Psyche
alle pijlers
Neurodiversiteit --> Algemeen topic ❤
woensdag 22 februari 2023 om 11:16
OP met info
= 6e reactie op pagina 1
philó wijzigde dit bericht op 07-03-2023 12:45
93.22% gewijzigd
dinsdag 7 maart 2023 om 13:53
De middelbare was voor mij juist een zegen. Na elk uur even tas inpakken, lopen, kletsen en dan een ander vak. Misschien gaat dat haar ook wel helpen.LuciFee2023 schreef: ↑07-03-2023 13:36en ze is net 10, maar wat als ze 12/14 is, op de middelbare gaan kinderen en leerkrachten echt niet lief doen tegen iemand die zo gevoelig is voor geluid en drukte terwijl ze zelf ook heel druk en afgeleid kan zijn.
dinsdag 7 maart 2023 om 13:57
belgali schreef: ↑07-03-2023 13:37ik heb net alle 10 pagina's doorgelezen, omdat ik toch wel vermoed dat ik al jaren de schijn op houd door allerlei trucjes, lijstjes, controledrang, -
Echter voor mijn dochter (nu 18j) vraag ik me wel af of er hulp nodig zou zijn. Ze heeft (voor mij overduidelijk) alle karakteristieken van add - mogelijk dyscalculie vermoed ik. Maar door intelligentie/work-arounds red ze het op school. Ik vermoed dat ze veel maskt, want is constant dodelijk vermoeid ondanks voldoende slaap. Zelf vindt ze nog dat ze geen hulp hoeft en ze is meerderjarig, maar ik vraag me af of dit niet een keer gaat klappen met een grote burnout in de vervolgstudie. Anderzijds heb ik het ook altijd net gered.
Herkenbaar Belgali. Hier ook dysthymie en ADHD. Ook ik houd mijn leven best vol zonder medicatie, zolang mijn werk passend is. Maar men, met medicatie is echt zoveel fijner.
Wat betreft je dochter; voor mijzelf was het heel fijn om een studie te mogen kiezen. Zelfs de onderdelen die ik saai vond dienden immers een hoger doel wat ik wél interessant vond. Helaas heb ik inderdaad wel burn-outs gehad. De eerste in de derde klas, de laatste 2 jaar geleden (ben 33). The upside; ik heb daar wel echt gigantisch veel van geleerd. Je kunt dus misschien niet voorkomen dat ze zoiets zal meemaken, maar je bent wel dusdanig bewust dat je haar zult kunnen begeleiden bij het uitpluizen van hoe en waarom. Ook zul je vroeg kunnen ingrijpen als het 'mis' lijkt te gaan.
dinsdag 7 maart 2023 om 14:03
Mijn dochter heeft dan wel geen ADHD maar ASS, maar is ook erg gevoelig voor prikkels.LuciFee2023 schreef: ↑07-03-2023 13:36Mijn jongste heeft overduidelijk ook adhd maar ik kan dat nog managen meestal. Haar troosten en ik maak de messte beslissingen nog over haar tijdmanagement zegt maar. Dus wanneer ze wel of niet gaat spelen bij anderen, hoe lang haar feestje duurt en wat we gaan doen.
En ze komt mee op school maar ook daar heeft ze al vanaf klein al speciale afspraken, ze mag de klas uit als te veel herrie is, werkt met timers en ze moet helaas ook best vaak huilen als te veel wordt, niemand kijtk daar van op. Maar merk ook dat ze vaker last krijgt en moe is en vastloopt op emoties en in de avonden ineens steeds moet huilen, en ze is net 10, maar wat als ze 12/14 is, op de middelbare gaan kinderen en leerkrachten echt niet lief doen tegen iemand die zo gevoelig is voor geluid en drukte terwijl ze zelf ook heel druk en afgeleid kan zijn.
Zij loopt nu bij ortopedagoog maar daar hebben we over 2 weken zonder haar een laatste gesprek, die zei ook al dat zij dan ws het advies gaat geven om te laten testen en traject adhd te starten. Alles wijst naar adhd.
Ze wilde nog wat info op school opvragen, vind prima, dan gaan we allemaal maar tegelijk aan de bak met adhd in ons leven makkelijker te maken.
Er zijn afspraken gemaakt met en voor haar: ze mag de klas uit, als het te veel wordt, ze mag gebruik maken van het stiltelokaal. Tijdens toetsen mag ze eventueel een noise cancelling koptelefoon op etc etc. School heeft sinds diagnose echt heel erg mee gedacht. Maar niet iedere docent is even handig met de juiste aanpak. En dat is jammer. Maar ook in de rest van de maatschappij zullen ze daar tegenaan blijven lopen.
Ik vraag me wel eens af of docenten hier bijvoorbeeld ook tijdens bijscholingen dingen over leren?
dinsdag 7 maart 2023 om 14:14
Je denkt toch niet dat ik nog weet welke ik gekeken heb??? Hahahahah
Dat is wel een optie die al die streamers moeten krijgen, dat je kan vinken welke je al gekeken hebt!!
Maar ik ben nu bezig met The Con op Disney +
Hier een lijstje op Disney +:
Web of Death
Death in the Dorms
Stolen Youth (die was wel bizar)
Killing County
The Most Dangerous Animal of All (eind is geniaal, ik had al redelijk snel door dat dat kwam).
Netflix:
Conversations with a Kilkler
The Penalty
Inside the Criminal Mind
The Confession tapes
Jimmy Savile
Keep Sweet Pray Obey
Monsters Inside
The Ted Bundy Tapes
Ik denk dat ik ze allemaal al heb gekeken inmiddels.
dinsdag 7 maart 2023 om 14:17
Sorry, ik heb geen goede tips voor je . Voor mij werkt de zweverige muziek redelijk goed, vooral als er een lekkere bas in zit. Ecstatic dance muziek bijvoorbeeld.
Misschien is dit iets voor je?
Movie soundtracks
Great Hall Chatter
Café geluid
dinsdag 7 maart 2023 om 14:36
Oooh die eerste is meteen goed van die movie soundtracks! Heb meteen maar even een spotify list gezocht en gevonden.Philó schreef: ↑07-03-2023 14:17Sorry, ik heb geen goede tips voor je . Voor mij werkt de zweverige muziek redelijk goed, vooral als er een lekkere bas in zit. Ecstatic dance muziek bijvoorbeeld.
Misschien is dit iets voor je?
Movie soundtracks
Great Hall Chatter
Café geluid
Die Hans Zimmer is wel een echte goeie!
dinsdag 7 maart 2023 om 14:39
Dank! Aantal dingen herken ik van mij eigen zoektocht in begin naar info, ga maar eens die rabbithole weer in!Philó schreef: ↑07-03-2023 13:47Ik ben geen puber meer, maar heb wel tips vanwege het werk dat ik nu doe waarbij ik tegen dezelfde problemen aanloop.
Plannen is leuk inderdaad, maar uitvoer blijft een hel wanneer je executieve functies niet werken zoals bij de meeste mensen. Wat voor mij werkt is de dag beginnen met een braindump. Alles opschrijven wat moet en dan kijken of je daar wat orde in kunt aanbrengen o.b.v. prioriteit en taakgrootte. Hier kun jij denk ik bij begeleiden door het samen te doen. Dit resulteert dan in een concrete To do lijst specifiek voor die dag. Dan alles klaarzetten wat ze nodig heeft: Schriften, boeken, pennen, potloden, snack, pomodorotimer (aangepast naar haar eigen voorkeuren) etc.
Vervolgens eerst tijd maken om haar natuurlijke dopamine flow te stimuleren. Even weg van dat bureau, kletsen, eten en drinken, of lekker bewegen. Wat ook fijn kan zijn als er echt veel onrust en/of stress is: Body Tapping. Dit kan ook tussendoor, wanneer de focus wegslipt.
Qua het echte leren; ADHD is net mentale Parkinson; Opstarten is het moeilijkste deel. Als het niet lukt, ga ik toch vaak terug naar de motivatie- en dopamine release tructjes van How To ADHD, uitgelegd m.b.v. de motivatiebrug en wall of awful. Sowieso echt heel goed om die te kijken omdat het inzicht geeft in het proces. Dat helpt al enorm bij jezelf niet op de kop zitten dat het niet lukt.
Motivation Bridge 1 - How to ADHD
Motivation Bridge 2 - How to ADHD
Wall of Awful 1 - How to ADHD
Wall of Awful 2 - How to ADHD
Wall of Awful 3 - How to ADHD
Daarnaast gebruik ik de trucjes die ik geleerd heb via Topdown Leren en Beelddenken. Ik heb eerst context nodig om te begrijpen wat ik waar moet plaatsen, zodat ik informatie goed kan opslaan. Ik begin dus met het lezen van een samenvatting of de titels van de hoofdstukken die gelezen moeten worden. Dat past bij de manier waarop ik informatie verwerk en is vaak een behapbaar klusje waardoor de startdrempel minder groot is.
Ik word ook heel blij van het afvinken van To-Do's. Dit doe ik met behulp van pomodoro waarbij ik het eerste blok gebruik voor het maken van de to do lijst, die dan dus ook BOVENAAN de to do lijst staat, zodat ik die direct mag afvinken . How To ADHD heeft een goede uitleg over pomodoro waarin ze tips geven om deze vorm van werken aan te passen aan je ADHD brein. Ikzelf gebruik een timer van 60 minuten met een pauze van 15 minuten. Wanneer ik tijdens pomodoro in hyperfocus raak, zet ik hem uit en ga ik lekker door.
Kort maar krachtig: knagen! Kleine worteltjes of grote winterpenen in kleine stukjes eten tijdens het leren. Knagen, knagen, knagen.
Last but not least: Body doubling. Ik werk echt veel beter door wanneer ik samen met iemand kan werken. Ook hier heeft How To ADHD een goede uitleg voor. Body doubling kan al door haar bijvoorbeeld naast jou op de bank te zetten met een samenvatting. Jij lekker haken en/of serie kijken met oordopjes in en zij aan de slag.
Jaja.
dinsdag 7 maart 2023 om 14:39
Ik heb net ff die harry potter geprobeerd, die is ook wel grappig!Philó schreef: ↑07-03-2023 14:17Sorry, ik heb geen goede tips voor je . Voor mij werkt de zweverige muziek redelijk goed, vooral als er een lekkere bas in zit. Ecstatic dance muziek bijvoorbeeld.
Misschien is dit iets voor je?
Movie soundtracks
Great Hall Chatter
Café geluid
dinsdag 7 maart 2023 om 14:47
De gedachte aan doodgaan boezemt hem gewoon heel erg veel angst in.Philó schreef: ↑07-03-2023 13:22
Weet je waar zijn angst precies in zit? Alsin, is hij bang voor het 'niets'? Bang voor verdriet van achterblijvenden? Gelooft hij in (een vorm van) leven na de dood en jaagt dat hem angst aan? Ik denk dat die vragen belangrijk zijn m.b.t. welke steun hij nodig heeft.
Als ik al aangeef: 'stel je gaat morgen dood' (om een punt te maken, niet om dit zomaar in zijn schoot te gooien) springen de tranen al in zijn ogen.
Hij heeft nu zelf iets nieuws verzonnen wat hem helpt als de angst weer opkomt. Hij wil niet delen wat het is, want hij zegt dat het raar is, maar goed, vooralsnog lijkt het iets te helpen.
Hij kwam laatst, na een hele lange tijd, weer midden in de nacht bij ons liggen toen hij een paniekaanval had.
Ik heb samen met hem geademd en gezorgd dat zijn hartslag weer wat normaal werd, dat hielp.
dinsdag 7 maart 2023 om 14:50
Ik snap zijn onvrede ook erg goed.LuciFee2023 schreef: ↑07-03-2023 13:42Ja, eens.
En kan gewoon naast elkaar bestaan, iemand kan HB zijn en adhd hebben, helaas kunnen de mensen die redelijk slim zijn/kunnen leren/hoog iq en hoog eq, ook redelijk goed maskeren, wat enorme energie kost maar dan word adhd helemaal moeilijk om zo met ongetrainde oog te zien.
Ze kunnen vaak spiegelen aan gedrag van anderen en maskeren wat ze aan drukte naar buiten hebben, maar dat doet niets af aan het bestaan ervan.
Kijk kan ook wat anders zijn, sommige andere aandoeningen of trauma kunnen zelfde problemen en klachten geven, maar als dit al vanaf klein zo gaat en er is geen groot trauma geweest, dan is de kans klein dat pas later is ontstaan en ook dan kan bepaalde medicatie voor adhd nog wel eens goed werken.
Precies wat je hierboven zegt is iets wat hij goed kan. Er is, naar ons weten, maar ook na onderzoek geen groot trauma geweest.
Ik weet wel zeker dat hij graag medicatie voor ADHD wil hebben.
Het mag niet, ik raad het ook niemand verder aan, maar hij heeft zelf wat ritalin van een vriendin gehad 'om te proberen' en hij gaf aan dat zijn gedachtes veel makkelijker te ordenen leken en dat hij makkelijk zich op een ding kon focussen en aan de slag kon.
We spreken er veel over met de hulpverleners, maar zij houden nog heel erg vast aan klachten in combi met HB
dinsdag 7 maart 2023 om 14:54
Ach die lieverd, wat sneu dat hij het niet durft te delen terwijl het helpend is. Klinkt alsof jullie er wel heel fijn mee omgaan. Hij kan dus niet goed uitleggen welk aspect van doodgaan hem zo beangstigd. Dan kun je hem daar niet mee helpen denk ik, want het valt niet te rationaliseren o.i.d. wanneer niet helder is wat hem angstig maakt.
Misschien is het mogelijk dat de psychiater EMDR exploreert m.b.t. dit punt? EMDR is heel breed inzetbaar voor allerlei zaken die extreme emoties oproepen, niet perse alleen voor trauma. Je zoon hoeft bijvoorbeeld niet eens te vertellen waar de angst zit, maar enkel de angst op te roepen m.b.v. zijn gedachten bijvoorbeeld, waarna de EMDR zijn werk kan doen en de intensiteit van de emotie verlaagt.
(Misschien wist je dit allemaal al. In dat geval sorry.)
Misschien is het mogelijk dat de psychiater EMDR exploreert m.b.t. dit punt? EMDR is heel breed inzetbaar voor allerlei zaken die extreme emoties oproepen, niet perse alleen voor trauma. Je zoon hoeft bijvoorbeeld niet eens te vertellen waar de angst zit, maar enkel de angst op te roepen m.b.v. zijn gedachten bijvoorbeeld, waarna de EMDR zijn werk kan doen en de intensiteit van de emotie verlaagt.
(Misschien wist je dit allemaal al. In dat geval sorry.)
dinsdag 7 maart 2023 om 14:57
Is je toch eens laten testen geen idee? Je kan altijd kiezen voor wel of geen medicatie en of een heel traject, maar misschien wel de psycho-educatie gaan volgen als je adhd hebt?belgali schreef: ↑07-03-2023 13:37ik heb net alle 10 pagina's doorgelezen, omdat ik toch wel vermoed dat ik al jaren de schijn op houd door allerlei trucjes, lijstjes, controledrang, etc...................
Zelf vindt ze nog dat ze geen hulp hoeft en ze is meerderjarig, maar ik vraag me af of dit niet een keer gaat klappen met een grote burnout in de vervolgstudie. Anderzijds heb ik het ook altijd net gered.
Ik lees dan ook graag mee hier.
Dan heb je meteen goede duidelijk info over wat adhd is, dat is namelijk vaak niet wat de meeste mensen denken.
Hoe je daar mee om kan gaan. Er is geen therapie voor en skills oefenen gaat ook niet helpen bijvoorbeeld.
Als je weet of jij het hebt, dan kan je goed naar je kind kijken en haar helpen met tips en trukjes, medicatie proberen ja of te nee ect.
Misschien ze is dan eerder geneigd om ook te laten testen en psychoeductie ect te gaan volgen, maar als niet zo is, jij weet er dan alles vanaf en je kan haar helpen dan. Is maar een idee.
Ik ben ooit begonnen toen ik dacht aan adhd bij mezelf... naar de HA voor advies, werd een verwijzing, die zei meteen adhd en ben daarna alles gaan kijken en lezen wat ik kon vinden online. Inderdaad aantal dingen van how to adhd ook gezien, van die linkjes die TO net naar mij toe plakte.
En wat ik zelf erg prettige info vind zijn alle lezingen van Dr Barkley. Deze man is al decennia lang specialist op gebied van adhd.
Veel zijn te vinden op youtube en zijn eigen site staat ook echt veel. 30 ideas for parents is een lange maar is wat het is, wetenschappelijk onderbouwt en daarna wat je er mee kan en wat iemand met adhd niet kan en hoe je daar beste mee om kan gaan als ouder, of voor jezelf als je het hebt.
En deze vind ik fijn als ik 'snel' wat uitleg wil geven als mensen roepen dat adhders gewoon beter moeten focussen en proberen en dat bepaalde dingen aan te leren zijn. Dat helaas niet zo werkt.
https://www.youtube.com/watch?v=_tpB-B8BXk0
lucifee2023 wijzigde dit bericht op 07-03-2023 14:58
20.10% gewijzigd
Jaja.
dinsdag 7 maart 2023 om 14:58
Het "uitproberen" van ADHD medicatie van derden komt ontzettend veel voor. Bij jongeren moet je natuurlijk voorzichtig zijn, maar niet gek dat jullie dit geprobeerd hebben.
Zou je een vuist kunnen maken m.b.t. de behandeling? Ik bedoel, jullie proberen echt veel en hij heeft zelf aangegeven dat dat hielp. Ik vind het nogal wat dat ze het dan van de baan blijven gooien. Ritalin is ook snel en kortwerkend, dus bij wijze van spreken zou je het een week met hem kunnen proberen. Vooraf en achteraf de SQ-48 afnemen (heb ik evt. in een bestand voor je, mocht je dat willen stuur maar pb) en dan kijken hoe hij scoort.
dinsdag 7 maart 2023 om 14:59
dinsdag 7 maart 2023 om 14:59
Ze doen nu alles stapje voor stapje, maar ik zal EMDR zeker in mijn achterhoofd houden.Philó schreef: ↑07-03-2023 14:54Ach die lieverd, wat sneu dat hij het niet durft te delen terwijl het helpend is. Klinkt alsof jullie er wel heel fijn mee omgaan. Hij kan dus niet goed uitleggen welk aspect van doodgaan hem zo beangstigd. Dan kun je hem daar niet mee helpen denk ik, want het valt niet te rationaliseren o.i.d. wanneer niet helder is wat hem angstig maakt.
Misschien is het mogelijk dat de psychiater EMDR exploreert m.b.t. dit punt? EMDR is heel breed inzetbaar voor allerlei zaken die extreme emoties oproepen, niet perse alleen voor trauma. Je zoon hoeft bijvoorbeeld niet eens te vertellen waar de angst zit, maar enkel de angst op te roepen m.b.v. zijn gedachten bijvoorbeeld, waarna de EMDR zijn werk kan doen en de intensiteit van de emotie verlaagt.
(Misschien wist je dit allemaal al. In dat geval sorry.)
En je mag alles zeggen hoor, alles helpt.
Ik ben zelf een vrij nuchter persoon.
Beetje 'schouders eronder' type.
Dus alles wat er nu met kind gebeurt en hoe wij er qua eerste gevoel NIET mee om moeten gaan houdt ons wel scherp.
dinsdag 7 maart 2023 om 15:01
Ga ik toevoegen aan de OP! Als je nog meer specifieke links hebt die je aanraadt, zie ik ze graag.
dinsdag 7 maart 2023 om 15:04
tja, we hebben al een vuist gemaakt mbt antidepressiva waar ze ook nog 2,5 maand langer mee hebben gewacht.Philó schreef: ↑07-03-2023 14:58Het "uitproberen" van ADHD medicatie van derden komt ontzettend veel voor. Bij jongeren moet je natuurlijk voorzichtig zijn, maar niet gek dat jullie dit geprobeerd hebben.
Zou je een vuist kunnen maken m.b.t. de behandeling? Ik bedoel, jullie proberen echt veel en hij heeft zelf aangegeven dat dat hielp. Ik vind het nogal wat dat ze het dan van de baan blijven gooien. Ritalin is ook snel en kortwerkend, dus bij wijze van spreken zou je het een week met hem kunnen proberen. Vooraf en achteraf de SQ-48 afnemen (heb ik evt. in een bestand voor je, mocht je dat willen stuur maar pb) en dan kijken hoe hij scoort.
Maar kind is sinds kort volwassen, dus ik ga hem zeggen dat hij zeker zelf ook gewoon moet zeggen dat hij ritalin wil proberen.
Begrijp mij niet verkeerd, het zijn geen nare mensen en ze denken echt wel mee.
Kind is koppig en wil soms ergens niet aan, maar aan de andere kant vind ik dat hij zijn lichaam wel het beste kent.
dinsdag 7 maart 2023 om 15:07
Fair, wel super goed dat jullie daar dus bewust van zijn.Felidaes schreef: ↑07-03-2023 14:59Ze doen nu alles stapje voor stapje, maar ik zal EMDR zeker in mijn achterhoofd houden.
En je mag alles zeggen hoor, alles helpt.
Ik ben zelf een vrij nuchter persoon.
Beetje 'schouders eronder' type.
Dus alles wat er nu met kind gebeurt en hoe wij er qua eerste gevoel NIET mee om moeten gaan houdt ons wel scherp.
Ik ben een combinatie van 'schouders er onder en doorbijten' en wat meer zweverig. Dat laatste heeft me geholpen om het eerste op een gezonde manier te kunnen gebruiken. Dus nog steeds schouders eronder, maar wel zonder mezelf daarbij een minderwaardigheidscomplex aan te praten.
Misschien is dit way out of line, maar als ik ooit iets kan doen voor jullie op slim+adhd- en/of zweefvlak, sta ik altijd open voor sparren met je zoon. Kan via bellen, mailen, whatsapp; wat hij prettig vindt. Heb toevallig een recente VOG liggen om te bewijzen dat ik geen wacko ben .
dinsdag 7 maart 2023 om 15:10
Heb ik ook gedaan en mijn kind ook.
Daarom was ik snel achter dat Ritalin en Concerta wel werken (methylfenidaat) voor de focus maar dat de bijwerkingen en de klap na uitwerking (rebound) voor mij vreselijk waren.
Maar dat Tentin ect ( dexamfetamine) dat geheel niet heeft voor mij, zelfde voor mijn dochter en mijn zus, waar de probeer pillen vandaan kwamen..
Werkt als een tierelier zonder bijwerkingen of rebounds. Kunnen dus ook geslikt worden als echt nodig is of als beter uitkomt. Veel fijner.
En de psychiater vond ook helemaal niet raar en gaf ook aan dat ze niet adviseren maar echt wel begrijpen en heel veel zien.
Daarom was ik snel achter dat Ritalin en Concerta wel werken (methylfenidaat) voor de focus maar dat de bijwerkingen en de klap na uitwerking (rebound) voor mij vreselijk waren.
Maar dat Tentin ect ( dexamfetamine) dat geheel niet heeft voor mij, zelfde voor mijn dochter en mijn zus, waar de probeer pillen vandaan kwamen..
Werkt als een tierelier zonder bijwerkingen of rebounds. Kunnen dus ook geslikt worden als echt nodig is of als beter uitkomt. Veel fijner.
En de psychiater vond ook helemaal niet raar en gaf ook aan dat ze niet adviseren maar echt wel begrijpen en heel veel zien.
Jaja.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in