Lijf & Lijn alle pijlers

Rotterdam Marathon 14 april 2013

22-10-2012 16:36 55 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



Ik ben aan het trainen voor de rotterdam marathonop 14 april. Het is de eerste marathon die ik zal gaan lopen, het is al een paar jaar een echte droom van me maar ik heb nooit de moed echt kunnen verzamelen om het te doen. Nu heb ik van het weekend de film De Marathon (hoe toevallig ;)) gezien en dit gaf echt de doorslag. Ik had zoiets van ''als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer''



In mijn naaste omgeving ken ik niemand die hier ook mee bezig is. Ik vroeg me dus af of er hier wat meiden zijn die dit wel doen, om zo onze evaringen,trainingen e.d te delen
Alle reacties Link kopieren
Zou het niet zo zijn dat TO vanzelf bij de voorbereiding merkt of dit "hem gaat worden"? Bij een marathonvoorbereiding is het toch zo dat je weliswaar niet de hele afstand loopt, maar toch wel één keer 35 km - dan merk je bij de 35 km wel of je het zal gaan redden? Ik weet het niet hoor, een vraag voor de experts... Ik zou het ook niet aandurven, maar ja, daarom loop ik hem ook nog niet.



Daarnaast is het inschrijfgeld (voor mijn financiële situatie) echt best hoog, en me inschrijven en vervolgens zonder te kunnen lopen mijn geld kwijt zijn zou ik echt vreselijk vinden.
Alle reacties Link kopieren
Chadidja het is niet zo zeer de vraag of je het gaat redden ja of nee. De meeste blessures rondom een marathon ontstaan namelijk niet tijdens de marathon maar in aanloop daar naar toe of ook heel vaak kort na een marathon door weer te gaan trainen met nog niet voldoende herstelde spieren/pezen.

Het probleem is dus dat je met nog onvoldoende loopervaring de duuromvang eigenljik te snel moet opvoeren. Dat brengt gewoon risco's met zich mee.

En eigenwijze lopers weten beginnende blessures vaak perfect te negeren. (je loopt er aanvankelijk tijdens je traning eenmaal goed opgewormd gewoon doorheen en denkt dat het dus wel mee zal vallen).

Probleem met het niet goed kunnen overzien van de marathon afstand is dat hij eigenljk pas begint bij 35km. Heb het vorige week zondag weer kunnen aanschouwen dat zo vanaf de 35km de man met de hamer genadeloos om zich heen sloeg.

En zelfs voor ervaren lopers blijft het een gok. Of mischien juist wel voor ervaren lopers. Want die gaan weg op een tijdschema die ze onder ideale omstandigheden zouden kunnen lopen. maar de omstandigheden zijn niet altijd ideaal. En dan is het maar zien hoeveel reserves je hebt om dat te ondervangen.
Alle reacties Link kopieren
Okee, helder antwoord, bedankt baukje. Naar die man met de hamer ben ik ook wel benieuwd haha, maar die heb je dus alleen bij de marathon, als je pech hebt?
Alle reacties Link kopieren
quote:Chadidja schreef op 22 oktober 2012 @ 22:10:

Okee, helder antwoord, bedankt baukje. Naar die man met de hamer ben ik ook wel benieuwd haha, maar die heb je dus alleen bij de marathon, als je pech hebt?



Bij de gemiddelde mens is de vooraad glycogeen ongeveer voldoende voor een anderhalf uur lopen op tempo. En de man met de hamer is niet meer dan dat je verbranding door opraken van de voorraden overgaat op hoofdzakelijk vetverbranding. Van het een op de ander moment ben je niet vooruit te branden.

Maar in princiepe kan dat al gaan spelen vanaf pakweg anderhalf uur.
quote:Chadidja schreef op 22 oktober 2012 @ 21:06:



Daarnaast is het inschrijfgeld (voor mijn financiële situatie) echt best hoog, en me inschrijven en vervolgens zonder te kunnen lopen mijn geld kwijt zijn zou ik echt vreselijk vinden.Marktplaats is het antwoord! Ik heb vorig jaar pas in maart een startbewijs overgenomen voor minder dan de helft van het geld. Op mijn naam laten zetten was geen probleem. Ideaal!
maar ze gaat er toch voor trainen? Ik bedoel, dan zitten er toch al onwijs veel lopen van meer dan 20/21 k in? wmb is er geen verschil tussen training of wedstrijd als je alleen op uitlopen traint...of zie ik iets niet wat er wel is? is het vertsandiger/beter een halve in wedstrijdvorm te lopen alvorens een hele te lopen? (of maakt dat voor uitlopen niet uit??)(die hele zou ik dan zelf niet in training willen doen, zou dan wel een medaille willen hebben ghehehe)
quote:Chadidja schreef op 22 oktober 2012 @ 21:06:

Zou het niet zo zijn dat TO vanzelf bij de voorbereiding merkt of dit "hem gaat worden"? Bij een marathonvoorbereiding is het toch zo dat je weliswaar niet de hele afstand loopt, maar toch wel één keer 35 km - dan merk je bij de 35 km wel of je het zal gaan redden?



Je merkt het al in een veel eerder stadium, want die 35 loop je pas iets van 4 weken voor de marathon, dus in het eindstadium van de training. Daarvoor heb je eerst een paar keer 30, 32, en een heleboel 25+ duurlopen.

Maar inderdaad zijn hardlopers vaak sterren in het negeren van pijntjes en blessures. Dat kan tot gevolg hebben dat je na bv zo'n langs trainingsloop een paar maanden, of langer, in de lappenmand zit. En dat gebeurt ook veel bij ervaren lopers. Kan je nagaan wat er gebeurt als iemand niet gewend is aan lange afstanden. Je gewrichten trekken dat gewoon niet.



Ik zit nu ook in de lappenmand trouwens, na het lopen van 2 marathons in 4 maanden tijd. Eigen schuld en ik vind het ook niet zo erg. Tijd voor andere dingen en dan komt het lopen vanzelf wel weer! (die 3e marathon gaat er zeker komen).
quote:baukje schreef op 22 oktober 2012 @ 22:06:



Het probleem is dus dat je met nog onvoldoende loopervaring de duuromvang eigenljik te snel moet opvoeren. Dat brengt gewoon risco's met zich mee.



ahah, DIT dus negeer mijn vorige bericht maar



Dus als je lang genoeg traint/de tijd neemt om je afstanden uit te bouwen, maakt het niet uit dat je nog nooit een officiele halve marathon hebt gelopen?
quote:ccbloom schreef op 22 oktober 2012 @ 22:27:

maar ze gaat er toch voor trainen? Ik bedoel, dan zitten er toch al onwijs veel lopen van meer dan 20/21 k in? wmb is er geen verschil tussen training of wedstrijd als je alleen op uitlopen traint...of zie ik iets niet wat er wel is? is het vertsandiger/beter een halve in wedstrijdvorm te lopen alvorens een hele te lopen? (of maakt dat voor uitlopen niet uit??)(die hele zou ik dan zelf niet in training willen doen, zou dan wel een medaille willen hebben ghehehe)



Het is zeker verstandig om eerst een halve, of het liefst een paar keer, een halve marathon te lopen.

En het zijn niet alleen die lange duurlopen hè, die je moet doen. er komen ook nog intervaltrainingen bij. Je loopt al snel tussen de 50 en 70 km per week. Dat is loodzwaar en niet te doen voor iemand met weinig loopervaringen. Maar zonder deze intervaltrainingen zal het lopen van de marathon een hel worden, dus dat is zeker niet aan te raden.



Echt, de zwaarte ervan wordt zó enorm onderschat. Je moet alleen mentaal al heel sterk zijn, laat staan fysiek.
maar goed, die halves hoeven dus perse in wedstrijdverband (mijn trainingstempo ligt even hoog als mijn 'wedstrijd' tempo ;)) maar kunnen ook in de training zijn. Dan een aantal weken (maanden???) zorgen dat je af en toe die 21k kan lopen en dan weer verder uitbouwen?....mmmm dan denk ik dat ik niet eind jan. mijn eerste halve kan lopen en dan in drie maanden naar een hele kan....heb dat trouwens ook vaak gehoord, van dat 1+1 in dit geval niet gewoon 2 is, oftewel twee halve, maakt nog geen hele ;)



Je loopt al snel tussen de 50 en 70 km per week.



Nog een reden om eerst maar eens serieus werk te gaan maken vam die halve. Thanks voor de uitleg, Greenbean en Baukje
your welcome Geloof me, het is het leukste als je goed voorbereid bent, anders is er geen donder aan.
quote:ccbloom schreef op 22 oktober 2012 @ 22:42:

mmmm dan denk ik dat ik niet eind jan. mijn eerste halve kan lopen en dan in drie maanden naar een hele kan....







Nee, dat is vrij kort hoor. Ik zou er een jaar voor uittrekken.

Het is natuurlijk voor iedereen verschillend, sommige mensen lopen heel gemakkelijk maar dat is niet de meerderheid.

Je moet eigenlijk gemakkelijk een halve kunnen lopen, dan pas kun je over een hele na gaan denken. 21+ moet een soort basisafstand voor je zijn, aangezien de duurlopen er vrijwel altijd overheen gaan.
check...ik snap hem...ik dacht 'die 21, die komt toch gewoon in de trainingen voorbij?' maar goed, de tijd tussen nu en april 2013 is (waarschijnlijk) te kort om van 10 naar 42 te gaan...
Alle reacties Link kopieren
In princiepe hoef je helemaal geen officiele wedstrijd te lopen voorafgaande aan een marathon als je alleen voor uitlopen gaat. Er zitten wel risico's aan. In je eentje bepaald je vrij gemakkelijk je eigen tempo. Bij een wedstrijd wordt je meegezogen door snelle lopers en zul je vaak te snel van start gaan. Je moet leren je eigen tempo te bepalen in de groep want als je te snel van start gaat heb je je kans op succes al in de eerste km's verspeeld.

En als je alleen voor uitlopen gaat dan zul je inderdaad echt wel voor de grotere marathons moeten kiezen want dan red je het niet binnen vier uur en er zijn er die tegen die tijd de finish al afbreken. Mij persoonlijk zou het geen voldoening geven een prestatie neerzetten terwijl dat je weet dat die prestatie veel beter zou zijn als je wel goed voorbereid was. Maar ik begin langzaam te geloven dat deze drang (het uiterste uit jezelf willen halen en alleen daar je voldoening uithalen) bij mannen zeer geaccepteerd wordt maar bij vrouwen meer uitzondering is dan regel.

Overigens is ook niet ieder lichaam even geschikt voor het lopen van marathons. Zie dat op de atletiek verengiging. Daar zijn lopers, hele goede halve marathon lopers maar het lichaam blijkt dan zelfs bij gerichte training toch minder geschikt voor langere afstanden.
Alle reacties Link kopieren
Wel grappig, ben benieuwd hoeveel mensen zich naar aanleiding van die film vol enthousiasme op een marathon gaan storten.
Ik loop zelf tussen de 10 en 11 k per uur en kan dat heel lang volhouden als het moet...dat was ook het tempo waaraan ik dacht bij 'uitlopen'....je moet me niet harder laten gaan en ook niet zachter, heb op de wedstrijden die ik wel heb gelopen (4 stuks van 5 tot 16,1k) ook datzelfde tempo gelopen...Wil alleen wat langer lopen (halve?) maar hoeft wmb niet sneller.



(Niet omdat ik een vrouw ben en het niet geaccepteerd zou worden als ik wat fanatieker zou zijn, gewoon omdat ik ik ben en toevallig een vrouw.....waar zie/hoor jij eigenlijk dat fanatisme voor vrouwen niet zou worden geaccepteerd, Baukje?) (Even hele andere discussie, maar ik ervaar dat zelf niet zo in het dagelijks leven...)
Op zich is dat een prima tempo hoor ccbloom, dat is wat ik ook loop. Bedenk wel: hoe langer je erover doet hoe zwaarder het wordt.

Dat bedoelde ik net met niet goed voorbereid zijn en toch gaan lopen, daar is echt niks aan.



hee maar ccbloom, nu ik jou hier spreek: kan je misschien reageren op mijn krachttrainingtopic? Ik kan wel wat tips gebruiken en jij bent volgens mij ook wel fanatiek met fitness e.d..
done!



ja dat is waar...ik lijk in berichten altijd te (willen???) lezen dat ik harder moet,reageer dan altijd een beetje 'spastisch';) excuus!
Alle reacties Link kopieren
quote:ccbloom schreef op 23 oktober 2012 @ 11:46:

Ik loop zelf tussen de 10 en 11 k per uur en kan dat heel lang volhouden als het moet...dat was ook het tempo waaraan ik dacht bij 'uitlopen'....je moet me niet harder laten gaan en ook niet zachter, heb op de wedstrijden die ik wel heb gelopen (4 stuks van 5 tot 16,1k) ook datzelfde tempo gelopen...Wil alleen wat langer lopen (halve?) maar hoeft wmb niet sneller.



(Niet omdat ik een vrouw ben en het niet geaccepteerd zou worden als ik wat fanatieker zou zijn, gewoon omdat ik ik ben en toevallig een vrouw.....waar zie/hoor jij eigenlijk dat fanatisme voor vrouwen niet zou worden geaccepteerd, Baukje?) (Even hele andere discussie, maar ik ervaar dat zelf niet zo in het dagelijks leven...)

ccbloom je kunt niet zonder meer vanuit gaan dat je dit tempo mee kunt nemen naar langere afstanden. Om dat te kunnen zul je heel hard moeten trainen, net zoals je hard moet trainen om die 5 tot 16km wedstrijden sneller te kunnen lopen.

En ieder loopt zijn eigen tempo en heeft zijn eigen doelstellingen. Zou de laatste zijn om daar op of aanmerkingen over te hebben.

Dat fanatisme bij vrouwen onderling niet geaccepteerd wordt merk ik in het dagelijkse leven zelfs ook binnen mijn eigen vereniging heel duidelijk. Maar ook op fora merk ik dat wel. Ik denk dat er ook vaak jaloezie of confrontatie met eigen gebrek aan discipline aan ten grondslag ligt. Kan natuurlijk ook aan mezelf als persoon liggen. Maar dan is het weer raar dat mannen er heel anders en juist heel leuk op reageren.
hard trainen of lang trainen? ;) Wat het bij mij is, ik zou misschien wel harder kunnen op de 5K bijvoorbeeld (om mee te beginnen) maar ik zie het 'nut' niet zo. Dan ren je de poten uit je lijf, gaat hijgen, hart in je keel en dan ren je er misschien 2 of 3 minuten af (dat is al veel)... De D2D heb ik toen ook 'op karakter' gelopen, wel voor getraind, maar volgens de boekjes niet voldoende. Ik liep hem gewoon in een keurige 10,5km/uur en had de grootste lol. Ieder kind met banaan, bekertje water of hand in de lucht kreeg een high 5 of ik nam de gulle gaven aan ;) (en reken maar dat er veel kinderen langs de route staan lol) Ergens halverwege ontmoette ik een buschauffeur uit Roosendaal die ik vrolijk de finish over heb gecheered (hij zat er een beetje doorheen). Tijdens een loopje in San Fran met een vriendin gewoon lekker lopen ouwehoeren 9toen moest ik mijn best doen om langzamer te gaan want vriendin ging langzamer....daarvan gingen mijn benen pijn doen)

Op het strand ga ik weleens met manlief op mijn hardst, kijken hoe lang ik hem bij kan houden...maar na een km of 2 ben ik dat bonkende hart ook wel weer zat eigenlijk.

Zoals je ziet ben ik echt van het gezellige/niet te moeilijke en vooral niet te serieuze (de wereld vergaat niet als het niet lukt die marathon uit te rennen, ga je toch wandelen? Dat werk ;)) Maar neemt niet weg dat ik het wel leuk vind als mensen (ja ook vrouwen) er anders instaan en wel keihard trainen (met intervallen dus en niet alleen maar elke week steeds langer gaan lopen ;)) Een vriendin van mij is superfanatiek en ook behoorlijk rap, vind het wel leuk om af en toe met haar te intervallen, maar echt niet vaak hoor! (maar als ik zo'n afspraak maak, dan geef ik wel alles wat ik heb lol)
Alle reacties Link kopieren
Het leuke aan hardlopen vind ik juist dat je niet van anderen kunt winnen (tenminste, ik ga er vanuit dat ik ook bij veel trainen nooit een Keniaan zal worden ), maar wel van jezelf, omdat je steeds weer nieuwe doelen kan stellen en daar ook gericht voor kan trainen. En ik geef toe dat ik daarbij niet te streng ben voor mezelf. Volhouden en uitlopen vind ik al heel wat! Als ik een afstand voor de tweede keer loop, wil ik het graag sneller doen dan de eerste keer, dat wel natuurlijk.



Maar het perfectionisme dat ik bij werk en studie heb, ken ik bij het lopen juist niet zo. 't Moet wel leuk blijven! Daarom probeer ik ook altijd te blijven glimlachen. Als ik soms die chagrijnige koppen in het park voorbij zie komen, denk ik wel eens, nou nou, je hóeft niet te lopen!
Wat Chadidja zegt
Alle reacties Link kopieren
O nee hoor dat glimlachen tijdens het lopen vind ik niet belangrijk. Wel plezier in de trainingen. Maar dat kan ook samen gaan met af en toe stevig trainen en op dat mometn heb ik geen behoefte om een big smile op mijn gezicht te tonen. Dat kan altijd de rest van de dag nog.

Dus voor strakke gezichten kan ik alleen maar bewondering hebben. Ook al zal een ander die als chagerijnig omschrijven.

Nee waar ik wel 'problemen' mee heb zijn lopers die niet groeten. Bedoel zelfs al zit je aan je max een knikje of een handje omhoog moet toch altijd lukken.
Alle reacties Link kopieren
Precies Chadidja, ik glimlach ook altijd heel spontaan naar een mede hardloper. Voel me er altijd wel een beetje verbonden mee . Haast een ieder groet terug hier. Heeft misschien ook te maken met het feit dat ik in een dorp woon, waar sociaal-zijn nog aan de orde van de dag is, gelukkig.
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



Leuk om hier wat te lezen over de plannen om een (halve) marathon te gaan lopen..

Ik had zelf het plan opgevat om de halve van Rotterdam te gaan lopen, maar vergis ik me nu of is die mogelijkheid er dit jaar niet??



Verder ga ik me denk ik maar eens wat inlezen in het hardlooptopic, want ik wil wel zeker weten of het überhaupt haalbaar is (probeer nu 2x per week te lopen de ene keer 10 en de andere keer iets minder - maar ben ook geblesseerd geweest :( )

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven