Eten
alle pijlers
Onlogische instructies in recepten
vrijdag 8 november 2019 om 21:51
Elk ovenrecept dat ik vind begint steevast met de instructie: 'Verwarm de oven voor op .... graden'. Vervolgens word je in die korte tijd die de oven daarvoor nodig heeft geacht om groente te snijden, een grote pan water aan de kook te brengen, de hele boel 10 minuten zachtjes te laten koken, nog allerlei dingen te braden, een sausje te maken, laagjes te maken in je ovenschaal, etc etc. Dat is mij nog nooit gelukt hoor, volgens mij niemand. Toch begint elk recept met het voorverwarmen van die oven. Waarom is dat? Is dat een soort etiquette?
Welke onlogische dingen kom jij zoal tegen in recepten?
Welke onlogische dingen kom jij zoal tegen in recepten?
Ik vind hier dingen van.
zondag 10 november 2019 om 07:45
zondag 10 november 2019 om 09:40
Eh ..heh?Novelista schreef: ↑09-11-2019 23:54Recept uit het ergste kookboek ooit. Ik kocht het als e-book en heb mijn geld teruggevraagd en gekregen. Geen grap.
Gebakken taugé uit de wok
Vaak verward met taugé, de meer delicate organismen hebben vergelijkbare voordelen in ieder geval: U geeft geen vet, geen calorieën, maar veel nuttige voedingsstoffen. Onder andere Kalium is goed vertegenwoordigd, die de vochtbalans in het lichaam lage beïnvloedt.
Voor 4 maaltijden
300 gram taugé
2 lente-uitjes
1 rode chilipeper
½ theelepel zout
½ theelepel suiker
1 eetlepel sojasaus
½ theelepel sesamolie
1 eetlepel olie
De voorbereiding sequentie
laten drogen en schone goed spruiten in water.
Schone groene uien, hakken lange stukken in water en schoonmaken van ongeveer 3 centimeter.
gesneden peper in waterzuivering, in de lengte in twee helften, verwijder zaadjes en snijd in dunne reepjes.
Zout, suiker, sojasaus en sesamolie mix in een kleine kom.
De wok vuur, voeg de olie en gelijkmatig verdelen met wervelende. Spruiten, chili en lente-ui toe en bak ze op hoog vuur ongeveer 2 minuten onder roeren.
De sojasaus mengsel en roer. Breng de Shoot plantaardige warm of koud op de tafel.
kleine Raad
De scheuten zijn niet afkomstig uit groene bonen, maar uit de zaden voor. Ze kan heel goed te eten ze rauw, omdat ze geen phasine bevatten - deze giftige eiwit dat voorkomt alleen passen in de rauwe groene bonen zelf.
Per portie: 54 kcal
Ik vind hier dingen van.
zondag 10 november 2019 om 09:44
Zoals ik verderop al zei gaat mijn oven afkoelen zodra hij op temperatuur is, na een minuutje ongeveer. Hij is in vijf minuten op temperatuur maar echt niet dat ik dan al een pompoen heb kunnen slachten en 10 minuten heb kunnen voorkoken. Het is nodeloze energieverspilling.
Ik vind hier dingen van.
zondag 10 november 2019 om 09:47
Ja! En ze hebben alle ingrediënten al gesneden in schaaltjes klaar staan. Dat is het meeste werk! We krijgen alleen te zien hoe ze die spullen bij elkaar gooien en daar een beetje in roeren, terwijl ik wel eens zou willen weten hoe je een beetje handig een aubergine in blokjes snijdt.Lila_Lilly_ schreef: ↑10-11-2019 07:45Wat mij altijd opvalt als ik naar een kookprogramma op tv kijk:
‘Voeg dan nu product x toe, twee eetlepels’.
En dan zie ik dat zij helemaal geen eetlepel gebruiken maar product x er gewoon bij gieten en dat zijn dan echt wel vijf of zes eetlepels.
Ik vind hier dingen van.
zondag 10 november 2019 om 09:54
Heb jij een speciale voorverwarm-stand dan? Anders zou hij ook gaan afkoelen als hij op temperatuur is met je cake erin.Sabeltandcavia schreef: ↑10-11-2019 09:44Zoals ik verderop al zei gaat mijn oven afkoelen zodra hij op temperatuur is, na een minuutje ongeveer. Hij is in vijf minuten op temperatuur maar echt niet dat ik dan al een pompoen heb kunnen slachten en 10 minuten heb kunnen voorkoken. Het is nodeloze energieverspilling.
zondag 10 november 2019 om 09:56
Even denken hoor. Als hij op temperatuur is piept hij. Dan heb ik ongeveer een minuut om de schaal erin te zetten en de tijd in te stellen. Heb ik de deur niet open gedaan en de tijd ingesteld dan gaat hij afkoelen. Hij koelt ook af na de ingestelde tijd dus aanbranden kan niet, tenzij de aangegeven tijd in het recept niet klopt. Maar dat hebben alle combi-ovens toch?
Ik vind hier dingen van.
zondag 10 november 2019 om 12:52
Een Indo-kennis belde soms haar moeder met de vraag: "Hoeveel ketjap moet er bij gerecht X?" Waarop moeder antwoordde: "Nou, gewoon. Tjoep, tjoep."Lila_Lilly_ schreef: ↑10-11-2019 07:45Wat mij altijd opvalt als ik naar een kookprogramma op tv kijk:
‘Voeg dan nu product x toe, twee eetlepels’.
En dan zie ik dat zij helemaal geen eetlepel gebruiken maar product x er gewoon bij gieten en dat zijn dan echt wel vijf of zes eetlepels.
En ja, ze begreep dan wat mams bedoelde.
zondag 10 november 2019 om 13:18
En wat ze uit de oven halen is waarschijnlijk niet datgene wat ze er in gezet hebben. Op veilig spelen en zorgen dat het gerecht puntgaaf de oven uitkomt, zonder inzakken, barstjes of wat dan ookSabeltandcavia schreef: ↑10-11-2019 09:47Ja! En ze hebben alle ingrediënten al gesneden in schaaltjes klaar staan. Dat is het meeste werk! We krijgen alleen te zien hoe ze die spullen bij elkaar gooien en daar een beetje in roeren, terwijl ik wel eens zou willen weten hoe je een beetje handig een aubergine in blokjes snijdt.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
zondag 10 november 2019 om 13:28
Een combi oven is geen oven..tenminste zo denk ik erover.Sabeltandcavia schreef: ↑10-11-2019 09:56Even denken hoor. Als hij op temperatuur is piept hij. Dan heb ik ongeveer een minuut om de schaal erin te zetten en de tijd in te stellen. Heb ik de deur niet open gedaan en de tijd ingesteld dan gaat hij afkoelen. Hij koelt ook af na de ingestelde tijd dus aanbranden kan niet, tenzij de aangegeven tijd in het recept niet klopt. Maar dat hebben alle combi-ovens toch?
Mijn oven warmt in 20 minuten op naar 200 graden.. en blijft dat net zo lang tot ik hem uitzet. In die 20 minuten bak ik gehakt, snij ik 6 uien en 2 tenen knoflook, bak die, snij dan 4 paprika's een courgette en voeg een scheut wijn toe aan de uien en het gehakt, doe er de groene bij met een blikje en een pakje tomaten, roer bloem los door een scheut melk, voeg dat toe en rasp kaas, maak ik laagjes van saus en pasta en schuif na 22 minuten de schaal in de oven. Dan snij ik komkommer en augurken, was de snijplank, mes, rasp en pan af, maak het aanrecht en gasstel schoon en dek de tafel.
Lasagne kost mij precies 55 minuten tot het op tafel staat.
Ook mogelijk een tweede schaal voor later in de week. Thuiskomen en oven aanzetten, gaan douchen en voor de oven warm is terug in de keuken zijn. Tafel dekken en schaal in de oven schuiven. Halfuur op de bank zitten en kletsen.
Ik vind het handig dat de oven voorverwarmen als eerste genoemd wordt en als ik de rest even doorlees weet ik of ik eerst de oven aanzet of dat ik eerst een aantal stappen afwerk. Nee dat wist ik de eerste vijf weken niet precies maar na dik 20 jaar weet ik het moment om de oven aan te zetten vrij goed zelf te bedenken.
Een pompoen tot 3 kilo slacht ik in minder dan 5 minuten, dan is ie geschild, ontdaan van zaad en draden en in blokjes. Ik heb een schilmes dat de schil eraf jast en een koksmes dat er bijna vanzelf doorheen zakt. Vlijmscherp, even wennen maar ik snij me nooit want mijn mes gaat altijd zoals ik het aanstuur. Ook door rauwe pompoen met schil.
Ik heb nog wel schilmesjes van 10 voor een euro, voor bezoek 1 in de bestekla want een scherp mes is eng. En de andere 9 om tussen de tegels te krabben.
zondag 10 november 2019 om 13:52
Ik heb nog nooit gaten in de pompoen gedaan en tot nu toe gaat 't goed. Ik doe het op een vrij lage stand, 600 W, de pompoen hoeft ook niet helemaal gaar te zijn, als-ie maar door te snijden is. Pas wel op je vingers, de binnenkant is wel heet.TsumTsum schreef: ↑10-11-2019 01:27Ohh pompoen zacht laten worden in de magnetron, die ga ik volgende keer even proberen. Ik denk dat je daar ook gaten in moet steken zodat dat kreng niet ontploft? Ik weet niet meer waar ik de warm/kokend water tip van heb maar daar stond bij dat die gaten erg belangrijk was zodat de warmte van binnen weg kon.
Ik haal eigenlijk nooit pompoenblokjes want duurder en ik weet nooit hoeveel ik dan nodig heb en ik vind het juist lekker als m'n soep wat dikker is.
zondag 10 november 2019 om 17:51
En dan niet te vergeten in recepten: snijd/rasp/ pers een prei/wortel knoflookteentje , gember. En dan sta je daar op de groenteafdeling, zolang je nog niet geleerd hebt om in te schatten welke hoeveelheid je zelf lekker vindt: bedoelen ze die grote prei, of dat kleintje? Die dikke wortel of die smalle... keuzes..keuzesLila_Lilly_ schreef: ↑10-11-2019 07:45Wat mij altijd opvalt als ik naar een kookprogramma op tv kijk:
‘Voeg dan nu product x toe, twee eetlepels’.
En dan zie ik dat zij helemaal geen eetlepel gebruiken maar product x er gewoon bij gieten en dat zijn dan echt wel vijf of zes eetlepels.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
zondag 10 november 2019 om 18:23
Doet me ineens denken aan 50 jaar geleden. Zus niet zo lang getrouwd en ik logeerde daar. Ten was knoflook niet zo algemeen gebruik, en bij mij thuis zeker niet. Zus ging het dus moderner doen. Maar de knoflook die ze nodig had in het recept moest dus alleen gebruikt worden om de houten slakom (ook vreselijk in toen, dus ja die kreeg je zeker wel als huwelijkscadeau) in te wrijven met 1 teentje, en dan een volle bak sla er in. Ik denk dat we toen alleen het idee knoflook proefdenSabeltandcavia schreef: ↑10-11-2019 17:58Wat me ook opvalt: knoflook is áltijd twee teentjes. Nooit drie of één. Net of dat een regel is. (Ik doe zelf altijd de dubbele hoeveelheid. Twee teentjes proef ik niet )
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
zondag 10 november 2019 om 18:27
Hahaha, misschien ging het om de geurbeleving?? Want ik kan me maar zo voorstellen dat die bak nog 3 weken stonk naar de knoflook! Inclusief afwassen...nlies schreef: ↑10-11-2019 18:23Doet me ineens denken aan 50 jaar geleden. Zus niet zo lang getrouwd en ik logeerde daar. Ten was knoflook niet zo algemeen gebruik, en bij mij thuis zeker niet. Zus ging het dus moderner doen. Maar de knoflook die ze nodig had in het recept moest dus alleen gebruikt worden om de houten slakom (ook vreselijk in toen, dus ja die kreeg je zeker wel als huwelijkscadeau) in te wrijven met 1 teentje, en dan een volle bak sla er in. Ik denk dat we toen alleen het idee knoflook proefden
zondag 10 november 2019 om 18:32
Was volgens mij de bedoeling, net als flessen onder het kaarsvet van de druipkaarsen zaten die tijdPoezemens84 schreef: ↑10-11-2019 18:27Hahaha, misschien ging het om de geurbeleving?? Want ik kan me maar zo voorstellen dat die bak nog 3 weken stonk naar de knoflook! Inclusief afwassen...
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
maandag 11 november 2019 om 07:39
Ik had gisteren een recept waarvan ik dacht, kan je het niet anders opschrijven:
Bak de sjalotjes 16-18 minuten, voeg in de laatste 5-7 min de champignons toe.
Mijn cooking brain kon dit niet, ik heb het 3 keer moeten lezen voordat ik de conclusie kon trekken dat de champignons er na 11 minuten bij moesten.
Bak de sjalotjes 16-18 minuten, voeg in de laatste 5-7 min de champignons toe.
Mijn cooking brain kon dit niet, ik heb het 3 keer moeten lezen voordat ik de conclusie kon trekken dat de champignons er na 11 minuten bij moesten.
maandag 11 november 2019 om 12:00
Ik had een vriend die dat gerust deed, alles werd precies afgewogen en 'restjes werden bewaard. Zo heeft hij eens bij het koken voor een groep met 10 personen een halve aardappel weggelegd. Want iedereen weet X gram en deze helft is teveel.Odense2 schreef: ↑09-11-2019 11:14Nog niet genoemd:
De ergernis bij kookboeken van Britse koks.
Vertaald naar het Nederlands.
Ingrediënten:
225 gram champignons
Beste kookboekenvertaler, ben je wel eens in een Nederlandse supermarkt geweest? Daar zitten de champignons in doosjes van 250 gram. Denk je nu echt dat ik uit het champignondoosje 225 gram gebruik en de overige 25 gram (één zielige champignon) weer terugleg in de koelkast?
Als je bang bent dat alles in de soep loopt, neem dan een pannetje mee.
maandag 11 november 2019 om 13:04
Missende ingrediënten of juist ingrediënten die niet meer voorkomen in het recept zijn inderdaad mijn pet-hate. Verder lees ik ze vaak helemaal door, zodat ik weet wat er gehaald moet worden.
Overigens doe ik ook altijd aan mise en place en heb alles van te voren gesneden. Nou heb ik makkelijk praten, want ik werk niet op dit moment, dus ik heb zeeën van tijd.
De meeste recepten gebruik ik overigens als leidraad, tenzij ik iets soortgelijks nog nooit gekookt heb dan volg ik het recept nauwgezet en de volgende keer verander ik het naar mijn smaak
Overigens doe ik ook altijd aan mise en place en heb alles van te voren gesneden. Nou heb ik makkelijk praten, want ik werk niet op dit moment, dus ik heb zeeën van tijd.
De meeste recepten gebruik ik overigens als leidraad, tenzij ik iets soortgelijks nog nooit gekookt heb dan volg ik het recept nauwgezet en de volgende keer verander ik het naar mijn smaak
Your life could depend on this. Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. They are fast. Faster than you can believe. Don't turn your back, don't look away, and don't blink! Good luck. - The Doctor
maandag 11 november 2019 om 14:19
Ja, zo'n recept ben ik ook ooit eens tegengekomen! Vond het zo raar, maar dit was dus waarom het daar zo stond. Ik heb die hele teen er in gedaan .nlies schreef: ↑10-11-2019 18:23Doet me ineens denken aan 50 jaar geleden. Zus niet zo lang getrouwd en ik logeerde daar. Ten was knoflook niet zo algemeen gebruik, en bij mij thuis zeker niet. Zus ging het dus moderner doen. Maar de knoflook die ze nodig had in het recept moest dus alleen gebruikt worden om de houten slakom (ook vreselijk in toen, dus ja die kreeg je zeker wel als huwelijkscadeau) in te wrijven met 1 teentje, en dan een volle bak sla er in. Ik denk dat we toen alleen het idee knoflook proefden
maandag 11 november 2019 om 14:44
Ik vind het heel vervelend als er ingrediënten van een bijgerecht tussen de ingrediënten van een hoofdgerecht staan.
Kom je thuis met een citroen, een avocado en een heel korianderplantje blijkt het om het prutje te maken voor op het stokbrood voor bíj de soep.
Ik lees meestal wel het recept door om te kijken hoeveel werk het is maar op het moment dat ik mijn lijstje maak ben ik al laaaang vergeten dat er nog iets voor erbíj was...
Of de kruiden staan lukraak tussen de andere ingrediënten.
* Voeg nu de komijn, paprikapoeder, oregano en kurkuma toe * En dan kan je in een hele lijst gaan kijken hoeveel ook alweer. Zet die kruiden toch apart!
Kom je thuis met een citroen, een avocado en een heel korianderplantje blijkt het om het prutje te maken voor op het stokbrood voor bíj de soep.
Ik lees meestal wel het recept door om te kijken hoeveel werk het is maar op het moment dat ik mijn lijstje maak ben ik al laaaang vergeten dat er nog iets voor erbíj was...
Of de kruiden staan lukraak tussen de andere ingrediënten.
* Voeg nu de komijn, paprikapoeder, oregano en kurkuma toe * En dan kan je in een hele lijst gaan kijken hoeveel ook alweer. Zet die kruiden toch apart!
maandag 11 november 2019 om 14:53
Ja joh, dat was nog in de tijd dat mensen die op vakantie naar Frankrijk gingen hun eigen eten meenamen, want ze lustten geen knoflook. De mensen moesten dus heel voorzichtig gewend raken aan het idee van knoflook op de Nederlandse tafel
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
maandag 11 november 2019 om 14:55
Als kind koekjes voor het gezin bakken.Sabeltandcavia schreef: ↑11-11-2019 14:51Bedek nu de bakplaat met bakpapier ...
Zet dat dan óók in de ingrediëntenlijst!
Wat heb ik vaak die bakplaat staan afbikken.
maandag 11 november 2019 om 14:58
Dat er in de tekst dit staat:
"Maak een luchtige crème van de eieren (behalve de eidooier), peper en zout en de crème fraîche. Klop dit met een garde."
Waarna je braaf de eieren gaat lopen splitsen.. om er later achter te komen dat dit vast niet de bedoeling was geweest omdat er in de ingrediëntenlijst dit stond: "4 eieren + 1 eidooier" (en de losse eidooier later in het recept nog wordt gebruikt voor het bestrijken van het bladerdeeg)..
"Maak een luchtige crème van de eieren (behalve de eidooier), peper en zout en de crème fraîche. Klop dit met een garde."
Waarna je braaf de eieren gaat lopen splitsen.. om er later achter te komen dat dit vast niet de bedoeling was geweest omdat er in de ingrediëntenlijst dit stond: "4 eieren + 1 eidooier" (en de losse eidooier later in het recept nog wordt gebruikt voor het bestrijken van het bladerdeeg)..
maandag 11 november 2019 om 15:08
Ik maak hem altijd ongeveer zo [/url]https://www.okokorecepten.nl/recept/soe ... ardappelen][/url]TsumTsum schreef: ↑08-11-2019 22:39Laatst nog pompoensoep gemaakt deed er echt anderhalf uur over met al dat snijwerk en met de staafmixer op het einde. Ten eerste ben ik ermee gestopt om dat kreng te schillen want de schil kun je eten. Ik zoek er altijd een die niet heel vies is zodat ik um makkelijk schoon kan maken. Afgelopen zaterdag had een kraam goedkope pompoenen, wel nog onder de modder en vogelstront. No thanks. Wat ik ook doe is een pan heet water opzetten (uit de waterkoker), Paar gaten in de pompoen steken, pompoen in de pan met heet water en dan een paar minuten laten koken (echt koken hoeft vaak niet eens als het maar goed heet is). Dan wordt die pompoen wat zachter en kun je hem makkelijker snijden. Kortom terwijl die pompoen zachter aan het worden is snijd ik de rest en slacht ik de pompoen als laatste.
Hoeft iig niet geschild te worden. En ik houd ervan als de oven het werk doet.