Kan ik mijn dochter op dieet zetten?

21-04-2008 16:58 222 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik heb een dochter van acht jaar. Ze weegt 33 kilo. Haar BMI is 21, dat betekent dat ze te zwaar is.

Ik zie dat ze mijn figuur heeft geërfd. Eigenlijk wil ik haar mijn lijnverleden besparen en nu alvast voor haar opletten dat ze niet teveel/ongezond eet.

Wat eet ze op een dag?

's morgens een snee brood met hagelslag en een beker halfvolle melk. Op school een koekje of fruit met een pakje sap. Om twaalf uur een snee brood met vleeswaren en yoki of (light)chocomelk.

Om vier uur fruit of koek met een sapje.

Avondeten probeer ik altijd zo gezond mogelijk te houden, aardappels-vlees-groente of iets van pasta.

Daarna nog iets te drinken.

Tussendoor ongeveer twee keer een snoepje op de hele dag.

Soms een ijsje.

Zéér incidenteel chips ( 1 keer in de maand ong.) en frisdrank (1 keer per week).

Ze zit op ballet en paardrijden, verder is het niet echt een buitenkind, speelt liever binnen dan buiten.

Wat kan ik doen voor mijn dochter? Ik wil er namelijk absoluut niet de nadruk opleggen dat ze niet te dik wordt!
Alle reacties Link kopieren
Misschien wel een goed idee.

Ze gaat wel elke week naar ballet en paardrijden trouwens.



Wel gaan we over een half jaar verhuizen. We gaan bij mijn vriend wonen die een huis heeft dat gelegen is in de weilanden.

Dan moeten ze fietsend naar school (ik beloof bij deze dat ik ze niet met de auto zal brengen :-p ). Het is ongeveer één kilometer.

Dat scheelt al met het flatje waar ik nu woon en ze weinig buitenspeelmogelijkheden hebben.
Alle reacties Link kopieren
Boarn schreef op 21 april 2008 @ 22:18:

Mag ik je ook iets meegeven, iets waar je wellicht nog helemaal niet aan gedacht hebt. Als kind was ik ook behoorlijk dik, te dik en mijn moeder wilde me ook op dieet hebben. Als ik nu terug kijk naar mijn kindertijd draaide alles voor mijn gevoel om dat eten en te dik zijn. Ik zou je willen aanraden om niet continue met het eten bezig te zijn. Het is niet leuk als je kind bent en alles draait om eten, of afvallen, om "zou je dat nu wel doen", om alles dat light moet zijn, om maar 1 snoepje te mogen en je zussen 2, om calorien te tellen, om bestraffend aangekeken te worden als je eens gesnoept hebt, om de hel die "leuke kleren kopen" genoemt word......

Je dochter is vast zo veel meer dan een mollig meisje, zorg ervoor dat niet alles daar om gaat draaien. Praat met haar, vraag aan haar wat het met haar doet. Ze weet vast heel goed dat ze te dik is en zal daar vast op school mee geconfronteerd worden (kinderen zijn wat dat aangaat medeogenloos) En ze heeft ook heel goed door dat alle onderwerpen over eten heel beladen zijn of gaan worden. Laat haar weten dat ze ook gewoon perfect is zoals ze is. Dr gaat vast al heel veel om in haar koppie, probeer je niet alleen maar op haar negatieve dingen te richten. Ik heb dat als meisje gemist, alles draaide om niet eten en te dik zijn. Iedereen zag dat dikke meisje en niet Boarn en daar heb ik heel, heel lang verdriet om gehad.



Nouja, dit wilde ik je gewoon meegeven. Ik ben nu nog steeds te zwaar, maar ik voel me heel mooi en perfect. Het heeft me jaren gekost om van dat oude beeld af te komen en nu in de spiegel te kunnen kijken en van mezelf te kunnen houden, in plaats van dat stemmetje van mn moeder over mn gewicht te horen.....




Bij mij was dat vroeger ook zo, alleen wel in mindere mate. Ik wil haar dat graag besparen, maar ik wil ook dat ze niet dichtgroeit.

Bedankt voor je lieve berichtje.
Eén kilometer. Er vanuit gaand dat je op de fiets toch al snel 15-20 kilometer per uur fietst (en dan fiets je niet héél snel) is dat eeeh niet zo lang.

Ik zou me ook meer op bewegen richten, en dan niet bewegen 'voor de moet' (dus: weer of geen weer, we gáán een half uurtje zuchtend lopen buiten), maar bewegen 'voor de leuk'. Swingen in de woonkamer, in plassen stampen na een regenbui, rennen met een leenhond, hinkelen, rolschaatsen, tafeltennissen, met mooi weer juist wél lekker wandelen en op zoek naar plantjes/ vogeltjes, door de bossen banjeren in het weekend, ......



Verder die onzinnige suiker en kleurstofbevattende dranktroep de deur uit, gezonde bruine boterhammen met mager beleg (en 's ochtends een broodje hagelslag: waarom niet?), voornamelijk snoepen met lekker fruit, in het weekend één bakje chips en biscuitjes bij de thee ipv van die extreem zoete meuk.



En misschien toch contact opnemen met een diëtiste, dochterlief hoeft tenslotte het eerste gesprek in principe niet eens méé.
En natuurlijk is je dochter mooi, lief, intelligent en leuk, en dat moet je haar vooral zoveel mogelijk meegeven.

Maar ze is ook behoorlijk wat te dik voor haar leeftijd, en vetcellen worden voor een groot deel al opgebouwd in je jeugd. Ofwel: een te dikke jeugd levert een ernstig verhoogd risico op een dikke volwassenheid.

Dus als je er op een niet te beladen manier wat kilo's af kunt krijgen, gráág. Zo geef je haar een betere basis mee cq minder vetcellen.
Alle reacties Link kopieren
In de klas van zoon zitten ook best een paar te zware meisjes trouwens. Zo zonde (niet dat je er altijd iets aan kunt doen).. je dochter zal ook eerder in de puberteit komen met overgewicht.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het opvallend dat je in je lijstje die qua hoeveelheden niet veel klinken, toch veel suikers voorkomen. Het stond afgelopen week nog in de krant:

de drie redenen waarom kinderen tegenwoordig dikker worden.

De rest weet ik niet meer, had o.a. met beweging te maken. Maar wat er ook stond was dat drinken vrijwel werd vervangen door limonades/frisdranken en zuivelmomenten door zoete zuiveldranken.

Kinderen raken erg gewend aan zoete smaken en zie ze het dan nog maar eens af te leren.



Ik zou iets meer voedzaams geven, zoals een boterham ipv koekjes. En de limonades vervangen door thee of water. En de yoki of chocomelk voor karnemelk of yoghurt. Gewoon ongezoet. Langzaam opbouwen. Eerst misschien mixen met diksap en dan telkens wat minder zoet maken.



Want je dochter eet niet belachelijk veel, maar wel weinig voedzaams en teveel suikers.

Suiker wordt vet, maar dat weet je waarschijnlijk wel?
Alle reacties Link kopieren
Nou,het topic even vluchtig doorgelezen.



Beste mensen.

Zet je kinderen niet op dieet!!!



Bij echt(!!!) overgewicht kan je als verzorger zelf beslissen wat je in huis haalt en enigzins de calorie en vet-iname beinvloeden.

Maar ga daar niet zo spastisch over doen.

Meer bewegen is altijd goed.(het beste middel tegen echt overgewicht) Suikerarme dranken ook.



Verder,niet gaan klooien met de stofwisseling van jonge kinderen.

Laat ze gewoon genieten van eten. Zorg voor een normaal eetpatroon.Daar horen ook lekkere tussendoortjes bij.

Een snoepje,een bakje chips ,een ijsje,prima op zijn tijd.

Ga a.u.b geen kinderen direct naar een dieetiste slepen met een beetje overgewicht (wat geef je kinderen in vredesnaam mee?).Laat ze normaal en gezond eten,en net zo belangrijk,laat ze niet(!) hoeven nadenken over eten.



To,je kind eet te weinig.

Je kind is niet extreem dik. Niet noodzakelijk om daar verkrampt over te doen.

Je kind is in de groei.

Vaak zie je dat ze eerst in gewicht aankomen en daarna weer de lengte inschieten.Zo komt het weer in balans.Lekker laten gaan dus.

Mollige kinderen worden niet per definitie mollige pubers en ook niet mollige volwassenen.

Mijn dochter is altijd een mollig kind geweest,en in haar puberteit werd ze een slanke dame.

Ze eet als een bouwvakker,en nog steeds...een slanke dame(18)

Mijn middelste is als klein mannetje altijd een iel opdondertje gewees.Nu(11) een stevig ventje.Ik laat hem gewoon lekker(normaal) eten. We wachten de groeispurt geduldig af.

De jongste is ook een sprietje,kan alle kanten opgaan.

Kinderen groeien,daar moet je niet aan sleutelen.Soms zijn ze een tijdje ielig,soms stevig,dan weer klein,dan weer wat langer.

Let it go!!!



We hebben het hier allemaal over "gezond"eten.In mijn ogen hebben we het allemaal over "slank"eten.

Niet van toepassing op kinderen.



Ongezond is: te vaak frituren,veel vlees eten , te vet eten, te veel melkproducten, te veel suiker.

Alles waar "te"voor staat dus.

Als dat in het eetpatroon van je kind niet aan de orde is,geen noodzaak om daar wat mee te doen.



Dus to,kort samengevat.

Mijn advies,

meer brood eten. Laten genieten van eten.Lekker gaan fietsen met je dochter. Geen dieet! En maak je geen zorgen. Kijk eerst maar eens aan wat de groeispurten gaan doen.
Alle reacties Link kopieren
Tang, het mag dan 1 km zijn, maar het gaat er ook om dat je een gewoonte van bewegen creeert. Voor een kind van 8 is dat best al wat, 2 km. per dag fietsen. En daarna gaat ze het hele concept bewegen misschien wel meer waarderen of iig normaal vinden.



Verder ben ik het eens met Iry. Probeer niet te verkrampt erover te doen, dan geef je je dochter echt een negatieve boodschap over eten en haar zelfbeeld mee (ook zoals Boarn al zei).



Maar misschien is het wel goed voor jou om dat van een dietiste te horen. Dan weet je gelijk of je dochter nou écht te dik is of dat ze nog prima binnen de curves valt.
Alle reacties Link kopieren
De yoghurtdrank van de Lidl bevat nog minder vet/ calorieën dan halfvolle melk ... of zit die ook vol dingen die weer ergens anders slecht voor zijn ?

Wat ook " instinkers " kunnen zijn ; gebruik van veel jus . ( jus uit een pakje is een alternatief , of " blus " de jus met water )



Misschien zijn die snack a jacks wat ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Verder onderstreep ik de posting van Iry .
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat jouw dochter te weinig eet. Als ik dat vergelijk met mijn eigen kinderen, die hebben al gauw smorgens twee boterhammen en smiddags twee boterhammen, stuk fruit en ook een pakje melk mee. Savonds eten ze een flink bord groente en aardappelen en een stukje vees/ vis en daarna een bak vla. Snoepjes krijgen ze ook.

Ze zijn wel heel vaak na schooltijd buiten en daar aan het rennen, fietsen..Dus misschien heeft jouw dochter wat meer beweging nodig en wat meer voeding?

Groetjes,

Sanne
Nijntje, daar heb je gelijk in, het is beter dan niks.

Maar er dan ook nog bij zetten 'dat je haar vooruit dan mara niet met de auto zal brengen', de auto voor een ritje van één hele kilometer? Vind ik zelf absurd.

Misschien is dat het ook, ik ben nóóit met de auto o.i.d. naar school gegaan. Gewoon altijd lopend (basisschool, en dat was nooit ver hoor, gewoon een paar straten) of fietsend. (Middelbare school)



Iry, je kunt wel zeggen dat de dochter van TO 'niet heel dik' is, maar volgens de kinderBMI schalen valt ze onder het kopje ernstig overgewicht.



Ik denk dat dat meer aan de suikers ligt dan aan het eten zelf, want qua boterhammen is het vrij karig.
Alle reacties Link kopieren
truusRP schreef op 21 april 2008 @ 22:11:

Het is niet nodig om zo te reageren. Ik moet het allemaal eerst eens op mij laten inwerken. Ik wil best naar een diëtiste of huisarts, ik heb nooit beweerd dat ik dat niet zou willen. Ik heb alleen eerder vermeld dat ik wilde kijken wat het deed als ik al eens zou stoppen met die yoki en chocomel en voor de rest zo gezond mogelijk. Daar bedoel ik toch ook geen jaren mee?



Ik weet alleen niet hoe ik het aan moet pakken. Moet ik haar wel of niet meenemen? Zo leg ik dan toch juist de nadruk op, met alle risico's voor de toekomst?

Daar ben ik gewoon nog over aan het nadenken, niet of ik nou wel of niet zal gaan.




Ik snap niet wat je bedoelt met "zo te reageren". Ik stel een normale vraag. Ik zou gewoon een dietiste bellen voor advies, daar hoeft je dochter toch niets van te weten? Misschien eet ze wel te weinig, en dan ga je haar nog minder geven en maak je het alleen maar erger. Want ze is niet een beetje mollig maar veel te zwaar volgens de richtlijnen, en dat is gewoon ongezond. Maar een kind in de groei zelf op dieet zetten lijkt me ook niet goed. Wat is er nou tegen op een telefoontje, waarom eerst zelf nog maanden proberen (want je ziet heus geen resultaat na 2 weken)?



In mijn niet deskundige ogen eet ze te weinig brood (volgens de richtlijnen ook). Wat mij opvalt is dat als mijn kinderen 's avonds veel eten, ze weinig ontbijten. En als ze te weinig lunchen, zeuren ze alsmaar om koekjes, om gek van te worden. Als ze meer brood eten bij de lunch hebben ze veel minder behoefte aan koekjes en snoepjes. Ik zou dan ook minder en gezond avondeten geven (wat eten jullie eigenlijk zoal?) en dan 's morgens en bij de lunch meer brood. Het eten anders verdelen over de dag dus. Maar het eerste wat ik zou doen is een dietiste bellen voor een adviesgesprek.
Alle reacties Link kopieren
Ze mag niet te vaak melk ivm vroegere KMA, maar je geeft haar wel yoki en chocomel. Dat is ook van melk gemaakt, alleen zit er dan nog een bak vet en suiker bij. Dan kan je beter 3 keer melk geven. En chocomel light is dus echt nog steeds heel vet en er zit echt nog steeds heel veel suiker in.



Ik ben een tijd lang erg cola verslaafd geweest en heb mezelf gedwongen limonade te gaan drinken. Het was even wennen, maar nu taal ik niet meer naar de cola.



Als je denkt dat je kind te dik is (ik heb ook zo'n vermoeden bij mijn jongste, maar ze is pas 15 maanden en het CB zegt er niks van), ga dan gewoon eens langs een dieetiste. En je kan natuurlijk best tegen je kind zeggen dat je met de yoki en chocomel gaat stoppen en dat het voortaan limonade gaat worden. Daar zit weliswaar suiker in, maar niet zoveel als in vruchtensap, yoki en chocomel en in ieder geval geen vet.



En 's avonds lekker wandelen of fietsen samen. Moeder en dochter samen op pad. Dat is toch ook gezellig?
Alle reacties Link kopieren
nippo schreef op 21 april 2008 @ 20:31:

Ik vind dat sommige mensen hier te makkelijk over doen. Gewoon gezond eten en niet naar een dietiste vind ik wel erg voorzichtig. Dit meisje is veel te zwaar, zou 22 in plaats van 33 kilo mogen wegen. Ze weegt dus anderhalf keer zoveel als een gemiddeld gezond gewicht! En dat terwijl ze pas 8 is. Dat los je echt niet zomaar op, daar is deskundige hulp voor nodig in mijn ogen. Je legt de basis voor haar latere leven.




Ik vind niet dat er te makkelijk over wordt gedaan zo. De dochter van TO heeft overgewicht inderdaad, dit is zo'n 6kg en geen 15 of 20. Het is ongezond, ja, maar kinderen groeien, kinderen kunnen heel wat hebben en veren heel goed terug. Als TO het dieet van haar dochter aanpast op de gezonde richtlijnen en het bewegen bevordert kan dit al veel resultaat hebben.



Als ze dit zo'n 3 maanden aankijkt en er verandert niks, zou ik idd naar een dietiste gaan, absoluut. Maar je kunt heel wat oplossen met gezond eten en goed bewegen en haar kind loopt dan echt geen gevaar. Het is niet zo dat TO haar kind nu op een hongerdieet gaat zetten!!



Verder gewoon eens met wat jij ook zegt, meer (gezond) eten bij ontbijt en lunch. 1 botherham 's middags is echt wel weinig. Verder aanvullen met fruit/groente. Geen zoete drankjes enz. Gewoon gezond eten.
Alle reacties Link kopieren
er is een groot verschil tussen op dieet zetten en voedingspatroon aanpassen. Op dieet zetten is een heel slecht idee bij een kind, voedingspatroon aanpassen kan nooit kwaad.
Alle reacties Link kopieren
En ik zie niet in waarom je een dietiste niet om advies zou vragen om dat voedingspatroon op de beste manier aan te passen, zij zijn de deskundigen. Waarom zelf aankloten met misschien wel heel verkeerde ideeen en zo het probleem alleen maar groter maken, terwijl 1 telefoontje je op de goede weg kan zetten?



Er moet minstens 6 kilo af om aan de bovengrens van een gezond gewicht te zitten. Dat is echt heel veel voor een kind, daar moet je niet te makkelijk over denken. Het is zo'n 20% van haar lichaamsgewicht, en dan nog zit ze aan de bovengrens. Voor een gemiddeld volwassen persoon zou dat betekenen dat iemand van 1,75m bijna 20 kilo overgewicht heeft (dus richting 100 kilo gaat). Ten opzichte van een gemiddeld gezond gewicht (dat hoef je natuurlijk je niet perse te bereiken, maar ter illustratie) weegt dit meisje bijna 10 kilo meer, zo'n 30% van wat ze weegt, anderhalf keer te veel dus.



Juist omdat kinderen groeien zou ik deskundige hulp inschakelen. En kinderen kunnen dat veerkrachtig zijn, maar de kindertijd legt de basis voor de gezondheid in het verdere leven. En daarom vind ik overgewicht bij kinderen erger dan bij volwassenen.
Alle reacties Link kopieren
dat ben ik met je eens nippo, en ik zou zelf ook zeker in het geval van TO een dietiste om hulp en raad vragen. Waarom niet? Het gaat niet om streng zijn met eten en honger lijden en droge boterhammen eten om gewicht te verliezen, het gaat om een andere kijk op eten en tips over wat gezond eten is. En wat een kind nodig heeft op die leeftijd.
Alle reacties Link kopieren
nippo schreef op 22 april 2008 @ 10:47:

En ik zie niet in waarom je een dietiste niet om advies zou vragen om dat voedingspatroon op de beste manier aan te passen, zij zijn de deskundigen. Waarom zelf aankloten met misschien wel heel verkeerde ideeen en zo het probleem alleen maar groter maken, terwijl 1 telefoontje je op de goede weg kan zetten?



Er moet minstens 6 kilo af om aan de bovengrens van een gezond gewicht te zitten. Dat is echt heel veel voor een kind, daar moet je niet te makkelijk over denken. Het is zo'n 20% van haar lichaamsgewicht, en dan nog zit ze aan de bovengrens. Voor een gemiddeld volwassen persoon zou dat betekenen dat iemand van 1,75m bijna 20 kilo overgewicht heeft (dus richting 100 kilo gaat). Ten opzichte van een gemiddeld gezond gewicht (dat hoef je natuurlijk je niet perse te bereiken, maar ter illustratie) weegt dit meisje bijna 10 kilo meer, zo'n 30% van wat ze weegt, anderhalf keer te veel dus.



Juist omdat kinderen groeien zou ik deskundige hulp inschakelen. En kinderen kunnen dat veerkrachtig zijn, maar de kindertijd legt de basis voor de gezondheid in het verdere leven. En daarom vind ik overgewicht bij kinderen erger dan bij volwassenen.
Maar ik vind niet dat ze aan het "aankloten" is....denk dat je een eind komt met het advies van het voedingscentrum en dat de dochter van TO dan absoluut geen gevaar loopt. Advies aan een dietsite vragen kan natuurlijk helemaal geen kwaad (denk wel dat ze hetzelfde zegt als het voedingscentrum) maar ik denk niet dat er "te makkelijk" wordt gedaan als ze niet meteen naar een dietiste stapt.
Alle reacties Link kopieren
Nippo, ik denk dat je het verkeerd ziet dat er 6 kilo af moet. Ze groeit, dus als ze een gezond eetpatroon heeft trekt dat vanzelf weer bij als ze in de lengte groeit. Afvallen lijkt me een slecht idee, want daarvoor moet je op dieet. Maar ik ben met je eens dat een dietiste wél goed weet wat een verantwoord eetpatroon is. Het lijkt mij dat als TO zelf zo worstelt met haar gewicht en denkt dat yoki geen kwaad kan ze zelf ook geen idee heeft wat wel en niet gezond is.
Alle reacties Link kopieren
Eowynn zo bedoelde ik het eigenlijk ook. Met haar huidige lengte zou ze minstens 6 kilo af moeten vallen, maar uiteraard is het beter als ze gewoon groeit en ook nog een beetje afvalt ondertussen.



En voor wat betreft "meteen" naar een dietiste stappen, daar ben ik het niet mee eens. Het kind heeft al ernstig overgewicht, dus ik vind dat er hier niet bepaald sprake is van "meteen" naar een dietiste stappen. Sterker nog, ik denk dat dat beter eerder had kunnen gebeuren zodat het zo ver niet gekomen was. De adviezen van het voedingscentrum zijn algemeen en niet gericht op te dikke kinderen, een dietiste kan veel gerichtere adviezen geven. Waar komt nou toch die weerstand vandaan?
Alle reacties Link kopieren
Precies, niet afvallen, maar op gewicht blijven en in de lengte groeien.



Ik denk dat TO best al wel wat dingen heeft opgepikt nu, met name het zoete drinken.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Maar de normen van het voedingscentrum zijn erop gericht om te groeien in lengte en gewicht, dus om geen relatieve gewichtstoename te krijgen. Prima voor een gezond kind, maar dit meisje zal meer in de lengte moeten groeien dan in gewicht. En daar voldoen de normen niet voor.
Alle reacties Link kopieren
In Rotterdam is een project, het heet de Dikke Vrienden Groep. Is voor dikke kinderen die iets aan hun gewicht moeten doen. Onder begeleiding van een diëtist, een psycholoog en een fysio voor de beweging. Doel: op gewicht blijven en in de lengte groeien.



Dit meisje weegt nu 33 kg (uit mijn hoofd, weet niet meer zeker of dit klopt). Als zij gewoon 33 kg blijft voorlopig, en normaal groeit is er toch verder niets aan het handje? Op het moment dat ze een leeftijd heeft waarbij 33 kg een normaal gewicht is kan ze toch ook weer gewoon in gewicht groeien?



Afvallen voor kinderen is in mijn optiek uit den boze, behalve als we praten over kinderen van 80 kg als ze 6 zijn.



Of de normen van het VC voldoen of niet weet ik niet. Het zijn standaarden en de dochter van TO is geen standaard kind, net zoals nippo geen standaard vrouw is, en net zoals ik geen standaard vrouw ben. Iedereen is uniek, je hebt je eigen vingerafdruk en je eigen dna. Maar ergens zul je je toch op moeten baseren. En ik denk dat als de dochter van TO meer gezonde producten aangeboden zou krijgen, dus vooral brood, fruit, groente, een normale portie warm eten (inderdaad, 1 portie zoals ik hier al eerder las). Minder koekjes en gewoon water en thee en bij hoge uitzondering al dat zoete drinken, dan zal dochterlief gewoon op gewicht blijven maar wel in de lengte groeien en dus op termijn een normaal gewicht krijgen.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.
Alle reacties Link kopieren
Overigens Nippo, over je standpunt om eens met een diëtist te gaan praten ben ik het 100% eens, hoor!

Gewoon TO alleen, zonder dochter, om te leren hoe ze dochter een gezond voedingspatroon en een gezonde houding richting voeding aan kan leren.

Zo maak je er voor het kind geen issue van en verandert er langzaam maar zeker iets in de gewoonten.
Inad en ik zijn echt twee verschillende personen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven