Entertainment alle pijlers

De film zien na het boek te hebben gelezen (met spoilers)

26-05-2021 17:17 94 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het topic over gehypete films deed me aan weer iets anders denken.

Zelf durf ik nooit goed naar de verfilming van een boek te gaan, als ik het boek éérst had gelezen. Heel vaak valt de film tegen en "kloppen" de personages niet met hoe ik ze voor me zag in mijn verbeelding. Ook ontbreken per definitie allerlei details en gebeurtenissen omdat je nu eenmaal niet honderden pagina's in anderhalf tot drie uur kan proppen. En het allerergst vind ik als ze verhaallijnen veranderen om het smeuïger of meer Hollywood te maken.

Bijvoorbeeld van The Beach vond ik wel Leonardo diCaprio aardig kloppen bij het type jongen dat ik bij het boek in mijn hoofd had. En hoe hij belandde in een soort computergame vond ik wel gaaf gedaan.
Maar dat hij in de film opeens wél wat met dat Franse meisje kreeg vond ik zo stom. Ook veel andere personages waren in de film heel anders dan ik vond dat ze waren in het boek, vooral de leidster van die gemeenschap.

Naar Norwegian Wood durfde ik bijna niet te gaan omdat ik dat een van de mooiste boeken vind die ik ooit gelezen heb. Maar ondanks dat de oudere vrouw er heel anders uitzag en er een paar dingen waren veranderd aan het verhaal, vond ik die film wel onwijs goed gelukt, en vooral qua sfeer en gevoel heel goed passen bij hoe ik het boek had beleefd.

De verfilming van Kruistocht in Spijkerbroek vond ik een slap aftreksel van het boek, met ook weer te veel toegevoegde sensatie en platheid puur voor het witte doek.

Veel andere films ben ik maar gewoon niet gaan zien omdat ik het boek al kende. Ook ben ik soms juist pas na de film het boek gaan lezen, al weet ik nu even geen concreet voorbeeld.

Hoe beleven jullie dit? Wat vind je ervan om een verfilming van een boek te zien? Waarom? Wat viel tegen of wat was juist heel mooi gedaan?

En welk boek zou volgens jou heel geschikt zijn voor een verfilming? Volgens mij de verschillende trilogieën van Thea Beckman, bijvoorbeeld (die over die lange oorlog in Middeleeuws Frankrijk; en die trilogie over Thule).
You can never have too many hats, gloves and shoes
Alle reacties Link kopieren
Ik heb precies hetzelfde, verfilmingen vallen vaak tegen. Onlangs, tegen beter weten in, de verfilming van de Donkere Toren reeks van Stephen King gezien. Ik kon wel janken zo slecht. En de boeken zijn zo goed. Daarentegen vond ik The Green Mile, ook van King, erg goed verfilmd.

Mooi boek om te verfilmen (en dan een serie) is Bidden wij voor Owen Meany van John Irving. Prachtig boek.
Ik heb 'n keer andersom ervaren: Bridges of Madisson county. Die film vond ik heel mooi en 't boek een draak.
Ik weet zo gauw geen voorbeeld, maar soms vraag ik me af of ik de film wel begrepen zou hebben als ik het boek niet had gelezen.
Ik kijk liever eerst de film en lees daarna pas het boek.
Als dat niet kan hou ik mezelf voor dat de film slechts een interpretatie van het boek is.
Alle reacties Link kopieren
Als ik de film al gezien heb, vind ik het boek niet meer verrassend.
Vaak vind ik een film wel leuk, na het boek. Dan herken ik veel dingen.

Geslaagde films vond ik:
The name of the Rose (al versimpelt hij het boek natuurlijk)
The Reader (heel trouw aan het boek. ik kon er zelfs aan wennen dat er niet Duits gesproken werd)

Een mislukte verfilming vond ik:
- un long dimanche de fiançailles.
Het werd gefilmd alsof het Amélie Poulain was, terwijl het een drama was over iemand die haar verloofde kwijtraakte in de eerste wereldoorlog.

een twijfelgeval:
Madelief (Krassen in het tafelblad).
In het boek heeft ze een leuke opa, de film draait alleen om een detective-verhaal.
De antwoorden op het forum zijn niet altijd bedoeld als hulp.
Sommige mensen maken soms onaardige opmerkingen.

Reageren is niet altijd nodig, en zeker niet verplicht.
Alle reacties Link kopieren
Verfilmingen kloppen nooit met het beeld wat ik bij een boek heb. Ik kijk ze daarom niet.
MissPientje schreef:
26-05-2021 17:26
Ik heb precies hetzelfde, verfilmingen vallen vaak tegen. Onlangs, tegen beter weten in, de verfilming van de Donkere Toren reeks van Stephen King gezien. Ik kon wel janken zo slecht. En de boeken zijn zo goed. Daarentegen vond ik The Green Mile, ook van King, erg goed verfilmd.

Mooi boek om te verfilmen (en dan een serie) is Bidden wij voor Owen Meany van John Irving. Prachtig boek.
SK verfilmingen vind ik vaak ontzettend slecht. Helaas, want ik verslind de boeken.
Dieptepunten zijn inderdaad the dark tower en under the dome.
Alle reacties Link kopieren
MissPientje schreef:
26-05-2021 17:26
Daarentegen vond ik The Green Mile, ook van King, erg goed verfilmd.
Mijn favoriete film :heart: En het boek heb ik laatst gelezen, heel mooi.

Ik heb nu het boek van Shutter Island klaar liggen om te gaan lezen.
Alle reacties Link kopieren
The Beguiled van Sofia Coppola vond ik echt een beetje flets en miste de spanning en intrige en diepgang die het boek wel bevatte.
Alle reacties Link kopieren
Sowieso lees ik bijna altijd eerst het boek. Tenzij ik niet weet dat het een boekverfilming is 😬.

En bijna altijd is het beeld anders maar dat is niet per se slechter. Je moet er vanaf stappen dat je naar een boek gaat kijken.

Ik vind Harry Potter dus wel fantastisch verfilmd. Koning van Katoren verrassend verfilmd. Oorlogswinter is ook mooi.

Game of Thrones heb ik eerst deels gezien voor ik het boek las. In de boeken komen veel meer personages naar voren. Dat was niet ten goede gekomen van de serie.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
Ik vond de verfilming van “ de ontdekking van de hemel” erg geslaagd en recht doen aan het boek. Ook de Harry Potterverfilming vond ik erg goed.
De verfilming van de boeken van Tolkien vond ik dan weer tegenvallend. The lord of the rings Teeven ingekort en de Hobbit juist teveel uitgesponnen.
Kruistocht in 'n spijkerbroek vond ik juist wel 'n vermakelijke film. Het boek had ik als kind gelezen dus daar weet ik sowieso niet veel meer van, maar de film was aan de tijd waarin ie werd uitgebracht aangepast (ze hadden 'n mobieltje)
Alle reacties Link kopieren
Ik heb echt een heel stom voorbeeld.
"Komt een vrouw bij de dokter".
De schrijver van het boek heeft donker haar. En het is min of meer autobiografisch.

De hoofdrolspeler in de film is blond.

De film is prachtig, maar ik moest heel erg wennen aan de hoofdrolspeler 😊
Herinner gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!
Eivor schreef:
26-05-2021 17:37
SK verfilmingen vind ik vaak ontzettend slecht. Helaas, want ik verslind de boeken.
Dieptepunten zijn inderdaad the dark tower en under the dome.
Grappig, ik juist niet. Zeker de eerdere films waren vaak precies zoals in mijn hoofd. Dark Tower en Under the Dome inderdaad wel bagger.
Als ik een boek echt goed vind kijk ik nooit naar de verfilming. Ik heb dan al mijn eigen film in mijn hoofd.
Kruistocht in spijkerbroek, ik vind het bijna heiligschennis dat dat verfilmd is. :-D
Wat ik een hele mooie film vond was East of Eden met James Dean. Later las ik het boek en snapte maar niet hoe dat nou zat. Dat boekt lijkt helemaal niet op de film. Tot ik al heel ver was in het boek. De film gaat maar over een stuk van het boek. Boek is een van mijn lievelingsboeken geworden.
Woeste Hoogte van Emily Bronte wordt meestal verfilmd als iets romantisch.Dat is het boek totaal niet. Heel apart.
Alle reacties Link kopieren
Voor mij ook twee voorbeelden waarbij ik de films prachtig vond en het boek niet veel aan: The Notebook en The English patient.

Qua serie vind ik de verfilming van Outlander mooi, sommige dingen zijn heel anders dan in mijn hoofd en er is heel veel ‘geknipt’ in het verhaal. Toch vind ik de beelden erg mooi en het verhaal staat nog steeds, ook voor man die de boeken niet gelezen heeft.
Alle reacties Link kopieren
The shawshank redemption, boek stelt niet veel voor, film is geweldig.
die ik wilde bestaat al...
I am legend. Film vond ik heel okay.
Later las ik het boek....de hoofdpersonen hebben dezelfde naame en de wereld is overgenomen door een soort zombies. Daarmee houdt elke vergelijking wel op.
Het boek vond ik trouwens ook heel okay.
Ik vond het boek 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' geweldig, maar de film viel tegen. Boek bevat heel veel droge humor en woordgrappen, en alle bizarre belevenissen worden beschreven alsof ze de normaalste zaak van de wereld zijn. Maar in de film gaat het ineens echt om het verhaal zelf, om wát ie allemaal beleeft, daar mist de droge humor uit het boek.
Alle reacties Link kopieren
Boek “de peetvader”
Ik vond het boek geweldig. Maar het boek blijkt helemaal afgefakkeld te worden door critici
En ik vind de films van de “The Godfather” dus helemaal niks. En die vinden heel veel filmkenners natuurlijk helemaal geweldig!
Alle reacties Link kopieren
Call me by your name. Vond het n heel mooi boek en de film vind ik ook heel goed.
In het begin dacht ik bij Elio, huh wat is dat voor ventje, maar Timothée Chalamet acteert zo goed dat ik me nu geen andere kan voorstellen.
Cum non tum age
Alle reacties Link kopieren
Lord of the Rings vond ik erg goed.
Sinds mijn 15e ben ik een enorme fan van Tolkien, zo’n beetje alles van hem meerdere keren gelezen, en ik stond erg sceptisch tegenover de verfilming. Een beetje “blijf met je poten van mijn boek!”

Toen ik hem de eerste keer in de bios zag was ik zwaar onder de indruk. Weliswaar zijn enkele dingen aangepast, zijn er dingen geschrapt en andere dingen toegevoegd, maar ik snap ook dat het boek letterlijk verfilmen niet werkt.
Ik zie ze dan ook als twee verschillende manieren van hetzelfde verhaal vertellen. Overigens kijk ik altijd de extended version op dvd, daar zitten enkele scènes in die de bios niet hebben gehaald en naar mijn mening wel belangrijk zijn voor het verhaal.

Bij De Hobbit vond ik de film niet om door te komen.
When in doubt, the auditor is always right!
Alle reacties Link kopieren
Als ik toevallig de film al heb gezien lees ik het boek niet meer want de personages komen nooit overeen met hoe ik ze in mijn hoofd bedacht had en zie dan tijdens het lezen de acteurs voor me.
In de da vinci code etc vind ik Tom Hanks totaal niet op zijn plaats als de hoofdpersoon.

Laatst had ik het boek Kleine brandjes overal gelezen en toen de serie gezien maar ik zat me tijdens het kijken echt af te vragen of het wel echt hetzelfde verhaal was. Zoveel dingen waren anders.
Alle reacties Link kopieren
De nieuwste verfilming van De brief voor de koning.
Gekeken samen met een klas waaraan ik het (geweldige) boek voorgelezen had.

Wát een bizarre vertoning...
Je hebt zo’n 26.000 dagen tussen níets en eeuwigheid, je kunt lachen, je kunt klagen, maar elke dag ben je voor eeuwig kwijt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven