Problemen door hoogbegaafdheid..wie ook?

17-07-2008 18:13 1653 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hai!



kon er zo snel geen topic over vinden, dus ben een nieuwe gestart...Ik ben 26 en hoogbegaafd, niet dat ik daar zo trots op ben, integendeel..Vaak had ik maar liever gehad dat ik was zoals veel anderen..Ik weet niet wat ik leuk vind doordat ik nergens een uitdaging in zie, ben heel snel uitgekeken op werk, en loop daar nu in vast. Wie kan hier over meepraten en herkent dit?
Alle reacties Link kopieren
tubbetje schreef op 19 juli 2008 @ 10:10:

[...]



Goeiemorgen. Het was me gister niet duidelijk wat je met je posting wilde zeggen. Maar nu ik het teruglees bedoel je volgens mij te zeggen dat je je verbaast dat mensen zo schrikken van het woord hoogbegaafdheid, klopt dat?



Ik vind zelf dat het woord de lading niet dekt. Het suggereert iets heel geheimzinnigs, terwijl het simpelweg betekent een hoge score op een IQ-test. Je denkt dus veel sneller dan een ander (misschien kun je complexere puzzels oplossen), maar ben je dan wezenlijk anders?



Ja, alleen wat ik al aangaf, dat je omdat je zo snel dingen doorhebt er misschien sneller op uitgekeken bent. Maar ik heb zelf het gevoel dat afgezien van dat punt (waarbij er hier flink over gediscussieerd wordt of dat dan wel met hoogbegaafdheid te maken heeft), ik niet echt verschil van andere mensen.



Het scheelt denk ik ook of je het 'normale' pad volgt van studeren, daarmee kom je tussen mensen te zitten die ook allemaal slim zijn. Dan kun je makkelijker mensen vinden die jouw redeneringen begrijpen.



Een ander dingen is volgens mij het piekeren, dat is wel echt een hoogopgeleiden kwaaltje. Maar dat heeft volgens mij meer te maken dat je in de huidige cultuur geleerd wordt 'in je hoofd te zitten'. Als je veel moet nadenken is het goed om daar iets fysieks tegenover te zetten.



Maar ik spreek nu vaak met hoogbegaafden en die begrijpen me ook heel vaak niet. Dus of erkenning en begrip echt met intelligentie te maken heeft? Hoogbegaafden verschillen met z'n allen net zo van elkaar als de rest (zo zijn er bijvoorbeeld ook criminele hoogbegaafden).
En dit is een mooi aanvulling op mijn post!
Alle reacties Link kopieren
Overigens zeg jij tubbetje dat het de lading niet dekt.

Of is het juist voor velen een te beladen gegeven?
Alle reacties Link kopieren
Ook. Maar ja, mensen verschillen nu eenmaal.
Alle reacties Link kopieren
@rider: Je zou echt dat Ischa fragment eens moeten gaan beluisteren. Echt heel grappig.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef op 18 juli 2008 @ 22:52:

[...]





Nee, zo werkt dat niet. Er zijn een heleboel creatieven die hun zolderkamer niet uitkomen. Dat geeft ook niet, want je werk is hetgeen wat voor zich moet spreken. En dat werk is ook in de kunsten gewoon te beoordelen langs meetbare criteria.
Helaas gaat dit voor musici niet altijd op. Ik ken nog aardig wat geniale jazzmusici die nog steeds staan te spelen voor een habbekrats in een afgelegen kroegje in Lutjebroek. Wat zij maken is gewoon niet toegankelijk voor het grote publiek, want te moeilijk te begrijpen.
Alle reacties Link kopieren
tubbetje schreef op 18 juli 2008 @ 22:55:

[...]



Ik vraag me dat af. Kunstenaars moet tegenwoordig hun werk ook zien te verkopen bijvoorbeeld. Dat is weer een stukje commercialiteit. Muziek is ook al genoemd. En hoeveel mensen schrijven er wel niet in Nederland.






Dat klopt wel denk ik. Artistieke mensen missen toch vaak wat zakelijk inzicht. Het lijkt wel of dat bijna niet samengaat. Eigenlijk ook logisch, want echte kunst heeft niks te maken met harde euro's zeg maar.

Het is niet voor niks dat bijvoorbeeld een theatergezelschap zowel een artistiek leider heeft als een zakelijk leider.
Alle reacties Link kopieren
FritsvanEgters schreef op 18 juli 2008 @ 22:58:

Hoi FV. Heb even meegelezen. Als er nou érgens geen objectieve criteria zijn voor kwaliteit, dan is het wel in de kunst.
Die zijn er natuurlijk wel. Anders hadden conservatoria, kunstacademie's, toneelscholen e.d. helemaal geen bestaansrecht.
Alle reacties Link kopieren
FritsvanEgters schreef op 18 juli 2008 @ 23:45:

[...]



Klassieke muziek is inderdaad objectief beoordeelbaar. Maar de rest? .




De rest? Welke rest? Klassieke muziek is nauw verwant aan popmuziek, zij hebben min of meer dezelfde fundamenten wat betreft de harmoniën. Jazzmuziek ( ik noem nu voorbeelden, omdat jij het hebt over "de rest" en ik niet weet wat je daarmee bedoelt) is een ander verhaal. Jazz is gestoeld op een andere systematiek wat betreft de harmoniën.



Terugkomend op jouw opmerking: ik vraag me af waar je die wijsheid vandaan haalt.

Klassieke muziek heeft een ander klankideaal dan alle vormen van lichte muziek, maar dat heeft geen invloed op het al dan niet objectief kunnen beoordelen.
Alle reacties Link kopieren
FritsvanEgters schreef op 18 juli 2008 @ 23:51:

Rider, helemaal eens. De vraag die vervolgens ontstaat is alleen wat die criteria er nog toe doen als ze niet meer 'erkend' worden door de overgrote meerdeheid van het publiek.
De overgrote meerderheid van het publiek is daar "te dom" voor, wat in die zin kunst elitair maakt.
Alle reacties Link kopieren
tubbetje schreef op 19 juli 2008 @ 00:11:

[...]



Dit doet me dan weer heel erg aan Idols denken :-)
Idols heeft weinig te maken met kunst. De deelnemers doen niet aan scheppen, maar louter en alleen aan reproduceren.



Maar soms kan iemand goed imiteren ook een kunst zijn.
Specialleke, je schreef:

Trouwens wees blij dat je hoogbegaafd bent en niet gewoon intelligent, want dat zijn pas zeikertjes!



Uh...present!



Ben erg benieuwd waarom jij dat vind cq waar je dit op baseert.
Alle reacties Link kopieren
Zamirah schreef op 19 juli 2008 @ 14:55:

Idols heeft weinig te maken met kunst. De deelnemers doen niet aan scheppen, maar louter en alleen aan reproduceren.


Ik bedoelde niet de voorrondes.



Je neemt die ingredienten uit kunst (muziek) die een maatstaf zijn voor succes, en vervolgens creeer je met die ingredienten iets wat helemaal geen kunst is, en dan heb je idols. Degenen die idols winnen gaan namelijke automatisch door naar de muziekmachine (=hun eerste singletje) waar helemaal niks origineels meer aan is, maar die wel aan dezelfde maatstaven voldoet als waar de beste muziek ook aan voldoet.



Met andere woorden, zoals de forummer schreef waar ik dus op reageerde, analyseren waar goede kunst aan moet voldoen en precies die zaken ook doen, garandeert allesbehalve dat je goede kunst krijgt. Voor hetzelfde geld krijg je waanzinnig saaie muziek, maar wel een hit.



Het hele idols is gebaseerd op het idee dat ze iemand willen vinden die zo kan zingen, dat ze er weer een nieuwe hit uit kunnen persen. Met muziek heeft het niks te maken. Wat niet wil zeggen dat sommige idols winnaars niet heel mooi kunnen zingen, zoals Hind.
Alle reacties Link kopieren
tubbetje schreef op 19 juli 2008 @ 17:12:

[...]



Ik bedoelde niet de voorrondes..






Wat mij betreft gaat het ook op in de finales. Omdat de winnaars moeten voldoen aan een bepaald concept, dat alleen een commercieel doel heeft. Ze reproduceren liedjes die door een ander zijn gemaakt, moeten de juiste uitstraling hebben, etc etc.



Het heeft niks te maken met het creatieve proces. Dat bedoelde ik te zeggen.
Alle reacties Link kopieren
Zamirah schreef op 19 juli 2008 @ 17:19:

Het heeft niks te maken met het creatieve proces. Dat bedoelde ik te zeggen.


Volgens mij bedoelen we al die tijd hetzelfde.



De producers hebben het concept 'creativiteit' door een zeef gehaald, er een aantal kenmerken uit gedestilleerd, en denken nu door maar aan die kenmerken te voldoen dat ze met creativiteit (slash kunst slash muziek) bezig zijn.
Alle reacties Link kopieren
julus,

blablablablablablablabla,

daarom.

Zie hier niet veel antwoord op de aanvankelijk gestelde vraag, wel veel tekst waaruit moet blijken hoe intelligent de schrijver wel is.

Intelligentie, begaafdheid en creativiteit zijn drie verschillende dingen volgens mij.

BTW, worden jullie niet moe van jezelf, met al dat intellectueel gemasturbeer?
Alle reacties Link kopieren
Nou ik heb volgens mij wel antwoord gegeven op de oorspronkelijk gestelde vraag. Zo meen ik me te herinneren dat TO schreef dat ze snel uitgekeken was op het werk en ik heb geschreven dat ik dat herkende.



Intelligentie = algehele denksnelheid

Begaafdheid = talent op bepaald gebied

Creativiteit = lateraal kunnen denken



Intelligent wordt wel eens vertaald als creativiteit omdat je snel veel mogelijkheden ziet, echter hier bedoelen ze andere creativiteit mee dan artistieke creativiteit. Artistieke creativiteit zou je wel weer als een bepaalde vorm van intelligentie of begaafdheid op kunnen vatten. Verder wordt intelligentie gezien als begaafd zijn op meerdere gebieden (ruimtelijk inzicht, taal, etc), maar je kunt ook begaafd zijn op een enkel gebied, bijv. heel goed in dansen. Daarbij hoef je als je intelligent bent niet even sterk te zijn op alle gebieden, stereotiep voorbeeld de nerd die een kruk is op de dansvloer.



Kortom het is allemaal een definitie-kwestie.



Maar vanwaar die nijdige toon in je post?
Alle reacties Link kopieren
specialleke schreef op 19 juli 2008 @ 19:22:

BTW, worden jullie niet moe van jezelf, met al dat intellectueel gemasturbeer?
Ik vind het gewoon leuk om over muziek te ouwehoeren. Dus hoezo, masturbatie.
Aruba schreef op 17 juli 2008 @ 19:36:

Er zijn toch wel veel hoofbegaafden hier op de Viva site? ;-)




Ja, daar is eerder een keer een discussie over geweest. Dat zoveel mensen hier met hun IQ lopen rond te strooien, wat uiteraard áltíjd vér bovengemiddeld is. Echt, gemiddelde of domme mensen komen hier niet. Gelukkig heb ik iedereen afgebluft door mijn eigen IQscore tussen neus en lippen door te noemen, (**uch, 234 uch**) daarna werd het wat stiller in den zaal :).



Ik vind het echt een non-discussie trouwens. IQ is weinig interessant, wat interessant is of je er ook iets mee doet/ kan doen. Er zijn genoeg hoogbegaafden die een potje maken van hun leven en dan roepen 'maar ik heb een hoog IQ hoor, ik kan er niks aan doen!'. Zo werkt het niet natuurlijk.

Wel of niet een goed ruimtelijk en logisch inzicht hebben is één ding, maar wat je er in de praktijk mee doet is iets heel anders.

Komen we toch weer bij dat EQ terecht...
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het geen nondiscussie hoor. Wel als je te pas en te onpas met je IQ gaat strooien op topics die daar niks mee te maken hebben, maar als iemand een topic opent met de vraag of andere mensen herkennen dat ze snel is uitgekeken op dingen omdat ze hoogbegaafd is, dan is dat toch een hele zinnige en interessante discussie?



Bijvoorbeeld:

- Heeft snel uitgekeken zijn op dingen te maken met je IQ?

- Wat is hoogbegaafdheid?

- Wat voor rol speelt de hoogte van je IQ in je dagelijkse leven?



Dat zijn toch hele interessante psychologische vragen?



Ik vint het ook een modegril om te roepen dat EQ beter is dan IQ. Net alsof EQ goed is en IQ slecht. Het is goed om sociaal te zijn, maar het is ook goed dat er mensen zijn die bijvoorbeeld hele slimme dingen uitvinden, waar de rest van de mensen ook gebruik van kan maken. Dit is dan een extreem voorbeeld want in het algemeen worden grote ontdekkingen gedaan door mensen die geniaal zijn en niet door mensen die gewoon 'slim' zijn. Maar het is bijvoorbeeld ook best fijn als je belastingaccountant of beleggingsadviseur goed kan rekenen, beter dan jijzelf bijvoorbeeld, want daar betaal je hem immers voor.



Elke psychologische eigenschap kan toch zijn eigen voor- en nadelen hebben?



Het lijkt wel haast taboe om intelligent te mogen zijn.
Helemaal niet, dan lees je echt slecht.

Ik vind intelligent zijn helemaal geen taboe, en heel slim zijn kan zeker voordelen hebben. Het is echter wel een ontzettende modegril om op het forum te kwakken hoe ongelooflijk slim je wel niet bent. Echt, om moe van te worden.

Hier zijn geen gemiddelde mensen, iedereen hier is rete-slim. Statistisch vrijwel onmogelijk, maar dat terzijde.



Hoogbegaafdheid kan problemen met zich meebrengen en da's vervelend genoeg. Maar dat zit dan wel in je karakter, want de ene persoon met een IQ van 135 functioneert prima terwijl de ander bagger functioneert. Dus hoeveel zegt dat IQ over je levensloop? Precies, bar weinig....



Het is puur een getal, en of het nuttig is of niet, dat ligt aan hele andere factoren. Namelijk, wat je ermee dóet.
Wat ik bedoel is dat je dus niet snel uitgekeken raakt op dingen omdát je hoogbegaafd bent. Je bent hoogbegaafd, en je hebt daarbij de karaktereigenschap dat je snel verveeld raakt. De ene met een hoog IQ is namelijk niet snel verveeld en de ander wel. Ergo, het ligt niet aan IQ maar aan andere factoren.

(Er zijn ook hele domme mensen die snel verveeld raken trouwens.)
Om nog even door te gaan, IQ zegt bijzonder weinig over wíe jij bent. Dingen als je uiterlijk, goed kunnen leren of een goed ruimtelijk inzicht hebben, dat zijn dingen die nu eenmaal zijn zoals ze zijn. Daar heb je in je leven niet zo héél veel voor hoeven doen, behalve dan er een beetje voor zorgen. Het zegt echter niks over je doorzettingsvermogen, je vermogen je in te leven in anderen, je ambitie, je karaktereigenschappen, en dát zijn juist dingen die jou, jou maken, die maken of je al dan niet succesvol bent in het leven. IQ of bijv. uiterlijk zijn dan niet meer dan hulpjes, dingen die je het leven misschien makkelijker kúnnen maken.
En nu hou ik mijn mond weer hoor ;-)

Fijne avond.
Alle reacties Link kopieren
Nou ja goed, of het mode is om je IQ hier op te schrijven daar ga ik verder niet over. Als je terug gaat lezen zul je de hoogte van mijn precieze IQ in ieder geval niet terug vinden.



Overigens kan er ook sprake zijn van zelfselectie: de mensen met een hoog IQ voelen zich aangetrokken tot dit soort topictitels?



En of je snel verveeld raakt door een hoog IQ... ik denk dat het gewoon een interessante vraag is. Soms kan de vraag interessanter zijn dan het antwoord, bijvoorbeeld omdat je het antwoord niet weet. Althans, ik vind het leuk om over dat soort vragen na te denken. Ik herken het, TO herkent het, andere mensen hier blijkbaar niet.



Ik vraag me trouwens af of IQ iets is waarmee je iets doet. Stel je voor dat je heel extravert bent (persoonlijkheidseigenschap), doe je er dan iets mee of ben je het simpelweg?
Alle reacties Link kopieren
Tangerine, niet om het één of ander, hoor, maar dat was eigenlijk allemaal al gezegd. Tig pagina's geleden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven