Kinderen
alle pijlers
Veel hoogbegaafde kleuters
dinsdag 29 maart 2022 om 06:41
In mijn omgeving hebben veel vrienden, buren en collega’s kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar. Ook op het schoolplein en tijdens zwemles hoor ik ouders met kinderen in die leeftijdscategorie vertellen over hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kleuter. Zo vaak dat ik inmiddels denk: zoveel hoogbegaafde kleuters? Kan dat wel? Het betreft echt wel meer dan de helft van de kinderen die vervelend gedrag zouden vertonen omdat ze zich vervelen, onderpresteren in de kleuterklas of zichzelf niet kunnen laten zien omdat de klassen zo groot zijn. De frustratie over (kleuter)juffen die ‘er niet voor openstaan’ is ook een terugkerend onderwerp als dit ter sprake komt. Ik merk dat ik steeds vaker denk: jaja nog één…!
Mijn vraag aan het Viva forum: herkennen jullie dit? Begeef ik mij in een omgeving van opschepperige ouders? Hopen ouders van kleuters misschien gewoon dat hun kind bijzonder goed kan leren? Ik kan mijzelf nml moeilijk voorstellen dat al deze kleuters daadwerkelijk hoogbegaafd zijn.
Mijn vraag aan het Viva forum: herkennen jullie dit? Begeef ik mij in een omgeving van opschepperige ouders? Hopen ouders van kleuters misschien gewoon dat hun kind bijzonder goed kan leren? Ik kan mijzelf nml moeilijk voorstellen dat al deze kleuters daadwerkelijk hoogbegaafd zijn.
dinsdag 29 maart 2022 om 13:53
Ik vind de zijnskenmerken overigens ook niet heel dekkend. Net als de uitspraak dat hoogintelligent en hoogbegaafd zoveel zouden verschillen. Dat vind ik niet heel logisch, aangezien intelligentie een continuum is. Boven de 130 zijn mensen niet opeens 'heel anders bedraad', dat is onlogisch. Alle mensen hebben op metaniveau min of meer dezelfde wensen en verlangens en de invulling en reikwijdte daarvan zal afhankelijk zijn van intelligentie. Dat maakt intelligentere mensen dus niet anders, hooguit meer en verder op de paden waar ieder mens op gaat.
dinsdag 29 maart 2022 om 13:57
Het is en blijft arbitrair en ik vraag mij daadwerkelijk af hoe objectief een waarneming van een buitenstaander is. Je komt meestal bij een hb-specialist met de verwachting dat een kind hoogbegaafd is, dus vanuit die gedachte zal een kind geobserveerd worden.
Bij mijn oudste zoon kon ik als kleuter alle zijnskenmerken afstrepen. Toch weet ik vrij zeker dat hij niet hoogbegaafd is en we hebben dat ook niet gedacht. Mijn dochter is extreem makkelijk lerend, maar mist de zijnskenmerken. Zij is dan hoogintelligent?
Kortom, ik vind het allemaal wazig en mis soms de objectiviteit.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:00
Hoe objectief zijn die specialisten ook? Krijgen zij meer klanten als ze meer kinderen hb verklaren, want dan zijn er meer ouders tevreden? Zijn de specialisten zelf hb, of hebben ze het uit boekjes?Alecta schreef: ↑29-03-2022 13:57Het is en blijft arbitrair en ik vraag mij daadwerkelijk af hoe objectief een waarneming van een buitenstaander is. Je komt meestal bij een hb-specialist met de verwachting dat een kind hoogbegaafd is, dus vanuit die gedachte zal een kind geobserveerd worden.
Bij mijn oudste zoon kon ik als kleuter alle zijnskenmerken afstrepen. Toch weet ik vrij zeker dat hij niet hoogbegaafd is en we hebben dat ook niet gedacht. Mijn dochter is extreem makkelijk lerend, maar mist de zijnskenmerken. Zij is dan hoogintelligent?
Kortom, ik vind het allemaal wazig en mis soms de objectiviteit.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:04
Ik weet niet waar jij het over hebt maar de specialisten die mijn zoontje hebben gezien waren kinderpsycholoog en kinderpsychiater met bijbehorende opleiding. Geen zelfbenoemde coach uit boekjes of zo hoor.
En meer kinderen HB benoemen zodat de ouders tevreden is absoluut niet aan de orde. Alleen de suggestie al Je komt daar niet voor de grap ofzo, het hele traject kost enorm veel tijd en doorverwijzingen die je echt niet even krijgt omdat je kind al de kleuren kent.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:12
Zelfde hier, drie kinderen waarvan er 1 op de middellijn zit en tot op heden alles leuk en interessant vindt, 1 die voor loopt met lezen maar achter met getallen en 1 - van 5 - die de andere twee kan voorlezen uit de reuzenperzik, vloeiend.Alecta schreef: ↑29-03-2022 13:51Mee eens, maar tegelijkertijd zal een grote groep kinderen hier minder mee kunnen. Die hebben helemaal geen behoefte aan zinsgeving. Die willen gewoon een leerkracht die zegt: morgen gaan we topo leren en over 10 min is het pauze. Dat wil niet zeggen dat die levensvragen en zingeving nooit komen, maar bij sommige mensen komt dat pas ver in de volwassenheid.
Zolang we geen privéles geven moet ons onderwijs geschikt zijn voor een brede range van kinderen en dat is echt heel lastig. Eigenlijk doen we het gemiddeld gezien best goed.
Ik volg altijd met bijzondere interesse vernieuwende onderwijsconcepten en wat je dan toch vaak ziet is dat een bepaald gedeelte van de kinderen het heel goed doet op een bepaalde vorm en een andere groep echt niet.
Mijn zoon liep op de basisschool ver vooruit met rekenen. Hj was totaal niet geïnteresseerd in het nut van rekenen. Hj was gewoon gek op getallen en vond het heerlijk om daarmee bezig te zijn.
Ik heb weleens gedacht over wat ik een ideale vorm van onderwijs zou vinden voor mijn kinderen. Ik ben er nog niet over uit. Ik weet wel dat de ideale scholing er voor elk van de 4 anders uit zou moeten zien.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:15
Een IQ van 120 is prachtig. Je kunt goed mee en je loopt niet vast. Je valt niet echt op en als je een 8 haalt is iedereen blij inclusief jijzelf. Niemand vraagt zich af of je het maximale uit jezelf haalt. Je verveelt je op school zelden, zonder dat je gefrustreerd raakt omdat je zo gruwelijk hard werkt en achterblijft. (Als er geen andere problemen zijn)Apatura schreef: ↑29-03-2022 10:11Dit is zo herkenbaar
En ik hoopt t mijn dochter te kunnen besparen
En nee hb is niet leuk. Ik zie een vriendin zo struggelen om haar kinderen een fijne plek te kunnen geven. 1tje is al gestart in gr4 ipv 3 en loopt nu alweer voor op zn klasgenootjes.
Slim zijn kan handig zijn maar dan moet t wel binnen de lijntjes vallen.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:17
De lockdowns hier waren trouwens een verademing en ook een goed inzicht in wat er gegeven word aan lesstof. En voor mij heel verhelderend geweest waarom mijn kind zo kwaad uit school kwam elke keer. Hemel, hetzelfde 6x moeten doen! Ja, ik zou er ook van steigeren.
En mijn kind duimde elke persconferentie weer voor een nieuwe schoolsluiting :S
En mijn kind duimde elke persconferentie weer voor een nieuwe schoolsluiting :S
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
dinsdag 29 maart 2022 om 14:21
Zo zou het niet mogen werken natuurlijk want dan komen die kinderen nog steeds niet verder.
Op de school waar ik werk proberen we heel erg tegemoet te komen aan persoonlijke behoeften. Voor kinderen mét maar ook voor kinderen zonder diagnose of IQ-uitslag.
Voor een aantal kinderen werkt dat heel goed. Voor harde (snelle) werkers en hb-kinderen is er verbreding of verdieping of zelfs een extra vak naar keuze. Voor sommigen kinderen wordt de stof wat meer compact aangeboden waardoor tijd ontstaat voor extra's etc etc. En hoewel we dus heel erg openstaan voor alle mogelijkheden zijn er ook kinderen bij wie het niet lukt.
Alle adviezen van IB-ers, ambulante hulpverleners en ouders ten spijt. We blijven zoeken en proberen maar dat is geen garantie voor succes.
Ook zien we ouders die heel erg aansturen op uitdagender werk waarvan de kinderen dat helemaal niet willen. Soms kunnen die kinderen dat ook heel goed onder woorden brengen en verdedigen.
Ik herken dus niet het beeld dat iedereen zijn kind het liefst hoog begaafd zou willen zien.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:21
Toch ben ik zeker wel bureaus tegengekomen waar een onevenredig aantal kinderen als uhb uit de bus kwam, en van een bevriend (in hb gespecialiseerd) orthopedagoog heb ik vernomen dat er heus ouders zijn die geld bieden voor een paar extra iq-puntjes in het onderzoeksverslag. Dus heel raar vind ik de gedachte niet al zullen verreweg de meeste testers en ouders natuurlijk integer zijn.Positivevibes schreef: ↑29-03-2022 14:04Ik weet niet waar jij het over hebt maar de specialisten die mijn zoontje hebben gezien waren kinderpsycholoog en kinderpsychiater met bijbehorende opleiding. Geen zelfbenoemde coach uit boekjes of zo hoor.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:26
petra123456 schreef: ↑29-03-2022 14:15Een IQ van 120 is prachtig. Je kunt goed mee en je loopt niet vast. Je valt niet echt op en als je een 8 haalt is iedereen blij inclusief jijzelf. Niemand vraagt zich af of je het maximale uit jezelf haalt. Je verveelt je op school zelden, zonder dat je gefrustreerd raakt omdat je zo gruwelijk hard werkt en achterblijft. (Als er geen andere problemen zijn)
Met een IQ van 120 kan je je echt wel vervelen op de basisschool hoor. Grote kans dat je wat pluswerk krijgt en leuk vindt. Je bent dan niet hoogbegaafd maar wel potentieel een leuke vwo leerling. Als je dan bedenkt dat de gemiddelde basisschool gericht is op de gemiddelde vmbo leerling dan kan je bedenken dat 'gewone' pientere kinderen net zo goed tegen problemen aan kunnen lopen als: niet kunnen leren en plannen, faalangst en verveling (en daaruit voortvloeiende gedrags- en stemmingproblemen).. Dat is nou juist waarom zoveel ouders denken dat hun kind hoogbegaafd is. Het gemiddelde onderwijsaanbod is gewoon laag. Voor kinderen met een iq van 120 lost zich dat probleem gelukkig meestal op met wat pluswerk en een vwo advies.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:30
Doreia* schreef: ↑29-03-2022 14:17De lockdowns hier waren trouwens een verademing en ook een goed inzicht in wat er gegeven word aan lesstof. En voor mij heel verhelderend geweest waarom mijn kind zo kwaad uit school kwam elke keer. Hemel, hetzelfde 6x moeten doen! Ja, ik zou er ook van steigeren.
En mijn kind duimde elke persconferentie weer voor een nieuwe schoolsluiting :S
Doen ze daar dan niet aan compacten?
Bij ons maken sommige kinderen maar de helft van het reguliere werk bij bijvoorbeeld rekenen. Is dat goed, dan gaan ze door naar de verbreding of verrijking. Als leerkracht moet je dan wel even met voorrang nakijken anders is zo'n kind mogelijk de volgende dag weer bezig met de stof van gisteren. Vaak kunnen die kinderen ook heel goed zelf bepalen welke 'helft' ze maken.
Ik heb een kind in groep zes en dat kind kiest bij vier rijtjes van vijf sommen zelf welke rijtjes hij maakt en welke niet. Of soms juist van alle rijtjes een paar sommen.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:31
Parella, ik denk dat een combinatie van beide ideaal zou zijn. Dat is een balans.
Overigens ben ik daar zelf veel mee bezig, ik volg haar in haar leergierigheid omdat ik denk dat afremmen in wat haar interesse heeft op dat moment niet goed is, ik bied zelf dingen aan die juist nodig zijn voor haar soc-emotionele ontwikkeling.
Wat zie je, wat kun je ermee, gevoelens en emoties, probleemoplossend denken IPV ik kan het niet na 1 keer proberen dus ik smijt het maar door de kamer.
Beetje ervaringsdeskundigheid, een beetje boekenwijsheid, en een beetje mijn gevoel volgen.
Zodat ze hopelijk straks hoe dan ook stevig in haar schoenen staat.
Ik kreeg zelf ooit in mijn twenties van een psychologe waar ik was voor een EMDR therapie/laatste stukje afsluiting het boek het drama van het hoogbegaafde kind te leen. Daar heb ik best wat aan gehad.
Ze maakt nu sociaal enorme stappen, ontzettend fijn.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:34
Die van Alice Miller? Mijn moeder was zwaar beledigd toen ze dat boek had gelezen op op aanraden van mijn kindertherapeut
dinsdag 29 maart 2022 om 14:35
vroeger was hoogbegaafdheid er ook maar toen vielen die kinderen uit. eerlijk gezegd denk ik dat veel hoogbegaafde kinderen 40 jaar geleden werden gezien als de lastige kindjes uit de groep of de kindjes die wat raar doen of misschien zelfs de kindjes die niet kunnen meekomen.
zonder hulp zou mijn oudste op het vmbo zijn terecht gekomen. Als ze het daar geredt zou hebben zelfs.
Hoogbegaafdheid is van alle tijden, alleen zijn wij er nu meer mee bezig om het te herkennen en de kinderen te helpen. En ouders hebben inderdaad een rooskleurig beeld. zo'n matilda beeld.
Nou ze hadden 8 jaar geleden eens twee weken mogen komen meekijken bij mij thuis. Wat een lol..... en wat moet je er toch blij mee zijn...
zonder hulp zou mijn oudste op het vmbo zijn terecht gekomen. Als ze het daar geredt zou hebben zelfs.
Hoogbegaafdheid is van alle tijden, alleen zijn wij er nu meer mee bezig om het te herkennen en de kinderen te helpen. En ouders hebben inderdaad een rooskleurig beeld. zo'n matilda beeld.
Nou ze hadden 8 jaar geleden eens twee weken mogen komen meekijken bij mij thuis. Wat een lol..... en wat moet je er toch blij mee zijn...
dinsdag 29 maart 2022 om 14:36
Probleem is, als je echt een Hb kind hebt denken ze dat is er weer zo één. Terwijl ik daar 20 jaar geleden niet mee te koop liep, maar er wel een probleem was met te weinig aangepast lesmateriaal.moizer schreef: ↑29-03-2022 07:07Maar zo’n 2,5% van die kleuters zal écht hoogbegaafd zijn.
Ik heb het idee dat het een beetje een trend begint te worden externe excuses te gebruiken voor het feit dat je kind vervelend gedrag vertoont, of niet zo slim blijkt als jij gehoopt had. Dus de klas is te vol, juf heeft haar focus niet op de volle 100% op jouw kind liggen en het kind onderpresteert.
En als het over 2 jaar getest wordt zal degene die dat doet vermoedelijk he-le-maal niks begrijpen van hoogbegaafde kinderen. Daarom komt die test zo laag uit!
Woon jij toevallig in een stad met universiteiten? Daar wonen vaak meer hoogopgeleide mensen (die blijven plakken na hun opleiding). Mijn ervaring van de stad waar in woonde is dat daar de lat op alle gebieden erg hoogt gelegd werd in bepaalde kringen. Enorme prestatiedruk ook al bij kinderen op het gebied van school, VO-advies, sport, aantal vriendjes.
En uiteindelijk geloof ik helemaal niet dat je een hoogbegaafd kind zou wíllen om een andere reden dan om lekker mee te pronken. Lekker slim is leuk, maar hoogbegaafd zorgt (net als ondergemiddelde intelligentie) voor een hoop struggles! Over het algemeen niet zo fijn voor je kind!
dinsdag 29 maart 2022 om 14:39
Maar 2,5% van de Nederlandse bevolking is hoogbegaafd, terwijl (licht) verstandelijke beperking bij 15% van de Nederlandse bevolking voor komt.
De kans dat er twee of drie licht verstandelijk beperkte kinderen in een kleuterklas zitten is groter dan de kans dat er 2 of 3 hoogbegaafde kinderen in 1 kleuterklas zitten.
De kans dat er twee of drie licht verstandelijk beperkte kinderen in een kleuterklas zitten is groter dan de kans dat er 2 of 3 hoogbegaafde kinderen in 1 kleuterklas zitten.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:41
lisbeth schreef: ↑29-03-2022 14:35vroeger was hoogbegaafdheid er ook maar toen vielen die kinderen uit. eerlijk gezegd denk ik dat veel hoogbegaafde kinderen 40 jaar geleden werden gezien als de lastige kindjes uit de groep of de kindjes die wat raar doen of misschien zelfs de kindjes die niet kunnen meekomen.
Ik was altijd wat dommig. Ik haalde net-voldoendes, hoorde nergens echt bij en in mijn puberteit raakte ik depressief. Gelukkig was mijn schaamtegevoel goed ontwikkeld, en heb ik op introjected motivation toch vwo gehaald. Onderwijs werd pas boeiend in mijn laatste studiejaar. Het was zo'n zegen dat ik nèt het bachelor-master-systeem heb gemist, anders was ik uitgevallen, denk ik. Als ik terug denk aan alle mazzel die ik had en die mijn zus niet had, het is allemaal zo zonde geweest en zo onnodig.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:41
maar tja, leuke theorie zo werkt het in de praktijk nietviva-amber schreef: ↑29-03-2022 14:39Maar 2,5% van de Nederlandse bevolking is hoogbegaafd, terwijl (licht) verstandelijke beperking bij 15% van de Nederlandse bevolking voor komt.
De kans dat er twee of drie licht verstandelijk beperkte kinderen in een kleuterklas zitten is groter dan de kans dat er 2 of 3 hoogbegaafde kinderen in 1 kleuterklas zitten.
de praktijk is, dat er in bepaalde wijken/scholen/omgevingen veel meer van de 1, dan van de ander zitten
er zijn scholen, die vooral een enorme groep VWO-ers afleveren na groep 8
dinsdag 29 maart 2022 om 14:42
hb is meer dan kunnen lezen voordat je naar school gaat. of kunnen optellen en aftrekken voor groep 1. Maar dat is wel wat de meeste ouders denken. Pietje is drie en kan al lezen. hij zal wel hb zijn. Lezen voor groep 1 is knap en je kind is absoluut niet dom maar bij Hb zijn is het veel meer dan dat. En dat maakt het juist ook zo moeilijk.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:43
Wat natuurlijk ook weer geen ramp hoeft te zijn. Mijn zeer intelligente dochter koos juist voor vmbo-t omdat ze geen dag langer op die snertschool wilde zitten dan strikt noodzakelijk. Inmiddels is ze zo goed als klaar met een mbo-4 opleiding in een vakgebied waar ze het prima naar haar zin heeft en dan is ze erg echt klaar mee. Sommige kinderen zijn nou eenmaal geen schoolkinderen, al zijn ze nog zo intelligent.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:43
dinsdag 29 maart 2022 om 14:43
Ik vind jouw benadering van het concept ‘saai’ heel interessant. Misschien dat dit ook wel is wat mijn dochter bedoelt als ze het heeft over saai en zoek ik het nog teveel in concrete taken/lesstof. Bedankt voor je posts!Thalas schreef: ↑29-03-2022 13:39Ik denk ook inderdaad dat het moeilijk en ingewikkeld is om het nut van sommige zaken duidelijk te maken, en dat ook veel volwassenen dat nut niet zo zouden kunnen omschrijven. Ontleden is nuttig voor het leren van oude talen, maar met dat antwoord stel je de zingevingsvraag alleen maar uit, want waar is Latijn dan nuttig voor? Echt daadwerkelijk nut en zin, zit hem in het voorbeeld van Doreia: het kunnen oplossen van levensproblemen, van klein tot groot. Om bij het voorbeeld van ontleden te blijven, ik denk zelf dat kunnen ontleden een eerste stap is in de richting van logisch redeneren, wat weer nuttig en nodig is voor leren denken én voor correct inhoudelijk kunnen communiceren. En als je levensproblemen wil oplossen is het heel erg handig als je kunt putten uit de kennis van een groep, wat alleen lukt als je snel met ze kunt werken en dus kunt communiceren. Die begrippen zijn heel abstract en daarom inderdaad moeilijk met kinderen te bespreken, maar juist daar ligt voor volwassenen in het onderwijs dan een mooie uitdaging. Ik denk dat zingeving in het onderwijs voor al die kinderen die depressief raken van het zin- en betekenisloze 'saai' van die dagelijkse molen waarin ze zitten een eerste doel zou moeten zijn.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:45
En ook omgekeerd. Niet elk hb kind kan voor groep 1 lezen.lisbeth schreef: ↑29-03-2022 14:42hb is meer dan kunnen lezen voordat je naar school gaat. of kunnen optellen en aftrekken voor groep 1. Maar dat is wel wat de meeste ouders denken. Pietje is drie en kan al lezen. hij zal wel hb zijn. Lezen voor groep 1 is knap en je kind is absoluut niet dom maar bij Hb zijn is het veel meer dan dat. En dat maakt het juist ook zo moeilijk.
dinsdag 29 maart 2022 om 14:46
nee, misschien was ze ook wel gelukkig geworden. Ik weet het niet. dat is het lastige. Je krijgt geen garanties en je moet het doen met de info die je dan hebt. Mijn oudste is ook geen schoolkind. ze weet extreem veel maar die info pikt ze weer niet via school op. ze heeft haar zinnen echter gezet op een universitaire opleiding en dus moet ze zich door het vwo worstelen.Lady*Voldemort schreef: ↑29-03-2022 14:43Wat natuurlijk ook weer geen ramp hoeft te zijn. Mijn zeer intelligente dochter koos juist voor vmbo-t omdat ze geen dag langer op die snertschool wilde zitten dan strikt noodzakelijk. Inmiddels is ze zo goed als klaar met een mbo-4 opleiding in een vakgebied waar ze het prima naar haar zin heeft en dan is ze erg echt klaar mee. Sommige kinderen zijn nou eenmaal geen schoolkinderen, al zijn ze nog zo intelligent.