Lijf & Lijn alle pijlers

De commercie die "overgewicht" heet

06-01-2008 00:50 567 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dames, dames, laat het toch los. Voor de kerst kilo's kwijt, na de kerst kilo's kwijt en in het nieuwe jaar kilo's kwijt. Sonja Bakker, South Beach, dietisten, pillen, drankjes, poeders, de portemonnees worden grif getrokken. Maar wie houden we nou voor de gek?



Onderzoeken wijzen uit dat dieten niet helpen, sterker nog ze maken je dik. Door te weinig calorieen raakt je lichaam gewend aan dit rantsoen en zal elke extra calorie omzetten in vet, om zo te sparen voor nog slechtere tijden. En zo zijn er hele volksstammen die aan blijven komen ook al eten ze amper 1500 calorieen per dag.



En we worden maar dikker en dikker, en daardoor kopen we steeds meer en meer. Sonja Bakker zal nooit zeggen dat haar dieet slechts een korte termijnoplossing is. Zij wil namelijk boeken verkopen. En dus blijft ze haar verhaaltjes steeds opnieuw schrijven, weliswaar met een andere titel, want zij weet al dat jij die kilo´s die je nu dankzij haar dieet verliest volgend jaar er weer in het kwadraat eraan hebt zitten, en dan koop jij haar nieuwste boek met nieuwste recepten.



Laat je toch niks wijs maken.
Alle reacties Link kopieren
Maar idd zelfs met aanleg hoef je niet heel dik te worden.

Als ik veel beweeg en heel veel beweeg, blijf ik helaas alleen steken op een BMI van 26.

Ik heb dan wel het geluk dat ik iig een zandloper ben en zelfs nu mijn BMI 29 is, is mijn taille net 81 cm. Nu mijn blessures redlijk weg zijn en de Kerst voorbij is, hoop ik zelf iig weer naar een redelijk gewicht voor mij toega.
Alle reacties Link kopieren
quote:Missdemeanor schreef op 10 januari 2008 @ 18:21:

bikkie: Jouw verhaal vind ik eigenlijk helemaal niet zo duidelijk. Je geeft aan dat de grootouders geen last hadden van overgewicht en jouw beide ouders wel moeite moesten doen. Bovendien vertel je dat bijna al hun kinderen, op één na, overgewicht hadden als kind. Ik zou het ook absoluut kunnen aannemen als zou blijken dat er een eetpatroon, en een bewegingspatroon, in zou zijn geslopen dat gewichtstechnisch wat minder handig was. Dat er dan één dunne spriet bij zit doet er weinig aan af. Die dunne spriet kan ook prima net wat beweeglijker zijn geweest, net wat anders qua eetgewoonten, etc. Het kan in mijn ogen dus allebei de kanten op: nature of nurture, ik zie geen bewijs voor beide ideeën.



Ik had in eerder postings ook al duidelijk gemaakt dat wij allemaal een gezond eet en beweegpatroon hadden. Ik heb net wat foto's opgezocht van mijn overgrootouders. Er staan er drie op de foto en de overgrootoma's hebben overgewicht en de overgrootopa niet.

Ik weet verder ook niet wat dat zegt. Ik weet gewoon echt zeker dat we volgens een gezond eet en beweegpatroon leefden omdat met name mijn moeder dat heel belangrijk vond.



Nog even doorgaand op het genetisch aspect: Wil je dan werkelijk beweren dat er gewoon steeds meer mensen komen met dat genetisch aspectje? (Ik wilde bijna 'defectje' schrijven, maar ik gok zomaar dat dat me niet in dank zou worden afgenomen).



Waarom is dat zo raar ? Er komen ook steeds meer kinderen met ADHD, Steeds meer zwangeren krijgen tegenwoordig last van bekkeninstabiliteit etc etc. Omdat het er vroeger niet was, hoeft dat toch ook niet perse te betekenen dat het er nu ook niet kan zijn ?





Ja, het zal best bij wat mensen voorkomen dat ze wérkelijk maar wat hoeven eten of de kilo's vliegen eraan. Ik ga niet zeggen dat dat niet voorkomt, want dat weet ik nou eenmaal niet. Maar dat het er zóveel zijn, en steeds meer worden, dát geloof ik niet. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het bij het gros van de mensen die dat beweert vooral een mooi excuus is om niet zelf verantwoordelijkheid te nemen.Ik ben dus wel iemand die zelf verantwoordelijkheid neemt. Anders ging ik niet naar een dietiste. Maar ik vind gewoon dat er te makkelijk over gedaan wordt. En dan in de trant van "Ben je te dik nou dan eet je te veel en beweeg je te weinig" Ik zeg overigens niet dat jij dat zo zegt maar ik weet uit ervaring dat er heel makkelijk zo gedacht wordt. En in dat idee probeer ik nuance aan te brengen omdat het gewoon niet altijd zo simpel is.
Alle reacties Link kopieren
Waarschijnlijk waren die mensen vroeger wel wat zwaarder, maar niet gelijk dik. Vroeger had je gewoon meer mager en wat dikker. Nu heb je wat dikker en dik. En nog mager, trouwens.

Het is natuurlijk wel zo dat onze leeftgewoontes verkeerd veranderd zijn.
Later is nu
MD, vrouwen kunnen ook een maat 46 bovenkleding dragen omdat ze nu eenmaal 'gezegend' zijn met grote borsten. Je mòet helemaal geen taille van 88 cm hebben.



**zegt zij, die weliswaar iets te mollig is na de zwangerschap, maar zeker niet dik, met een gezond bmi, en helaas een vaag figuur. **



Voor mijn borstomvang val ik volgens de maattabellen momenteel in maat 44/46, qua taille in maat 42, en qua heupen in maat 38. En een bmi van 23.5.
Alle reacties Link kopieren
Ah, Tilalia, dat is natuurlijk zo. Dom dat ik daar niet bij nadacht, want ik ben zelf ook zo iemand met een klein maatje (34), maar, onder invloed van hormonen ietwat groeiende en krimpende, maar immer nogal aanwezige, grote borsten. Wil het nog wel eens lastig maken kleding te vinden.



Ik zal in het vervolg wat meer nuanceren en rekening houden met de verschillende lichaamsonderdelen :-)
Ja die borsten, die zitten nog wel eens in de weg bij maatje 34 Gelukkig maar, ik wil niet te kleine borsten



Ik weet het, een non bijdrage aan de discussie, maar ik ga dan ook naar bed.
Alle reacties Link kopieren
quote:shining schreef op 10 januari 2008 @ 01:49:

Ik vind het niet oke om mensen die extra zwaar zijn meer te laten betalen voor een vliegtuigstoel. Als we dat gaan invoeren, is het einde zoek. Kom ik weer aan hoor, maar dan moeten we rokers ook extra zorgpremie laten betalen en nietrokers en mensen die heel gezond leven, juist weer minder.Dan moeten we mensen die heel ongezond eten ook extra premie laten betealen. Dan zou een Persoonvan 50 kilo minder hoeven te betalen dan een persoon van 80 kilo. Niet iedereen is dik door zijn eigen schuld.

Ik zou het echt belachelijk vinden als die regel wordt ingevoerd. Dan is het einde zoek. U bent boven de 120 kilo? Sja, dan komen er extra boekingskosten bij....helaas. Dat iemand misschien 2 meter is en grof gebouwd,dus een boom van een vent, maar zonder dik te zijn,maakt dan niks uit blijkbaar.



Ik vind niet dat je extra boekingskosten moet vragen om gewicht, maar als iemand niet meer ni de stoel past, is 't zijn eigen verantwoordelijkheid een grotere stoel te reserveren (en de prijs die daarbij hoort te betalen). Nu is dat nog niet het geval want die stoelen bestaan volgens mij niet. Grotere mensen kunnen hier ook gebruik van maken als ze niet opgevouwen willen zitten.

Ik vind dat juist een prima oplossing. De oplossing van nu, iedereen maar in de standaard stoelen proppen werkt ook niet. Of heb jij weleens transatlantisch gezeten naast de nutty professor die zich in de stoel moet laten zakken en dan vervolgens de hele armleuningen inneemt met zijn vet, en daaroverheen nog zijn armen ergens moet laten? Dat is Niet Prettig. En dan ben je héél dik hoor, als je niet in een vliegtuigstoel past!!!! (of als je zoals ik zag naar VS niet met je vrouw op een rijtje kan zitten omdat jullie zo dik zijn dat je niet naast elkaar past).
Alle reacties Link kopieren
Dat bepaalde bevolkingsgroepen dikker zijn dan andere hoeft niks te zeggen over de genetische aanleg om dik te worden. Ik denk dat het eerder te maken heeft met cultuur en gebruik rondom voedsel.

Verder is de stofwisseling niet bij iedereen hetzelfde. het goede nieuws is dat je die stofwisseling kan opkrikken, het slechte nieuws is dat dat veel inspanning vraagt
Alle reacties Link kopieren
quote:jacky79 schreef op 10 januari 2008 @ 14:29:





Net als in de Derde Wereld, geen overgewicht te vinden. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom. .



Nou, liever wel. Ik weet niet hoe jij bijvoorbeeld Guatemala, Suriname of Haiti zou beoordelen (Guatemala is arm, Suriname wat minder geloof ik, maar Haiti hoort bij de minst ontwikkelde landen ter wereld), maar ook daar vind je dikke mensen hoor. Meestal vrouwen. En meestal arme vrouwen. Toegegeven: in die gebieden is dan ook geen hongersnood. Wel armoede. En ik geloof nooit dat die dames macdonalds etc. eten. Zoek maar plaatjes.



Waarschijnlijk ook doordat er verkeerd gegeten wordt (of er niet genoeg variatie is), en in combinatie met genetische aanleg. Gok ik zelf.
Alle reacties Link kopieren
meds, hoe kan jij nou 't antwoord op mijn stukje al hebben geschreven nog voor ik 't geplaatst heb!!!
Alle reacties Link kopieren
tja, er is meer tussen hemel en aarde.....
Alle reacties Link kopieren
Jacky, om maar even bij mijn eigen voorbeeld te blijven: je hoeft echt niet westers te eten om dik te worden hoor. Ik weet niet of je bekend bent met de Caribische keuken (denk 't niet) maar zo mager is die niet.

En wanneer mensen geld hebben, blijken ze overal ter wereld elke dag vlees te eten.

Geen MacDonalds voor nodig. Ook geen coca cola trouwens.

Hoe verklaar je anders dat bv. boslandcreolen in 't binnenland van Suriname ook dik kunnen zijn?
Alle reacties Link kopieren
quote:Bikkie schreef op 10 januari 2008 @ 17:59:

.

Ik denk dat er bij ons toch echt sprake was van nature.Ik denk ook nature. Ik kom zelf uit een gezin van drie, waarbij ik altijd heel slank was, mijn ene broertje een sprietje en mijn andere altijd mollig. Overgewicht heeft niemand, maar we aten allemaal hetzelfde en we keken op dezelfde manier tegen eten aan. Ikzelf was daarnaast ook gek op chocola en snoep, en frisdrank wat mijn broers allemaal niet lustten vroeger! De dunste hield van computeren en rustig binnenspelen en deed alleen sport omdat hij 'gedwongen' werd door mijn ouders, en de dikste sportte en ging daarnaast in vrije tijd voetballen op straat, basketballen, hutten bouwen, etc. etc. zat nóóit binnen. En toch was hij altijd de dikste van ons drieën.
Afrikanen zijn ook allemaal hetzelfde niet hoor, zoals de meesten wel weten. Hoe dichter je bij de Sahel komt, hoe dunner de bouw van de mensen. Aan de kusten van west-Afrika heb ik veel dikkere mensen gezien, dan wanneer je richting de Sahel gaat. En zijn dat niet de mensen (West-Afrikanen) die het meest als slaven zijn verkocht en dus in de Caribien en zo terecht zijn gekomen (of heb ik het nou mis? Bosnegers in Suriname stammen toch af van ontsnapte slaven). Als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Ethiopiers of Soedanezen, dan is het wel een verschil.



Ook dieet maakt natuurlijk uit. Lekker veel suiker overal in en palmolie



Maar goed, wat ik dus wil zeggen: zoals zoveel dingen een comninatie van genen en omgeving (leefpatroon).....
Shining, ik vind het helemaal niet raar dat je, als je een dubbele stoel nodig hebt in een vliegtuig, daar ook gewoon voor moet betalen.

Als ik zou bedenken dat ik twee stoelen zou willen (want dat slaapt zoveel lekkerder) ben ik ook gewoon meer geld kwijt. De luchtvaartmaatschappij heeft tenslotte een stoel minder. Die geven ze niet gratis weg natuurlijk, dan lopen ze gewoonweg inkomsten mis.

Straks wil het halve vliegtuig een gratis 2e stoel, het moet niet gekker worden.

Nee, als je niet in een vliegtuigstoel past moet je er een tweede bijboeken - en dat kost geld.
Alle reacties Link kopieren
Poehie, ik ben bij met lezen. Getwijfeld of ik eraan zou beginnen, maar toch nieuwsgierig dus gaan lezen. Ik ben zo'n iemand die zich laat beinvloeden door de media, door d'r ouders, door d'r vriend. Ik ben de afgelopen twee jaar 15 kilo aangekomen. Ik heb niet méér gegeten, ben wel minder gaan doen.

Mijn doel is: tevreden worden met mezelf. En aan de ene kant wil ik dat gewoon kunnen zijn met die extra 15 kilo, aan de andere kant heb ik het idee dat ik alleen tevreden met mezelf kan zijn zonder die 15 kilo.

Ik zou willen dat ik kon roepen; "nou en!?" Als ik in mijn buik sta te prikken voor de spiegel, maar helaas, ik denk gewoon niet zo. Het zit mij in de weg en ja hoor...ik ben er zo 1 die Sonja Bakker dieet volgt. Ben net een week bezig. En vind het afschuwelijk, had ook niet anders verwacht hoor, maar toch. Maar wat moet ik dan? Niet afvallen en tevreden zijn is niet iets wat ik nu kan. Ik ben gewoon niet tevreden. Dat het tussen de oren zit is voor mij absoluut waar. Maar hoe zet je in vredesnaam die knop om?
Alle reacties Link kopieren
Stop iig met Sonja-Bakkeren! JE doet je lichaam er geen goed mee, ook al val je de komende weken wat af. Je zegt zelf al dat je het vreselijk vindt, dit voelt dus als een straf. Je moet jezelf niet straffen, daar wordt je associatie met eten en belonen alleen maar slechter van. Als je vindt dat je een beloning verdient dan ga je dat waarschijnlijk in (ongezond) eten zoeken. Als je uiteindelijk dat gewicht kwijt bent kun je ook niet terugvallen in je oude eet- en beweegpatroon, je moet dus op zoek naar een levensstijl die je ook kunt en wilt volhouden. En dat is niet de SB (koop mijn nieuwste boek) lifestyle.



Hoe zet je de knop om? Ik denk dat dat geleidelijk gaat, je draait aan die knop, onder invloed van de juiste gedachtes ga je steeds in beetje draaien aan die knop. Je draait de knop in de richting van mijn lichaam is het enige lichaam dat ik heb en dat verzorg ik goed en dát levert mij plezier op!



Mijn tips:

1. eet zo veel mogelijk vers en puur, volkoren, plantaardige vetten, veel kleur, weinig pakjes.



2. eet alsof je in een restaurant bent, dek de tafel mooi, maak je bord mooi op, neem er de tijd voor, leg je bestek af en toe neer en kauw aandachtig. Gooi eerder iets weg in de prullenbak dan in je lichaam, het hóeft niet op! Voor mij heeft dat een grote psychologische betekenis. Mijn lichaam is geen prullenbak en ik leef niet in een tijd en plaats waar ik voedsel hoef te hamsteren.



Train jezelf in die dingen, het gaat niet in één keer goed, je brein moet ook wennen aan die nieuwe gedachtes.



3. Heb jij ook bewondering voor actieve bejaarden? Die fietsen en schaatsen en wandelen? Wil je dat later ook voor jezelf? Ben dan ook nu actief, blijf actief, alle weken, maanden, jaren tot aan je 80e! Wat je later voor je lichaam wilt, wil je nu eigenlijk ook.
Alle reacties Link kopieren
tijd voor echte schoonheid van Dove. Heb ik net zitten lezen, omdat er in een tijdschrift stond, dat moeders van grote invloed zijn op de beeldvorming van hun dochters. Mijn dochter is 10 en begint in een 'gevaarlijke' tijd te komen, dus.



Er staan kwisjes en spelletjes voor meiden op. Er staan een hoop filmpjes op. En er staan artikelen op onder het kopje "moeders & mentoren"

Die heb ik net gelezen. Heel verhelderend!



Ik zou de maaltijden (vooral ontbijt en lunch) van Sonja Bakker aanvullen met volkorenbrood met (20+) kaas. Of iets anders lekkers. Niet alle zoete producten op brood zijn gelijk dikmakers. Alleen als je er erg veel van neemt.



Zoek verder een manier om regelmatig te bewegen. De tips staan overal, maar stap een halte eerder uit, loop naar het station ipv de fiets te nemen. Fiets naar je werk. Ik weet niet wat je situatie is, maar beweging inpassen in het dagelijks leven wordt wel een gewoonte.



Succes
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de tips, maar helaas, als het zo makkelijk was. Ik beweeg regelmatig, eet gezond, ben een actieve bejaarde De dingen die jullie noemen kan ik wel doen/heb ik al gedaan, maar de knop gaat er niet van om. Ik word daar echt niet meer tevreden door. Dat zit tussen de oren.

Nou ja, t is mijn eigen pakkie aan, maar simpel is het niet.
Alle reacties Link kopieren
quote:ronja79 schreef op 11 januari 2008 @ 11:18:

Stop iig met Sonja-Bakkeren! JE doet je lichaam er geen goed mee, ook al val je de komende weken wat af. Je zegt zelf al dat je het vreselijk vindt, dit voelt dus als een straf. Je moet jezelf niet straffen, daar wordt je associatie met eten en belonen alleen maar slechter van. Als je vindt dat je een beloning verdient dan ga je dat waarschijnlijk in (ongezond) eten zoeken. Als je uiteindelijk dat gewicht kwijt bent kun je ook niet terugvallen in je oude eet- en beweegpatroon, je moet dus op zoek naar een levensstijl die je ook kunt en wilt volhouden. En dat is niet de SB (koop mijn nieuwste boek) lifestyle.



Hoe zet je de knop om? Ik denk dat dat geleidelijk gaat, je draait aan die knop, onder invloed van de juiste gedachtes ga je steeds in beetje draaien aan die knop. Je draait de knop in de richting van mijn lichaam is het enige lichaam dat ik heb en dat verzorg ik goed en dát levert mij plezier op!



Mijn tips:

1. eet zo veel mogelijk vers en puur, volkoren, plantaardige vetten, veel kleur, weinig pakjes.



2. eet alsof je in een restaurant bent, dek de tafel mooi, maak je bord mooi op, neem er de tijd voor, leg je bestek af en toe neer en kauw aandachtig. Gooi eerder iets weg in de prullenbak dan in je lichaam, het hóeft niet op! Voor mij heeft dat een grote psychologische betekenis. Mijn lichaam is geen prullenbak en ik leef niet in een tijd en plaats waar ik voedsel hoef te hamsteren.



Train jezelf in die dingen, het gaat niet in één keer goed, je brein moet ook wennen aan die nieuwe gedachtes.



3. Heb jij ook bewondering voor actieve bejaarden? Die fietsen en schaatsen en wandelen? Wil je dat later ook voor jezelf? Ben dan ook nu actief, blijf actief, alle weken, maanden, jaren tot aan je 80e! Wat je later voor je lichaam wilt, wil je nu eigenlijk ook.Goeie tips. Vooral die tip over mooi de tafel dekken en aandachtig eten vind ik heel goed.
Alle reacties Link kopieren
Ga sporten!

Ikzelf voel me vooral lekker in mijn lichaam als dat lichaam ook actief is. Als ik 's ochtends een rondje heb hardgelopen voel ik mij de hele dag goed over mijn lichaam.

Voor mij kan de weegschaal mij nóóit zó goed laten voelen over mijn lichaam als sport dat kan. Niet beweging, sport. Ga volleyballen, skaten, hardlopen, boksen, capoeira doen (supercool Maeve!!!), net wat je leuk vindt en je zult zien dat je je dan véél lekkerder voelt in je lichaam. Daar kan geen weegschaal tegenop!
Ja maar, ik heb wel enorme spierpijn nu Margaretha. We gingen salto's oefenen van de week. Stel je een 10-15 kilo te zware niet al te lange 31-jarige Miss-Etam moeke voor en je ziet mij voor je. Dan om mij heen zo'n 10 strakke jonge kerels (studenten, twintigers) en de goden zij/zei (moet ik toch eens opzoeken) dank ook een of twee kerels van mijn leeftijd. Deze moeke stond dus op haar derde les op de minitrampoline om salto's achterover te maken. Bijzonder charmant kan ik je zeggen.



Maar goed, bottom line, ik voel me helemaal niet lekker, alles doet zeer!



Maar je hebt wel gelijk. Ik zou willen dat hardlopen ook dat effect op mij had/heeft trouwens. Ik wil ipv een eet- of forumverslaving wel een hardloopverslaving. Iemand een inruiladresje voor me?
Alle reacties Link kopieren
de goden zij dank (ww. 'zijn' is hier van toepassing)
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of het: ga sporten als reactie op mijn post is, maar zoals aangegeven, daar gaat de knop niet van om. De tips: beweeg, sport, dek de tafel leuk, ja, die zijn bekend. Dan zou het wel lekker makkelijk zijn voor alle mensen die willen afvallen/tevreden met zichzelf willen leren zijn. Dat is voor veel mensen gewoon niet genoeg! Dus stappen 'we' in een dieet, hoe commercieel ook.
Alle reacties Link kopieren
http://flickr.com/photos/77367764@N00/s ... 199008819/



dit is een link met foto's met verschillende mensen er op met hun BMI berekend. Zelf ben Ik 1 meter 72 en weeg 73 ..officieel zit ik dus in de catagory "overweight" ik heb me zelf nooit zo gezien.



Deze link laat duidelijk zien dat elk lichaam anders is en gewicht anders draagt.....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven