Het kerstmenu uit je kindertijd

10-11-2017 21:58 174 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag had ik op m'n werk een leuk gesprek met collega's over wat volgens hen een 'traditioneel' kerstdiner is. Dus wat je vanuit huis gewend bent. Veel collega's van andere afkomst (Amerika, Colombia, Italië ) dus veel verschillende dingen. Mijn moeder maakte (en maakt grotendeels nog steeds) exact hetzelfde kerstmenu ieder jaar opnieuw. Ik dacht ook dat dat eigelijk 'het standaard kerstmenu' was dat iedereen at. Ik ben dus wel benieuwd:
1) welk geboortejaar
2) wat stond er op het menu
3) wat heb je behouden
hangmat wijzigde dit bericht op 10-11-2017 21:59
0.19% gewijzigd
O en soms fondue, gourmetten hadden mijn ouders een hekel aan. Heb ik overgenomen.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben uit 1987. Wat ik me nog kan herinneren zijn de kerstdagen waarbij de opa's en oma's er ook waren.
De tafel was te klein dus had mijn vader twee deuren losgehaald en op de tafel vastgemaakt. Zo hadden we een enorme tafel.
Met twee soorten soep (kip en tomaat), aardappelkroketjes, frietjes, kip met manderijntjes (oh wat was dat lekker toen) ragout, stoofpeertjes, boontjes met spek er om.
Later viel de familie door ruzies wat uit elkaar. Kan me ook nog een kerst bij de Chinees herinneren met mijn oma (geen succes).
Ook een keer gegourmet met mijn schoonouders bij m'n ouders, was de eerste keer dat zij kerst vierden.

De laatste jaren komen mijn ouders bij ons en maak ik een buffetje met wat Turkse en Nederlandse gerechten. Tweede kerstdag gourmetten we met z'n drietjes.

Maar nu ik dit lees heb ik eigenlijk wel zin in zo'n oldschool kerstdiner.
Alle reacties Link kopieren
1971

Rollade, boontjes, ik weet het verder niet meer. Later wel gourmetten.
En voor het eten uitgebreid borrelen met toastjes en kaasjes.

Geen lamp die brandde tijdens het kerstdiner, behalve de kerstboom en ca 75 waxinelichtjes. En die gingen altijd net uit tijdens het eten :-D

En wat neem ik mee hiervan; de warmte en veiligheid. Met kerst was het altijd fijn, kerst was altijd fijn tot mijn ex in mijn leven kwam. Toen was het opeens allemaal niet goed en overdreven.
Dit jaar wordt na 8 jaar weer een hele fijne warme kerst!

oja.......... en dit jaar vraag ik aan de Sint een gourmetstel!
felice71 wijzigde dit bericht op 11-11-2017 09:57
5.74% gewijzigd
Je hebt hierin natuurlijk geen goed of fout maar dat wat jij zegt is het dus niet...
Alle reacties Link kopieren
1971

Eerst een toostje met iets van vis. Garnalencocktail of kipcocktail. Ossestaartsoep of koninginnesoep. Ergens nog een klein tussengerechtje. Hoofdgerecht rollade of biefstuk, altijd cranberry compote erbij, krieltjes, diverse groenten. En toe inderdaad vaak Vienetta. Tweede kerstdag aten we meestal hetzelfde hoofdgerecht maar andere soep en een ander voorgerecht. En we hadden er altijd een menukaartje bij en op de achtergrond draaide De Kerstplaat.
1976

1e:
Voorgerecht: kippensoep (uit blik?) met lettertjesvermicelli en dan driftig je naam bij elkaar sprokkelen.
Hoofdgerecht: gefrituurde pureetorentjes, biefstuk en ???
Nagerecht: Vianetta

2e:
Voorgerecht: -
Hoofdgerecht: gourmetten met de poedersausjes (deze maken en de kaarsjes uitblazen waren toch wel de hoogtepunten van kerst voor mij)
Nagerecht: weer Vianetta?

Behouden: gourmetten, soms Vianetta, soms lettertjes door de (nu wel zelfgemaakte) soep.
Alle reacties Link kopieren
Mijn opa was 2e kerstdag jarig en toen hij nog leefde was het altijd soep met brood. En ook altijd dezelfde soep. Overigens begrijp ik wel dat mijn oma, doordat het ook een verjaardag was, voor iets makkelijks koos. Toen ik 5 was is mijn opa overleden en daarna heeft oma ons jarenlang mee uit eten genomen. Altijd naar hetzelfde restaurant en daar kreeg ik het kindermenu (patat met appelmoes en een kroket). De volwassenen en oudere neven en nichten (mijn jongste neef is 10 jaar ouder) kregen de keus garnalencocktail of meloen met rauwe ham. Keus uit 2 soorten soep (groente en tomaat denk ik) en keus uit 2 hoofdgerechten (daar zal ongetwijfeld varkenshaas bij gezeten hebben). Daarbij werd uiteraard ook patat geserveerd, wat warme groente en een salade. Het dessert was ijs met vruchten en slagroom.
Toen oma dit niet meer kon/wilde doen zijn we ieder jaar iets anders gaan doen en dat doen we nog. Vorig jaar zijn we uit eten geweest (naar een all you can eat), maar ook wel eens gourmetten, zelf koken en met mijn schoonfamilie wel eens zelf stamppotbuffet gemaakt. (3 gezinnen, alledrie een soort stamppot maken)
Alle reacties Link kopieren
Bloemetjefresia schreef:
11-11-2017 09:17

Nu zit mijn vader bij een kookclub en maakt hij het kerstdiner. Soms wel 5/6 gangen. Staat 2 hele dagen in de keuken. Voor mij hoeft het niet maar hij vindt het leuk hetgeen hij geleerd heeft ons voor te zetten. Dit jaar is er een baby op komst. Dus wordt het waarschijnlijk chinees of soep met broodje oid.
Huh, want als je zwanger bent/pasgeboren baby hebt kun je geen fatsoenlijke maaltijd meer eten? Of je kunt beiden opeens niet meer koken?
Alle reacties Link kopieren
blue_lagoon schreef:
10-11-2017 23:15
Nee, maar om eerlijk te zijn krijg ik er wel weer zin in!
Ja nog altijd met kerst, caramel biscuit overheerlijk
Zanahoria schreef:
11-11-2017 10:43
Huh, want als je zwanger bent/pasgeboren baby hebt kun je geen fatsoenlijke maaltijd meer eten? Of je kunt beiden opeens niet meer koken?
De logica ontgaat mij ook :)

Ik heb geen leuke herinneringen aan kerst. Het was fonduen (met 2 kettingrokende ouders die geen ramen open wilde want koud), en op 2e kerstdag Chinees. Geen greintje groenten of iets erbij, alleen vlees en stokbrood. Wordt alweer misselijk als ik er aan denk..

Dus het enige wat ik heb overgenomen is geen fondue en geen Chinees.
Alle reacties Link kopieren
redfox3 schreef:
11-11-2017 09:41
smiddags met ze allen garnalen pellen voor de cocktail savonds , met als gevolg dat het wel hele karige cocktailtjes werden omdat we de helft tijdens het pellen al op hadden.
wel viennetta , maar ik vond toen al de kaasplank een stuk lekkerder.
opgericht in 1970

Dat deden wij vroeger ook bij mijn opa en oma. Kranten op tafel (en niemand die zich druk maakte om de veiligheid van drukinkt) met een grote berg garnalen en dan met zijn allen pellen. s'Avonds dan inderdaad van die zielige cocktails wat niet zo erg was want je zat er al vol van. :love: Mooie tijd was dat. Ik zou nu niet weten waar je ongepelde garnalen haalt in Nederland al zal de visboer er wel aan kunnen komen.
Difficulty is inevitable, drama is a choice.
Alle reacties Link kopieren
Geboren in 1979

Geen voorgerecht. Rollade met stoofpeertjes, sperziebonen en aardappelpurree volgens mij.
Nagerecht: ijs of pudding
Later werd dit vervangen door gourmettten.

Niks behouden. Blij dat ik van die rollade af ben, haha!
Alle reacties Link kopieren
Zanahoria schreef:
11-11-2017 10:43
Huh, want als je zwanger bent/pasgeboren baby hebt kun je geen fatsoenlijke maaltijd meer eten? Of je kunt beiden opeens niet meer koken?
Haha nee dat niet maar als ik aan het bevallen ben of net bevallen en in zkh lig dan gaan we niet uitgebreid kerstdineren en gaat mijn vader er niet te lang voor in de keuken staan. De vorige keer kon ik dagen ook niet eten vanwege de adrenaline dus vandaar dat ik heb gezegd dat ik soep met brood ook prima vind.
kerstavond na de nachtmis: broodmaaltijd, met kerstbrood, beschuit met muisjes, matzes, luxe broodjes en luxe verse vleeswaren ( fricandeau, rosbief etc) We hadden dan ook van die minipotjes jam in verschillende smaken en roomboter i.p.v. margarine.

1e kerstdag:

Garnalencocktail met zelfgemaakte whiskeysaus
Heldere ossenstaartsoep
Gevulde kalkoen ( ieder jaar een andere vulling) , aardappelkroketjes. verschillende verse groentes ( spruitjes, gecarameliseerde witlof , sperziebonen) en stoofpeertjes
Wijnpudding, had de textuur van mousse, kwam uit een pakje in zowel wit als rood en werd bereid met slagroom. Heb het helaas nooit meer kunnen vinden.

2e kerstdag

Pasteitjes met verse ragout
Heldere soep ( meestal kip of champignon)
Konijn of haas met rode wijnsaus, bijgerechten hetzelfde als 1e kerstdag
griesmeelpudding met bessensaus

2e kerstdag kwam er altijd veel familie eten en huurden mijn ouders tafels, stoelen en servies. Alle maaltijden alleen met kerstverlichting en kaarsen op tafel

Het uitgebreide koken heb ik overgenomen van mijn vader ( mijn vader kookte alleen met kerst trouwens)
Beide dagen 4 gangen en in elk geval kalkoen op 1e kerstdag. Kerstavond gourmetten we nu i.p.v. de broodmaaltijd na de nachtmis

bouwjaar 1967
Alle reacties Link kopieren
Hangmat schreef:
10-11-2017 21:58
Ik trap af:

Geboortejaar: 1978

Kerstmenu:
Voor
Een kant en klaar pasteitje van bladerdeeg (waar ik dan stiekem de losse kapjes van op at als die bakjes in de oven stonden) met ragout uit blik.
Hoofd
Een droge rollade, de trots van m'n vader, aardappelkroketjes, appelmoes met van die vruchtjes uit blik erdoor geroerd, stoofperen en doppertjes/worteltjes (uiteraard ook uit blik)
Na
Viennetta ijs, het hoogtepunt van de hele kerst.

Tweede kerstdag: gourmetten met van die Calvé sausjes poeder uit zakjes waar water en mayo bij moet.

Behouden: stoofpeertjes, sausjes uit Calvé zakjes als we gourmetten.
Leuk topic!

Geboortejaar; 1964

Voorgerecht: garnalen- of krabcocktail. Heel klassiek met whiskysaus en mandarijntjes uit blik. Toen we (mijn broer, zus en ik) nog klein waren kregen we geloof ik kipblokjes ipv garnalen of krab. Maar dus wel gewoon met die heftige whiskysaus :-)
Hoofd; meestal rollade geloof ik. Stoofpeertjes. Aardappelkroketjes! Die aten we echt alleen met kerst. Lekker doorgekookte spruitjes erbij en nog een groente, witlof ofzo?
Toe; ijs. Weet niet meer of het Vienetta was. Wel zoiets.

Op tweede kerstdag fondue en later, toen dat meer in was, gourmetten.

Behouden; op een van de twee kerstdagen maak ik voor ons gezin (3 personen) al sinds jaar een dag een dergelijk traditioneel menu, maar dan met een paar moderne aanpassingen. Nog altijd; garnalencocktail vooraf, rollade of eendeborst, aardappelkroketten, stoofperen, spruitjes (maar dan niet doorgekookt). Creme brulee of chocolademousse als dessert. Oja, en nog een kaasplankje ter afsluiting. Met port of een goeie rode wijn.
Nothing happens for a reason
Nu ik erover nadenk...de hele aanloop naar kerst was zó leuk! Mijn vader zat al in september de bladeren in oude kookbladen na de jaren ervoor. Tip heette het blad, meen ik. Dan mocht ik als oudste meekijken en helpen met het maken van de lijstjes.

2e kerstdag zaten we met gemak met 25 man aan tafel, soms meer, hoe hij dit allemaal deed in onze kleine keuken is me nog een raadsel. Tussen de gangen door werd er afgewassen door de vrouwen en zaten de mannen te kletsen en te roken. ( lekker seventies)

We waren niet rijk. Mijn vader had een gewone baan bij het rijk en mijn moeder werkte niet. Voor kerst werd gespaard in een grote glazen pot.

Needless to say: ik houd van kerst!
Alle reacties Link kopieren
MwTheelepel schreef:
11-11-2017 10:54
Mooie tijd was dat. Ik zou nu niet weten waar je ongepelde garnalen haalt in Nederland al zal de visboer er wel aan kunnen komen.
ik moet ze echt bestellen bij me visboer , schijnbaar doet bijna niemand het meer , als je het eenmaal gegeten hebt koop je nooit meer van die zure zooi uit de super trouwens. :)
eten moet je toch, kun je beter wat lekkers maken
Alle reacties Link kopieren
Fantastisch he die wiskeysaus over de cocktail. Oók voor alle kinderen. Mijn moeder maakte wel een aparte kinder variant. Met mandarijntjes uit blik. Maar met de wiskeysaus. 😂 Heerlijk vond ik het.
Alle reacties Link kopieren
Even iets waar ik aan moest denken door al die zakjes saus: toen ik 20 jaar gelede voor het eerst bij mijn toenmalige schoonouders aan het kerstdiner zat, kregen we soep vooraf. En niet zomaar soep,je mocht kiezen en de keuze was reuze: tomatensoep, champignonsoep,kippensoep, Chinese tomatensoep..... Je raad het al..Er kwamen soepkommen op tafel, een waterkoker vol versgekookt water en een ruime selectie zakjes cup-a-soup :hihi:
En dit alles werd gepresenteerd met een èlan, alsof het haute cuisine was...haha..Tussen mijn moeder en mij is dit nu al jaren een soort inside Joke geworden
Alle reacties Link kopieren
Eind jaren 70

Bij mijn familie:
Uit eten bij de Chinees om de hoek. Konden we lopend heen. We gingen ook lekker vroeg 5 uur ofzo, want dan was het zo fijn rustig. Lees; we zaten als enige in het restaurant.

Andere kant van de familie:
- zelfgemaaktek kippensoep
- Kalkoen, die hielden ze zelf. Voor de kerst mochten we er eentje uitzoeken, die werd dan opgegeten.
- hangop met tuttifrutti.

Mijn oma kon best goed koken, missschien moet ik het ook eens maken. Vooral die tuttifrutti was lekker.
Eind jaren '80.

Mijn oma maakte vooraf altijd haar komkommermousse en/of haar zalmmousse. Dan kwam er nog soep, een gang met vlees (ik herinner me rollade, maar het kan ook iets anders zijn geweest) en groenten, stoofpeertjes en aardappeltjes uit de frituur. Toe was er ijs. Ik herinner me 1 jaar dat mijn moeder een soort solero-stam mee had genomen, in plaats van de vianetta of het vanille-ijs met hagelslag (zal vast meer bij hebben gezeten, maar ik vond hagelslag nou eenmaal het lekkerste).

Na een aantal jaar wilde oma niet meer voor de hele familie (alle kinderen en kleinkinderen + aanhang) koken, want 'jullie passen niet meer in mijn huis!' en 'ik heb niet genoeg servies voor jullie allemaal!'. Achteraf denk ik dat oma, toen al in de 80, het gewoon niet meer overzag. Dus toen heeft oma nog een paar jaar voor de afzonderlijke gezinnen gekookt, en daarna zijn de gezinnen langzaamaan voor oma gaan koken (als ze dat toestond: de keuken was immers haar terrein! :love: ). Dat veranderde langzaamaan weer in thee bij oma drinken (de tijdsduur werd ook steeds ingekort). Inmiddels is oma overleden. Bij mijn ouders is gebleven dat er meerdere gangen zijn, en dat er vlees is bij het hoofdgerecht. Als single kook ik voor mezelf tapas, en 1 dag ga ik naar mijn ouders. Ik overweeg dit jaar voor hen te koken, zij zijn dan aan het verhuizen. Ik zie alleen een beetje op tegen de afwas, ik heb namelijk geen vaatwasser... Zij wel, dus misschien ga ik aanbieden om bij hen te koken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben van 68. Maar kan me eigenlijk weinig herinneren van de kerstdiners. Denk iets van rollade, gebakken aardappelen en groente. Mijn moeder hield (en houdt) niet van koken en warm eten überhaupt. Wel op geweldig servies trouwens, mam heeft een zeer, zeer uitgebreid twaalf delig servies, bijpassend bestek en glaswerk en luxe tafellinnen. Met mijn tafelmanieren zat het wel goed. Tegenwoordig koken we om en om een vijf gangen diner, dus zus en man, jaar erop wij, jaar daarna oudste kleinkind met partner. Mijn moeder snapt er nog steeds helemaal niets van, vader vindt het heerlijk trouwens, het eten, moeder geniet ervan dat al haar kinderen en kleinkinderen met aanhang samen zijn. Dus Kerst.
Alle reacties Link kopieren
Bouwjaar 1973

Voorgerecht: zalmcocktail met zalm uit blik en zelfgemaakte whiskey cocktailsaus (inderdaad ook voor de kinderen!)
Hoofdgerecht: konijn (totdat we zelf een konijntje hadden, toen was het ineens zielig!) of fondue.
Nagerecht: groene feestpudding met discodip erop. (Soort kookpudding)

Die pudding heb ik jaren later nog overal gezocht, maar nooit meer ergens kunnen vinden.
Alle reacties Link kopieren
1979.

Vooraf avocado of garnalencocktail met cocktailsaus uit een flesje van Remia
Hoofdgerecht meestal wild: hazenpeper of hertenbiefstuk met pommes duchesse, spruitjes en stoofpeertjes of tutti frutti
Nagerecht vienetta of vanille ijs met aardbeien- of chocoladesaus uit een flesje

Tweede kerstdag stamppot, boerenkool of zuurkool.

Het tijdstip van het diner werd bepaald aan de hand van de mikro-gids. The Sound of Music, Sissi en op de BBC The Songs of Praise Christmas special mochten niet gemist worden.

Oudejaarsavond altijd fonduen, het ene jaar kaas-, het andere jaar vleesfondue.
1967

Dit Kerstdiner kwam elk jaar terug ,mijn hele jeugd.

Krabcoctail ( wie dat niet lekker vond (ik) kreeg een pasteitje met ragout uit blik)
Konijn
Stoofpeertjes
aardappelpuree
Viennetta ijstaart

en als klap op de vuurpijl : Graaf superieur ,( een dure(?) witte wijn) mijn vader ontkurkte de wijn ,een echt magisch moment .

Het grappige is dat mijn ouders verder nooit wijn dronken .

Verder mochten wij tegen ons jongste zusje nooit vertellen dat we konijn aten,omdat ze zelf een konijntje had.
We logen dus dat het kip was.
Toen ze 12 was zei mijn vader na het kerstdiner: heb je lekker gegeten? waarop mijn zusje antwoordde ,ja heel lekker. Mijn vader: nou, dan zal ik je vertellen wat je gegeten hebt : konijn!
Waarop mijn zusje huilend naar haar kamer ging en het die avond niet meer gezellig werd.
Alle reacties Link kopieren
1971, Wat een leuk topic.....
Wij wonen in Zuid-Limburg, en staan erom bekend bourgondiers te zijn.
Op ons kerstmenu stond in mijn kindertijd, konijn in het zuur (moet er nu niet meer aan denken, en toen at ik het ook al niet,vond het zielig voor die arme konijntjes :(. Daarbij bloemkool met een bruin kruimig laagje, sla, komkommer, frieten of aardappelkroketten. Daarna zelfgemaakte chocolademousse met slagroom. O ja, en voorafgaand was er Zondagse soep, getrokken van rundvlees, met prei, vermicellie, en zelfgemaakte soepballetjes, gemaakt van mergpijpjes. Een tweetal uren daarna kwam de Limburgse vla op tafel. Op kerstavond aten we meestal worsten- en/of saucijzenbroodjes. Met oud en nieuw werd zelf gebakken, wafels, poefelen, berliner bollen, en s’avonds kwamen de hapjes op tafel, toasjes, prikkertjes met kaas, worst, gevulde eieren. Eerste nieuwjaarsdag werd de familie langsgegaan om gelukkig nieuwjaar te wensen, en overal was er wel vla. Een prachtige tijd, niet vanwege het eten, maar vanwege de gezelligheid, er werden nog gesprekken gevoerd, er bestonden immers nog geen smartphones.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven