Geld & Recht
alle pijlers
Spaarrekening of beleggen?
zondag 27 oktober 2019 om 19:43
Gaan jullie iets anders met je spaargeld doen nu je nog maar 0,1% rente krijgt? Ik hoef niet rijk te worden van mijn spaargeld, maar het alleen maar ergens parkeren zonder rendement vind ik ook een beetje zonde. En niet uitnodigen tot zuinigheid.
Ik wil dus een beleggingsrekening gaan openen, maar liefst een zonder gedoe en met een beperkt risico. Bij de ABN AMRO (mijn bank) kun je beleggen in alleen obligaties, maar dat rendement is 0,6%. Alsnog bijna niets dus. Met een beetje meer risico kom je wel aan 2%.
Welke beleggingsrekening kennen/hebben jullie en ben je er wel eens geld mee kwijtgeraakt?
Ik wil dus een beleggingsrekening gaan openen, maar liefst een zonder gedoe en met een beperkt risico. Bij de ABN AMRO (mijn bank) kun je beleggen in alleen obligaties, maar dat rendement is 0,6%. Alsnog bijna niets dus. Met een beetje meer risico kom je wel aan 2%.
Welke beleggingsrekening kennen/hebben jullie en ben je er wel eens geld mee kwijtgeraakt?
woensdag 18 maart 2020 om 13:20
Volgens jou niets.
Volgens mij wel. Het is al 5000 jaar een veilige haven. Het heeft elke crisistijd doorstaan, in ieder land wordt het als betaalmiddel geaccepteerd.
In iedere zwarte economie is het een betaalmiddel. Zelfs in een barter economie is het een betaalmiddel.
En hoewel jij denkt dat je er niets aan hebt, denken de centrale banken daar toch heel anders over. Vorig jaar hebben ze bijna 600 ton aangekocht. In China is het verboden de goudproductie van mijnen te verkopen aan het buitenland. Rusland heeft zijn voorraad sinds 2006 verhoogd van 402 naar meer dan 2200 ton. Ik heb Putin heel hoog zitten, want hij is een van de beste schakers op het wereldtoneel.
Ik doe wat centrale banken doen, niet wat ze zeggen. En met mij zijn er veel meer, anders zouden de premies niet zo hoog zijn.
Ik ben verder geen goudbug, daar vergis je je echt in. Het is mijn voorkeur om mijn spaargeld aan te houden. En die keuze is het resultaat van logisch nadenken, meer niet. Ik sta dik verlies op mijn gemiddelde aankoopprijs van zilver, goud niet, maar ik hoef niet rijk te worden oid, want ik heb helemaal niets met geld en luxe, maar dat wil niet zeggen dat ik hetgeen waarvoor ik gewerkt heb, wil verliezen.
Op dit noot; de timing van Putin om de hele oliehandel in te doen was werkelijk perfect. WTI Olie vandaag nu -8%, Shell -7.5%,
Daarnaast Ing -5%, op 4,45. Het dieptepunt in 2009, tijdens de hevigheid van de crisis was 2,26 of zo. Nu al zo laag en er is nog niet eens iets gebeurd, maar de markt houdt er al rekening mee dat er fors op schulden afgeschreven moet worden. Hoe zou dat bij Deutsche Bank zijn? Futures op de DOW wederom gestopt. Rentes op de staatsobligaties knallen weer omhoog vandaag.
De markt ziet de bui al hangen met al die landen die nu fors gaan lenen. De inflatieverwachtingen worden nu verdisconteerd in de rentetarieven. En met al die schulden in de wereld, damn! Nederlandse 10 jaars vandaag 150% gestegen en alweer positief en Italië al 2,6%. Met een schuld van 135% van het bbp (wat nu met procenten gaat zakken), hoe gaan ze überhaupt de rente kunnen betalen?
En wat zal dat voor impact hebben op de huizenprijzen als de hypotheekrente fors omhoog gaat, mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen, omdat ze hun baan kwijt zijn?
Je kunt me uitlachen wat je wilt, maar als je enig verstand hebt van financiële markten dan zou je ten minste een zeer onrustig gevoel krijgen, maar gezien je reacties is daar niet zoveel sprake van. Maar goed hoop is een hele goede strategie.
Ik bereid me maar vast voor op heel wat zware jaren, dit wordt episch. Ik zeg AEX onder de 200 op termijn, huizenprijzen dalen 70 tot 80%.
Eens kijken of het gratis geld ophalen wordt, vandaag valt het iig wel mee...
woensdag 18 maart 2020 om 14:19
Ja, maar houdt het ook dezelfde waarde? Antwoord: nee! Oftewel voor 1 gram goud krijg je nu 40 broden en over een paar maanden als de paniek voorbij is 30 broden. Los daarvan maakt het geen reet uit: het is een zeer onhandig betaalmiddel.
Alles kan een betaalmiddel zijn.
Hoe kan het dan dat Rusland zo'n armoedig land is? Ik heb Poetin totaal niet hoog zitten. Ook niet laag trouwens. Ik woon liever in Nederland. Net als jij trouwens.spell68 schreef: ↑18-03-2020 13:20En hoewel jij denkt dat je er niets aan hebt, denken de centrale banken daar toch heel anders over. Vorig jaar hebben ze bijna 600 ton aangekocht. In China is het verboden de goudproductie van mijnen te verkopen aan het buitenland. Rusland heeft zijn voorraad sinds 2006 verhoogd van 402 naar meer dan 2200 ton. Ik heb Putin heel hoog zitten, want hij is een van de beste schakers op het wereldtoneel.
Ja dus? Ik heb obligaties en aandelen. Dus aandelen keren wat minder uit, obligaties weer wat meer.spell68 schreef: ↑18-03-2020 13:20Daarnaast Ing -5%, op 4,45. Het dieptepunt in 2009, tijdens de hevigheid van de crisis was 2,26 of zo. Nu al zo laag en er is nog niet eens iets gebeurd, maar de markt houdt er al rekening mee dat er fors op schulden afgeschreven moet worden. Hoe zou dat bij Deutsche Bank zijn? Futures op de DOW wederom gestopt. Rentes op de staatsobligaties knallen weer omhoog vandaag.
Zolang ze rente op obligaties betalen is er niets aan de hand.spell68 schreef: ↑18-03-2020 13:20De markt ziet de bui al hangen met al die landen die nu fors gaan lenen. De inflatieverwachtingen worden nu verdisconteerd in de rentetarieven. En met al die schulden in de wereld, damn! Nederlandse 10 jaars vandaag 150% gestegen en alweer positief en Italië al 2,6%. Met een schuld van 135% van het bbp (wat nu met procenten gaat zakken), hoe gaan ze überhaupt de rente kunnen betalen?
Er komen forse steunmaatregelen. Die in de vorige crisis overigens uitbleven. Ik zie het wel met vertrouwen tegemoet.
Het hele leven bestaat uit een onrustig gevoel.
We zullen zien. Ik speculeer niet, want ik kan geen toekomst voorspellen zoals jij wel zegt te doen.
woensdag 18 maart 2020 om 14:46
Wat is er onhandig aan het betalen met een gouden tientje of een zilveren gulden? Zover ik weet hebben we dat jaren lang gedaan.Bombus-Sylvarum schreef: ↑18-03-2020 14:19Ja, maar houdt het ook dezelfde waarde? Antwoord: nee! Oftewel voor 1 gram goud krijg je nu 40 broden en over een paar maanden als de paniek voorbij is 30 broden. Los daarvan maakt het geen reet uit: het is een zeer onhandig betaalmiddel.
Alles kan een betaalmiddel zijn.
Hoe kan het dan dat Rusland zo'n armoedig land is? Ik heb Poetin totaal niet hoog zitten. Ook niet laag trouwens. Ik woon liever in Nederland. Net als jij trouwens.
Ja dus? Ik heb obligaties en aandelen. Dus aandelen keren wat minder uit, obligaties weer wat meer.
Zolang ze rente op obligaties betalen is er niets aan de hand.
Er komen forse steunmaatregelen. Die in de vorige crisis overigens uitbleven. Ik zie het wel met vertrouwen tegemoet.
Het hele leven bestaat uit een onrustig gevoel.
We zullen zien. Ik speculeer niet, want ik kan geen toekomst voorspellen zoals jij wel zegt te doen.
Goud en zilver stonden voor de paniek hoger dan nu en zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen. DOW en AEX zijn al hun winst kwijt in 3 weken en goud blijft gewoon stabiel, zo niet dat het fysiek nog veel duurder is dan de spotprijs.
Ik las net dit artikeltje: https://www.telegraaf.nl/financieel/638 ... ijk-redden
Als dit het geval is, en past voor mij precies in het plaatje complottheorie. Italië stond al op omvallen, dit virus komt werkelijk perfect op het moment om de rest van de EU vast voor te bereiden dat hun levensstandaard een flink stuk lager gaat worden, ten gunste van failliete landen, wat alleen maar stutten is en niets oplost.
Dus ja, ze zullen de rente blijven betalen, maar met een inflatie van 10% is het maar de vraag wat je ervoor kunt kopen.
Daarnaast las ik ook dit nog: https://www.telegraaf.nl/financieel/146 ... ntant-geld
Dat zou ook een mooi proefballonnetje zijn om te kijken hoe de bevolking daar op reageert, aangezien de wens van de banken en zo is om naar een cashloze maatschappij te gaan. Ideaal om de rente dan flink negatief te laten worden. Zit iedereen gevangen in het web van het fiatgeld.
Overigens is Rusland helemaal niet armoedig. Het heeft een schuld van 19% van het BBP, een budget wat in balans is, het stikt van het goud en de natuurlijke hulpbronnen en heeft nauwelijks exposure aan de dollar. Het gemiddelde leefniveau is misschien wat lager en niet gelijk verspreid, maar als Amerika naar datzelfde niveau wil dan kan iedereen in een kartonnen doos gaan wonen. 1000 mld begrotingstekort in zogenaamd goede economische tijden en een nationale schuld van 23.000.
Eens kijken wier leefniveau hoger is als de petrodollar valt.
Het maakt mij ook verder niet uit wat iemand met zijn geld doet. Ik probeer mensen te waarschuwen. Hoe ze het zien, moeten ze zelf weten. Gelukkig zijn er nu wel een aantal in mijn buurt die hun banktegoeden grotendeels opgenomen hebben, je weet nooit. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken. Uiteindelijk is het resultaat het resultaat en je kunt alles en iedereen de schuld geven als het fout gaat, maar dat verandert de situatie niet.
Het zijn in ieder geval interessante tijden.
woensdag 18 maart 2020 om 15:02
Omdat de prijs van zilver en goud fluctueert en het daarom geen handig betaalmiddel is. Zoals ik al zei: 1 gram goud staan 30 broden tegenover. Je kunt niet met goud betalen tenzij je afspraken gaat maken, maar dan doe je in feite hetzelfde als wat je met valuta hebt.
Tegenover schulden staan bezittingen. Alleen naar schuld kijken is natuurlijk flauwekul. Maar als Rusland een waar paradijs is met goede zorg, goede infrastructuur, goed onderwijs en alle mogelijkheden voor ondernemer: ga er lekker wonen. Dan zie je vanzelf dat een lage staatsschuld geen ene mallemoer zegt. De reden dat het zo laag is, is omdat financiers Rusland gewoon veel minder vertrouwen.spell68 schreef: ↑18-03-2020 14:46Overigens is Rusland helemaal niet armoedig. Het heeft een schuld van 19% van het BBP, een budget wat in balans is, het stikt van het goud en de natuurlijke hulpbronnen en heeft nauwelijks exposure aan de dollar. Het gemiddelde leefniveau is misschien wat lager en niet gelijk verspreid, maar als Amerika naar datzelfde niveau wil dan kan iedereen in een kartonnen doos gaan wonen. 1000 mld begrotingstekort in zogenaamd goede economische tijden en een nationale schuld van 23.000.
Middelkoop zegt het al sinds de eeuwwisseling. Nog nooit uitgekomen.
Nee, je probeert mensen bang te maken.
Dat zijn zeker dezelfde mensen die pallets WC-papier hebben opgekocht. En straks zitten ze met zowel WC-papier als cash thuis waarmee ze geen moer kunnen.
Ik pretendeer geen toekomst te kunnen voorspellen zoals jij.
woensdag 18 maart 2020 om 15:33
Dat is wel de meest onzinnige redenering die er is; tegenover schulden staan bezittingen. Als jij een huis koopt van 4 ton met een hypotheek van 4 ton en de prijs van het huis daalt naar 3 ton, dan blijft jouw schuld gewoon 4 ton, want die fluctueert niet. Het is niet voor niets, waarom aandelen zo hard dalen als er op marge of krediet gekocht is.Bombus-Sylvarum schreef: ↑18-03-2020 15:02Omdat de prijs van zilver en goud fluctueert en het daarom geen handig betaalmiddel is. Zoals ik al zei: 1 gram goud staan 30 broden tegenover. Je kunt niet met goud betalen tenzij je afspraken gaat maken, maar dan doe je in feite hetzelfde als wat je met valuta hebt.
Tegenover schulden staan bezittingen. Alleen naar schuld kijken is natuurlijk flauwekul. Maar als Rusland een waar paradijs is met goede zorg, goede infrastructuur, goed onderwijs en alle mogelijkheden voor ondernemer: ga er lekker wonen. Dan zie je vanzelf dat een lage staatsschuld geen ene mallemoer zegt. De reden dat het zo laag is, is omdat financiers Rusland gewoon veel minder vertrouwen.
Middelkoop zegt het al sinds de eeuwwisseling. Nog nooit uitgekomen.
Nee, je probeert mensen bang te maken.
Dat zijn zeker dezelfde mensen die pallets WC-papier hebben opgekocht. En straks zitten ze met zowel WC-papier als cash thuis waarmee ze geen moer kunnen.
Ik pretendeer geen toekomst te kunnen voorspellen zoals jij.
Je hoeft geen afspraken te maken over goud, een ander hoeft het alleen maar te aanvaarden. En de vrije markteconomie bepaalt het aantal goederen wat je voor een gram goud krijgt wel.
Tja, dat zei je 6 maanden geleden ook dat ik paniek probeer te zaaien. Beurs staat inmiddels wel 35% lager, goud gewoon hoger.
Ik kan de toekomst niet bepalen, maar er zijn altijd maar een beperkt aantal mogelijkheden en dat is hier ook: of zware deflatie of hyperinflatie, andere mogelijkheden zijn er niet, maar de uitkomst is hetzelfde, forse achteruitgang in levensstandaard.
woensdag 18 maart 2020 om 17:18
Nee fysiek. Een aandeel is papieren zilver en goud zijn een belofte op levering. Aangezien geschat wordt dat er voor elke 200 papieren ounces, maar 1 ounce fysiek aanwezig is (en wellicht is het veel minder), betekent dat als mensen levering gaan eisen, je kunt fluiten naar je goud. Als je het niet kunt vasthouden dan ben je geen eigenaar, zo simpel is het.
Ik heb vnl oude zilveren guldens en rijksdaalders, dat is nl btw vrij en veel maple leafs en wat silver eagles en baren van verschillend gewicht. Goud heb ik niet zoveel.
Ik heb het bij Doijer kalff besteld en nog een andere, maar die is er niet meer, ben de naam vergeten. Ik heb ook bij silvermountain gekocht.
Ik heb het opgeslagen in een privékluis, dus niet bij een bank, te riskant.
WTI olie -18%. Jezus zeg dit gaat echt nergens over.
woensdag 18 maart 2020 om 18:54
Standaard claim/hoop van goud & zilver hoarders.
woensdag 18 maart 2020 om 19:59
Nou, olie bijna 20 dollar, Dow onder de 19.000, Boeing -27% en bankroetkansen stijgen naar 1 op 3, Shell in de USA onder de 10 euro ... deflatie wordt het.
En goud en zilver op de fysieke markt stijgen fors. Ik denk niet dat ik veel hoef te claimen.
Op dit moment verliest iedereen die papier bezit. En het zwarte gat wat de Deutsche Bank heet, zuigt alles wat er bijgedrukt wordt op. Dit gaat nog veel lager. Maar goed 12 euro voor shell was een koopje.
woensdag 18 maart 2020 om 20:16
Dat Boeing in slechte papieren zit, dat is al langer geweten, dus die drop hoeft amper te verbazen; dat olie dropt hoeft evenmin te verbazen gegeven de geopolitiek die zich daarrond afspeelt. En ja, verder zakken de beurzen, en stijgen ze her en der ook wel een beetje. Big deal
Dit is geen systemische crisis maar paniekvoetbal; ideaal om laag te kopen en daarna te zien stijgen, ietwat lastiger als je je fondsen die daarin zitten hier en nu nodig hebt. Bedrijven die een beetje weten wat ze doen, die spenderen sowieso niet teveel aandacht aan de beurskoersen, en dat horen ze vooral nu niet te doen (boekhoudkundig zijn die die beurskoersen sowieso waardeloos). De enige focus die ze nu moeten hebben is hun operationele cashflows in balans te houden, uitzweten en zien dat ze hun reserves niet opstoken.
Je doet gewoon de standaard doomsday-claims die elke andere goud en zilver hoarder je voordien ook heeft voorgedaan. Niets nieuws onder de zon dus.En goud en zilver op de fysieke markt stijgen fors. Ik denk niet dat ik veel hoef te claimen.
woensdag 18 maart 2020 om 20:50
Goeie opmerking. Ga je dat ook even de CEO's zeggen die de afgelopen 10 jaar voor 4.500 biljoen aan eigen aandelen hebben ingekocht met eigen cash en heel vaak met geleend geld.Sinjoren schreef: ↑18-03-2020 20:16Dat Boeing in slechte papieren zit, dat is al langer geweten, dus die drop hoeft amper te verbazen; dat olie dropt hoeft evenmin te verbazen gegeven de geopolitiek die zich daarrond afspeelt. En ja, verder zakken de beurzen, en stijgen ze her en der ook wel een beetje. Big deal
Dit is geen systemische crisis maar paniekvoetbal; ideaal om laag te kopen en daarna te zien stijgen, ietwat lastiger als je je fondsen die daarin zitten hier en nu nodig hebt. Bedrijven die een beetje weten wat ze doen, die spenderen sowieso niet teveel aandacht aan de beurskoersen, en dat horen ze vooral nu niet te doen (boekhoudkundig zijn die die beurskoersen sowieso waardeloos). De enige focus die ze nu moeten hebben is hun operationele cashflows in balans te houden, uitzweten en zien dat ze hun reserves niet opstoken.
Je doet gewoon de standaard doomsday-claims die elke andere goud en zilver hoarder je voordien ook heeft voorgedaan. Niets nieuws onder de zon dus.
Als Boeing niet voor 43 mld aan aandelen had gekocht dan hadden ze nu de storm redelijk makkelijk door kunnen komen, want dat is de enige reden, waarom ze nu in de problemen zitten. Dat alles om de directie schatrijk te maken. Aandeelhouders vonden het best, want de waarde van hun aandelen steeg. Toch lullig als je op 380 dollar gekocht hebt en nu op 90 staat.
Als Boeing nu kapitaal moet ophalen dan betekent dat een geweldige verwatering en dus nog een grotere daling. En dit geldt voor bedrijven als MacDonalds, At & T, GE en ik weet niet hoeveel meer bedrijven.
Uiteraard gaan de politici in Amerika nu over elkaar heen vallen om buy backs weer te verbieden en de Glass- Steagall act weer in te voeren.
Dat betekent simpelweg dat er veel minder geld naar de aandelenmarkten stroomt. Als dat geld er al is, Want 4 jaar geldcreatie is in 3 weken in een zwart verdwenen en dan reken ik niet eens de paar biljoen die ze de afgelopen hebben bijgedrukt mee.
Iedereen gaat er simpelweg vanuit dat wat de afgelopen 10 jaar gebeurd is, dat elke daling in no time opgekocht werd, weer gaat gebeuren. Ik vrees van niet. De Fed is de controle volledig kwijt, dus gaan we eindelijk weer werkelijke prijsontdekking krijgen en niet deze gemanipuleerde onrealistische koersen.
Voor degene die op tijd zijn uitgestapt zal het een fun ride zijn geweest, maar voor de rest is het op de blaren zitten. En dan gaan we weer verder met de recessie die in 2009 nooit de kans heeft gehad uit te spelen. De zombiebanken en bedrijven moeten failliet gaan, wil de economie weer op een gezonde manier kunnen groeien. Laten we hopen dat dat nu gebeurt, want de pijn komt toch wel een keer en dat de centrale bankiers voor het gerecht komen, Bernanke in het bijzonder en de centrale banken afgeschaft worden.
woensdag 18 maart 2020 om 21:35
Jazeker. Then again, als ik ze dat nog moet uitleggen, dan zitten ze ongetwijfeld niet op hun plaats als CEO.
woensdag 18 maart 2020 om 23:15
Ik beleg zelf ook en vind het waanzinnig interessant wat jullie vertellen. Ik heb turbo's van Netflix en Take Away gekocht maar die komen nog niet echt op. Misschien een apart topic openen?
En Minke, als je je geld door anderen wilt laten beleggen dan zijn er een aantal goede bedrijven die uitstekend beleggen. O.a. Brand New Day en OAKK.
Excuses voor de reclame.
En Minke, als je je geld door anderen wilt laten beleggen dan zijn er een aantal goede bedrijven die uitstekend beleggen. O.a. Brand New Day en OAKK.
Excuses voor de reclame.
woensdag 18 maart 2020 om 23:31
Dat bedoel ik. Je moet wel heel hebberig zijn en geen moraal om willens en wetens een bedrijf naar de klote te helpen voor je eigen gewin en te koste van ik weet niet hoeveel werknemers die hun baan verliezen en dat voor een hoeveelheid geld die je never nooit in je leven op krijgt. Nou, dat zijn ze blijkbaar dus zitten ze op de goede plek.
Dat heeft niks met een complot te maken. Behalve het feit dat de SEC er nooit tegen opgetreden heeft. Van mij mogen ze ze allemaal publiekelijk ophangen.
woensdag 18 maart 2020 om 23:33
Je kunt ze ook bij degiro kopen, dat is een gespecialiseerde broker en redelijk goedkoop.
Ik zou alleen wel goed onderzoek doen naar hoe de balans van een bedrijf is, ik denk dat de tijd van blind kopen voorlopig wel voorbij is. Je wilt nu niet in bedrijven met veel schulden zitten.
donderdag 19 maart 2020 om 00:47
Dit!spell68 schreef: ↑18-03-2020 23:33Je kunt ze ook bij degiro kopen, dat is een gespecialiseerde broker en redelijk goedkoop.
Ik zou alleen wel goed onderzoek doen naar hoe de balans van een bedrijf is, ik denk dat de tijd van blind kopen voorlopig wel voorbij is. Je wilt nu niet in bedrijven met veel schulden zitten.
Wij zijn net voordat het naar beneden ging weer opnieuw begonnen met beleggen, nu wat meer actief ipv passief. We wilden vooral in wereld ETFs, bonds en Reits zitten maar zijn nu ook begonnen met losse aandelen van bedrijven kopen. We kopen van bedrijven die vrijwel zeker niet failliet kunnen gaan, bijvoorbeeld vliegtuigmaatschapijen die sowieso gered gaan worden door de overheid (is al aangegeven). Of bedrijven die relatief goed door vorige crisissen gegaan zijn. Verder zijn sector etfs vaak ook goed aangezien die ook vrijwel niet failliet kunnen gaan. Wel kijken naar de trendlijn van afgelopen jaren!
donderdag 19 maart 2020 om 14:01
De SEC hoeft tegen het gegeven van stock buy backs an sich niet op te treden, aangezien daar ook goeie redenen voor kunnen zijn.
De enigen die daartegen op horen te treden, zijn de aandeelhouders zelf; als zij daarmee instemmen puur voor hun eigen short term win, dan weet je op voorhand dat je met geen goeie "unlimited long"-positie zit. Logisch dus dat die bedrijven er vroeg of laat uit gaan; survival of the fittest is dat en daar heeft Corona verder weinig uitstaans mee.
En dat brengt je terug bij het startpunt: de beurskoersen zijn, zeker nu, wel het laatste waar een bedrijf dat een beetje degelijk gerund wordt, mee in moet zitten. Friedmann-adepten gaan het daar niet eens mee zijn, maar dat wijzigt niets aan het gegeven dat boekhoudkundig gezien die drops vandaag niets betekenen voor de bedrijven zelf. Geen enkel bedrijf gaat failliet gaan, enkel en alleen omdat hun beurskoers halveert. Ze zijn kwetsbaarder voor overnames, hebben wat meer moeite wellicht om even goedkoop te lenen (al is dat laatste ook maar een fictief gegeven) en als ze hier en nu op zoek zijn naar kapitaal, dan hebben ze meer problemen, maar verder is er weinig aan de hand. Geen systemisch probleem dus, en dat zal je zien eens de crisis overwaait.
Als je daarentegen op basis van securities je balansen gaat opblazen met leveraged structured derivates, dan ben je nu aan een doodstrijd bezig. Then again, wie dat doet, die heeft niet goed opgelet in 2008.