Waarom geloof jij wel of niet in een god?

06-02-2020 17:04 1657 berichten
Alle reacties Link kopieren
Alles wordt ook verheerlijkt terwijl het eigenlijk niet goed is voor de mens. Denk alleen al aan uitgaan, roken, drinken en op ontdekking gaan naar je zelf en experimenteren. Waarom? Tuurlijk is het leuk en spannend allemaal, en zou dit niet schadelijk te hoeven zijn als je dit met mate doet. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet voor niets verboden volgens het geloof dat al eeuwen geleden is gekomen met alleen maar wijsheid. Hoe gek is het alleen al niet dat er een heilige boek is geschreven met zo veel kennis, waarvan tot de dag van vandaag nu pas ontdekt worden? Hierdoor kan je er al sterk van overtuigd worden dat het onverklaarbaar is en zeker iets is wat wij niet kunnen bevatten.
Vele mensen die niet geloven, willen ook gewoon niet geloven. Ik zelf ook hoor, tijden getwijfeld enz. Maar toen kwam ik er achter dat ik iedere keer maar redenen aan het zoeken was waarvan ik bijv het niet mee eens was om vervolgens te willen concluderen dat het niet bestaat. Waarom? Zo kun je natuurlijk het vrije leven leiden met de geruststellende gedachte dat je later er niet voor wordt bestraft. Maar als je niet door het boek kunt leiden, waaruit maak je dan een grens wat wel of niet mag dat eigenlijk slecht is maar door maatschappij en winstgevende industrie ons probeert aan te praten. We vinden het natuurlijk allemaal geweldig, onze begeertes en verlangen volgen. Maar op lange termijn maakt het je toch niet gelukkig doordat de mens zo is gemaakt. Om te aanbidden. Hoe kun je dat al weten, door een simpel voorbeeld dat vele mensen doen wanneer zij in nood of kritieke toestand verkeren. Ze hopen dat iemand ze kan bijstaan of helpen en bidden dat ze worden geholpen. Zelfs mensen die nog nog hebben gelooft hebben zich hierin betrapt waardoor ze uiteindelijk de kans hebben gegeven om het te gaan onderzoeken.
Daarnaast blijf je een bepaalde leegte voelen dat alleen gevoed kan worden door aanbidding. Denk maar aan artiesten en miljonair die alles hebben maar nog steeds niet gelukkig zijn. Sommige gaan daardoor het opzoeken in de spirituele wereld en mediteren. Terwijl bidden ook al een vorm van mediteren is, blijven we zoeken naar andere mogelijkheden om de waarheid te willen blijven negeren.

Zo kan ik nog doorgaan, velen zullen het niet met me eens zijn. Dat snap ik, maar wat ik dan niet snap is dat vele ook niet openstaan betreft inhoudelijk een discussie voeren.

Ik was namelijk ook heel lang zoekende en ben ook verschillende heilige boeken gaan lezen. Uiteindelijk is de christendom, jodendom en islam allemaal een geloof die overeenkomt alleen in verschillende tijdperken is uitgebracht. Er is ook gewoon een dezelfde god en niet sprake van verschillende goden. Als de mens hier voor zou openstaan, zou hij/zij zomaar kunnen bekeren doordat je er zelf achterkomt. Het is alleen wel een hele moeilijke zoektocht, doordat de boeken niet in eenvoudige taal is geschreven en sommige stukken dien je ook meer kennis voor te hebben om het te kunnen begrijpen. Zoals soms door de media negatieve versen van het boek worden aangehaald en niet volledig. Bepaalde zinnen worden achterwege gelaten waardoor de mens van nu in de huidige wereld dat niet kan bevatten en niet begrijpt. Als je het volledig zou lezen, zou je er al meer van begrijpen en je dient ook geleerde te raadplegen om het echt te begrijpen doordat je meerdere bronnen bij elkaar moet leggen om t in algeheel te kunnen begrijpen.

Zo heeft de boek van ex pvver joram van klaveren genaamd”afvallige” mij heel erg geholpen om bepaalde aspecten te begrijpen die constant negatief in het nieuws wordt belicht, waardoor je haast wel niet op een gegeven moment eraan gaat geloven. Hij heeft werkelijk waar jaren lang gedaan betreft zijn zoektocht, heeft een studie betreft geloofswetenschappen gevolgd, heeft alle boeken bij elkaar gehaald en bestudeerd en met behulp van kennis van hooggeleerde. Als je werkelijk geïnteresseerd bent zou ik het boek kopen om alleen maar er een stuk wijzer van te worden. Ik probeer hiermee namelijk niet een ander te bekeren or what so ever. Maar vind het zeker wel interessant hoe hier er over wordt gedacht. Ik vind het gewoon vreemd dat zo veel mensen er zo snel voor kiezen atheïst te zijn, terwijl ze in de eerste instantie niet eens hebben geprobeerd onderzoek te verrichten. Hoe kun je dan zo zeker van iets zijn denk ik dan.
Wat houd je tegen?
Alle reacties Link kopieren
Mijn hond over mij: er is een groot wezen wat een paar maal per dag voedsel pakt uit iets waar ik niet bij kan, ook mijn voedsel. Dat wezen is niet altijd bij mij, vaak is het wezen er niet, ik weet niet waar het wezen dan is en ik weet niet wat het wezen dan doet. Als het wezen er wel is doet het dingen die voor mij onbegrijpelijk en zinloos zijn, de hele dag. Als het donker is, is het wezen er niet, ik ruik wel dat het wezen in de buurt is, maar waar het dan is weet ik niet. Als het weer licht wordt, komt ook het wezen weer. Het wezen maakt vaak geluid, maar het blaft niet. Het wezen plast en poept niet. Het wezen aait mij wel eens, dat is fijn, mij likken doet het wezen niet, ik weet niet waarom. Dit is wat ik van het wezen weet.
Love is the meaning of life
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
06-02-2020 20:56
Het evangelie van Thomas.
Het Evangelie van Thomas heeft mij doen inzien dat ik geen probleem heb met god,wel met de kerk.

Het is geweldig mooi,en raakt aan iets wat voor mij als waarheid voelt.

Ga er hier op t forum niet te diep op in,het is nog een kwetsbaar net geplante zaailing.
wittereiger schreef:
06-02-2020 21:00
Elkaar willen overtuigen van het eigen 'geloof' is zoals iemand willen overtuigen dat peren lekkerder zijn dan appels.
Geboren worden in een perenomgeving betekent dat iemand waarschijnlijk overtuigd zal zijn dat peren het lekkerst zijn, omdat appels niet worden gegeten en er van willen proeven misschien wel uit den boze is.

Het lijkt mij het beste als iedereen accepteert dat er veel soorten fruit bestaan en respecteert dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Je hoeft elkaar dus niet te overtuigen of het eens te zijn, en je kan naast elkaar leven en tevreden zijn.

Zo'n topic als deze verandert niemand van gedachten of geloof. Het is geen aanwinst.
:kneel: Dit.
Ik ben overigens wel gelovig, ik ben bijna 4 jaar Rooms katholiek, vrijzinnig.
(Niet iedereen die gelovig is is meteen conservatief of ortodox gelovig)
Waarom ik geloof ga ik niet uitleggen, omdat het iets persoonlijks is en ik bij dit topic heel erg het gevoel krijg dat ik het uit moet leggen en me verantwoorden moet en daar heb ik geen zin in.
Bovendien zeggen niet gelovigen altijd hetzelfde en snappen ze dus totaal niks van gelovig zijn en van de heilige boeken. (Al is dat laatste niet erg vreemd aangezien het behoorlijk ingewikkeld is. Bovendien is de bijbel oorspronkelijk Grieks, vertaald in het Latijn aangezien het katholicisme het eerste christelijke geloof was, en in Nederland dus weer vanuit het Latijn in het Nederlands vertaald. Wat dus wil zeggen dat het niet letterlijk kan zijn wat daar allemaal staat)
Ik zeg niet dat dat erg is en ik wil het dus ook niet veroordelen, maar zoals Wittereiger al zegt, elkaar proberen te overtuigen is totaal nutteloos.
Respect hebben dat we van mening verschillen lijkt me zinvoller.

Ave ;)
Hetvrijewoord schreef:
06-02-2020 20:43
Waarom gelooft er eigenlijk niemand meer in Zeus?
Daar geloofde ik als kind dus wel soort van in. Een beetje. Het leek me in elk geval logischer dat er meerdere goden waren om de dingen te regelen dan maar eentje. En ik was dol op die mythologie verhalen. Ik was zo'n kind met een enorme fantasie dus die verhalen paste geweldig bij mij.
Ik vond het mooie verhalen. Kon me er wel in vinden, meer dan in de bijbel verhalen. Ik heb de bijbel gelezen en stukjes van de Koran maar het is mijn ding niet.

Ik geloof op zich wel dat er een god bestaat of een ander oppermachtig wezen(s) dat we niet kunnen zien maar hoe of wat het dan precies is, geen idee. Ik ben zo anti geloof opgevoed door mijn moeder en oma dat ik denk dat ik het geloof ( welke dan ook ) gewoon niet toe kan laten, of ik het nou wil of niet. En ik ben echt wel eens jaloers op gelovige mensen hoor, dat ze zo zeker kunnen zijn dat er iets is, dat God voor ze zorgt.
Dat lijkt me erg rustgevend. Ik zit in het buitenland altijd in elke kerk die ik zie. Het hele sfeertje rondom het geloof vind ik enorm fascinerend.
Maar ik voel het zelf niet. En dat vind ik echt wel eens jammer.
Madrid87 schreef:
07-02-2020 08:19
En ik ben echt wel eens jaloers op gelovige mensen hoor, dat ze zo zeker kunnen zijn dat er iets is, dat God voor ze zorgt.
Dat lijkt me erg rustgevend. Ik zit in het buitenland altijd in elke kerk die ik zie. Het hele sfeertje rondom het geloof vind ik enorm fascinerend.
Maar ik voel het zelf niet. En dat vind ik echt wel eens jammer.
Dit vind ik mooi gezegd, en jij snapt het dus ook want zo werkt het, voor mij in ieder geval.
En de verhalen in de heilige boeken/bijbel in mijn geval hoef je niet 100% te geloven, de bedoeling is dat je er boodschappen uit haalt en van leert, althans dat denk ik dan. Er zijn ook mensen die denken dat ze zich strikt aan regels moeten houden, dat ze dan een goed mens zijn en naar de hemel gaan, ik geloof dat persoonlijk totaal niet, dat dat zo werkt.
En dat is overigens niet makkelijk, bepaalde lessen vind ik behoorlijk confronterend.
In de RKK begint trouwens de vastentijd over een paar weken weer (Een beetje hetzelfde idee als de ramadan, maar minder streng, wij mogen wel eten. Sterker nog de vaste regels zijn eruit gehaald dus je mag zelf weten of en hoe je het doet).
Daar zie ik echt wel tegen op hoor, 6 weken 6 dagen p w niet snoepen (En ik doe ook geen vlees, niet omdat het zo moet maar omdat ik hier voor kies. De RKK heeft trouwens sowieso geen 'verplichtingen. Dat is niet meer van deze tijd en iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar leven) maar ik ga het wel weer doen want ik heb er tot nu toe erg veel aan gehad.

Trouwens, de Griekse mythologie is fantastisch, maar goed dat terzijde :biggrin:
anoniem_386798 wijzigde dit bericht op 07-02-2020 09:31
13.29% gewijzigd
Afbeelding
Luci_Morgenster schreef:
07-02-2020 09:25
Afbeelding
:rofl: :applause:
Phoebemeaculpa schreef:
07-02-2020 08:59
Dit vind ik mooi gezegd, en jij snapt het dus ook want zo werkt het, voor mij in ieder geval.
En de verhalen in de heilige boeken/bijbel in mijn geval hoef je niet 100% te geloven, de bedoeling is dat je er boodschappen uit haalt en van leert. En dat is niet makkelijk, het kan zelfs behoorlijk confronterend zijn.
In de RKK begint de vastentijd over een paar weken weer (Een beetje hetzelfde idee als de ramadan, maar minder streng, wij mogen wel eten. Sterker nog de vaste regels zijn eruit gehaald dus je mag zelf weten of en hoe je het doet).
Daar zie ik echt wel tegen op hoor, 6 weken 6 dagen p w niet snoepen (En ik doe ook geen vlees, niet omdat het zo moet maar omdat ik hier voor kies. De RKK heeft trouwens sowieso geen 'verplichtingen. Dat is niet meer van deze tijd en iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar leven) maar ik ga het wel weer doen want ik heb er tot nu toe erg veel aan gehad.

Trouwens, de Griekse mythologie is fantastisch, maar goed dat terzijde :biggrin:
Ik vind lessen leren uit oude teksten iets heel anders dan echt geloven.

Een sprookje heeft ook een moraal.
anoniem_639a9136a72af wijzigde dit bericht op 07-02-2020 09:32
1.53% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
MeisjeVanDeBuurt schreef:
07-02-2020 00:25
Zo mooi beschreven. Dit is dus wat ik probeerde te zeggen. Als je er al niet voor wilt of kunt openstaan, zal je zeker nooit gaan geloven. Dit had ik zelf ook ff nodig om wat meer achter mijn geloof te staan.
Maar waarom bekijk je ongelovigen als mensen die 'er niet voor openstaan'?
Dan stel je je eigen visie toch boven bijv de mijne?
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Alle reacties Link kopieren
Luci_Morgenster schreef:
07-02-2020 09:25
Afbeelding
Nou ja, dit dus.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Ik begrijp dat zeker Phoebe. Ik voel dat sfeertje soms ook wel als ik in een kerk zit. Jaren terug was ik in Rome in een kerk tijdens een mis ( per ongeluk ) en het gezang van de nonnen vond ik echt machtig mooi. Ik vind religie gewoon machtig interessant.

Ik heb er vroeger ook wel eens aan gedacht om een tijdje het klooster in te gaan om mezelf te vinden. Voor een stilte verblijf waar alle stimulans weggenomen word zodat je tot rust komt. Dat leek me wel wat.
Waarom ik het nooit gedaan heb? Geen idee. Wellicht voelde het toch niet goed omdat ik niet echt geloof in god.

Ik ben met kerstavond in de kerk geweest voor een kerstmis, daar vond ik dan weer weinig aan ( maar ja Protestantse kerk, daar is vaak minder moois te zien ) en vooral een lange zit.
Mijn eerste vriendje was Protestants en dat zorgde voor aardig wat problemen tussen ons. Ik ben gewoon te rationeel om met zulke strenge gelovigen om te gaan. Het dreef een wig tussen ons. Toen we uit elkaar gingen kreeg ik een bijbel cadeau van hem, die lees ik af en toe eens door. Maar toch voel ik er niets bij. Wat ik wel voel bij de andere verhalen zoals de Griekse mythologie, ontbreekt bij de grote hedendaagse geloven.
Maar nogmaals, ik kan mensen die wel geloven best benijden hoor. Het zou me een hoop troost en rust geven denk ik.

Succes met je vastentijd alvast. Lijkt me lastig, maar ja ik ben een vreetzak haha.
Er zijn zoveel goden, maar alleen die van jou is echt. Jij gelooft er maar in 1, dus je gelooft niet in die 2999 anderen. Ik geloof er net in eentje minder dan jij. ;-)

Net als dat je bijna altijd zo goed in het juiste religie geboren word.
Dat waar je bed staat toevallig ook maakt dat je precies in de goede God/religie bent geboren. Heel bijzonder.



Afbeelding

Ja, ik ben Ricky fan. En de wijze en zeer grappige George Carlin heeft ook echt mooie dingen gezegd over religie.
rumforviva schreef:
07-02-2020 09:29
Ik vind lessen leren uit oude teksten iets heel anders dan echt geloven.
Dat is het ook, daar moet je wel voor openstaan, het geloven in iets komt er bij en ik persoonlijk haal uit dat geloven ook kracht voor die 'lessen'.
(Voor de duidelijkheid, dit is mijn visie op het geloof. Er zijn ook zat mensen die zich goed voelen bij conservatief leven, maar dat werkt voor mij niet. Overigens zijn regels vanuit het geloof vooral bedoeld om je te beschermen. Ook dit is een doordenker, nogmaals het geloof is niet makkelijk...)

Madrid: ik ben (vrijzinnig) protestants opgevoed, daar vond ik ook nooit wat aan, dat past gewoon niet bij me.

Luci: mooi wat je zegt.
anoniem_386798 wijzigde dit bericht op 07-02-2020 09:44
10.14% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Betty_Slocombe schreef:
06-02-2020 20:24
Zou ik alleen dit forum als bron hebben, zou ik ook geen kerk meer bezoeken.
Discussies over religie verlopen hier voorspelbaar en respectloos. En dat is prima, maar ik ga liever chips eten dan.

Maar chips eten is dan ook altijd een goed alternatief.
Later is nu
Waarom moet er respect zijn voor (irrationele) overtuigingen?
Alle reacties Link kopieren
rumforviva schreef:
07-02-2020 09:29
Ik vind lessen leren uit oude teksten iets heel anders dan echt geloven.

Een sprookje heeft ook een moraal.
Wat ik me wel afvraag is waarom de bijbel wel een heilig boek werd en Roodkapje bijvoorbeeld niet.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Solomio schreef:
07-02-2020 09:43
Wat ik me wel afvraag is waarom de bijbel wel een heilig boek werd en Roodkapje bijvoorbeeld niet.

Met de bijbel in de hand kun je makkelijker mensen onder de duim houden.
Alle reacties Link kopieren
Hetvrijewoord schreef:
07-02-2020 09:42
Waarom moet er respect zijn voor (irrationele) overtuigingen?
Precies.

Mijn vriendin met aanleg voor psychoses gelooft in geesten.
Maar als zij aan haar psych vertelt dat haar overleden oma weer langs geweest is wil de psych toch dat ze haar medicatie verhoogt.

Wie heeft er dan gelijk?
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Solomio schreef:
07-02-2020 09:29
Maar waarom bekijk je ongelovigen als mensen die 'er niet voor openstaan'?
Dan stel je je eigen visie toch boven bijv de mijne?
Ja en dat vind ik nou net het jammere aan veel gelovigen die ik ken en waar ik ervaring mee heb. Er is vaak ( niet altijd hoor ) geen ruimte voor een andere zienswijze. Het is gewoon zo. Punt. Uren heb ik er vroeger met mijn ex over gesproken maar we kwamen er nooit uit. Voor mijn zienswijze was geen plek, alleen die van hem was de waarheid. En dat probleem zie ik ook als ik met mijn collega's over het geloof spreek. Er is geen ruimte voor discussie.
Ik heb ooit een bijzondere RK man gekend die wel openstond voor een andere kant van het verhaal, met hem kon ik heel goed praten en hij twijfelde ook wel eens. Dat was een verademing. Maar helaas zie ik dat verder bij weinig andere gelovige mensen terug.
Alle reacties Link kopieren
Madrid87 schreef:
07-02-2020 09:45
Ja en dat vind ik nou net het jammere aan veel gelovigen die ik ken en waar ik ervaring mee heb. Er is vaak ( niet altijd hoor ) geen ruimte voor een andere zienswijze. Het is gewoon zo. Punt. Uren heb ik er vroeger met mijn ex over gesproken maar we kwamen er nooit uit. Voor mijn zienswijze was geen plek, alleen die van hem was de waarheid. En dat probleem zie ik ook als ik met mijn collega's over het geloof spreek. Er is geen ruimte voor discussie.
Ik heb ooit een bijzondere RK man gekend die wel openstond voor een andere kant van het verhaal, met hem kon ik heel goed praten en hij twijfelde ook wel eens. Dat was een verademing. Maar helaas zie ik dat verder bij weinig andere gelovige mensen terug.
Maar ik lees hier dat gelovigen andersom ervaren dat ongelovigen op ze neerkijken.
Blijkbaar gaat het beide kanten op niet goed met het respecteren.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
moonpoppy schreef:
07-02-2020 02:35
Het Evangelie van Thomas heeft mij doen inzien dat ik geen probleem heb met god,wel met de kerk.

Het is geweldig mooi,en raakt aan iets wat voor mij als waarheid voelt.

Ga er hier op t forum niet te diep op in,het is nog een kwetsbaar net geplante zaailing.
Dat is mooi. :)
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef:
07-02-2020 09:29
Maar waarom bekijk je ongelovigen als mensen die 'er niet voor openstaan'?
Dan stel je je eigen visie toch boven bijv de mijne?

Dit is mijn ervaring met de meeste gelovigen. De ongelovigen zijn toch wel wat minderwaardig, want zij hebben 'het ware licht nog niet gevonden' en dat soort praat. Tja.

Laat elkaar gewoon in hun waarde, je komt er toch niet uit.
MeisjeVanDeBuurt schreef:
06-02-2020 19:36
Goede vraag.

Het is echt een moeilijke zoektocht en ik ben er ook nog niet helemaal over uit. Daarvoor moet ik echt een hoop kennis eerst opdoen. Denk dat je dan wel antwoorden gaat vinden.
Ik reageer hier even op. Ik heb bewondering voor degenen die zo rotsvast in een God kunnen geloven. Ik heb, met mijn protestantse opvoeding, in mijn leven best heel veel meegemaakt. Voor mij heeft dat in eerste instantie geresulteerd in de gedachte ‘God houdt niet van mij’ en dat is later overgegaan in ‘niet geloven’. Ik geloof dus niet in een God, maar dat anderen dat doen, heb ik geen problemen mee. Leven en laten leven.
Alle reacties Link kopieren
snug schreef:
06-02-2020 20:53
Daar zeg je wat.
Een figuur als Jezus heeft wijze uitspraken gedaan. Maar veel van wat hij gezegd heeft is uit het Nieuwe Testament weggelaten, of in de overlevering vervormd. Reïncarnatie, gelijkheid man en vrouw, respect voor dieren, dat soort dingen.

Ik heb van dit soort topics geleerd dat ik agnost ben.
Uit boeken heb ik geleerd , dat heilige schriften vooral door mannen geschreven zijn, die graag hun eigen ideeën doordramden. Wel zo prettig voor hen. Zoals Jaws het mooi beschrijft. Leefregels, ten goede voor de maatschappij, groot of klein. En kennelijk is het vooral voor de mannen in die maatschappij wel zo prettig om de vrouwen te onderdrukken. Dat scheelt weer een hoop werk en discussie, ofzo.

Vervolgens zijn in de loop der eeuwen hele stukken uit de bijbel geschrapt, omdat mánnen besloten dat dat niet kon kloppen. Zoals die reïncarnatie en de gelijkheid van man en vrouw. En dat staat me enorm tegen in religies, dat mannen steeds maar weer bedacht hebben wat zij wel en niet logisch vonden en de regels, als die al door een god bepaald waren, aanpasten naar hun inzicht.

Ik geloof dus wel dat er 'iets' zou kunnen zijn, maar anders dan in de OP en andere reacties van TO geschreven wordt, geloof ik niet dat de mens van nature graag aanbid of iets nodig heeft om zichzelf in het gareel te houden. Ik geloof heel erg in het nut van rust zoeken in jezelf. Ik aanbid dus ook geen god, maar ben ook niet materialistisch en voldoe niet aan andere eigenschappen, die TO aan ongelovigen toedicht. Een beetje aanmatigend vind ik dat wel, dat mij verteld wordt hoe ik ben en wat ik doe op basis van mijn gebrek aan geloof.
Later is nu
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 22-06-2021 12:24
0.00% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven