Actueel
alle pijlers
Zieke leerkrachten niet vervangen
maandag 4 februari 2019 om 21:55
Vandaag in het nieuws. Basisscholen worden opgeroepen zieke leerkrachten niet te vervangen en de kinderen naar huis te sturen. Zo dat het probleem nog meer aan het licht wordt gebracht. Wat vinden jullie hiervan? Ik vind het persoonlijk van de zotte dat ouders nu weer de pineut gaan worden en voor de problemen op mogen draaien.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:03
*Kettricken* schreef: ↑05-02-2019 21:53Gezien het geklaag over de hoge werkdruk en het vele overwerken heeft die nieuwe Cao niet veel nut, geloof ik.
Het resultaat van een nieuwe cao zie je meestal niet direct terug, daar gaat meer tijd overheen. En het klopt idd dat niet alle eisen zijn ingewilligd, maar naast de cao lopen er ook meerdere dingen om de werkomstandigheden te verbeteren en nieuw personeel aan te trekken (en bestaand personeel te behouden). Het gaat ook om het gevoel dat er wat wordt gedaan met de signalen die werknemers afgeven. Dit soort maatregelen geven niet meteen effect inderdaad, maar wel op de langere termijn.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:07
Ghost79 schreef: ↑05-02-2019 21:42Maar waarom dan? Je kunt toch gewoon op je strepen staan. Nee, ik kom niet in mijn eigen tijd terug voor een overleg. Nee, ik draai geen gratis overuren. Als je dat allemaal doet en vast houdt, verandert er echt wel iets hoor. Je hebt hier ook een eigen aandeel in. Zo lang je dit blijft doen, houd je de stituatie in stand. Bij ons komt er echt niet iemand op z’n vrije dag terug en elk halfuur overwerken wordt genoteerd.
Deze opmerking ging over het vervangen van ziekte binnen het eigen team. Extra uren dus om kinderen niet de dupe te laten zijn, maar of de kinderen of de leerkrachten zijn de dupe in dat geval.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:12
Op mijn middelbare school ruim 30 jaar geleden was je gewoon lekker vrij als er 'n leraar ziek was. Toen werd er helemaal nog niet vervangen tenzij een leraar langdurig uit viel. Enige wat toen wel balen was is dat je het niet 's ochtends wist zodat je langer thuis kon blijven. Neem aan dat er nu online te zien valt of er uren uitval zijn?
dinsdag 5 februari 2019 om 22:13
Je hebt elk jaar te maken met een andere groep leerlingen, die specifieke leer- en ondersteuningsbehoeften hebben. Daar bereid je je op voor.redbulletje schreef: ↑05-02-2019 20:32Maar hoe komt het dat er elke keer lessen voorbereid moeten worden?
Als dat eenmaal op punt staat (welke les er wanneer gegeven wordt) dan komt dat zelfde toch elk jaar weer terug?
Bovendien heb je niet elk jaar groep 7. Als je het ene jaar groep 7 hebt en het jaar daarna groep 8 moet je alles opnieuw voorbereiden. Natuurlijk is er ook zo nu en dan sprake van nieuwe methodes en leerlijnen. Als leerkracht ben je geen lesboer die jaar in jaar uit dezelfde lessen draait op de automatische piloot.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:13
En dan worden er dus klassen naar huis gestuurd, wat niet mag want in de zorg doen ze dat ook niet.Ghost79 schreef: ↑05-02-2019 21:42Maar waarom dan? Je kunt toch gewoon op je strepen staan. Nee, ik kom niet in mijn eigen tijd terug voor een overleg. Nee, ik draai geen gratis overuren. Als je dat allemaal doet en vast houdt, verandert er echt wel iets hoor. Je hebt hier ook een eigen aandeel in. Zo lang je dit blijft doen, houd je de stituatie in stand. Bij ons komt er echt niet iemand op z’n vrije dag terug en elk halfuur overwerken wordt genoteerd.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:14
redbulletje schreef: ↑05-02-2019 22:12Op mijn middelbare school ruim 30 jaar geleden was je gewoon lekker vrij als er 'n leraar ziek was. Toen werd er helemaal nog niet vervangen tenzij een leraar langdurig uit viel. Enige wat toen wel balen was is dat je het niet 's ochtends wist zodat je langer thuis kon blijven. Neem aan dat er nu online te zien valt of er uren uitval zijn?
Deze actie gaat over het po niet over het vo.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:18
dinsdag 5 februari 2019 om 22:21
In de universitaire ziekenhuizen mocht er pas na maanden en maanden van andere acties waar patiënten niets van merkten incidenteel een keer een weekenddienst gedraaid worden door de week. Dit deden de ziekenhuizen dan ook nog netjes omstebeurt ipv tegelijk. Qua impact dus in niets te vergelijken met de landelijke volledige stakingen in het onderwijs. Ik vraag me af hoe de onderwijssector aan zo'n goed functionerende 'staakknop' is gekomen en of we die niet ook eens mogen lenen. Het verbaast me iig met hoeveel staken ze daar wegkomen.*Kettricken* schreef: ↑05-02-2019 21:53Gezien het geklaag over de hoge werkdruk en het vele overwerken heeft die nieuwe Cao niet veel nut, geloof ik.
Daardoor vraag ik me wel af of al het klagen en staken niet bijdraagt aan de negatieve beeldvorming en daardoor ook indirect aan het lerarentekort.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:22
Ghost79 schreef: ↑05-02-2019 21:42Maar waarom dan? Je kunt toch gewoon op je strepen staan. Nee, ik kom niet in mijn eigen tijd terug voor een overleg. Nee, ik draai geen gratis overuren. Als je dat allemaal doet en vast houdt, verandert er echt wel iets hoor. Je hebt hier ook een eigen aandeel in. Zo lang je dit blijft doen, houd je de stituatie in stand. Bij ons komt er echt niet iemand op z’n vrije dag terug en elk halfuur overwerken wordt genoteerd.
Dat doe ik ook heel vaak niet, maar soms dus wel. Soms is het ook in je eigen belang dat je die investering even doet, maakt je werk leuker.
Wij hadden overleg over hoe we het extra geld voor de werkdrukverlaging wilden inzetten. Als ik dan niet ga vergaderen, heb ik daar geen stem in. Dus ga ik wel.
Ik heb trouwens weinig te klagen in mijn werk. Het enige lastige is dus dat er geen invallers zijn.
anoniem_65b93a10517d3 wijzigde dit bericht op 05-02-2019 22:29
0.05% gewijzigd
dinsdag 5 februari 2019 om 22:27
Dat begrijp ik, maar het gaat toch ook over werkomstandigheden, minder werkdruk, het aantrekken van nieuw onderwijzend personeel, het onderwijs aantrekkelijker maken enz.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:30
steenuil schreef: ↑05-02-2019 22:21In de universitaire ziekenhuizen mocht er pas na maanden en maanden van andere acties waar patiënten niets van merkten incidenteel een keer een weekenddienst gedraaid worden door de week. Dit deden de ziekenhuizen dan ook nog netjes omstebeurt ipv tegelijk. Qua impact dus in niets te vergelijken met de landelijke volledige stakingen in het onderwijs. Ik vraag me af hoe de onderwijssector aan zo'n goed functionerende 'staakknop' is gekomen en of we die niet ook eens mogen lenen. Het verbaast me iig met hoeveel staken ze daar wegkomen.
Daardoor vraag ik me wel af of al het klagen en staken niet bijdraagt aan de negatieve beeldvorming en daardoor ook indirect aan het lerarentekort.
Mee eens
dinsdag 5 februari 2019 om 22:34
Met hoeveel staken? Er is vorig schooljaar 2x gestaakt en daarvoor heel veel jaar niet.steenuil schreef: ↑05-02-2019 22:21In de universitaire ziekenhuizen mocht er pas na maanden en maanden van andere acties waar patiënten niets van merkten incidenteel een keer een weekenddienst gedraaid worden door de week. Dit deden de ziekenhuizen dan ook nog netjes omstebeurt ipv tegelijk. Qua impact dus in niets te vergelijken met de landelijke volledige stakingen in het onderwijs. Ik vraag me af hoe de onderwijssector aan zo'n goed functionerende 'staakknop' is gekomen en of we die niet ook eens mogen lenen. Het verbaast me iig met hoeveel staken ze daar wegkomen.
Daardoor vraag ik me wel af of al het klagen en staken niet bijdraagt aan de negatieve beeldvorming en daardoor ook indirect aan het lerarentekort.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:35
En dat heeft weinig met de CAO van doen, maar alles met de inrichting van het onderwijs en de verwachtingen die de overheid en de maatschappij van scholen hebben.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:36
Je kunt toch een collega vragen om jouw ideeën en standpunten namens jou mee te nemen het overleg in? Of iets op papier zetten en indienen als bijlage. Of desnoods inbellen op het juiste moment.
Zo doe ik dat ook als ik ergens niet bij kan zijn.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:40
Alsof het elke week zo belangrijk is dat je er bij moet zijn. Meestal kan het prima achteraf nog even besproken worden of is het vooraf al besproken. En die ene keer per jaar dat het echt heel belangrijk is kom ik er wel voor terug en ga ik op een andere dag vroeger weg.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:44
Ik niet, maar ik klaag er niet over hoor. Als ik het belangrijk vind voor mijzelf dan ga ik. Zo doe ik dat als ik ergens bij wil zijn.
dinsdag 5 februari 2019 om 22:51
WSNS (weer samen naar school) was een bezuinigingsmaatregel op het SBO (speciaal basisonderwijs) en ‘passend onderwijs’ een bezuinigingsmaatregel op het SO (speciaal omderwijs). Het is géén visie om ieder kind passend onderwijs te bieden.
Het resultaat is dat de klassen steeds groter worden vanwege verdere bezuinigingen, hierbij steeds meer moeilijk lerende/opvoedbare kinderen zitten (SBO) tot zeer moeilijk lerende/opvoedbare kinderen (SO) zitten. I.p.v. een ‘rugzakje’ per leerling krijgen samenwerkingsverbanden één bedrag (lumpsumfinanciering)—-> werkdruk, aantrekkelijkheid van het vak
Tel daarbij nog de geouwehoerprojecten bij op die door de overheid worden opgelegd, de onrealistische verwachtingen van een groeiend aantal ouders, de verdere bezuiniging waardoor het onmogelijk is om mensen in vast dienstverband aan te nemen met een normaal salaris... dan kom je al een heel eind.
dinsdag 5 februari 2019 om 23:04
De cao was slechts een voorbeeld dat je ook iets kunt bereiken zonder te staken en/of geen vervanging te regelen. Dus niet over de rug van kinderen/ouders/patiënten enz.
ghost79 wijzigde dit bericht op 05-02-2019 23:06
1.48% gewijzigd
dinsdag 5 februari 2019 om 23:05
Némaìn’ schreef: ↑05-02-2019 22:40Alsof het elke week zo belangrijk is dat je er bij moet zijn. Meestal kan het prima achteraf nog even besproken worden of is het vooraf al besproken. En die ene keer per jaar dat het echt heel belangrijk is kom ik er wel voor terug en ga ik op een andere dag vroeger weg.
Ik dus ook
dinsdag 5 februari 2019 om 23:20
Ik denk niet dat het herinrichten en herfinancieren van het onderwijs gaat gebeuren zonder flinke druk. Deze klacht dat het onmogelijk wordt ligt er al zoveel jaar.
Vergeet ook niet dat de kinderen die dan uiteindelijk naar het SO mogen zo’n heftige problematiek hebben in te grote klassen (want door bezuigingspost is het al van 6 naar 12 gegaan en in je eentje). De leerkrachten gaan er aan onderdoor, maar ook de kinderen.
dinsdag 5 februari 2019 om 23:24
Hier een samenvatting van de stakingen in 2017 en 2018.
https://youtu.be/PhxeedhMFdY
Daarnaast kun je het bewust niet inzetten van invalkrachten waartoe nu opgeroepen wordt ook als een staking zien.
dinsdag 5 februari 2019 om 23:27
Némaìn’ schreef: ↑05-02-2019 23:20Ik denk niet dat het herinrichten en herfinancieren van het onderwijs gaat gebeuren zonder flinke druk. Deze klacht dat het onmogelijk wordt ligt er al zoveel jaar.
Vergeet ook niet dat de kinderen die dan uiteindelijk naar het SO mogen zo’n heftige problematiek hebben in te grote klassen (want door bezuigingspost is het al van 6 naar 12 gegaan en in je eentje). De leerkrachten gaan er aan onderdoor, maar ook de kinderen.
Klopt. Maar wat versta je onder flinke druk? Ik denk dat een flinke cultuuromslag, waarbij de docenten o.a. meer op hun strepen gaan staan, meer invloed heeft dan af en toe staken of geen vervanging bij ziekte regelen.
dinsdag 5 februari 2019 om 23:28
Er wordt opgeroepen, maar wordt er ook gehoor aan gegeven?steenuil schreef: ↑05-02-2019 23:24Hier een samenvatting van de stakingen in 2017 en 2018.
https://youtu.be/PhxeedhMFdY
Daarnaast kun je het bewust niet inzetten van invalkrachten waartoe nu opgeroepen wordt ook als een staking zien.
Twee stakingen en die estafettestaking. Die laatste hebben wij niet aan meegedaan. Op de overige 2 dagen heb ongewoon gewerkt.
anoniem_381397 wijzigde dit bericht op 05-02-2019 23:30
15.58% gewijzigd
dinsdag 5 februari 2019 om 23:29
Moet je eerst strepen hebben waarop je kunt gaan staan.