Lijf & Lijn alle pijlers

dieet of operatie?

16-11-2011 20:30 325 berichten
Alle reacties Link kopieren
Om een ander topic niet nog verder offtopic te laten gaan, even een nieuw topic geopend.



Is het verantwoord om voor een maagverkleining te kiezen of is het beter om via een beter eetpatroon en beweging af te vallen?

Is het reëel om een operatie via de ziektekosten vergoed te krijgen of kan een verzekering beter investeren in begeleiding en betere voeding?

I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren
quote:patriessie87 schreef op 16 november 2011 @ 23:14:

[...]Dat net niet inmijn openings verhaal verteld omdat ik nu nog alleen maar voorruit kijk. Niet hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren. Maar juist wat ga ik er nu allemaal voor doen en laten. De operatie heeft gezorgd dat ik minder kan eten. Maar chipies vind ik nog steeds erg lekker. Daar moet ik dan ook alsnog heel erg mijn best voor doen. Ik eet gezond, sport veel en heb minder honger. Ik denk dat de maatschappij mij erg geholpen heeft, maar moet ook een hoop zelf doen. Ik hoop ooit helemaal gezond een "normaal" kan leiden.Dit snap ik niet, als je etiketten leest, dan weet je toch wat een shit er in die fabriekstroep zit en dan wil je het toch nooit meer eten? Zeker als je ook nog zo'n operatie hebt ondergaan. Hoeveel waarschuwingen wil je hebben? Voedsel met nul voedingswaarde zou je per definitie gewoon niet moeten kopen.
Alle reacties Link kopieren
quote:patriessie87 schreef op 16 november 2011 @ 23:14:

[...]





Grappig ben je de TO van dat topic. Onee dat ben ik. Maar blijkbaar weet jij alles van mijn misschien ken jij mij helpen met een paar kwesties waar ik mee zit. Tuur ijk heb ik ALLES wel geprobeerd. Dat lukte allemaal niet !! Ik zei dat ik blij met mezelf was juist omdat ik mijn gewicht niet MEER als ding zag omzelf te "haten". Dus me er bij neergelegd. Dat net niet inmijn openings verhaal verteld omdat ik nu nog alleen maar voorruit kijk. Niet hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren. Maar juist wat ga ik er nu allemaal voor doen en laten. De operatie heeft gezorgd dat ik minder kan eten. Maar chipies vind ik nog steeds erg lekker. Daar moet ik dan ook alsnog heel erg mijn best voor doen. Ik eet gezond, sport veel en heb minder honger. Ik denk dat de maatschappij mij erg geholpen heeft, maar moet ook een hoop zelf doen. Ik hoop ooit helemaal gezond een "normaal" kan leiden. Ik doe er iniedergeval erg mijn best voor. Groetjes Patriessie87

Je kunt nu wel op je achterste poten gaan staan, maar in je posts van je eigen topic staat dat je tevreden was met hoe je eruit zag. Dat je niet de intentie had om af te vallen voor een zwangerschap. Dat je er vanuit ging dat het allemaal wel zou lukken.



Jouw antwoord op de vraag, "Zonder kinderwens zou je niet zijn begonnen met afvallen?"

-

Nee dat denk ik niet. Ik ben super gezond, suiker hoge bloeddruk enzo. Plus dat ik onwijs lekker in mijn vel zat/zit. Dus zag het nut er niet van in. Misschien struisvogel politiek.





Edit: Toch bijzonder dat het je nu wel lukt om gezond te eten en sporten.
“Don’t look back – you’re not going that way.”
Alle reacties Link kopieren
quote:zusenzoo schreef op 16 november 2011 @ 23:10:

Laatst zag ik een vrouw die zo een operatie had gehad en die leefde op warme chocomelk en andere dikmakende drankjes.



Toch vind ik dat dit soort operaties er ook bij horen, bij de ziektekosten.

Mocht je het dan alsnog verpesten door dus zeer calorierijke dranken te drinken en je lichaam verder te verpesten, dan terug betalen.



Met roken en drinken net zo, misschien een soort stok achter de deur.Ik ken zelfs verhalen van mensen die hamka's stampen en met satesaus mengen en opeten of een frikandel met mayo in de blender gooien omdat 'normaal' eten niet door een maagbandje gaan. Ja, zo werkt het natuurlijk niet en dat vind ik ook belachelijk. Het is nog steeds geen wondermiddel, zo een operatie.
Alle reacties Link kopieren
quote:Quinty schreef op 17 november 2011 @ 06:26:

[...]



Dit snap ik niet, als je etiketten leest, dan weet je toch wat een shit er in die fabriekstroep zit en dan wil je het toch nooit meer eten? Zeker als je ook nog zo'n operatie hebt ondergaan. Hoeveel waarschuwingen wil je hebben? Voedsel met nul voedingswaarde zou je per definitie gewoon niet moeten kopen.Ik heb gedroomd van je koek
quote:elninjoo schreef op 16 november 2011 @ 23:04:

Wat ik mij trouwens wel afvraag: als je van hormonen te dik bent geworden en niet teveel at, hoe kan 'n maagverkleining dan helpen (zoals ik hier in dit topic lees) Met die maagverkleining wordt die hormonale stoornis toch niet opeens opgelost?



Ik sta op de wachtlijst voor een operatie. Na letterlijk alles geprobeerd te hebben. Nee, dat lieg ik. Iedere dag twee, drie uur sporten met een Radmilo nog niet. Wel veel sporten, maar het geld voor een personal trainer heb ik domweg niet. Zo´n intensief programma is voor mij niet te betalen en wordt ook door een ziektekostenverzekering niet betaald.



Mijn overgewicht is grotendeels hormoongerelateerd. Het werkt bij mij allemaal niet zoals het moet met o.a. overgewicht en osteoporose tot gevolg. Door een GBP veranderd de hormoonhuishouding. Hoe het precies zit, weet men niet, maar het gebeurd wel. Veel vrouwen zijn ook na de operatie direct ongesteld, soms wel acht weken achter elkaar. Dus het heeft invloed.



Ik ga de GBP laten doen. Om hopelijk zo wel van mijn gewicht af te komen. Het is een blijvende verandering. Qua eten eet ik gezond. Mijn conditie is goed. Uitzonderlijk goed voor iemand met mijn BMI. Ik heb geen comorbiditeiten (geen hoge bloeddruk, diabetes etc.). Ik wil juist voorkomen dat ik daar last van krijg.



Ik zou heel graag willen dat ik de kans kreeg om zo´n Obese-trainingsschema te volgen. Ik ben afgewezen voor het programma, omdat ik niet dik genoeg ben en omdat door mijn hormonen de kans aanwezig is dat het niet gaat helpen. En dat is niet goed voor de kijkcijfers natuurlijk. Maar geen zorgverzekering die dat soort programma´s beschikbaar stelt. Voorkomen van overgewicht of het anders aanpakken dan een operatietraject behoort voor veel mensen niet tot de mogelijkheden.
Alle reacties Link kopieren
quote:rosanna08 schreef op 16 november 2011 @ 20:56:

[...]



als alles al geprobeerd is, waarom niet? Lang niet iedereen komt in aanmerking hier voor en er zijn ook echt mensen die gezond eten, maar hun stofwisseling zo aan gort hebben geholpen met allerlei crashdiëten dat een operatie gewoon de enige mogelijkheid is.



In een programma als Obese is dus heel duidelijk te zien dat je wel degelijk afvalt door gezond te eten en te bewegen. In niet één van die afleveringen is er iemand geopereerd, op de cosmetische operaties achteraf na dan.





Met een operatie los je ook niet de oorzaak van het dik worden op. Die oplossing zit simpelweg in je levensstijl, ook al kost het moeite om daar aan te werken. Er zijn echt maar heel weinig mensen waarbij er iets anders aan de hand is.
Alle reacties Link kopieren
Niet iedereen met overgewicht komt automatisch in aanmerking voor een maagverkleining, er gaat een uitgebreide screening aan vooraf, plus een reeks gesprekken. Het is niet een makkelijke uitweg zoals veel mensen denken, het is een enorme zware keuze en je zult de rest van je leven heel erg rekening moeten houden met wat je eet.



Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar maak dit nu wel van dichtbij mee en ik zie hoe moeilijk het is en wat eraan vooraf gaat voor iemand tot zo'n keuze komt.



Ik ben voor haar blij dat het kan.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Ik vond dat programma 'Obese' ook echt een eye opener. Ik geloof echt dat iedereen in principe zou kunnen afvallen met de juiste begeleiding én de juiste motivatie/discipline. Als overheid zou ik liever geld uitgeven aan begeleiding bij het afvallen, dan aan een maagoperatie. Een maagoperatie is risicovol en het resultaat is niet blijvend. Je lost een psychisch probleem op met een operatie en dat is naar mijn mening nooit goed.



Ik ben er voor dat mensen begeleiding krijgen aangeboden en dat dit deels vergoed wordt, maar er ook een eigen bijdrage wordt gevraagd aangepast op inkomen.
Alle reacties Link kopieren
Het probleem van deze operatie is het levenslange dieet wat je moet blijven volgen. Je lichaam past zich aan met deze operatie aan weinig hoeveelheden. Net als bij andere methodes van heftig afvallen. Je lichaam raakt gewend aan die lage hoeveelheid kcal en past de energie behoefte daar op aan.



Dus op het moment dat je IETS meer gaat eten, al zit het ver onder het gemiddelde van een volwassen persoon, dan zal DAT al aanzetten.



Weinig blijven eten, met risico aan voeding tekorten, in combinatie met sporten is een absolute MUST.



Een heel dik persoon heeft redelijk wat spieren. Want het is een behoorlijk gesjouw. Zonder verdere beweging (kracht training voor spieropbouw) val je af op dat spierweefsel. Zeker omdat het zo snel gaat. Je lichaam zoekt de makkelijkste weg om energie te verkrijgen en dat gaat nu eenmaal makkelijker uit spierweefsel dan vet.



Omdat je spierafbraak te groot wordt in heel korte tijd, gaat je energie verbruik ineens nog verder om laag. En dat is al beroerd als de verhouding spier/vet ver te zoeken is.



Je valt af van maagverkleining tot een moment dat het niet meer vanzelf gaat. Er zit een maximum aan. Ga je weer eten ( al is het maar een beetje meer) en doe je niet aan krachttraining en rek je je maag op dan zit je binnen een paar jaar weer op je oude gewicht. Overeten is dan geen 4000 kcal per dag, maar in dit geval wellicht maar 1500kcal per dag. (omdat je een stuk minder gewend was na de operatie)



Het is ALLEEN succesvol als je op een zodanig moment komt dat je slank bent en je spieren een grotere verhouding hebben dan vet. Dit is de ENIGE energie verslindende bron. En hoe meer je eet (veel na een maagverkleining is nog steeds heel weinig) hoe harder je moet verbranden.



Het werkt eigenlijk best heel simpel met een beetje logisch nadenken.
quote:mienbillekesjeuken schreef op 17 november 2011 @ 10:56:

[...]





In een programma als Obese is dus heel duidelijk te zien dat je wel degelijk afvalt door gezond te eten en te bewegen. In niet één van die afleveringen is er iemand geopereerd, op de cosmetische operaties achteraf na dan.





Met een operatie los je ook niet de oorzaak van het dik worden op. Die oplossing zit simpelweg in je levensstijl, ook al kost het moeite om daar aan te werken. Er zijn echt maar heel weinig mensen waarbij er iets anders aan de hand is.Al laat men niet de medische screening zien, de psychologen die achter de schermen werken etc. Kandidaten waarvan men niet verwacht dat ze het gaan redden (door een echte eetstoornis of medische oorzaken), mogen domweg niet meedoen. Hoewel Obese een goed programma is, is het doel uiteindelijk wel de kijkcijfers. En dus nemen ze geen risico´s bij het screenen van de kandidaten.
quote:Susan schreef op 17 november 2011 @ 11:01:

Niet iedereen met overgewicht komt automatisch in aanmerking voor een maagverkleining, er gaat een uitgebreide screening aan vooraf, plus een reeks gesprekken. Het is niet een makkelijke uitweg zoals veel mensen denken, het is een enorme zware keuze en je zult de rest van je leven heel erg rekening moeten houden met wat je eet.



Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar maak dit nu wel van dichtbij mee en ik zie hoe moeilijk het is en wat eraan vooraf gaat voor iemand tot zo'n keuze komt.



Ik ben voor haar blij dat het kan.Dat is nu eenmaal het beeld dat men ziet en wil zien. Je gaat naar het ziekenhuis en hup drie weken later wordt je geopereerd. Echt niet. Je moet door een screening, door een voortraject. Er wordt veel onderzocht en er worden echt veel kandidaten afgewezen of eerst naar een diëtiste en psycholoog doorverwezen. Tenminste in het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben dan. De meeste zorgverzekeraars eisen dat er minimaal vier pogingen tot afvallen gedaan zijn. En dat moeten gedocumenteerde pogingen zijn. Bij een diëtiste en of huisarts. Bij een aantal moet je ook nog naar de zorgverzekeraar om goedgekeurd voor de operatie te worden. En dat is maar goed ook. Er moet ook streng geselecteerd worden en voldoende begeleiding zijn. Er moet gekeken worden of de operatie ook inderdaad het laatste middel is.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik nog het meest zorgelijke vind is dat niet standaard een psycholoog in geschakeld wordt bij mensen die hulp zoeken bij overgewicht. Heel vaak zit het (volgens mij) tussen de oren. En nog zorgelijker vind ik dat het aantal vergoede uren met een psycholoog nog verder om laag gaat, van 8 naar 5 uren / consulten.
Het zijn allemaal excuses. Ik denk dat het percentage dat werkelijk niét kan afvallen zo rond de 1% ligt...
Alle reacties Link kopieren
Die kandidaten in Obese zijn niet te vergelijken met mensen in het "normale" leven.



Bij de meeste mensen met overgewicht staat er geen camerploeg klaar om alles te filmen wat zo wel 5 stokken achter de deur vormt. Daar wordt ook geen professionele fitnessapparatuur thuis afgeleverd. Daar wordt geen personal trainer gratis ter beschikking gesteld en ook geen gratis sportschoolabonnement aangeboden.



Tuurlijk was het ook voor de Obese-kandidaten een hele knappe prestatie, maar die zijn wel heeeel erg tegemoet gekomen in hun prestatie.
Meestal is t toch echt een kwestie van een psychische stoornis. Een verslaving eigenlijk. Hiervoor moet hulp worden geboden die de kern van het probleem aanpakt. Een operatie die alleen het gevolg van het werkelijke probleem wegneemt is echt niet de oplossing.
quote:breezerananas schreef op 17 november 2011 @ 11:25:

Die kandidaten in Obese zijn niet te vergelijken met mensen in het "normale" leven.



Bij de meeste mensen met overgewicht staat er geen camerploeg klaar om alles te filmen en zo wel 5 stokken achter de deur vormt. Daar wordt ook geen professionele fitnessapparatuur thuis afgeleverd. Daar wordt geen personal trainer gratis ter beschikking gesteld en ook geen gratis sportschoolabonnement aangeboden.



Tuurlijk was het ook voor de Obese-kandidaten een hele knappe prestatie, maar die zijn wel heeeel erg tegemoet gekomen in hun prestatie.Uiteindelijk moet je het toch echt zelf doen hoor. Ik vind dit een excuus om zelf niet aan de slag te gaan. Een sportschool abonnement heb je wel voor 30 euro per maand. Dit is maar 1 euro per dag!! Het is een kwestie van wíllen investeren in je gezondheid. In plaats van je geld aan snoep, sigaretten en hamburgers te besteden...
Alle reacties Link kopieren
Dat klopt Alien. Want juist diegene die het niet kunnen met lijnen en daardoor een operatie kiezen, zijn daar niet voor geschikt. Deze mensen met gebrek aan discipline kunnen vaak wel even mee met de kick van het afvallen, maar krijgen toch een probleem na stabilisatie, waardoor de operatie achteraf zinloos is geweest.
Alle reacties Link kopieren
quote:breezerananas schreef op 17 november 2011 @ 11:25:

Die kandidaten in Obese zijn niet te vergelijken met mensen in het "normale" leven.



Bij de meeste mensen met overgewicht staat er geen camerploeg klaar om alles te filmen wat zo wel 5 stokken achter de deur vormt. Daar wordt ook geen professionele fitnessapparatuur thuis afgeleverd. Daar wordt geen personal trainer gratis ter beschikking gesteld en ook geen gratis sportschoolabonnement aangeboden.



Tuurlijk was het ook voor de Obese-kandidaten een hele knappe prestatie, maar die zijn wel heeeel erg tegemoet gekomen in hun prestatie.



Je schrijft hier allemaal redenen waarom deze mensen dan juist NIET geschikt zijn voor een operatie. Want idd, ze hebben die begeleiding niet. Ze hebben die apparaten niet.



Een operatie is dan ook geen remedie. Het gratis sportabonnement opgezet door de zorgverzekeraar wel.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik een moeilijk vind in deze discussie is het commercieel belang voor ziekenhuizen. Zij hebben er een commercieel belang bij om zo veel mogelijk patiënten te behandelen. Per behandeling ontvangen zijn 8.000 tot 10.000 Euro. Voor een ziekenhuis is dit veel interessanter dan een patiënt te motiveren om op andere wijze af te vallen.



Ziekenhuizen voeren zelf de screening uit, hebben zelf het meeste belang bij een operatie. Het is echt een booming business. Er zijn hele campagnes opgesteld om mensen te verleiden een dergelijke operatie te ondergaan. Om mensen over hun bezwaren heen te helpen.



Uiteraard zijn er protocollen opgesteld, waaraan ziekenhuizen zich dienen te houden. En uiteraard mag deze operatie pas uitgevoerd worden als laatste mogelijkheid. Maar toch, dat commercieel belang speelt mee. Immers een ziekenhuis wil winst maken. Ik vraag mij dus af of elke afweging wel zorgvuldig wordt gemaakt.



Zo'n operatie is niet niets, helaas brengt het voor veel mensne niet het verwcahte resultaat. Hiervan zijn regelmatig documentaires te zien op TV. Ik denk niet dat dat uitzonderingen zijn, maar eerder het topje van de ijsberg. Ik kan mij voorstellen dat je je best wel schaamt dat het jezelf met maagband niet lukt om af te vallen tot een gezond gewicht.



Ik vind een eigen bijdrage bij deze operatie een goed streven. Het geeft de mensen een extra stok achter de deur om te zorgen om op gewicht te blijven. Je hebt het immers zelf betaald.



Ik snap heel goed dat uitgebreide begeleiding bij afvallen zonder operatie niet voor iedereen voldoende is. Het vergt ook veel dicipline, deze dicipline is echter ook nodig na de opartie. Toch zie ik er meer in om begeleiding te vergoeden tot een bepaald bedrag. Bij begeleiding denk ik aan persoonlijke choaches, dietisten, gespecialiseerde psychologen, gespeciliseerde sportartsen e.d..
Alle reacties Link kopieren
Dat zei ik toch ook alien....dat het een knappe prestatie is wat ze geleverd hebben.



Maar ik blijf erbij dat het in hun situatie een heel stuk makkelijker is gemaakt door wat er allemaal aangeboden is, dan in heel veel andere situaties.
Alle reacties Link kopieren
quote:jo12345 schreef op 16 november 2011 @ 20:42:

[...]

Omdat iemand het helemaal zelf mag weten om zich iedere dag zo vol te stoppen dat ze op een walvis gaat lijken. Maar ik zie niet waarom we met z'n allen mee moeten betalen als zo iemand vervolgens geen kindjes meer kan krijgen doordat ze gewoon heel veel te veel gegeten heeft. Simpel lijkt mij.Ik vind dit een heel enge reactie, omdat héél veel gezondheidsproblemen (deels) door eigen handelen veroorzaakt zijn. Longfalen omdat je (ooit hebt ge)rookt, leverproblemen door overmatig drankgebruik, huidkanker door teveel zonnen, kan nog wel eventjes doorgaan.
Alle reacties Link kopieren
Dahlia, het is ook zorgelijk. De ziekenhuizen moeten business draaien. Het is hun manier om hun grote tekorten aan te vliegen. Dus protocollen, regels... tja, voor de vorm. In de praktijk wordt er gewoon gesneden.



En het hele stuk wat ik net schreef hoe dat lichamelijk werkt, weten die chirurgen heel erg goed. Big business. Met wederzijdse instemming. Ziekenhuis krijgt geld, patient zijn instant oplossing.
quote:justme27 schreef op 17 november 2011 @ 11:31:

[...]





Ik vind dit een heel enge reactie, omdat héél veel gezondheidsproblemen (deels) door eigen handelen veroorzaakt zijn. Longfalen omdat je (ooit hebt ge)rookt, leverproblemen door overmatig drankgebruik, huidkanker door teveel zonnen, kan nog wel eventjes doorgaan.

maar goed, die hoeven dan geen kind te kunnen krijgen natuurlijk, want verslavingen zullen ongetwijfeld ook erfelijk zijn, dus beter dat ze afzien van voortplanting



Een operatie lijkt mij overigens niks, ik zou het zo erg vinden als lekker eten daarna niet meer mogelijk is. Zie me al 'n frikandel speciaal moeten blenderen....
Alle reacties Link kopieren
quote:dddandelion schreef op 17 november 2011 @ 11:14:

[...]





Al laat men niet de medische screening zien, de psychologen die achter de schermen werken etc. Kandidaten waarvan men niet verwacht dat ze het gaan redden (door een echte eetstoornis of medische oorzaken), mogen domweg niet meedoen. Hoewel Obese een goed programma is, is het doel uiteindelijk wel de kijkcijfers. En dus nemen ze geen risico´s bij het screenen van de kandidaten.



Het programma richt zich niet op mensen met een medische oorzaak, dat zou ook volstrekt onverantwoord zijn. Die hebben een geheel andere aanpak nodig.



Het is juist voor en door mensen die wél kunnen afvallen met de nodige discipline. En dat is, al willen veel dikke mensen het liever niet horen, voor het overgrote deel de oorzaak van het obese-probleem. De harde waarheid...
Alle reacties Link kopieren
quote:breezerananas schreef op 17 november 2011 @ 11:25:

Die kandidaten in Obese zijn niet te vergelijken met mensen in het "normale" leven.



Bij de meeste mensen met overgewicht staat er geen camerploeg klaar om alles te filmen wat zo wel 5 stokken achter de deur vormt. Daar wordt ook geen professionele fitnessapparatuur thuis afgeleverd. Daar wordt geen personal trainer gratis ter beschikking gesteld en ook geen gratis sportschoolabonnement aangeboden.



Tuurlijk was het ook voor de Obese-kandidaten een hele knappe prestatie, maar die zijn wel heeeel erg tegemoet gekomen in hun prestatie.Tja, in deze wereld is het nu eenmaal niet zo dat iedereen maar bij alles bij het handje kan worden genomen. Deze mensen moeten na het programma ook op eigen kracht verder, anders zijn ze zo weer terug bij af. Je kan er thuis ook van léren, van zulke programma's. Maar dan moet je dat wel willen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven