Coronavirus COVID-19 alle pijlers

Coronavirus COVID-19 (deel 25)

03-09-2020 17:02 3084 berichten
In Wuhan (China) is een nieuw Coronavirus, SARS-CoV-2 (voorheen 2019-nCoV genoemd), ontdekt dat mensen besmet met COVID-19.

Meerdere steden/landen in lockdown, overvolle ziekenhuizen, ruim 26 miljoen besmettingen en helaas zijn er ook al meer dan 860.000 doden over de hele wereld. Men weet nog niet precies waar het virus vandaan komt en is er nog geen vaccinatie voor.
In Nederland zijn er ruim 50.000 mensen positief getest en meerdere mensen overleden.
Meer informatie: RIVM / WHO

Johns Hopkins University COVID-19 dashboard
Worldometers statistieken COVID-19
Coronavirus in Nederland dashboard
Corona Dashboard van de Rijksoverheid

Checklist bij vermoeden COVID-19
Afbeelding

Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351
Wil je jezelf laten testen op COVID-19? Bel dan naar: 0800 -1202
(dagelijks bereikbaar tussen 8:00-20:00 uur)
Online een test aanvragen met DigiD kan hier

Dit is een discussie topic over dit virus.

Vorige delen: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9/ 10 / 11 / 12 / 13 / 14 / 15 / 16 / 17 / 18 / 19 / 20/ 21 / 22 / 23/ 24
Solomio schreef:
07-09-2020 23:05
Ik had mij dan weer veel beter ontwikkeld als mijn onderwijs (deels) online had gekund.

Daarom denk ik dat het best wat creatiever zou kunnen worden opgelost.
Idem. Sowieso niet dagelijks in de drukte, elk uur klassenwissel etc.
Alle reacties Link kopieren
Paling schreef:
07-09-2020 22:58
Dat vind ik zo'n dooddoener. Zeg je dat ook tegen ouderen en risicigroepen? Tja, je mag de deur niet uit, maar joh, in Afrika hebben ze het veel slechter.
En een jaar is veel belangrijker als je 18 of 80 bent dan als je 30 of 40 bent. Lijkt wel of niemand hier ooit jong is geweest. Ik had mij echt niet zo ontwikkeld als mijn onderwijs online was geweest. Een jaar is eenderde van de gemiddelde vervolgopleiding he? Bovendien moet je jezelf op die leeftijd voor een groot deel nog uitvinden en dat doe je met docenten en medestudenten. Dat kun je ook niet meer inhalen.
Heel eerlijk gezegd wel ja! We hebben het hier echt nog onwijs goed. Ik ben een risico groep en kom ook al maanden nergens. Er zijn ergere dingen in het leven.

Als ik op mijn 16e online onderwijs had moeten volgen had ik het helemaal prima gevonden overigens. Je kan een hoop geblaat skippen + de reistijd en Zo houdt je meer vrije tijd over. Ik had het helemaal prima gevonden en had er zeker geen ander mens door geworden.

En vergeet niet. Vroeger had je geen FaceTime en alle social media die er nu is. Ze hebben nu al veel meer contact dan wij vroeger hadden. Als ik mijn vriendin gedag zei dag / Sprak ik haar pas weer op school.

Nu in de Corona lockdown spreek ik haar dagelijks.
Alle reacties Link kopieren
redbulletje schreef:
07-09-2020 23:08
Idem. Sowieso niet dagelijks in de drukte, elk uur klassenwissel etc.
Precies! Dat klinkt voor mij heerlijk!
Gewoon alleen je ding doen en je bent effectief binnen twee uur klaar en je hebt tijd voor andere leuke dingen.
Green17 schreef:
07-09-2020 22:59
Ik vind dat echt zeuren hoor. Het is niet optimaal, dat ben ik met je eens. Maar kijk naar India! Wij hebben het hier echt nog heel goed.

En daarnaast studenten kunnen gewoon nog studeren. Je zal maar borstkanker hebben op dit moment en dat je behandelingen worden opgeschoven. Laat mij dan maar een iets eenzamere student zijn hoor.

De situatie is voor niemand leuk, maar we moeten er met z’n allen het beste van maken.
Waarom mag je je niet afvragen of we nog wel de juiste keuzes maken als samenleving maar moet een zinvolle discussie met dit soort dooddoeners worden doodgeslagen?

Heel plat; we mogen naar de hoeren, naar de parenclub, op vakantie en naar het voetbalstadion, maar studenten mogen niet naar school. Ik zet vraagtekens bij die keuzes. En dan zeg jij: wees blij dat je niet in India woont of borstkanker hebt? Wat voegt dat toe?
Solomio schreef:
07-09-2020 23:05
Ik had mij dan weer veel beter ontwikkeld als mijn onderwijs (deels) online had gekund.

Daarom denk ik dat het best wat creatiever zou kunnen worden opgelost.
Zeker, dat geldt natuurlijk voor meer mensen. Maar voor de meesten niet. Ik denk ook wel dat er dingen zijn die je online prima kunt leren. Maar ik ken verschillende studenten die maar 2 uur, of helemaal niet, fysiek les hebben. Dat is gewoon heel erg mager. Je weet dan niet eens wie je klasgenoten zijn.
smulrol schreef:
07-09-2020 22:28
Ook als je in een risicogroep zit is Covid19 geen gegarandeerd doodsvonnis he? Ik wil ook niet besmet worden hoor, maar laten we ajb niet vergeten dat artsen de ziekte nu beter kunnen behandelen
Ja dat weet ik maar dan nog lijkt het me voor die groep extra lastig als ze het risico zo laag mogelijk proberen te houden.
Alle reacties Link kopieren
Zazamaenade schreef:
07-09-2020 19:02
Precies. Het kwam op mij over als een bliksemafleider.
Natuurlijk is het niet aan de GGD te wijten dat er zoveel mis gaat met het testen, zij moeten het ook maar doen met een kapot-bezuinigde infrastructuur die opeens topprestaties moet leveren, maar dit soort verhalen maakt het niet beter.
Ik heb de indruk dat André Rouvoet nu het woordvoerderschap namens de GGD's heeft overgenomen, namens GGD-GHOR. Een paar dagen terug bij Nieuwsuur beet hij behoorlijk van zich af, en ontkende zelfs dat er problemen zijn.
https://twitter.com/Nieuwsuur/status/13 ... 0806045696

Waarom zou er in Nederland nog steeds beweerd worden dat er alleen getest hoeft te worden bij klachten, terwijl er cijfers rondgaan van tot 40% pre- of asymptomatische besmettelijken?
Alleen vanwege een gebrek aan testen (wat ontkend wordt door grote, commerciële laboratoria)?
Ik ben het met je eens dat het feit dat er gesproken wordt over dat teveel mensen zich laten testen zonder klachten een bliksemafleider is voor het feit dat er domweg te weinig testcapaciteit is.

Jelmer Visser heeft daar een draadje over, waarin hij pleit voor het meer geld uitgeven aan het uitbreiden van de testcapaciteit, om te zorgen dat het aantal besmettingen binnen de perken blijft.

https://twitter.com/dietukkerfries/stat ... 16418?s=21

De unroll:

https://twitter.com/unrollhelper/status ... 28130?s=12

Mijn idee is dat het steunen van het bedrijfsleven voor dit kabinet prioriteit heeft. En dat het ondersteunen van de GGD’s (en daarmee de volksgezondheid) met een flinke zak geld, zodat ze hun testwerkzaamheden en broncontactonderzoek goed kunnen doen, op de tweede plaats komt.

Wat ik niet begrijp is dat het kabinet niet snapt dat ze zichzelf en het bedrijfsleven gigantisch in de vingers snijden als ze het aantal besmettingen niet in de hand houden. En dat dat simpel te voorkomen is door veel geld uit te trekken voor het organiseren van heelt testen en BCO.

En de discussie die hier gevoerd word waarom studenten niet worden vrijgesteld van de 1,5 meter plicht is, heeft ook een economische oorzaak. Studenten hebben nog geen economische “opbrengst”, en kunnen daarom gemakkelijker gevraagd worden om thuis te blijven. In tegenstelling tot de horeca en de sekswerkers (sic) en andere contactberoepen.

Door een economische bril is het kabinetsbeleid gemakkelijk te begrijpen, ik zou alleen graag willen dat de volksgezondheid op no 1 stond, of in ieder geval met geld net zo ondersteund werd als de KLM en het bedrijfsleven. Dit geldt overigens ook voor het doorvoeren van loonsverhogingen in de zorg.

Het wordt nu te veel aan de mensen zelf overgelaten of ze zich wel of niet aan de regels houden en of ze zich welkom niet laten testen. Daarmee wordt “de schuld” voor het aantal coronabesmettingen als je het zo kan noemen, ook bij de burger gelegd. En dat is in mijn ogen wel erg makkelijk, zo kom je als bestuurder ook gemakkelijk onder je verantwoordelijkheid uit.
Paling schreef:
07-09-2020 23:38
Zeker, dat geldt natuurlijk voor meer mensen. Maar voor de meesten niet. Ik denk ook wel dat er dingen zijn die je online prima kunt leren. Maar ik ken verschillende studenten die maar 2 uur, of helemaal niet, fysiek les hebben. Dat is gewoon heel erg mager. Je weet dan niet eens wie je klasgenoten zijn.
Eens. School en studeren is meer dan het leren van stof. De fysieke sociale interactie is minstens zo belangrijk en die viel weg voor iedereen boven de 12 en valt nog altijd weg voor iedereen boven de 16 à 18, afhankelijk van het onderwijsniveau. Sommige mensen onderschatten hoezeer juist pubers en adolescenten het nodig hebben om tijd met elkaar door te brengen. Fysieke sociale interactie is cruciaal voor de sociale ontwikkeling.
Alle reacties Link kopieren
Green17 schreef:
07-09-2020 22:40
Het is niet dat je hele leven naar de klote is, omdat het onderwijs een jaar niet optimaal is. Misschien moeten we kijken naar de rest van de wereld, dan zitten we er in Nederland goed bij! Ook in Corona tijd. En nee deze situatie is voor niemand leuk en voor niemand optimaal.

Maar we hebben het over een jaar!!!
Dat jaar valt dan wel in 2 schooljaren. En wie zegt dat het een jaar is en niet nog langer.

Wanneer gaan er eens plannen gemaakt worden om kinderen die thuis komen te zitten goed onderwijs te geven. Die plannen hadden al lang klaar kunnen zijn, inclusief landelijk beleid.

Als dat goed geregeld zou zijn dan hoefden ouders hun kinderen niet snotterend naar school te sturen.

Mijn oudste zjt in de bovenbouw van het vo. Daar hadden ze het gepresteerd om 40 kinderen in een lokaal te stoppen voor een vak. Dan ben je toch niet helemaal in orde als je dat verzint.

De ventilatie is op veel scholen niet op orde. Dan denk ik wtf...hoezo is dat niet in orde. Niet alleen nu ivm corona maar die hoort altijd op orde te zijn.

Mijn kinderen hebben zich sociaal gezien best aardig gehouden het afgelopen halfjaar. De oudste had gelukkig zijn bijbaan bij de supermarkt waardoor hij nog contact had met leeftijdsgenoten. Maar nu is het voor hen en voor de basisschoolkinderen tijd om weer naar school te kunnen en live contact te hebben met anderen. Er wordt naar mijn mening veel te makkelijk gedacht over het missen van onderwijs en contact met leeftijdsgenoten.

Als ik dan lees dat zoveel volwassenen met klachten op stap gaan, boodschappen gaan doen en naar het werk gaan dan valt daar winst te behalen.

En het argument er moeten toch boodschappen gedaan worden gaat wat mij betreft niet meer op. Je weet intussen dat je klachten kunt krijgen dus zorg dat je een voorraadje in huis hebt voor een paar dagen. De rest bestel je dan maar online.
https://www.gelderlander.nl/binnenland/ ... ~a3f1492a/

Jongeren steeds somberder

"Misschien hebben we klachten te makkelijk flauw afgedaan. Zo van: joh het is niet zo erg als je een keer géén feestje hebt"

Dit gaat dan (ook weer) niet expliciet over onderwijs, maar het is wel ernstig.
Alle reacties Link kopieren
Dat is zeker ernstig!

Ik ben het dan ook roerend eens dat het niet wenselijk is als dit hele collegejaar nog online moet. Want laten we wel wezen, dat is wel waar we op af stevenen. Als er in februari/maart gevaccineerd gaat worden dan gaan die eerste doses natuurlijk niet naar de scholieren en studenten. Daarnaast moeten scholen en universiteiten hun onderwijs vooruit kunnen plannen. Dus met een beetje pech is dit hele schooljaar nog online waardoor een groot deel van die groep straks 1,5 jaar thuis zit. Ik vind dat echt heel erg onwenselijk en dat artikel beschrijft al wat de gevolgen zijn. Wat mij betreft was er meteen al dit schooljaar ingezet op 50% fysiek en 50% online onderwijs voor iedereen, dan was er een situatie gecreëerd die veilig was en ook vol te houden. Maar helaas, daarvoor is het al te laat.
Alle reacties Link kopieren
rosadebree schreef:
08-09-2020 07:22
Dat is zeker ernstig!

Ik ben het dan ook roerend eens dat het niet wenselijk is als dit hele collegejaar nog online moet. Want laten we wel wezen, dat is wel waar we op af stevenen. Als er in februari/maart gevaccineerd gaat worden dan gaan die eerste doses natuurlijk niet naar de scholieren en studenten.
Ik las gisteren dat er maar 1,2 miljoen doses zouden zijn, maar ik kan dat niet meer vinden
Alle reacties Link kopieren
Paling schreef:
07-09-2020 23:38
Zeker, dat geldt natuurlijk voor meer mensen. Maar voor de meesten niet. Ik denk ook wel dat er dingen zijn die je online prima kunt leren. Maar ik ken verschillende studenten die maar 2 uur, of helemaal niet, fysiek les hebben. Dat is gewoon heel erg mager. Je weet dan niet eens wie je klasgenoten zijn.
Dat is natuurlijk ook maar een aanname.

Maar daarbij denk ik dat het voor de meeste studenten ook helemaal geen grote gevolgen heeft als ze nu een jaartje voornamelijk online onderwijs krijgen.
Onsterfelijk Verheven
Alle reacties Link kopieren
Solomio schreef:
08-09-2020 07:45
Dat is natuurlijk ook maar een aanname.

Maar daarbij denk ik dat het voor de meeste studenten ook helemaal geen grote gevolgen heeft als ze nu een jaartje voornamelijk online onderwijs krijgen.
Waarom denk je dat. En het us niet een jaar. Het afgelopen schooljaar is ook al half online geweest.
Alle reacties Link kopieren
Paling schreef:
08-09-2020 07:02
https://www.gelderlander.nl/binnenland/ ... ~a3f1492a/

Jongeren steeds somberder

"Misschien hebben we klachten te makkelijk flauw afgedaan. Zo van: joh het is niet zo erg als je een keer géén feestje hebt"

Dit gaat dan (ook weer) niet expliciet over onderwijs, maar het is wel ernstig.
Wel opvallend dat dat dan in de kop staat, terwijl in dat artikel staat dat van alle mensen een groot deel somberder is.
Onsterfelijk Verheven
Alle reacties Link kopieren
Subnautica schreef:
08-09-2020 07:47
Waarom denk je dat. En het us niet een jaar. Het afgelopen schooljaar is ook al half online geweest.
Zoals Paling ervan uitgaat dat het maar voor een klein deel een voordeel is als het grootste deel van de lessen online is (wat ik ook denk trouwens) denk ik dat het ook maar voor een klein deel echt een nadeel is.

Ik denk dat het voor het grootste deel weinig uitmaakt, omdat die prima in staat zullen blijken om in te spelen op deze andere situatie.

Wat iemand eerder al schreef: een hoop van de sociale contacten van de jeugd gaat sowieso al online, dus daar kunnen zij veel beter mee omgaan dan 'wij', die nog opgegroeid zijn zonder altijd bereikbaar te zijn.
Onsterfelijk Verheven
rosadebree schreef:
08-09-2020 07:22
Dat is zeker ernstig!

Ik ben het dan ook roerend eens dat het niet wenselijk is als dit hele collegejaar nog online moet. Want laten we wel wezen, dat is wel waar we op af stevenen. Als er in februari/maart gevaccineerd gaat worden dan gaan die eerste doses natuurlijk niet naar de scholieren en studenten. Daarnaast moeten scholen en universiteiten hun onderwijs vooruit kunnen plannen. Dus met een beetje pech is dit hele schooljaar nog online waardoor een groot deel van die groep straks 1,5 jaar thuis zit. Ik vind dat echt heel erg onwenselijk en dat artikel beschrijft al wat de gevolgen zijn. Wat mij betreft was er meteen al dit schooljaar ingezet op 50% fysiek en 50% online onderwijs voor iedereen, dan was er een situatie gecreëerd die veilig was en ook vol te houden. Maar helaas, daarvoor is het al te laat.
Dat zie ik ook aankomen, dus dat betekent bijna anderhalf jaar en dat is diep triest. Ik denk dat we nu iets moeten gaan aanpassen, zodat je na kerst weer meer fysiek onderwijs kunt geven. Maar helaas is er geen lobby voor.
Solomio schreef:
08-09-2020 07:48
Wel opvallend dat dat dan in de kop staat, terwijl in dat artikel staat dat van alle mensen een groot deel somberder is.
Er is toch wel een flink verschil tussen jongeren en ouderen in percentage. Bovendien, de jongeren lijden hieronder omdat we ze met zijn allen hiertoe dwingen en niet omdat zij zelf risico lopen. Ik vind dat we wel eens diep mogen nadenken of we ethisch nog op het goede spoor ziten.
ikBedoelHetGoed schreef:
08-09-2020 03:29
Eens. School en studeren is meer dan het leren van stof. De fysieke sociale interactie is minstens zo belangrijk en die viel weg voor iedereen boven de 12 en valt nog altijd weg voor iedereen boven de 16 à 18, afhankelijk van het onderwijsniveau. Sommige mensen onderschatten hoezeer juist pubers en adolescenten het nodig hebben om tijd met elkaar door te brengen. Fysieke sociale interactie is cruciaal voor de sociale ontwikkeling.
Pubers en adolescenten hebben op het moment echt alle tijd van de wereld om met elkaar door te brengen en dat hebben ze de afgelopen maanden echt wel gedaan. Parken, pleinen en winkelcentra, langs en op het water, overal :-D
Alle reacties Link kopieren
Vriendinnen van me die bij een universiteit en hogeschool werken gaven allebei aan te verwachten pas in het collegejaar 2021/2022 weer volledig normaal les te geven. En dat lijkt me ook realistisch, eerder gaat gewoon niet lukken. Het zou mooi zijn als er na de kerst ingezet wordt op deels live en deels online, ik denk dat dat helaas het hoogst haalbare is.

Docenten vinden het overigens ook verschrikkelijk, 100% online lesgeven. Die zijn de verbinding met de studenten helemaal kwijt. Ze maken zich wel degelijk zorgen over hun studenten, zowel psychologisch als qua studievoortgang.
Solomio schreef:
08-09-2020 07:54
Zoals Paling ervan uitgaat dat het maar voor een klein deel een voordeel is als het grootste deel van de lessen online is (wat ik ook denk trouwens) denk ik dat het ook maar voor een klein deel echt een nadeel is.

Ik denk dat het voor het grootste deel weinig uitmaakt, omdat die prima in staat zullen blijken om in te spelen op deze andere situatie.

Wat iemand eerder al schreef: een hoop van de sociale contacten van de jeugd gaat sowieso al online, dus daar kunnen zij veel beter mee omgaan dan 'wij', die nog opgegroeid zijn zonder altijd bereikbaar te zijn.
Uit het onderzoek dat ik net postte blijkt duidelijk dat het niet klopt wat je zegt. Tuurlijk zijn er jongeren die minder behoefte hebben aan minder fysiek contact of zelfs moeite hebben met sociale omgang. Maar dat is duidelijk niet de grote groep.

Misschien heb jij vooral hele introverte jongeren in je omgeving, maar het merendeel zoekt elkaar juist zoveel mogelijk op. Op school, bij het uitgaan, overal. Dat hebben ze nodig.
Alle reacties Link kopieren
Paling schreef:
08-09-2020 08:06
Er is toch wel een flink verschil tussen jongeren en ouderen in percentage. Bovendien, de jongeren lijden hieronder omdat we ze met zijn allen hiertoe dwingen en niet omdat zij zelf risico lopen. Ik vind dat we wel eens diep mogen nadenken of we ethisch nog op het goede spoor ziten.
Eens. Ouderen hebben ook al weer een groot deel van hun leven terug natuurlijk. Die gingen namelijk toch al niet naar school of naar clubs! Veel van hun hobbies kunnen gewoon weer. De ouderen in mijn omgeving vinden het leven prima, de jongeren denken daar toch echt anders over.
rosadebree schreef:
08-09-2020 08:10
Vriendinnen van me die bij een universiteit en hogeschool werken gaven allebei aan te verwachten pas in het collegejaar 2021/2022 weer volledig normaal les te geven. En dat lijkt me ook realistisch, eerder gaat gewoon niet lukken. Het zou mooi zijn als er na de kerst ingezet wordt op deels live en deels online, ik denk dat dat helaas het hoogst haalbare is.

Docenten vinden het overigens ook verschrikkelijk, 100% online lesgeven. Die zijn de verbinding met de studenten helemaal kwijt. Ze maken zich wel degelijk zorgen over hun studenten, zowel psychologisch als qua studievoortgang.
Tenzij je de 1,5 meter in het hele onderwijs loslaat, zoals nu op het vo gebeurt. En dan bv alleen de (grote) hoorcolleges online. Op het mbo kun je volgens mij beter volledig fysiek lesgeven. Daar zitten nog een hoop pubers op.

Ik zou willen dat hier wat meer ruimte voor komt op korte termijn. Eerst in de vorm van een experiment, je hoeft niet meteen volle bak. Kijk eens wat het doet.
Precies. De bridgeclub is weer open, maar de nachtclub is nog dicht en de festivals gaan niet door. Jongeren betalen de hoogste prijs in deze crisis: zwakke positie op de arbeidsmarkt & meeste last van maatregelen.
Alle reacties Link kopieren
Paling schreef:
08-09-2020 08:10
Uit het onderzoek dat ik net postte blijkt duidelijk dat het niet klopt wat je zegt. Tuurlijk zijn er jongeren die minder behoefte hebben aan minder fysiek contact of zelfs moeite hebben met sociale omgang. Maar dat is duidelijk niet de grote groep.

Misschien heb jij vooral hele introverte jongeren in je omgeving, maar het merendeel zoekt elkaar juist zoveel mogelijk op. Op school, bij het uitgaan, overal. Dat hebben ze nodig.
Uit dat onderzoek blijkt vooral dat het momenteel voor iedereen moeilijk is, en voor jongeren nog wat meer.

Echt, je draait de uitkomsten gewoon je eigen richting uit.

En voordat je nu beweert dat ik dat ook doe: nee, ik volg gewoon de cijfers die er staan.

Ja, jongeren ervaren meer psychische klachten momenteel.
Maar ten eerste betreft dat de groep 18-30, dus niet alleen studenten.
En ten tweede lijkt het mij ook logisch dat jongeren gewoon nog niet zo goed geleerd hebben om met tegenslagen om te gaan.
Dan zou dit dus juist een mooi leermoment zijn.

Ik zou deze situatie in mijn jonge jaren ook slechter aangekund hebben dan nu.
Onsterfelijk Verheven

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven