begeleid wonen

16-05-2010 15:40 89 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoe kom ik erachter wat er met mijn vriend aan de hand is en of hij begeleidt woont? We hebben soms woorden omdat hij blijkbaar een andere denkwereld en leefwereld heeft dan ik. Ik wil graag weten hoe ik beter met hem om kan gaan zodat er niet zoveel misverstanden ontstaan. Hij kan slecht schrijven en lezen en begrijpt grappig bedoelde opmerkingen anders dan de meeste andere mensen. Hij leeft op een hele bijzondere en super gestructureerde manier en heeft aparte gewoontes. Hij is belangrijk in mijn leven en zal altijd een goede vriend blijven voor mij. Hij ziet mij ook als heel belangrijk voor hem en dat is mooi, maar het is vaak wel moeilijk!



Opmerking: ik heb deze tekst veranderd omdat verderop in deze topic blijkt dat ik niet duidelijk genoeg heb aangegeven wat de opzet van mijn stukje/vraag was. Het werd zwaarder gemaakt dan ik het bedoeld heb.......
voer eendjes geen oorlog!
Alle reacties Link kopieren
quote:petit1968 schreef op 28 juni 2010 @ 00:29:

Kan niet meer tegen zijn wispelturige gedrag.Wispelturig... dat is het woord dat ook bij mij opkomt...
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Stoornis of niet, wat voor mij belangrijk is in vriendschap is dat ik mezelf kan zijn, dat ik me bij mijn vrienden op mijn gemak voel, dat er een basis is van vertrouwen, gelijkwaardigheid, wederkerigheid en respect. Bovendien is mijn uitgangspunt in alle relaties die ik op vrijwillige basis aanga dat de som der delen méér op moet leveren dan de afzonderlijke delen bij elkaar. Dat laatste gegeven is louter subjectief natuurlijk. Al ben je een vat vol eigenaardigheden, als aan die voorwaarden voldaan word, dan staat niets een vriendschap in de weg.



Wat ik in jouw verhaal teruglees, is dat je je niet gerespecteerd voelt (hij laat je vaak ineens zitten, zijn strikte bedtijd is belangrijker dan het normaal afronden van een gesprek met jou), dat er geen sprake is van gelijkwaardigheid (hij bepaalt de mate van contact) en dat er amper sprake is van wederkerigheid (op belangrijke momenten voor jou toont hij geen interesse). Bovendien vertrouw je hem niet (de hele reden waarom je dit topic hebt geopend). Ik kan niet uit je verhaal opmaken of je je bij hem op je gemak voelt. Wat deze vriendschap toevoegt aan jóuw leven, wordt ook niet duidelijk uit je posts. Het enige wat ik lees, is dat je om hem geeft en dat je al tien jaar contact met hem hebt. Ik vind dat persoonlijk een vrij magere basis voor een vriendschap.



Andersom denk ik dat je je ook moet afvragen in hoeverre jij een goede vriendin voor hem bent. Je vertrouwt hem niet, want je wil achter zijn rug om proberen te achterhalen of er medische diagnoses zijn en of hij wel zelfstandig woont. Dat is ook ongelijkwaardigheid: jij plaatst jezelf boven hem. Jij denkt dat je het recht hebt om dit uit te zoeken, los van wat hij daarvan vindt.



Wat word je, als je eerlijk kijkt naar de relatie die jullie hebben, per saldo beter van het contact met hem. Ik lees alleen maar ergernis, ongelijkwaardigheid, wantrouwen, gebrek aan wederkerigheid en ongemak. Berekenend als de mens is, moet er dus iets anders zijn waardoor jij het zo belangrijk vindt om energie in hem te steken. Kom niet aan met liefde, want liefde alleen is in een relatie niet voldoende. Wat voor beeld dat jij van jezelf hebt, wordt door hem bevestigd? Op welk vlak wordt jouw behoefte bevredigd door deze vriendschap?



Ik denk dat het belangrijker is om hier eens eerlijk naar te kijken dan om uit te zoeken of hij een stoornis heeft en of hij zelfstandig woont. Zo'n label of omstandigheid maakt namelijk niks uit, tenzij je -zoals je zelf al zei- op zoek bent naar dingen waarmee je ongewenst gedrag kunt verklaren en vergoeilijken. Dan kun je medelijden met hem hebben, wat het makkelijker maakt om over zijn makke heen te stappen.



Als je deze vriend werkelijk als gelijkwaardig beschouwt, maakt het niet uit waardoor zijn gedrag veroorzaakt wordt. Dit is hoe hij is en óf je accepteert het (omdat het nu eenmaal bij hem hoort), óf je accepteert het niet (omdat je het onbeschoft gedrag vindt wat de vriendschap uitholt of zelfs in de weg staat). Als jij hem enkel kunt accepteren hoe hij is als je er een stempel "ziek in zijn hoofd" op hebt kunnen plakken, achter zijn rug om ook nog eens, dan bevestig je daarmee in mijn ogen alleen maar hóe ongelijkwaardig deze vriendschap is.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat Qwertuu de spijker op de kop slaat. Wat zij schrijft wat voor haar geldt, geldt ook voor mij. Ik kan daarom bevriend zijn (over verschil vriendschap en bevriend zijn kom ik later nog op terug) met mannen en vrouwen, met mensen met of zonder een gedragsstoornis (autisme, ADHD of een psychiatrische handicap).



Voor mij is er een verschil zijn tussen bevriend zijn en vrienden zijn. Als je vrienden bent, ga je bij hen vaak wederzijds op bezoek (naast de eigenschappen en voorwaarden die Qwertuu opsomt), en als je bevriend bent, gelden in veel gevallen ook al deze eigenschappen, maar niet altijd. Aangezien ik nu volwassen ben, lukt het me beter om normaal sociaal contact te hebben met anderen, ook al maak ik af en toe fouten, waar ik wel wat aan kan doen, en fouten, die ik door mijn stoornis niet kan voorkomen.



Zoals ik al eerder schreef kost het me moeite om vriendschappen te onderhouden met mensen die door verhuizen verder af komen te wonen. Ik weet niet waardoor het komt, maar mensen zouden eens wat vaker gebruik kunnen maken van openbaar of eigen vervoer, of ze gaan met me chatten. Waarschijnlijk speelt de gedragsstoornis wel een rol, omdat zij de sociale vaardigheden missen om vriendschappen te onderhouden. Ikzelf lijk op het eerste gezicht die vaardigheden wel voor een groot deel te hebben. Dat voel ik zo met mensen zonder stoornissen.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Ja het is een ongelijkwaardige relatie tussen ons als je kijkt naar de manier van handelen. Aan de andere kant, als ik kijk naar puur gevoel dan moet ik toegeven dat er liefde is van mijn kant voor hem (puur gevoel) en ik voel sterk van zijn kant is dat er ook. Hij zegt dat ook vaak, maar dan ineens is het dus weg zegt hij. Ik geloof dat ook en ik geloof dus dat het onderdeel is van zijn onzekerheid van nature. Onze relatie/contact kent ook vaak lange periodes van veel respect voor elkaar en gelijkwaardigheid in de relatie, maar dat kan nogmaals ineens weg zijn.



Dan hoor of zie ik hem helemaal even niet. Die zgn relatie of op dat moment vriendschap trek ik dan in twijfel en dan ben ik kwaad op hem. Heel erg soms.....zoals nu. Voel me dan bedrogen. Ik hou het nu voor mezelf want hem ermee lastig vallen werkt niet en houdt hem nog meer bij me weg in zo'n periode.



Het is niet gelijkwaardig nu en ik probeer met hem te praten (dat lukt momenteel echt helemaal niet, hooguit kort via hyves). Ik wil hem begrijpen en letten op hoe ik hem moet benaderen. Dat kan ik alleen als ik weet wat er met hem is. Ik wil dat ook doen daar sta ik absoluut achter. Ik kan me niet volledig en alleen op hem richten, maar wel rekening houden met dat hij niet anders kan reageren of handelen wellicht......



Zou het zo zijn dat hij gewoon een koelbloedige leugenaar en bedrieger is dan heeft het geen zin om hem kansen te geven er wat van te maken. Dat wil ik dan ook niet eens! Ik wil dingen uitsluiten om te weten wat er mogelijk is tussen hem en mij. Ik denk zeker dat gelijkwaardigheid mogelijk is als er gepraat wordt over 'het probleem'........Hij vlucht vaak voor praten. Gisteren belde hij me 3 keer en als ik opnam gooide hij de hoorn erop. Hij wil wel praten dat voel ik, maar ja.....Hij lijkt niet te durven, terwijl ik hem vaak hele gesprekken hoor voeren met mensen en in periodes kan ik geweldig met hem praten. Van super communiceren tot nul daalt het soms......



Er zijn toch ondanks alles diepe gevoelens wederzijds dat merk ik heel erg. Lukt het niet in een relatie dan anders, maar dan moeten we samen bekijken wat kan en niet kan! Het is voor mij gewoon best belangrijk wat het is met hem. Alcoholisme is heel anders dan bijv. schizofrenie of 'gewoon' een depressie of autisme. Als een vriend/partner wat mankeert scheelt het enorm als je weet wat er aan de hand is lijkt mij........Ik druk dan nooit en te nimmer een stempel op hem, ik zou het enorm waarderen in hem als hij het vertelde.
voer eendjes geen oorlog!
Alle reacties Link kopieren
En toch moet je waarschijnlijk op je gevoel of intuïtie afgaan, als de ander per se niet wil vertellen wat zijn stoornis is. Vooral bij gedragsstoornissen is het zo dat je niet weet hoe die persoon is. Gedrag wordt volgens mij ook gekleurd door de persoonlijkheid van de persoon in kwestie. Bij een gedragsgehandicapte probeer ik gewoon wat gedragingen uit. Kijken hoe hij reageert. En kijken of ik er wat mee kan, en - kijkend naar het verhaal van Qwertuu - of ik met de ander bevriend kan zijn. Op een gegeven moment leer ik hem kennen met zijn gebreken en kwaliteiten, ook al weet ik de diagnose niet precies. Ik spreek een beetje uit ervaring. Ik ben zelf autistisch, ken andere autisten, ADHD-ers, Aspergers, PDD/NOS-ers, schizofrenen, Borderliners, mensen met manie-depressiviteit, etc. En als ik één groep eruit pik, zijn de mensen in die groep onderling weer verschillend. Een gedragskenmerk die ik bij de ene zie, ontbreekt bij de ander. Ik ken autisten die erg agressief reageren, en ik ken autisten die in hun schulp kruipen, omdat ze wat angstig van aard zijn. Ik vind mezelf nogal flexibel in gedrag, terwijl ik een ander erg rigide vindt, omdat hij om 23:00:00 exact, op de seconde nauwkeurig naar bed gaat. Als hij dan toevallig aan het bellen is, wordt dat telefoongesprek gewoon, hatsekidee, afgekapt. En zo kan ik heel wat indrukken incasseren, terwijl een ander met dezelfde diagnose als ik, dat niet kan.



M.a.w. heeft het echt zin om te weten wat iemand mankeert?
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Daar zit wat in Hans. Bedankt weer voor je uitleg. Ik kan er wel wat mee. Ik denk dat je gelijk hebt, zeker met dat uitproberen van gedragingen daar kan ik wel wat mee. Ik heb dat achteraf gezien onbewust al gedaan! Als ik op mijn manier (vrij volwassen en serieus vaak) met hem praat dan reageert hij vaak niet goed of kruipt in zijn hulp. Zeg ik gewoon iets spontaans of met wat humor zoals: heej schatje heb je zin om even te babbelen dan werkt dat wel. Zeg ik: ik wil graag met je praten dan klinkt dat denk ik te zwaar voor hem. Ook zo met andere zaken. Ik moet vrij eenvoudig tegen hem praten. Doe ik dat niet en kom ik met hele stukken tekst dan begrijpt hij het verkeerd of wordt boos omdat hij denkt dat ik verkeerde bedoelingen heb. Hij leest alles heel letterlijk en begrijpt mij dan niet. Hij is gek op sms'n en chatten, maar het brengt vaak verwarring. Doe ik simpel dan is er niks aan het handje. Gewoon kletsen als: hoe is het met je en wat grappige dingen zeggen. Echt de diepte in lukt niet zo. Praat ik wel serieus over iets dan luistert hij wel heel aandachtig en dan kan hij wel blij zijn dat ik er over begonnen ben, zelf doet hij dit niet snel.



Het blijft lastig, maar ik denk dat luchtigheid toch de formule is om er iets van te kunnen maken. Feit is ook dat hij slecht kan schrijven en lezen. Ik heb HBO en hou van schrijven e.d. en dat benauwd hem soms al leg ik het er niet dik bovenop. Soms ziet hij nu eenmaal dat ik wel wat kan.....Een niveauverschil speelt hem soms ook parten merk ik. Ik doe dat niet bewust, maar het is denk ik gewoon duidelijk, een feit dat er een behoorlijk verschil is tussen ons qua studie en intelligentie. Maar aan de andere kant spreekt hij vloeiend duits en dan zeg ik hem ook altijd: wat geweldig, ik heb dat wel gestudeerd, maar jij hebt het zo geleerd omdat je vlakbij Duitsland woont. Ik heb daar echt waardering voor, maar hij twijfelt dan of ik dat meen.



Ik heb hem ook altijd gezegd: ik kijk gewoon door schrijffouten heen en dat doe ik dus ook hoor. Ik stoor me er ook niet aan, want ik weet dat hij het gewoon niet kan.



Ik heb ook het gevoel dat ik hem veel beter ken dan hij mij. Niet erg, maar jammer soms. Hij wil me wel leren kennen, maar ziet het niet zo snel hoe ik ben. Hij oordeelt vaak ook fout, terwijl ik echt mezelf ben en me laat zien zoals ik ben. Hij denkt vaak dat ik met hem meepraat terwijl ik dan gewoon echt dezelfde mening heb als hij...........



Hans ik ga me eens richten op een ander benadering. Meer eenvoudig/erg simpel zoals hij is en denkt.
voer eendjes geen oorlog!
Alle reacties Link kopieren
quote:petit1968 schreef op 28 juni 2010 @ 23:26:

Zeg ik gewoon iets spontaans of met wat humor zoals: heej schatje heb je zin om even te babbelen dan werkt dat wel. Zeg ik: ik wil graag met je praten dan klinkt dat denk ik te zwaar voor hem.Die twee zinnen komen ook op mij verschillend over. In het eerste geval wil je praten over koetjes en kalfjes, of wil je misschien ouwehoeren of grapjes maken. In het tweede geval heb je misschien een punt dat een serieus gesprek vereist. Je wilt iets met je lief regelen, of je wilt een misverstand in de relatie uitpraten. Ook omdat "praten" en "babbelen" voor mij verschillende betekenissen hebben.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Petit,waarom wil je persé aan een dood paard blijven trekken?

Je kunt blijven trekken aan een dood paard maar het paard blijft dood.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik denk ook dat je je energie beter ergens anders op kunt richten. Op een man, waarbij je de informatie niet zo eruit hoeft te trekken. Uit een dood paard trek je ook geen leven meer.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Petit, ik denk dat je mijn stuk geïnterpreteerd hebt als hoopgevend, maar zo was het niet bedoeld. Het was eerder bedoeld als spiegel. Als jij je in honderd bochten moet wringen om überhaupt met hem te kunnen communiceren en als er zelfs dan nog allemaal misverstanden en onhandigheden zijn die een oprechte communicatie in de weg staan, in welk opzicht kun je dan van vriendschap spreken. Wat doet deze man voor jóu, anders dan een hoop problemen en onzekerheid opleveren tussen die spaarzame momenten door dat hij zégt om jou te geven (maar je dat niet af kan lezen uit zijn gedrag).



Ik zie je alleen maar verder en verder en verder zoeken naar excuses waarmee zijn gedrag verklaard kan worden. Terwijl je soms gewoon moet concluderen dat een gelijkwaardige vriendschap er nu eenmaal gewoon niet in zit. Of dat komt door een stoornis (ja, dat kan) of door karakter, boeit niet zo. Beide eigenschappen kunnen een zodanige verstoring van de normale verhoudingen veroorzaken dat het geoorloofd is om er een eind aan te breien. Ook al zouden zijn gedragingen veroorzaakt worden door een stoornis: hij blijft een egocentrische hork. En jij zou je af moeten vragen of je met zo'n egocentrische hork bevriend zou moeten willen blijven.
Alle reacties Link kopieren
Ach ja, hoop doet leven! Maar even serieus.....het gaat me er niet om dat ik een kostte wat kost een relatie wil en daar hoop op blijf houden. Ik ben al 10 jaar bevriend met hem en dat gaat nooit echt over, ook niet van zijn kant (zo voelt dat). Zelfs al laat hij het soms even afweten. Vandaar dat ik dan graag wil bekijken hoe ik hem als gewone vriendin het beste kan benaderen want te maken heb ik met hem en ik wil niet weer woorden en gedoe met hem krijgen daarvoor is hij me te lief (en omgekeerd geldt dat ook!).
voer eendjes geen oorlog!
Alle reacties Link kopieren
Met die twee manieren van praten bedoel ik dat hij eigenlijk alleen benaderd kan worden op een eenvoudige speelse manier, zelfs als het om een serieus onderwerp gaat. Begin ik met ik wil even met je kletsen dan kan ik dat gemakkelijk daarna serieus doen, maar begin ik voor hem al moeilijk met: laten we eens praten of zo dan kijkt hij al zo van ik heb daar geen zin in of ik kan dat niet.
voer eendjes geen oorlog!
Alle reacties Link kopieren
Belangrijk is nog steeds dat je je goed voelt bij deze vriendschap. Het moet niet te veel van je vergen.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Momenteel is er nauwelijks contact. Af en toe even chatten of een korte sms. Dat is het. De relatie heeft veel van me gevergd ja en het is goed dat de afstand er nu is, al mis ik hem wel.

Ik heb ook teveel boosheid nog en dan is afstand ook beter. Hij is snel geirriteerd nu als ik in de buurt kom. Dat komt wel weer goed.....eerst laten zakken en ons weer gewoon goed voelen in een eventueel contact. Dat is zeker belangrijk. Ik word nu moe van hem en ik weet dat ik dan op de plaats rust moet kiezen. Ik heb 3 jaar met iemand samengewoond die op alle fronten energie vrat en nu heb ik eerder door wanneer het moet stoppen. Ik kies dan ook even echt vooral voor mezelf. Zorg gelukkig voor mezelf dat kon ik vroeger nogal eens vergeten als mijn energie op ging aan een ander zijn gedoe! Doe ik mooi niet meer! Ik ga lekker zwemmen en wat drinken op een terrasje en zo. Dat kan ik nu gelukkig goed.
voer eendjes geen oorlog!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven