Het liefst krijg ik altijd aandacht - en daar baal ik van!

18-01-2008 11:29 53 berichten
Alle reacties Link kopieren
Erg getwijfeld of ik dit op zal schrijven, want ik schaam me er ontzettend voor en er is echt niemand die het weet.

Mijn probleem is namelijk dat ik ontzettend hou van aandacht - op welke manier dan ook. Het lijkt wel of ik er aan verslaafd ben en ik zou haast tot alles in staat zijn om het te krijgen ook. Nu weet ik het van mezelf en ik vind het een hele vervelende eigenschap. Meer dan dat zelfs. En omdat ik het weet, hou ik me dus ook ontzettend in. Ik kom niet direct over als een verschrikkelijk aandachtvragend type, juist omdat ik het een irritant iets vind kan ik flink op de rem gaan staan. Soms merk ik wel dat ik dingetjes net even wat 'erger' of dramatischer maak om wat meer aandacht te krijgen (wat erg om dit te moeten zeggen...) En uiteindelijk, hoezeer ik het ook kan inhouden, ik blijf dus wel zitten met die behoefte en ik wil daarvan af. Ik weet alleen dus niet hoe.

Iemand tips?
*Inkoppertje...Satire kon het niet laten... Neemt topicopenster wel serieus, hoor!*
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft je er inderdaad niet voor te schamen. Iedereen wil in meer of mindere mate bijzonder zijn. Of bijzonder gevonden worden door iemand.

Op een podium staan is goed als je aandacht en bewondering wil van veel mensen tegelijkertijd waar je verder niets mee hoeft en die jou verder ook niet goed hoeven te kennen.

Misschien zit daar ook onzekerheid? Dat als mensen je werkelijk kennen, zoals in vriendschappen, de bewondering weg valt en mensen je, naar jouw idee, zullen afwijzen?
Alle reacties Link kopieren
high hopes schreef op 18 januari 2008 @ 15:48:

Neuh, niet dom...althans...mss wel dom, maar ik herken het maar al te goed!

En helpt het nou echt...nouja, deels wel...maar ik slik bijvoorbeeld nog steeds anti-depressiva om stabiel te blijven, om niet dieper weg te zakken in die onzekerheid, depressie en mss zelfs wel een minderwaardigheidscomplexje..



Maar waarom vindt jij jezelf niet leuk?




Helpt je dat goed; anti-depressiva? En moet je dat dan voor heel lang blijven slikken of vervaagt het effect na verloop van tijd?



En waarom ik mezelf niet leuk vind? Omdat ik zie wat er allemaal mis met mij is. Ik heb weinig humor bijvoorbeeld. Ik laat me heel snel intimideren door mensen die heel verbaal zijn of heel vlot en grappig. Ik beschik over geen enkele expertise op welk vlak dan ook. Ik vind het moeilijk om 'echt' contact te maken omdat ik dan eigenlijk helemaal niet weet wie ik ben en hoe ik dan moet doen. Ik loop tegen de 30, maar gedraag me soms nog echt als een kind van 16. Ik heb heel weinig zelfvertrouwen, al kan ik heel goed doen alsof ik er juist teveel van heb. Enzovoort. Veel mensen zullen overigens verbaasd staan van bovenstgaande; zo'n goede actrice ben ik wel. Dus dat toneel is nog niet eens zo'n slecht idee. :-P
Alle reacties Link kopieren
Sensy12 schreef op 19 januari 2008 @ 11:23:

Ladypetite, ik vind niet dat je je moet schamen voor jouw behoefte aan aandacht. Want hebben we die behoefte niet allemaal in meerdere of mindere mate? Jij herktent het bij jezelf en ergens voelt het niet ok voor jezelf. Dat is toch een gezonde gedachte/gevoel? Je wilt onafhankelijk van de aandacht van de buitenwereld gewoon happy zijn met jezelf. Herken ik heel sterk.

Tips heb ik niet echt voor je maar ik weet wel dat één soort aandacht alle aandacht van wie of wat dan ook overtreft: de aandacht voor jezelf.

En als ik je posts lees dan heb je daar een goed begin meegemaakt.

Wees je zo vaak als je kunt bewust van je behoefte...op een gegeven moment begin je jezelf door te krijgen en neem je stapje voor stapje afstand van die behoefte.




Bedankt voor je reactie.

Ik probeer me er ook van bewust te zijn, maar dat maakt me tegelijkertijd ook heel verdrietig. Vind het nogal confronterend om te merken hoe hoog die behoefte is en dat zegt mij dat mijn zelfvertrouwen zelfs nog lager is dan ik altijd had aangenomen. Door al mijn nep-gedrag ben ik volgens mij behoorlijk vervreemd van mezelf. Als ik mezelf vraag wie ik nou eigenlijk ben, moet ik dat antwoord schuldig blijven. Ik ben namelijk zoveel 'verschillende' ikken dat ik het zelf gewoon niet eens meer weet. Ik kan soms feilloos aanvoelen wat mensen graag van mij verwachten en daar kan ik heel subtiel mijn gedrag op aanpassen. Op die manier kan ik heel indirect toch aandacht opeisen, juist omdat ik dan mezelf zo in de picture zet zonder overdreven te hoeven doen. Het gaat dan om herkenning van mensen en dat is iets dat volgens mij veel mensen aanspreekt. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen eigenlijk....

En als jij zegt stapje voor stapje afstand nemen, hoe bedoel je dat dan precies? Dat ik de behoefte en het gevoel kan loslaten en het rationeel kan bekijken en dat het daardoor minder wordt?
Alle reacties Link kopieren
mastermind schreef op 19 januari 2008 @ 14:08:

Hi Ladypetite, alleen al het feit dat je je zo onzeker voelt vanwege je aandachtbehoefte, geeft waarschijnlijk al een beetje aan dat jouw aandachtbehoefte voortkomt uit onzekerheid. Volg je het nog een beetje? Wat ik er mee bedoel is: als je echt een theatrale persoonlijkheid zou zijn die zichzelf het interessantst vindt wat deze wereld ooit heeft voortgebracht, dan was je niet onzeker over je aandachtbehoefte maar vond je het heel normaal om altijd aandacht op te eisen.



Ik ben ook heel erg onzeker (geweest) maar zo erg onzeker over mezelf dat ik juist wel aandacht wilde, maar niet durfde te vragen/op te eisen. Deed dat op andere manieren dan indirect toch, door altijd heel recalcitrant te zijn en precies tegen de stroom in te zwemmen. Als iedereen A vond, dan vond ik B. Dus ik denk dat het vaak te maken heeft met een gevoel van je te willen onderscheiden van de rest. Je wilt gezien, gehoord, gekend worden! Op zich heel menselijk dus en niets om je voor te schamen. Alleen willen andere mensen ook aandacht en daarom stoot je mensen af als je zelf altijd aandacht vraagt, maar goed dat weet je vast al.



Je wil er vanaf, van die behoefte zeg je. Iets doen waarin je op valt zonder dat je aandacht vraagt, zou miss best een goede oplossing voor je zijn. Idd, een toneelvereniging bijv of een dansschool zodat je iedereen versteld kan laten staan op de dansvloer. Of een sport bijv die ook solo-elementen heeft (turnen, tennis).



Ik ben gaan schrijven, wat een goede manier bleek te zijn om zes kwartier in een uur tegen iemand 'aan te lullen' zonder dat dat vervelend wordt gevonden. Ook, en dit klinkt heel idioot, heb ik een groot 'publiek' voor 'theatraal' gedrag gevonden in de katten. Heb hier geregeld even 'de gekke vijf minuten' en dan kan ik echt zó het toneel op, zo'n spektakel maak ik er van. Dan is al die 'energie' er even uit en kan ik me daarna veel rustiger houden. Ook een autori is voor mij hét moment om me uit te leven, lekker meezingen met de radio op 100 enzo.



En zoals Sensy zegt, aandacht aan jezelf besteden helpt ook al een hele hoop. Dan voel je je lekkerder en rustiger in je eigen vel, en als je jezelf duidelijk ziet staan dan wordt de behoefte om die bevestiging van anderen te krijgen, vaak al een heel stuk minder.




En jij ook bedankt. Was ook heel blij eigenlijk met je eerste alinea. Ben namelijk zo bang dat ik wel zo'n theatrale doos ben die altijd aandacht wil hebben. Maar ik begrijp wel de redenering die je maakt, ook al kan ik me nauwelijks voorstellen dat ik er ooit geen behoefte meer aan zou hebben (aan het aandacht krijgen dus).



Ik vraag me alleen af; als je dat doet met je katten of zoals die autorit, geeft je dat dan dezelfde voldoening als wanneer je de aandacht van mensen krijgt? Dat het dus inderdaad het aandacht ook aan jezelf geven, is? Kan me dat zo moeilijk voorstellen... Ben namelijk wel iemand, en dit klinkt ook idioot, die voor de spiegel enorm uit mijn dak kan gaan op een leuk nummer en dan fantaseer dat ik voor een groot publiek sta of zo (ik weet het - dit is erg :-$ ). Dat geeft me dan wel even een goed gevoel, maar niet voor lang. En niet zo intens als in real life zeg maar.
Alle reacties Link kopieren
satire schreef op 19 januari 2008 @
16:16
:


Je topic loopt in elk geval goed.... over aandacht niets te klagen!

:rofl:
X-D
Alle reacties Link kopieren
Soundpost schreef op 19 januari 2008 @ 21:21:

Je hoeft je er inderdaad niet voor te schamen. Iedereen wil in meer of mindere mate bijzonder zijn. Of bijzonder gevonden worden door iemand.

Op een podium staan is goed als je aandacht en bewondering wil van veel mensen tegelijkertijd waar je verder niets mee hoeft en die jou verder ook niet goed hoeven te kennen.

Misschien zit daar ook onzekerheid? Dat als mensen je werkelijk kennen, zoals in vriendschappen, de bewondering weg valt en mensen je, naar jouw idee, zullen afwijzen?




Volgens mij heb je wel een goed punt hier. Vind het ook heel lastig om mijn mindere kantjes te laten zien, bang dat mensen me inderdaad niet meer leuk vinden. En dat ze erachter komen dat ik dat ook gewoon niet echt ben.



Wat er misschien ook wel mee te maken heeft: ik zou heel graag beroemd willen zijn (zoals ik eerder ook zei - heeft ook met aandacht te maken) omdat dat me voor mijn gevoel iets onaantastbaars zou geven. Dan zijn er altijd wel mensen die je in ieder geval leuk vinden. Zoiets.
Alle reacties Link kopieren
Hi Ladypetite, heb nu net je laatste postings gelezen en denk het allemaal wat beter te begrijpen. Maar misschien heb ik het wel mis hoor, in dat geval mijn nederige excuses... Het klinkt alsof je inderdaad vrij onzeker bent over jouw plaats op/in deze wereld, zoals je zegt vervreemd te zijn van jezelf vanwege vele "ikken" en het "acteren", en het graag beroemd willen zijn. Wellicht niet eens zo zeer om de onaantastbaarheid maar omdat je dan iemand bént, Erkenning dus.



Je gedans voor de spiegel vind ik zeer zeker niet idioot, hell ik doe wel idiotere dingen hoor... :-$ (Meestal beetje cabaret-achtig, enne mijn dieptepunt is geloof ik wel dat ik ontdekt heb dat je een schenkpak melk kan laten "praten" door het tuitje in- en uit te knijpen). De behoefte aan erkenning, aan gezien te willen worden door mensen, herken ik heel erg. Ook ik was vervreemd van mijzelf, dacht vele "ikken" te hebben maar ik ga er nu vanuit dat ieder mens ontzettend veel facetten heeft. Met m'n broer heb ik er een hele theorie over opgezet, maar het gaat iets te ver om die nu uit de doeken te doen.



Heel stom, maar bij mij begon de kentering een paar maanden geleden, en ja die had in heel grote mate met het forum te maken. Omdat ik een heel onzeker topic opende en ontdekte dat mensen zich juist prettiger bij je voelen als ze ook je "mindere" kanten leren kennen. Het nodigt uit om ook hun eigen onzekerheden te laten zien of juist om lieve bemoedigende woorden aan je te posten, en de meeste mensen vinden het fijn om een ander te kunnen steunen, troosten, helpen of wat dan ook. Ik heb ontdekt dat ik het veel prettiger vind om "among the crowd" te zijn dan in m'n eentje op het 'podium', oftewel dat je er ook en vooral mag zijn als je níet opvallend, bijzonder etc bent. Juist met gewoon jezelf te zijn ben je al bijzonder genoeg.



Klinkt heel stom misschien, maar iemand zei laatst tegen mij: "Hee, maar jij mag er ook gewoon zijn!" en juist die paar simpele woorden maakten voor mij een wereld van verschil. Sindsdien ben ik mezelf veel minder hard gaan vallen, ligt de lat voor mijzelf minder hoog. En sinds die tijd heb ik ook veel behoefte aan "theater", en zijn de dingen die ik voor mijzelf doe, bevredigend genoeg. Omdat ik altijd m'n beste vriend als publiek heb: mijzelf.



Dus ja, in die zin is het niet zozeer aandacht geven aan jezelf, maar wel: erkenning geven aan jezelf. Accepteren dat je mens bent, mét al jouw mindere kantjes én je goede punten. Ieder mens heeft mindere kantjes, daar zijn we mens voor: anders waren we wel robots geweest. Iedereen wil aandacht, liefde, erkenning, begrip, gezien en gehoord worden. Dat is een essiëntele behoefte, die je dus niet moet veroordelen en die jou niet 'stom' of 'kinderachtig' maakt.



Het klinkt alsof je afgedwaalt bent van jouzelf, klinkt misschien een beetje zweverig maar ik bedoel ermee dat je ook jezelf nept met jouw nepgedrag. Je bent het niet zelf en daarom wordt juist je aandachtbehoefte nog groter, omdat jouw zelf nog steeds gezien wil worden. Kijk eens diep in je hart, en ontdek wie je echte zelf is... Je weet het antwoord ongetwijfeld (hulpmiddeltje kan zijn: hoe en wie zou jij zijn als er geen andere mensen op deze wereld waren, er dus geen buitenwereld was om je te profileren?) en geef aandacht aan díe persoon. Ontwikkel haar, durf haar naar buiten toe te laten treden.



Sorry, misschien klinkt dit allemaal als pure waanzin, en als je er niets mee kan dan moet je het maar naast je neerleggen. Maar je "noodkreet" over écht contact maken, nodigde mij uit om je dit allemaal te schrijven... Klinkt alsf je bekend bent met het gevoel 'dat er een glasplaat tussen jou en de wereld zit' (zo heb ik dat zelf altijd omschreven). In dat geval is je "theatrale" gedoe een poging om het glas te breken en uit te vliegen. Je zegt dat je geen expertise hebt op welk gebied dan ook, maar begin eens met te bedenken waar jouw sterke eigenschappen liggen. Dat kunnen kleine dingen zijn, niet alles hoeft meteen wereldschokkend te zijn. Heb je groene vingers, sta je altijd voor mensen klaar, ben je 's ochtends een heel opgewekt persoon, heb je feeling met dieren/kinderen, ben je goed in het bedenken van originele cadeautjes, ik noem maar wat. Alles is goed, omdat het jou jóu maakt. En ook jij er mag zijn op deze wereld.
anoniem_10333 wijzigde dit bericht op 20-01-2008 13:08
Reden: smiley invoegen
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
mastermind schreef op 20 januari 2008 @ 13:07:

Hi Ladypetite, heb nu net je laatste postings gelezen en denk het allemaal wat beter te begrijpen. Maar misschien heb ik het wel mis hoor, in dat geval mijn nederige excuses... Het klinkt alsof je inderdaad vrij onzeker bent over jouw plaats op/in deze wereld, zoals je zegt vervreemd te zijn van jezelf vanwege vele "ikken" en het "acteren", en het graag beroemd willen zijn. Wellicht niet eens zo zeer om de onaantastbaarheid maar omdat je dan iemand bént, Erkenning dus.



Je gedans voor de spiegel vind ik zeer zeker niet idioot, hell ik doe wel idiotere dingen hoor... :-$ (Meestal beetje cabaret-achtig, enne mijn dieptepunt is geloof ik wel dat ik ontdekt heb dat je een schenkpak melk kan laten "praten" door het tuitje in- en uit te knijpen). De behoefte aan erkenning, aan gezien te willen worden door mensen, herken ik heel erg. Ook ik was vervreemd van mijzelf, dacht vele "ikken" te hebben maar ik ga er nu vanuit dat ieder mens ontzettend veel facetten heeft. Met m'n broer heb ik er een hele theorie over opgezet, maar het gaat iets te ver om die nu uit de doeken te doen.



Heel stom, maar bij mij begon de kentering een paar maanden geleden, en ja die had in heel grote mate met het forum te maken. Omdat ik een heel onzeker topic opende en ontdekte dat mensen zich juist prettiger bij je voelen als ze ook je "mindere" kanten leren kennen. Het nodigt uit om ook hun eigen onzekerheden te laten zien of juist om lieve bemoedigende woorden aan je te posten, en de meeste mensen vinden het fijn om een ander te kunnen steunen, troosten, helpen of wat dan ook. Ik heb ontdekt dat ik het veel prettiger vind om "among the crowd" te zijn dan in m'n eentje op het 'podium', oftewel dat je er ook en vooral mag zijn als je níet opvallend, bijzonder etc bent. Juist met gewoon jezelf te zijn ben je al bijzonder genoeg.



Klinkt heel stom misschien, maar iemand zei laatst tegen mij: "Hee, maar jij mag er ook gewoon zijn!" en juist die paar simpele woorden maakten voor mij een wereld van verschil. Sindsdien ben ik mezelf veel minder hard gaan vallen, ligt de lat voor mijzelf minder hoog. En sinds die tijd heb ik ook veel behoefte aan "theater", en zijn de dingen die ik voor mijzelf doe, bevredigend genoeg. Omdat ik altijd m'n beste vriend als publiek heb: mijzelf.



Dus ja, in die zin is het niet zozeer aandacht geven aan jezelf, maar wel: erkenning geven aan jezelf. Accepteren dat je mens bent, mét al jouw mindere kantjes én je goede punten. Ieder mens heeft mindere kantjes, daar zijn we mens voor: anders waren we wel robots geweest. Iedereen wil aandacht, liefde, erkenning, begrip, gezien en gehoord worden. Dat is een essiëntele behoefte, die je dus niet moet veroordelen en die jou niet 'stom' of 'kinderachtig' maakt.



Het klinkt alsof je afgedwaalt bent van jouzelf, klinkt misschien een beetje zweverig maar ik bedoel ermee dat je ook jezelf nept met jouw nepgedrag. Je bent het niet zelf en daarom wordt juist je aandachtbehoefte nog groter, omdat jouw zelf nog steeds gezien wil worden. Kijk eens diep in je hart, en ontdek wie je echte zelf is... Je weet het antwoord ongetwijfeld (hulpmiddeltje kan zijn: hoe en wie zou jij zijn als er geen andere mensen op deze wereld waren, er dus geen buitenwereld was om je te profileren?) en geef aandacht aan díe persoon. Ontwikkel haar, durf haar naar buiten toe te laten treden.



Sorry, misschien klinkt dit allemaal als pure waanzin, en als je er niets mee kan dan moet je het maar naast je neerleggen. Maar je "noodkreet" over écht contact maken, nodigde mij uit om je dit allemaal te schrijven... Klinkt alsf je bekend bent met het gevoel 'dat er een glasplaat tussen jou en de wereld zit' (zo heb ik dat zelf altijd omschreven). In dat geval is je "theatrale" gedoe een poging om het glas te breken en uit te vliegen. Je zegt dat je geen expertise hebt op welk gebied dan ook, maar begin eens met te bedenken waar jouw sterke eigenschappen liggen. Dat kunnen kleine dingen zijn, niet alles hoeft meteen wereldschokkend te zijn. Heb je groene vingers, sta je altijd voor mensen klaar, ben je 's ochtends een heel opgewekt persoon, heb je feeling met dieren/kinderen, ben je goed in het bedenken van originele cadeautjes, ik noem maar wat. Alles is goed, omdat het jou jóu maakt. En ook jij er mag zijn op deze wereld.




Jeetje, Mastermind.... Wat een heldere, helpende reactie. Kan hier echt wat mee en ga er ook zeker mee aan de slag. Ik zie nu ook hoe ik mijn behoefte alleen maar enorm in stand houd met mijn eigen gedrag. Een ontzettende eye-opener! Bedankt.



Verder vind ik het ook helemaal niet zweverig wat je schrijft. Het is wat ik bedoel - ik ben vervreemd (afgedwaald) van mezelf en weet mijn God niet meer wie ik ben. Afhankelijk van de situatie en de mensen met wie ik ben, slingert mijn karakter/persoonlijkheid/whatsoever heen en weer.

Ga nu eens onderzoeken of ik gewoon echt niet weet wie ik ben of dat het 'normaal' is om die verschillende kanten van mijzelf te hebben, zonder dat het 1 sluitend geheel is. Ik ben ook heel erg benieuwd naar je theorie trouwens. Staat die misschien ergens op een ander topic of niet?

:hug:
Alle reacties Link kopieren
Hi Ladypetite (f), blij je een eyeopener gegeven te hebben! Om je laatste vraag te beantwoorden, nee de theorie die mijn broer en ik verzonnen hebben, staat niet ergens op het forum. Hij is ook nog niet helemaal af, en gelanceerd onder invloed van een hoop alcohol X-D . Waarschijnlijk werken we 'm nog weleens uit. Hij ging in ieder geval over de vele 'ikken' die een mens soms lijkt te hebben (liepen allebei tegen hetzelfde aan). Onze theorie kwam er op neer dat álle mensen meerdere ikken hebben, maar velen gedurende hun leven slechts toegeven aan één van die ikken. Omdat ze van regelmaat houden, of van veiligheid, of wat dan ook. Uiteindelijk wreekt zich dat een keer, daarom krijgen mensen midlife-crisissen enzo. Moet het roer nog één keer om, en herkennen familie en vrienden de desbetreffende persoon niet meer terug. Of, heel extreem, ineens gaat de knop om en doen mensen dingen waarvan iedereen zegt: "Waaat?! Heeft hij/zij dit gedaan/gezegd, nou dat had ik ook nooit achter hem/haar gezocht!"



Je hebt ook mensen die juist wel contact hebben met alle, of in ieder geval meerdere, ikken, maar waarbij de ikken niet goed afgebakend zijn. Of juist te goed afgebakend, waardoor ze bijv meerdere persoonlijkheden hebben en de ene persoonlijkheid niet weet wat de ander doet.



Nogmaals, deze theorie is verzonnen onder invloed van een heleboel drank en een nachtje zonder slaap X-D, en toch kunnen we er ons ergens prima in vinden. Wij hebben zelf allebei een 'waarnemer', een soort overkoepelende "ik" die vanuit een helicopterview de boel in de gaten houdt. Het klinkt heel raar en niet iedereen heeft zo'n waarnemer, maar ik ken meerdere mensen die er ook één hebben. Deze 'waarnemer' staat los van emoties, het is degene die mij bezig ziet als ik bijv heel erg emotioneel ben, of razend, of hartstikke dronken. Degene die ingrijpt voordat ik écht stomme dingen ga doen, zeg maar de stem van m'n geweten. Heeft er o.a. voor gezorgd dat ik zelfs in de diepste depressie geen zelfmoordpogingen gedaan heb (ook niet mee gedreigd), nooit dronken achter het stuur stap, ook als ik werkeljk razend op iemand ben nog wel enige beheersing opbreng etc. Een stukje zelfbehoud. De overkoepeling van al m'n ikken.



En ja, voor mij is het dus heel normaal om met een heleboel ik-facetten een compleet 'mij' te vormen. Juist al die losse stukjes 'ik' maken in hun geheel de persoon die ik ben.



Dus troost je, je bent niet de enige. En misschien ben ik wel niet normaal, nou ja, so be it, ben ik in ieder geval origineel X-D . En zoals m'n broer een keer zei: "Normaal is niet per definitie het meestvoorkomende," oftewel: wat is 'normaal', datgene wat het vaakst vertegenwoordigd is? Hee, er zijn meer vliegen dan mensen op deze wereld, en vliegen eten stront... wil dat zeggen dat ontlasting consumeren normaal is?
Alle reacties Link kopieren
Dat laatste stukje klonk misschien een beetje raar, maar wat ik er mee bedoel is dat je niet zo gauw van jezelf moet denken dat je een vreemde eend in de bijt bent. Jouw ' normaal' hoeft niet het 'normaal' van een ander te zijn, en als anderen iets anders als 'normaal' beschouwen dan betekent dat niet per definitie dat jouw 'normaal' abnormaal is.



Jij bent jij. In al je facetten. En dat is prima, je hebt jouw eigen levenspad. Dat pad is nog nooit door iemand bewandeld, en na jou zal ook nooit meer iemand exact dát levenspad bewandelen. Omdat het het jouwe is.
anoniem_10333 wijzigde dit bericht op 21-01-2008 00:05
Reden: typo's
% gewijzigd
TO zei: ik vind het moeilijk om mijn mindere kanten te laten zien.



Weet je, volgens mij zijn die veels te moeijlijk om die niet te laten zien, en echte vrienden zien die kanten allang, maar houden toch wel van je hoor.



Als ik de mensen van wie ik het meest houd even na ga, kan ik van allemaal zo een lijst 'slechte' eigenschappen opnoemen. Maar ik kan ook een hele lijst van goeie dingen opnoemen en die is ook veeeeeeeeeeel langer. En eignelijk denk ik nooit zo na over die slechte eigneschappen van ze. Een van mijn beste vrienden heeft zich tegenover zijn ex heel slecht gedragen vind ik, of het op zijn minsts niet slim aangepakt (niet duidelijk tegen haar geweest, een tijdje aan het lijntje gehouden etc.). Maar ik hou nog steeds van hem, want voor de rest vind ik het een heel bijzonder persoon en van zijn goeie kanten houd ik nog veel meer. Maar ik ben dus niet blind voor de mindere kanten.



Waarom ik dit nou opschrijf. Nou, ik ga ervan uit dat mijn vriender dat dus omgekeerd ook met mij hebben. Dat ze me misschien wel es irritant vinden. Of dat ze niet snappen waarom ik vaak te laat kom. Of misschien vinden ze mijn kookkunsten wel niet lekker (hoewel...kan ik me niet vooooooorstellen :) ). Maar ondanks die dingen, willen ze me toch in hun leven hebben. Nou, geweldig toch?



Dus ga er maar vanuit dat je vrienden die mindere kantjes (wat die ook mogen zijn) allang hebben gezien hoor. Maar die nemen ze op de koop toe.



Dus kan jij gewoon lekker jezelf zijn.
Trouwens, Mastermind, wat zeg je dat allemaal mooi! Moest ook erg lachen om je melkpakken verhaal en de strontvliegen :)



Ook ik herken het wel, het in de belangstelling willen staan, had het vroeger meer dan nu. Wat ik ook heel erg herken is dat als iedereen A zegt, dat je dan juist B wil doen, tegen de stroom in en altijd anders. Daar werd ik op een gegeven moment zo moe van. En eigenlijk, toen mijn aandacht veranderde van 'tegen de stroom ingaan' naar 'mijn eigen hart volgen' is het leven er steeds leuker op geworden.



Ik probeer mezelf ook minder strak te definieren tegenwoordig. TO zegt bijvoorbeeld ergens: Ik heb weinig gevoel voor humor. Nou, dan zal je jezelf altijd als een humorloos persoon zien. Terwijl je WEL een gevoel voor humor hebt, en dat is je eigen gevoel.



Ik heb mezelf lange tijd gezien als een type 'tomboy'. Nooit rokken aan of oorbellen in. En ook al kwam ik soms wel leuke rokken/oorbellen/jurken etc. tegen, ik definieerde mezelf helemaal volgens het label 'tomboy'. Dat heb ik laten gaan en nu draag ik alleen nog waar ik zin in heb, wat ik leuk vind. Nu is dit maar een voorbeeldje met iets praktisch als kleren, maar dat kan ook met andere dingen zo zijn. Als je jezelf altijd als 'de stille' of 'de clown', 'de femme fatale' of 'de grijze muis' ziet, doe je jezelf te kort.



Mastermind schreef over verschillende 'ikken'. Ikzelf zeg meestal nu: Er is een tijd en plaats voor alles. Dus soms kan ik stil zijn, soms ben ik luidruchtig. Sommige dagen ben ik erg egocentrisch, soms ben ik behulpzaam, soms ben ik grappig, soms ben ik serieus. Ik zie mezelf niet als een blanco hoor, maar meer dat bepaalde eigenschappen overheersen, hoewel dat nog niet hoeft te zeggen dat ik soms niet het tegengestelde kan zijn (moet even denken aan Chaka Kahn's 'I'm every woman', dat idee heb ik soms ook, het zit allemaal in me, het hele spectrum aan eigenschappen, alleen sommige sterker dan de ander).



Ik probeer zo ook naar mijn omgeving te kijken hoor. Soms heeft een vriendin gewoon even tijd voor zichzelf nodig, of soms is iemand gewoon even een druktemaker, of soms hebben ze wat meer steun nodig, soms ook niet. Het is onrealistisch om van jezelf of een ander te verwachten dat ze altijd gelijk blijven. En je doet jezelf en de ander ook te kort als je die persoon veroordeeld omdat hij of zij niet meer in je plaatje past. Dat geldt zowel voor jezelf als voor anderen.



Sorry als dit allemaal erg vaag was.
Alle reacties Link kopieren
Ik herken mezelf zo ontzettend in jou, ladypetite!
Alle reacties Link kopieren
mastermind schreef op 21 januari 2008 @ 00:00:

Hi Ladypetite (f), blij je een eyeopener gegeven te hebben! Om je laatste vraag te beantwoorden, nee de theorie die mijn broer en ik verzonnen hebben, staat niet ergens op het forum. Hij is ook nog niet helemaal af, en gelanceerd onder invloed van een hoop alcohol X-D . Waarschijnlijk werken we 'm nog weleens uit. Hij ging in ieder geval over de vele 'ikken' die een mens soms lijkt te hebben (liepen allebei tegen hetzelfde aan). Onze theorie kwam er op neer dat álle mensen meerdere ikken hebben, maar velen gedurende hun leven slechts toegeven aan één van die ikken. Omdat ze van regelmaat houden, of van veiligheid, of wat dan ook. Uiteindelijk wreekt zich dat een keer, daarom krijgen mensen midlife-crisissen enzo. Moet het roer nog één keer om, en herkennen familie en vrienden de desbetreffende persoon niet meer terug. Of, heel extreem, ineens gaat de knop om en doen mensen dingen waarvan iedereen zegt: "Waaat?! Heeft hij/zij dit gedaan/gezegd, nou dat had ik ook nooit achter hem/haar gezocht!"



Je hebt ook mensen die juist wel contact hebben met alle, of in ieder geval meerdere, ikken, maar waarbij de ikken niet goed afgebakend zijn. Of juist te goed afgebakend, waardoor ze bijv meerdere persoonlijkheden hebben en de ene persoonlijkheid niet weet wat de ander doet.



Nogmaals, deze theorie is verzonnen onder invloed van een heleboel drank en een nachtje zonder slaap X-D, en toch kunnen we er ons ergens prima in vinden. Wij hebben zelf allebei een 'waarnemer', een soort overkoepelende "ik" die vanuit een helicopterview de boel in de gaten houdt. Het klinkt heel raar en niet iedereen heeft zo'n waarnemer, maar ik ken meerdere mensen die er ook één hebben. Deze 'waarnemer' staat los van emoties, het is degene die mij bezig ziet als ik bijv heel erg emotioneel ben, of razend, of hartstikke dronken. Degene die ingrijpt voordat ik écht stomme dingen ga doen, zeg maar de stem van m'n geweten. Heeft er o.a. voor gezorgd dat ik zelfs in de diepste depressie geen zelfmoordpogingen gedaan heb (ook niet mee gedreigd), nooit dronken achter het stuur stap, ook als ik werkeljk razend op iemand ben nog wel enige beheersing opbreng etc. Een stukje zelfbehoud. De overkoepeling van al m'n ikken.



En ja, voor mij is het dus heel normaal om met een heleboel ik-facetten een compleet 'mij' te vormen. Juist al die losse stukjes 'ik' maken in hun geheel de persoon die ik ben.



Dus troost je, je bent niet de enige. En misschien ben ik wel niet normaal, nou ja, so be it, ben ik in ieder geval origineel X-D . En zoals m'n broer een keer zei: "Normaal is niet per definitie het meestvoorkomende," oftewel: wat is 'normaal', datgene wat het vaakst vertegenwoordigd is? Hee, er zijn meer vliegen dan mensen op deze wereld, en vliegen eten stront... wil dat zeggen dat ontlasting consumeren normaal is?




Sorry voor de late reactie...

In ieder geval bedankt dat je iets van je theorie hebt opgeschreven. En ik kan er ook wel iets mee. Het zegt me in ieder geval dat mijn gedrag niet perse altijd zo nep hoeft te zijn als ik denk dat het is, maar dat het misschien een andere kant van me is, dus zo'n andere 'ik'. Bedoel je misschien ook dat elke situatie om een bepaalde 'ik' vraagt? Dat zou voor mij verklaren waarom ik zo kan wisselen, waarom ik me in verschillende situaties zo anders kan gedragen.

Overigens wil ik daarmee niet geheel ontkennen dat ik me soms te veel aanpas aan mensen en / of omstandigheden, maar het is wel interessant om te onderzoeken in welke mate dat voorkomt. En wat de achterliggende reden daarvan is. Is dat dan inderdaad een andere kant van mij die als een soort van pop-up tevoorschijn komt (net zoals je je ook anders gedraagt in je beroep - is in dat geval een stukje professionaliteit) of doe ik dat omdat ik bang ben anders afgewezen te worden. Ik denk dat het voor mij belangrijk is om dat te onderzoeken; wanneer gedraag ik me om welke reden zo.

Het stukje over de overkoepelende waarnemer vind ik nog een beetje lastig te begrijpen. Het komt op mij nu over alsof dat buiten jezelf staat. Of bedoel je dat dat je verstandige, rationele kant is? Of je geweten? Vind het wel interessant om te lezen hoe je dat ervaart. En zo te horen heb jij ook het nodige voor je kiezen gehad! Knap dat je dan jezelf in een diep dal toch nog bij elkaar kunt rapen middels je 'overkoepelende waarnemer' en bepaalde zaken kunt doen of juist onverstandige zaken kunt nalaten.

En ik ben me er wel enigszins van bewust dat ik uit allerlei verschillende 'ikken' besta, maar ik zou zo graag 1 geheel willen zijn. Dat maakt het voor mezelf heel overzichtelijk. Nu is het dan altijd afwachten hoe ik me voel en vooral hoe ik me gedraag. Dat maakt het onvoorspelbaar en daardoor heb ik het idee dat ik niet op mezelf kan vertrouwen. Dat ik te gevoelig ben voor prikkels van buitenaf en dat mijn gedrag daar dus afhankelijk van is. Zoiets, vind het nogal lastig. Ga er in ieder geval even goed over nadenken.

Mastermind, superbedankt voor je schrijfsels. Heb er veel aan!



:hug:
Alle reacties Link kopieren
heejhallo schreef op 21 januari 2008 @ 00:23:

TO zei: ik vind het moeilijk om mijn mindere kanten te laten zien.



Weet je, volgens mij zijn die veels te moeijlijk om die niet te laten zien, en echte vrienden zien die kanten allang, maar houden toch wel van je hoor.



Als ik de mensen van wie ik het meest houd even na ga, kan ik van allemaal zo een lijst 'slechte' eigenschappen opnoemen. Maar ik kan ook een hele lijst van goeie dingen opnoemen en die is ook veeeeeeeeeeel langer. En eignelijk denk ik nooit zo na over die slechte eigneschappen van ze. Een van mijn beste vrienden heeft zich tegenover zijn ex heel slecht gedragen vind ik, of het op zijn minsts niet slim aangepakt (niet duidelijk tegen haar geweest, een tijdje aan het lijntje gehouden etc.). Maar ik hou nog steeds van hem, want voor de rest vind ik het een heel bijzonder persoon en van zijn goeie kanten houd ik nog veel meer. Maar ik ben dus niet blind voor de mindere kanten.



Waarom ik dit nou opschrijf. Nou, ik ga ervan uit dat mijn vriender dat dus omgekeerd ook met mij hebben. Dat ze me misschien wel es irritant vinden. Of dat ze niet snappen waarom ik vaak te laat kom. Of misschien vinden ze mijn kookkunsten wel niet lekker (hoewel...kan ik me niet vooooooorstellen :) ). Maar ondanks die dingen, willen ze me toch in hun leven hebben. Nou, geweldig toch?



Dus ga er maar vanuit dat je vrienden die mindere kantjes (wat die ook mogen zijn) allang hebben gezien hoor. Maar die nemen ze op de koop toe.



Dus kan jij gewoon lekker jezelf zijn.






Bedankt voor je reactie. Zo had ik er ook nog niet naar gekeken eigenlijk. Heeft me op het volgende idee gebracht: ik ga mijn vriendinnen eens vragen wat ze een mindere kant van mij vinden. Of een soort van zwakte. En dan vraag ik ze gelijk wat dat verder betekent voor hun verdere, totale beeldvorming van mij als persoon. Of dat iets afdoet aan hoe ik ben.

En dat is misschien heel raar, maar ik heb dus echt het idee dat mensen dat niet altijd zien bij mij, juist omdat ik zo ontzettend hard mijn best doe om de perfecte persoon te zijn in hun ogen. Het zal me in ieder geval een hoop energie schelen als ik niet meer zo hard mijn best hoef te doen om de perfecte vrouw uit te hangen. Al lijkt het me wel eng hoor. Ben nogal bang dat ik afgerekend word op mijn mindere kanten.
Alle reacties Link kopieren
heejhallo schreef op 21 januari 2008 @ 00:48:

Trouwens, Mastermind, wat zeg je dat allemaal mooi! Moest ook erg lachen om je melkpakken verhaal en de strontvliegen :)



Ook ik herken het wel, het in de belangstelling willen staan, had het vroeger meer dan nu. Wat ik ook heel erg herken is dat als iedereen A zegt, dat je dan juist B wil doen, tegen de stroom in en altijd anders. Daar werd ik op een gegeven moment zo moe van. En eigenlijk, toen mijn aandacht veranderde van 'tegen de stroom ingaan' naar 'mijn eigen hart volgen' is het leven er steeds leuker op geworden.



Ik probeer mezelf ook minder strak te definieren tegenwoordig. TO zegt bijvoorbeeld ergens: Ik heb weinig gevoel voor humor. Nou, dan zal je jezelf altijd als een humorloos persoon zien. Terwijl je WEL een gevoel voor humor hebt, en dat is je eigen gevoel.



Ik heb mezelf lange tijd gezien als een type 'tomboy'. Nooit rokken aan of oorbellen in. En ook al kwam ik soms wel leuke rokken/oorbellen/jurken etc. tegen, ik definieerde mezelf helemaal volgens het label 'tomboy'. Dat heb ik laten gaan en nu draag ik alleen nog waar ik zin in heb, wat ik leuk vind. Nu is dit maar een voorbeeldje met iets praktisch als kleren, maar dat kan ook met andere dingen zo zijn. Als je jezelf altijd als 'de stille' of 'de clown', 'de femme fatale' of 'de grijze muis' ziet, doe je jezelf te kort.



Mastermind schreef over verschillende 'ikken'. Ikzelf zeg meestal nu: Er is een tijd en plaats voor alles. Dus soms kan ik stil zijn, soms ben ik luidruchtig. Sommige dagen ben ik erg egocentrisch, soms ben ik behulpzaam, soms ben ik grappig, soms ben ik serieus. Ik zie mezelf niet als een blanco hoor, maar meer dat bepaalde eigenschappen overheersen, hoewel dat nog niet hoeft te zeggen dat ik soms niet het tegengestelde kan zijn (moet even denken aan Chaka Kahn's 'I'm every woman', dat idee heb ik soms ook, het zit allemaal in me, het hele spectrum aan eigenschappen, alleen sommige sterker dan de ander).



Ik probeer zo ook naar mijn omgeving te kijken hoor. Soms heeft een vriendin gewoon even tijd voor zichzelf nodig, of soms is iemand gewoon even een druktemaker, of soms hebben ze wat meer steun nodig, soms ook niet. Het is onrealistisch om van jezelf of een ander te verwachten dat ze altijd gelijk blijven. En je doet jezelf en de ander ook te kort als je die persoon veroordeeld omdat hij of zij niet meer in je plaatje past. Dat geldt zowel voor jezelf als voor anderen.



Sorry als dit allemaal erg vaag was.






Zo. Deze tekst komt ook goed binnen.... Het helpt me wel mijn beeld over mezelf te nuanceren. Het is namelijk inderdaad wel zo dat ik snel denk dat als ik het ene ben, dat ik dan het andere automatisch uitsluit. Terwijl dat dus zo kan verschillen per situatie.

Weet je ook hoe je meer 'je eigen hart bent gaan volgen' hebt gedaan? Ik begrijp de intentie, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat zou moeten doen. Heb je daar bepaalde dingen voor gedaan, of juist niet. Is dat vooral: stilstaan bij je gevoel?

Overigens loop ik nog steeds aan tegen het probeem van alle aandacht willen hebben.... Word er zo moe en somber van. Ik zit op een sport en daar is een tijdje terug een nieuw meisje bijgekomen dat heel leuk, populair en luidruchtig is. Ze krijgt dus heel erg veel aandacht en ik ben dan zo jaloers... :-( Ik vind dat zo erg van mezelf en ik baal dat het mijn gevoel zo beinvloedt, want ik voel me echt vervelend nu daarover. Terwijl: waar slaat het eigenlijk op? Heb jij dat ook wel eens gehad? En hoe heb je dat dan opgelost of hoe kan je dat voor jezelf dan relativeren?
Alle reacties Link kopieren
Hoi!

Ik heb niet alles nagelezen, maar het is hier ook erg herkenbaar.

Denk dat theater ook een hele goede 'chanelling' kan zijn van de aandacht.



Heb je er ook wel eens aan gedacht om soms andere mensen veel aandacht te geven? Een van de mensen die ik het meeste bewonder is mijn ouders buurvrouw. Ze is een super behulpzame vrouw, die eigenlijk nooit de aandacht naar zichzelf trekt. En er zijn super veel mensen die van haar houden.



Hoe voel jij je als je aandacht aan anderen geeft?



In mijn geval heeft het denk ik wel met zelfvertrouwen (of beter, gebrek daaraan) te maken. Dat is iets waar echt wel aan gewerkt moet worden.



Dus als je echt teveel aandacht nodig hebt en het heeft met je zelfvertrouwen te maken, zou je misschien therapie kunnen overwegen. En, zoals anderen wellicht al gezegd hebben, simpelweg onderdrukken is waarschijnlijk niet zo goed.



Laatste opmerking: heb je wel eens met je omgeving gepraat? Hoe ervaren de mensen om je heen het? Hebben zij er last van? Vinden ze je erg vermoeiend? Of zijn er genoeg mensen die je boeiend en leuk vinden en het ook fijn vinden om met zo'n levendig en theatraal persoon om te gaan?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Ladypetite, Ik ken het probleem. Bij mij gaat het alleen een stap verder. ik maak mijzelf soms ziek om aandacht te krijgen. (slik ik verkeerde pilen, of schop mezelf heel hard) Dan krijg ik aandacht eb ik vind het heerlijk. En het gekke is dat ik in het normale leven helemaal geen aandacht tekort kom!

Mijn hele leven heb ik bv al suikerziekte willen hebben, terwijl ik weet dat het een ongelooflijke kote ziekte is. i weet echt niet waarom. Ze moeten me speciaal vinden ofzo.

Ik weet het niet,

Ben nog niet zover om er wat mee te doen. Toneel en dans heb ik allang gedaan. Dat is het niet, Het moet ziekte zijn. kent iemand dit?
ladypetite schreef op 24 januari 2008 @ 17:20:

[...]





Zo. Deze tekst komt ook goed binnen.... Het helpt me wel mijn beeld over mezelf te nuanceren. Het is namelijk inderdaad wel zo dat ik snel denk dat als ik het ene ben, dat ik dan het andere automatisch uitsluit. Terwijl dat dus zo kan verschillen per situatie.

Weet je ook hoe je meer 'je eigen hart bent gaan volgen' hebt gedaan? Ik begrijp de intentie, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat zou moeten doen. Heb je daar bepaalde dingen voor gedaan, of juist niet. Is dat vooral: stilstaan bij je gevoel?

Overigens loop ik nog steeds aan tegen het probeem van alle aandacht willen hebben.... Word er zo moe en somber van. Ik zit op een sport en daar is een tijdje terug een nieuw meisje bijgekomen dat heel leuk, populair en luidruchtig is. Ze krijgt dus heel erg veel aandacht en ik ben dan zo jaloers... :-( Ik vind dat zo erg van mezelf en ik baal dat het mijn gevoel zo beinvloedt, want ik voel me echt vervelend nu daarover. Terwijl: waar slaat het eigenlijk op? Heb jij dat ook wel eens gehad? En hoe heb je dat dan opgelost of hoe kan je dat voor jezelf dan relativeren?




Had even niet gezien dat je hier op had gereageert. Fijn dat je er wat aan hebt trouwens .



Hoe ik 'meer mijn eigen hart ben gaan volgen'......Pfffffff, dat vind ik moeilijk om je daar advies over te geven. Ik heb een paar jaar terug wat dingetjes gelezen over 'mindfullness, op advies van een vriendin, en proberen met oefeningen de dingen te laten zijn zoals ze zijn. En niet te snel te oordelen over mijn omgeving, maar ook over mezelf.Tja, de ene keer gaat het ook beter dan de andere keer hoor, bij mij :)



Kijk, dat houden van mezelf gaat natuurlijk het beste als ik bezig ben met dingen die in mijn kadertje van 'goed gedrag' passen :). Als ik behulpzaam ben o.i.d.



Heel wat moeilijker vind ik het om ook nog zoveel van mezelf te houden als ik me ‘slecht’ gedraag, of iets doe waar ik niet trots op ben. Dus als ik jaloers ben, of als ik lui ben ofzo. Man, wat vind ik mezelf dan een sukkel! Maar nu denk ik: ook dat hoort bij het leven: af en toe van jezelf balen. Het zou denk ik gek zijn als je dat niet had.



‘Mijn hart volgen’ heb ik geleerd door super eerlijk tegen mezelf te worden. Dat is niet altijd leuk, maar maakt uiteindelijk het leven wel makkelijker op den duur. Daarmee bedoel ik, dat ik probeer mezelf niet meer voor de gek te houden. Mensen zijn heel goed in ‘verhaaltjes vertellen’. Aan anderen maar ook aan zichzelf. Voorbeeldje: Ik wilde pas eignelijk naar een conferentie voor mijn werk in Australie, maar heb toch maar niet me opgegeven. De ECHTE reden was, omdat ik bang was dat ik toch niet als spreker zou worden uitgenodigd en ik dacht dat mijn collega’s me dan wel een sukkel zouden vinden. Terwijl ik in eerste instantie met smoesjes kwam, ook naar mezelf ‘Heb er eigenlijk geen tijd voor’, ‘Is eigenlijk toch niet in mijn straatje’…etc. Dikke onzin, ik wilde gewoon niet op mijn bek gaan. Dat is nu anders, ik ben nu veel eerlijker naar mezelf toe en dan leer je heel veel over jezelf. ‘Smoesjes’ hang ik nog steeds op hoor naar de buitenwereld, niet iedereen hoeft het dieptste van mij te zien. Maar naar mezelf ben ik nu wel eerlijk. Hoe ik zover ben gekomen….ik denk dat je altijd wel diep van binnen je eigen motivaties kent om iets wel of niet te doen. Maar om daar achter te komen, moet je naar jezelf kijken en zoals jij aangeeft ‘meer stilstaan bij je gevoel’.



Bij mij hielp dingen opschrijven ook.Dit klinkt misschein wel erg ‘Oprah Winfrey-ga maar lekker in je dagboekje schrijven’ achtig’. Maar het helpt wel. Niet direct, maar over een tijdje. Want eerst ging ik dan ook ‘sociaal wenselijke’ dingen opschrijven, alsof er iemand aan het meelezen was. Of dan voelde ik me weer stom omdat ik niet genoeg schreef. Alsof je het voor iemand anders aan het doen bent, haha. Dat is wel een ‘val’ wanneer je over dit sort dingen gaat lezen en oefeningen gaat doen enzo. Dat je dan weer bang bent dat je dat niet goed doet  (ja, je kunt wel zien dat ik een enorm vermoeiend persoon kan zijn, haha)



Wat ik dan deed was bijvoorbeeld een lijst van 20 dingen opschrijven met dingen die ik leuk aan mezelf vind. En als ik klaar was nog eens 20 dingen…Hoe vaker je aan jezelf denkt als leuk persoon, hoe leuker je jezelf gaat vinden, zoals je bent. Zo zijn er nog wel meer dingen. Als je het stom lijkt om zoiets te doen kun je je afvragen: “Wat is het ergste date r kan gebeuren als je hier even een paar minuutjes aan besteed?" Als je het een stomme oefening vind, doe je het gewoon nooit meer.



Relativeren, dat heb ik altijd al wel veel gedaan. Tenminste, dat zei mijn pa pas een keer, dat ik dat als kind ook al deed. Een voorbeeld is door te denken aan over 5 jaar Al je baalt van iets wat je hebt gedaan maakt deze situatie over 5 jaar nog wat uit? Denk je nog aan dat voorval terug als je straks 80 bent? Meestal niet, dus zo belangrijk is het nou ook weer niet. Ik heb ook mijn denkpatroon proberen aan te passen. Dus niet meer in zwart-wit patronen over mezelf denken. Ik kan altijd wel om mezelf lachen als ik mezelf weer es betrap op ‘verkeerd denken’. Bijvoorbbeeld als ik me weer es met iemand zat te gvergelijken. In plaats van dan ‘boos’ zijn op mezelf, lach ik er nu om (zoals je ‘vertederd’ kunt kijken naar een klein kind dat een foutje maakt).
Oh, nog een aanvulling: ik heb mijn perfectionistische kijk op mijn leven overboord gezet.



Ik had altijd een soort van idee dat ik aan mezelf moest werken, een betere persoon moest worden etc.Ik denk weld at meer mensen dat hebben, dat ze streven naar een soort van gelukkige toestand.



Dat geloof ik nu niet meer. Ik denk dat het enige wat je kunt doen is jezelf beter leren kennen en betere vrienden met jezelf worden. Maar verbeteren, nee. Het is goed zoals het is.
Nog iets wat me te binnen schoot, over wat ik van 'mindfullness' en dergelijke heb geleerd is de situaties gewoon te laten zijn zoals ze zijn. Bijvoorbeeld, froegah, als ik een feestje gaf, of naar een feestje ging, kon ik me al helemaal druk maken of het wel leuk zou worden, of anderen zich wel zouden amuseren en weet ik veel. Nu neem ik de dingen, en ook mezelf, veel meer zoals ze komen. dus het HOEFT allemaal niet meer zonodig fantastisch te zijn en blahblahblah. Het gevolg is dat ik veel meer van dingen geniet, en dingen nu echt leuk vind als ik ze onderneem. Ik kan bij wijze van spreke al blij worden van samen een cake bakken met een vriendin. en eignelijk komt dat vooral omdat ik de situatie gewoon de situatie laat.



Ik had vroeger namelijk echt heel erg dat ik iedereen wilde amuseren, en iedereen moest het wel leuk hebben, dus was ik drukdrukdruk (en vond ik mezelf later weer een stomme doos met mijn aanstellerij). Eigenlijk was ik gewoon bang voor stiltes en zo. heb jij dat ook?
Mooi gedicht



dit gedicht (vertaald uit het Engels, Engelse versie is eigenlijk nog mooier, moet je maar eens op googlen) geeft mij altijd kracht als ik "last" heb van mezelf.



het gedicht is al oud, deze zoektocht is dan ook van alle tijden en in wezen van alle mensen, je bent niet alleen!
Alle reacties Link kopieren
Heejhallo,



Echt super die reacties van je! Ik leer wat dat betreft momenteel echt veel van je. Hoe ik bepaalde dingen ook anders kan benaderen bijvoorbeeld. Ik herken me ook zo sterk in je laatste twee postings. Ik heb ook het idee dat ik bij lange na nog niet de persoon ben die ik moet gaan worden. Dat mijn ideaalbeeld van mijn 'zelf' en mijn huidge 'zelf' zo ver van elkaar afstaan. En daarmee zet ik mijn persoonlijk geluk in de toekomst en niet in het hier en nu.

Ik zou graag nog wat dingen aan je willen vragen en dergelijke, maar doe dit liever via de mail. Zou je mij misschien een mailtje willen sturen op ladypetite@live.nl. Wil je dat niet; even goede vrienden natuurlijk!



Ps. Ook fan van Rembo en Rembo? :-P
ladypetite schreef op 31 januari 2008 @ 19:50:



Ps. Ook fan van Rembo en Rembo? :-P






In derdaad een fan! hou wel van 'humor om te lachen', mwahahaha :) Ik zal je even mailen Ik wordt er wel even verlegen van hoor :-$ Als ik wat voor je kan betekenen, dan graag, maar meestal het ik het gevoel van "ik doe maar wat :)" Ik voelde me erg aangesproken door het onderwerp en dan kwak ik meestal maar wat neer.



Ik wilde even zeggen dat ik nu je adres heb, dus dan kan je het weghalen van het forum, voor het geval iemand ermee aan de haal gaat...:) Ik maak even een mailtje voor je....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven