Geld & Recht alle pijlers

Juridisch advies gevraagd: opbouw vakantie uren bij ziekte

23-11-2009 16:22 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een vraag over de opbouw van vakantie uren tijdens ziekte. Van mijn werkgever begrepen dat ik toen ik ziek was, geen vakantie uren heb opgebouwd omdat ze dat opgeschort hadden. Wat ik nog had staan, bleef staan maar er kwamen geen nieuwe dagen meer bij. Had ik ook een brief over gehad trouwens. maar nu hoorde ik van iemand dat er recentelijk bij het Europees Hof een uitspraak is geweest dat het wettelijk dus helemaal niet mag. (opschorten vakantie opbouw tijdens ziekte dus)



Nu vraag ik me af wat mijn rechten in deze zijn.



Inmiddels ben ik overigens weer aan de slag dus bouw ik ook weer uren op. Maar ben wel benieuwd hoe dit nou zit.
Alle reacties Link kopieren
Bij mijn weten bouw je wel vakantieuren op, maar geen ADV / ATV.Met een linkje!
anoniem_55143 wijzigde dit bericht op 23-11-2009 16:26
Reden: webpagina toegevoegd
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
De geldende wettelijke regel is bij ziekte dat er weer vakantie-uren worden opgebouwd 6 maanden voorafgaand aan de hersteldatum. Stel je bent per 1 maart ziek geworden en per 1 november weer geheel aan het werk. (Ik ga voor het rekengemak even niet uit van een gedeeltelijk herstel, maar weet dan alvast dat het dan pro rato gaat). 6 maanden voor 1-11 betekent dat je per 1 mei van dat jaar dus weer opbouwt, en dus over de periode 1 maart tot 1 mei géén uren hebt opgebouwd.



Naar het schijnt (Wuiles!) zou je wellicht een beroep op de gedane uitspraak bij het Europese Hof kunnen doen, die stelt dat deze bepaling in strijd is met rechten op arbeidsvoorwaarden. In de Nederlandse arbeidsrechtsituatie is er vooralsnog naar mij bekend nog niet op geanticipeerd en geldt nog steeds bovenstaande.
Alle reacties Link kopieren
Nope... ik heb het echt zwart op wit staan dat de opbouw van vakantie uren is opgeschort totdat ik weer hersteld ben.
Alle reacties Link kopieren
Ja Tia Dalma... dat staat er wel logisch maar kan ik niet zo gauw terugvinden. maar als het Europese hof daar een besluit over genomen heeft dan geldt dat toch ook voor Nederland?
Alle reacties Link kopieren
Dat is het leuke: jurisprudentie moet nog wel omgezet worden in wet. Nu ben ik geen jurist, en heeft Wuiles daar dus laatst in een topic iets zinnigs over geroepen. Als ik het kan vinden, link ik het door.



Wat jij zwart op wit hebt staan is dus procedureel correct, omdat de opbouw pas weer kan worden bepaald als er sprake is van een hersteldatum. Praktisch gezien kan je overigens ook er nog een half jaar na ziektedatum aan verlofrechten bij op tellen: ben je minder dan 6 maanden ziek, krijg je alsnog geen wijziging op je recht, en ben je meer dan stopt het na 6 maanden. Maar: je kunt die uren na 1e ziektedatum vooralsnog niet claimen dus.
Alle reacties Link kopieren
Nee ok.. ik begrijp je volkomen. Ben wel benieuwd of het nog wijzigt dan voor NLqq
Pinoes, houd de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid goed in de gaten. Daar staat de meest recente info op over dit onderwerp. Op dit moment zijn de wijze heren in Den Haag zich aan het beraden over de consequenties van de uitspraak.

(overigens hebben er al een paar Nederlandse rechters beslist conform die Europese uitspraak, dus er is hoop!)
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij hebben veel werkgevers een bepaalde periode als uitgangspunt, bijv. wanneer je een half jaar ziek bent bouw je vanaf die datum (na dat half jaar ziekte), geen vakantie uren meer op. En dan als je weer gedeeltelijk gaat werken wel weer, naar rato.
Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb begrepen dat een rechter in Utrecht hierover de eerste uitspraak heeft gedaan: Uitspraak Europees Hof is maatgevend, zo even uit mijn hoofd. Dat wil nog niet zeggen dat dit nu algemeen is geworden.



Even Wuiles afwachten
Wat TD al aangeeft klopt helemaal. Volgens de NL wetgeving heb je recht op opbouw over de laatste 6 maanden tijdens ziekte (en voor zover mij bekend kan daar niet bij CAO vanaf geweken worden). Volgens de EU moet het over de hele periode zijn, maar dat wordt nog niet in NL toegepast. De kans is wel groot dat dit succesvol voor de rechter aangevochten kan worden.
Alle reacties Link kopieren
Hoewel wetgeving en dergelijke in Nederland nog niet is aangepast hebben ook Nederlandse rechters inmiddels vastgesteld dat het opschorten of beperken van de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte in strijd is met Europees recht en derhalve niet toegestaan.



De kans bestaat je werkgever (nog) niet beter weet, dan kun je hem of haar hierop wijzen. Als werkgever desondanks volhard in het ingenomen standpunt dan zou ik juridische hulp inschakelen om via die weg alsnog je recht te halen.
Alle reacties Link kopieren
Als er een uitspraak ligt van een Europese rechter hoeft niet eerst de wet aangepast te worden wil het rechtsgeldig worden. Dit staat in het Costa vs Enel arrest. Overigens is het zo dat (zeer waarschijnlijk, volgens mij loopt en nog een onderzoek bij szw) alleen je opbouw van wettelijke vakantiedagen zou moeten doorlopen. Dit is 4 weken in Nederland, mocht jij meer vakantiedagen hebben dan kan het toch zo zijn datje tijdens ziekte toch maar een beperkter aantal dagen gaat opbouwen dan als je niet ziek was geweest.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven