kabinet wil kinderopvang versoberen.

22-04-2008 20:00 213 berichten
Alle reacties Link kopieren
Kabinet wil kinderopvang versoberen

Uitgegeven: 22 april 2008 19:52

Laatst gewijzigd: 22 april 2008 19:53



DEN HAAG - Het kabinet zal vrijdag waarschijnlijk besluiten om de regeling voor kinderopvang op een aantal punten te versoberen. Dat is nodig om de kosten ervan in de hand te houden.



Voor dit jaar dreigt een overschrijding van het budget van circa een half miljard euro. De kinderopvang kost in totaal 2 miljard per jaar.



Extra geld



Minister Wouter Bos van Financiën heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs, die verantwoordelijk is voor de kinderopvang, duidelijk gemaakt dat ze geen extra geld van hem hoeft te verwachten. Dijksma moet de oplopende kosten bestrijden door de regeling aan te passen.



Gastouderbureautjes



Bos zei vorige week dat er mogelijk oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van kinderopvangsubsidie via de gastoudersbureautjes. Hierin zou Dijksma het mes kunnen zetten.



Ook overweegt het kabinet de bijdrage die gezinnen met hogere inkomens ontvangen voor kinderopvang te beperken.



Dat zou ook mooi zijn zeg. Eerst vrouwen stimuleren om meer te gaan werken, en vervolgens weer het mes zetten in de kinderopvangsubsidie omdat je als gezin door dat meer werken tot een hogere inkomensgroep behoort!



Alle reacties Link kopieren
Dhelia schreef op 23 april 2008 @ 13:05:

[...]





Niet off topic, want alles wat de overheid met de afschaffing van de aanrechtsubsidie verdient, kan ten goede komen aan de kinderopvang en vermindert dus de noodzaak tot versobering.



Ja, zo ken ik er nog wel een paar: zullen we de kinderbijslag dan ook maar opheffen? Kan ook prima ten goede komen aan de kinderopvang.





De heffingskorting is een bedrag dat ik in mindering kan brengen op mijn inkomsten. Als ik niet werk en dus geen inkomstenbelasting afdraag, heb ik dus ook geen recht op die mindering. Lijkt me logisch. Alleen is het nu zo vreemd geregeld dat ik, als ik niet werk, die mindering-op-wat-ik-niet-betaal, kan overdragen aan mijn partner, die daarmee twee keer kan minderen. Nogal krom. Ik werk dan immers niet, dus betaal geen inkomstenbelasting, dus heb daar ook niets op te minderen.

De heffingskorting is niet iets algemeens, het is een fenomeen uit de Inkomstenbelasting. Inkomsten. Impliceert werken. Te bizar voor woorden dat iemand die geen inkomsten heeft, wel een voordeel uit de inkomstenbelasting heeft.
Heffingskorting is ook voor als je té weinig verdient om er gebruik van te kunnen maken. Ben je het daar dan wél mee eens?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het helemaal eens om zulke vage burootjes en oppassende oma's/opa's aan te pakken die op die manier flink wat geld binnenhalen. Vooral en eerst die burootjes en dan kijken naar welke andere oppassende lieden er zijn die dubieus wat bijspijkeren.

Maar goed, probleem is een beetje dat alles de hele tijd heen en weer geschoven lijkt te worden. Eerst moet en meer geld voor uitgetrokken omdat men zoveel mogelijk ouders zo lang en veel mogelijk aan het werk willen hebben. Omdat er niet genoeg opvangmogelijkheden zijn, mogen anderen als gastouder gaan werken om de druk van de ketel te halen en nu mag de hele soep weer teruggedraaid gaan worden?



Zorg dan voor voldoende goed gecertificeerde kinderopvang, maak het betaalbaar voor iedereen die werkt en heb daarnaast goede en aanvullende regelingen voor hen die het nodig hebben vanwege wat voor omstandigheden dan ook. Het hoeft allemaal niet gratis, maar laat het wel toegankelijk zijn voor grotere en kleinere portemonees.

En zwaar belachelijk dat ouders op die manier profiteren van kinderopvangtoeslag. Ik snap niet dat mensen zich dan niet plaatsvervangend schamen voor hun handelen. Mag het nog tien keer een maas in de wet zijn, dat doe je gewoon niet. Heeft met fatsoen en nog wat dingen te maken.
Alle reacties Link kopieren
Liv schreef op 23 april 2008 @ 21:28:

[...]





Heffingskorting is ook voor als je té weinig verdient om er gebruik van te kunnen maken. Ben je het daar dan wél mee eens?


Ik in ieder geval niet. Het is een korting op de inkomstenbelasting, en dat zou het wat mij betreft ook moeten blijven; dus dat je sowieso niets krijgt uitgekeerd, maar dat je minder inkomsten belasting hoeft te betalen. Ik vind het raar dat mensen die geen inkomstenbelasting betalen dan maar geld uitgekeerd krijgen.



Helemaal eens met de laatste paar zinnen van Dhelia dus.
Dhelia schreef op 23 april 2008 @ 13:05:

[...]





Alleen is het nu zo vreemd geregeld dat ik, als ik niet werk, die mindering-op-wat-ik-niet-betaal, kan overdragen aan mijn partner, die daarmee twee keer kan minderen.


:)

Heet die heffingskorting formeel niet zelfs arbeidsheffingskorting?
Alle reacties Link kopieren
wat ik mis in de discussie (heb overigens alleen de laatste pagina gelezen) is dat als het kabinet besluit om de regeling voor kinderopvang te versoberen, dat niet strookt met het idee dat ze willen (en moeten) stimuleren dat vrouwen blijven werken. Met moeten stimuleren bedoel ik dat het nodig is dat vrouwen blijven werken, aangezien de beroepsbevolking steeds kleiner wordt. Dus slaat het nergens op. Dat ze de mazen in de wet proberen te dichten, helemaal prima. Maar er zullen altijd mazen blijven, oftewel je zult altijd het systeem kunnen oplichten. Hoe vervelend dat ook is.



Om misverstanden te voorkomen: als je thuisblijfmoeder wordt, helemaal prima, eigen keus en dat moet zeker kunnen.



Is het trouwens nu niet zo geregeld dat je altijd hiervoor moet betalen, ik bedoel een AOW-constructie?
Alle reacties Link kopieren
Lika schreef op 23 april 2008 @ 22:30:

[...]



Ik in ieder geval niet. Het is een korting op de inkomstenbelasting, en dat zou het wat mij betreft ook moeten blijven; dus dat je sowieso niets krijgt uitgekeerd, maar dat je minder inkomsten belasting hoeft te betalen. Ik vind het raar dat mensen die geen inkomstenbelasting betalen dan maar geld uitgekeerd krijgen.



Helemaal eens met de laatste paar zinnen van Dhelia dus.
Ik heb het over WEINIG werken, niet over NIET werken. (daar reageer jij althans op, op dat stukje). Als je weinig werkt, betaal je ook belasting. Maar soms is dat zo weinig dat je niet volledig kan profiteren van dat belastingvoordeel. vroeger mocht je dat overhevelen, tegenwoordig krijg je dat zelf. OOK als je werk (maar heel weinig verdient)
Alle reacties Link kopieren
Oei, hier iemand die haar moeder dus via een gastouderbureau inhuurt om 1 dag per week voor haar 2 kinderen te zorgen.

Mijn moeder doet keurig EHBO, er vind een risico-inventarisatie plaats etc, maar het is overigens natuurlijk toch wel heel anders dan een kdv (waar mijn kinderen ook anderhalve dag naar toe gaan).



Ik vind het wel erg belangrijk dat er bepaalde veiligheideisen zitten aan de gastouderopvang (en die zijn bij het bureau waarmee ik in zee ben gegaan op goed niveau).



Daarnaast heeft de overheid met kinderopvang alleen het doel 'opvang bieden' zodat ouders kunnen werken.

Kinderopvang wordt eigenlijk niet gezien en weinig gestimuleerd als een ontwikkelinggerichte pre-school (wat ik persoonlijk een gemiste kans vind) en hierdoor voel ik me niet schuldig hoor en ook geen oplichter.

Ik heb opvang voor mijn kinderen waar ik me goed bij voel, dus ik werk en dan is de overheid ook weer blij en verder haalt mijn moeder de reiskosten en iets extra's er uit en spelen wij zelf quitte.



Volgens mij zijn er door het toegankelijk en betaalbaar maken van de kinderopvang wel meer ouders gaan werken, maar of er daadwerkelijk ook meer opa's en oma's zijn gaan oppassen, dat vraag ik me wel af. Nu krijgen ze er alleen een zakcentje ervoor.
Alle reacties Link kopieren
Dhelia schreef op 23 april 2008 @ 12:14:

[...]





Ik krijg 'm omdat ik werk. Dat is heel wat anders dan 'm krijgen PUNT. Ik vind het waanzin om iemand een toeslag te moeten geven omdat die persoon thuis zit.




Pff, reageer ik toch weer uit ergenis opgewekt door ongekende arrogantie. Ik slik de vorige tekst maar weer in.



PUNT enzo 8-P
Dhelia schreef op 23 april 2008 @ 11:45:

[...]





Dat was eerst ook mijn idee, maar ik ben daar eigenlijk weer wat van terug aan het komen. Omdat ik het idee heb dat 'gratis' en 'kwaliteit' niet zo goed samengaan. Ik heb liever een kwalitatief hoogstaande kinderopvang waarvoor ik moet betalen, dan een gratis opvang die neerkomt op een soort parkeerplek voor kinderen.




Maar ik neem aan dat jij de "gratis basisschool" toch óók vertrouwt en er van uit gaat dat de kwaliteit op peil is ? Of gaat jouw kind naar een particuliere basisschool ? Dan houd ik hier natuurlijk mijn mond, maar hoop ik dat die basisschool dan in elk geval goed is. In het "Anderwijs-systeem" hadden Moppeman en ik in elk geval nooit vertrouwen.



Ik betaal 30 euro in het jaar aan schoolgeld, sinterklaas, kerst en schoolreis bij elkaar. Dus dat vind ik feitelijk gratis.



In Frankrijk en België werken veel meer vrouwen full-time, de kinderen gaan er vanaf twee jaar naar school, worden strakker afgericht dan hier, en hoe het in België is weet ik niet, maar in Frankrijk krijgen ze tussen de middag ook warm eten op school.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind de regeling die er nu is ook vrij riant. Als ik zie wat wij terugkrijgen dan snap ik ook nooit dat mensen kinderopvang duur vinden eerlijk gezegd. Als je ziet wat je er voor krijgt...



Van de week zag ik bij Kassa of Radar of zo'n programma hoe sommige gasthouderbureaus werken. Daar kunnen ze wel beginnen met geld ophalen zeg, sjemig, ik vond het echt schokkend wat die bureaus verdienen voor niets doen. Ik had zelf op het idee moeten komen om zo'n bureau te starten ;-).



Oppassende opa's en oma's mogen wat mij betreft daarvoor betaald worden. Het feit dat ze het leuk vinden om te doen vind ik geen reden om het dan ook gratis te moeten doen.

Echter, dan moeten ze ook aan de strenge regels voldoen die er gelden voor kinderdagverblijven. En dat toezicht daarop dat kost waarschijn dan weer zoveel geld dat er uiteindelijk niets bespaard wordt.
Alle reacties Link kopieren
Morrie schreef op 24 april 2008 @ 11:35:

Ik vind de regeling die er nu is ook vrij riant. Als ik zie wat wij terugkrijgen dan snap ik ook nooit dat mensen kinderopvang duur vinden eerlijk gezegd. Als je ziet wat je er voor krijgt...



Van de week zag ik bij Kassa of Radar of zo'n programma hoe sommige gasthouderbureaus werken. Daar kunnen ze wel beginnen met geld ophalen zeg, sjemig, ik vond het echt schokkend wat die bureaus verdienen voor niets doen. Ik had zelf op het idee moeten komen om zo'n bureau te starten ;-).



Oppassende opa's en oma's mogen wat mij betreft daarvoor betaald worden. Het feit dat ze het leuk vinden om te doen vind ik geen reden om het dan ook gratis te moeten doen. Echter, dan moeten ze ook aan de strenge regels voldoen die er gelden voor kinderdagverblijven. En dat toezicht daarop dat kost waarschijn dan weer zoveel geld dat er uiteindelijk niets bespaard wordt.
Niet mee eens. Je hoeft als oppassende opa en oma niet te verdienen aan je kleinkinderen en bovendien: ze hoeven het niet te doen als ze niet willen.
Mijn ouders hebben uit zichzelf aangeboden om op te passen, maar na drie jaar is de grootste "lol" er van af. Niet omdat ze hun kleinkind minder lief zijn gaan vinden, maar omdat "baby-tuttelen" overgaat in "peuter-bezighouden".

Bovendien zou hij straks naar school gaan, dus na drieëneenhalf jaar zochten we een reguliere oppasmama, die hem ook uit school kon halen (opa&oma wonen te ver weg).



We hebben nooit geld betaald aan mijn ouders, maar wel af en toe een etentje of een avondje uit cadeau gedaan. En we zijn dolblij dat Moppekind zolang extra veel kon genieten van zijn opa, je komt écht niet tussen opa&kleinzoon. :)
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 24 april 2008 @ 11:39:

[...]





Niet mee eens. Je hoeft als oppassende opa en oma niet te verdienen aan je kleinkinderen en bovendien: ze hoeven het niet te doen als ze niet willen.
Waarom niet? Tis toch ook gewoon werk voor hun? Als jij iedere week twee vaste dagen oppast (ik noem maar even wat, bedoel dus niet af en toe es oppassen), vind ik het niet meer dan normaal dat je daarvoor betaald krijgt. Dat je dat vervolgens niet kunt aftrekken van de belasting vind ik dan wel weer logisch, want ik vind dat die regeling bestemd moet zijn voor de officiele kinderopvang (zowel creches als gastouders).
Alle reacties Link kopieren
Je zegt het zelf al. Die regeling moet bestemd zijn voor officiele kinderopvang. Ik zie opa's en oma's niet als officiele kinderopvang en willen graag op kleinkinderen passen omdat ze dat zo leuk vinden. (ja, ik vind dat wel een argument). Ze hoeven niet op te passen als ze dat niet willen.
Alle reacties Link kopieren
traincha2 schreef op 24 april 2008 @ 11:39:

[...]





Niet mee eens. Je hoeft als oppassende opa en oma niet te verdienen aan je kleinkinderen en bovendien: ze hoeven het niet te doen als ze niet willen.




Nee, maar als ik niet zou willen zou ik ook niet hoeven werken, en toch doe ik het, en word ik daarvoor betaald. Het is toch niet zo dat je alleen betaald moet worden voor dingen die niet leuk zijn? Ik zie het verband niet tussen dat ze het leuk vinden en DUS niet betaald hoeven worden.



En als zij dan aan alle eisen voldoen waar een gastouder ook aan voldoet, dan kunnen ze ook in de regeling meedelen en als gastouder werken. Anders moet je gaan zeggen: een gastouder mag alleen een niet familielid zijn. Maar wat dan als het een hele goede vriendin is, of een stiefouder.
Alle reacties Link kopieren
Liv schreef op 24 april 2008 @ 08:40:

[...]





Ik heb het over WEINIG werken, niet over NIET werken. (daar reageer jij althans op, op dat stukje). Als je weinig werkt, betaal je ook belasting. Maar soms is dat zo weinig dat je niet volledig kan profiteren van dat belastingvoordeel. vroeger mocht je dat overhevelen, tegenwoordig krijg je dat zelf. OOK als je werk (maar heel weinig verdient)




Ik reageer helemaal niet op NIET werken. Voor mij maakt WEINIG of NIET werken namelijk niet uit. Ik zou het logisch vinden als je kunt profiteren van het voordeel tot zover als je inkomsten hebt, en niet verder. Dus als je weinig werkt een beetje voordeel, en als je niet werkt niet.



Even verder on topic: ik zie dat inmiddels bekend is gemaakt dat Sharon Dijksma inderdaad de toeslag voor het geld dat aan oppassende opas en omas wordt betaald af wil schaffen. Wat mij betreft terecht. Er staat alleen bij dat alleen opvang vanaf 5 kinderen nog vergoed gaat worden. Dat vind ik dan wel weer erg veel. Veel ouders kiezen juist voor een gastouder vanwegen de kleinschaligheid. Toeslag aan hogere inkomens wordt waarschijnlijk ook minder vanaf 1,5 keer modaal. Ik ben wel benieuwd hoe veel minder, maar goed, dat horen we vanzelf.
Alle reacties Link kopieren
Liv schreef op 23 april 2008 @ 21:28:

[...]





Heffingskorting is ook voor als je té weinig verdient om er gebruik van te kunnen maken. Ben je het daar dan wél mee eens?
Dan zou je belastingplicht gereduceerd moeten worden tot nul en that's it. Maar dan heb je in elk geval inkomsten en dus val je onder de inkomstenbelasting en dus heb je recht op de voordelen die de inkomstenbelasting ook kent. Geen inkomsten = geen voordelen uit de inkomstenbelasting.
Alle reacties Link kopieren
iMac schreef op 24 april 2008 @ 10:28:

[...]





Pff, reageer ik toch weer uit ergenis opgewekt door ongekende arrogantie. Ik slik de vorige tekst maar weer in.



PUNT enzo 8-P
Jammer, had graag gelezen wat er ongekend arrogant is aan het van toepassing achten van de inkomstenbelasting op inkomsten.
Liv schreef op 24 april 2008 @ 12:43:

[...]





Waarom niet? Tis toch ook gewoon werk voor hun? Als jij iedere week twee vaste dagen oppast (ik noem maar even wat, bedoel dus niet af en toe es oppassen), vind ik het niet meer dan normaal dat je daarvoor betaald krijgt. Dat je dat vervolgens niet kunt aftrekken van de belasting vind ik dan wel weer logisch, want ik vind dat die regeling bestemd moet zijn voor de officiele kinderopvang (zowel creches als gastouders).
Dat zou betekenen dat elke vorm van mantelzorg betaald zou moeten worden. Ik vind het niet meer dan normaal dat als opa's en oma's graag voor hun kleinkinderen willen zorgen ze dat gewoon doen. Zoals het al eeuwen gaat eigenlijk. Ik ga later toch ook geen geld vragen als mijn ouders hulpbehoevend zijn en ik bij moet springen?
Alle reacties Link kopieren
moppetoet schreef op 24 april 2008 @ 11:15:

[...]





Maar ik neem aan dat jij de "gratis basisschool" toch óók vertrouwt en er van uit gaat dat de kwaliteit op peil is ? Of gaat jouw kind naar een particuliere basisschool ? Dan houd ik hier natuurlijk mijn mond, maar hoop ik dat die basisschool dan in elk geval goed is. In het "Anderwijs-systeem" hadden Moppeman en ik in elk geval nooit vertrouwen.



.
Haha, om eerlijk te zijn heb ik ook niet vreselijk veel vertrouwen in de kwaliteit van het basisonderwijs, nee :-$ Maar nog minder in die Iederwijs toestand. En hier in de buurt zijn nog wel wat internationale scholen, maar die zijn peperduur en bovenal veuls te elitair.
Alle reacties Link kopieren
Laatste bericht al gelezen?
Alle reacties Link kopieren
yep Tieger, zie mijn post ;-) Ik zie trouwens wel dat ik schrijf 'vanaf 5 kinderen' terwijl in het bericht staat 'meer dan 5 kinderen' en dat aspect vind ik redelijk absurd. Kruimel gaat naar een creche en niet naar gastouders, maar ik ben wel blij dat ouders in nederland de keuze hebben. Als ze ineens de vergoeding voor kleinschalige gastouder opvang afschaffen worden de wachtlijsten bij de kdvs overigens nog langer en kun je een plek wel vergeten het eerste jaar of zo. Dat lijkt me nou ook weer niet de bedoeling van de aanpassingen!
Alle reacties Link kopieren
meave schreef op 24 april 2008 @ 21:01:

[...]





Dat zou betekenen dat elke vorm van mantelzorg betaald zou moeten worden. Ik vind het niet meer dan normaal dat als opa's en oma's graag voor hun kleinkinderen willen zorgen ze dat gewoon doen. Zoals het al eeuwen gaat eigenlijk. Ik ga later toch ook geen geld vragen als mijn ouders hulpbehoevend zijn en ik bij moet springen?
Dat vind ik toch echt heel iets anders. Dat opa en oma oppassen is toch geen mantelzorg? Ik weet niet wat de definitie van mantelzorg is dus misschien heb ik het mis.
Morrie, ik vind eigenlijk dat het allemaal niet betaald moet worden. Als je opa en oma betaalt voor het oppassen, waarom zou ik dan later niet betaald hoeven worden voor het zorgen voor mijn ouders? (Los van de term mantelzorg).
Alle reacties Link kopieren
Even een blond vraagje hoor. Maar hoeveel is anderhalf keer modaal? dat is toch niet heel riant. Volgens mij verdienen de meeste 2 verdieners dat. Dat zou betekenen dat bijna iedereen er toch op achteruit gaat.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven