Gezondheid alle pijlers

Mijn biologische klok past niet in deze maatschappij

08-01-2022 16:15 133 berichten
Al van jongs af aan heb ik een lastig slaap-waak ritme.
Op basisschool leeftijd lag ik vroeg in bed zoals het gemiddelde kind, maar lag ik wakker tot een uur of 3/ 4 's nachts. Ik was gewoon niet moe, wanneer ik geen wekker zette bleef ik tot een uur of 11/12 'uitslapen'.

Op de middelbare school was dit net zo, alleen toen had ik wat meer regie over het naar bed gaan. Ik mocht zelf bepalen wanneer ik ging, waardoor ik minder lang wakker lag in bed. Echter nog steeds viel ik pas halverwege de nacht in slaap. Ik had moeite om mijn bed uit te komen, waardoor ik regelmatig te laat kwam.

Mijn bijbaantje in de horeca vond ik toen ideaal, ik functioneerde het beste op die tijden en kon doorgaan tot middernacht.
Echter wilde ik niet mijn hele leven in de horeca werken en vond ik het fysiek te zwaar.

Op dit moment volg ik een hbo studie en ben ik halverwege de 20. En wat vind ik het moeilijk om mij in het ritme van de maatschappij te schikken. Ik volg stages waarbij ik om 6.30 mijn bed uit moet, omdat ik een hekel heb aan te laat komen kan ik mijzelf gelukkig eruit slepen. Maar ik ben dan gigantisch chagrijnig, ik probeer de avonden ervoor op tijd in bed te liggen, maar kan de slaap gewoon niet vatten.

Nu heb ik kerstvakantie en heb ik mijn ritme op zijn beloop gelaten. Ik ga om 3 of 4 uur s'nachts naar bed en wordt om 11/12 uur wakker. Ik ben voor mijn gevoel veel productiever en vrolijker. Maar ik kijk ook enorm op tegen het ritme waarin ik mijzelf straks weer moet forceren.

Enige momenten waarin ik voor mijn gevoel wel een 'normaal' ritme heb is wanneer ik ga kamperen/hiken/fietsvakantie. Ik ben dan de hele dag buiten in de natuur fietsen en eten. En s'avonds op van de energie die ik die dag opgemaakt heb waardoor ik om 10 uur in mijn tentje lig. Om 5/6 uur wordt ik dan wakker van de zon.

Helaas kan ik niet fulltime kamperen en zal ik toch in deze maatschappij moeten functioneren. Ik ben opzoek naar tips hoe ik mij hier het beste in kan 'schikken', zijn er mensen die zich hierin herkennen? Hoe lossen je dit op, heb je tips?

Ik probeer al zoveel mogelijk digitale aspecten te vermijden, maar voor mijn studie zit ik veel achter de computer. 's Avonds pak ik nu een leesboek in plaats van mijn telefoon.
Ik heb mij nu ook laten inspireren door de Wim Hof methode en zit er over na te denken om 's ochtends dan maar een ijskoude douche te gaan nemen in de hoop dat dat helpt, maar daar voel ik nu nog wel wat weerstand tegen.
Alle reacties Link kopieren
Moiren schreef:
08-01-2022 18:12
Hebben jullie ook dat je rond 19.00 kapot moe bent en om 21.00/22.00 klaarwakker?
Ja!
Been there, done that, got the T-shirt.
Mij boeit het niet wat anderen er allemaal van vinden, en nu we thuis werken valt er een groot deel van de bemoeizuchtige collega’s weg met hun “ook goedemiddag” als je binnen komt wandelen. Ik doe m’n shit, en verder mag iedereen zich met z’n eigen zaken bemoeien.
Alle reacties Link kopieren
Lorem_Ipsum schreef:
08-01-2022 17:15
Sowieso is het opstarten vanuit huis zoveel makkelijker. Alleen al de reistijd en aankleden enzo waar je geen tijd me verdoet. Ik zet letterlijk de wekker om 9:15 om om 9:30 de laptop open te klappen. Nog veel te vroeg wat mij betreft, maar toch een vooruitgang. En je kunt rustiger op gang komen. Tenzij een of andere onverlaat een call inplant om 9u. Maar oké.

Haha en wáárom plannen zoveel mensen toch een call om 9u??
En cursussen in de ochtend??
s0leil wijzigde dit bericht op 08-01-2022 19:05
0.19% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Heel erg herkenbaar. Het ergste kwam voor mij toen ik een kind kreeg. Iedereen vertelde me dat je dan wel aanpast en dat je, als je dan een keer de kans krijgt, niet eens meer kan uitslapen.
Is voor mij echt onzin. Als m'n dochter een keer uit logeren is, slaap ik rustig tot half 12 in de ochtend.
Ik ga ook structureel te laat naar bed, waardoor ik altijd slaap tekort heb. Het lukt me ook gewoon niet om eerder te gaan slapen, dan ben ik nog niet moe. (Ook niet als ik de dagen ervoor ook te weinig slaap heb gehad)

Ik troost me met de gedachte dat m'n dochter ook geen ochtendmens is, dus dat over een paar jaar we waarschijnlijk lekker alledrie weer kunnen uitslapen 😅
Alle reacties Link kopieren
S0LEIL schreef:
08-01-2022 18:58
Haha en wáârom plannen zoveel mensen toch een call om 9u??
En cursussen in de ochtend??
Het wordt nog leuker als je - zoals ik afgelopen week - speciaal voor die vergadering annex les eerder komt opdraven op kantoor.
En dus ook een uur eerder opstaat (lees: een uur minder slaapt).

En dan blijkt dat de instructeur geen 9, maar 10u heeft genoteerd in zijn agenda :evil: .


Als ik zelf kan kiezen wordt er niets gepland voor 9u30 à 10u.
Ik begin sowieso standaard pas om 9u30.
En ik reis met de bus, trein en tram, dus ik calculeer meestal nog een half uur vertraging in als ik zelf mag beslissen.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
FiddlyDiddlyDoo schreef:
08-01-2022 17:23
Misschien mosterd, maar ik heb dit ook en heb de diagnose DSPS. Ik zeg niet dat jij dit hebt, maar het past wel. Kijk er eens naar.

Hoe ben je daarachter gekomen en gediagnosticeerd?
En is er ook iets dat nu gedaan kan worden zodat het beter gaat?
Alle reacties Link kopieren
Ik herken wel eea wat jullie beschijven. Altijd een avondmens geweest.
Vond vroeg opstaan voo school/studie vroeger een ramp. Voelde me alijd brak en ziek tot een uur of 9 in de morgen. Later werkzaam in de zorg, Dagdiensten zag ik altijd tegen op 6 uur eruit. Ging dan op tijd naar bed en lag uren wakker. En maakte me er druk om dat ik niet kon slapen En om een uur of 9 voelde ik me wat bijkomen.
Deed het liefst late dienst. Heerlijk. Na de late dienst nog op het gemak douchen en dan om 2 uur naar bed. In het weekend altijd uitslapen. En door de week later voor de kinderen wel altijd rond half 8 eruit. Ik zorgde dat in de avond alles klaar stond voor de kids. Dan hoefden we alleen maar te ontbijten en dan naar school toe.

Ik had vroeger altijd een giga dip zo rond 13 uur ook als ik dan een dagdienst had.Een totaal uitgeput gevoel. En dan moest ik nog 3 uur werken tot 16 uur.
Herkenbaar?
Na een late dienst had ik nooit een dip. Kon dan fijn achter elkaar vol energie werken.

Ik merk wel dat het in de zomer allemaal wat makkelijker gaat.
pippo4321 wijzigde dit bericht op 08-01-2022 19:11
1.04% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wissewis schreef:
08-01-2022 18:24
Hier werkt het dus niet.

Man weet dat ik tijdens de vakantie verschrikkelijk veel moeite doe voor hem, maar dat er voor 9u30 à 10u niets gebeurt.
Ik wil best vroeger opstaan dan thuis op een weekenddag, maar het moet een beetje vakantie blijven ipv een strafkamp.
Ik weet ook niet hoe het komt dat het dan bij mij wel lukt. Het gaat gewoon vanzelf ofzo. Heel raar is dat.
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
DontYouHatePants schreef:
08-01-2022 18:32
Nu ik er zo over nadenkt bedenkt ik me dat ik eigenlijk veel meer gedoe heb (gehad) met partners dan met werk betreft mijn ritme.
Partners vinden het niet zo leuk is mijn ervaring als je een avondmens bent en zij niet.
En mijn ervaring is ook dat ze van je verwachten dat jij je ritme maar aanpast, want hun ritme is het normale en betere ritme.
Mijn partner is een ochtendmens, ik een avondmens. Waarom zou je je moeten aanpassen aan de ander?
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
Mius schreef:
08-01-2022 18:34
Een daglicht lamp heb ik ook wel eens aan gedacht, hebben mensen daar ervaring mee? Ik vind het fijner om van licht wakker te worden dan van een wekker.

Ik heb net ook voor t eerst koud afgedouched. Merk dat dat wel een boost geeft, misschien dat eens proberen op een ochtend voor stage.
Yep, ik gebruik al jaren een daglichtlamp, mijn man ook. Helpt echt tegen een winterdip en om wakker te worden.
Life is short. Eat dessert first.
Alle reacties Link kopieren
Mius schreef:
08-01-2022 18:34
Een daglicht lamp heb ik ook wel eens aan gedacht, hebben mensen daar ervaring mee? Ik vind het fijner om van licht wakker te worden dan van een wekker.

Ik heb net ook voor t eerst koud afgedouched. Merk dat dat wel een boost geeft, misschien dat eens proberen op een ochtend voor stage.

Ik heb zo'n ding, maar gebruik hem nooit. Want eigenlijk moet je ze heel vroeg in de ochtend gebruiken, anders zorgt het ervoor dat je in de avond moeilijker slaperig wordt.
Je begrijpt, aangezien ik niet zo van de ochtenden ben en in de avonden al wakker genoeg, werkte het niet zo handig :P
Ik denk dat het wel zou kunnen, als je dus heel strak in een ritme gaat, maar ja, dat is nou juist deel van het probleem...
Alle reacties Link kopieren
Starkid schreef:
08-01-2022 16:33
Herkenbaar. Vind het ook altijd heel irritant wanneer mensen zeggen 'dat kun je trainen, als je het een paar maanden doet gaat het vanzelf en heb je geen wekker meer nodig'. Nee, zou leuk zijn, maar nee. Heb zelf geen tips, want ook nog niet gevonden wat voor mij nou echt werkt.

Ja ik word daar zelfs boos van! Het werkt zo gewoon niet. Je hebt nu eenmaal ochtend en avondmensen en helaas is de maatschappij ingericht alleen op ochtendmensen. En nee, dat kun je niet trainen. Gewoon niet. Gelukkig komt er weer langzaam meer flexibiliteit tov werktijden, maar in veel banen werkt het gewoon zo niet.
Geloof niet alles wat je denkt.
Alle reacties Link kopieren
Mius schreef:
08-01-2022 18:56
Ja hier zit ik zelf nu ook aan te denken. Heb je hier ervaring mee zo'n wake up light?

Een wake up light is iets heel anders dan een daglichtlamp.
Alle reacties Link kopieren
doornroosje9 schreef:
08-01-2022 19:13
Yep, ik gebruik al jaren een daglichtlamp, mijn man ook. Helpt echt tegen een winterdip en om wakker te worden.
Hoe gebruik je die lamp dan ? En helpt het echt om je ritme naar voren te halen?
En welke lamp gebruik je dan?
pippo4321 wijzigde dit bericht op 08-01-2022 20:09
0.50% gewijzigd
Er zit volgens mij ook nog verschil ik een daglichtlamp en wake up ligt zie ik nu. Zo'n wakeup light vind ik dan nog wel het proberen waard.

Dat ritme wat ik in de vakantie heb werkt ook alleen als ik echt de hele dag actief ben (fietsvakanties) en in een tent slaap. Bij autovakanties en hotels niet werkt het niet.
Mius schreef:
08-01-2022 18:56
Ja hier zit ik zelf nu ook aan te denken. Heb je hier ervaring mee zo'n wake up light?
Ja, heel fijn wakker worden. En daarna in de winter nog een daglichtlamp: nog meer licht. Het helpt mij door mijn winterdepressie. Maar ik ben geen avondmens, dus ik weet niet of het daar ook iets voor doet, dat is een gok.
Alle reacties Link kopieren
Mius schreef:
08-01-2022 19:20
Er zit volgens mij ook nog verschil ik een daglichtlamp en wake up ligt zie ik nu. Zo'n wakeup light vind ik dan nog wel het proberen waard.

Dat ritme wat ik in de vakantie heb werkt ook alleen als ik echt de hele dag actief ben (fietsvakanties) en in een tent slaap. Bij autovakanties en hotels niet werkt het niet.

Een wake up light doet alleen niks met je ritme. Die zorgt er alleen voor dat je zachter en langzamer uit je slaap gehaald wordt, door een zonsopgang na te bootsen. En je dus niet uit een diepe slaap gehaald wordt door een rotgeluid.
Overigens doet dat bij mij niks, ik word niet wakker van het licht. Ik vind het wel handig dat het licht al aan is als ik uiteindelijk van een paar andere wekkers wakker word ;-D Maar dat is niet het idee van zo'n dure wekker natuurlijk.
Ik denk dat mijn ritme inderdaad ook een kwestie van accepteren is zoals anderen ook al noemden.
Wellicht helpt geleiderlijker wakker worden icm. met nagebootst zonlicht dan wel iets op mijn ochtendhumeur wat dragelijker te maken.
Alle reacties Link kopieren
Mius schreef:
08-01-2022 19:32
Ik denk dat mijn ritme inderdaad ook een kwestie van accepteren is zoals anderen ook al noemden.
Wellicht helpt geleiderlijker wakker worden icm. met nagebootst zonlicht dan wel iets op mijn ochtendhumeur wat dragelijker te maken.

Als het echt DSPS is, kan je daar nog wel wat mee hoor. Misschien niet dat het helemaal normaal zal worden, maar wel ruimte voor verbetering met behandeling (melatonine, lichttherapie, chronotherapie).
Ik zou het wel de moeite waard vinden om op z’n minst te laten onderzoeken door een slaapcentrum (melatoninecurve).
Mius schreef:
08-01-2022 19:32
Ik denk dat mijn ritme inderdaad ook een kwestie van accepteren is zoals anderen ook al noemden.
Dat is niet het enige wat genoemd wordt :-D
Je wil de status quo behouden?
Alle reacties Link kopieren
Pippo4321 schreef:
08-01-2022 19:19
Hoe genr uik je die lamp dan ? En helpt het echt om je ritme naar voren te halen?
En welke lamp gebruik je dan?
Nee, je ritme naar voren halen helpt niet bij mij. Het wordt meer gebruikt voor een winterdip en meer energie te hebben.
Life is short. Eat dessert first.
OohBoy schreef:
08-01-2022 19:41
Als het echt DSPS is, kan je daar nog wel wat mee hoor. Misschien niet dat het helemaal normaal zal worden, maar wel ruimte voor verbetering met behandeling (melatonine, lichttherapie, chronotherapie).
Ik zou het wel de moeite waard vinden om op z’n minst te laten onderzoeken door een slaapcentrum (melatoninecurve).
Dit doet me denken aan die keer dat ik vroeger met mijn moeder bij de huisarts was geweest voor het in slaapvallen.
Ik mocht melatonine gaan proberen, in mijn herinnering waren het pilletjes van 1 mg maar mocht ik er wel een flink aantal nemen. Hoeveel weet ik niet meer maar in herinner me dat ik ze aan het tellen was op tafel. Na een tijdje proberen hielp het niks.

Mijn moeder had uit 'wanhoop' een grote edelsteen(?) een keer gekocht op vakantie. Waarbij een bordje stond dat het hielp om in slaap te vallen als je die onder je bed legde.
Alle reacties Link kopieren
xynix schreef:
08-01-2022 19:24
Ja, heel fijn wakker worden. En daarna in de winter nog een daglichtlamp: nog meer licht. Het helpt mij door mijn winterdepressie. Maar ik ben geen avondmens, dus ik weet niet of het daar ook iets voor doet, dat is een gok.
Hoe gebruik je deze lamp? Ik merk dat ik de laatste jaren in de winter ook behoorlijk dip.
Wil het ook gaan proberen op een ander jaar.
Nu te laat mee denk ik.
Pippo4321 schreef:
08-01-2022 20:22
Hoe gebruik je deze lamp? Ik merk dat ik de laatste jaren in de winter ook behoorlijk dip.
Wil het ook gaan proberen op een ander jaar.
Nu te laat mee denk ik.
Starten kan altijd.
Gewoon bij het opstaan een half uur in die lamp kijken.
Alle reacties Link kopieren
Mius schreef:
08-01-2022 19:57
Dit doet me denken aan die keer dat ik vroeger met mijn moeder bij de huisarts was geweest voor het in slaapvallen.
Ik mocht melatonine gaan proberen, in mijn herinnering waren het pilletjes van 1 mg maar mocht ik er wel een flink aantal nemen. Hoeveel weet ik niet meer maar in herinner me dat ik ze aan het tellen was op tafel. Na een tijdje proberen hielp het niks.

Mijn moeder had uit 'wanhoop' een grote edelsteen(?) een keer gekocht op vakantie. Waarbij een bordje stond dat het hielp om in slaap te vallen als je die onder je bed legde.

Melatonine is geen slaapmiddel. Dat moet je op vaste tijden gebruiken in combinatie met een strak ritme, en ik zou dat dus ook zeker niet op eigen houtje gaan doen, maar alleen in overleg met een specialist (ook niet de huisarts).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven