Geld & Recht
alle pijlers
Waarom toch zo bang voor een studieschuld?
zondag 25 april 2021 om 11:52
In krantenberichten over het leenstelsel worden vaak studenten aan het woord gelaten over hun studieschuld. Het valt mij op dat men er zooo extreem heftig over praat, alsof het een vreselijk groot probleem is. Citaten als 'ik durf DUO niet te openen' of mensen die er niet van kunnen slapen. En dan gaat het over 15 duizend euro bijvoorbeeld. Dat vind ik eerlijk gezegd heel moeilijk om te begrijpen. Op zich vind ik het goed als de basisbeurs terugkomt, maar zo heel erg is het toch niet om een studieschuld te hebben? Het is daadwerkelijk een investering in je toekomst; je begint even in de min, om vervolgens een aanzienlijk hoger salaris te krijgen dan als je ongeschoolde arbeid was gaan doen.
De voorwaarden zijn ideaal, je mag er 35(!!) jaar over doen om het terug te betalen en de rente is er nauwelijks. Daarnaast daalt de waarde door inflatie ook nog eens ieder jaar. De gemiddelde schuld is nu 13.700 euro. Zelf al heb je maarliefst drie keer zo veel geleend als het gemiddelde, dan nog betaal je uiteindelijk maar 100 euro per maand af. Terwijl je salaris er waarschijnlijk honderden euro's hoger van is geworden.
Ik ben oprecht heel benieuwd waar die grote angst voor een studieschuld vandaan komt. Overigens zit ik zelf ook aan een hoog bedrag en kom ik niet uit een rijke familie, mocht iemand het zich afvragen.
De voorwaarden zijn ideaal, je mag er 35(!!) jaar over doen om het terug te betalen en de rente is er nauwelijks. Daarnaast daalt de waarde door inflatie ook nog eens ieder jaar. De gemiddelde schuld is nu 13.700 euro. Zelf al heb je maarliefst drie keer zo veel geleend als het gemiddelde, dan nog betaal je uiteindelijk maar 100 euro per maand af. Terwijl je salaris er waarschijnlijk honderden euro's hoger van is geworden.
Ik ben oprecht heel benieuwd waar die grote angst voor een studieschuld vandaan komt. Overigens zit ik zelf ook aan een hoog bedrag en kom ik niet uit een rijke familie, mocht iemand het zich afvragen.
zondag 25 april 2021 om 13:25
Loekie12345 schreef: ↑25-04-2021 13:10Ik kan hier vanuit mijn situatie wel antwoord op geven. Doordat ik deze studie heb gedaan verdien ik nu honderden euro's meer per maand, dan als ik nog in bijvoorbeeld een restaurant had gewerkt zoals voordat ik mijn diploma had. Ik denk dat dat voor heel veel mensen geldt, niet alleen tandartsen of advocaten. Nu betaal ik 100 euro per maand terug voor onderwijs waarvan ik ook echt zelf profiteer, zowel professioneel als wat betreft persoonlijke ontwikkeling. Dat vind ik op de eerste plaats heel eerlijk. Daarnaast geeft het mij weinig zorgen omdat ik weet dat als ik het niet kan terugbetalen (doordat ik bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raak), het ook niet hoeft. Ook kan pauzes inlassen van in totaal 5 jaar, waarin ik niet hoef af te lossen. Stel ik ben een tijdje werkloos, dan kan ik dat gebruiken. In mijn ogen is dat dus echt niet zo gek.
Feit blijft dat je jarenlang een verplichting houdt en al die tijd veel minder hypotheek kunt krijgen. Nu zie je het probleem nog niet, maar ik vraag me af of je daar ook zo over denkt als je in een situatie komt waarin dat je wel in de weg gaat zitten. Investeren in een studie kan zeker verstandig zijn, maar extra lenen voor feesten, spullen, enz. is dat zeker niet.
zondag 25 april 2021 om 13:30
Ik wilde ook niet zeggen dat lenen om te feesten per se verstandig is en dat iedereen het moet doen. Ik heb er zelf alleen geen spijt van. En ja die hypotheek, dat is zeker waar. Maar dat vind ik een probleem van de regels rondom hypotheekverstrekking en niet van het lenen zelf.Nummer*Zoveel schreef: ↑25-04-2021 13:25Feit blijft dat je jarenlang een verplichting houdt en al die tijd veel minder hypotheek kunt krijgen. Nu zie je het probleem nog niet, maar ik vraag me af of je daar ook zo over denkt als je in een situatie komt waarin dat je wel in de weg gaat zitten. Investeren in een studie kan zeker verstandig zijn, maar extra lenen voor feesten, spullen, enz. is dat zeker niet.
zondag 25 april 2021 om 13:31
Wat ik me dan afvraag: helpt het dan om die schuld om te zetten in een persoonlijke lening en je studieschuld af te lossen?Borrelhap schreef: ↑25-04-2021 13:23Met mijn studieschuld van 'maar' 25.000 kan ik toch zo'n 50.000 (!) minder hypotheek krijgen. Dat is twee keer (!) zoveel als dat mijn schuld is.
En dan zit ik nog in het oude stelsel waarbij er meerdere malen werd gezegd dat een schuld niet mee zou tellen later bij het afsluiten van het hypotheek.
Als kers op de taart krijg ik straks nog een bkr registratie erachteraan ook nog.
Maar ja waar maken we ons toch druk om
Vind het echt een vieze naaistreek om de spelregels tijdens het spel te veranderen. Begrijp niet waarom men op de vvd blijft stemmen.
Dan zou je dus 25.000 euro meer aan hypotheek kunnen krijgen? En eerder van je schuldenlast af zijn.
En een lagere woonlast hebben?
Reik niet naar de hemel - maar haal hem naar je toe, Karin Bloemen.
zondag 25 april 2021 om 13:32
Ik vind 15 duizend een flink bedrag en dan leef ik in de wetenschap dat ik het nog vrij vlot bij elkaar zou kunnen sparen. Was ik 18 geweest dan had het me een kapitaal geleken. Compleet niet te overzien. En dan met alle bijbehorende onzekerheid. Gaat het me wel lukken om de studie af te ronden, vind ik wel een baan, wat betekent het voor mijn huisvesting.
Ik kom uit een vrij arm gezin en kreeg extra studiefinanciering. In deze tijd was ik gewoon gaan werken.
Ik kom uit een vrij arm gezin en kreeg extra studiefinanciering. In deze tijd was ik gewoon gaan werken.
zondag 25 april 2021 om 13:37
Nee, je krijgt gewoon studiefinanciering als je mbo doet. Dus je moet de toegevoegde waarde berekenen van een hbo/master tov mbo. Dus bv hbo-verpleegkundige vs een mbo-verpleegkundige.Loekie12345 schreef: ↑25-04-2021 13:22Ik denk inderdaad dat je de vergelijking moet maken met het salaris dat je zou hebben als je niet zou gaan studeren. Dat is in veel gevallen het minimumloon van € 1.684,80 (van rijksoverheid.nl). Ook als je docent wordt of verpleegkundige, kom je hier al snel bovenuit met (een heel stuk) meer dan het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt aan DUO.
zondag 25 april 2021 om 13:39
De aanvullende beurs bestaat nog wel gelukkig.Kaascracker schreef: ↑25-04-2021 13:32Ik vind 15 duizend een flink bedrag en dan leef ik in de wetenschap dat ik het nog vrij vlot bij elkaar zou kunnen sparen. Was ik 18 geweest dan had het me een kapitaal geleken. Compleet niet te overzien. En dan met alle bijbehorende onzekerheid. Gaat het me wel lukken om de studie af te ronden, vind ik wel een baan, wat betekent het voor mijn huisvesting.
Ik kom uit een vrij arm gezin en kreeg extra studiefinanciering. In deze tijd was ik gewoon gaan werken.
zondag 25 april 2021 om 13:40
Ik heb altijd alles zelf moeten betalen en ondanks dat ik er altijd naast gewerkt heb en dat nu nogsteeds doe, heb ik al een schuld van 22.000 euro. En dat wordt nog meer want ik heb nog wat jaren te gaan. Pas als ik aan de GZ opleiding begin wordt die voor mij betaald als salaris. Ik maak me wel zorgen over een hypotheek en de hoge schulden van later.
zondag 25 april 2021 om 13:44
Ik vind het ook heel veel geld voor een net afgestudeerde om als schuld mee te zitten. Je begint al met een achterstand. En ik vind het vooral heel erg stuitend dat er nu opeens zo ontzettend veel geld is voor testen voor evenementen, om de KLM te redden en noem maar op, terwijl er zogenaamd nooit geld was om studenten gewoon studiefinanciering te blijven geven (en voor onderwijs in het algemeen en voor de zorg etc., maar dat is off topic). Ik kan daar echt zo kwaad om worden.
zondag 25 april 2021 om 13:45
Ah, je geeft liever het systeem de schuld dan zelf de verantwoordelijkheid voor jouw keuzes te nemen.Loekie12345 schreef: ↑25-04-2021 13:30En ja die hypotheek, dat is zeker waar. Maar dat vind ik een probleem van de regels rondom hypotheekverstrekking en niet van het lenen zelf.
zondag 25 april 2021 om 13:45
Op een houtje bijten niet, maar een heel ruim salaris zou ik een onderwijssalaris niet willen noemen.Lelietje-van-Dalen schreef: ↑25-04-2021 13:17Want met 4000 euro bruto (leraar basisonderwijs) moet je op een houtje bijten?
Ach kom nou toch, dat geklaag toch altijd.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... suitkering.
I choose happy!
zondag 25 april 2021 om 13:48
Daar liggen hun prioriteiten niet. Net zoals wetenschappelijk onderzoek. Nederland is al jaren niet meer aan de top wat betreft wetenschappelijk onderzoek. Andere landen hebben Nederland al lang ingehaald en Nederland zakt steeds verder af. Veel hoger opgeleiden/academici/wetenschappers verlaten Nederland omdat werkgelegenheid/wetenschappelijk milieu in het buitenland beter en aantrekkelijker is.pamelacourson schreef: ↑25-04-2021 13:44Ik vind het ook heel veel geld voor een net afgestudeerde om als schuld mee te zitten. Je begint al met een achterstand. En ik vind het vooral heel erg stuitend dat er nu opeens zo ontzettend veel geld is voor testen voor evenementen, om de KLM te redden en noem maar op, terwijl er zogenaamd nooit geld was om studenten gewoon studiefinanciering te blijven geven (en voor onderwijs in het algemeen en voor de zorg etc., maar dat is off topic). Ik kan daar echt zo kwaad om worden.
Maar dit is off-topic inderdaad.
zondag 25 april 2021 om 13:50
Hoe bedoel je dit? To schrijft juist dat ze haar studieschuld niet zo erg vindt.Nummer*Zoveel schreef: ↑25-04-2021 13:45Ah, je geeft liever het systeem de schuld dan zelf de verantwoordelijkheid voor jouw keuzes te nemen.
zondag 25 april 2021 om 13:51
Dat klopt, maar van percentages resterend inkomen kun je nu eenmaal geen studies van anderen betalen. Daarvoor zijn toch echt absolute bedragen die aan de belasting worden betaald nodig. En dat geldt ook voor de rest van de infrastructuur waarvan de bakker precies net zoveel gebruikmaakt als de consultant.Perlala_Gadeon schreef: ↑25-04-2021 13:10Zo kun je het ook bekijken, alleen is het nettobedrag dat de consultant overhoudt na de percentuele betaling vele malen groter dan dat van de bakker of thuiszorgmedewerker.
zondag 25 april 2021 om 13:51
Die 2 dingen kan je niet met elkaar vergelijken. KLM kapot laten gaan heeft verregaande gevolgen, veel verder dan alleen KLM. En t.o.v. het jaarlijkse begroting voor het onderwijs zijn die hulpprogramma's niet zo heel groot. Het budget voor OCW is meer dan 40 miljard per jaar. Structureel, ieder jaar weer, en niet incidenteel als de hulpprogramma's en fieldtests.pamelacourson schreef: ↑25-04-2021 13:44Ik vind het ook heel veel geld voor een net afgestudeerde om als schuld mee te zitten. Je begint al met een achterstand. En ik vind het vooral heel erg stuitend dat er nu opeens zo ontzettend veel geld is voor testen voor evenementen, om de KLM te redden en noem maar op, terwijl er zogenaamd nooit geld was om studenten gewoon studiefinanciering te blijven geven (en voor onderwijs in het algemeen en voor de zorg etc., maar dat is off topic). Ik kan daar echt zo kwaad om worden.
zondag 25 april 2021 om 13:52
Ik lees nu trouwens dat Volkskrantartikel waarin dat citaat staat “ik durf DUO bijna niet te openen”. Ik vind de problemen die ze aansnijden heel reëel, dit is inderdaad een pechgeneratie.
Maar dan lees je wel weer over een 26-jarige die graag meteen een koopwoning wil. Maar zo werkte dat “vroeger” ook niet, ik ken helemaal niemand in mijn wijde kring van hoger opgeleiden (die dus later op de arbeidsmarkt komen) die al op die leeftijd in een koopwoning zat.
Maar dan lees je wel weer over een 26-jarige die graag meteen een koopwoning wil. Maar zo werkte dat “vroeger” ook niet, ik ken helemaal niemand in mijn wijde kring van hoger opgeleiden (die dus later op de arbeidsmarkt komen) die al op die leeftijd in een koopwoning zat.
zondag 25 april 2021 om 13:52
bia-pia schreef: ↑25-04-2021 13:51Dat klopt, maar van percentages resterend inkomen kun je nu eenmaal geen studies van anderen betalen. Daarvoor zijn toch echt absolute bedragen die aan de belasting worden betaald nodig. En dat geldt ook voor de rest van de infrastructuur waarvan de bakker precies net zoveel gebruikmaakt als de consultant.
Is ook weer zo.
zondag 25 april 2021 om 13:54
Het is niet veel lager dan voor andere HBO-richtingen waarbij mensen hun hele carrière min of meer hetzelfde werk blijven doen. De enige reden dat je in andere sectoren meer kunt gaan verdienen is dat je verschillende kanten op kan. In het onderwijs zijn de mogelijkheden per definitie beperkt. Wat natuurlijk wel zo kunnen is dat bovengemiddelde docenten flink door kunnen groeien. Maar dat lijkt onbespreekbaar in het onderwijs. Al zou ik niet weten waarom dat niet zou kunnen. Als mensen in het bedrijfsleven op hun prestaties kunnen worden beoordeeld (en beloond), moet dat in het onderwijs toch ook kunnen? Dan maak je het in ieder geval aantrekkelijker.EssentialBliss schreef: ↑25-04-2021 13:45Op een houtje bijten niet, maar een heel ruim salaris zou ik een onderwijssalaris niet willen noemen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... suitkering.
zondag 25 april 2021 om 13:55
zondag 25 april 2021 om 13:57
Even de knuppel in het hoenderhok gooien: als je zelf veel geld leent voor een studie waarmee je geen baan kunt vinden of niet veel gaat verdienen, is het dan niet gewoon een hobby? Een studielening is een investering, net zoals de overheid in onderwijs investeert. Dan moet je niet 50k gaan lenen voor iets waarmee je dat niet terug kunt verdienen.Melisande2 schreef: ↑25-04-2021 11:57Het kan wel degelijk een probleem opleveren als je een huis wil kopen. Daarnaast heb je bij veel studies geen baangarantie en is er ook geen garantie op dat hogere salaris. Ik vind het oprecht heel zorgwekkend dat mensen het Okay vinden om jongeren met zo’n schuld op te zadelen.
zondag 25 april 2021 om 14:01
ca726647543 schreef: ↑25-04-2021 13:54Wat natuurlijk wel zo kunnen is dat bovengemiddelde docenten flink door kunnen groeien. Maar dat lijkt onbespreekbaar in het onderwijs. Al zou ik niet weten waarom dat niet zou kunnen.
Ik zou daar heel erg voor zijn maar de grote vraag is dan hoe je dat meet in het onderwijs.
zondag 25 april 2021 om 14:06
Als je het zo bekijkt kun je je afvragen waarom de overheid kinderen van 17 überhaupt de mogelijkheid biedt om zich voor 50 of 60K in de schulden te steken voor een hobby.ca726647543 schreef: ↑25-04-2021 13:57Even de knuppel in het hoenderhok gooien: als je zelf veel geld leent voor een studie waarmee je geen baan kunt vinden of niet veel gaat verdienen, is het dan niet gewoon een hobby? Een studielening is een investering, net zoals de overheid in onderwijs investeert. Dan moet je niet 50k gaan lenen voor iets waarmee je dat niet terug kunt verdienen.