Waarom geloof jij wel of niet in een god?

06-02-2020 17:04 1657 berichten
Alle reacties Link kopieren
Alles wordt ook verheerlijkt terwijl het eigenlijk niet goed is voor de mens. Denk alleen al aan uitgaan, roken, drinken en op ontdekking gaan naar je zelf en experimenteren. Waarom? Tuurlijk is het leuk en spannend allemaal, en zou dit niet schadelijk te hoeven zijn als je dit met mate doet. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet voor niets verboden volgens het geloof dat al eeuwen geleden is gekomen met alleen maar wijsheid. Hoe gek is het alleen al niet dat er een heilige boek is geschreven met zo veel kennis, waarvan tot de dag van vandaag nu pas ontdekt worden? Hierdoor kan je er al sterk van overtuigd worden dat het onverklaarbaar is en zeker iets is wat wij niet kunnen bevatten.
Vele mensen die niet geloven, willen ook gewoon niet geloven. Ik zelf ook hoor, tijden getwijfeld enz. Maar toen kwam ik er achter dat ik iedere keer maar redenen aan het zoeken was waarvan ik bijv het niet mee eens was om vervolgens te willen concluderen dat het niet bestaat. Waarom? Zo kun je natuurlijk het vrije leven leiden met de geruststellende gedachte dat je later er niet voor wordt bestraft. Maar als je niet door het boek kunt leiden, waaruit maak je dan een grens wat wel of niet mag dat eigenlijk slecht is maar door maatschappij en winstgevende industrie ons probeert aan te praten. We vinden het natuurlijk allemaal geweldig, onze begeertes en verlangen volgen. Maar op lange termijn maakt het je toch niet gelukkig doordat de mens zo is gemaakt. Om te aanbidden. Hoe kun je dat al weten, door een simpel voorbeeld dat vele mensen doen wanneer zij in nood of kritieke toestand verkeren. Ze hopen dat iemand ze kan bijstaan of helpen en bidden dat ze worden geholpen. Zelfs mensen die nog nog hebben gelooft hebben zich hierin betrapt waardoor ze uiteindelijk de kans hebben gegeven om het te gaan onderzoeken.
Daarnaast blijf je een bepaalde leegte voelen dat alleen gevoed kan worden door aanbidding. Denk maar aan artiesten en miljonair die alles hebben maar nog steeds niet gelukkig zijn. Sommige gaan daardoor het opzoeken in de spirituele wereld en mediteren. Terwijl bidden ook al een vorm van mediteren is, blijven we zoeken naar andere mogelijkheden om de waarheid te willen blijven negeren.

Zo kan ik nog doorgaan, velen zullen het niet met me eens zijn. Dat snap ik, maar wat ik dan niet snap is dat vele ook niet openstaan betreft inhoudelijk een discussie voeren.

Ik was namelijk ook heel lang zoekende en ben ook verschillende heilige boeken gaan lezen. Uiteindelijk is de christendom, jodendom en islam allemaal een geloof die overeenkomt alleen in verschillende tijdperken is uitgebracht. Er is ook gewoon een dezelfde god en niet sprake van verschillende goden. Als de mens hier voor zou openstaan, zou hij/zij zomaar kunnen bekeren doordat je er zelf achterkomt. Het is alleen wel een hele moeilijke zoektocht, doordat de boeken niet in eenvoudige taal is geschreven en sommige stukken dien je ook meer kennis voor te hebben om het te kunnen begrijpen. Zoals soms door de media negatieve versen van het boek worden aangehaald en niet volledig. Bepaalde zinnen worden achterwege gelaten waardoor de mens van nu in de huidige wereld dat niet kan bevatten en niet begrijpt. Als je het volledig zou lezen, zou je er al meer van begrijpen en je dient ook geleerde te raadplegen om het echt te begrijpen doordat je meerdere bronnen bij elkaar moet leggen om t in algeheel te kunnen begrijpen.

Zo heeft de boek van ex pvver joram van klaveren genaamd”afvallige” mij heel erg geholpen om bepaalde aspecten te begrijpen die constant negatief in het nieuws wordt belicht, waardoor je haast wel niet op een gegeven moment eraan gaat geloven. Hij heeft werkelijk waar jaren lang gedaan betreft zijn zoektocht, heeft een studie betreft geloofswetenschappen gevolgd, heeft alle boeken bij elkaar gehaald en bestudeerd en met behulp van kennis van hooggeleerde. Als je werkelijk geïnteresseerd bent zou ik het boek kopen om alleen maar er een stuk wijzer van te worden. Ik probeer hiermee namelijk niet een ander te bekeren or what so ever. Maar vind het zeker wel interessant hoe hier er over wordt gedacht. Ik vind het gewoon vreemd dat zo veel mensen er zo snel voor kiezen atheïst te zijn, terwijl ze in de eerste instantie niet eens hebben geprobeerd onderzoek te verrichten. Hoe kun je dan zo zeker van iets zijn denk ik dan.
Wat houd je tegen?
Liefslulu schreef:
12-02-2020 09:51
Het hebben van lusten of slechte gedachtes is niet verboden, het gaat er om wat je ermee doet.

Ik kies ervoor om me ten alle tijden zo goed mogelijk aan de Islamitische normen en waarden te houden, of dat altijd lukt is een ander verhaal. Ik heb me nog nooit beperkt gevoeld en gedacht dat ik iets niet mocht doen wat ik wel wilde. Maar ik kan me voorstellen dat het voor sommigen (die hier verder van af staan) een heel ‘opgesloten’ gevoel is.
Waarom kun je in je antwoord niet van jezelf uitgaan?
Je haalt de hele tijd de normen en waarden van je geloof erbij, waarom kun je niet gewoon zeggen: het past niet bij míjn normen en waarden?

Als je op die manier reageert zal niemand je veroordelen om je geloof of denken dat je geïndoctrineerd bent.

Maar je doet het echt zelf door bvb te zeggen dat je zo goed mogelijk wilt leven naar de normen en waarden van de Islam.
Maar als het goed is zijn dat dus ook jouw eigen normen en waarden, dus waarom benoem je het dan niet gewoon als zodanig?
Liefslulu schreef:
12-02-2020 08:45
Ja en dat is dus zo vreemd. Ik draag zelf geen hoofddoek en ik heb een Europees uiterlijk dus het komt vaak niet gelijk bij mensen op. Maar wanneer ze het dan weten wordt de toon gelijk anders. Vaak denken ze dat ze bepaalde onderwerpen niet meer met me kunnen bespreken (zoals seks/dates/feestjes) omdat ‘ik dat niet doe’ en deze mensen ken ik dan al jaren/maanden :confused:

Klein voorbeeldje hoor, maar dat zijn zeker wel dingen die dan puur om geloof gaan en niet ik als persoon. Wanneer ik aangeef dat ik geen muziek luisteren omdat ik er weinig aan vind zeggen mensen ‘oh dat is gek/ieder zo zn voorkeur’ maar wanneer ik zeg dat ik geen muziek luister om mijn geloof is het ‘wat ben jij gehersenspoeld/Onderdrukt. Wanneer die woorden worden gebruikt sta ik altijd met mn bek vol tanden.

Ik snap dat wel. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit normaal moet zijn. Maar ik snap dit mechanisme wel heel goed. Je geloof maakt sommige 'alledaagse dingen' beladen. En dat binnen een maatschappij waarin geloof al persoonlijk en beladen is. Religie neemt een behoorlijk beladen postie is door de onderdrukking in het verleden die in conflict staat met de maatschappelijke en menselijke waarden die het ook met zich mee neemt.

Zie religie als een ouder die je mishandelt heeft toen je klein was. Je snapt misschien dat dit in je jeugd 'normaal' was en dat je ouder niet beter wist en ook veel goeie dingen heeft gedaan, maar je relatie met deze ouder blijft altijd beladen.

En vergelijk jouw 'geen muziek luisteren vanwege je geloof' eens met een overtuigd vegetariër. Als iemand tegen jou zegt dat ie geen vlees eet omdat ie er niet zo van houdt dan is dat een keuzevrijheid die iedereen wel snapt en respecteert. Maar als jij gaat verkondigen dat jij geen vlees eet omdat jouw ouders jou voorschrijven dat vlees eten slecht is en dat mensen die vlees eten biggetjesmoordenaars zijn dan ontstaat er een heel ander gesprek. Dan wordt het onderwerp beladen omdat jij de wel vlees-eter aan de kant van de biggetjesmoordenaars plaatst. En dat lijk je dan niet uit vrije wil te doen maar omdat jouw ouders dat bedacht hebben. Al helemaal als ze weten dat je ouders je mishandelt hebben toen je klein was. Ook al zeg je erbij dat het nu jouw eigen keuze is om de wil van jouw ouders te volgen.

En als je jouw ouders daarmee volgt, dan gaan mensen ook aan nemen dat je je dan waarschijnlijk wel kuis zal gedragen omdat ouders dat nou eenmaal ook graag willen. Dus hebben ze het ook het idee dat ze daar niet meer met je over kunnen praten.


(#ik probeer het maar even in een andere context te plaatsten om het mechanisme duidelijk te maken#)
Alle reacties Link kopieren
Liefslulu, waar zit voor jou dan het verschil qua hoofddoekje en muziek? waarom het 1 wel en andere niet?


ik eet zelf geen vlees en nuttig het liefst ook geen andere dierlijke producten (melk/ei).
Dit doe ik uit vanuit mijn normen/waarden, wie ben ik om te mogen beslissen over het leven van een ander wezen?

Vanuit de Islam eten ze halal. Omdat het hen is opgelegd. Dus niet vanuit dierenwelzijn of geven om een ander.

En ik zie liever dat iemand goede dingen doet vanuit normen/waarden/geven om een ander dan vanuit opgelegde regels.
Bach alleen al is voor mij het bewijs dat ik, zo God bestaat, muziek van Haar mag luisteren.
Quincy2 schreef:
12-02-2020 09:56
Dit klinkt veel erger dan het is natuurlijk, omdat jij de waarden islamitisch noemt. Andere mensen hanteren dezelfde normen en waarden en noemen die dan universeel of gezond verstand of misschien wel christelijk.

Exact dit. Op het moment dat je aangeeft iets op basis van je geloof te doen geef je er een lading aan.

Als we samen een bakje koffie drinken en jij melk in je koffie doet omdat de paus rooms is, krijgt mijn kopje koffie ineens ook een religieuze lading.
Alle reacties Link kopieren
Madelein schreef:
12-02-2020 10:16
Liefslulu, waar zit voor jou dan het verschil qua hoofddoekje en muziek? waarom het 1 wel en andere niet?


ik eet zelf geen vlees en nuttig het liefst ook geen andere dierlijke producten (melk/ei).
Dit doe ik uit vanuit mijn normen/waarden, wie ben ik om te mogen beslissen over het leven van een ander wezen?

Vanuit de Islam eten ze halal. Omdat het hen is opgelegd. Dus niet vanuit dierenwelzijn of geven om een ander.

En ik zie liever dat iemand goede dingen doet vanuit normen/waarden/geven om een ander dan vanuit opgelegde regels.
Een hoofddoek draag ik niet omdat mijn familie heeft aangegeven afstand te willen doen als ik deze keuze zou maken. Ook mijn werk heeft aangegeven dit absoluut af te keuren.

Halal eten komt wel overeen met dierenwelzijn. Een dier zal nooit als Halal worden beschouwd als deze een slecht leven heeft gehad. Ook wordt het dier geslacht wanneer deze alleen is, en het voorwerp niet ziet zodat het geen angst heeft.
Liefslulu schreef:
12-02-2020 10:29
Halal eten komt wel overeen met dierenwelzijn. Een dier zal nooit als Halal worden beschouwd als deze een slecht leven heeft gehad. Ook wordt het dier geslacht wanneer deze alleen is, en het voorwerp niet ziet zodat het geen angst heeft.
Dat was destijds de meest diervriendelijke methode en is dus als zodanig in de koran gekomen. Verdoven bestond nog niet. Jammer dat veel gelovigen er niet in de eerste plaats dierenwelzijn in lezen en dus nu tegen verdoofd slachten zijn.
Alle reacties Link kopieren
Liefslulu schreef:
12-02-2020 10:29
Een hoofddoek draag ik niet omdat mijn familie heeft aangegeven afstand te willen doen als ik deze keuze zou maken. Ook mijn werk heeft aangegeven dit absoluut af te keuren.

Halal eten komt wel overeen met dierenwelzijn. Een dier zal nooit als Halal worden beschouwd als deze een slecht leven heeft gehad. Ook wordt het dier geslacht wanneer deze alleen is, en het voorwerp niet ziet zodat het geen angst heeft.
maar nog steeds beslis je dat een koe wel geslacht mag worden en een varken niet.

Op zich wel jammer dat je door je omgeving niet de keuze kan maken voor een hoofddoek, als je zelf wel graag daarin de islam wil volgen.
snug schreef:
12-02-2020 10:33
Dat was destijds de meest diervriendelijke methode en is dus als zodanig in de koran gekomen. Verdoven bestond nog niet. Jammer dat veel gelovigen er niet in de eerste plaats dierenwelzijn in lezen en dus nu tegen verdoofd slachten zijn.
dat is idd het verschil tussen de bijbel/koran letterlijk volgen of het in de geest van die tijd zien.


Voor de gelovigen hier: vind je dat het boek letterlijk genomen moet worden of niet en waarom wel/niet?
Liefslulu schreef:
12-02-2020 10:29
Een hoofddoek draag ik niet omdat mijn familie heeft aangegeven afstand te willen doen als ik deze keuze zou maken. Ook mijn werk heeft aangegeven dit absoluut af te keuren.

Halal eten komt wel overeen met dierenwelzijn. Een dier zal nooit als Halal worden beschouwd als deze een slecht leven heeft gehad. Ook wordt het dier geslacht wanneer deze alleen is, en het voorwerp niet ziet zodat het geen angst heeft.
Waarom zou je familie dat zo erg vinden dat ze dan zelfs afstand zouden willen nemen?
snug schreef:
12-02-2020 10:33
Dat was destijds de meest diervriendelijke methode en is dus als zodanig in de koran gekomen. Verdoven bestond nog niet. Jammer dat veel gelovigen er niet in de eerste plaats dierenwelzijn in lezen en dus nu tegen verdoofd slachten zijn.

En dat is dus exact wat er mis gaat bij religie. Er staat niet wat er bedoeld is omdat wij het niet meer (kunnen) lezen zoals het bedoeld is. Religie zit geloof in de weg door er een star iets van te willen maken omdat ze vastigheid verwart met zekerheid en waarheid.
Alle reacties Link kopieren
tantejans schreef:
12-02-2020 10:38
Waarom zou je familie dat zo erg vinden dat ze dan zelfs afstand zouden willen nemen?
Mijn familie (sommige een beetje Christelijk) is van mening dat de Islam hier niet thuishoort, op familie feest komen vaak de term ‘zandratten’ en ‘bommendragers’ voorbij. Een verre kennis is jaren geleden bekeerd en daar worden nog steeds de meest walgelijke opmerkingen over gemaakt.

Ik houd van mijn familie maar de kortzichtigheid springt er van af. Maar zolang ik onder mijn familie hun dak woon respecteer ik hun regels. Ik zal mijn moeder nooit vragen anders voor mij te koken bijvoorbeeld. Ze zeggen continu dat Islam beperkend is terwijl zij juist degene zijn die mij beperken.
Liefslulu schreef:
12-02-2020 09:35
Muziek die aanzet tot bepaalde gedachtes (rap muziek over moord/gangs bijvoorbeeld) of muziek die aanzet tot lusten (seks) die wordt gezien als verboden. Als je gewend bent aan muziek of er geen slechte gedachtes van krijgt en gewoon geniet van het deuntje bijvoorbeeld dat is afgeraden,maar dus niet verboden.

Ik ben het er mee eens dat je niet bewust moet luisteren naar teksten die niet overeen komen met Islamitische normen en waarden. Maar de opvattingen over muziek verschillen heel erg. Ik persoonlijk sluit me aan bij deze opvatting, maar het staat niet op deze manier geschreven
Dan is het dus niet afgeraden om naar alleen instrumentale muziek te luisteren?

Want als de reden is dat de teksten opruiend kunnen zijn, of vulgair, dan heb je dat natuurlijk niet bij alleen instrumentale muziek.

Dus ik neem aan dat bvb pianomuziek van Bach dan dus ook niet wordt afgeraden door het geloof?
Want er zou dan geen enkele reden zijn vanuit het geloof om dat af te raden.
Liefslulu schreef:
12-02-2020 10:43
Mijn familie (sommige een beetje Christelijk) is van mening dat de Islam hier niet thuishoort, op familie feest komen vaak de term ‘zandratten’ en ‘bommendragers’ voorbij. Een verre kennis is jaren geleden bekeerd en daar worden nog steeds de meest walgelijke opmerkingen over gemaakt.

Ik houd van mijn familie maar de kortzichtigheid springt er van af. Maar zolang ik onder mijn familie hun dak woon respecteer ik hun regels. Ik zal mijn moeder nooit vragen anders voor mij te koken bijvoorbeeld. Ze zeggen continu dat Islam beperkend is terwijl zij juist degene zijn die mij beperken.
Ik wist niet dat je nog zo jong was.

Gebruik je misschien het geloof om je af te zetten tegen je ouders?
Alle reacties Link kopieren
Haha nee ik woon gewoon wat langer thuis dan gemiddeld. Ik ben nu 26 en aangezien ik dit jaar ga trouwen ga ik ook dit jaar het huis nog uit. Afzetten tegen mijn ouders is het niet. Ik heb voor mijn studie meerdere onderzoeken gedaan naar geloof en uiteindelijk zelf bekeerd.
Liefslulu schreef:
12-02-2020 10:50
Haha nee ik woon gewoon wat langer thuis dan gemiddeld. Ik ben nu 26 en aangezien ik dit jaar ga trouwen ga ik ook dit jaar het huis nog uit. Afzetten tegen mijn ouders is het niet. Ik heb voor mijn studie meerdere onderzoeken gedaan naar geloof en uiteindelijk zelf bekeerd.
Waarmee je je dan ook eigenlijk automatisch een beetje afkeert van je opvoeding, van je roots.
Ik snap dat je ouders dat pijnlijk kunnen vinden en dat zo'n hoofddoek, die eigenlijk natuurlijk niet meer dan een lap stof is, de symbolische betekenis krijgt voor hen dat zij hun dochter niet meer herkennen zoals vroeger.
Alle reacties Link kopieren
Liefslulu schreef:
12-02-2020 10:43
Mijn familie (sommige een beetje Christelijk) is van mening dat de Islam hier niet thuishoort, op familie feest komen vaak de term ‘zandratten’ en ‘bommendragers’ voorbij. Een verre kennis is jaren geleden bekeerd en daar worden nog steeds de meest walgelijke opmerkingen over gemaakt.

Ik houd van mijn familie maar de kortzichtigheid springt er van af. Maar zolang ik onder mijn familie hun dak woon respecteer ik hun regels. Ik zal mijn moeder nooit vragen anders voor mij te koken bijvoorbeeld. Ze zeggen continu dat Islam beperkend is terwijl zij juist degene zijn die mij beperken.

Je ouders beperken jou in het beperken van jezelf. Zo zien zij dat althans. Jij ziet dat anders.

Ik vind dit eenzelfde redenatie als moslims die klagen over discriminatie, omdat ze bijvoorbeeld geen homo's mogen discrimineren. Ergens snap ik wel wat ze bedoelen, maar ik zal nooit begrijpen dat het hypocriete hiervan hen volledig ontgaat.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou mij nooit tegen mijn ouders af willen zetten. Zij hebben mij opgevoed en hebben mij altijd meegeven om mijn hart te volgen. Net als dat je niet kunt kiezen op wie je verliefd wordt kan je ook niet kiezen wat je geloofsovertuiging is. Door mijn onderzoek werd ik verliefd op de Islam maar dat is voor hun geen optie. Ondanks dat er verder weinig aan mijn persoonlijkheid is veranderd. Ik zal altijd hun dochter blijven, en zolang ik hen op handen blijf dragen zou het toch goed moeten zijn? Ik ben volwassen en capabel genoeg om zelf mijn leven vorm te kunnen geven, dan hebben ze het toch juist goed gedaan.
Alle reacties Link kopieren
Liefslulu schreef:
12-02-2020 10:50
Haha nee ik woon gewoon wat langer thuis dan gemiddeld. Ik ben nu 26 en aangezien ik dit jaar ga trouwen ga ik ook dit jaar het huis nog uit. Afzetten tegen mijn ouders is het niet. Ik heb voor mijn studie meerdere onderzoeken gedaan naar geloof en uiteindelijk zelf bekeerd.

Ga je na je huwelijk wel een hoofddoek dragen? Of een hijab? Of trouw je met een niet- moslim?
Liefslulu schreef:
12-02-2020 08:54
Logisch dat mensen me dan gehersenspoeld noemen? Als ik zeg
“Ik luister geen muziek omdat mijn geloof dat afkeurd (niet verbied)” dan is dat toch gewoon lekker mijn keuze. Wie zijn zij om dan dat soort opmerkingen te maken. Ben ik iemand een reden verschuldigd? Leef en laat leven
Tuurlijk ben je geen reden verschuldigd, maar dat is nu éénmaal het verschil tussen eigen keuze en opgelegde keuze. Zo vreemd is die bemerking dan ook niet aangezien het voor een vrij persoon een raar gegeven is om iets futiel (en leuk) als muziek op te geven omdat één of ander boek dat zegt.

Dat islam niet bepaald wereldwijd bekend staat als een tolerante, vrije godsdienst, helpt daar uiteraard niet bij. Dat dat beeld voor een groot stuk mee vorm gegeven wordt door excessen en extremen is ongetwijfeld zo, als kan je dat ook daar niet uniek aan toewijzen. (massa's voorbeelden van moslims die in BE grootsteden bijvoorbeeld lastig doen naar niet-gesluierde vrouwen). Het helpt niet dat islam geen centraal gestuurd godsdienst is, maar je kan mensen niet verwijten dat ze terughoudend staan tov een godsdienst waarvan ze met regelmaat zo'n dingen zien/ondervinden. Het boedhisme heeft ongetwijfeld ook wel een aantal rare quirks, maar daar staan mensen amper bij stil aangezien die zelden tot nooit op een negatieve manier in the picture komen.
Ik snap je ouders wel.

Wat mijn dochter later gaat geloven moet ze zelf weten, maar ik zou het heel erg vinden als ze een hoofddoek gaat dragen. Waarom? Omdat ik het zie als een teken van onderwerping en een schoffering naar Nederlandse mannen toe. Alsof zij hitsig raken bij het zien van haar haar. Alsof zij zelf verantwoordelijk voor mannen die sissen en vunzige teksten uitkramen.

Ik kan niet begrijpen dat je uit vrije wil een hoofddoek wil dragen. Misschien is dat mijn beperking.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou graag een hoofddoek willen dragen omdat ik het heel mooi vind om zelf de controle te hebben op welke manier ik mijzelf toon. Ik kleed me vroom (geen grote gewaden maar gewoon in een spijkerbroek en truitje bedekt van pols tot enkel)

Mijn familie zien een hoofddoek ook als teken van onderdrukking, terwijl zij juist degene zijn die willen bepalen wat ik wel of niet draag.

Als antwoord op Julius; mijn vriend is een Nederlandse bekeerling die het geen ruk uitmaakt of ik me wel of niet bedek.
Alle reacties Link kopieren
Liefslulu schreef:
12-02-2020 11:08
Als antwoord op Julius; mijn vriend is een Nederlandse bekeerling die het geen ruk uitmaakt of ik me wel of niet bedek.

En wat nou als ie dat wel belangrijk gaat vinden? Ik hoor vaker dat islamitische mannen na hun huwelijk of na de geboorte van hun kind(eren) opeens strenger in de leer worden. Heb je daar geen angst voor, of zou je dat juist toe juichen?
Alle reacties Link kopieren
Ik trouw met mijn vriend om wie hij is en hoe hij mij behandeld. Mocht hij meer willen gaan praktiseren dan juich ik dit alleen maar toe. Mocht hij dat niet doen dan houd ik nog altijd even veel van hem
Alle reacties Link kopieren
Liefslulu schreef:
12-02-2020 11:08
Ik zou graag een hoofddoek willen dragen omdat ik het heel mooi vind om zelf de controle te hebben op welke manier ik mijzelf toon.
Gek genoeg heb ik die controle ook.

Meer zelfs, denk ik, want ik kan echt helemaal zelf kiezen wat ik iedere dag aantrek en hoeveel dat bedekt.

Het weer is de enige beperkende factor, maar anders zou ik vandaag in minirok kunnen lopen en morgen in een skibroek.
Liefslulu schreef:
12-02-2020 11:08
Ik zou graag een hoofddoek willen dragen omdat ik het heel mooi vind om zelf de controle te hebben op welke manier ik mijzelf toon.

En dat kan alleen met een hoofddoek?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven