Trauma na bevalling?

01-01-2008 14:57 332 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Allereerst nog de beste wensen voor 2008!



Onze dochter werd bijna 2 jaar geleden geboren. De bevalling was lang(24 uur) en zwaar. Ik wilde graag thuis bevallen, maar de ontsluiting vorderde niet. Na 20 uur weeen werd ik ingestuurd. De vliezen werden gebroken, ik kreeg pijnbestrijding en na nog 4 uren, waarvan 1,5 uur persen, een knip, de vacuumpomp, werd onze dochter geboren, helemaal gezond met alles er op en er aan.



In de toekomst willen we graag een tweede. Omdat ik momenteel overspannen/burnout ben is dit nog niet van toepassing. Een combinatie van voorgaande en een zwangerschap lijkt me in mijn situatie verre van ideaal.



Er gaat nog geen dag voorbij, zonder dat ik aan die bevalling heb gedacht. En als ik er aan terug denk, wil ik in geen 100 jaar nog een tweede kindje. Een paar maanden geleden praatte ik met iemand over mijn bevalling en ik werd er helemaal niet lekker van. Zou natuurlijk ook een gevolg kunnen zijn van mijn overspannenheid. Ik kan momenteel maar weinig spanning verdragen en ik ben snel uit balans.



Ik heb een fantastische zwangerschap gehad en een loeizware bevalling. Ik vraag me soms af of het voor mij niet een traumatische ervaring is geweest? Zijn er vrouwen die dit herkennen? Ben je uiteindelijk toch voor een tweede kindje gegaan, of nog niet? Of ben je er nog niet helemaal uit of je nog wel een kindje wil?



Als ik naar mijn dochter kijk en ervaar wat ik voor haar voel, dan zou ik graag voor haar een broertje/zusje willen, want dat lijkt me fantastisch. Maar dan zou ik nog wel een keer moeten bevallen.



Graag zou ik hierover wat ervaringen met anderen willen uitwisselen.



Groetjes, Josje
Alle reacties Link kopieren
Fleurtje, het verhaal over de anesthesisten: daar hebben ook wij jaaaaaaren voor moeten lullen etc. Gelukkig is het nu hier in elk geval goed geregeld en als ik vind dat mevrouw een ruggenprik moet krijgen, dan krijgt ze die ook.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb al regelmatig meegelezen op dit topic en gelukkig is Blumpke het er ook mee eens dat die pijn in dit opzicht geen nut meer heeft.

Trouwens als je zoveel pijn hebt tijdens de bevalling dat je er van moet kotsen en totaal niet meer kan nadenken, hoe zou je dan nog een veilige plek kunnen opzoeken...

Maargoed, ik heb mijn 2e bevalling ook als een kleine hel ervaren, puur door de pijn die ik bij 5 cm al niet meer op kon vangen. Ik denk daar nog vaak met huiveringen aan terug.

Ik geloof dat de pijngrens van iedereen verschillend is, maar ik geloof ook dat de pijn bij iedereen verschillend is. Dit ligt ook aan je lichaam. Ik heb ook een kennis die pas bij 10 cm "wat krampen" voelde en toen de vk kwam, meteen mocht gaan persen. Dan maak je mij niet wijs dat ik zo'n aansteller ben.

Ach wat is het doel van mijn verhaal eigenlijk? Ik wil alleen maar zeggen dat iedereen in deze moderne maatschappij in ieder geval recht op pijnstilling moet hebben, als men dat wil. Er zijn genoeg moderne middelen.
.
anoniem_5439 wijzigde dit bericht op 18-01-2008 13:48
Reden: laat maar, ik had niet goed gelezen...
% gewijzigd
Ik hoop ook dat mevrouw die prik krijgt als ze dat zélf vindt...
Alle reacties Link kopieren
Uiteraard. Lijkt me vrij overbodig om te zeggen. Maar ík ben degene die het ziekenhuis moet bellen en niet mevr.
Alle reacties Link kopieren
.
blumpke schreef op 18 januari 2008 @ 13:19:

Om te beginnen reageerde ik niet om dwars te liggen of een rel te beginnen of zo. Ik reageerde omdat ik het jammer vind dat mensen een trauma overhouden door onwaarheden.




Dat zegt toch ook niemand (ik niet in elk geval ;-] )



blumpke schreef op 18 januari 2008 @ 13:19:

Voor verloskundige zorg zijn er vaste bedragen per (gedeelte van) de zwangerschap, bevalling en kraambed.

Alleen in de zwangerschap is het opgesplitst in maandvakken. Zodra de bevalling begonnen is, krijgt de vk 'bevalgeld'. Dit is 1 vast bedrag. Het maakt daarbij geen verschil of de barende bij 1cm of bij 10 cm of helemaal niet wordt ingestuurd. Dit was zo'n 5 jaar geleden anders, maar is dus nu niet meer zo. En gelukkig maar (niet vanwege het geld, maar wel vanwege de tijd die je erin steekt als vk. Iemand met niet vorderende ontsluiting kost veel meer tijd en energie dan een baby 'die er zo uit valt')
Ok helder. Maar vreemd dan dat er in juli 2006 nog andere dingen gezegd werden, vooral ook omdat het in feite om drie van elkaar onafhankelijk "partijen" ging.
blumpke schreef op 18 januari 2008 @ 13:29:

En Sarah Scott, sorry voor de tikfout :s



Ok, de reden voor pijn bij een bevalling. Ik zal niet zeggen dat ie nog steeds (in deze mate) nodig is en het komt ook voort uit het jaar 0. Maar de mens is blijkbaar nog niet zo ver ge-evolueerd.

Het is namelijk zo dat bevallen alleen in een (voor de barende) veilige omgeving kan gebeuren. Voelt iemand zich niet veilig, dan wordt er adrenaline aangemaakt en dit houdt de bevalling tegen.

Een veilige plaats is een plaats in rust (kijk naar het dierenrijk, waarbij het dier zich afzondert). Als bevallen je bijv een vrolijk gevoel zou geven, dan zou je dat met anderen willen delen, wat niet bevordelijk is om een goede plaats te zoeken. Ook moet je je helemaal kunnen afzonderen (voor de endorfine die vrijkomt bij een normale bevalling, die je ahw stoned kan maken). Pijn zorgt dat je die veilige plaats wel zoekt.

In het kort gezegd; het moet dus een gevoel geven waarbij je een veilige plaats voor jou en je kind zoekt en een gevoel waar je niet omheen kunt, dat je niet kunt negeren.

Dat is dus pijn.



Ik heb dit al heel vaak uitgelegd aan mijn patienten (ja, ik ben verloskundige :)) en ik moet eerlijk zeggen dat het verhaal typen veel lastiger is dan het mondeling uitleggen.

Overigens vind ik het een lulverhaal dat pijn je band versterkt, want dat zou betekenen dat mensen met een ruggenprik minder van hun kind zouden houden.
Tsja...ben het in principe eens met wat je zegt, máár ik zou het dan niet noemen als "pijn is nodig". Want da's onzin inderdaad. Misschien eens gaan denken om het anders te zeggen? (geldt niet alleen voor jou natuurlijk ;-] )
Mette Mare schreef op 18 januari 2008 @ 13:33:

Bumpke; ik denk 'een traumatische bevalling' voor iedereen anders is.



De 1 vind het al traumatisch als je geen pijnstilling krijgt omdat je al vanaf de eerste wee hierom gilt, en de ander heeft letsel van de bevalling overgehouden en die hoor je niet.



Er is geen standaard lijstje die je kunt afvinken om te kijken of je bevalling al dan wel niet traumatisch is geweest.



Ik heb ook op de laatste bladzijde op het punt gestaan om te typen; huh? vind je dát traumatisch?? Weet je wat traumatisch is??

Maar dat deed ik niet omdat ik ook bedacht dat de één gewoon wat meer kan hebben als de ander, en dat doet niet af aan het gevoel wat de ander aan de bevalling heeft overgehouden.



Het moet geen wedstrijd zijn; mijn bevalling was erg/nee die van mij was veel erger/ neee die van mij was het ergst.



Het is gewoon naar, als je na een lange tijd nog steeds last hebt van die herinnering..
Mooi gezegd MM. Vooral je laatste zin, dát is voor mij idd het geval als je een traumatische bevalling hebt gehad. Voor mij geldt dat dus niet. Ik keek er al heel snel tegenaan als "tsja...was zwaar, blijkbaar nodig, maar ik heb nu mijn kindje, dus lekker laten gaan die bevalling". Ik begrijp heus wel dat iedereen er niet zo mee om kan gaan (gelukkig maar, dat we niet allemaal t zelfde zijn X-D ) maar ik krijg daar geen trauma van hoor. Ben ik te nuchter voor ofzo.
Alle reacties Link kopieren
Ok, daar heb je een goede (zo loop ik natuurlijk wel vaker tegen 'benamingen' aan, alleen heb je niemand om aan te vragen hoe het anders kan, aangezien we allemaal dezelfde benaming gebruiken).

Hoe zou jij het dan zeggen? Ik geloof dat ik meestal zeg dat pijn een functie heeft.
blumpke schreef op 18 januari 2008 @ 13:35:

[...]





Mee eens, hooguit als 'aankondiging' van de bevalling.

Het voordeel van niet standaard pijnstilling aanbieden is dat mensen in Nl in elk geval nog de keuze hebben om bijv thuis te bevallen. Maar ik heb ook vaak genoeg mensen juist wél aangeboden om even langs het ziekenhuis te gaan voor pijnstilling. Het ziekenhuis waar wij mee samenwerken is gelukkig vrij gemakkelijk erin (al moet je soms ook lullen als brugman) en het betekent bij ons niet direct dat de patiente naar de gyn moet.




(Sorry ik blijf quoten 8-P )



Jij begeleidt dus ook IN het ziekenhuis? Hier is dat anders. Zodra je in het ziekenhuis bevalt laat je verloskundige van de praktijk je los als patient en wordt je overgedragen aan een verloskundige van het ziekenhuis (in geval van een normale ziekenhuisbevalling) of aan een gyn (in het geval van een medisch noodzakelijke ziekenhuisbevalling).
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
Als het risico zó groot zou zijn, dan zouden er in Amerika heel wat ongelukkige kinderen geboren worden. Ik zou die cijfers wel eens willen zien.
Alle reacties Link kopieren
Dat quoten houdt het in elk geval duidelijk X-D



Ja, ik begeleid ook in het ziekenhuis. Ik zou het ook helemaal niet leuk vinden om degene waar je een band mee hebt opgebouwd over te moeten dragen aan een onbekende (wat soms natuurlijk onvermijdelijk is). Ik vind het overigens ook vreemd dat de vk van jouw praktijk niet meegaat. Heb door het hele land vroeger stage gelopen en ben dit nog niet tegengekomen.
Alle reacties Link kopieren
Even over pijnbestrijding en de gevaren ervan. Oke, je moet er niet licht over denken, want het is een medische ingreep met mogelijke gevolgen (die volgens mij overigens heel weinig voorkomen).

Maar de kindersterfte bij geboorte ligt in Nederland wel hoger dan in andere westerse landen (die meer gebruik maken van een ruggeprik). Hoe kan dat?

En verder, er is toch al een hele tijd een nieuw ongevaarlijk middeltje op de markt, dat via het infuus ingebracht word (en gedoseerd door de bevallende vrouw zelf) en de meest pijnlijke pieken van je bevalling eraf haalt? Dat had mij een hoop ellende bespaard. Het schijnt al een aantal jaren goed te werken in een paar ziekenhuizen. Waarom werken nog niet alle ziekenhuizen hiermee?

Dan nog even iets persoonlijks. Bij mijn eerste bevalling heb ik uiteindelijk wel een ruggeprik gekregen en bij mijn 2e niet. Nou, mijn herinneren aan mijn 1e bevalling zijn 10 keer mooier en ontspannender.
blumpke schreef op 18 januari 2008 @ 14:09:

Ok, daar heb je een goede (zo loop ik natuurlijk wel vaker tegen 'benamingen' aan, alleen heb je niemand om aan te vragen hoe het anders kan, aangezien we allemaal dezelfde benaming gebruiken).

Hoe zou jij het dan zeggen? Ik geloof dat ik meestal zeg dat pijn een functie heeft.




Ja dat komt ook al een stuk minder over als "tegen het verkeerde been aan schoppen". Hoe ik het anders zou zeggen? Geen idee eigenlijk, dat hoef ik namelijk niet :)

Ik zal eens nadenken hoe onze zwangerschapsgym-juf het heeft behandeld (weet ik zo uit hoofd niet meer, dement he).
Sarah Scott schreef op 18 januari 2008 @ 14:07:

[...]





Mooi gezegd MM. Vooral je laatste zin, dát is voor mij idd het geval als je een traumatische bevalling hebt gehad. Voor mij geldt dat dus niet. Ik keek er al heel snel tegenaan als "tsja...was zwaar, blijkbaar nodig, maar ik heb nu mijn kindje, dus lekker laten gaan die bevalling". Ik begrijp heus wel dat iedereen er niet zo mee om kan gaan (gelukkig maar, dat we niet allemaal t zelfde zijn X-D ) maar ik krijg daar geen trauma van hoor. Ben ik te nuchter voor ofzo.




Ik ben er ook te nuchter voor, gelukkig maar..

Bij ons is het zo dat ik nog steeds iedere dag (na een jaar) pijn (lichamelijk) heb als gevolg van de bevalling en m'n dochter ook. En al had dan ook nog eens een trauma gehad, nou dan was het hier ook maar sneu zootje geweest, haha!
Alle reacties Link kopieren
imni schreef op 18 januari 2008 @ 14:13:

Even over pijnbestrijding en de gevaren ervan. Oke, je moet er niet licht over denken, want het is een medische ingreep met mogelijke gevolgen (die volgens mij overigens heel weinig voorkomen).

Maar de kindersterfte bij geboorte ligt in Nederland wel hoger dan in andere westerse landen (die meer gebruik maken van een ruggeprik). Hoe kan dat?

En verder, er is toch al een hele tijd een nieuw ongevaarlijk middeltje op de markt, dat via het infuus ingebracht word (en gedoseerd door de bevallende vrouw zelf) en de meest pijnlijke pieken van je bevalling eraf haalt? Dat had mij een hoop ellende bespaard. Het schijnt al een aantal jaren goed te werken in een paar ziekenhuizen. Waarom werken nog niet alle ziekenhuizen hiermee?

Dan nog even iets persoonlijks. Bij mijn eerste bevalling heb ik uiteindelijk wel een ruggeprik gekregen en bij mijn 2e niet. Nou, mijn herinneren aan mijn 1e bevalling zijn 10 keer mooier en ontspannender.




Kindersterfte is in Nl hoger, omdat hier veel meer IVF ed voorkomt, hierdoor ook meer tweelingen geboren worden, wat ook een groter risico geeft. Mensen mogen er hier ook voor kiezen wanneer hun ongeboren baby niet gezond is, toch de zwangerschap uit te dragen, iets wat in Amerika ondenkbaar is. Die kindjes tellen hier ook mee en zo zijn er nog meer dingen.

En helaas is geen enkele pijnstilling risicovrij. Zeker voor een kind niet. Maar ook ik ben heel erg blij dat het bestaat.
anoniem_3928 wijzigde dit bericht op 18-01-2008 14:22
Reden: fautje
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wil nog even op Qwertu reageren.

Als jouw theorie waar zou zijn, hoe zijn al die vrouwen met een hoge pijngrens / weinig pijnlijke bevalling (evt. door pijnstilling) dan bevallen? Die baby's zijn er toch ook uitgekomen?
imni schreef op 18 januari 2008 @ 14:13:



En verder, er is toch al een hele tijd een nieuw ongevaarlijk middeltje op de markt, dat via het infuus ingebracht word (en gedoseerd door de bevallende vrouw zelf) en de meest pijnlijke pieken van je bevalling eraf haalt? Dat had mij een hoop ellende bespaard. Het schijnt al een aantal jaren goed te werken in een paar ziekenhuizen. Waarom werken nog niet alle ziekenhuizen hiermee?

Ja, daar gaat het hierboven ook over. Heeft bij mij dus niet geholpen.
Alle reacties Link kopieren
Dement hoort bij zwangerschap X-D

En nu ga ik al jullie tips meenemen: ik werd namelijk net gebeld voor een bevalling :)



Sorry voor de TO dat het wat off-topic gaat.

Ik vind het wel heel interessant om te horen van vrouwen zelf over het hoe en wat. Het is niet iets wat ik in mijn praktijk zelf zou vragen (lijkt me vrij onprofessioneel staan:)), maar het is wel leuk om er over te discussieren en te horen hoe het ook anders kan.
Alle reacties Link kopieren
.
blumpke schreef op 18 januari 2008 @ 14:13:

Dat quoten houdt het in elk geval duidelijk X-D



Ja, ik begeleid ook in het ziekenhuis. Ik zou het ook helemaal niet leuk vinden om degene waar je een band mee hebt opgebouwd over te moeten dragen aan een onbekende (wat soms natuurlijk onvermijdelijk is). Ik vind het overigens ook vreemd dat de vk van jouw praktijk niet meegaat. Heb door het hele land vroeger stage gelopen en ben dit nog niet tegengekomen.




Tsja, raar maar waar. Ik wist dit ook niet, voordat het me zelf overkwam hoor. Heb bij mijn vorige zwangerschap eerst bij de verloskundigenpraktijk gelopen, met 30 weken doorgestuurd naar guyn vanwege hoge bloeddruk. Met 37 weken nog weekendje ziekenhuis gehad met controle door de ziekenhuisvlos, bevalling uiteindelijk begonnen met vlos van t ziekenhuis (die ik dus daarvoor ook nog nooit had gezien) en uiteindelijk keizersnede door (uiteraard) de gyn. Nacontrole in t ziekenhuis (de twee dagen na de KS dus) werd gedaan door gyn (eens per dag) en verpleegkundigen (bloeddruk etc) en thuis door mijn verloskundige van de praktijk. Dus heb héél véél mensen gezien 8-P



Nu bij tweede heb ik alleen de 1e twee afspraken bij de verloskundigenpraktijk gehad, daarna doorgestuurd naar gyn ivm CMV-besmetting. Van gyn mocht ik vervolgens kiezen wat ik wilde; terug naar praktijk, naar ziekenhuisvlos of bij haarzelf blijven en dus heb ik het laatste gedaan aangezien ik me bij haar gewoon goed op mijn gemak voel. Moet sowieso weer in het ziekenhuis bevallen; natuurlijk, onder begeleiding van ziekenhuisvlos, of opnieuw dmv ks onder begeleiding dus van haar.
Alle reacties Link kopieren
.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven