Weekmenu - we eten zo vaak hetzelfde

12-06-2017 10:30 119 berichten
Hoi!

Wij lopen tegen het probleem aan dat we zo vaak hetzelfde eten en het inmiddels ons neusgaten uit komt.

Wat er vaak bij ons op het menu staat zijn:
broccoli, boontjes met krieltjes of gekookte aardappels
pasta (macaroni of spaghetti)
Kip met boontjes in een woksaus met rijst
Andijviestampot (in de winter andere stampotten)

Eigenlijk staat dit wel een beetje iedere week op het menu. Met in het weekend vaak wat makkelijks, of restjes van de afgelopen week (krijgen we weer hetzelfde op het bord, maar weggooien is ook zo zonde) of we eten soep met stokbrood en gewone broodjes.

Ik zoek inspiratie voor nieuwe gerechtjes, liefst geen pakken van knor (te weinig voor ons gezin en vind het eigenlijk ook niet lekker). We zijn niet de makkelijkste eters, oudste kind eet bijna geen vlees, hij vindt het niet lekker. Middelste eet en lust alles, behalve als oudste al heeft aangegeven dat hij het niet lekker vind (en soms gewoon ook echt niets eet).
Jongste eet over het algemeen met de pot mee, maar is soms te moe om te eten, en eet dan een boterham (wat op zich prima is, hij eet warm tussen de middag op de opvang)

Ik heb diverse maaltijdbox site's bekeken, maar het gros van de recepten daar vind ik te ingewikkeld en gewoon niet aantrekkelijk eruit zien.

Wat zijn jullie gezinsrecepten wat kindvriendelijk is en niet al te lang duurt qua bereiding?
Lust oudste pizza? Is zo'n bloemkoolbodem of andere groentebodem dan misschien een idee?

Mag hij zelf zijn deel beleggen en krijgt hij toch wat groente binnen.
Ik heb dit hele topic wél gelezen en het lijkt me buitengewoon frustrerend. Wat een stress hangt er rond de maaltijd. En zelf heb je ook al zo'n ongelukkige voorgeschiedenis met eten, wat het misschien nog wel moeilijker maakt. Ik ben het eens met degene die hier al schreef dat het om meer lijkt gegaan dan de standaard lussiknie-fase.

In dit geval zou ik hulp inroepen, ook al omdat zoon steeds minder lijkt te lusten in plaats van meer, en omdat zijn gedrag aan tafel de jongere kinderen lijkt aan te steken. Wellicht helpt de blik van een deskundige jullie deze kluwen te ontwarren. Een bezoek aan de huisarts lijkt me een goede eerste stap. Sterkte ermee!
Alle reacties Link kopieren
Ik mix een paar favoriete gerechten, dus dingen waarvan ik zeker weet dat de kinderen het eten, met nieuwe dingen. De regel is hier dat je niets hoeven te eten, maar van alles moeten proeven. Dus langzaam maar zeker zijn er zo wat nieuwe dingen ingeslopen. En eet een kind eens wat minder? Geen probleem, ze verhongeren echt niet zo snel.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
To
Ik had ook zo'n kieskeurige eter en proeven vertikte hij al ging ik op mijn kop in de lampen hangen.

We hebben alles geprobeerd van boos worden en hem een hap in zijn mond duwen wat hij vervolgens uitspuugde, beloningssystemen, opvoedpreekuur enz. Niks hielp. Als we hem niks anders te eten gaven dan at hij rustig niet tot hij ziek werd.

Dit spelletje ga je niet winnen....

Nu is hi 13 en eet hij zo goed als alles.
dobbey schreef:
12-06-2017 10:52
Er valt zoveel af..... word er een beetje moedeloos van
Waarom blijf je dan niet bij jullie gebruikelijke menu's? Zo lang die gezond en gevarieerd zijn is daar toch niks mis mee?
dobbey schreef:
19-07-2017 15:39
wil jij hem een weekje hebben? rot toch op met je oordeel joh, ben zo klaar met dit soort zure reacties.

En nee het gaat zoals je kunt lezen niet om 1 familielid, het gaat om het gezin en het een beetje gezellig aan tafel te hebben.
En van niet eten leren ze ook geen andere smaken he.
Dat lost vaak helemaal niks op. Een jongetje dat ik ken, at thuis niet en bij anderen ook niet. Heeft nu therapie. Hij heeft grote angst om dingen door te slikken. Is ontstaan toen hij als dreumes en peuter meerdere keren en sonde heeft gehad.

Had dus weinig met de smaak van het eten te maken. Meer met de structuur, en de sfeer die jarenlange om eten heeft gehangen. EMDR therapie lost nu een hoop op.
anoniem_65b93a10517d3 wijzigde dit bericht op 08-08-2017 09:07
0.13% gewijzigd
Ik heb dit topic even gelaten voor wat het was. Het frustreerde mij enorm dat de beste stuurlui aan wal stonden en het allemaal zo goed wisten en mij zuur noemde.
Nogmaals, mijn oudste dingen laten leren eten en smaken leren proeven gaat niet als hij niet eet.

Inmiddels gaat het wel wat beter moet ik zeggen. Wellicht helpt de vakantie er ook aan mee, meer tijd om te eten ipv alles snel omdat we de dag erna weer vroeg op moeten.
We hebben een middenweg gevonden, hij proeft meer en er is wat minder frustratie.
Hij helpt mee zo af en toe met koken, proeft zelfs dan ook (wat rauw gegeten kan worden dan) en we betrekken hem bij het samenstellen van het menu.
Ook vond ik bij de kringloop een kinderkookboek waar hij graag even in bladerd en hij heeft er zelfs al 1 ding uit gemaakt. Het was een toetje, dat mislukte, maar ach, er was een begin.

Vanavond eten we spaghetti, en hij eet dat het liefste zonder saus. De afspraak is dat dat mag, als hij 3 happen met saus heeft geproefd/gegeten.
elske1975 schreef:
07-08-2017 13:58
Waarom blijf je dan niet bij jullie gebruikelijke menu's? Zo lang die gezond en gevarieerd zijn is daar toch niks mis mee?
Maar ze zijn niet gevarieerd. Dat is het probleem. En ondanks dat hij bv broccoli wel redelijk lust/eet, komt het hem ook redelijk zijn neus uit na 3x per week.
Alle reacties Link kopieren
Hier ook zo'n exemplaar met eten.... ik pas me niet meer aan... aantal dagen krijgt hij brood andere dagen kan hij kiezen wel wat eten of niet.... bij dat laatste gaat hij dan dus ook zonder eten naar bed.... ik hou me maar vast aan is een fase verplichten te proeven loopt hier uit op overgeven dus dat doen we ook niet....en niet de strijd aangaan scheelt heel veel frustratie.
dobbey schreef:
08-08-2017 08:50
Maar ze zijn niet gevarieerd. Dat is het probleem. En ondanks dat hij bv broccoli wel redelijk lust/eet, komt het hem ook redelijk zijn neus uit na 3x per week.
Drie keer per week broccoli is ook wel erg veel! ;-)
Alle reacties Link kopieren
Wat goed Dobbey! Hopelijk zet deze stijgende lijn zich voort.
En dat zelf koken met een kookboek lijkt me ook een hele mooie stap. Misschien binnenkort hem een voorgerechtje laten verzorgen ofzo?
Een scheutje olijfolie, wat oregano en pijnboompitjes door de spaghetti roeren, en opleuken met snoeptomaatjes, schijfjes komkommer, augurkjes, olijfjes etc.

Zet het bord neer voor je kind en laat hem maar lekker aanklooien ermee, niet onder druk zetten, en misschien neemt hij wel een hapje van de groente.
Alle reacties Link kopieren
Mijn kinderen eten trouwens ook het liefste alles apart, dus pasta apart, saus apart etc. Dat is prima, maar inderdaad, in ieder geval proeven. Zelf recepten uitzoeken helpt hier ook. Op sites als 24Kitchen staan ook filmpjes, dan kunnen ze precies zien hoe het gemaakt wordt. Rauwe groentes, zoals komkommer en wortel, gaan er hier ook beter in dan bonen. Iets van chili, mild gekruid, gaat er hier ook wel in, met van die taco bakjes bijvoorbeeld.
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin
Alle reacties Link kopieren
Ons weekmenu voor deze week (2 personen)
- Bloemkool risotto, wilde de bloemkool niet op de 'saaie' manier eten, recept van lekkerensimpel.nl. Ohja thuis aten wij vroeger de bloemkool altijd met satesaus, misschien een leuke variatie?
- Sperziebonen, aardappeltjes en varkensvlees met perziksausje
- Bloemkoolovenschotel met pasta (lekkerensimpel.nl)
- Broccoli, aardappeltjes, kipschnitzel
- Krokante kip wraps, misschien voor jullie een idee om alle ingredienten hiervoor apart te serveren en zelf te laten samenstellen, denk aan sla, paprika, ui, tomaat, sausje etc.
- Frietjes

Ik kijk meestal wat er in de supermarkt in de reclame is en pas daar mijn menu voor de week aan. Meestal is het idd een keer standaard aardappels, groente, vlees (waar ik wel altijd net iets anders probeer te doen, dus ander sausje of aardappels uit de pan/over/frituur/airfryer), een keer pasta en een keer rijst, maar steeds met andere groentes of sausje.
Alle reacties Link kopieren
Moet zeggen dat ik vroeger ook niet heel erg veel luste, het liefst at ik ook alles 'droog' zoals jij het zegt. Gekookte aardappels zonder jus en groenten ook gewoon zo. We moesten groenten eten, anders kregen we meestal geen vlees, dus toch maar wat groenten erin proppen, want vlees vond ik meestal wel lekker. Rijst en pasta at ik het liefst met een beetje ketchup (of mijn broertjes met mayo) en mijn ouders en broer aten dit met saus. Uiteindelijk is alles wel weer goed gekomen met mij. Succes!
Mijn zus en ik waren ook moeilijke eters en mijn moeder had het gewoon met ons opgegeven. Iedere dag kondigde ze aan wat we gingen eten en als je daar niet aan mee wilde doen, dan gooide ze een paar aardappels de oven in met, als we het lustten, de groenten en het vlees van het gerecht van de dag (ook uit de oven, geen gedoe met aparte pannetjes) en als we het niet lustten kregen we er rauwkost/een blikje groenten en een gekookt ei bij (restjes van het gerecht-van-de-dag gingen mee als lunch/in de vriezer/werden opgegeten met restjesdag).
Geen gezeik aan tafel, mijn zus en ik kregen genoeg voedingsstoffen binnen en amper extra werk voor mijn moeder. En het resultaat was dat we toch wel nieuwsgierig werden naar wat mama en papa aten en langzaamaan steeds meer gingen eten (vooral als je zus het ook at).

Ik zou het je ook aanraden, TO. Zo krijgt je zoon zijn voedingsstoffen binnen en hoef jij je hele menu niet te laten domineren door 1 persoon.

Wat betreft creatiever koken: ik maak er zelf vaak een spelletje van. Bijvoorbeeld: alleen maar ingrediënten in de aanbieding, alles in 1 kleur, blind een land kiezen op de kaart en daar een nationaal gerecht van koken, een bekend product bereiden op een manier zoals je nog nooit gedaan hebt, etc. Die tips van een vast gerecht per weekdag vind ik ook een goeie: eet je in ieder geval elke week gevarieerd en als je per "dagthema" een stuk of 4 vaste gerechten hebt, kan je dus een hele maand eten zonder een gerecht te herhalen. En dat kan je bijvoorbeeld uitbreiden door te zeggen dat je 1 dag per week (en die dag iedere week wisselen) een nieuw recept in dat thema uitprobeert.
Alle reacties Link kopieren
ik zou voorlopig, als zoon weer zo een bui heeft zijn bord verwijderen zonder commentaar en de twee jongsten laten eten zonder dat gezemel van hun oudere broer. En er zou niet over worden gesproken aan tafel. Dus oudere broer mag niet mekkeren want dat beinvloed de jongere kids.

Hij kon als hij geen scene trapt alleen die delen van de maaltijd eten die hij lust, dan douw je er een vitaminepil in. Als hij straks vriendjes heeft en daarmee samen eet heb je nog de kans dat peer pressure hem 'dwingt' om meer te proeven maar ik zou het een 'taboe' maken.

Er wordt aan tafel nimmer over gesproken, 1 op 1 met je zoon buiten de tafel lijkt me wel een goed plan maar laat niet je andere kids de dupe worden van zijn manipulaties!
Mijn mening, mijn keuze.
casinosammie schreef:
09-08-2017 04:18
ik zou voorlopig, als zoon weer zo een bui heeft zijn bord verwijderen zonder commentaar en de twee jongsten laten eten zonder dat gezemel van hun oudere broer. En er zou niet over worden gesproken aan tafel. Dus oudere broer mag niet mekkeren want dat beinvloed de jongere kids.

Hij kon als hij geen scene trapt alleen die delen van de maaltijd eten die hij lust, dan douw je er een vitaminepil in. Als hij straks vriendjes heeft en daarmee samen eet heb je nog de kans dat peer pressure hem 'dwingt' om meer te proeven maar ik zou het een 'taboe' maken.

Er wordt aan tafel nimmer over gesproken, 1 op 1 met je zoon buiten de tafel lijkt me wel een goed plan maar laat niet je andere kids de dupe worden van zijn manipulaties!
Het is geen manipulatie, ik geloof serieus dat hij heel veel niet lust, en hij doet dat niet bewust. Manipulatie vind ik daarom ook een te groot woord.
En sorry, maar een vitaminepil erin douwen. Zo ga ik niet met mijn kinderen om.
Hij eet 3x in de week warm op de BSO, en daar eet hij ook niet dus die peer pressure zal wel meevallen vermoed ik.
Alle reacties Link kopieren
casinosammie schreef:
09-08-2017 04:18
ik zou voorlopig, als zoon weer zo een bui heeft zijn bord verwijderen zonder commentaar en de twee jongsten laten eten zonder dat gezemel van hun oudere broer. En er zou niet over worden gesproken aan tafel. Dus oudere broer mag niet mekkeren want dat beinvloed de jongere kids.

Hij kon als hij geen scene trapt alleen die delen van de maaltijd eten die hij lust, dan douw je er een vitaminepil in. Als hij straks vriendjes heeft en daarmee samen eet heb je nog de kans dat peer pressure hem 'dwingt' om meer te proeven maar ik zou het een 'taboe' maken.

Er wordt aan tafel nimmer over gesproken, 1 op 1 met je zoon buiten de tafel lijkt me wel een goed plan maar laat niet je andere kids de dupe worden van zijn manipulaties!
Hoe dan? Plak je zijn mond af met ducttape als hij mekkert? Stuur je hem elke maaltijd naar zijn kamer? En wat als hij niet mekkert maar wel gaat klieren en het op die manier laat merken? (Dat doet mijn zoon als hij het eten niet blieft.) Elke avond strijd aan tafel? Daar worden de andere kinderen niet de dupe van denk je? Ik heb het idee dat jij nog nooit met een notoir slechte eter te maken hebt gehad, want je aanpak lijkt me erg onrealistisch.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven