Geld & Recht alle pijlers

Mag je ontslagen worden wanneer je zwanger bent?

24-11-2009 09:33 25 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb even een vraag en als ik ga googlen kom ik steeds andere antwoorden tegen.



Ik heb namelijk gelezen dat je niet ontslagen mag worden wanneer je zwanger bent. Maar geld dit alleen dat je niet onslagen mag worden met als reden dat je zwanger bent, of geldt dit ook wanneer het slecht gaat met het bedrijf.



Ik ben nu namelijk een aantal weken zwanger en mijn werkgever weet dit nog niet (wil eerst even de 3 maanden afwachten), maar wij zijn onlangs onze grootse klant kwijt geraakt. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Ik weet niet of ik er uit zou moeten, maar stel dat ik kan blijven door nu al wel te zeggen dat ik zwanger ben dan zou dat natuurlijk erg fijn zijn.



Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.



groetjes Zonnetje
Niet wegens zwangerschap, wel tijdens zwangerschap.
Ik weet niet of het mag (ontslaan tijdens, niet wegens, zwangerschap), maar ik zou het wel raar vinden als dat niet zo zou zijn. Dan zou je allerlei noodlottige bedrijven hebben waar alleen de zwangeren nog werken omdat ze niet ontslagen mogen worden.
Alle reacties Link kopieren
Als je een vast contract hebt normaal gesproken niet, maar of ze een uitzondering maken bij reorganisatie weet ik niet.

http://www.juridischloket ... rden-omdat-u-zwanger-bent
Alle reacties Link kopieren
alleen bij faillissement mag het tóch.
"U kunt nog wel op andere gronden ontslag krijgen" staat er.



Niet zo duidelijk geformuleerd door het JL.
Alle reacties Link kopieren
Dat zijn inderdaad ook de dingen die ik vond. De ene instantie zegt dat je tijdens je zwangerschap niet mag worden ontslagen, de volgende zegt enkel tijdens faissement (dat zal hier niet gebeuren denk ik).

Pfff moeilijk hoor! Ik kan ook niet echt iets vinden in de wet.
quote:tante Klaas schreef op 24 november 2009 @ 09:48:

"U kunt nog wel op andere gronden ontslag krijgen" staat er.



Niet zo duidelijk geformuleerd door het JL.



Het lijkt mij dat als je werkgever een case heeft opgebouwd over je, nav niet positieve beoordelingsgesprekken dat de werkgever je gewoon mag ontslaan.



Ook als je fraude hebt gepleegd, hebt gestolen of bijvoorbeeld de directeur hebt staan uitschelden dan mag je ook gewoon ontslagen worden.



Als zwangere wordt je namelijk geacht om net zo'n goede werknemer te zijn als de andere niet zwangeren lijkt me, anders zou dat discriminatie zijn.



Je mag denk ik alleen niet vanwege je zwangerschap ontslagen worden.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb hetzelfde meegemaakt. De reden van ontslag is niet je zwangerschap. Dat mag niet. De reden is dat het financieel slecht gaat met het bedrijf en ze iets moeten doen om hun hoofd boven water te houden. En ja, als ze dan moeten kiezen tussen een zwangere of iemand die niet zwanger is, wordt de keuze vaak anders. De ene werkgever kiest ervoor de zwangere in dienst te houden, omdat ze straks 16 weken thuiszit wat betaald wordt door UWV. De ander kiest voor de continuiteit op de afdeling, voor de ander die er gewoon altijd is. Ik adviseer je eerlijk te zijn tegen je werkgever als je voelt dat het nodig is.



Veel sterkte.
Volg je hart. Dat klopt.
Alle reacties Link kopieren
Pink, dank voor je reactie. Zoiets had ik inderdaad al wel verwacht. Kon me al niet voorstellen dat ze ook al gaat het slecht met het bedrijf iemand die zwanger is per se in dienst moeten houden.
Alle reacties Link kopieren
quote:tante Klaas schreef op 24 november 2009 @ 09:48:

"U kunt nog wel op andere gronden ontslag krijgen" staat er.



Niet zo duidelijk geformuleerd door het JL.Wel hoor. Als je het kopje boven dat artikel leest, zie je dat er boven staat "ontslagen OMDAT je zwanger bent". Het gaat er dus over dat je niet ontslagen mag worden vanwége je zwangerschap, maar wel om andere redenen tíjdens je zwangerschap. Ik vind het vrij duidelijk
quote:Snormel schreef op 24 november 2009 @ 10:43:

[...]





Wel hoor. Als je het kopje boven dat artikel leest, zie je dat er boven staat "ontslagen OMDAT je zwanger bent". Het gaat er dus over dat je niet ontslagen mag worden vanwége je zwangerschap, maar wel om andere redenen tíjdens je zwangerschap. Ik vind het vrij duidelijk Misschien wel duidelijk omschreven, maar als de situatie zich voordoet zal er toch een grijs gebied zijn. Stel, er moeten mensen worden ontslagen, is die zwangere dan een extra last ( omdat die na verlof misschien minder wil werkenminder flexibel zal zijn) dan zal men er toch voor kiezen om diegene te ontslaan, maar heel andere redenen opgeven waarom uiteindelijk voor dié persoon gekozen is.
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ook ik heb het zelf ervaren. 6 jaar geleden had ik een contract voor bepaalde tijd bij een bedrijf. Dat was bij een zorgcentrale voor kraamzorg enz Ik deed daar hand en spandiensten op kantoor, zoals gegevens invoeren,archiveren, en brochuremateriaal

kopieren,.Dit kon ook door de verpleegkundigengedaan worden dus per 31 december werd mijn contract niet verlengd. Ik was toen 20 weken zwanger.



Ik zag het niet als minpunt maar had zo wel een lekkere lange zwangerschapsverlof. Ik kreeg ziekengeld en na afloop van mijn zwangerschapsverlof werd het omgezet in WW en in september dat jaar ging ik weer als oproepkracht werken bij een huisarts. Ik kon dus 9 maanden lang genieten van de zwangerschap en de kraamtijd.



Dat mijn contract niet verlengd werd had niet alleen met de zwangerschap te maken. het was vanwege bezuinigingen en naast mij gingen er op andere afdelingen ook tijdelijke krachten uit.

groetjes....
Alle reacties Link kopieren
@Heidi76, jij bent niet ontslagen. Je contract liep van rechtswege af. De werkgever hoeft hiervoor geen rede op te geven. Een totaal ander situatie dan TO.



Voor TO lijkt mij dat ze gewoon ontslagen kan worden. Niet met de reden dat ze zwanger is, maar om bedrijfseconomische redenen. Anders zit een bedrijf straks met allemaal zwangere vrouwen. Wel gezellig waarcshijnlijk,maar het komt de continutiteit niet ten goed.
Alle reacties Link kopieren
quote:niekie1 schreef op 24 november 2009 @ 10:51:

[...]



Misschien wel duidelijk omschreven, maar als de situatie zich voordoet zal er toch een grijs gebied zijn. Stel, er moeten mensen worden ontslagen, is die zwangere dan een extra last ( omdat die na verlof misschien minder wil werkenminder flexibel zal zijn) dan zal men er toch voor kiezen om diegene te ontslaan, maar heel andere redenen opgeven waarom uiteindelijk voor dié persoon gekozen is.Dat klopt niet geheel: er dient sprake te zijn bij collectief ontslag van het afspiegelingsprincipe. Dan nog sluit het niet uit dat de zwangere werknemer uiteindelijk bij de te ontslane groep zit, maar ook daarin heeft de werkgever dus niet de volledige vrije hand.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor al jullie reacties weer! het gaat bij mij inderdaad om een contract voor onbepaalde tijd.



TD, ik las inderdaad al over collectief ontslag. Betekent dat dat er minimaal zoveel procent van het bedrijf ontslagen moet worden?
Alle reacties Link kopieren
Zonnetje, van collectief ontslag is sprake als er in enig bedrijf 20 of meer mensen ontslagen moeten worden:quote:Stappenplan voor collectief ontslag

Bij een collectief ontslag komt veel kijken. Het is daarom belangrijk dat u op de hoogte bent van alle stappen die u moet nemen als er binnen uw bedrijf 20 of meer werknemers moeten worden ontslagen.



Als u als werkgever binnen drie maanden in één UWV WERKbedrijf-district toestemming vraagt voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst van minimaal 20 werknemers, is de Wet melding collectief ontslag (WMCO) van toepassing. UWV WERKbedrijf kent na deze eerste melding een wachttijd van een maand. In deze periode mogen verzoeken om een ontslagvergunning niet in behandeling worden genomen.



Afspiegelingsbeginsel

De WMCO moet werknemers extra beschermen door u als werkgever een oplossing te laten zoeken ontslagen te voorkomen of de gevolgen hiervan zo veel mogelijk te verzachten. Daarom moet u de belanghebbende werknemersvereniging(en) raadplegen over uw mogelijkheden, waarbij u kunt denken aan sociale begeleidingsmaatregelen als omscholing, outplacement en afvloeiingsregelingen. U moet de vakbonden daarom informeren over:



* het aantal werknemers dat wordt ontslagen

* met een onderverdeling naar beroep of functie

* het totale aantal werknemers dat u in dienst heeft

* uw criteria bij het selecteren van de voor ontslag in

aanmerking komende werknemers



Ook moet u UWV WERKbedrijf een afschrift geven van uw melding.
Alle reacties Link kopieren
Collectief ontslag is als er bijvoorbeeld 50 medewerkers tegelijk worden ontslagen ivm bedrijfseconomische redenen.

De werkgever mag dan niet zelf gaan lopen kiezen van jij wel en jij niet, hij moet werken volgens het afspiegelingsprincipe dwz dat er uit bepaalde leeftijdsgroepen telkens een deel ontslagen wordt. De details ervan weet ik niet, maar het is dus niet helemaal de keuze van de wg.
Alle reacties Link kopieren
mosterd...
Alle reacties Link kopieren
TD, dit had ik idnerdaad ook gevonden, alleen werken er bij ons geen 20 mensen. Dus ik dacht dat het dan een bepaald percentage zou moeten zijn? Maar dat weet ik dus niet zeker.
Alle reacties Link kopieren
Zonnetje, ik begrijp uit je OP dat je je zwangerschap zou willen gebruiken als reden om niet ontslagen te worden. Dat vind ik een beetje vreemd. Lijkt mij dat als een werkgever fout zit als hij een zwangere om de zwangerschap ontslaat, omgekeerd hetzelfde voor de zwangere geldt.



In ieder geval gefeliciteerd met je zwangerschap!
Alle reacties Link kopieren
HuubHuubBarba, misschien een beetje verkeerd uitgedrukt dan. Maar het was niet zo dat ik mijn zwangerschap wil gebruiken om niet ontslagen te worden.

Meer van wat zijn mijn rechten als zwangere. En maakt het dan uit of het al bekend is dat ik zwanger ben of niet.



Dank je wel! Ben er ook heel erg blij mee. Alleen is dit werkgedoe even wat minder. Maargoed. dat komt ook vast allemaal wel goed!
Het is door TD ook al uitgelegd. Als het bedrijf in zwaar weer verkeerd en ze moeten daarom mensen ontslaan dan moeten ze dat volgens de regels doen (afspiegeling). En bij het toepassen van die regels is de vraag of je al dan niet zwanger bent niet relevant. Pas als je op dat moment ontslagen wordt omdat je zwanger bent terwijl er eigenlijk iemand anders aan de beurt zou zijn, dan heb je wellicht een zaak in handen omdat je in dat geval vermoedelijk vanwege je zwangerschap naar voren bent geschoven, en dat mag dus niet.
Alle reacties Link kopieren
In deze tijd, waar het ronduit slecht gaat of in ieder geval een stuk minder bij veel bedrijven, kun je diverse scenario's bedenken.

1. Jij bent een goede, betrouwbare werkneemster, dus de werkgever denkt voor de tijd dat jij met zwangerschapsverlof bent geen vervanging in te huren. Hierdoor beperkt hij de kosten direct binnen zijn bedrijf, want jouw verlof is verzekerd (ligt aan de polis die ze hebben afgesloten)



2. Jij bent goed en betrouwbaar, maar de vooruitzichten voor het bedrijf zijn niet opgelost wanneer jij terugkeert. Dus zal hij toch een keus op financiele gronden moeten maken en dan ziet het er voor jou niet goed uit. Maar niet door de zwangerschap, maar de financieel gunstigste manier voor de onderneming.



Veel sterkte, valt allemaal niet mee deze tijd. Niet voor werknemers, maar ook voor veel werkgevers is het zwaar.
Alle reacties Link kopieren
Zonenmaan, dat zijn inderdaad ook de scenario's die ik had bedacht. Ach, ik wacht het wel gewoon af.

Het komt vast wel goed!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven