Zo krijg je de woningmarkt wel kapot...

21-04-2009 14:57 166 berichten
Alle reacties Link kopieren
AFM scherpt regels hypotheekverstrekking aan

Uitgegeven: 21 april 2009 11:59

Laatst gewijzigd: 21 april 2009 11:59



AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat de regels voor hypotheekverstrekking aanscherpen. Dit zei Hans Hoogervorst, de voorzitter van de AFM, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de toezichthouder op de financiele markten.



De AFM gaat een eind maken aan de zogenaamde tophypotheek waarbij huizenkopers meer dan de woningwaarde lenen.





Maximum



De toezichthouder wil een maximum van 100 procent van de woningwaarde. Dit betekent dat huizenkopers de aankoopkosten zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten niet meer mee kunnen financieren.





Verder wil de AFM het aantal gevallen waarin de norm van 4,5 keer het jaarinkomen wordt overschreden terugdringen.



Hypotheekverstrekkers kunnen van deze norm afwijken als sprake is van specifieke omstandigheden. Zij doen dat nu in 20 procent van de gevallen. ''Twintig procent is geen uitzondering. Wij gaan dat sterk aanscherpen'', zei Hoogervorst.





Lenen



Dit betekent dat huizenkopers alleen nog boven de norm mogen lenen als zij kunnen aantonen dat hun inkomen op korte termijn zal stijgen.



Als ze bijvoorbeeld een loonsverhoging in het vooruitzicht hebben moeten ze zwart op wit een verklaring hebben van hun werkgever waar dit in staat.





Huizenmarkt



De nieuwe regels moeten op korte termijn van kracht worden. Hoogervorst had het dinsdag over een termijn van 1 maand. De toezichthouder wil wel rekening houden met de toestand op de huizenmarkt.



''Je wilt de huizenmarkt ook weer niet een zetje in de verkeerde richting geven'', zei Hoogervorst. Hij zei dat banken die zich niet aan de nieuwe regels houden kunnen rekenen op boetes.



De AFM maakt zich al langere tijd zorgen over de hypotheekmarkt. In 2007 voerde de waakhond een onderzoek uit naar de situatie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Hieruit bleek dat veel hypotheekverstrekkers te soepel zijn geweest met leningen.



ANP
Alle reacties Link kopieren
Ik lees net dit bericht op nu.nl. Ik begrijp er echt helemaal niks meer van. Wat is dit voor maatregel? En helemaal in deze tijden van crisis en een toch al slechte woningmarkt. Ik mag toch hopen dat dit een hele late 1-aprilgrap is...
Alle reacties Link kopieren
Ja zo kan helemaal niemand meer een huis betalen. Als je de overdrachtsbelasting niet meer mee mag financieren!
Alle reacties Link kopieren
Hmm, dit is inderdaad weinig hoopgevend voor mensen die willen kopen zonder bakken eigen geld. Niet slim inderdaad.
Alle reacties Link kopieren
Zou het kunnen zijn dat die maatregelen worden genomen juist om mensen ervoor te behoeden dat zij in leningen terecht komen die zij eigenlijk niet kunnen financieren?
Alle reacties Link kopieren
Precies. Als je uitgaat van een woning van € 250.000, dan komt daar gemiddeld zo'n € 25.000 aan kosten koper bij. Zoveel mensen zijn er niet die dat even 'over' hebben op hun spaarrekening. Ik kom ze in ieder geval maar weinig tegen in de praktijk. En voor starters is het helemaal een drama, die beginnen net, dus hebben vaak sowieso amper spaargeld. Ik vrees dat de huizenmarkt echt compleet gaat instorten als deze plannen worden doorgevoerd.
Alle reacties Link kopieren
quote:Fausto schreef op 21 april 2009 @ 14:57:

''Je wilt de huizenmarkt ook weer niet een zetje in de verkeerde richting geven'', zei Hoogervorst. Een zetje? Trap in je rug zal hij bedoelen. Knurft.
Alle reacties Link kopieren
Dat zou lekker wezen.

Weet ik in ieder geval zeker dat ik mijn huis niet meer kwijt kom voor de WOZ waarde.

Wat een kut maatregel. Laten we lekker NL naar de kl*te helpen.

Sowieso gaat een werkgever niet zwart op wit geven dat je loonsverhoging ga krijgen over een jaar. Dan zit ie er aan vast.

Heb al eens een verklaring moeten tekenen dat ik de werkgever waar ik toen in dienst was niet aan de intentieverklaring ging houden
Alle reacties Link kopieren
quote:Omen schreef op 21 april 2009 @ 15:07:

Zou het kunnen zijn dat die maatregelen worden genomen juist om mensen ervoor te behoeden dat zij in leningen terecht komen die zij eigenlijk niet kunnen financieren?Dat zal de achterliggende gedachte wel zijn, maar het is m.i. een slechte en ondoordachte oplossing. Zorg er gewoon voor dat banken de gedragscode niet overschrijden, dus niet teveel hypotheek verstrekken op basis van inkomen. Dan zit je altijd goed. Het moet dan niet uitmaken of van dat bedrag ook de kosten koper worden betaald, de totale lening is immers verantwoord.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat er dan wel een tegenconstructie komt... waarbij de overdrachtsbelasting bij de woningwaarde opgeteld wordt ofzo.



Want nee... wij willen wel een huis kopen, maar hebben niet zo veel spaargeld dat we de k.k. contant kunnen betalen....



We hebben wel wat op de bank staan hoor, maar we léven er ook nog naast.. dus 10.000-en euro's staan er echt niet op...
Alle reacties Link kopieren
quote:Aruba schreef op 21 april 2009 @ 15:10:

[...]



Een zetje? Trap in je rug zal hij bedoelen. Knurft.Ja, wat voor een vertekend beeld hebben deze mensen van de situatie zoals die is in Nederland momenteel?!
Alle reacties Link kopieren
quote:Omen schreef op 21 april 2009 @ 15:07:

Zou het kunnen zijn dat die maatregelen worden genomen juist om mensen ervoor te behoeden dat zij in leningen terecht komen die zij eigenlijk niet kunnen financieren?Dat leek mij ook...maar ik kan ernaast zitten
Alle reacties Link kopieren
Alleen is een huis kopen helemaal niet meer te doen.

Zelfs huizen van 150 000 gaan dan niet meer weg.
Alle reacties Link kopieren
Of zou het in deze alleen gaan om die hypotheken die echt aan de max zitten?
Alle reacties Link kopieren
als dit erdoor komt resulteert t in een nog statischer huurwoningmarkt in een tijd dat aan een huurwoning komen toch al zo goed als onmogelijk is.
Alle reacties Link kopieren
Zoals ik het lees kan je straks je kosten koper niet meer financieren. Normaal is dat een fiks bedrag dus dat tover je niet zomaar uit je achterzak. Maar een alleenstaand iemand met een modaal inkomen van 2000 euro bruto kan dus nog maar een huis kopen van 106.155 en moet dan ook nog eens de KK ergens anders vandaan zien te halen. Oftewel dat lukt niet en je kan dus nog maar een huis van 80.000 euro kopen met dat salaris. En helaas ken ik die huizen niet.
Alle reacties Link kopieren
Kijk, ik ben het helemaal eens met maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen niet meer lenen dan eigenlijk verantwoord is. Maar dat kun je ook doen zonder deze maatregel. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het merendeel uberhaupt geen woning meer kan kopen. Dit lijkt me niet bevorderlijk voor onze economie.
Alle reacties Link kopieren
Nee, nu gaan mensen even helemaal geen huis meer kopen als ze al twijfelden. Mensen die (te) positief zijn ingesteld of voorzichtigere hypo's afsluiten blijven dat wel doen, maar bij twijfel nooit oversteken...



Ik vind het nogal wat: jarenlang belachelijk verstrekken van hoge tophypotheken toestaan en dan nu flinke regels invoeren. Dat gaat nog een dip opleveren.
Alle reacties Link kopieren
Als onze koper van de week maar tekent....
Alle reacties Link kopieren
Als ze deze maatregel echt doorvoeren zou het gepaard moeten gaan met een fixe verlaging of afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat zou al een stuk schelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Visotsky schreef op 21 april 2009 @ 15:33:

Als ze deze maatregel echt doorvoeren zou het gepaard moeten gaan met een fixe verlaging of afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat zou al een stuk schelen.



Inderdaad, dat zou een stuk schelen. Dan ben je al 6% van de 10% aan kosten kwijt. Die resterende (ong.) 4% is wellicht nog wel op te brengen, al is dat voor starters ook nog best een bedrag..

Helaas lees ik niks over de overdrachtsbelasting, dus ik vrees dat die gewoon gehandhaafd blijft.
Alle reacties Link kopieren
Maar als je kosten koper niet meer mee kunt financieren, komt dat, bij deze maatregel, omdat je al aan de top van je hypotheek zit (100% van de huiswaarde of 4.5x je jaarinkomen). Je leent dan dus al maximaal. Het lijkt me dat juist in deze tijd, meer voorzichtigheid geboden is. Is al deze ellende niet ontstaan omdat er hypotheken werden verstrekt die veel te hoog waren? Die gebouwd waren op lucht? Dan lijkt me dit niet zon gekke maatregel. Maar mss ben ik te naief.
Alle reacties Link kopieren
Pelikaan, die 4,5x het jaarinkomen is m.i. een prima regel. Op die manier leent men nooit meer dan verantwoord is. 100% van de waarde van de woning is echter andere koek. Je hebt namelijk áltijd meer hypotheek nodig om het huis te kunnen financieren, vanwege de kosten koper. Dus ook als je ruim binnen de grenzen van die 4,5x het jaarinkomen blijft.

Wanneer die grens van 4.5 gewoon gehandhaafd wordt, dan zouden er in principe geen problemen moeten kunnen ontstaan.
Alle reacties Link kopieren
Weet je trouwens waar ik dan weer bang voor ben? Dat men om de kosten koper te kunnen financieren aanklopt bij Leen van Frisia, Becam of een andere DSB-partij voor een veel te duur krediet...
Alle reacties Link kopieren
Ik lees de net volgende reactie van een aantal partijen op nu.nl:



'AFM brengt startersmarkt doodsteek toe'

Uitgegeven: 21 april 2009 14:45

Laatst gewijzigd: 21 april 2009 15:30



ROTTERDAM - De huizenmarkt dreigt helemaal op slot te raken als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) huizenkopers niet langer toestaat om meer te lenen dan de maximale woningwaarde.



Dat zei directeur Bas Millenaar van De Hypothekers Associatie dinsdag in reactie op de plannen die de toezichthouder ontvouwde om zogenoemde tophypotheken aan te pakken.



Millenaar sprak van een ''doodsteek voor de startersmarkt'', omdat startende huizenkopers straks eigen geld moeten meebrengen om de kosten voor hun aankoop te kunnen betalen.





''Dat is vaak niet mogelijk.'' Volgens Millenaar zijn mensen al snel 10 procent van de aankoopprijs kwijt aan kosten, waarvan 6 procent aan belastingen.





Beweging



De directeur wees er daarbij op dat juist starters door de gedaalde prijzen nu nog voor een beetje beweging zorgen op de huizenmarkt, die is vastgelopen door de kredietcrisis. ''Je moet nu niet opeens uit de heup gaan schieten.''



De Hypothekers Associatie is een van de grotere partijen in Nederland op het gebied van hypotheekadvies. De organisatie schat haar eigen marktaandeel op 12 procent.





Rabobank



De Rabobank zet grote vraagtekens bij het besluit van de AFM.



Voor de consument betekent het dat de overdrachtsbelasting, zes procent van de koopsom van het nieuwe huis, en de notariskosten niet meer in de hypotheek gefinancierd worden.



Veel mensen zullen daardoor een persoonlijke lening afsluiten, waardoor ze belastingaftrek missen.



''Starters en doorstromers zullen dus duurder uit zijn'', zegt Martijn de Jong-Tennekes, die specialist woningmarkt is bij de Rabobank, de marktleider bij het verstrekken van hypotheken in ons land.





Huizenmarkt



''Je kunt je afvragen wat de AFM beoogt met deze maatregel. Bij minder dan één procent van alle huizenverkopen gaat het om een gedwongen verkoop.



En de mensen komen dan niet in de problemen door een tophypotheek, maar door incidenten als echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Bovendien kun je je afvragen of het moment gunstig is voor zo'n maatregel, gezien de huizenmarkt'', zegt De Jong-Tennekes.



Hij juicht het toe dat de AFM strenger gaat toezien op het naleven van de maatregel dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan 4,5 keer het jaarinkomen: ''Dat is zo afgesproken in een gedragscode.''





Consumentenbond



De Consumentenbond staat wel achter het aanpakken van de tophypotheek, maar vindt dat er dan ook streng toezicht moet zijn op hypotheekadviseurs. Volgens een woordvoerster van de bond kunnen mensen de dupe worden van een advies dat niet op maat gesneden is.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven