Kind slaapt slecht en raakt daarvan in paniek

31-07-2022 17:50 107 berichten
Sinds de laatste maanden van het schooljaar slaapt mijn jongste van tien af en toe slecht. Dat uit zich vooral in 's nachts wakker worden en dan een tijd wakker liggen. Af en toe valt ze 's avonds pas laat in slaap. De afgelopen week is dat toegenomen. Ze is twee keer 's nachts een uur wakker geweest, gisteravond sliep ze uiteindelijk pas om elf uur.

Op zich geen drama, maar kind maakt zich er enorm druk over. Als ze een nacht slecht geslapen heeft, begint ze er al 's ochtends over: "Straks slaap ik vanavond weer slecht." Daar komt ze meerdere keren per dag op terug.

Als ze wakker ligt, komt ze om de tien minuten naar huilend naar me toe. Ze is dan boos en verdrietig dat ze niet kan slapen. Op deze manier is het natuurlijk bijzonder lastig om te ontspannen en in slaap te vallen.

Ik heb meerdere keren met haar besproken dat wakker liggen niet erg is en dat ze gerust van mij een tijd mag lezen. Ook probeer ik haar uit te leggen dat even wat minder slapen in de zomervakantie niet erg is. Toch was ze gisteravond helemaal over haar toeren dat ze weer wakker lag.

Oplossingen die ik geprobeerd heb:
- Het slaapritme hetzelfde houden, gewone tijd naar boven en niet voor het slapen op het scherm.
- Melatonine gebruiken. Inslapen is normaal het probleem niet (doorslapen wel), dus dat vind ik eigenlijk niet zo handig. Ik wil haar er niet teveel aan wennen.
- Pilletjes van dr vogel met valeriaan gekocht. Die hebben we gister voor het eerst gebruikt en dat was dus geen succes.

Ik reageer telkens rustig op haar. Ook als ze me drie keer op een rij wakker maakt. Wel probeer ik het wakker zijn niet te leuk te maken. In het begin probeerde ik haar af te leiden door voor te lezen, maar ik vrees dat dit er alleen maar voor zorgt dat ze telkens uit haar bed komt. En op die manier valt ze nooit in slaap. Nu geef ik alleen een kus en ga ik weer weg.
(Net zoals je bij een peuter zou doen).

Het niet-slapen vind ik geen drama, dat komt vast wel weer goed. Maar hoe zorg ik ervoor dat ze zich er minder op fixeert?

**Update op 27-8**
anoniem_63bbf1e807fcd wijzigde dit bericht op 27-08-2022 21:10
0.49% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat doet ze overdag? Is ze wel moe genoeg? Op school spelen ze buiten, gymen, sporten, enzovoorts. Kans dat dat nu allemaal is weggevallen.
Mijn dochter slaapt ook altijd slecht, ze kan dan ook alles uit de kast halen. Inclusief de paniek en hard huilen. Ook 10.
Meestal is het stress, wat tijdens de dag, door de week heen opbouwt.
Laatst ook drama, avonden achter elkaar, boos / huilen. Ik was er zo klaar mee en vroeg haar het zelf maar op te lossen. Alles mocht ze bedenken. Ze kwam met een half uur later naar bed. En dat werkte, ze had de regie en de boosheid was doorbroken.
Werkt ook niet altijd, soms is de truckendoos leeg, het kost me veel energie en dan ben ik er ook gewoon klaar mee.
Soms kan ze nog een beker melk krijgen.
Soms is de grens bereikt en dan zal ze er mee moeten dealen dat ze slecht slaapt.

Er speelt wel meer bij dochter, een therapeut helpt goed. Ook bij het slapen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat alle tips al gegeven zijn. Geen melatonine, wel luisterboeken. Als dit langer duurt naar de huisarts en evt een slaaponderzoek.

Bij onze zoon bleek rond die leeftijd dat hij (net als ik) Delayed Sleep Phase Syndrome heeft. Eenvoudig te verhelpen met melatonine, maar alleen na onderzoek weet je hoeveel en hoe laat je dat in moet nemen.
Mag ik even zeggen dat ik vind dat jullie allemaal zo fijn en constructief meedenken?

Wat ik ook nog een goede tip vond, is dat ik zelf elk kwartier even ga kijken. Dan hoeft ze zelf niets te doen. Want van al dat naar beneden lopen, word je niet slaperiger.

Het is jammer dat het vandaag prutweer was, maar ik ga morgen de trampoline weer schoonmaken. Heb toch het gevoel dat ze te weinig lichaamsbeweging krijgt. (Het blijkt dat mijn hartelapjes de trampo 'vies' vonden en er daarom niet meer opgingen. Maar mij even om de hogedrukspuit vragen is blijkbaar teveel werk. Haha).
Dahlia74 schreef:
31-07-2022 18:34
Ik gebruik het mantra "slaap je niet, rust je toch". Dat haalt de druk van het moeten slapen af. Uiteraard gecombineerd met rustig liggen.
Dit lijkt mij wel goed om tegen je dochter te zeggen.

Heeft ze overdag wel genoeg activitieiten waar ze moe van wordt?

Buitenlucht maakt moe was vroeger een gezegde bij ons thuis. Laat haar wat meer buitenspeen of ga een end met haar wandelen of fietsen.
Ceylon schreef:
31-07-2022 20:19
Nog een gekke tip, maar je weet maar nooit: verplaats het bed. Mijn dochter vond het altijd superleuk als we haar kamer omgooiden. Alles opgeruimd, klerenkast uitgemest, speelgoed gesorteerd, opgeruimd en uitgezocht. Bed op een ander plekje, alles schoon en fris. Ander kleurtje op de muur. Sliep ze weer als een blok.
Deden we niet elke week hoor, maar dan was ze gewoon weer helemaal happy op haar kamer.
Bed verplaatsen is geen optie. Maar andere een andere dekbedhoes wil misschien ook wel werken. Kan nooit kwaad.
Fijn dat je gestopt bent met de melatonine, ik snap niet dat dat zomaar verkocht mag worden, ik vind dat het alleen bij de apotheek verkrijgbaar zou moeten zijn.

Bij mijn zoon zet ik 's avonds soms een muziekje op, daar valt hij fijn bij in slaap. Vooorlezen doe ik ook wel. En als hij helemaal niet kan slapen, gaan we gewoon gezellig een film kijken. Komt misschien ook wel omdat ik zelf regelmatig 's nachts wakker lig: liever leuk wakker dan ellendig slapeloos.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit is zo herkenbaar voor mij. Ik heb dit gekregen toen ik een jaar of 25 was. Het slapen (of niet slapen) werd zo'n groot ding. Ik legde er zoveel druk op, het werd een obsessie. Ik zat in no-time in een vicieuze cirkel.

Neem dit serieus en ga zo snel mogelijk naar de huisarts met haar. Dit is psychisch. Ik ben toentertijd naar verschillende psychologen geweest hiervoor en wat bij mij hielp was de hulp van een psycholoog werkzaam bij ipzo. Ze zijn daar gespecialiseerd in angsten. Wat me ook hielp was dat ik per toeval een fijne huisarts trof toen mijn eigen op vakantie was. Hij heeft me een slaappil voorgeschreven (wat ik uiteraard niet voorstel om aan jouw kind te geven) om een nachtje te kunnen slapen. Daarna was er wat druk van de ketel en ging het weer ok. Ondertussen is het aardig weg, al steekt het soms nog een beetje de kop op.


Sterkte!
boerinnetje-van-buuten schreef:
31-07-2022 19:35
Dit heb ik al helemaal met haar doorlopen. We komen niet verder dan 'en dan ben ik de volgende dag mopperig'. Het komt er gewoon op neer dat ze graag haar slaap wil controleren/garanderen.
Toen ze net weer ging huilen, heb ik haar online de slaapcyclus laten zien. (Was een mooie afbeelding, dat hielp). En we hebben op spotify een ontspanningsoefening uitgezocht.

Ik denk dat er momenteel twee oorzaken voor haar zijn: haar gewone schoolritme is verstoord. En ze schiet heel voorzichtig in de puberteit. Ze heeft al een paar maanden okselhaar bijvoorbeeld.

Buiten naar de sterren kijken, is een leuk idee. Ze heeft een eigen balkon, daar kunnen we gaan staan. Lekker ook: frisse lucht. Gisteravond heb ik haar uiteindelijk onder de warme douche gezet, dat hielp ook.
Dan kun je doorvragen: waarom vind je het erg als je mopperig zou zijn (hoeft niet natuurlijk: niet iedereen wordt mopperig van 1 slechte nacht). Ben je bang dat anderen er last van hebben? Vind je van jezelf dat je niet mopperig mag zijn?

Misschien heeft ze zelf wel ideeën? Het nadeel van niet kunnen slapen en in bed blijven liggen is dat het dan echt heel lastig kan zijn om in slaap te vallen. Vandaar dat ik het had over de reset: even uit bed en even totaal wat anders doen (sterren kijken is ook een goeie).

Ze hoeft inderdaad niet een aantal keer huilend naar jou toe te komen. Geef gewoon aan dat ze rustig even wat anders mag gaan doen, maar dat ze jou niet elke keer wakker hoeft te maken. En geef ook aan dat iedereen weleens een periode slecht slaapt en dat dat heel normaal is en meestal vanzelf overgaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kan me het van vroeger ook nog wel herinneren dat ik soms echt in paniek raakte als ik niet kon slapen. Ik heb wel eens uit frustratie mijn lattenbodem gebroken omdat ik zo hard lag te woelen. Het slecht inslapen is altijd wel gebleven. Soms gaat het even wat beter, maar dan weer een tijd slecht. Ook doorslapen is geregeld een probleem. Dat komt bij ons in de familie veel voor en ik ben de enige die nog niet aan de diverse ‘pammen’ zit. Mijn kinderen hebben er ook last van, gelukkig ook niet altijd. Die heb ik wel duidelijk gemaakt dat het niet iets is om anderen over uit hun slaap te houden.
Mijn beste tip. Het is wat het is. Op een gegeven moment slaap je gewoon weer een paar nachten goed. Ik slaap bijzonder goed tussen 6 en 10 ‘s morgens, dus ik denk dat het ook wel een beetje een biologische klok dingetje is.
Wat ook kan helpen, een banaan eten. Daar zit melatonine in, maar ik denk niet in die mate dat het je complete ritme verstoort. Of warme melk, als ze dat lust.
Oja, en als laatste een opmerking: het is eigenlijk bij bijna alle mensen zo dat we in werkelijk veel minder wakker liggen dan we denken. Bij mij help een fittracker die mijn slaap meet daar wel aan mee: ik blijk toch altijd meer te slapen dan ik denk. Ik kan mij voorstellen dat het niet voor iedereen helpend is, dus een voorzichtige tip, maar ik noem hem toch even.
.
anoniem_64d8b3a64b8a0 wijzigde dit bericht op 31-07-2022 21:22
Reden: verkeerde topic
84.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Alecta schreef:
31-07-2022 21:20
Oja, en als laatste een opmerking: het is eigenlijk bij bijna alle mensen zo dat we in werkelijk veel minder wakker liggen dan we denken. Bij mij help een fittracker die mijn slaap meet daar wel aan mee: ik blijk toch altijd meer te slapen dan ik denk. Ik kan mij voorstellen dat het niet voor iedereen helpend is, dus een voorzichtige tip, maar ik noem hem toch even.
Dat zegt mijn vriend ook altijd. Dan heb ik het gevoel dat ik alle uren wel voorbij heb zien komen op de wekker, maar hij heeft me dan wel zien slapen (of horen snurken).
KamilleT schreef:
31-07-2022 21:23
Dat zegt mijn vriend ook altijd. Dan heb ik het gevoel dat ik alle uren wel voorbij heb zien komen op de wekker, maar hij heeft me dan wel zien slapen (of horen snurken).
Ik las ook ook dat dit bij slaaponderzoeken ook vrijwel altijd naar voren komt. Bijna iedereen overschat kennelijk het aantal uren dat hij/zij wakker ligt te woelen.
Dat vond ik wel een soort van geruststelling: dat het meestal minder erg is dan je zelf denkt.
KamilleT schreef:
31-07-2022 21:23
Dat zegt mijn vriend ook altijd. Dan heb ik het gevoel dat ik alle uren wel voorbij heb zien komen op de wekker, maar hij heeft me dan wel zien slapen (of horen snurken).
:-) Hoe reageer jij op zo'n opmerking? Ik zou er zo giftig van worden, net alsof je opeens wel fit en uitgerust voelt als een ander je even heeft zien slapen
boerinnetje-van-buuten schreef:
31-07-2022 19:35
Dit heb ik al helemaal met haar doorlopen. We komen niet verder dan 'en dan ben ik de volgende dag mopperig'. Het komt er gewoon op neer dat ze graag haar slaap wil controleren/garanderen.
Toen ze net weer ging huilen, heb ik haar online de slaapcyclus laten zien. (Was een mooie afbeelding, dat hielp). En we hebben op spotify een ontspanningsoefening uitgezocht.

Ik denk dat er momenteel twee oorzaken voor haar zijn: haar gewone schoolritme is verstoord. En ze schiet heel voorzichtig in de puberteit. Ze heeft al een paar maanden okselhaar bijvoorbeeld.

Buiten naar de sterren kijken, is een leuk idee. Ze heeft een eigen balkon, daar kunnen we gaan staan. Lekker ook: frisse lucht. Gisteravond heb ik haar uiteindelijk onder de warme douche gezet, dat hielp ook.
Ik zal wel ouderwets zijn, maar waarom moet ze niet gewoon op haar kamer blijven als ze niet kan slapen? Eventueel met een boekje. Op mij komt dit over alsof je het veel te leuk maakt om wakker te zijn. En je geeft het signaal dat jij wel harder gaat rennen, elke keer dat zij moeilijk doet. Luisterverhalen, op het balkon gaan staan. Hoeveel mensen vallen in slaap terwijl ze naar de sterren staan te kijken op het balkon denk je?

Ik zou een paar nachten proberen hoe het gaat als ze niet haar bed/kamer uit mag als ze wakker ligt.
Net zoals ik zelf vroeger hoorde als ik niet kon slapen: dan rust je maar uit.

En als ze overdag al begint over de nachten, dan zeg je: dat zien we dan wel.
En daarna ga je gewoon verder met dat wat je aan het doen was. Geen extra aandacht geven.
Alle reacties Link kopieren Quote
frambozentaartje schreef:
31-07-2022 21:28
:-) Hoe reageer jij op zo'n opmerking? Ik zou er zo giftig van worden, net alsof je opeens wel fit en uitgerust voelt als een ander je even heeft zien slapen
Ik vond het wel geruststellend eigenlijk. Het is wel irritant dat hij gaat liggen en binnen 5 minuten vertrokken is, maar daar kan hij niets aan doen :)
ratelslang schreef:
31-07-2022 21:29
Ik zal wel ouderwets zijn, maar waarom moet ze niet gewoon op haar kamer blijven als ze niet kan slapen? Eventueel met een boekje. Op mij komt dit over alsof je het veel te leuk maakt om wakker te zijn. En je geeft het signaal dat jij wel harder gaat rennen, elke keer dat zij moeilijk doet. Luisterverhalen, op het balkon gaan staan. Hoeveel mensen vallen in slaap terwijl ze naar de sterren staan te kijken op het balkon denk je?

Ik zou een paar nachten proberen hoe het gaat als ze niet haar bed/kamer uit mag als ze wakker ligt.
Net zoals ik zelf vroeger hoorde als ik niet kon slapen: dan rust je maar uit.

En als ze overdag al begint over de nachten, dan zeg je: dat zien we dan wel.
En daarna ga je gewoon verder met dat wat je aan het doen was. Geen extra aandacht geven.
Het is een vrij normale tip voor volwassenen (ik heb geen verstand van kinderen) om uit bed te gaan als het slapen niet lukt. Voor mij werkt het geweldig: het is even een soort van reset en het voorkomt dat je dus in bed ligt te woelen. Ik ga (of ging) vaak stomme, saaie klusjes doen, die je op routine kunt doen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je al sterrenkijkend in slaap valt, maar wel er na als je weer naar bed gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat mij en mijn dochter goed helpt (als ze gestresst is kan ze soms moeilijk in slaap komen) zijn ontspanningsverenigingen. Onze favoriet is eerst alles aanspannen. Beginnen bij de voeten, dan de ondernemen, knieën, bovenbenen, billen, als laatste het gezicht/hoofd. Dan alles even kort te gelijk aangespannen houden en in 1x loslaten. Door de spanning los te laten ontspant het lichaam. Soms herhaal ik dat een paar keer. Mijn dochter vindt het fijn als ik dan zeg wat ze moet aanspannen en wanneer loslaten (het een soort van begeleid). En haar laten voelen, dan vraag ik haar bewust te voelen hoe haar benen op het onderlaken liggen en haar dekbed bovenop haar benen drukt (of wel lichaamsdeel dan ook), haar bewust naar haar lichaam laten met haar focus en uit haar hoofd. Bij haar helpt het dus om ‘s avonds in slaap te vallen. Ze slaapt gelukkig meestal wel door. In slaap vallen gaat meestal ook goed, maar soms in drukke periodes even wat minder. Mij helpt het als ik ‘s nachts wakker word en niet meer kan slapen. Soms gaan mijn hersenen gewoon aan en dan kan ik gewoon niet meer slapen. Dan lig ik niet per se te piekeren, maar ben ik gewoon ineens echt wakker. Helpen de ontspanningsoefeningen niet dan ga ik even wat anders doen en probeer ik het later nog een keer.
KamilleT schreef:
31-07-2022 21:32
Ik vond het wel geruststellend eigenlijk. Het is wel irritant dat hij gaat liggen en binnen 5 minuten vertrokken is, maar daar kan hij niets aan doen :)
Zo'n man heb ik ook. En dan steen en been klagen als hij een keertje 2 of 3 keer wakker wordt 's nachts.
@Ratelslang: dit is nu ook wat ik toepas. Elke vijftien minuten kom ik even kijken, niet eerder. De hele trukendoos gaat nu open: ze heeft hoofdpijn, buikpijn, ze is ziek etc.
Het is nu ook een kwestie van troosten, maar niet teveel aandacht geven. Een balanceeract.
Alle reacties Link kopieren Quote
boerinnetje-van-buuten schreef:
31-07-2022 21:35
@Ratelslang: dit is nu ook wat ik toepas. Elke vijftien minuten kom ik even kijken, niet eerder. De hele trukendoos gaat nu open: ze heeft hoofdpijn, buikpijn, ze is ziek etc.
Het is nu ook een kwestie van troosten, maar niet teveel aandacht geven. Een balanceeract.
Lijkt toch of er meer aan de hand is als ze zo ermee bezig is
Alle reacties Link kopieren Quote
dannas schreef:
31-07-2022 20:19
Ik zou vooral even niet in oplossingen gaan denken want daarmee voed je met name de gedachte dat er een probleem is. En ik zou ook wat strenger reageren op het huilend uit bed komen. Je hoeft niet elke emotie van je kind serieus te nemen en 5x per uur huilend je bed uit omdat je niet kunt slapen, helpt echt niet en moet je gewoon net als bij een kleuter afkappen.

Dus: "heel vervelend als slapen ineens wat moeizamer gaat, maar dat is niet een dermate probleem dat we er 5x van gaan huilen. Vannacht als je wakker wordt, dan blijf je gewoon in bed, eventueel lees je wat of luister je naar deze ontspanningsoefeningen of denk je aan leuke dingen. En een uur wakker liggen is niks ergs aan, dat komt vanzelf wel weer goed. En met die paniekgedachten en nu al denken dat het komende nacht ook niet lukt, gaat er juist voor zorgen dat het niet lukt, dus even stoppen met dit dramatische gedrag en accepteren dat je soms even wakker bent en heus zo wel weer in slaap valt".

Echt hoor, ik zou hier juist korte metten mee maken ipv naar tig oplossingen zoeken, want daarmee voed je vooral haar drama.
Ondanks dat ik inmiddels al heel wat jaren volwassen ben en prima met mijn eigen slaapproblemen deal gaan mijn nekharen hier echt van overeind staan. Dit kind is in paniek, het is voor haar ook echt niet fijn om constant zo te huilen en overstuur te zijn. Bij paniek komt vaak een gevoel van alleen zijn kijken en dan stel je voor om het kind maar alleen te laten :facepalm: Ik kan mij dat ellendige gevoel nog zó goed herinneren en heb jaren hulp nodig gehad om van de angst om te slapen af te komen mede door zo’n reactie.

Wat bij mij hielp was om naar oplossingen te zoeken waarbij ik mij minder alleen voelde en afgeleid werd (doe ik nog steeds door middel van podcasts). Dat hield voor een tijdje in dat ik niet alleen heb geslapen om weer vertrouwen te krijgen in dat het goed ging komen. Het vertrouwen dat er iemand anders was, ook al was dat pas na een paar uur, gaf rust. Als dat lukt inderdaad bijvoorbeeld het om de vijftien minuten kijken, scheelt jullie ook gedoe met steeds meelopen met een overstuur kind. Zet ondertussen een podcast voor haar aan, of een boek, of wat dan ook.

Heel goed in ieder geval dat je niet boos wordt TO en er zo goed voor haar probeert te zijn. Ik hoop dat het slapen vannacht al beter lukt.
In het kader van de balanceeract: Je kunt misschien ook een keer haar voeten masseren? Ik probeer bij kind soms acupunctuurpunten die helpen met slapen te masseren. Je kunt masseren in het donker en zonder te praten. Een soort nabijheid geven zonder op het drama in te gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh, dit is zo herkenbaar.

Zoon 1 was op kleuterleeftijd gerust nig tegen middernacht in zijn kamer aan het spelen topfit. Hij raakte ook niet in paniek. Doorverwezen naar slaapcentrum en bleek dat hij ergens rond middernacht wat melatonine ging aanmaken en de hoeveelheid was minimaal.
Die kreeg dus melatonine tot aan zijn
vroege puberteit en toen had hij het niet meer nodig.

Zoon 3 had als kind night terrors. Dit begon in de vroege puberteit als ik het mij goed herinner.

Dochter, ouder dan jouw dochter, exact hetzelfde als jouw dochter. Niet in kunnen slapen of wakker worden en niet meer kunnen slapen. Dat begint eigenlijk pas recent wat af te nemen.

Gezien mijn ervaring met zonen kreeg ik direct verwijzing slaapcentrum. Met dochter haar slapen is niets aan de hand.
Ik zeg er wel bij dat mijn dochter ASS heeft en hierdoor soms een overvol hoofd heeft, maar zij kan zelf goed onderscheiden wanneer ze niet kan slapen door haar volle hoofd of wanneer ze 'gewoon ' niet kan slapen.
Vooral dat 'hysterische' herken ik. En ik snap het ook goed want ik ben zelf ook een slechte slaper.

Dat bed verplaatsen is een hele goede!! En kamer knus maken. Laat haar zelf meedenken. Man, hoevaak ik met dat bed heb lopen slepen 🙈

Maar je schrijft dat het sinds enkele maanden is? Hierom zou ik dan toch eerst naar de huisarts gaan en vragen voor een verwijzing naar het slaapcentrum zodat het eerst onderzocht wordt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn dochter luistert ook altijd luisterboeken tijdens het slapen, liefst laat ze die de hele nacht aan staan. Dan valt ze makkelijker weer in slaap als ze ‘s nachts wakker wordt om te plassen. Het geluid helpt haar rustig worden en doorslapen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven