Geld & Recht alle pijlers

Kosten verdeling relatie

22-01-2021 21:16 406 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vriend en ik lopen hier tegen aan, wij zijn nu een maand of vijf samen. Vriend woont in zijn eerste koopwoning en ik woon thuis.

Ik heb een baan van 40 uur per week en houd daar maandelijk 2400 euro netto aan over, vriend werkt rond de 70 uur per week en verdiend netto 3100 euro.

Doordat ik diabetes patiënt ben heb ik mijn rust en regelmaat nodig, hierdoor ben ik meestal 1 of 2 dagen door de week bij vriend en een dag in het weekend. Doordat vriend veel werkt kook ik vaak, koop ik de boodschappen en doe wel mijn best om iets gezonds neer te zetten en hem fruit mee te geven. Vriend heeft aanleg om dik te worden en drinkt het liefst alleen maar cola en eet vaak aan de weg. Daarnaast doe ik een groot deel van het huishouden, en werk ik zijn wasjes weg. Aan deze boodschappen ben ik ongeveer 25 euro in de week kwijt.

Thuis betaal ik een kleine onkosten vergoeding van een symbolisch gebaar van 150 euro per maand. En betaal ik mijn eigen auto en de kosten die daarbij horen.

Alles bijelkaar opgeteld ben ik ongeveer 550 in de maand kwijt, reserveer ik 100 euro voor mijn dure hobby's en af en toe nieuwe kleren/schoenen oid. De rest gaat naar mijn spaarrekening.

Vriend wil nu dat ik meebetaal aan zijn hypotheek en vaste lasten. Hier kan ik mij niet helemaal in vinden en heb het bespreekbaar gemaakt. Vriend wil graag dat ik 690 euro per maand ga betalen, dit dekt 1/3 hypotheek en de helft gas water licht. De boodschappen wil hij dan splitsen, dit komt er bovenop.

Ik vind dit veel, ik snap dat er kosten aan verbonden zijn als ik daar 2 of 3x in de week douche, blijf slapen en kook van zelf betaalde boodschappen. Zelf zat ik dan ook te denken om de boodschappen zo te laten, en maandelijks 100 euro over te maken voor het g/w/l verhaal.

Wij komen hier niet uit, tot ruzie aan toe. Ik wil best investeren in deze relatie en als dat een bijdrage is in het huishouden is dat ook goed. Maar ik wil wel door blijven sparen zoals ik dat nu doe zodat ik over een periode financieel onafhankelijk ben en mocht het zijn dat deze relatie niet goed komt dat ik op eigen benen kan staan.

Hoe zouden jullie dit aanpakken? Denk ik echt onrealistisch of is hij dat?
Alle reacties Link kopieren
Nee natuurlijk ga jij dat niet doen. Je haalt boodschappen voor hem, hij heeft een gratis huishoudster, heeft seks en nu mag je gaan betalen voor een huis waar jij niet in woont? Wat.een.eikel.
Hoe kan het dat zoveel mensen ontevreden zijn over hun lijf en zo weinig mensen tevreden zijn over hun verstand? - EB
Alle reacties Link kopieren
lollypopje schreef:
23-01-2021 16:41
Dit zegt toch alles. Jij moet je aanpassen aan hem. Wil je dat het een keer andersom is geeft hij niet thuis.

Deze relatie bestaat onder zijn voorwaarden.
Ja precies. Hij wil alleen afspreken als het bij hem thuis is en vervolgens grijpt hij dat aan om geld te willen zien. Echt belachelijk.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
lollypopje schreef:
23-01-2021 16:41
Dit zegt toch alles. Jij moet je aanpassen aan hem. Wil je dat het een keer andersom is geeft hij niet thuis.

Deze relatie bestaat onder zijn voorwaarden.
TO moet altijd bij hem komen. Maar wel gelijk even afrekenen omdat TO altijd bij hem is. Koekoek.
Alle reacties Link kopieren
Afbeelding

En pronto TO!
Those who can make you believe absurdities can make you commit atrocities.
Alle reacties Link kopieren
anoniem_pje_x schreef:
23-01-2021 16:14
Vanmorgen wakker gebeld door hem met de vraag wanneer ik weer zou komen dit weekend. Ik heb aangegeven dat ik graag even een weekendje thuis wil blijven en dat hij welkom is om vanavond bij ons in het gezin mee te eten.

Hier had hij geen zin in en vroeg of ik pizza bij hem kwam eten. Hierop heb ik geantwoord dat ik daar geen zin in heb en pizza niet fijn is voor mijn diabetes en dat ik dat liever vermijd. Nu wil hij niet bij mij eten maar later vanavond komen slapen, hier heb ik nee op geantwoord. Afgezien dat ik even tijd nodig heb om na te denken, is mijn twijfelaar ook niet echt comfortabel met twee personen.

Kreeg net een appje dat hij weer een vrachtwagen rit heeft aangenomen en vannacht van huis is.
Dus hij steunt je zogezegd bij je diabetes, maar komt dan wel met "lekker gezellig pizza" af als gezamenlijke maaltijd?

En hij zit liever in zijn vrachtwagen dan dat hij bij jou / jullie komt eten?
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
Goed gedaan TO. Houd je pootje stijf. En nu blijkt zn ware aard. Simpele gast..
To jij bent meer waard.
Alle reacties Link kopieren
Rekenen kan ik echt helemaal niet goed.

Maar ik heb nog nooit een vriendje, of een gewone vriendin, gehad waar ik meebetaalde aan de vaste lasten, ongeacht hoe vaak in de week ik er kwam.
En, tijdens mijn studententijd bleef ik váák bij vriendinnen slapen.
Supervreemd. En vooral na 5(!!!) maanden. Waar gaat het over?

Ooit had ik een vriendje dat jong begonnen was bij het bedrijf waar hij werkte, blijkbaar zijn werk heel goed deed, en naast een eigen huis ook veel andere luxe dingen had en deed.


Ik woonde toen echt een eind verderop en was er alleen in het weekend. Het is vanuit hem nooit ter sprake gekomen dat ik mee moest betalen aan iets.
En al had ik boodschappen willen doen, die had hij altijd al gedaan met extra lekkere dingen voor mij.
Ik moest met OV en de reis duurde 2.5 uur, hij wilde niet dat ik dan ook nog de winkel in zou moeten.

Als we dagje ergens heen gingen betaalde ik het terrasje en hij het restaurant omdat ik het niet fijn vond als hij alles zou betalen.

Qua geld/inkomsten/ vermogen waren we echt enorm ongelijk maar niet in de manier waarop we erover dachten. Je gunt elkaar gewoon alles.

Dat proef ik echt niet uit je verhaal.

Als je rust nodig hebt dan is het toch bizar dat je bijna zijn hele huishouding doet?
Kan je beter je moeder/ vader helpen thuis en goede afspraken maken over hoe je thuis tot rust kan komen :)
dannas schreef:
23-01-2021 16:13
En wat nou als je zoals TO met minder werken meer verdient? Is het dan nog steeds redelijk dat ze bij samenwonen en meer betaalt en meer doet in het huishouden?

Want blijkbaar is het heel logisch om minder in het huishouden te doen, zeker als je ook nog eens meer geld binnen brengt. En dat als je minder verdient en ook nog eens minder werkt dan moet je dat in je relatie blijkbaar compenseren door meer in het huishouden te doen. Opdat beider bijdrage wel gelijk blijft, de één met alleen geld en de ander met geld en in natura.

Heel raar vind ik.

TO wordt dubbel genaaid want ze verdient meer en moet dus volgens redenatie vriend meer bijdragen dan hem. En ze moet meer in het huishouden doen, want ze werkt minder uren. Lekker dan.

Ik heb er mijn hele leven voor gepast structureel meer dan mijn man in het huishouden te doen. Mijn man idem. Wij doen het gewoon samen en natuurlijk als de één druk is doet de ander wat meer, maar altijd tijdelijk. Niet structureel.

En als je dus zo verschillend denkt over essentiële dingen en hij ook nog en financieel en qua huishouden beter van haar wil worden, dan ben je gewoon echt geen leuke vent. Gewoon echt niet.
Ik vind de manier waarop mensen hierover denken echt heel raar. Alsof je ineens iemands huisslaaf moet worden, omdat je wat uren minder werkt, en/of minder verdient.

Als iemand dat van mij zou verwachten, dan zou ik niet eens willen samenwonen, dan mag je lekker zelf je huishouden doen.
Alle reacties Link kopieren
Maduixa schreef:
23-01-2021 15:45
Je kletst eromheen en vergelijkt nu appels met peren, ofwel jouw situatie met die van andere stellen die het gewoon anders hebben geregeld, wat ook prima is.

In eerste instantie zeg je heel stellig 'waarom moet iemand meer betalen omdat zij meer verdient, je verbruikt evenveel dus 50/50'. In diezelfde post zeg je, dat je het logisch is dat iemand die meer thuis is, ook meer in het huishouden doet. De COMBINATIE van die twee is onredelijk en onlogisch.
Nee hoor. Niks onlogisch aan. Als je allebei je geld "voor jezelf" wilt houden en het niet in een gezamenlijke pot wilt stoppen, dan is het logisch dat ieder 50% van de vaste lasten draagt. Je maakt immers ook voor 50% gebruik van alles.

En tuurlijk is het logisch dat degene die het minste werkt, ook wat meer doet in het huishouden. Als de één 40 uur per week werkt en de ander 24 uur, en stel dat er 10 uur aan huishoudelijk werk te verdelen is per week, dan zou het toch raar zijn om dat door 2 te delen, zodat de één dan 45 uur per week werkt en de ander 29 uur? Want zelfs al doet de minst werkende het hele huishouden dan alleen, dan werkt die nog steeds per week 6 uur minder dan de ander.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
pejeka schreef:
23-01-2021 17:27
Nee hoor. Niks onlogisch aan. Als je allebei je geld "voor jezelf" wilt houden en het niet in een gezamenlijke pot wilt stoppen, dan is het logisch dat ieder 50% van de vaste lasten draagt. Je maakt immers ook voor 50% gebruik van alles.

Hm, bij een gelijk aantal gewerkte uren, maar een ongelijk inkomen zou ik voor een percentage gaan. Dus allebei x% van het inkomen besteden aan de vaste lasten.

Maar in de praktijk gooien mijn man en ik ook alles op de grote hoop. Maar ja, wij zijn al duizend jaar samen.
anoniem_pje_x schreef:
23-01-2021 16:14
Vanmorgen wakker gebeld door hem met de vraag wanneer ik weer zou komen dit weekend. Ik heb aangegeven dat ik graag even een weekendje thuis wil blijven en dat hij welkom is om vanavond bij ons in het gezin mee te eten.

Hier had hij geen zin in en vroeg of ik pizza bij hem kwam eten. Hierop heb ik geantwoord dat ik daar geen zin in heb en pizza niet fijn is voor mijn diabetes en dat ik dat liever vermijd. Nu wil hij niet bij mij eten maar later vanavond komen slapen, hier heb ik nee op geantwoord. Afgezien dat ik even tijd nodig heb om na te denken, is mijn twijfelaar ook niet echt comfortabel met twee personen.

Kreeg net een appje dat hij weer een vrachtwagen rit heeft aangenomen en vannacht van huis is.
Het is wel duidelijk waar zijn prioriteiten liggen in ieder geval.
anoniem_277465 wijzigde dit bericht op 23-01-2021 18:04
0.17% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Perlala_Gadeon schreef:
23-01-2021 17:53
Hm, bij een gelijk aantal gewerkte uren, maar een ongelijk inkomen zou ik voor een percentage gaan. Dus allebei x% van het inkomen besteden aan de vaste lasten.

Maar in de praktijk gooien mijn man en ik ook alles op de grote hoop. Maar ja, wij zijn al duizend jaar samen.
Maar de huur of hypotheek wordt toch niet minder omdat jij minder verdient of werkt? Energiekosten toch ook niet? Dus als je daar samen gebruik van maakt, dan ook samen ieder de helft betalen. Als je alleen woont, zegt de huisbaas toch ook niet: "Oh, OK, je werkt maar parttime, nee joh, weet je wat, de huur is eigenlijk 750 euro, maar doe dan maar 400 euro."
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
pejeka schreef:
23-01-2021 17:57
Maar de huur of hypotheek wordt toch niet minder omdat jij minder verdient of werkt? Energiekosten toch ook niet? Dus als je daar samen gebruik van maakt, dan ook samen ieder de helft betalen. Als je alleen woont, zegt de huisbaas toch ook niet: "Oh, OK, je werkt maar parttime, nee joh, weet je wat, de huur is eigenlijk 750 euro, maar doe dan maar 400 euro."

Ja, is ook zeker wat voor te zeggen. Toch komt het mij dan redelijker voor om het naar rato te doen.

Jij bent ook al eeuwenlang met dezelfde man, zou jij in een eventuele nieuwe relatie ook meteen financieel alles delen?
Alle reacties Link kopieren
Perlala_Gadeon schreef:
23-01-2021 17:59
Ja, is ook zeker wat voor te zeggen. Toch komt het mij dan redelijker voor om het naar rato te doen.

Jij bent ook al eeuwenlang met dezelfde man, zou jij in een eventuele nieuwe relatie ook meteen financieel alles delen?
Ten eerste zou ik bij een nieuwe relatie eerst alleen blijven wonen om rustig de relatie op te bouwen en pas op het moment dat de relatie dusdanig is gegroeid dat je definitief samen door wilt gaan, aan verdere stappen als samenwonen denken. Maar dan zou ik inderdaad probleemloos ook de financiën samenvoegen. Echter, dan praat je over eerst 2-3 jaar de relatie opbouwen en niet over na 4 maanden samen gaan wonen. Maar die opbouwperiode heb ik altijd heel normaal gevonden, je gaat toch niet binnen een half jaar samenwonen als je iemand eigenlijk nog nauwelijks kent?

Ten tweede: naar rato doen is niks anders dan je laten subsidiëren door je meer verdienende partner. Want als jij slechts 20% betaalt, betekent dat anderzijds dat je partner dus 80% betaalt, en dus word je in feite alsnog gesubsidieerd door je partner. Dan vraag ik me af: waar is dan je zelfstandigheid, als je alsnog leunt op de diepere portemonnee van je partner? Wat is dan het verschil met vrouwen van vroeger, die ook afhankelijk waren van het inkomen van hun man?
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
Na 5 maanden al dit gedoe, ik wist het wel. Het zou mijn vriend niet zijn.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje hoe verzint hij dit zeg? Ik hoop echt dat je voor jezelf kiest.

Ik ben in het eerste jaar van m'n relatie ook vaak bij mijn vriend geweest omdat hij een huis had en ik een kamer. Nooit in me opgekomen hier geld voor te geven en als hij dit had gevraagd had ik hem denk ik uitgelachen :). Deden toen wel zo'n beetje omstebeurt boodschappen en uitjes betalen.

Die vraag van je vriend vind ik echt buiten alle proporties en de manier waarop hij verder met jou en je diabetes omgaat voorspelt echt niet veel soeps. Die denkt echt alleen aan zichzelf lijkt het.
Alle reacties Link kopieren
Die discussie over wel of niet naar rato kosten verdelen en wel of niet meer in het huishouden doen is wel interessant maar toch helemaal niet voor deze situatie van toepassing?

TO doet al veel meer dan ik ooit gehoord heb na 5 maanden relatie in het huis van een ander waar ze niet woont maar in totaal 10 dagen per maand is.

Echt bizar.
Alle reacties Link kopieren
690 euro is dus 69 euro per dag die je hem mag betalen omdat hij zo lief is bovenop je schoonmaak- kook- boodschap uren en kosten.



(Nee, dus niet zelf uitgerekend maar het aantal dagen enzo las ik net ergens in een andere reactie en ik herhaal het maar even :))

Echt bizar.

-- dat herhaal ik ook nog maar even :D
Alle reacties Link kopieren
_Aphia_ schreef:
23-01-2021 18:30
Die discussie over wel of niet naar rato kosten verdelen en wel of niet meer in het huishouden doen is wel interessant maar toch helemaal niet voor deze situatie van toepassing?

TO doet al veel meer dan ik ooit gehoord heb na 5 maanden relatie in het huis van een ander waar ze niet woont maar in totaal 10 dagen per maand is.

Echt bizar.
Doet ze toch zélf?
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Pejeka: Het ligt eraan of er kinderen zijn, of niet. En het kan ook nog anders liggen als een van de twee bijvoorbeeld minder werkt door ziekte, of een andere belasting (bijvoorbeeld mantelzorg), of bijvoorbeeld nog een studie doet, waar ook uren in gaan zitten.

Als dit allemaal niet speelt en het gaat om twee gezonde mensen die samenwonen en per uur evenveel verdienen, dan ben ik het wel met je eens dat de kosten 50/50 delen het meest logisch is.

Maar vaak is dat niet zo en spelen er andere factoren. Het komt bijvoorbeeld best vaak voor dat de meestverdienende per se een duurder huis wil, dat past bij zijn inkomensniveau, terwijl dat van de ander niet zo nodig hoeft. In het geval van TO heeft ze niet eens keuze gehad welk huis er gekocht werd, dus het is een beetje gek om dan 50% te eisen, terwijl iemand zelf waarschijnlijk liever een ander huis had gehad en in een andere prijsklasse had gezocht.

Ook zorgt het samenwonen er vaak voor dat de minstverdienende allerlei toeslagen misloopt. Zo eenvoudig als jij het schetst is het vaak niet.
Alle reacties Link kopieren
Majime schreef:
23-01-2021 18:36
Pejeka: Het ligt eraan of er kinderen zijn, of niet. En het kan ook nog anders liggen als een van de twee bijvoorbeeld minder werkt door ziekte, of een andere belasting (bijvoorbeeld mantelzorg), of bijvoorbeeld nog een studie doet, waar ook uren in gaan zitten.

Als dit allemaal niet speelt en het gaat om twee gezonde mensen die samenwonen en per uur evenveel verdienen, dan ben ik het wel met je eens dat de kosten 50/50 delen het meest logisch is.

Maar vaak is dat niet zo en spelen er andere factoren. Het komt bijvoorbeeld best vaak voor dat de meestverdienende per se een duurder huis wil, dat past bij zijn inkomensniveau, terwijl dat van de ander niet zo nodig hoeft. In het geval van TO heeft ze niet eens keuze gehad welk huis er gekocht werd, dus het is een beetje gek om dan 50% te eisen, terwijl iemand zelf waarschijnlijk liever een ander huis had gehad en in een andere prijsklasse had gezocht.

Ook zorgt het samenwonen er vaak voor dat de minstverdienende allerlei toeslagen misloopt. Zo eenvoudig als jij het schetst is het vaak niet.
Maar de minstverdienende heeft dan toch ook alle geneugtes van dat duurdere huis? Dus die wil de minstverdienende dan wél genieten, maar niet betalen?

En hoezo toeslagen? Als er een samenleving is waarin het gezamenlijke inkomen meer dan voldoende is om zonder toeslagen van te leven, moet je toch wel helemaal van de pot gerukt zijn als je dan eigenlijk verwacht dat de samenleving nog een schep geld naar je stuurt in de vorm van toeslagen.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
pejeka schreef:
23-01-2021 18:45
Maar de minstverdienende heeft dan toch ook alle geneugtes van dat duurdere huis? Dus die wil de minstverdienende dan wél genieten, maar niet betalen?

En hoezo toeslagen? Als er een samenleving is waarin het gezamenlijke inkomen meer dan voldoende is om zonder toeslagen van te leven, moet je toch wel helemaal van de pot gerukt zijn als je dan eigenlijk verwacht dat de samenleving nog een schep geld naar je stuurt in de vorm van toeslagen.
De meestverdienende heeft ook geneugtes van dat de minst-verdienende meer thuis is (schoon huis, gevulde koelkast). :)
Alle reacties Link kopieren
Jupiter1995 schreef:
23-01-2021 18:58
De meestverdienende heeft ook geneugtes van dat de minst-verdienende meer thuis is (schoon huis, gevulde koelkast). :)
Nou, dat heft elkaar dan mooi op: de één zorgt voor meer geld en een leuk huis, de ander maakt de badkamer schoon en doet boodschappen. Maar dan ga je toch niet zitten zeveren over het feit dat je toeslagen misloopt terwijl je in een vrijstaand huis woont met twee auto's op de oprit?
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou dit geloof ik niet zo’n leuke vriend vinden.
pejeka schreef:
23-01-2021 18:45
Maar de minstverdienende heeft dan toch ook alle geneugtes van dat duurdere huis? Dus die wil de minstverdienende dan wél genieten, maar niet betalen?

En hoezo toeslagen? Als er een samenleving is waarin het gezamenlijke inkomen meer dan voldoende is om zonder toeslagen van te leven, moet je toch wel helemaal van de pot gerukt zijn als je dan eigenlijk verwacht dat de samenleving nog een schep geld naar je stuurt in de vorm van toeslagen.
Je kunt toch niet naar je eigen inkomen een huis kopen en dan verwachten dat iemand met minder inkomen daar 50% van betaalt? En dan ook nog toeslagen en een eigen plek kwijtraken? Dat is toch geen goede deal?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven