Geld & Recht
alle pijlers
Hoe rijk ben jij?
vrijdag 17 juli 2020 om 13:58
Ik bedoel niet rijk als mentaal rijk (mooie vriendschappen, mooie ervaringen, goede gezondheid) maar echt qua inkomen en bezittingen.
En ben je tevreden of zou je iets aan je situatie willen/kunnen veranderen?
Ik merk zelf dat arm en rijk hele relatieve begrippen zijn waar iedereen andere betekenis aan hecht. Ik vind zelf iedereen met een modaal inkomen of hoger die geen schulden heeft, al behoorlijk rijk. Als je zelf kan beslissen wat je doet met je vrije tijd/geld ipv dat je alleen maar aan het overleven bent en van maand naar maand moet leven. Naar deze omschrijving vind ik mezelf dus echt rijk, maar ik denk dat niet iedereen dat vind.
En ben je tevreden of zou je iets aan je situatie willen/kunnen veranderen?
Ik merk zelf dat arm en rijk hele relatieve begrippen zijn waar iedereen andere betekenis aan hecht. Ik vind zelf iedereen met een modaal inkomen of hoger die geen schulden heeft, al behoorlijk rijk. Als je zelf kan beslissen wat je doet met je vrije tijd/geld ipv dat je alleen maar aan het overleven bent en van maand naar maand moet leven. Naar deze omschrijving vind ik mezelf dus echt rijk, maar ik denk dat niet iedereen dat vind.
donderdag 30 juli 2020 om 09:16
Zou die behoefte aan het kopen van spullen (in plaats van sparen) een compensatie zijn voor de eigenlijke armoede of de dreigende armoede die er is? Ik vind het wel interessant dat er namelijk een stereotoren en auto worden gekocht, maar geen fatsoenlijke winterjas en dat een kapotte wasmachine een ramp zou zijn. Heeft dat met het willen uitdragen van schijn-status te maken, dat veel mensen en jongeren in het bijzonder hun jas of wasmachine nooit zullen showen, maar wel indruk willen maken met hun stereo of auto bij hun vrienden? Zo komt het namelijk wel over. Of men met die auto of stereo zou willen zeggen: Kijk eens hoe goed ik het heb.
donderdag 30 juli 2020 om 09:48
Uit onderzoek blijkt dat mensen die in armoede leven steeds minder weloverwogen keuzes kunnen maken. Dit heeft te maken met de aanhoudende stress die hun financiële situatie met zich meebrengt. En in die zin is het tragisch genoeg een zichzelf versterkend mechanisme.NYC schreef: ↑30-07-2020 09:16Zou die behoefte aan het kopen van spullen (in plaats van sparen) een compensatie zijn voor de eigenlijke armoede of de dreigende armoede die er is? Ik vind het wel interessant dat er namelijk een stereotoren en auto worden gekocht, maar geen fatsoenlijke winterjas en dat een kapotte wasmachine een ramp zou zijn. Heeft dat met het willen uitdragen van schijn-status te maken, dat veel mensen en jongeren in het bijzonder hun jas of wasmachine nooit zullen showen, maar wel indruk willen maken met hun stereo of auto bij hun vrienden? Zo komt het namelijk wel over. Of men met die auto of stereo zou willen zeggen: Kijk eens hoe goed ik het heb.
donderdag 30 juli 2020 om 09:56
Op zich kan ik mij dat voorstellen, maar is er ook een verklaring voor de specifieke keuzes die wél gemaakt worden? Of is het eigenlijk heel erg willekeurig?Griebus67 schreef: ↑30-07-2020 09:48Uit onderzoek blijkt dat mensen die in armoede leven steeds minder weloverwogen keuzes kunnen maken. Dit heeft te maken met de aanhoudende stress die hun financiële situatie met zich meebrengt. En in die zin is het tragisch genoeg een zichzelf versterkend mechanisme.
donderdag 30 juli 2020 om 09:59
donderdag 30 juli 2020 om 10:19
Enerzijds geeft men daarmee signalen af aan de buitenwereld... kijk wat ik me kan veroorloven. Bij mannen resulteert het vaak in gadgets en auto’s, dure telefoons. Bij vrouwen vooral in het uiterlijk zoals kunstnagels, extensions, opvallende maar goedkope kleding met veel dierenprints en bling. Hun kroost heeft al op jonge leeftijd merkkleding en ook sieraden. Je pikt ze er zo uit. Ik vind het triest, vooral voor de kinderen. Op die manier wordt de leefwijze van generatie op generatie overgegeven.NYC schreef: ↑30-07-2020 09:16Zou die behoefte aan het kopen van spullen (in plaats van sparen) een compensatie zijn voor de eigenlijke armoede of de dreigende armoede die er is? Ik vind het wel interessant dat er namelijk een stereotoren en auto worden gekocht, maar geen fatsoenlijke winterjas en dat een kapotte wasmachine een ramp zou zijn. Heeft dat met het willen uitdragen van schijn-status te maken, dat veel mensen en jongeren in het bijzonder hun jas of wasmachine nooit zullen showen, maar wel indruk willen maken met hun stereo of auto bij hun vrienden? Zo komt het namelijk wel over. Of men met die auto of stereo zou willen zeggen: Kijk eens hoe goed ik het heb.
bergje65 wijzigde dit bericht op 30-07-2020 10:28
0.16% gewijzigd
donderdag 30 juli 2020 om 10:28
Ik denk dat het, in het geval waar ik over schreef, volstrekt willekeurig is door gebrek aan overzicht en inzicht.
Als je 1500 euro op je rekening hebt kun je een stereo van 900 euro betalen. Even met de natte vinger inventariseren: nog een keer tanken, kostgeld, de verzekering, wegenbelasting en dan is er al weer salaris
Verder dan het volgende salaris werd niet gekeken. Man niet, en zijn ouders ook niet. Zij zijn onlangs verhuisd, daar was een erg krap budget voor. Ze stonden letterlijk op nul. Het vakantiegeld werd niet opzij gezet voor wat reserve, maar direct uitgegeven aan de laatste dingen die nog 'moesten' gebeuren. Dingen die ook nog maanden hadden kunnen wachten. Goede lamp in het rommelkamertje, aankleding van het balkon, twee dezelfde nachtkastjes (In het oude huis hadden ze er maar één en in het rommelkamertje hing er tijdelijk een plafondnier aan de muur dus ze zaten niet in donker)
Ze zijn inmiddels 80+ dus die gaan nooit meer veranderen. Hebben niet door dat ze altijd nét te weinig hebben door eerder eigen keuzes.
anoniem_65b93a10517d3 wijzigde dit bericht op 30-07-2020 10:29
0.11% gewijzigd
donderdag 30 juli 2020 om 10:29
Wat mij vorig jaar verbaasde is hoeveel gezinnen heel dure vakanties kunnen doen. Wij waren op rondreis met safari, daarna op een tropisch eiland in een vijfsterrenhotel. Ik was maar met een kind, en dan kostte het me nog drie keer vakantiegeld, maar er waren dus ook grotere gezinnen (gewone mensen, type Dennis en Karin) die dus 15-20K kunnen betalen voor twee weekjes vakantie.
donderdag 30 juli 2020 om 10:30
Maar als dit gangbaar is in bepaalde subgroepen, dan weet men dit (al is het maar in het achterhoofd) toch ook gewoon wel? Of wordt dit gewoon in het achterhoofd verborgen en is er 'zolang men niks ziet, ook niks aan de hand', zoiets? Wat je schrijft over die gadgets, auto's, merkkleding en uiterlijkheden. Men "pocht" ermee binnen de eigen subgroep of in de eigen wijk en vriendenkring neem ik aan, het is niet dat ze zich ermee in een heel andere doelgroep gaan begeven. Maar al deze jongeren weten dan toch ook wel ongeveer van elkaar dat er bij de buurjongen waarschijnlijk ook maandelijks geld geld tekort is of dat een kapotte wasmachine tot een financieel probleem leidt? Misschien is het zelfs ook wel zichtbaar in huis te zien, door achterstallig onderheid, versleten meubels of apparaten die maar niet vervangen kunnen worden.Bergje65 schreef: ↑30-07-2020 10:19Enerzijds geeft men daarmee signalen af aan de buitenwereld... kijk wat ik me kan veroorloven. Bij mannen resulteert het vaak in gadgets en auto’s, dure telefoons. Bij vrouwen vooral in het uiterlijk zoals kunstenares, extensions, opvallende maar goedkope kleding met veel dierenprints en bling. Hun kroost heeft al op jonge leeftijd merkkleding en ook sieraden. Je pikt ze er zo uit. Ik vind het triest, vooral voor de kinderen. Op die manier wordt de leefwijze van generatie op generatie overgegeven.
Misschien dat iedereen ook wel op hetzelfde niveau denkt, als ik vandaag kan laten zien dat ik een nieuwe wagen heb denkt niemand meer aan grote financiële problemen zodra ze huis of tuin zien.
donderdag 30 juli 2020 om 10:31
donderdag 30 juli 2020 om 10:32
Precies.Anna2208 schreef: ↑30-07-2020 10:31Ik heb weinig directe ervaring met mensen met schulden, maar wel eens gelezen dat die schulden veel stress geven, wat invloed heeft op je cognitieve capaciteiten. Door die stress kun je minder goed vooruit kijken, plannen, lange termijn denken etc. Lijkt me heel naar.
donderdag 30 juli 2020 om 10:34
Mijn man komt ook uit een arbeidersgezin waar thuis altijd heel weinig geld was. Hij ging pas leren sparen toen wij samen waren. In zijn familie maken ze het kleine beetje geld dat er is gewoon op.
Wat me vooral opvalt is dat er echt op korte termijn wordt gedacht en dat beslissingen worden genomen in het moment. Wij hadden een betrouwbare oude Honda die we jaren lang reden, nooit iets mee gehad. Toen we een nieuwe hadden gekocht gaven we de auto weg aan de zus van mijn man. Die werd gelijk ingeruild voor een auto met status merk, maar die auto was nog veel ouder met allerlei mankementen bij aanschaf. Die auto heeft het maar een paar maanden uitgehouden. Ik weet dat zijn zus heel weinig geld heeft dus ik snapte oprecht niet waarom ze niet gewoon de betrouwbare Honda opreed. Dan blijkt dat status toch belangrijker is. Net als dat haar kinderen nieuwe Nikes dragen maar wel in een flatje in een slechte buurt wonen. Dat zijn natuurlijk financieel gezien ook niet de beste beslissingen.
Wat me vooral opvalt is dat er echt op korte termijn wordt gedacht en dat beslissingen worden genomen in het moment. Wij hadden een betrouwbare oude Honda die we jaren lang reden, nooit iets mee gehad. Toen we een nieuwe hadden gekocht gaven we de auto weg aan de zus van mijn man. Die werd gelijk ingeruild voor een auto met status merk, maar die auto was nog veel ouder met allerlei mankementen bij aanschaf. Die auto heeft het maar een paar maanden uitgehouden. Ik weet dat zijn zus heel weinig geld heeft dus ik snapte oprecht niet waarom ze niet gewoon de betrouwbare Honda opreed. Dan blijkt dat status toch belangrijker is. Net als dat haar kinderen nieuwe Nikes dragen maar wel in een flatje in een slechte buurt wonen. Dat zijn natuurlijk financieel gezien ook niet de beste beslissingen.
donderdag 30 juli 2020 om 10:36
Ja, maar wat ik bedoel: waarom dan een stereo (en volgende maand een telefoon en dan weer een andere gadget of extensions of weet ik veel wat) maar geen jas of goed paar schoenen? Of de wasmachine vervangen? Wordt dat in bepaalde kringen als een suffere aankoop beschouwd?Andersom schreef: ↑30-07-2020 10:28Ik denk dat het, in het geval waar ik over schreef, volstrekt willekeurig is door gebrek aan overzicht en inzicht.
Als je 1500 euro op je rekening hebt kun je een stereo van 900 euro betalen. Even met de natte vinger inventariseren: nog een keer tanken, kostgeld, de verzekering, wegenbelasting en dan is er al weer salaris
donderdag 30 juli 2020 om 10:37
Zo als meelezer zijnde heb ik van dit topic wel wat geleerd.
Mensen met geld maken betere keuzes
Mensen zonder geld kunnen niet langer dan een salaris vooruit denken.
Mocht er iemand benoemen in dit topic dat ze gezond zijn en kinderen ook gezond zijn dan is dat off topic
Maar er word dagen lang gepraat over keuzes maken en dat sommige dat slecht kunnen.
En wat heb ik er van geleerd?
Niets
Dit hele topic was weer van kijk mij eens goed doen.
Mensen met geld maken betere keuzes
Mensen zonder geld kunnen niet langer dan een salaris vooruit denken.
Mocht er iemand benoemen in dit topic dat ze gezond zijn en kinderen ook gezond zijn dan is dat off topic
Maar er word dagen lang gepraat over keuzes maken en dat sommige dat slecht kunnen.
En wat heb ik er van geleerd?
Niets
Dit hele topic was weer van kijk mij eens goed doen.
donderdag 30 juli 2020 om 10:39
Status is voor veel mensen belangrijk. Alleen kan de een het zich makkelijk permitteren om de bijbehorende symbolen aan te schaffen, en de ander niet.
Bovendien wordt status nog een tikje belangrijker als er verder ook niets is om trots op te zijn of zelfrespect aan te ontlenen. Het leven is keihard voor wie arm is.
Bovendien wordt status nog een tikje belangrijker als er verder ook niets is om trots op te zijn of zelfrespect aan te ontlenen. Het leven is keihard voor wie arm is.
donderdag 30 juli 2020 om 10:40
Dat zou je die persoon moeten vragen. Het is niet één homogene groep die arm is en dezelfde keuzes maakt.NYC schreef: ↑30-07-2020 10:36Ja, maar wat ik bedoel: waarom dan een stereo (en volgende maand een telefoon en dan weer een andere gadget of extensions of weet ik veel wat) maar geen jas of goed paar schoenen? Of de wasmachine vervangen? Wordt dat in bepaalde kringen als een suffere aankoop beschouwd?
donderdag 30 juli 2020 om 10:43
En een nieuwe gadget (of auto) maar een slecht onderhouden huis of tuin waarvan de schuttingen helemaal uit elkaar vallen en de koelkast niet gerepareerd wordt geeft dan meer status? Dus iemand in deze kring die andere keuzes maakt (wel de tuin onderhoudt, de koelkast vervangt) maar daardoor geen nieuwste smartphone meer kan kopen of een bepaald merk sportschoenen, "verliest" status in diens sociale omgeving? Want die "status-symbolen" verschillen per omgeving dan denk ik.Griebus67 schreef: ↑30-07-2020 10:39Status is voor veel mensen belangrijk. Alleen kan de een het zich makkelijk permitteren om de bijbehorende symbolen aan te schaffen, en de ander niet.
Bovendien wordt status nog een tikje belangrijker als er verder ook niets is om trots op te zijn of zelfrespect aan te ontlenen. Het leven is keihard voor wie arm is.
donderdag 30 juli 2020 om 10:47
Begrijp ik, maar lees het wel vaak, van wonen in arme buurt en geen geld willen uitgeven of over hebben voor dit of dat, maar wél voor het ander. Waarbij "het ander" dan echt heel erg vaak dingen zijn die door anderen - en door mij - niet worden begrepen. Dus wat ik meer bedoel is dat het niet zozeer de hoeveelheid geld is die een rol speelt, maar de subgroep waarin iemand zich bevindt. Deze bepaalt denk ik in belangrijke mate wat jij zelf interessant gaat vinden.
Stel ik zou ineens helemaal aan de grond zitten, dan ontwikkel ik niet ineens een interesse voor gelnagels of gouden kettingen.
donderdag 30 juli 2020 om 10:48
Ik weet niet wat ik er verder nog over moet zeggen, behalve dat je het vast niet zo bedoelt maar dat je vragen bol staan van de vooroordelen en generalisaties.NYC schreef: ↑30-07-2020 10:43En een nieuwe gadget (of auto) maar een slecht onderhouden huis of tuin waarvan de schuttingen helemaal uit elkaar vallen en de koelkast niet gerepareerd wordt geeft dan meer status? Dus iemand in deze kring die andere keuzes maakt (wel de tuin onderhoudt, de koelkast vervangt) maar daardoor geen nieuwste smartphone meer kan kopen of een bepaald merk sportschoenen, "verliest" status in diens sociale omgeving? Want die "status-symbolen" verschillen per omgeving dan denk ik.
donderdag 30 juli 2020 om 10:49
Ik vraag me dat ook af. Ik koop 1x in de zoveel jaar een dure tas. Ik zie ook wel wat echt of nep is en de halve winkel staat vol met meisjes van 20 uit Osdorp. Ik zie ze instappen in de tram met dus een echte tas in een slechte wijk. Dag in dag uit, niet eentje. Zelfde voor de mannen uiteraard. Ik snap het ook niet. Voor veel mensen zijn dat spullen die je koopt als je alles op orde hebt, of helemaal niet. Iedereen mag het zelf weten natuurlijk maar het valt me wel op.NYC schreef: ↑30-07-2020 10:36Ja, maar wat ik bedoel: waarom dan een stereo (en volgende maand een telefoon en dan weer een andere gadget of extensions of weet ik veel wat) maar geen jas of goed paar schoenen? Of de wasmachine vervangen? Wordt dat in bepaalde kringen als een suffere aankoop beschouwd?
donderdag 30 juli 2020 om 10:54
NYC schreef: ↑30-07-2020 10:36Ja, maar wat ik bedoel: waarom dan een stereo (en volgende maand een telefoon en dan weer een andere gadget of extensions of weet ik veel wat) maar geen jas of goed paar schoenen? Of de wasmachine vervangen? Wordt dat in bepaalde kringen als een suffere aankoop beschouwd?
In dit specifieke geval omdat het zomer was en die winterjas dus nog een ver-van-mijn-bed-item.
Zo ook zo'n koelkast of wasmachine. Zolang die niet stuk is denk je niet aan vervangen, ook al is het ding 20+ jaar oud. Een stukke machine is en donderslag bij heldere hemel.
donderdag 30 juli 2020 om 10:56
NYC schreef: ↑30-07-2020 10:43En een nieuwe gadget (of auto) maar een slecht onderhouden huis of tuin waarvan de schuttingen helemaal uit elkaar vallen en de koelkast niet gerepareerd wordt geeft dan meer status? Dus iemand in deze kring die andere keuzes maakt (wel de tuin onderhoudt, de koelkast vervangt) maar daardoor geen nieuwste smartphone meer kan kopen of een bepaald merk sportschoenen, "verliest" status in diens sociale omgeving? Want die "status-symbolen" verschillen per omgeving dan denk ik.
Nee, want het gaat/ging niet om status in mijn voorbeelden.
donderdag 30 juli 2020 om 10:58
Daar ben ik mij van bewust. En ik snap ook echt wel dat armoede kan leiden tot het maken van domme keuzes. Dat je niet meer helder nadenkt en dingen koopt die je misschien helemaal niet nodig hebt terwijl er einde van de maand geen geld meer over is voor vers eten. Maar ik ben dus het meest geïnteresseerd in waar dat geld dan aan wordt uitgegeven. Waarom sommige dingen kennelijk status hebben en andere dingen niet. Waarom lees je zoveel over huisdieren, roken, drank, gouden kettingen, auto's maar bijv. nooit: En wéér is er een kaartje voor de opera gekocht... En wéér staan er minimaal 10 boeken bij in die boekenkast van hen!!! Het is niet normaal, ze hebben geen brood meer om te eten, maar ze blijven maar boeken kopen...
Dat is een beetje wat ik bedoel. En ja, die mensen zullen vast óók bestaan maar ik heb nog nooit iemand gehoord die bovenstaande situatie beschreef.
donderdag 30 juli 2020 om 11:09
NYC schreef: ↑30-07-2020 10:58Daar ben ik mij van bewust. En ik snap ook echt wel dat armoede kan leiden tot het maken van domme keuzes. Dat je niet meer helder nadenkt en dingen koopt die je misschien helemaal niet nodig hebt terwijl er einde van de maand geen geld meer over is voor vers eten. Maar ik ben dus het meest geïnteresseerd in waar dat geld dan aan wordt uitgegeven. Waarom sommige dingen kennelijk status hebben en andere dingen niet. Waarom lees je zoveel over huisdieren, roken, drank, gouden kettingen, auto's maar bijv. nooit: En wéér is er een kaartje voor de opera gekocht... En wéér staan er minimaal 10 boeken bij in die boekenkast van hen!!! Het is niet normaal, ze hebben geen brood meer om te eten, maar ze blijven maar boeken kopen...
Dat is een beetje wat ik bedoel. En ja, die mensen zullen vast óók bestaan maar ik heb nog nooit iemand gehoord die bovenstaande situatie beschreef.
Ik denk dat je dat even los moet laten. Het gaat níet áltijd om status.
donderdag 30 juli 2020 om 11:24
Wij waren vroeger ook echt arm, en wij zijn groot gebracht met het idee dat een deurwaarder elk moment langs kon komen. Dus uitgeven en kopen wat je kopen kan. Dan heb je als puber wel een walkman maar geen fatsoenlijke fiets. Liever lopend naar school dan geen walkman. Dit idee heeft in mijn volwassen worden steeds kleinere vormen aangenomen. En nu spaar ik voor een kapotte wasmachine en dak wat lek kan gaan. Zusje daarentegen heeft liever de iPhone 11 dan eten voor haar kinderen
Karakter doet veel denk ik...
Karakter doet veel denk ik...