niet de oppositieleider, wel een belangrijk iemand.



Heel goed Willem. Afrikaaners wonen in Zuid Afrika. Je hebt echt verstand van zaken.



Het is ook niet goed, Raaf.



Als Raila en Kibaki op deze voet doorgaan (Kofi Annan heeft ook niks kunnen bereiken) dan voorzie ik een humanitaire ramp.

Eigenlijk is dat het al. Allang.

Maar de wereld ziet dat (nog) niet.



Dit filmpje is een paar weken geleden voor gemaakt. Hoop met mij mee, mensen. A Song For Peace.

Het kan niet zo zijn dat mijn prachtige land ten onder gaat, zoals Ruanda indertijd.





http://www.youtube.com/watch?v=7vvbUFrU7dM



En dit is ons weeshuis.



http://www.youtube.com/watch?v=RCFkkI76BpU
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Oplaaiend geweld Kenia na moord op parlementariër

Uitgegeven: 29 januari 2008 07:52

Laatst gewijzigd: 29 januari 2008 13:25



NAIROBI - In verschillende Keniaanse steden zijn dinsdag rellen uitgebroken naar aanleiding van de moord op Mugabe Were, een parlementslid van de oppositie in Kenia.



Bekijk video



De politie maakte dinsdag bekend dat Were maandag in zijn huis in de hoofdstad Nairobi is doodgeschoten. Tijdens gewelddadigheden in meerdere steden kwamen dinsdagochtend al zeker veertien mensen om.





Het geweld lijkt volgens de politie gerelateerd te zijn aan de betwiste herverkiezing eind december van president Mwai Kibaki. Leider Raila Odinga van de oppositiepartij ODM zei dat hij zijn politieke tegenstanders verdenkt van betrokkenheid bij de moord op Were.



Anarchie



Odinga verwacht dat justitie een gedegen onderzoek naar de moord begint. "Maar zoals u kunt zien, drijft het land naar een toestand van totale anarchie", aldus Odinga.



President Kibaki riep op tot kalmte. In een verklaring drong Kibaki er bij de Kenianen op de vrede te bewaren.



Rellen



Na de moord op Were braken rellen uit in de westelijke stad Kisumu en in de sloppenwijk Kibera in Nairobi. Getuigen lieten weten dat rivaliserende groepen elkaar in Kibera met pijl en boog te lijf gingen. In Kibera zouden zeker veertien mensen door het geweld zijn omgekomen.



In Kisumu gingen zekerd honderd aanhangers van de oppositie de straat op om tegen de moord op Were te protesteren. De politie gebruikte traangas om de betogers uit elkaar te drijven. Volgens inwoners van Kisumu werd een actievoerder gedood.



Eerste politicus



Mugabe Were is de eerste politicus die in het door geweld geteisterde Kenia is gesneuveld. Ruim negenhonderd mensen zijn sinds de presidentsverkiezingen omgekomen bij de etnische onlusten tussen aanhangers van Kibaki en Odinga.



Zeker een kwart miljoen Kenianen is op de vlucht geslagen.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.
Alle reacties Link kopieren
Oh shit, wist dat t nog steeds niet echt goed ging, maar met die moord nu gaat t weer helemaal de verkeerde kant op. Hoe kan het zó fout zijn gegaan vraag je je af....



Leuk trouwens dat filmpje van t weeshuis; was nog bang mezelf voorbij te zien komen haha. Maar goed dat alles in de gaten gehouden wordt. Weet wel wat degene die er nu zit niet zo bang aangelegd is en het hoofd wel koel weet te houden, maar toch, dit is geen feest. En die moord op de duitsers (ook al heeft dat er dan ws niets mee te maken) zal toch ook niet helpen. Weet trouwens dat er komende week nog iemand bij zou komen, maar vraag me af of die gaat als het zo blijft al dan niet erger wordt.
Alle reacties Link kopieren
Hier dan even een berichtje vanuit het weeshuis zelf. Alles goed hier, zelfs zo rustig dat ik tijd heb (lees: me even verveel) om op het forum te kijken ;-)



De moord op de duitsers schijnt opgezet te zijn door de keniaanse vrouw van de duitser die hier woont. En is niet in een hotel gebeurd maar in de privevilla van de duitser.



Ik voel me (nog) niet onveilig hier, de situatie bij ons is tot dusver rustig. Met de kinderen gaat het goed, ze gaan gewoon naar school en voor hen is het gewone leven al weer twee weken bezig. Het personeel is wel een beetje angstig geworden, maar dat komt meer omdat we sinds gisteren 1 nieuwszender kunnen ontvangen en ze nu ineens zien wat er gebeurd.

Ik heb me vandaag wel kenbaar gemaakt bij de ambassase en mij daar laten registeren. Zij nemen dan contact met mij op als de situatie in deze omgeving verslechterd en terugkeer naar Nederland geadviseerd wordt. Maar heden is daar nog geen sprake van hebben ze mij telefonisch laten weten.



Groeten vanuit Kenia
Alle reacties Link kopieren
Haha, zit ik hier net een reactie te plaatsen, terwijl jij dat ook doet Girl.

Ben inderdaad niet zo bang aangelegd en tot nu toe is het nog steeds rustig, maar we moeten wel realistisch blijven. Situatie kan elk moment veranderen en ook hier escaleren.

En vanochtend diegene via sms even gesproken en ze is nog steeds van plan om te komen hoor. Een ander die zou komen is afgehaakt, maar mijn oorspronkelijke reismaatje komt eind vd week. Ze belt me vanavond.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven