Geld & Recht alle pijlers

Collega pleegt fraude

25-07-2020 00:29 500 berichten
Alle reacties Link kopieren
Even een kleine situatieschets....
Mijn collega heeft een relatie met de vader van haar kinderen. Ze zijn enkele malen uit elkaar geweest maar wonen nu alweer een tijdje samen.
Vriend staat nog elders ingeschreven omdat collega anders een groot bedrag aan toeslagen zou mislopen. Iets wat ik niet kan begrijpen....
Ik werk keihard voor m’n geld (fulltime) en verdien net teveel voor alle toeslagen. Collega werkt 2 dagen want dat is voor haar het voordeligste qua bedragen die ze terug kan krijgen...

Is hier dan helemaal geen controle op? En zou ik dit evt. (Anoniem) kunnen melden?
Alle reacties Link kopieren
Athan schreef:
25-07-2020 02:11
Ik vraag me weleens af of klikken een generatieding is.
Ik ben zelf nog opgegroeid met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, uit de eerste hand, over nsb'ers en andere verraders. Mijn ouders waren, ik neem aan daardoor, heel fel tegen klikken. Als een van de kinderen iets verklikte over een ander, kreeg de verrader zelf straf, de overtreder niet.

Ik ben dan ook heel erg tegen klikken en verraders. Ik snap niet wat het je kan opleveren. Je legt je eigen normen - anoniem ook nog eens! - op aan een ander. Bizar...
Precies dit.
+1
:worship:
Alle reacties Link kopieren
Hastadepasta18 schreef:
25-07-2020 02:39
Uhm nee, dat zijn niet de normen van TO maar gewoon de wet.
Ja? Is er een wetsartikel waarin staat dat vriend zich niet elders mag inschrijven?
Alle reacties Link kopieren
Athan schreef:
25-07-2020 03:00
Ja? Is er een wetsartikel waarin staat dat vriend zich niet elders mag inschrijven?
De voorwaarden voor het verkrijgen van toeslagen zijn vastgelegd in de wet ja. Zie bijvoorbeeld https://wetten.overheid.nl/BWBR0008659/2020-01-01

In dit geval huurtoeslag. En zo is er voor elke toeslag wetgeving.
Doncorleone schreef:
25-07-2020 00:39
Helemaal niks mee doen.
Waar bemoei je je mee?
Waarom heeft jouw levensgeluk iets te maken met wat andere mensen doen/krijgen?
En dan ook nog anoniem zeker, ben dan zo stoer om het gewoon bij naam en toenaam te doen.
Sommige mensen hebben echt teveel tijd om zich met andere te bemoeien.
Je weet toch helemaal niet wat voor reden ze heeft? Misschien is het wel helemaal niet wat het lijkt.
En je hoeft toch het fijne ervan niet te weten? Zijn jouw zaken namelijk niet.
+1
Alle reacties Link kopieren
Hastadepasta18 schreef:
25-07-2020 03:15
De voorwaarden voor het verkrijgen van toeslagen zijn vastgelegd in de wet ja. Zie bijvoorbeeld https://wetten.overheid.nl/BWBR0008659/2020-01-01

In dit geval huurtoeslag. En zo is er voor elke toeslag wetgeving.
Ja, natuurlijk is er wetgeving over de toeslagen! Daarin staat bijvoorbeeld dat je minder krijgt als je samen op 1 adres staat ingeschreven. En er is een heel overheidsapparaat opgetuigd om dat te controleren. Maar waarom zou je je daar in vredesnaam mee willen bemoeien? In de oorlog werd je tenminste nog betaald als je je buren verraadde (7 gulden, dat liep later op tot 40 gulden; best veel geld in die tijd)...
athan wijzigde dit bericht op 25-07-2020 03:43
Reden: Aanvulling
11.27% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Athan schreef:
25-07-2020 03:40
Ja, natuurlijk is er wetgeving over de toeslagen! Daarin staat bijvoorbeeld dat je minder krijgt als je samen op 1 adres staat ingeschreven. En er is een heel overheidsapparaat opgetuigd om dat te controleren. Maar waarom zou je je daar in vredesnaam mee willen bemoeien?
Waarom zou je dat niet doen? Waar ligt je grens dan? Als iemand op straat in elkaar wordt getimmerd door een collega van je, doe je dan ook niks? Daar is de politie immers voor. Hoef jij je collega dan niet te “verklikken”? Of als jij je collega geld ziet stelen uit de kassa; ook niet jouw probleem?

Tuurlijk zijn er ergere dingen op de wereld dan een collega die fraudeert met toeslagen, maar om nou te zeggen dat to haar eigen normen opdringt aan een ander, terwijl die persoon gewoon de wet overtreed vind ik nogal wat.

Nogmaals, waar ligt je grens dan, met je eigen normen en de wet naleven?
wauw .. slaap je lekkerder als je een melding maakt ? Wat een rotleven moet jij hebben omme hier druk om te maken .
Alle reacties Link kopieren
Kansloos als je het mij vraagt..
Richt je op je eigen leven en zorg dat die mooi wordt ( want dat is het blijkbaar niet ) richt je dus op jezelf i.p.v al die afgunst..

Vroeg of laat komt ze er zelf wel achter maar als je zo “ mans “ genoeg bent om een melding te maken zeg het haar dan gewoon dat je het dom vindt in haar gezicht..

Als het een enorm kutwijf is snap ik het nog enigszins maar anders ben je gewoon best triest..
Collega pleegt fraude, maar niemand wil een verklikker zijn. En daarbij vinden we ook allemaal dat we teveel belasting betalen.

News flash: mede door dit soort fraudeurs gaat de belasting steeds omhoog. Dus ja, aangeven die handel.
Alle reacties Link kopieren
RodeRoosOpWitteZijde schreef:
25-07-2020 04:42
Collega pleegt fraude, maar niemand wil een verklikker zijn. En daarbij vinden we ook allemaal dat we teveel belasting betalen.

News flash: mede door dit soort fraudeurs gaat de belasting steeds omhoog. Dus ja, aangeven die handel.
Ja ... maar goed toch geloof ik in karma met dit soort zaken, ik vind dat het niet haar taak is zich om zich hier mee te bemoeien.

Als TO werkelijk zelf zo’n leuk leven had voelde ze niet de drang om in haar vrije tijd / weekend een topic te openen hierover.
Ik ken een behoorlijk aantal "kampers" en daar is het de norm. Nooit de behoefte gehad om te klikken.
Alle reacties Link kopieren
Als hij ergens anders in staat geschreven heeft hij daar toch kosten? Wij hebben door omstandigheden ( werk) ook twee adressen. Dus twee keer huur/ 2 x belastingen enz. Wij zouden er op vooruit gaan om juist samen in een huis te wonen. Ik werk vier dagen. Hoe pleeg ik fraude door onvoordeliger uit te zijn?
We zijn hard aan het sparen om in het midden te gaan wonen en ik zal een nieuwe baan moeten zoeken. Als zij een onstabiele relatie hebben is het is misschien wel heel verstandig om zo te doen. Je weet nooit het hele verhaal.
Alle reacties Link kopieren
Stelen uit de gemeenschappot is diefstal en diefstal is fout. Hier betalen we allemaal aan mee. Dus altijd melden.

Maar in dit geval heeft melden bij de belastingdienst geen zin. De belastingdienst volgt het BRP (Basisregistratie Personen, voorheen GBA). Mocht hij daadwerkelijk bij haar wonen en staat hij elders ingeschreven, dan is het woonfraude en moet bij de gemeente gemeld worden. Door de verkeerde inschrijving kan er toeslag fraude gepleegd worden.

Maar.. In het geval van een onstabiele relatie is het logisch dat mensen soms deze constructie bedenken. Dus wie weet proberen ze hun relatie te redden door letterlijk afstand te nemen en zijn ze nu in de fase dat ze weer meer samen zijn op het zelfde adres.
Als deze situatie over een jaar nog zo is, en je weet zeker dat ze helemaal samenwonen, dan zou ik het zeker melden bij de gemeente aangezien die over de juiste inschrijving gaan.

En mensen die jaloers zijn op toeslagen en parttime werkende alleenstaande vrouwen? Die armoedeval komt direct als hun kinderen 18 zijn en ze nog steeds een laag salaris hebben want partime werken was beter ivm toeslagen. En ondertussen nauwelijks pensioen opbouwen, dus ook na pensioenleeftijd armoede. Niks om jaloers op te zijn dus.
Alle reacties Link kopieren
Ja natuurlijk moet je dit melden; deze mensen maken misbruik van toeslagen. Weet je waar dat geld vandaan komt? Precies: van belasting die jij en ik en honderduizenden werkenden opbrengen.

Als er hier een vergelijking wordt getrokken tussen melding maken van wettelijke fraude en ‘NSB-ers’ dan doe ik het in mijn broek van het lachen.
De Wet van Wuiles: hoe langer de OP, hoe kleiner de kans op een duurzame relatie.
Ik lees geen fraude hoor. Hij heeft een ander adres en betaald daarvoor. In de bijstand mag je maar een paar dagen per week bij elkaar slapen maar dat is bij toeslagen niet zo.
Je kent nooit iemands hele verhaal. Al vertellen ze je het letterlijk zelf kan het nog zo zijn dat ze dingen weglaten uit schaamte of uit onwetendheid.

Wat ik zelf misschien wel zou doen, maar ik ben gewoon geen klikker en zeker niet anoniem is vragen aan de collega of ze goed heeft uitgezocht dat het geen fraude is. Om te voorkomen dat ze per ongeluk zichzelf in de problemen brengt in haar toch al wankele situatie.

Mocht ze wel express zo handelen dat het beter uitkomt is dan nog kun je niet in haar portomenee en hoofd kijken. Ik heb jaren minimaal gewerkt en tegen andere gezegd dat dat lekkerder vond maar ik kon gewoon niet meer aan. Ik kreeg overigens geen toeslagen dus dat was niet mijn doel. De hele toeslagen circus is compleet oneerlijk dus vooraan gaan gillen dat het fraude is en dus de collega een slecht mens is echt een beetje te kort door de bocht. Het systeem moet inderdaad op de schop maar dat duurt denk nog wel even.

Als ze echt geld uit de la jat is het echt stelen. Dit is gewoon een fout in het systeem. Of fout, een gekke regel.

Niets ook om jaloers op te zijn want je zit elk jaar te rekenen omdat je anders terug moet betalen. Na kind zijn 18de inderdaad een groot verschil en je pensioen is ook erg mager.
Alle reacties Link kopieren
Kan mij goed voorstellen dat je hier mee in je maag zit en dat je dit niet eerlijk vindt.
Heb je al met haar hierover kunnen praten? Misschien geeft dat meer duidelijkheid. Staat vriend alleen ergens anders ingeschreven of heeft hij ook daadwerkelijk woonlasten bijvoorbeeld.
Dat zou voor mij wel anders zijn.
Als ze enkele malen uit elkaar zijn geweest snap ik wel dat hij voor de zekerheid een ander huis aanhoudt. Over die toeslagen zou ik niet wakker liggen. Je kan het vast ergens melden maar ik zou me zelf niet geroepen voelen dat te doen.
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp niet helemaal waarom hier zoveel mensen het melden van mogelijke fraude zien als verraden en klikken. Het gaat om belastinggeld dat wij allemaal betalen en waar we afspraken hebben gemaakt over wie daar recht op heeft. Als je dan vermoedt dat iemand in de groep door te liegen meer claimt dat hij of zij recht op heeft, natuurlijk meld je dat dan.

En natuurlijk heb jij er in indirecte zin last van als mensen fraude plegen. Dat kost ons allemaal geld. Geld dat niet naar de plekken kan waarvan wij met z’n allen hebben afgesproken dat het heen zou moeten.

Uiteindelijk zal de gemeente beslissen of ze het daadwerkelijk gaan controleren en als die besluiten het te gaan controleren, dan onderzoeken zij of het fraude is of niet. Het besluit van wel of geen fraude wordt echt niet op basis van jouw melding gemaakt.
Dat onzinnig aangeven van mensen die helemaal niet frauderen kost geld. Ons geld!

Als je zo graag controleur wilt spelen om de samenleving kosten te besparen doe het dan goed. Zorg dat je alle regels rondom toeslagen kent EN de hele situatie van collega kent.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon melden. Laat je niks aanpraten TO. Jij doet niks fout.
Hoe kan het dat zoveel mensen ontevreden zijn over hun lijf en zo weinig mensen tevreden zijn over hun verstand? - EB
DerryGirl schreef:
25-07-2020 07:36
Gewoon melden. Laat je niks aanpraten TO. Jij doet niks fout.
Iemand ten onrechte voor fraudeur uitmaken is niet fout? Dus ik mag jou voor dief uitmaken? Dat jij niets hebt gestolen maakt niets uit?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vaker gehoord dat mensen bewust minder werken, dan dat ze zouden kunnen, om toeslagen te krijgen. Dat op zich is geen fraude.

Het is een gevolg van ons systeem. Niet waar het voor bedoeld is, maar geen fraude. Sowieso kun jij niet beoordelen of een ander fulltime zou moeten kunnen werken.

Haar woonsituatie klinkt totaal niet stabiel en volgens mij heb jij er weinig zicht op. Zit je ernaast elke avond?

Die kinderen hebben al niet de meest rustige jeugd zo te horen. Wil jij daar nog de stress van een fraude onderzoek aan toevoegen?
Alle reacties Link kopieren
LoveLucy schreef:
25-07-2020 07:34
Dat onzinnig aangeven van mensen die helemaal niet frauderen kost geld. Ons geld!

Als je zo graag controleur wilt spelen om de samenleving kosten te besparen doe het dan goed. Zorg dat je alle regels rondom toeslagen kent EN de hele situatie van collega kent.
Wat een onzin. Er vinden continu controles plaats om fraude op te sporen. Signalen van mogelijke fraude komen van verschillende kanten en als er voldoende grond is om fraude te vermoeden, dan wordt er onderzoek gedaan. Het aangeven van fraude kost de samenleving dus niet meer geld, dat is al onderdeel van het systeem.

En nee, TO hoeft niet alle regels te weten. Ze kan gewoon melding maken van een vermoeden, de gemeente weet al die regels en gaat het onderzoeken. Dat laatste hoeft TO niet zelf te doen. Als collega tegen TO uitspreekt dat ze bewust fraude pleegt, dan lijkt me dat een prima basis om een melding bij de gemeente te maken.
Alle reacties Link kopieren
Mensen zijn nu eenmaal op hun voordeel uit. Daar moet je altijd rekening mee houden. En natuurlijk wil men ook dolgraag zeggen: zoiets doe ik niet, totdat er iets gebeurt waardoor men plotseling precies hetzelfde doet.

Dus ik houd het op: zo slim mogelijk regels maken, zonder de mensen verregaand te bespioneren, en plicht tot teruggave zonder verjaring als ooit blijkt dat je onterecht teveel hebt gekregen.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Doe dat die kinderen toch niet aan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven