Vrouwen na bevalling 1 jaar niet werken

21-12-2007 14:58 715 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag dient de staatssecretaris een motie in om dit te bewerkstelligen. De redenen zijn, dat borstvoeding dan een betere kans krijgt en de Christen Unie vindt dat babies onder een jaar niet in een kinderdagverblijf horen. Emancipatie of niet.



Ik ben het er wel mee eens. Ik werk notabene bij het rijk en hier moeten vrouwen in een wc (de voorruimte van een toilet) kolven!



Bovendien is mijn kleine nichtje in het dagverblijf op haar hoofdje geslagen met een dinky toy door een twee jaar oud kind. Mijn nichtje was net 3 maanden oud en bloedde aan haar hoofdje!

Er zijn ook maar 2 leidsters per 9 kinderen, en je weet hoe dat gaat, een kindje moet plassen, een ander geeft over dus die leidsters zien echt niet alles.



Maar goed, dat vind ik dus, geef je mening.
Alle reacties Link kopieren
mijn idee fash, ik vind dat het te lang is en ook voor de vader zou moeten gelden. Kan die ook betaald op zijn luie reet zitten want hij wilde toch ook kinderen?

Maar goed, blijkbaar wil je zelf kinderen, wil je zelf bv geven en moet je zelf voor de consequenties zorgen, want het begrip maatschappij en collectieve verantwoordelijkheid is lastig voor sommigen.
Alle reacties Link kopieren
FV de vergelijkingen die je geeft gaan volstrekt mank, want er wordt alleen gerefereerd aan de zwangerschapsverloven, er wordt niet gekeken naar andere regelingen zoals ik al eerder aangaf. Ook wordt niet gekeken naar financiele injecties die de overheid doet voor bijv. de thuisblijfmoeders.



De vergelijking met Zweden is appels met peren vergelijken, misschien lijkt het jaar zwangerschapsverlof daar leuk, na het jaar gaan de moeders weer fulltime aan de slag en zitten de kinderen minimaal 40 uur per week in de kinderopvang, en zonder uitzondering allemaal, het hele schoolsysteem is daarop zelfs ingericht.

Niet omdat ouders dat zo graag willen maar omdat de economie noopt hen twee fulltime inkomens te hebben. Ben benieuwd wat onze emiritus hoogleraar en toverkol daarvan te zeggen hebben. Of beperken de zorgen zich slechts tot babies tot 12 maanden? Daarna redt het kind zich wel?



Als je dan toch zinloze vergelijkingen wilt maken, vergelijk dan eens met de States of het gros van de landen die helemaal geen verlof kennen. Wat nou ontzwangeren, baby aan tiet en hup de akkers weer op
fashionvictim schreef op 24 december 2007 @ 12:20:

[...]





Vind je het zelf niet opvallend dat in Zweden, waar vrouwen inderdaad een jaar zwangerschapsverlof krijgen:



1. Meer kinderen geboren worden dan in Nederland en andere Europese landen

2. 97 % van de babies borstvoeding krijgt

3. Mannen meer zorgtaken vervullen dan o.a. in Nederland

4. Vrouwen meer full time werken dan in Nederland





In het artikel waar Traincha een link naar heeft gepost, werd gesteld dat Nederland niet zo heel veel op zou schieten met 'het Scandinavische model', en werd verder geconstateerd dat de relatief hoge arbeidsparticipatie van vrouwen in Zweden meer een historisch bepaald cultureel fenomeen was, dan een gevolg van bewust beleid. Verder bleek uit dat artikel, dat een groot deel van de vrouwen in de zorg werkten. De zorg die voorheen thuis gebeurde, was daar nu van overheidswege geregeld en geinstitutionaliseerd, maar het waren evengoed nog de vrouwen die het moesten uitvoeren. Is dat waar we heen willen? Als je even bedenkt dat de zorg de bedrijfstak is waarin het grootste aantal mensen overspannen raakt (hoge werkdruk, lage waardering.)



Ik denk dat je moet bepalen wat je doel is, en dan moet kijken of je middel daarbij past. Dat heeft mijns inziens meer zin dan hard roepen dat het vanzelf spreekt en als iedereen er nou maar hetzelfde over dacht....

Maken vrouwen de keuze voor flesvoeding inderdaad omdat ze te snel aan het werk moeten? (Er stond ook een link naar dat onderzoek, die heb ik dan inderdaad niet gelezen.) En zijn vrouwen na een jaar thuis weer bereid en in staat fulltime aan het werk te gaan? Is er bereidheid bij werkgevers die maatregel door te voeren? Werken die tijdelijke concracten niet averechts in sommige bedrijfstakken, voor bepaalde groepen mensen? Hoeveel gaat dit kosten, wie gaat het opbrengen, en ten koste waarvan gaat het? Vergeet niet dat het om de begroting van VWS gaat, hoeveel rek zit daar eigenlijk in? Hoe lang duurt het voor je dat terugverdiend hebt, met lagere ziektekosten voor al die kinderen die borstvoeding gehad hebben? Zijn er niet andere zaken die dan veel urgenter zijn en veel rendabeler, ik noem maar wat: hoge belasting op fastfood, alcohol alleen nog verkrijgbaar via de staats-slijterij (Zweeds model ;-) ), kinderen verplicht met de fiets naar school brengen, et cetera?
Alle reacties Link kopieren
[b]meds schreef op 24 december 2007 @ 13:21:[/b



Als je dan toch zinloze vergelijkingen wilt maken, vergelijk dan eens met de States of het gros van de landen die helemaal geen verlof kennen. Wat nou ontzwangeren, baby aan tiet en hup de akkers weer op
laten we inderdaad maar even vergelijken met moeders in afrika, die alleen baren achter een struikje en na een dag of wat het land weer opgaan, kan allemaal prima. jammer alleen dat daar de kinder en moeder sterfte toch net wat hoger is allemaal dan bij ons. Dat wordt bij dit soort vergelijkingen voor het gemak maar vergeten. Natuurlijk kan je 10 kinderen in 10 jaar baren in een sudanees vluchtelingenkamp en loop je 2 dagen na je bevalling weer 10 km voor water omdat je anders sterft van de dorst. Feit is alleen wel dat van die 10 kinderen er zeker 2 overlijden in hun eerste jaar, dat jij met een beetje pech het loodje legt tijdens het baren en dat je in elk geval niet ouder wordt dan pak em beet 40. Scheelt weer aow, dat dan weer wel.
Wat nog niet genoemd is, maar wat me ook niet onbelangrijk lijkt, is dat de achterstand op de arbeidsmarkt voor vrouwen door dit voorstel nog groter zal worden. Tijdens dat jaar "zogverlof" bouwt een vrouw namelijk geen pensioen op, en kan ze geen promotie maken. Vrouwen blijven zo minder verdienen dan mannen. En da's weer een goed argument voor sommigen om de zorgtaken niet gelijk te verdelen
Alle reacties Link kopieren
arwen ik zei al het is een zinloze vergelijking, net als die met Zweden waar de jongeren met bosjes zelfmoord plegen
Alle reacties Link kopieren
Vroeger werd er trouwens meer BV gegeven in Nederland terwijl er geen zwangerschapsverlof was. Mijn grootmoeder zoogde 11 kinderen, en dat zonder Beakrijs Smulders
Alle reacties Link kopieren
Vroeger was voor de jaren 70, toen de heren medici ineens besloten dat BV teveel dioxine bevatte Meds. Er is een behoorlijk effectieve lobby geweest om vrouwen van de BV af en aan de poedermelk te krijgen.



Ik vind 16 weken verlof te kort. Te kort omdat je met een beetje pech 6 weken van te voren met verlof moet ivm zwangerschapsellende en dus maar 10 weken erna hebt. En dat klinkt lang, maar is het echt niet.



Ik ben beide keren 5 maanden na de bevalling thuisgebleven. Beide keren had ik het na een maand of 4 volledig geschoten thuis, maar voor de kinderen was het wel goed dat ik nog thuis was. Nu was daar medisch ook wat mee (met die kinderen), dus wellicht had ik met gezonde kinderen niet het gevoel gehad dat 10 weken na de bevalling weer werken erg vroeg is.



Hoe dan ook, een jaar vind ik te lang. Voor mezelf, ik zou gillend gek worden, voor de werkgever (alhoewel het denk ik makkelijker en goedkoper is om voor een jaar een vervanger te vinden dan voor 16 weken), maar ook voor vrouwen in het algemeen. Want je positie op de arbeidsmarkt wordt gewoon slechter als je elke keer een jaar lang niet werkt. Na een jaar eruit kun je jezelf eerst weer eens een jaar lang bewijzen voordat die promotie eraan komt. En dus ben je twee jaar kwijt, tegen de man nul jaar, want die werkt gewoon door. Aan de andere kant, hoeveel vrouwen werken nu echt in banen waar sprake is van promotie. Bij mijn weten zitten de meeste vrouwen sowieso op een doodlopend spoor wat promotie betreft, simpelweg omdat ze de 'simpelere' banen doen. Dus dan speelt dat hele carriére verhaal al niet meer.



Ideaal zou 6 maanden zijn. BV moet minimaal 6 maanden gegeven worden om effectief te zijn, dus dan is 6 maanden verlof wel heel prettig. Aan de andere kant, wat Eowyn al eerder schreef, het gros van de vrouwen geeft BV na 2 weken al op, dus of de maatregel echt de BV bevordert betwijfel ik ook. Als je BV wilt bevorderen zul je poedermelk op doktersvoorschrift moeten gaan zetten, met verplicht een lactatiekundige langs als je problemen hebt. En een wat realistischer beeld van BV zou ook goed werken. Iedereen accepteert dat bij zwangerschap kwaaltjes horen, maar BV 'moet wel leuk blijven'. Vreemde redenatie vind ik dat altijd. Tijdens de zwangerschap angstvalling geen rood vlees eten, maar bij BV alle statistieken over betere gezondheid voor je kind in de wind slaan.



*stapt van stokpaardje af*



Enfin, half jaar lijkt me prima. Voor moeder en kind en voor werkgever ook nog te behappen lijkt me.



En ik ben heel blij in een land te wonen waar we collectief voor elkaar zorgen. En dus betaal ik mee aan de medische borstverkleining van de buurvrouw en betaalt zij mee aan mijn kinderwens.
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 24 december 2007 @ 11:41:

[...]





Weg met ons sociale zorgstelsel dus? Wat voor iedereen toegankelijk is? Jij wilt dus dat iedereen meer verantwoordelijkheid gaat nemen? Weleens bij stilgestaan dat, als het gaat zoals jij dat wilt, er gezinnen zijn die de ziektekostenverzekeringen niet eens kunnen betalen en onverzekerd zijn?




We betalen nu gemiddeld 35% belasting Traincha. Als de collectieve voorzieningen minder worden, daalt de belasting. Stel dat de belasting naar 20 % gaat. Dan heb je dus 15% van je huidige inkomen meer om te besteden aan het treffen van voorzieningen.



Lijkt mij een scenario dat de moeite van het onderzoeken best waard is.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef op 24 december 2007 @ 11:48:

[...]





Ik reageer even op de laatste alinea. Ik weet niet of je het in de gaten hebt, maar Nederland is een kenniseconomie. Dus leuk hoor, dat je collectieve voorzieningen als scholing wilt afschaffen, maar dan blijft er van onze economie natuurlijk geen klap over. Dus ik weet niet waar jij dat werk gaat vinden waarmee je al die leuke verzekeringen gaat betalen?
Minder collectief betekent netto meer loon.
Alle reacties Link kopieren
Kan best zijn, maar er zit nog altijd verschil in 15 % op een minimum inkomen en een boven modaal inkomen. Wie zal dan uiteindelijk de dupe zijn denk je? Het zal je maar gebeuren zeg dat je met je doodzieke kind bij een ziekenhuis komt en de arts weigert je te behandelen omdat je niet verzekerd bent. Of dat de verzekeringsmaatschappij weigert uit te keren omdat volgens hun statistieken de kans minimaal is dat je op 25 jarige leeftijd kanker krijgt, terwijl door artsen onomstotelijk is vastgesteld dat je wel degelijk kanker hebt.
Alle reacties Link kopieren
Laat mij dan maar lekker collectief verzekerd zijn en meebetalen aan een cosmetische operatie van iemand die misschien in mijn ogen volstrekt onnodig is, maar ik ben wel verzekerd van medische zorg.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef op 24 december 2007 @ 11:56:

ON the question of Europe, Japan, and other modern democracies, both authors are in agreement: Depopulation is coming, and the economic and social consequences will likely be disastrous. The data are indeed staggering: Since the late 1950s, the TFR in Europe has fallen from 2.7 to 1.38--an astounding 34 percent below the replacement level of 2.1. Japan's fertility rate is 1.32. A large number of nations have TFRs between 1.0 and 1.2, including Russia, Spain, Italy, South Korea, and the Czech Republic. Generations of modern children are growing up without brothers and sisters, and roughly 20 percent of women in the leading nations of Europe have no children at all at the end of their child-bearing years.



Both Wattenberg and Longman describe the tragic consequences of these demographic changes: The declining number of workers and increasing number of retirees will leave the European and Japanese welfare states in fiscal crisis; the culture of early retirement will make it hard to extend the retirement age; the cultural opposition to immigration will make it difficult to import and assimilate new workers; the shrinking population will reduce consumer demand and diminish economic innovation; the imposition of new taxes on workers to support programs for the elderly will make it even more difficult for the rising generation to afford children of their own. And while many developed nations have recently enacted "pro-natalist" policies, fertility is still in sharp decline.



The irony is that these nations' economic problems are partly the result of individuals and families pursuing their own economic self-interest. As Wattenberg describes it:



If things proceed as expected, this postwar Euro-Japanese generation

will live longer lives, in healthier circumstances, than any previous

cohort of humanity. By any historical collective standard, the

postwar generation has it all, or almost all. It has made individual

decisions with its own best interests in mind. It wanted cars and

vacations abroad. Women wanted education and career choices. It wanted

its children to be well cared for and to attend good schools. And it

decided to have fewer children than any cohort in human history.

Individually, it apparently made sense.



But socially, it may prove disastrous, as whole civilizations shrink in the decades ahead, seeking a paradise of personal freedom in the present but unable to perpetuate themselves into the future.



Bron: Where have all the children gone



En een leuk artikel over wat dat in de realiteit, nu, as we speak, voor gevolgen heeft in Italie: Where have all the bambini gone?




Tja, wat stel je voor als oplossing? Vrouwen verplichten meer kinderen te krijgen? Dan hou je dus het probleem in stand, want dan zul je steeds grotere generaties kinderen moeten "kweken" om grote groepen ouderen te onderhouden. Want met een beetje mazzel worden die kinderen later ook oud.



Ja, we zitten met een probleem. Maar dat probleem is tijdelijk, want zodra de grote groep ouderen straks exit is en er een kleinere groep mensen oud is, verandert de demografische bevolkingsopbouw. Door het krijgen van (meer) kinderen als oplossing te promoten, continueer je de problematiek gewoon voor de lange termijn.
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 24 december 2007 @ 16:22:

Kan best zijn, maar er zit nog altijd verschil in 15 % op een minimum inkomen en een boven modaal inkomen. Wie zal dan uiteindelijk de dupe zijn denk je? Het zal je maar gebeuren zeg dat je met je doodzieke kind bij een ziekenhuis komt en de arts weigert je te behandelen omdat je niet verzekerd bent. Of dat de verzekeringsmaatschappij weigert uit te keren omdat volgens hun statistieken de kans minimaal is dat je op 25 jarige leeftijd kanker krijgt, terwijl door artsen onomstotelijk is vastgesteld dat je wel degelijk kanker hebt.
Voor mensen op een minimuminkomen zou er wellicht door gemeenten collectief iets geregeld kunnen worden op het gebied van ziektekosten. Zodat ook deze groep verzekerd is van zorg.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef op 24 december 2007 @ 12:20:

[...]

Waarom dan niet zaken als een hoger geboortecijfer, het geven van bostvoeding en meer vrouwen full time aan de bak stimuleren? Waar komt toch die aversie om er uberhaupt over na te denken vandaan?
Waar komt toch de aversie vandaan om na te denken over een systeem waarin mensen meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen voor het treffen van voorzieningen en in ruil daarvoor minder belasting betalen?
Alle reacties Link kopieren
Pinksterbloempje schreef op 24 december 2007 @ 16:28:

[...]





Voor mensen op een minimuminkomen zou er wellicht door gemeenten collectief iets geregeld kunnen worden op het gebied van ziektekosten. Zodat ook deze groep verzekerd is van zorg.
Maar dan betaalt de overheid alsnog mee dus geen eigen verantwoordelijkheid en wie zegt dat gemeenten die kosten willen dragen laat staan kunnen dragen.
Alle reacties Link kopieren
Pinksterbloempje schreef op 24 december 2007 @ 16:31:

[...]





Waar komt toch de aversie vandaan om na te denken over een systeem waarin mensen meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen voor het treffen van voorzieningen en in ruil daarvoor minder belasting betalen?
Ik denk dat de mensen die toch zullen zien als een aantasting van een basisvoorziening.
Alle reacties Link kopieren
arwen173 schreef op 24 december 2007 @ 12:35:

ik vind argumenten die daadwerkelijk ingaan op de noodzaak op al dan niet een jaar lang verlof, zoals meds vaak noemt, treffend en daar heeft de discussie wat aan, niet dat ik het er mee eens ben, maar dat is een andere zaak. Maar al dat geneuzel als eigen keus en betaal het maar lekker zelf, dat is zo niet relevant.
Als de discussie opeens naar het niveau gaat dat alleen mensen met kinderen later AOW krijgen, dan voel ik me niet gehouden om helemaal on topic te blijven Arwen.
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 24 december 2007 @ 16:36:

[...]





Maar dan betaalt de overheid alsnog mee dus geen eigen verantwoordelijkheid en wie zegt dat gemeenten die kosten willen dragen laat staan kunnen dragen.




Gemeenten voeren alleen landelijke wetgeving uit Traincha (ik kijk nu even naar de bijstandwet) en met landelijke middelen (belastinggeld).



Kijk, je hebt gelijk als je zegt dat de groep minimumloners dan geen eigen verantwoordelijkheid voor dat deel van hun eigen voorzieningen dragen. Maar: je zei eerder dat die groep dan geen toegang meer heeft tot zorg door geldgebrek. Ik stel dan voor voor die beperkte groep een collectieve noodvoorziening te maken. En dat is schijnbaar dan ook niet oké.



Aversie dus tegen herziening van het systeem. ;-)
Alle reacties Link kopieren
Pinksterbloempje, lekker kortzichtig ben jij hoor. Als jij morgen ziek wordt en jij hebt weet ik veel hoeveel dure behandelingen nodig, dan betaal ik en alle andere gezonde mensen daar toch ook aan mee, terwijl ik daar niets mee van doen heb. In dat geval zul je blij zijn dat we een collectief zorgstelsel hebben. MAar nu het om kinderen gaat, zou jij maar niet mee moeten betalen.
Alle reacties Link kopieren
Nee, dat maak jij ervan. Ik stel alleen vast dat jij vind dat iedereen zelf voorzieningen moet gaan treffen voor wat betreft ziektekosten; vervolgens zeg ik dat ik dan voorzie dat een groep mensen die niet kunnen betalen vanwege minimum loon en dan maar onverzekerd zijn en dan zeg jij ineens "voor die groep mensen kan een gemeente dan wel een oplossing bieden". Dus tot op zekere hoogte geen eigen verantwoordelijkheid. Dat staat haaks op wat je eerder stelde.
Alle reacties Link kopieren
mimoo schreef op 24 december 2007 @ 16:48:

Pinksterbloempje, lekker kortzichtig ben jij hoor. Als jij morgen ziek wordt en jij hebt weet ik veel hoeveel dure behandelingen nodig, dan betaal ik en alle andere gezonde mensen daar toch ook aan mee, terwijl ik daar niets mee van doen heb. In dat geval zul je blij zijn dat we een collectief zorgstelsel hebben. MAar nu het om kinderen gaat, zou jij maar niet mee moeten betalen.




Mimo, ik ben niet degene die begon te roepen dat mensen zonder kinderen straks geen AOW moeten krijgen. Jij draait de zaken om.



Ik stel dat ons collectieve systeem richting faillisement gaat en dat we dus na zouden moeten denken over verandering. Dat noem ik niet kortzichtig, eerder realistisch.
Alle reacties Link kopieren
Kinderen krijgen is een recht. Kinderen niet krijgen ook. Daar heeft deze discussie toch niets mee te maken? Dit gaat over of het goed is voor de moeder en het kind. Dat er dan een stel jaloerse tutjes gaat vallen over de kosten hiervan is totaal niet to the point. Het gaat erom, of het béter is voor vrouw en kind. En niet of het beter is voor de Kinderhaters onder ons.
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 24 december 2007 @ 16:49:

Nee, dat maak jij ervan. Ik stel alleen vast dat jij vind dat iedereen zelf voorzieningen moet gaan treffen voor wat betreft ziektekosten; vervolgens zeg ik dat ik dan voorzie dat een groep mensen die niet kunnen betalen vanwege minimum loon en dan maar onverzekerd zijn en dan zeg jij ineens "voor die groep mensen kan een gemeente dan wel een oplossing bieden". Dus tot op zekere hoogte geen eigen verantwoordelijkheid. Dat staat haaks op wat je eerder stelde.




Traincha, jij zoekt spijkers op laag water. Stel dat ik zeg dat iedereen, zonder uitzondering, zelf voor alles moet zorgen. Dan roep jij dat ik a-sociaal ben en mensen met een laag inkomen in de problemen breng.



Als ik dan een oplossing voor die specifieke beperkte groep aandraag, ben ik weer niet consequent.



Kijk, je wilt nadenken over oplossingen of niet. Op voorhand roepen dat iets niet lukt is wel erg gemakkelijk.
Alle reacties Link kopieren
Xaloy schreef op 24 december 2007 @ 17:24:

Kinderen krijgen is een recht. Kinderen niet krijgen ook. Daar heeft deze discussie toch niets mee te maken? Dit gaat over of het goed is voor de moeder en het kind. Dat er dan een stel jaloerse tutjes gaat vallen over de kosten hiervan is totaal niet to the point. Het gaat erom, of het béter is voor vrouw en kind. En niet of het beter is voor de Kinderhaters onder ons.




Oh please, Xaloy: je komt met de grootste dooddoeners aller tijden. Natuurlijk is iedereen die tegen voorzieningen voor moeders is jaloers en ze haten kinderen. O.o Waar haal je die wijsheid vandaan? Of hanteer je het oude gezegde: "als ze niet voor ons zijn, dan zijn ze tegen ons?"



Zoals eerder gezegd ben ik niet degene die begon te roepen dat mensen zonder kinderen later geen AOW krijgen. Dat was Fashion Victim. Moeten we je stelling omkeren? Zijn moeders dan per definitie jaloers op kinderlozen en haten ze ons omdat wij geen kinderen hebben? Dacht het toch niet.



En trouwens, als je de discussie had gelezen, zie je ook dat er onder de moeders heel veel verschil van mening is over wat in hun situatie het beste is voor henzelf en het kind. De één is van mening dat ze thuis beter af is, de ander vind de huidige regeling prima en weer anderen willen graag een vorm van uitbreiding. Of betere kinderopvang. Of... vul maar in. Wat is dan jouw mening over het topic? Want nu zet je de discussie alleen maar op scherp en richt je je op de tegenstelling kinderen-geen kinderen.



Deze spin off discussie is echter wel off topic, dat is waar.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven