Gezondheid alle pijlers

Mijn biologische klok past niet in deze maatschappij

08-01-2022 16:15 133 berichten
Al van jongs af aan heb ik een lastig slaap-waak ritme.
Op basisschool leeftijd lag ik vroeg in bed zoals het gemiddelde kind, maar lag ik wakker tot een uur of 3/ 4 's nachts. Ik was gewoon niet moe, wanneer ik geen wekker zette bleef ik tot een uur of 11/12 'uitslapen'.

Op de middelbare school was dit net zo, alleen toen had ik wat meer regie over het naar bed gaan. Ik mocht zelf bepalen wanneer ik ging, waardoor ik minder lang wakker lag in bed. Echter nog steeds viel ik pas halverwege de nacht in slaap. Ik had moeite om mijn bed uit te komen, waardoor ik regelmatig te laat kwam.

Mijn bijbaantje in de horeca vond ik toen ideaal, ik functioneerde het beste op die tijden en kon doorgaan tot middernacht.
Echter wilde ik niet mijn hele leven in de horeca werken en vond ik het fysiek te zwaar.

Op dit moment volg ik een hbo studie en ben ik halverwege de 20. En wat vind ik het moeilijk om mij in het ritme van de maatschappij te schikken. Ik volg stages waarbij ik om 6.30 mijn bed uit moet, omdat ik een hekel heb aan te laat komen kan ik mijzelf gelukkig eruit slepen. Maar ik ben dan gigantisch chagrijnig, ik probeer de avonden ervoor op tijd in bed te liggen, maar kan de slaap gewoon niet vatten.

Nu heb ik kerstvakantie en heb ik mijn ritme op zijn beloop gelaten. Ik ga om 3 of 4 uur s'nachts naar bed en wordt om 11/12 uur wakker. Ik ben voor mijn gevoel veel productiever en vrolijker. Maar ik kijk ook enorm op tegen het ritme waarin ik mijzelf straks weer moet forceren.

Enige momenten waarin ik voor mijn gevoel wel een 'normaal' ritme heb is wanneer ik ga kamperen/hiken/fietsvakantie. Ik ben dan de hele dag buiten in de natuur fietsen en eten. En s'avonds op van de energie die ik die dag opgemaakt heb waardoor ik om 10 uur in mijn tentje lig. Om 5/6 uur wordt ik dan wakker van de zon.

Helaas kan ik niet fulltime kamperen en zal ik toch in deze maatschappij moeten functioneren. Ik ben opzoek naar tips hoe ik mij hier het beste in kan 'schikken', zijn er mensen die zich hierin herkennen? Hoe lossen je dit op, heb je tips?

Ik probeer al zoveel mogelijk digitale aspecten te vermijden, maar voor mijn studie zit ik veel achter de computer. 's Avonds pak ik nu een leesboek in plaats van mijn telefoon.
Ik heb mij nu ook laten inspireren door de Wim Hof methode en zit er over na te denken om 's ochtends dan maar een ijskoude douche te gaan nemen in de hoop dat dat helpt, maar daar voel ik nu nog wel wat weerstand tegen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dat ook... Ik heb daarom jarenlang in de zorg bijna alleen maar avond- en nachtdiensten gewerkt.

Inmiddels heb ik een andere baan waar ik mijn eigen werktijden in kan delen.

Een gewone 9-5 baan ga ik nooit meer doen. Die werktijden zijn niks voor mij.
.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook veel meer een avond/nachtmens, als ik met niets of niemand rekening hoef te houden zit ik ook rustig tot diep in de nacht op en blijf ik 's morgens heel lang liggen. Sinds ik kinderen heb kan dat niet meer zomaar, maar ik blijf het lastig vinden, op tijd naar bed en vroeg opstaan.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Oh herkenbaar, ik slaap ook niet voor 02.00. Vroege diensten vind ik een ongelofelijk zware opgave. Als ik dan eenmaal aan het werk ben gaat het prima, ik functioneer wel goed op weinig slaap. Maar de ochtend, het opstaan om 06.45. VRE SE LIJK. Hoe vroeg ik de avond er voor ook ga liggen.
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar. Vind het ook altijd heel irritant wanneer mensen zeggen 'dat kun je trainen, als je het een paar maanden doet gaat het vanzelf en heb je geen wekker meer nodig'. Nee, zou leuk zijn, maar nee. Heb zelf geen tips, want ook nog niet gevonden wat voor mij nou echt werkt.
Alle reacties Link kopieren
Niet handig dat je het ritme in de kerstvakantie hebt los gelaten.

Nu moet je biologische klok zich weer helmaal resetten als school / stage weer beginnen.

Je schrijft dat je op fietsvakantie aan het einde van de dag wel moe bent.. kun je niet wat meer lichamelijke bezigheden inplannen?

Liefst sporten en anders neem je wat vaker de trap of ga een extra rondje met de stofzuiger door het huis.

Sporten overigens niet ye last op de avond doen.

Heb je al geprobeerd om ontspanningsoefeningen te doen voor het slapen gaan?
Alle reacties Link kopieren
Drastische maatregel ga emigreren naar een land waar de tijdzone beter aansluit op je biologische klok.
Ja, het blijft een worsteling. Ik zal nooit goed functioneren vroeg op de ochtend. En als ik naar mijn vader kijk, die zijn hele leven een nachtmens is geweest, dan blijft dit zo.

Ooit weleens de fout gemaakt om bijvoorbeeld voor een citytrip een lekker vroege vlucht te nemen, zodat je bij aankomst veel aan je dag hebt. Vervolgens het hele weekend uit het lood geslagen en doodmoe.

Ik heb wel een reguliere kantoorbaan, maar ik werk wel met veel tijdzones, waardoor vaak de nadruk meer op einde dag ligt. Dus ik begin nooit supervroeg, beetje zo vanaf 9:30u. Dat gaat. Maar mijn beste momenten zijn vanaf 22-23u. Ongeacht wanneer ik opsta. Thuiswerken maakt het allemaal veel draaglijker! Ik doe soms even een power nap.

Om diezelfde reden kan ik ook absoluut niet ontbijten. Ik heb echt eerst een paar uur nodig voor mijn lichaam op gang is. Mijn motor moet draaien voor ik kan eten.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 08-01-2022 16:40
13.21% gewijzigd
Ook hier herkenbaar, ik denk dat het ook wel een verschil maakt of je je werk/stage heel leuk vindt en het dus niet erg vindt om vroeg op te staan. Ik vond naar mijn stage waarbij ik om 7 uur op moest minder erg dan mijn werk waarbij om 8 uur de wekker ging.
Ik weet dat het niet handig is dat ik het ritme heb losgelaten. Ik wilde graag een ontspannen vakantie en daarin ook productief kunnen studeren, vandaar dat ik het ook heb losgelaten.
Het zal nu in de eerste week even weer extra zwaar worden.

Ik zal inderdaad wellicht wat meer lichaamsbeweging in mijn dag moeten implementeren. Dat vind ik nu nog lastig, omdat ik lang en veel aan het studeren ben. Een uurtje of 2 wandelen helpt dan niet om mij vermoeid te maken aan het einde van de dag. Het liefst ga ik een flink stuk actief fietsen wanneer ik de tijd heb.

Ik heb de headspace afleveringen van netflix geprobeerd voor het slapen gaan, en ook een "spijkermatje" uitgeprobeerd. Ik wordt er wel ontspannen van, maar niet moe.

Ik hoop ook na mijn opleiding een baan te kunnen vinden wat past bij mijn ritme of waarin je je eigen tijden mag inplannen.
Starkid schreef:
08-01-2022 16:33
Herkenbaar. Vind het ook altijd heel irritant wanneer mensen zeggen 'dat kun je trainen, als je het een paar maanden doet gaat het vanzelf en heb je geen wekker meer nodig'. Nee, zou leuk zijn, maar nee. Heb zelf geen tips, want ook nog niet gevonden wat voor mij nou echt werkt.
Nee, wat een flauwekul. Ik heb verdorie al bijna 20 jaar een kantoorbaan. Het went nooit.
happyface97 schreef:
08-01-2022 16:40
Ook hier herkenbaar, ik denk dat het ook wel een verschil maakt of je je werk/stage heel leuk vindt en het dus niet erg vindt om vroeg op te staan. Ik vond naar mijn stage waarbij ik om 7 uur op moest minder erg dan mijn werk waarbij om 8 uur de wekker ging.
Dat is ook herkenbaar, ik vind mijn stage niet heel erg leuk en passend voor mij. Maar zal het wel moeten volbrengen tot aan het einde van het jaar. Ik ben nu ook opzoek naar een passendere stage voor volgend jaar.

Dat verhuizen naar een andere tijdzone is iets waar mijn vriend en ik ook werkelijk over na denken. Wij hebben beide dit ritme van 's nachts leven. Een normale tijd voor ons om avond te eten is dan ook tussen 20:00 en 22:00uur.
Ik heb in verschillende tijdzones gewoond, maar ik ben ook daar dan een nachtmens.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er mij bij neergelegd dat ik 2 ritmes heb per week.

En dat ik op werkdagen te weinig slaap.

Ik ben een nachtmens. Punt.
Ik lig dus op vrije dagen niet voor 3 à 4u in bed.

(En uit bed tegen 13 of later.)

Als ik de volgende dag moet werken doe ik een poging om tegen 1 à 2 naar bed te gaan, maar de helft van de tijd is het in no time nog 2u30 of later.

Dan vermoord ik de wekker om half 8.
Man weet dat hij dan uit de buurt moet blijven als hij niet wil kennismaken met mijn ochtend- (voor mij eerder nacht-)humeur.

Ontbijten daar doe ik niet aan.
Om half 8 gaat de wekker, om 5 voor 8 ren ik de deur uit naar mijn bus.
Slaap is me heiliger dan veel tijd verdoen met ontbijt en gepruts in huis 's ochtends.


En jep, ook op niet-werkdagen gaat de wekker.
Ik word namelijk ook niet uit mezelf wakker. Of pas tegen 19u 's avonds :-).
Werkt niet erg handig met de medicatie die ik standaard om 13u (en om 1u) moet slikken.


Ik begin overigens standaard - gelijk welke dag - te koken rond 21u.
Om 18u heb ik écht geen honger.
Uit beleefdheid zal ik op een feestje wel mee-eten, maar het is toch écht véél te vroeg.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
Herkenning hier.

Ik vind het trouwens helemaal niet stom dat je het hebt losgelaten in de kerstvakantie. Heb ook lang geprobeerd om ritme vast te houden in vakantie, maar mijn ervaring is als je ècht een avondmens bent, dit niet verandert. Dus elke dag is dan opnieuw vervelend en niet minder vervelend omdat je het al maanden doet. Uiteindelijk had ik veeeel liever een paar dagen in mijn eigen ritme en daarna weer aanpassen.
Was dan na weekend/vakantie, niet moeilijker om mezelf aan te passen dan anders. Dus liever 6 dagen fijn en 1 dag kut, dan 7 dagen kut.
Precies, om nou je hele leven je beste momenten op te geven vind ik een te hoge prijs. In vakanties laat ik doordeweekse ritmes ook volledig los. Heerlijk! Genoeg tijd gedurende de dagelijkse sleur om er weer in te komen.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 08-01-2022 16:58
21.76% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Spoken schreef:
08-01-2022 16:52
Herkenning hier.

Ik vind het trouwens helemaal niet stom dat je het hebt losgelaten in de kerstvakantie. Heb ook lang geprobeerd om ritme vast te houden in vakantie, maar mijn ervaring is als je ècht een avondmens bent, dit niet verandert. Dus elke dag is dan opnieuw vervelend en niet minder vervelend omdat je het al maanden doet. Uiteindelijk had ik veeeel liever een paar dagen in mijn eigen ritme en daarna weer aanpassen.
Was dan na weekend/vakantie, niet moeilijker om mezelf aan te passen dan anders. Dus liever 6 dagen fijn en 1 dag kut, dan 7 dagen kut.
Ja precies. Ik ben in de kerstvakantie ook veel langer opgebleven dan thuis en heb ook langer uitgeslapen, de kinderen slapen zelf ook uit of zijn in de ochtend aan het relaxen. Ik geniet er gewoon van om 's avonds laat nog op te zijn, rustig muziek te luisteren, enzovoort, en uit kunnen slapen vind ik ook echt lekker. Het kost me dan misschien weer een paar dagen om in het andere ritme te komen, maar dat heb ik er wel voor over.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Wat fijn dat er zoveel herkenbaarheid is, en tegelijkertijd natuurlijk ook heel erg vervelend voor de mensen die net als ik hier last van hebben.

Het zit hem bij mij vooral in het accepteren ervan. Ik vind het moeilijk te accepteren dat dit nu eenmaal mijn ritme is.
Ik zie er bijvoorbeeld nu al tegenop dat ik over een week weer om 6:30uur moet opstaan.
Alle reacties Link kopieren
Lorem_Ipsum schreef:
08-01-2022 16:45
Ik heb in verschillende tijdzones gewoond, maar ik ben ook daar dan een nachtmens.
Dit lijkt mij ook altijd (dat tijdzone niet uitmaakt), omdat ik denk dat je bio klok juist kijkt naar welk punt vd dag het is en niet hoe laat. Dus avond=wakker en niet een interne klok die hetzelfde blijft doorlopen terwijl je zelf door de tijdzones reist.
Susan schreef:
08-01-2022 16:57
Ja precies. Ik ben in de kerstvakantie ook veel langer opgebleven dan thuis en heb ook langer uitgeslapen, de kinderen slapen zelf ook uit of zijn in de ochtend aan het relaxen. Ik geniet er gewoon van om 's avonds laat nog op te zijn, rustig muziek te luisteren, enzovoort, en uit kunnen slapen vind ik ook echt lekker. Het kost me dan misschien weer een paar dagen om in het andere ritme te komen, maar dat heb ik er wel voor over.
Ja ik vind het ook heerlijk om 's nachts aan de slag te gaan met van alles. Ik begin dan soms zin te krijgen om het hele huis om te gooien, meubels te verplaatsen en schoon te maken. Maar moet altijd rekening houden met de buren, aangezien ik in een flat woon.

De nacht heeft voor mij ook iets 'magisch' en 'rustigs'.
In de zomer gaan mijn vriend en ik regelmatig 's nachts wandelingen maken. Ik geniet dan intens van de duisternis, de rust, de nachtgeluiden en de stilte en leegte op straat.
Alle reacties Link kopieren
Spoken schreef:
08-01-2022 16:59
Dit lijkt mij ook altijd (dat tijdzone niet uitmaakt), omdat ik denk dat je bio klok juist kijkt naar welk punt vd dag het is en niet hoe laat. Dus avond=wakker en niet een interne klok die hetzelfde blijft doorlopen terwijl je zelf door de tijdzones reist.
Het kan best een paar dagen of paar weken goed gaan.
Maar na een tijd ga je toch écht gewoon weer naar je oude ritme.

Hoogstens kan je pakweg naar Spanje waar de mensen veel meer 's avonds leven :-).
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
Dit klinkt alsof het meer is dan ‘gewoon’ een avondmens zijn.
Hier als eens van gehoord? https://slaapcentrum.slingeland.nl/kenn ... 37/861/863
Alle reacties Link kopieren
Mius schreef:
08-01-2022 16:59
Wat fijn dat er zoveel herkenbaarheid is, en tegelijkertijd natuurlijk ook heel erg vervelend voor de mensen die net als ik hier last van hebben.

Het zit hem bij mij vooral in het accepteren ervan. Ik vind het moeilijk te accepteren dat dit nu eenmaal mijn ritme is.
Ik zie er bijvoorbeeld nu al tegenop dat ik over een week weer om 6:30uur moet opstaan.
Ja dat is lastig, dat je nu aan die tijden vast zit. Misschien helpt het om te bedenken dat het niet voor altijd zo hoeft te blijven. Je kan voor jezelf als harde eis stellen dat je een baan vindt met goede of eigen tijden.
Hopelijk kan dat met je vak, maar zelfs als niet, dan heb je nog steeds een mogelijkheid ander werk te zoeken natuurlijk.
Herkenbaar. Mijn natuurlijke ritme is om 4-5 slapen en rond 11 weer op. De vakanties vind ik heerlijk, omdat ik dan mijn ritme kan leven en me veel fitter voel.
Ik slaap met slaapmedicatie en discipline van vaste tijd naar bed. Opstaan is een hel. Voor echt iets leuks kost het minder moeite, maar ook dan voelt het nog steeds als opstaan uit de dood.
Spoken schreef:
08-01-2022 17:02
Ja dat is lastig, dat je nu aan die tijden vast zit. Misschien helpt het om te bedenken dat het niet voor altijd zo hoeft te blijven. Je kan voor jezelf als harde eis stellen dat je een baan vindt met goede of eigen tijden.
Hopelijk kan dat met je vak, maar zelfs als niet, dan heb je nog steeds een mogelijkheid ander werk te zoeken natuurlijk.
Wat zou aansluiten bij deze tijden? En hoe sluit dat weer aan bij een sociaal leven?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven