Hsp-ers anoniem

05-04-2019 14:10 443 berichten
Naar aanleiding van een ander topic bedacht ik mij ineens: hoeveel vrouwen hier herkennen zichzelf in het profiel van een hooggevoelig persoon?

Volgens de onderzoeken zou ongeveer 20 procent van de bevolking hsp zijn.

Aangezien de poll anoniem de stemmen telt hoef je niet bang te zijn dat iemand erachter komt wat jij gestemd hebt en kun je dus eerlijk en open je stem uitbrengen in de poll.

Denk jij dat je hsp bent?

Totaal aantal stemmen: 193

Ja, ik herken mezelf heel erg in een hsp (54%)
Nee, totaal niet (30%)
Ik twijfel soms of ik misschien een hsp ben (11%)
Anders, nl: uitleg kun je geven in onderstaande reacties (5%)
Alle reacties Link kopieren
Betty_Slocombe schreef:
05-04-2019 15:08
Dat zou allemaal kunnen, maar hoogsensitiviteit staat voor zover ik weet niet in de DSM en de andere aandoeningen die je noemt wel.
Het staat niet in de DSM omdat het geen aandoening is. Gevoeligheid is eigenschap die iedereen in mindere of meerdere mate heeft. Elaine Aron (psycholoog en de grondlegger van HSP) heeft een soort van afkappunt verzonnen en noemt iedereen die daarboven zit hoogsensitief.
Vandaar ook dat iedereen de eigenschappen van hsp wel herkent. Als we praten over ruiken of horen dan weet ook iedereen waar je het over hebt, maar niet iedereen ruikt of hoort even goed.
luistervink wijzigde dit bericht op 05-04-2019 15:25
0.07% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
LaFleurNoire schreef:
05-04-2019 14:55
Ik herken mijn kinderen. Zij hebben autisme en vrijwel alle kenmerken. Vooral mijn dochter tot in het extreme. Sensorische overprikkeling noemt men dat.
HSP is geen autisme. Geknipt van http://www.hoofdzaakcoachpraktijk.nl/in ... d-add-hsp/

"Een aantal gedragskenmerken die wijzen op ADHD zijn ook te herkennen bij hooggevoelige kinderen. Hierdoor wordt het verwarrend en kan onterecht de diagnose ADHD gesteld worden. En dit zou zonde zijn.

Het gedrag kan dan wel overeenkomen maar de oorzaken hiervan kan verschillen. Laten we eens kijken naar het verschil in concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit tussen hooggevoelige kinderen en kinderen met ADHD.

Concentratie
Kinderen met ADHD kunnen zich niet goed concentreren. Het maakt niet uit of dit in een rustige omgeving is of juist in een drukke. Zelfs op een rustige plek gaat het moeilijk omdat ze dan nog steeds snel afgeleid zijn.

Ook hooggevoelige kinderen hebben soms concentratieproblemen en kunnen snel afgeleid zijn. Vaak komt dit door de intense verwerking. De radartjes in hun hoofd werken op volle toeren. Het verschil met kinderen met ADHD is dat hooggevoelige kinderen zich juist wel kunnen concentreren op een rustige plek, in een situatie met weinig prikkels.

Hyper
Ook hooggevoelige kinderen kunnen hyperactief zijn. Soms gebeurt er zoveel dat ze niet alles kunnen verwerken. Dat ze hyper zijn komt dus doordat ze overprikkeld zijn. En het drukke gedrag is juist een manier om deze prikkels te verwerken en kwijt te raken.

Het kan ook zijn dat hooggevoelige kinderen de onrust in hun omgeving voelen en dat ze dit gevoel overnemen.

Bij Kinderen met ADHD is hyperactiviteit veel extremer en minder controleerbaar. En kan zich uiten in aan één stuk doorpraten of veel bewegen.

Impulsief
Het meest duidelijke verschil kunnen we zien in de mate van impulsiviteit. Doen dan pas denken, opdringen, bezigheden van anderen verstoren, moeite met op de beurt wachten, het antwoord al geven voordat de vraag is gesteld. Allemaal kenmerken van impulsiviteit bij kinderen met ADHD.

Hooggevoelige kinderen denken na voordat zij actie ondernemen. Zelfs high sensation seekers, extraverte hooggevoelige kinderen, zullen niet zomaar in actie komen. Er is goed over nagedacht en ze hebben de risico’s afgewogen."
Alle reacties Link kopieren
tantejans schreef:
05-04-2019 15:06
Misschien wordt het enkel door een paar mensen niet gewaardeerd en nét diegenen die zich het sterkst durven profileren hier op dit forum, vandaar dus de kans om anoniem je stem uit te brengen.

Dat het niet meetbaar is zegt totaal niets, want autisme is ook niet meetbaar en ADHD ook niet en eigenlijk zijn geen van de syndromen of van de psychiatrische stoornissen of de persoonlijkheidsstoornissen meetbaar.
Het zijn allemaal enkel omschrijvingen.
Maar hoogsensitiviteit is geen offiiciële diagnose zoals in de DSM beschreven.
tantejans schreef:
05-04-2019 14:25
Ik heb hier een globaal overzichtje van het internet geplukt:

Wat betekent het dat je hooggevoelig bent?
Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.
Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP. In het filmpje legt zij in eigen bewoordingen uit wat HSP inhoudt.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
Voelen stemmingen en sferen goed aan
Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen
Om te testen of je zelf HSP bent, klik hier
Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s: de grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, ‘High Sensation Seekers’. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal. Voor een HSS test klik hier.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren.

Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden. Hiertoe is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust. Elders op deze site en ook op het forum zijn veel aanvullende informatie en tips te vinden over HSP hoe hiermee om te gaan.
Best veel dingen hierin zijn overlappend met mijn ASS.
Alle reacties Link kopieren
Luistervink schreef:
05-04-2019 15:19
HSP is geen autisme.
En dat beweer ik dan ook niet. Wat voor hsp aangezien wordt kan echter wel autisme zijn. Of een andere officieel gediagnosticeerde stoornis.
Alle reacties Link kopieren
LaFleurNoire schreef:
05-04-2019 15:22
En dat beweer ik dan ook niet. Wat voor hsp aangezien wordt kan echter wel autisme zijn. Of een andere officieel gediagnosticeerde stoornis.
Ik begrijp niet zo goed het doel van al die mensen die hier lopen te zeggen dat het lijkt op borderline, adhd, ass of whatever. Wat willen jullie nou eigenlijk zeggen? Dat de karaktereigenschap hsp niet bestaat, maar eigenlijk een verkeerde diagnose is van iets wat wel een stoornis is? Enlighten me.
Volgens mij is veel meer dan 20% van de mensen wat tegenwoordig 'HSP' wordt genoemd. Ik denk eerder zo'n 40-60%. En eerlijk gezegd vraag ik me af of 'HSP' echt een apart iets is of dat je de mensen die nu onder 'HSP' worden geschaard kunt vedelen in mensen die gewoon gevoelig zijn, mensen die ergens op een breed ASS spectrum zitten en mensen die op een breed persoonlijkheidsspectrum zitten.
Even een losse hersenspinsel, ik heb hiermee zeker niet als doel om hsp'ers te beledigen hoor...of juist mensen die minder gevoelig overkomen of misschien wel zijn.

Maar bestaat hsp wel? Is het niet gewoon dat elk mens van nature gevoelig is ingesteld en sterk afgestelde volsprieten heeft, maar dat sommige mensen dat in de loop der tijd wat zijn verloren door omstandigheden?

Want als je naar iemand kijkt die dan volgens deze criteria een hsp'er zou zijn, dan zie je gewoon eigenlijk grotendeels dezelfde eigenschappen die we hadden toen we nog oermensen waren. Toen was het belangrijk om je omgeving goed aan te voelen, ook op sociaal gebied (je wilde immers niet opgevreten worden door wilde dieren, of verstoten worden uit je sociale groep want dat was ook je doodvonnis). En aangezien deze eigenschappen tegenwoordig wat minder nodig zijn, gebruiken veel mensen ze wat minder intensief (maw: voelen dus dingen wat minder intensief, waardoor ze ook wat minder binnen komen), waardoor de mensen die nog wel zo voelen/reageren, dan weer in de minderheid raken en behoefte krijgen aan een label (hsp in dit geval).

Daarnaast valt het me ook op dat relatief veel hsp'ers wat moeite hebben (gehad) met de gevoeligheid in kwestie. Veel ervaren het/hebben het ervaren als overweldigend, het binnenkomen van veel prikkels ect ect...maar er zijn dus ook heel veel mensen die zich niet als hsp zien maar ook zeer gevoelig zijn, maar minder behoefte hebben om daar een label op te plakken en/of minder last ervan hebben gehad.

Van de laatste groep ben ik zelf ook één, en ik vind het prima als een hsp'er zichzelf hsp noemt, maar ik vind het mega vervelend dat ik al regelmatig ongevraagd het label hsp opgeplakt heb gekregen door een overijverig iemand met de boodschap 'jij bent hsp, of je het nou wil of niet'. Terwijl ik gewoon het normaal vind dat iedereen wat anders in elkaar zit qua gevoelsniveau. En dat bedoel ik niet slecht: het is geen waardeoordeel, het heeft voor- en nadelen om juist wat meer of minder te voelen dan gemiddeld.
anoniem_383135 wijzigde dit bericht op 05-04-2019 15:35
0.22% gewijzigd
Ik weet wel zeker dat ik hooggevoelig ben. Dat heb ik niet zelf bedacht: nadat drie verschillende therapeuten dat onafhankelijk van elkaar hadden geconstateerd, heb ik het gewoon maar aangenomen. Dat zeker de helft van de mensen die op een dergelijk topic reageert geen flauw idee heeft waarover ze praat, dat is verder niet mijn probleem.
Alle reacties Link kopieren
Waarom zou ik geen flauw idee hebben? Mijn dochter is uiterst hooggevoelig. Zo staat ze nu bijvoorbeeld haar rijbroek aan te trekken en daar heeft ze een half uur voor nodig. Ze voelt namelijk elk naadje en oneffenheidje. Ze voelt het zelfs als haar ene broekspijp een millimeter of twee lager zit dan de andere en ze kan niets voordat die broek helemaal goed zit. Als er iets namelijk niet goed zit raakt ze helemaal van de rel. En dat is nog maar 1 van de aspecten, een fysiek aspect.
Die hooggevoeligheid staat echter niet op zichzelf maar is een onderdeel van haar stoornis.
Betty_Slocombe schreef:
05-04-2019 15:08
Dat zou allemaal kunnen, maar hoogsensitiviteit staat voor zover ik weet niet in de DSM en de andere aandoeningen die je noemt wel.

Het is ook geen aandoening/diagnose, maar een karaktereigenschap en staat meen ik als zodanig wel in de DSM.
De wetenschappers die zich bezig gehouden hebben met hoogsensitiviteit hebben altijd gesteld dat het geen verworvenheid of talent is, maar dat het gaat om mensen die gevoeliger zijn dan gemiddeld. Verschillende coaches en bureaus doen het voorkomen alsof HSP iets uitzonderlijks is, iets dat jou unieker, interessanter of beter maakt dan anderen. Ik denk dat dat vooral is wat mensen stoort.
Alle reacties Link kopieren
stroman schreef:
05-04-2019 15:35
Ik weet wel zeker dat ik hooggevoelig ben. Dat heb ik niet zelf bedacht: nadat drie verschillende therapeuten dat onafhankelijk van elkaar hadden geconstateerd, heb ik het gewoon maar aangenomen. Dat zeker de helft van de mensen die op een dergelijk topic reageert geen flauw idee heeft waarover ze praat, dat is verder niet mijn probleem.
Ergerlijk wel! Ik herken me in Lluvia, ik heb ook moeite met het labeltje. Omdat het inderdaad niet veel meer is dan gewoon 'erg gevoelig zijn'. Omdat ik gewoon normaal wil zijn, gevoelig zijn wordt vaak als zwakte gezien. Maar ook omdat er zulke rare, zweverige ideeën over hsp bestaan. Ik wil geen aansteller zijn, maar gewoon meedoen met de rest.

Het boek van Elaine Aron staat al 20 jaar in mijn kast, maar ik probeer het feit dat ik voldoe aan zo ongeveer alle criteria te negeren. Maar de laatste jaren merk ik dat ik echt niet verder kan zo. Gisteren nog een gesprek met mijn leidinggevende gehad dat ik echt niet kan functioneren als ik elke dag in een spitstrein moet en dan de hele dag in een onrustige kantoortuin moet zitten. Rust, reinheid, regelmaat zou voor iedereen goed zijn, we leven in een maatschappij waarin overprikkeling op de loer ligt, maar ik merk wel dat ik een van de eerste ben die omvalt als dat er niet is. Helaas. En dan is het soms toch makkelijk om hsp in de mond te nemen, hoewel iedereen natuurlijk gewoon een gebruiksaanwijzing heeft die niet per se een naam heeft.

Ik zou wel behoefte hebben aan een forum om te praten met andere mensen die heel gevoelig zijn.
Betty_Slocombe schreef:
05-04-2019 15:45
De wetenschappers die zich bezig gehouden hebben met hoogsensitiviteit hebben altijd gesteld dat het geen verworvenheid of talent is, maar dat het gaat om mensen die gevoeliger zijn dan gemiddeld. Verschillende coaches en bureaus doen het voorkomen alsof HSP iets uitzonderlijks is, iets dat jou unieker, interessanter of beter maakt dan anderen. Ik denk dat dat vooral is wat mensen stoort.
Dat denk ik ook. Dat is waarschijnlijk begonnen als tegenwicht tegen het beeld van hsp’ers als slappe aanstellers, maar het is een beetje doorgeschoten.
@luistervink: koptelefoon met antigeluid opzetten in de trein? Heb gehoord van iemand die daar veel baat bij heeft.
Betty_Slocombe schreef:
05-04-2019 15:45
De wetenschappers die zich bezig gehouden hebben met hoogsensitiviteit hebben altijd gesteld dat het geen verworvenheid of talent is, maar dat het gaat om mensen die gevoeliger zijn dan gemiddeld. Verschillende coaches en bureaus doen het voorkomen alsof HSP iets uitzonderlijks is, iets dat jou unieker, interessanter of beter maakt dan anderen. Ik denk dat dat vooral is wat mensen stoort.

Volgens mij is er wel een verandering in de manier waarop ernaar gekeken wordt, alleen het forum loopt soms een beetje achter en wil graag brullen over nieuwetijdskinderen.

Volgens mij zijn hier bijvoorbeeld redelijk normale psychologen aangesloten:

https://piekerpoli.nl/hsp-kenmerken-en-hsp-symptomen/
Alle reacties Link kopieren
Star² schreef:
05-04-2019 15:44
Het is ook geen aandoening/diagnose, maar een karaktereigenschap en staat meen ik als zodanig wel in de DSM.
Nee, dat staat het niet. Wikipedia: "Volgens Elaine Aron is 15 tot 20 procent van de mensen hooggevoelig en zij is fel tegen opname van de term in de DSM-5 omdat het een aangeboren karaktereigenschap betreft. Tot op heden is dat ook niet het geval."
stroman schreef:
05-04-2019 15:35
Ik weet wel zeker dat ik hooggevoelig ben. Dat heb ik niet zelf bedacht: nadat drie verschillende therapeuten dat onafhankelijk van elkaar hadden geconstateerd, heb ik het gewoon maar aangenomen. Dat zeker de helft van de mensen die op een dergelijk topic reageert geen flauw idee heeft waarover ze praat, dat is verder niet mijn probleem.
.
Ik ken genoeg therapeuten die het nooit zullen hebben over 'HSP'
Betekent dat dat die 3 therapeuten uit jouw bericht wel weten waar ze het over hebben en de therapeuten uit mijn bericht niet? Of is het andersom? Of is het geen van beide en gewoon verschil in visie?
Alle reacties Link kopieren
Er is gewoon wetenschappelijk bewijs dat de ene persoon fysiek heftiger reageert op prikkels dan een andere persoon. Bijv snellere hartslag, hogere cortisol-levels, dat soort zaken.
Alleen heet dat dan neurotisch en in het dagelijks leven noemen mensen het liever hsp.
Hsp klinkt natuurlijk leuker, maar het zijn gewoon neuroten.
Sorry I hurt your feelings when I called you stupid. I thought you knew.
tu1nhek schreef:
05-04-2019 15:54
.
Ik ken genoeg therapeuten die het nooit zullen hebben over 'HSP'
Betekent dat dat die 3 therapeuten uit jouw bericht wel weten waar ze het over hebben en de therapeuten uit mijn bericht niet? Of is het andersom? Of is het geen van beide en gewoon verschil in visie?
Wie zal het zeggen? Ik ken het cv van jouw therapeuten niet.
Alle reacties Link kopieren
[...]
moderatorviva wijzigde dit bericht op 05-04-2019 18:11
Reden: provoceren
0.00% gewijzigd
Luistervink schreef:
05-04-2019 15:53
Nee, dat staat het niet. Wikipedia: "Volgens Elaine Aron is 15 tot 20 procent van de mensen hooggevoelig en zij is fel tegen opname van de term in de DSM-5 omdat het een aangeboren karaktereigenschap betreft. Tot op heden is dat ook niet het geval."


Dat is dan ook wat ik zei. Het staat niet in de DSM want geen aandoening/diagnose, maar volgens mij is 'hooggevoelig' in het rijtje karaktereigenschappen die gebruikt worden bij het stellen van een eventuele diagnose.
stroman schreef:
05-04-2019 15:56
Wie zal het zeggen? Ik ken het cv van jouw therapeuten niet.
.
Precies. En ook niet van de mensen die hier schrijven.
En wij overigens de cv's van jouw therapeuten niet.
Solomio schreef:
05-04-2019 15:55
Er is gewoon wetenschappelijk bewijs dat de ene persoon fysiek heftiger reageert op prikkels dan een andere persoon. Bijv snellere hartslag, hogere cortisol-levels, dat soort zaken.
Alleen heet dat dan neurotisch en in het dagelijks leven noemen mensen het liever hsp.
Hsp klinkt natuurlijk leuker, maar het zijn gewoon neuroten.
In het dagelijks leven noem ik mijzelf een neuroot. :P

Het maakt me geen bal uit hoe je het noemt, de feiten blijven hetzelfde.
stroman schreef:
05-04-2019 15:49
Dat denk ik ook. Dat is waarschijnlijk begonnen als tegenwicht tegen het beeld van hsp’ers als slappe aanstellers, maar het is een beetje doorgeschoten.
Eens, dat is ook wat mij zo stoort wanneer mensen mij het label hsp willen opplakken. En dan heb ik ook de pech dat het juist de 'zweverige' en 'bijzondere' types zijn die dat dus ook (ongevraagd) tegen mij zeggen, waardoor de aversie alleen maar groter wordt.

Ik vind het dubbel. Als er mensen gebaat zijn bij het label hsp en daardoor beter functioneren is dat heel mooi, alleen ik ervaar dat zelf niet zo en heb het daarom ook niet 'nodig' om mezelf hsp te noemen. Dus doe ik dat dan ook maar gewoon niet :), en zou het daardoor op prijs stellen als anderen het niet behandelen als een soort exacte waarheid, waardoor anderen (zoals ik) dus ongevraagd dat label opgeplakt krijgen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven