Geld & Recht alle pijlers

Wat zijn criteria voor PGB, en wat bij afwijzing?

12-03-2021 22:28 56 berichten
Voor mijn zoon (11) moesten we van hulpverlener overstappen, maar het CJG had een tijd lang niemand paraat om te helpen bij de keus voor een opvolger, hoewel ik de urgentie duidelijk heb geschetst. Zij gaan over de financiering...

Nu zijn we, omdat de situatie urgent werd (opspelende angst) overgestapt naar een kindertherapeut met wie we bevriend zijn omdat zij zoon al kent en een vertrouwensband met hem heeft. Daardoor kon ze sneller instappen. Ik was op de hoogte dat er niet met terugwerkende kracht betaald wordt, dus de eerste sessies zouden voor onze eigen kosten zijn tot het CJG kon meedenken. Ik heb alles voorbereid zodat er daarna snel een beslissing zou kunnen volgen.

Kindertherapeut woont in een andere gemeente, maar is een tijdje geleden aangesloten bij een collectief/intermediair waar mijn gemeente een contract mee heeft. Alleen bleek dat dit collectief een "opschorting" had omdat er iets niet in orde was bij controle. Volgens de contactpersoon zou dit bij de volgende keuring goed komen want het was al in orde, maar ze wachten nog op herkeuring. Dit zou waarschijnlijk eind maart op zijn vroegst gebeuren.

CJG keurde in eerste instantie de hulpverlening goed, maar zei dat ze pas een contract zouden opstellen als de keuring geweest was. Ik gaf aan dat dat geen oplossing was, want dat de behandeling al liep, en dat stopzetten niet in het belang van mijn zoon is. School werkt mee ivm de angst, maar kan de aanpassingen ook niet eindeloos in stand houden (zoon doet nu niet meer mee met gym). Wij kunnen dit niet veel langer betalen.

Ik heb advies gevraagd aan het juridisch loket, en daar zeiden ze dat de gemeente de mogelijkheid heeft om een maatwerkafspraak te maken.

De gemeente (het CJG) kwam echter ineens met het voorstel om een totaal andere behandelaar (op nog grotere afstand) te nemen als vervanging. Eerst had mijn behandelaar nog wel de voorkeur, dus ik snapte de ommezwaai niet. Het blijkt dat het collectief mogelijk pas rond de zomer goedkeuring krijgt, en tot die tijd mag er geen contract met ze worden gemaakt.

Nu wil ik kijken of ik de hulpverlener rechtstreeks kan betalen uit een PGB, dus ook zonder het collectief. Ze heeft een solo praktijk. Maar de eerste reactie was dat een PGB pas aan de orde is, als er geen vergelijkbare aanbieder is waar wel een contract mee is.
Ik hoorde echter ook dat een PGB ook een mogelijkheid is juist als ouders zelf willen bepalen wie ze nemen.

Wie weet nou wat de criteria zijn als ik een PGB wil? Ik vind dat de hulpverlener sowieso niet vervangbaar is door een willekeurig andere omdat ze
1. Al bezig is en onze zoon en zijn geschiedenis goed kent.
2. Een samenwerking is aangegaan met de SI therapeut waar onze zoon ook heen gaat: ze werken aan dezelfde doelen en stemmen onderling af. De bedoeling is dat ze elkaar daarmee om de week afwisselen, zodat zoon maar 1 wekelijkse afspraak heeft, en niet 2 verschillende "huiswerk"opdrachten.
3. Dat een andere aanbieder tijdsverlies oplevert met mogelijk wachtlijst, intake, probleem bespreken en plan opstellen voordat de begeleiding pas weer op de rit zit. Dan ben je zo 1 a 2 maanden verder, en dan is groep 7 al weer bijna afgelopen!

Dus wie heeft hier echt verstand van en weet hoe ik dit de goede kant op kan krijgen?
Alle reacties Link kopieren
Hetvrijewoord schreef:
13-03-2021 15:17
Dit is pertinent niet waar, het kan best zijn dat er een aantal gemeentes zijn die dit wel zo doen.
Maar wat je hier stelt klopt gewoon niet.
Toch best een hele hoop gemeenten. Bijna heel west-brabant (werk ik zelf) in ieder geval wel. En ook een gedeelte van Noord-Holland (weet ik van een vriendin die daar werkt).
Not my circus, not my monkeys
Alle reacties Link kopieren
Hetvrijewoord schreef:
13-03-2021 15:17
Dit is pertinent niet waar, het kan best zijn dat er een aantal gemeentes zijn die dit wel zo doen.
Maar wat je hier stelt klopt gewoon niet.
Zoals ik eerder zei zullen er best gemeentes zijn die het iets anders geregeld hebben, dat is een keuze waar een gemeente vrij in staat. Feit is dat een PGB bij je gemeente aangevraagd moet worden. Ik ben bij diverse gemeentes door heel Nederland betrokken geweest bij de decentralisatie van de jeugdzorg. Persoonlijk ken ik geen enkele gemeente waarbij het anders geregd is als hoe ik het omschreef. Maar als jij aangeeft dat het bij jullie anders is, zal dat best. Maar dat wil niet zeggen dat wat ik zeg niet klopt.
nanouk wijzigde dit bericht op 13-03-2021 23:14
9.93% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
silent-witness schreef:
13-03-2021 15:21
Maar ook voor formeel PGB (zorgaanbieder) gelden bepaalde voorwaarden. Ik zou nagaan of de zorgaanbieder daar aan voldoet. Die voorwaarden kunnen (bijna) dezelfde zijn als voor zorgaanbieders die wel in de raamovereenkomst zitten. En dan zal zij zelf ook allerlei papierwerk bij moeten houden om de uren te kunnen verantwoorden en draagt ze (zo werkt het bij ons in de gemeente) zelfs de verantwoordelijkheid dat als na aflopen van het PGB er nog steeds dezelfde hulpvraag staat (en dat is met ASS niet vreemd) de zorgaanbieder een jaar dezelfde hulp moet bieden zonder betaling. Maar dat is gemeente afhankelijk.

Daarnaast wordt er met formeel PGB ook vaak lagere tarieven betaald (er zit een maximum aan) dan dat zorgaanbieders in de vrije markt vragen aan tarief en kan het dus voorkomen dat je een (groot) gedeelte zelf moet betalen.
------------
Ergens werd gereageerd dat ook opa's en oma's PGB kunnen krijgen, dat klopt, maar dat is informeel PGB en dat werkt anders dan met een formele zorgaanbieder en daar zitten ook andere voorwaarden aan vast.
Dit gaf ik eerder ook aan maar TO vertelde dat het probleem zit bij de hoofdaannemer en niet de zorgverlener zelf. Dan is het wellicht het proberen waard.
Alle reacties Link kopieren
silent-witness schreef:
12-03-2021 23:04
Dit inderdaad. Ik heb op beleidsniveau meegeschreven aan het pgb beleid in onze regio en daarnaast ook een paar jaar als jp-er aan de slag geweest met het pgb beleid.

Mag ik vragen om welke regio het gaat?
Basis blijft overigens in gesprek met JPer. Lukt dat niet vraag dan om een gesprek met de coördinator van het CJG en een tip om je bij te laten staan door een onafhankelijk clientondersteuner (vaak hebben de welzijnsinstellingen uit de buurt die gratis voor je, bijvoorbeeld van surplus of wijzijntraversegroep etc). Je kunt ook contact opnemen met Per Saldo?

We werken normaal inderdaad eerst binnen een raamwerk(overeenkomst), daarna kijken we naar maatwerk (is echt een hele goed optie en dan ben je ook niet belast met gelden en verantwoording etc) en daarna pas naar PGB (of er moet een zwaarwegend belang zijn bv als ouders het heel goed kunnen motiveren)
Beleid is niet hetzelfde als recht he... volgens mij heb je bij goede onderbouwing door ouders altijd recht op inzet middelen middels PGB. Eigen regie heet dat dan en dat gaat toch boven beleid mag ik hopen?
Ik ga proberen morgen een update te geven na het gesprek met CJG
Alle reacties Link kopieren
snoepzak schreef:
16-03-2021 19:33
Beleid is niet hetzelfde als recht he... volgens mij heb je bij goede onderbouwing door ouders altijd recht op inzet middelen middels PGB. Eigen regie heet dat dan en dat gaat toch boven beleid mag ik hopen?
Nee gelukkig is beleid niet hetzelfde als recht.

Als je goed kan onderbouwen waarom je voorkeur naar PGB uitgaat dan is er natuurlijk de mogelijkheid tot PGB, echter zitten daar wél voorwaarden aanvast waar jezelf en/of eventuele formele zorgaanbieder aan moet voldoen, voldoe je daar niet aan dan verkrijg je geen PGB. En daar mag je het mee oneens zijn, dit is wel hoe het ingericht is op dit moment bij (een groot aantal) gemeenten.
Not my circus, not my monkeys

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven