Relaties
alle pijlers
Broer is favoriete kind van mijn ouders
vrijdag 30 augustus 2024 om 01:55
Ik zit al jaren met een gevoel wat steeds meer begint te knagen en steeds ergere vormen begint aan te nemen. Waar het om gaat: mijn ouders hebben overduidelijk een favoriet kind, en dat ben ik zeker niet. Mijn broer wordt in alles voorgetrokken. Voornamelijk als het gaat om interesse tonen, tijd vrijmaken voor mij of broer en zelfs op financieel vlak.
Wat betreft interesse tonen merk ik dat mijn broer de favoriet is omdat het altijd over hem gaat als ik bij mijn ouders op bezoek ben. Mijn broer woont nog thuis, maar is wel bezig met een huis opknappen om daar uiteindelijk te gaan wonen. Als ik bij mijn ouders op bezoek kom dan gaat het binnen 2 minuten al over wat mijn broer op zijn werk heeft meegemaakt, wat hij die week aan zijn huis heeft gedaan, etc. Vooral vanuit mijn moeder gaat dit zo. Maar interesse tonen in mij zit er niet in. Zij zal nooit vragen wat ik in het weekend ga doen, hoe mijn werkdag was, etc. Vanuit mijn vader komt die vraag nog wel eens af en toe, maar vanuit mijn moeder nooit. Ik zat laatst eens te denken hoe goed mijn moeder mij eigenlijk kent en ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk een halve vreemde voor haar ben, ondanks dat ik daar een paar keer per maand over de vloer kom. Als ik kijk wat mijn moeder over mij weet, dan weet ze waar ik werk, waar ik woon en wat mijn hobby is. Maar zij kan niet uitleggen wat ik nou echt doe. Wat doe ik op mijn werk? Waar ben ik met mijn hobby op dit moment mee bezig? Ik heb besloten om bewust ook niet teveel uit mezelf te delen om zo te ontdekken of er echt zo weinig interesse in mij is. En dat is daarmee eigenlijk wel bevestigd.
Ik ben wat betreft werk en opleiding eigenlijk een vreemde eend in de bijt binnen onze familie. Onze hele familie bestaat bijna volledig uit techneuten en mensen in de zorg. Mijn vader en broer zijn ook techneuten. Mijn moeder is altijd huisvrouw geweest. Ik ben zelf echter een andere weg ingeslagen en ben de financiële kant op gegaan. Ik snap heel goed dat mijn kennis en interesses niet volledig overeenkomen met mijn ouders en ik verwacht ook zeker niet dat zij vakinhoudelijk op het niveau van mij kunnen meepraten. Maar alleen al eens algemene interesse tonen in wat ik doe en hoe het met mij gaat zou ik al waarderen. Maar zelfs dat niet. Het enige waar dus over gepraat wordt is het leven van mijn broer. Als ik een middag van 4 of 5 uur bij hen ben geweest, dan is het 80% van de tijd daarover gegaan.
Wat betreft mijn hobby doe ik zingen en heb ik een halfjaar geleden een groot optreden in een uitverkocht theater gehad. Dat was voor mij best wel een mijlpaal en echt wel een grote belevenis. Mijn ouders wisten hier lang van tevoren al van, maar toonden nooit interesse in die voorstelling. Op een gegeven moment heb ik de vraag gesteld of ze ook wilden komen. Mijn vader liet dat vanaf het begin nog open. Mijn moeder reageerde meteen met 'Nee, dat zie ik niet zitten'. Nu zitten een paar familieleden in een toneelvereniging en daar gaat mijn moeder wel elk jaar trouw naartoe. Toen heb ik naar mijn moeder toe ook heel direct gereageerd en letterlijk gezegd 'Voor het toneel ben je al kaarten aan het regelen nog voordat bekend is wanneer de voorstelling is, maar naar mij komen kijken is dus blijkbaar teveel gevraagd...'. Die opmerking heeft er uiteindelijk wel toe geleid dat mijn ouders toch allebei zijn komen kijken, maar alleen al het feit dat zo'n opmerking daaraan vooraf moet gaan geeft aan dat de interesse in mij laag is.
Buiten het tonen van interesse wordt ook op financieel vlak een ongelijke behandeling gehanteerd. Hier kwam ik 4 jaar geleden via mijn broer achter. Sindsdien ben ik dit meer in de gaten gaat houden en zijn me op dat vlak steeds vaker dingen opgevallen.
Ik kwam hier via mijn broer achter omdat hij destijds een studie volgde naast zijn werk. Uiteindelijk heeft hij die niet afgemaakt door gebrek aan motivatie. Gevolg: ca 7000 euro kwijt aan lesgeld zonder diploma. In feite dus weggegooid geld. Via mijn broer hoorde ik dat mijn ouders na het stoppen van mijn broers studie mijn broer 3500 euro hadden geschonken als compensatie. Hier hebben ze mij nooit iets over verteld. Als mijn broer mij dit niet had verteld, dan was ik hier nooit achter gekomen. Dit hebben mijn ouders dus in feite geheim gehouden voor mij.
Ik volgde in die tijd ook nog een deeltijdstudie naast mijn drukke baan. Ik heb mijn studie wel afgemaakt na 5 jaar keihard werken. Na het behalen van mijn diploma kreeg ik vanuit mijn ouders 1 woordje: 'Gefeliciteerd'. Niet meer dan dat. Zelfs geen kleinigheidje. Helemaal niks, behalve 'gefeliciteerd'. Geld is niet het allerbelangrijkste, maar hier ben ik wel echt kwaad over. Het gaat hier niet om tientjeswerk, maar om duidelijk ongelijke behandeling. Dit is echt de tegenovergestelde wereld. Iemand die ongemotiveerd is en daardoor afhaakt stoppen ze 3500 euro toe. Iemand die keihard heeft gewerkt en resultaat heeft bereikt zien ze nog amper staan.
Ook bij de verbouwing van mijn broers huis en bij mijn huis dat ik 3 jaar geleden kocht zie ik financiële ongelijke behandeling. Zoals gezegd is mijn broer techneut. Omdat hij handig is heeft hij mij geholpen met wat timmerwerken. Elk uur dat mijn broer gewerkt heeft bij mij werd opgeschreven en heb ik uiteindelijk iets voor moeten betalen. En niet alleen omdat mijn broer dat wilde, maar omdat mijn moeder mij dat min of meer opdwong. Bij elk klein klusje kreeg ik van mijn moeder te horen 'Daar moet je je broer wel voor betalen he'. Op dit moment is mijn broer zoals gezegd met zijn eigen huis bezig. Wat betreft het echte klussen kan ik natuurlijk weinig betekenen omdat ik dat simpelweg niet kan en daar niet sterk genoeg voor ben. Wel heb ik laatst eens een hele dag geholpen met schroot ruimen. Simpel werk, maar wel iets wat moet gebeuren. Waar mijn broer bij mij zowat elke minuut betaald moest krijgen, heb ik helemaal niks gekregen, behalve 'dankjewel'. En natuurlijk zal mijn moeder ook echt niet tegen mijn broer hebben gezegd dat hij mij iets moest geven voor het helpen. Dit is ook meteen de laatste keer geweest dat ik daar een vinger heb uitgestoken.
Mijn vader is inmiddels gepensioneerd en heeft dus alle tijd om bij mij of bij mijn broer iets te komen doen als aan huis iets gedaan moet worden. Mijn vader heeft vorig jaar een paar weken bij mij gewerkt omdat ik een nieuwe keuken kreeg. Hij heeft geholpen bij het aanleggen van water en elektriciteit. Superfijn natuurlijk, maar ik kreeg wel meerdere keren te horen hoeveel geld me dat wel niet bespaard heeft. 'Dat ik je kom helpen bespaart jou minimaal 4000 euro' kreeg ik regelmatig te horen. Alsof ik me dat zelf niet realiseerde...
Waar mijn vader bij mij een paar weken is komen helpen, is hij bij mijn broer al bijna een jaar bezig. Mijn broer heeft een echte opknapper waar alle ruimtes worden aangepakt en het huis wordt zelfs deels opnieuw gebouwd. Wel wat meer werk dan bij mij dus. Zo'n uitspraken als 'Dat ik je kom helpen bespaart jou minimaal 4000 euro' heb ik hem richting mijn broer nog nooit horen maken, terwijl het werk dat hij daar in heeft gestopt al een veelvoud is van wat hij bij mij heeft gedaan. En dat werk is ook nog lang niet klaar.
Nu laat ik volgende maand nieuwe ruiten plaatsen. De glazenzetter heeft al aangegeven dat als gevolg daarvan het schilderwerk van de kozijnen hoogstwaarschijnlijk opnieuw zal moeten. Daarom vroeg ik mijn vader vorige week of hij binnenkort misschien een paar dagen naar mij wil komen om mij nog eens een keer te helpen. Als antwoord kreeg ik 'Mwa liever niet, schilderen is niet mijn hobby'. En dat dus nadat hij het afgelopen jaar wel elke week 4 of 5 keer naar het huis van mijn broer gaat. Toen heb ik een vergelijkbare opmerking gemaakt als hoe ik het ook bij mijn moeder had aangepakt en gezegd 'Oke maar je gaat dus wel 4-5 keer per week naar mijn broer...' Daarna draaide hij iets bij door te zeggen 'Ik zal eens kijken of ik kan komen', al heeft hij ook nog niet gezegd dat hij mij daadwerkelijk wil komen helpen.
Op dit vlak zie ik zowel in aandacht/interesse als in financiële behandeling ongelijkheid. Blijkbaar is het huis van mijn broer interessanter dan dat van mij en de veelvoud aan tijd die door mijn vader in het huis van mijn broer wordt gestopt levert mijn broer ook weer een veel groter financieel voordeel op.
Nogmaals is geld niet het allerbelangrijkste en kijk ik echt niet op elke 10 euro, maar dit gaat zover dat het mij echt kwaad maakt door ongelijke behandeling. Ik heb een goedbetaalde baan en verdien een stuk meer dan mijn broer. Ik heb er dan ook wel veel harder voor moeten werken om hier te komen. Ik merk aan alles dat daar vooral vanuit mijn moeder behoorlijk wat jaloezie in zit. Ik denk dat dat de reden is waarom ze mij op deze manier behandelen.
Ik zit in dubio wat ik moet doen. Ik voel gewoon dat de bom een keer gaat barsten als ik dit nog lang laat doorsudderen. Al betwijfel ik ook of een normaal gesprek er met mijn ouders in gaat zitten. Ik heb al meermaals gemerkt dat mijn moeder op laag niveau zit wat betreft zelfreflectie. Zij schiet meteen in de weerstand als ze wordt aangesproken. Het ligt nooit aan haar, maar altijd aan de ander. Mijn vader kennende zal hij vooral mijn gevoelens gaan ontkennen en argumenten gaan verzinnen waarom mijn gevoel niet overeenkomt met de werkelijkheid.
Ik kan dus een gewoon gesprek aangaan, wat voor mijn gevoel op niks gaat uitlopen.
Ik zou ook nog kunnen overwegen om gewoon mede te delen wat mij dwars zit, het contact even te breken zodat mijn ouders eens kunnen nadenken over hetgeen ik gezegd heb en vervolgens kunnen bepalen wat zij hiermee willen doen. Al is die laatste optie ook meteen best hard. Maar misschien is hard zijn in dit geval ook wel het beste.
Zijn er meer mensen die zich in een soortgelijk verhaal herkennen? En dan vooral dat ze net zoals ik aan de verkeerde kant zitten. Hoe zouden jullie dit aanvliegen?
Wat betreft interesse tonen merk ik dat mijn broer de favoriet is omdat het altijd over hem gaat als ik bij mijn ouders op bezoek ben. Mijn broer woont nog thuis, maar is wel bezig met een huis opknappen om daar uiteindelijk te gaan wonen. Als ik bij mijn ouders op bezoek kom dan gaat het binnen 2 minuten al over wat mijn broer op zijn werk heeft meegemaakt, wat hij die week aan zijn huis heeft gedaan, etc. Vooral vanuit mijn moeder gaat dit zo. Maar interesse tonen in mij zit er niet in. Zij zal nooit vragen wat ik in het weekend ga doen, hoe mijn werkdag was, etc. Vanuit mijn vader komt die vraag nog wel eens af en toe, maar vanuit mijn moeder nooit. Ik zat laatst eens te denken hoe goed mijn moeder mij eigenlijk kent en ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk een halve vreemde voor haar ben, ondanks dat ik daar een paar keer per maand over de vloer kom. Als ik kijk wat mijn moeder over mij weet, dan weet ze waar ik werk, waar ik woon en wat mijn hobby is. Maar zij kan niet uitleggen wat ik nou echt doe. Wat doe ik op mijn werk? Waar ben ik met mijn hobby op dit moment mee bezig? Ik heb besloten om bewust ook niet teveel uit mezelf te delen om zo te ontdekken of er echt zo weinig interesse in mij is. En dat is daarmee eigenlijk wel bevestigd.
Ik ben wat betreft werk en opleiding eigenlijk een vreemde eend in de bijt binnen onze familie. Onze hele familie bestaat bijna volledig uit techneuten en mensen in de zorg. Mijn vader en broer zijn ook techneuten. Mijn moeder is altijd huisvrouw geweest. Ik ben zelf echter een andere weg ingeslagen en ben de financiële kant op gegaan. Ik snap heel goed dat mijn kennis en interesses niet volledig overeenkomen met mijn ouders en ik verwacht ook zeker niet dat zij vakinhoudelijk op het niveau van mij kunnen meepraten. Maar alleen al eens algemene interesse tonen in wat ik doe en hoe het met mij gaat zou ik al waarderen. Maar zelfs dat niet. Het enige waar dus over gepraat wordt is het leven van mijn broer. Als ik een middag van 4 of 5 uur bij hen ben geweest, dan is het 80% van de tijd daarover gegaan.
Wat betreft mijn hobby doe ik zingen en heb ik een halfjaar geleden een groot optreden in een uitverkocht theater gehad. Dat was voor mij best wel een mijlpaal en echt wel een grote belevenis. Mijn ouders wisten hier lang van tevoren al van, maar toonden nooit interesse in die voorstelling. Op een gegeven moment heb ik de vraag gesteld of ze ook wilden komen. Mijn vader liet dat vanaf het begin nog open. Mijn moeder reageerde meteen met 'Nee, dat zie ik niet zitten'. Nu zitten een paar familieleden in een toneelvereniging en daar gaat mijn moeder wel elk jaar trouw naartoe. Toen heb ik naar mijn moeder toe ook heel direct gereageerd en letterlijk gezegd 'Voor het toneel ben je al kaarten aan het regelen nog voordat bekend is wanneer de voorstelling is, maar naar mij komen kijken is dus blijkbaar teveel gevraagd...'. Die opmerking heeft er uiteindelijk wel toe geleid dat mijn ouders toch allebei zijn komen kijken, maar alleen al het feit dat zo'n opmerking daaraan vooraf moet gaan geeft aan dat de interesse in mij laag is.
Buiten het tonen van interesse wordt ook op financieel vlak een ongelijke behandeling gehanteerd. Hier kwam ik 4 jaar geleden via mijn broer achter. Sindsdien ben ik dit meer in de gaten gaat houden en zijn me op dat vlak steeds vaker dingen opgevallen.
Ik kwam hier via mijn broer achter omdat hij destijds een studie volgde naast zijn werk. Uiteindelijk heeft hij die niet afgemaakt door gebrek aan motivatie. Gevolg: ca 7000 euro kwijt aan lesgeld zonder diploma. In feite dus weggegooid geld. Via mijn broer hoorde ik dat mijn ouders na het stoppen van mijn broers studie mijn broer 3500 euro hadden geschonken als compensatie. Hier hebben ze mij nooit iets over verteld. Als mijn broer mij dit niet had verteld, dan was ik hier nooit achter gekomen. Dit hebben mijn ouders dus in feite geheim gehouden voor mij.
Ik volgde in die tijd ook nog een deeltijdstudie naast mijn drukke baan. Ik heb mijn studie wel afgemaakt na 5 jaar keihard werken. Na het behalen van mijn diploma kreeg ik vanuit mijn ouders 1 woordje: 'Gefeliciteerd'. Niet meer dan dat. Zelfs geen kleinigheidje. Helemaal niks, behalve 'gefeliciteerd'. Geld is niet het allerbelangrijkste, maar hier ben ik wel echt kwaad over. Het gaat hier niet om tientjeswerk, maar om duidelijk ongelijke behandeling. Dit is echt de tegenovergestelde wereld. Iemand die ongemotiveerd is en daardoor afhaakt stoppen ze 3500 euro toe. Iemand die keihard heeft gewerkt en resultaat heeft bereikt zien ze nog amper staan.
Ook bij de verbouwing van mijn broers huis en bij mijn huis dat ik 3 jaar geleden kocht zie ik financiële ongelijke behandeling. Zoals gezegd is mijn broer techneut. Omdat hij handig is heeft hij mij geholpen met wat timmerwerken. Elk uur dat mijn broer gewerkt heeft bij mij werd opgeschreven en heb ik uiteindelijk iets voor moeten betalen. En niet alleen omdat mijn broer dat wilde, maar omdat mijn moeder mij dat min of meer opdwong. Bij elk klein klusje kreeg ik van mijn moeder te horen 'Daar moet je je broer wel voor betalen he'. Op dit moment is mijn broer zoals gezegd met zijn eigen huis bezig. Wat betreft het echte klussen kan ik natuurlijk weinig betekenen omdat ik dat simpelweg niet kan en daar niet sterk genoeg voor ben. Wel heb ik laatst eens een hele dag geholpen met schroot ruimen. Simpel werk, maar wel iets wat moet gebeuren. Waar mijn broer bij mij zowat elke minuut betaald moest krijgen, heb ik helemaal niks gekregen, behalve 'dankjewel'. En natuurlijk zal mijn moeder ook echt niet tegen mijn broer hebben gezegd dat hij mij iets moest geven voor het helpen. Dit is ook meteen de laatste keer geweest dat ik daar een vinger heb uitgestoken.
Mijn vader is inmiddels gepensioneerd en heeft dus alle tijd om bij mij of bij mijn broer iets te komen doen als aan huis iets gedaan moet worden. Mijn vader heeft vorig jaar een paar weken bij mij gewerkt omdat ik een nieuwe keuken kreeg. Hij heeft geholpen bij het aanleggen van water en elektriciteit. Superfijn natuurlijk, maar ik kreeg wel meerdere keren te horen hoeveel geld me dat wel niet bespaard heeft. 'Dat ik je kom helpen bespaart jou minimaal 4000 euro' kreeg ik regelmatig te horen. Alsof ik me dat zelf niet realiseerde...
Waar mijn vader bij mij een paar weken is komen helpen, is hij bij mijn broer al bijna een jaar bezig. Mijn broer heeft een echte opknapper waar alle ruimtes worden aangepakt en het huis wordt zelfs deels opnieuw gebouwd. Wel wat meer werk dan bij mij dus. Zo'n uitspraken als 'Dat ik je kom helpen bespaart jou minimaal 4000 euro' heb ik hem richting mijn broer nog nooit horen maken, terwijl het werk dat hij daar in heeft gestopt al een veelvoud is van wat hij bij mij heeft gedaan. En dat werk is ook nog lang niet klaar.
Nu laat ik volgende maand nieuwe ruiten plaatsen. De glazenzetter heeft al aangegeven dat als gevolg daarvan het schilderwerk van de kozijnen hoogstwaarschijnlijk opnieuw zal moeten. Daarom vroeg ik mijn vader vorige week of hij binnenkort misschien een paar dagen naar mij wil komen om mij nog eens een keer te helpen. Als antwoord kreeg ik 'Mwa liever niet, schilderen is niet mijn hobby'. En dat dus nadat hij het afgelopen jaar wel elke week 4 of 5 keer naar het huis van mijn broer gaat. Toen heb ik een vergelijkbare opmerking gemaakt als hoe ik het ook bij mijn moeder had aangepakt en gezegd 'Oke maar je gaat dus wel 4-5 keer per week naar mijn broer...' Daarna draaide hij iets bij door te zeggen 'Ik zal eens kijken of ik kan komen', al heeft hij ook nog niet gezegd dat hij mij daadwerkelijk wil komen helpen.
Op dit vlak zie ik zowel in aandacht/interesse als in financiële behandeling ongelijkheid. Blijkbaar is het huis van mijn broer interessanter dan dat van mij en de veelvoud aan tijd die door mijn vader in het huis van mijn broer wordt gestopt levert mijn broer ook weer een veel groter financieel voordeel op.
Nogmaals is geld niet het allerbelangrijkste en kijk ik echt niet op elke 10 euro, maar dit gaat zover dat het mij echt kwaad maakt door ongelijke behandeling. Ik heb een goedbetaalde baan en verdien een stuk meer dan mijn broer. Ik heb er dan ook wel veel harder voor moeten werken om hier te komen. Ik merk aan alles dat daar vooral vanuit mijn moeder behoorlijk wat jaloezie in zit. Ik denk dat dat de reden is waarom ze mij op deze manier behandelen.
Ik zit in dubio wat ik moet doen. Ik voel gewoon dat de bom een keer gaat barsten als ik dit nog lang laat doorsudderen. Al betwijfel ik ook of een normaal gesprek er met mijn ouders in gaat zitten. Ik heb al meermaals gemerkt dat mijn moeder op laag niveau zit wat betreft zelfreflectie. Zij schiet meteen in de weerstand als ze wordt aangesproken. Het ligt nooit aan haar, maar altijd aan de ander. Mijn vader kennende zal hij vooral mijn gevoelens gaan ontkennen en argumenten gaan verzinnen waarom mijn gevoel niet overeenkomt met de werkelijkheid.
Ik kan dus een gewoon gesprek aangaan, wat voor mijn gevoel op niks gaat uitlopen.
Ik zou ook nog kunnen overwegen om gewoon mede te delen wat mij dwars zit, het contact even te breken zodat mijn ouders eens kunnen nadenken over hetgeen ik gezegd heb en vervolgens kunnen bepalen wat zij hiermee willen doen. Al is die laatste optie ook meteen best hard. Maar misschien is hard zijn in dit geval ook wel het beste.
Zijn er meer mensen die zich in een soortgelijk verhaal herkennen? En dan vooral dat ze net zoals ik aan de verkeerde kant zitten. Hoe zouden jullie dit aanvliegen?
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:41
Dat betekend niet dat je niet wat anders kan doen voor dat kind, of gewoon eens gaat kijken bij een zangvoorstelling. Of vraagt wat zij misschien nodig heeft. Of wat er speelt in haar leven.blijfgewoonbianca schreef: ↑30-08-2024 10:28Dat je gelijkwaardige kado’s geeft en zo, dat lijkt me logisch. Maar als kind 1 echt goed in de slappe was zit en kind 2 niet zie ik niet zo goed in waarom je bij kind 1 een rotklus zou doen om het vooral maar precies gelijk te trekken.
Het is een optelsom en iedereen snapt dat niet alles 100% gelijk zal gaan of uberhaupt kan maar als echt scheef zit en je wil dat niet zien/toegeven of uberhaupt over nadenken als een kind zich zo voelt, heb je als ouders echt een beetje verzaakt. Vind ik dan.
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:48
Maar ik kan niet elke keer als ik de 1 iets geef, direct de ander dat ook geven. Maar in de loop van de jaren zal het vast ongeveer gelijk zijn.Lucifee2024 schreef: ↑30-08-2024 10:19Op zich snap ik dat wel qua opvoeden. Elk kind wat anders nodig en elk mens is anders, niet iedereen kan even goed meekomen in de maatschappij of een baan hebben waar bakken geld mee verdient worden.
Maar als de opvoeding klaar is en het om dingen als geld gaat of bijv gewoon hulp in huis, ik zal altijd de ander daar net
zo veel mee helpen/doneren/meedenken. Of het er op z'n minst over te hebben met de kinderen.
Beetje gelijkwaardigheid en openheid kan echt geen kwaad.
Kind 1 heeft een dure sport, die wij altijd betaald hebben. Maar kind 2 doet nu langer over de studie, dus betalen we langer mee.
Maar als ik Kind 2 elke maand een aan sportvergelijkbaar bedrag had moeten overmaken, en Kind 1 elke maand 500 euro moet overmaken omdat Kind 2 langer studeert, kan bruin dat niet trekken hoor.
Dus middelt het over de jaren uit
Qua aandacht, denk ik, dat het goed zit. We zijn erbij, bij belangrijke evenementen in hun leven.
En er is altijd een schouder om uit te huilen of tegen aan te schelden
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:50
Ik vind wel dat als je iemand hulp vraagt op het gebied van iemands vak, dat je daar dan voor vergoedt, dat is anders dan gewoon een beetje helpen met schroot. Dus dat daar onderscheid in wordt gemaakt en dat moeder daar scherp op is wat betreft de diensten van je broer snap ik wel. En dat je gepensioneerde vader misschien geen zin heeft in schilderen snap ik ook, misschien vindt hij de de dingen bij je broer oprecht leuk om te doen, dan ligt het ietsje anders. Maar er komt een moment in je leven dat je echt geen zin meer hebt in allerlei rotklussen.
Voor de rest zou ik wat meer afstand nemen, het is wat het is. En ze zullen het zelf niet zo zien, helaas.
Voor de rest zou ik wat meer afstand nemen, het is wat het is. En ze zullen het zelf niet zo zien, helaas.
lorem_ipsum wijzigde dit bericht op 30-08-2024 10:52
5.46% gewijzigd
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:51
ook binnen een gezin? goede vrienden?Lorem_Ipsum schreef: ↑30-08-2024 10:50Ik vind wel dat als je iemand hulp vraagt op het gebied van iemands vak, dat je daar dan voor vergoedt
hier gaat eigenlijk alles met gesloten beurs
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:51
TO schrijft toch duidelijk dat ze uit zichzelf niets meer vertelt, omdat er toch geen interesse is om het aan te horen? Er wordt door haar ouders niet doorgevraagd, dus dan ga je uit zelfbescherming ook niks meer delen. Ik snap het wel.Drumstel schreef: ↑30-08-2024 10:37Het gaat je in feite niets aan waar je ouders hun geld aan besteden.of aan wie ze dit schenken.Dus geheim houden, nee.
Verder vind ik je afhankelijk van je ouders overkomen. Ik zal als ik de middelen had mijn vader/familie niet vragen om hulp.
Het is fijn dat je alles zo goed voor elkaar hebt en je broer in jouw ogen niet. Enkel kom je op mij jaloers en verongelijkt over.
Ik lees ook geen interesse van jouw kant naar je ouders toe. Ook niet dat je leuke dingen over je leven verteld en waar je mee bezig bent. Misschien heeft jouw familie geen idee waar ze het met jou over kunnen hebben en beginnen ze daarom maar over je broer. Komt hij wel met hele verhalen thuis. Is hij extraverter. En hekptbhij omgekeerd ook in huis en vrijgeviger en zit jij meer op de centen.
Ik zeg niet dat het allemaal zo is. Het zal een reden kunnen zijn.
Wat ik vooral lees is dat TO een stukje erkenning zoekt van haar ouders. Dat zij ook hun kind is, dat aandacht en tijd en interesse en trotsverdient, evenveel als broer. En dat lijkt nu inderdaad behoorlijk scheef te zitten. Volgens mij gaat het helemaal niet zo om welke diensten/financiele zaken er eerlijk verdeeld worden, dat schrijft TO ook, maar meer het emotionele stuk van de band tussen ouder en kind. En als je goed leest dan zie je dat dat dus ongelijk is.
TO, ik zou eens proberen een goed gesprek aan te gaan met je ouders. En niet even en passant, maar echt samen om de tafel (plan het in). Spreek vanuit je gevoel. En als ze het niet zien, willen zien, of vinden dat wat jij voelt niet klopt, dan zou ik zelf het contact op een lager pitje gaan zetten. En idd ook niet je vader meer vragen om klussen; huur een schilder in voor dat soort zaken. Maar je ouders mogen dan ook zien dat jij een stap bij hen vandaan zet als het niet van twee kanten komt.
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:52
Je broer woont nog thuis dus je ouders zitten midden in zijn leven en, helaas, moeders neigen nogal om hun enige zoon te blijven bemoederen. Dat voelt niet eerlijk maar bij ons thuis is het ook zo. Als mijn broer zijn eigen boterham smeert dan is mijn moeder in een feeststemming maar toen ik mijn VWO diploma haalde werd dat afgedaan alsof het me was komen aanwaaien.
Vertel 1 keer duidelijk aan je ouders wat je dwars zit en dat je het niet leuk vindt dat ze zo overduidelijk een verschil tussen jullie maken dat het voor jou niet meer leuk voelt. Verder zou ik me wat minder afhankelijk opstellen, verf je eigen kozijnen en doe niks meer bij je broer als je niet betaald krijgt.
Bedenk dat, met zulke ouders en broer, je beter zo min mogelijk gebruik maakt van hun kunnen. Er is niets zo fijn als niemand wat verschuldigd zijn. Je broer profiteert nu maximaal van je ouders maar het betekent ook dat, vooral je moeder, zich eeuwig zal blijven bemoeien met zijn leven, ook als hij het niet op prijs stelt. Ook ouders doen aan "voor wat hoort wat".
Vertel 1 keer duidelijk aan je ouders wat je dwars zit en dat je het niet leuk vindt dat ze zo overduidelijk een verschil tussen jullie maken dat het voor jou niet meer leuk voelt. Verder zou ik me wat minder afhankelijk opstellen, verf je eigen kozijnen en doe niks meer bij je broer als je niet betaald krijgt.
Bedenk dat, met zulke ouders en broer, je beter zo min mogelijk gebruik maakt van hun kunnen. Er is niets zo fijn als niemand wat verschuldigd zijn. Je broer profiteert nu maximaal van je ouders maar het betekent ook dat, vooral je moeder, zich eeuwig zal blijven bemoeien met zijn leven, ook als hij het niet op prijs stelt. Ook ouders doen aan "voor wat hoort wat".
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:53
Ja. Niet perse de volle mep of geld, maar wel iets.Lila-Linda schreef: ↑30-08-2024 10:51ook binnen een gezin? goede vrienden?
hier gaat eigenlijk alles met gesloten beurs
Honey, you should see me in a crown
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:54
Ja, vind ik wel. Vooral omdat het vaak eenrichtingsverkeer is. De handige persoon met een technisch vak mag overal op komen draven, maar degene met de kantoorbaan heeft vaak weinig te bieden. Ja, misschien eens een keer een belastingaangifte controleren ofzo.Lila-Linda schreef: ↑30-08-2024 10:51ook binnen een gezin? goede vrienden?
hier gaat eigenlijk alles met gesloten beurs
vrijdag 30 augustus 2024 om 10:58
Dit vind ik ook heel raarExplorista schreef: ↑30-08-2024 09:53Ik heb het hele verhaal gelezen.
Wat rot, dat ze niet uit zichzelf bij een zanguitvoering wilden komen.
Je ouders gaan niet veranderen.
Geef de hoop op. (Lees die zin nog een keer: Geef de hoop op.)
Niet meer aan je vader of broer vragen om bij jou te komen helpen in huis.
Voortaan vakmensen inhuren.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:03
Voor wat betreft die voorstelling hangt het voor mij wel een beetje af van hoe oud TO is. Op een bepaald moment hebben volwassen kinderen hobby’s, maar je staat niet meer langs de lijn bij wedstrijden, aan de finish bij hardloopwedstrijden of elke keer dat ze met hun koor optreden (zoals mijn zus).
Maar goed, dit optreden was geen vaste prik, zo te lezen, dus dan hadden ze wel even wat interesse kunnen tonen.
Maar goed, dit optreden was geen vaste prik, zo te lezen, dus dan hadden ze wel even wat interesse kunnen tonen.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:04
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:05
Lastig. Ik heb het nu redelijk voor elkaar, en dat heeft jaren keihard werken gekost waar heel weinig comfort in was. Ik deed en doe alles alleen, zonder steun van ouders. Die zijn er namelijk al een tijdje niet meer. Meer dan een "gefeliciteerd" per bericht zit er ook niet in vanuit de familie die ik nog heb, en als ze al iets constateren dan vinden ze me vooral onherkenbaar veranderd of vreemd. Hetzelfde geld voor vrienden. Het is naar en doet even flink pijn. maar ik ging ze minder opzoeken. Ik zit trouwens net als jij, aan de financiële kant. Geen makkelijke branche.
Het lijkt dat jij momenteel in een betere positie zit dan je broer (als we dan toch al aan het vergelijken zijn geslagen) maar ik zou net zoals hier al is gezegd het proberen vanuit een ander perspectief te zien. Het is verschrikkelijk als je nog steeds thuiswoont en je studie niet kon afmaken. Ik zou mezelf erg schamen als ik een bedrag van dien aard heb verspild zonder diploma, dus kan me zomaar voorstellen dat dit voor hem ook heel zwaar was. Hetzelfde geldt voor het feit dat je nog steeds niet flink op eigen benen kan staan, dat is toch ergens gewoon sneu.
Het lijkt dat jij momenteel in een betere positie zit dan je broer (als we dan toch al aan het vergelijken zijn geslagen) maar ik zou net zoals hier al is gezegd het proberen vanuit een ander perspectief te zien. Het is verschrikkelijk als je nog steeds thuiswoont en je studie niet kon afmaken. Ik zou mezelf erg schamen als ik een bedrag van dien aard heb verspild zonder diploma, dus kan me zomaar voorstellen dat dit voor hem ook heel zwaar was. Hetzelfde geldt voor het feit dat je nog steeds niet flink op eigen benen kan staan, dat is toch ergens gewoon sneu.
anoniem_66d449c3dc708 wijzigde dit bericht op 30-08-2024 11:15
28.21% gewijzigd
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:06
Waarom moeten jouw ouders jou dat vertellen?Via mijn broer hoorde ik dat mijn ouders na het stoppen van mijn broers studie mijn broer 3500 euro hadden geschonken als compensatie. Hier hebben ze mij nooit iets over verteld. Als mijn broer mij dit niet had verteld, dan was ik hier nooit achter gekomen. Dit hebben mijn ouders dus in feite geheim gehouden voor mij.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:08
Het komt op mij over alsof jouw ouders meer verbonden voelen met je broer en het contact met hem daardoor gemakkelijker verloopt. Ik denk dat dit een stukje niveau is, waardoor aansluiting gemakkelijker is.
Ik denk dat ze jou en jouw leven (werk, studie, hobby's) niet goed begrijpen en ook niet kunnen overzien wat je doet. Ik denk dat het niet zozeer desinteresse is dat ze daar niet naar vragen, maar mensen met een klein wereldbeeld die liever in hun vertrouwde kringetje blijven.
Feitelijk gezien heb je (op basis van deze voorbeelden) gelijk. Echter, ik denk dat het belangrijker is om te kijken naar de reden hiervoor. Ik kan me niet voorstellen dat ze minder van je houden.
Het is een trieste gedachte dat met jou de aansluiting moeilijker is. Waarschijnlijk denken zij dat jij de schaapjes al flink op het droge hebt staan vanwege een goede baan en dat broer hulp nodig heeft. En misschien genieten ze ook meer van die rol richting je broer, waarin zij meer een ouderrol kunnen pakken. Waar bij jou meer gelijkwaardigheid of zelfs ongelijkwaardigheid ten opzichte van jou aan de orde is (je benoemt zelf hun niveau).
Concreet gezegd zou ik proberen in te zien dat je ouders van jou houden en zoeken naar vormen waarin ze dat naar jou tonen, hoe onhandig of klein dan ook. Je mag zeker aangeven wat belangrijk is voor jou (naar een optreden komen bijvoorbeeld). Maar de "taal" waarin ze hun liefde naar jouw broer uitspreken, spreken ze vloeiender dan de taal waarin ze dat naar jou kunnen doen.
En trouwens: mijn vader vindt het super leuk om te klussen, verschrikkelijk om te schilderen. "Klussen" is in jouw hoofd misschien alles wat onder verbouwen valt, maar daar zit uiteraard veel verschil in de werkzaamheden. Huur een schilder in voor die arme man en ga een dagje naar het bos met je vader oid.
Ik denk dat ze jou en jouw leven (werk, studie, hobby's) niet goed begrijpen en ook niet kunnen overzien wat je doet. Ik denk dat het niet zozeer desinteresse is dat ze daar niet naar vragen, maar mensen met een klein wereldbeeld die liever in hun vertrouwde kringetje blijven.
Feitelijk gezien heb je (op basis van deze voorbeelden) gelijk. Echter, ik denk dat het belangrijker is om te kijken naar de reden hiervoor. Ik kan me niet voorstellen dat ze minder van je houden.
Het is een trieste gedachte dat met jou de aansluiting moeilijker is. Waarschijnlijk denken zij dat jij de schaapjes al flink op het droge hebt staan vanwege een goede baan en dat broer hulp nodig heeft. En misschien genieten ze ook meer van die rol richting je broer, waarin zij meer een ouderrol kunnen pakken. Waar bij jou meer gelijkwaardigheid of zelfs ongelijkwaardigheid ten opzichte van jou aan de orde is (je benoemt zelf hun niveau).
Concreet gezegd zou ik proberen in te zien dat je ouders van jou houden en zoeken naar vormen waarin ze dat naar jou tonen, hoe onhandig of klein dan ook. Je mag zeker aangeven wat belangrijk is voor jou (naar een optreden komen bijvoorbeeld). Maar de "taal" waarin ze hun liefde naar jouw broer uitspreken, spreken ze vloeiender dan de taal waarin ze dat naar jou kunnen doen.
En trouwens: mijn vader vindt het super leuk om te klussen, verschrikkelijk om te schilderen. "Klussen" is in jouw hoofd misschien alles wat onder verbouwen valt, maar daar zit uiteraard veel verschil in de werkzaamheden. Huur een schilder in voor die arme man en ga een dagje naar het bos met je vader oid.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:11
Lorem_Ipsum schreef: ↑30-08-2024 10:50Ik vind wel dat als je iemand hulp vraagt op het gebied van iemands vak, dat je daar dan voor vergoedt, dat is anders dan gewoon een beetje helpen met schroot. Dus dat daar onderscheid in wordt gemaakt en dat moeder daar scherp op is wat betreft de diensten van je broer snap ik wel. En dat je gepensioneerde vader misschien geen zin heeft in schilderen snap ik ook, misschien vindt hij de de dingen bij je broer oprecht leuk om te doen, dan ligt het ietsje anders. Maar er komt een moment in je leven dat je echt geen zin meer hebt in allerlei rotklussen.
Voor de rest zou ik wat meer afstand nemen, het is wat het is. En ze zullen het zelf niet zo zien, helaas.
Daar ben ik het wel mee eens. Zeker als de ander niet iets terug kan doen voor broer waar hij wat aan heeft.
Het kan ook met gesloten beurs, mits geen megaklussen zijn en de ander er iets tegen overzet waardoor het beetje gelijkwaardig opgaat en dat is hier niet aan de orde.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:12
Ik denk dat dit voor veel (volwassen) kinderen herkenbaar is, zo ook voor mij. Het geeft een ontzettend rotgevoel en je kunt er eigenlijk niets mee. Ouders zijn vaak al te oud en daarmee te star om de oneerlijkheid in te zien of te willen toegeven. Compensatie is geen beginnen meer aan, en het geheel zou ook een geforceerd en onnatuurlijk karakter krijgen.
Meestal komt de oneerlijkheid voort uit patronen die al in de kindertijd zijn ontstaan en helemaal vastgeroest zitten: Het kind dat vroeger de meeste hulp en aandacht nodig had, krijgt (en vraagt) dat op volwassen leeftijd nog steeds. Het kind dat zich juist flink hield en altijd zijn eigen boontjes probeerde te doppen, wordt door de ouders 'vergeten' op het gebied van aandacht, hulp en financiële ondersteuning. Want die heeft het toch zeker niet nodig?
Ouders zijn zich meestal van geen kwaad bewust en zijn ervan overtuigd dat alles eerlijk verloopt. Ook pijnlijk als het patroon zich voortzet richting de verschillende kleinkinderen, trouwens.
Het is eigenlijk niet op te lossen behalve door er ruzie over te maken, meer afstand te nemen, te breken. Maar in alle gevallen zul jij de onsympathiek persoon lijken die haar gezinsleden hun fijne patroon misgunt en die verongelijkt en zelfmedelijdend is.
Nogmaals, deze oneerlijkheid is 'echt' en dat voelt heel rot. Maar zoals anderen ook al zeggen, je gaat het niet winnen van dit vastgeroeste patroon. Het enige wat je kunt doen is het voor jezelf verwerken (evt. met hulp), ermee leren omgaan, en jezelf schouderklopjes geven omdat jij altijd zelf je boontjes hebt gedopt en ook door je ouders wordt gezien als iemand die ontzettend zelfstandig en succesvol is, in tegenstelling tot je hulpbehoevende, vaak falende sibbling(s).
Veel sterkte, ik voel met je mee.
Meestal komt de oneerlijkheid voort uit patronen die al in de kindertijd zijn ontstaan en helemaal vastgeroest zitten: Het kind dat vroeger de meeste hulp en aandacht nodig had, krijgt (en vraagt) dat op volwassen leeftijd nog steeds. Het kind dat zich juist flink hield en altijd zijn eigen boontjes probeerde te doppen, wordt door de ouders 'vergeten' op het gebied van aandacht, hulp en financiële ondersteuning. Want die heeft het toch zeker niet nodig?
Ouders zijn zich meestal van geen kwaad bewust en zijn ervan overtuigd dat alles eerlijk verloopt. Ook pijnlijk als het patroon zich voortzet richting de verschillende kleinkinderen, trouwens.
Het is eigenlijk niet op te lossen behalve door er ruzie over te maken, meer afstand te nemen, te breken. Maar in alle gevallen zul jij de onsympathiek persoon lijken die haar gezinsleden hun fijne patroon misgunt en die verongelijkt en zelfmedelijdend is.
Nogmaals, deze oneerlijkheid is 'echt' en dat voelt heel rot. Maar zoals anderen ook al zeggen, je gaat het niet winnen van dit vastgeroeste patroon. Het enige wat je kunt doen is het voor jezelf verwerken (evt. met hulp), ermee leren omgaan, en jezelf schouderklopjes geven omdat jij altijd zelf je boontjes hebt gedopt en ook door je ouders wordt gezien als iemand die ontzettend zelfstandig en succesvol is, in tegenstelling tot je hulpbehoevende, vaak falende sibbling(s).
Veel sterkte, ik voel met je mee.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:16
Mijn man is heel handig heeft ons eigen huis eigenhandig gebouwd en mijn ouders maken daar graag gretig gebruik van. Dit gaat met gesloten beurs maar mijn moeder past dan een dag op ons gezin op zodat wij even met zijn tweetjes weg kunnen. En ik heb een kind met zware gedragsproblemen dus dit is voor ons een heel welkom kado. Daar bouwt mijn man samen met mijn vader met liefde een overkapping voor in hun tuin. Maar schilderen daar begint mijn man niet eens aan dat doe ik. En ook wel eens in ruil voor oppassen mijn moeder neemt mijn middelste mee naar het zwembad of een bos. En ik schilder een muur in een mooi kleurtje zij blij ik blij.
Maar dit gaat bij to niet helemaal op. Als to idd een hele dag geholpen heeft. Had broer ook bijvoorbeeld de avond met wat lekkers kunnen afsluiten. Of iets in die richting.
Maar dit gaat bij to niet helemaal op. Als to idd een hele dag geholpen heeft. Had broer ook bijvoorbeeld de avond met wat lekkers kunnen afsluiten. Of iets in die richting.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:16
maar ook iemand zonder technisch beroep, kan een keer Op je kinderen passen. Dat is dan niet zijn beroep, maar betaal je daar dan kinderopvang-tarief voor?Lorem_Ipsum schreef: ↑30-08-2024 10:54Ja, vind ik wel. Vooral omdat het vaak eenrichtingsverkeer is. De handige persoon met een technisch vak mag overal op komen draven, maar degene met de kantoorbaan heeft vaak weinig te bieden. Ja, misschien eens een keer een belastingaangifte controleren ofzo.
Een flesje wijn voor de moeite oid, of een etentje doen we wel. Maar verder gaat hier geen geld heen&weer. En niet omdat wij de uitvreters zijn Maar man kan (en mag!) hele handige dingen, die duur zijn om in te huren (denk aan, je meterkast vervangen)
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:22
Nee, geen kinderopvangtarief voor iemand die oppast.Lila-Linda schreef: ↑30-08-2024 11:16maar ook iemand zonder technisch beroep, kan een keer Op je kinderen passen. Dat is dan niet zijn beroep, maar betaal je daar dan kinderopvang-tarief voor?
Een flesje wijn voor de moeite oid, of een etentje doen we wel. Maar verder gaat hier geen geld heen&weer. En niet omdat wij de uitvreters zijn Maar man kan (en mag!) hele handige dingen, die duur zijn om in te huren (denk aan, je meterkast vervangen)
Ik betaal voor alles wat met professioneel klussen te maken heeft, maar ook een bevriend advocaat heb ik betaald, bijvoorbeeld. Catering ook. Kapper etc. zou ik ook betalen, maar ik ken geen kappers. Wel allemaal friends & family-tarief.
De realiteit is dat je vooral veel gevraagd wordt als je een bouw-gerelateerd beroep hebt, dus daarom ben ik daar precies op. Deze mensen worden door iedereen aan hun jasje getrokken, en het zijn altijd hun weekenden die aan gort gaan. Terwijl de mensen met kantoorbanen hun eventuele werk vaak gewoon onder werktijd doen.
En ja, dan zijn er ook nog onderlinge vriendendiensten, maar dat is dus dat oppassen, of helpen met behangen, van mens tot mens. Voor een fles wijn en pizza. Maar een professionele behanger betaal ik (oké, met korting dus).
Mijn broer heeft bijvoorbeeld een huisje in het buitenland. Ook daar betaal ik voor, terwijl hij dat niet vraagt. Maar hij zou het die periode ook kunnen verhuren, vandaar.
Mijn gedachtengang komt waarschijnlijk vooral voort uit het feit dat ik zelf niets te bieden heb. Niemand zit op mijn kennis en kunde te wachten. Dat loopt op den duur scheef.
Edit: natuurlijk is dit maar een klein puntje, en het doet niets af aan het grote plaatje van de ongelijke behandeling van de kinderen.
lorem_ipsum wijzigde dit bericht op 30-08-2024 12:04
19.09% gewijzigd
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:27
Bij ons ook maar het moet wel evenredig zijn en voelen. Dat is het probleem bij TO. Het voelt niet gelijkwaardig.Lila-Linda schreef: ↑30-08-2024 10:51ook binnen een gezin? goede vrienden?
hier gaat eigenlijk alles met gesloten beurs
Ik ben niet perfecd, wat is daar mis mee?
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:30
Lila-Linda schreef: ↑30-08-2024 09:59Vervelend, dat je je zo voelt. Heb je dit al langer? ook als kind al?
Mijn schoonouders vinden mijn schoonzus 'zielig', dus daar wordt veel meer voor gedaan. Wij halen onze schouders maar op, want wij zijn liever niet 'zielig'
Tussen wat ik doe richting mijn kinderen zit wel verschil. Ik kijk wat ik hen kan bieden, wat ze nodig hebben. Dat is niet altijd hetzelfde en volledig gelijk.
Zo kan ik soms ook wel denken maar soms ook echt niet.
Mijn man klust zes weken, bijna dagelijks in de nieuwe woning van zijn ouders. Zijn zus ook. Zijn broer komt elke zaterdag een paar (lees twee à drie) uurtjes. Schoonouders verhuizen. Schoonmoeder vertelt aan iedereen die het horen wil hoe goed die ene zoon heeft geholpen en wat hij allemaal gedaan heeft.
Vertellen ook altijd aan iedereen wat voor interessante job die zoon heeft, wat voor mooie auto hij heeft etc. Over ons vertellen ze weinig.
Ik herken dus heel erg het gevoel van dat het schreef is uit de OP. Ik denk dat kinderen waar het thuis meer in balans is dit eerder zien als Calimero-gedrag dan mensen die er zelf middenin zitten.
kaarsjevoordesfeer wijzigde dit bericht op 30-08-2024 11:32
9.17% gewijzigd
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:31
Als wij, mijn siblings en ik, bij mijn ouders op bezoek gaan vertellen mijn ouders heel vaak hoe goed siblings of hun kinderen het doen.
1 van mijn siblings sprak het gevoel uit dat ouders altijd zaten te pochen over andere kinderen en kleinkinderen, en hun prestaties en sociale leven er niet toe deden.
Gelukkig werd dit met siblings onderling besproken, en bleek dat ze het altijd over een ander hebben, vol trots, en direct vrijwel nooit complimentjes geven.
Was een opluchting dat het was besproken. Want kinderen en kleinkinderen liepen hier tegenaan, en ook leuk om nu de complimentjes via je siblings te horen , het heeft onze band als siblings alleen maar versterkt
1 van mijn siblings sprak het gevoel uit dat ouders altijd zaten te pochen over andere kinderen en kleinkinderen, en hun prestaties en sociale leven er niet toe deden.
Gelukkig werd dit met siblings onderling besproken, en bleek dat ze het altijd over een ander hebben, vol trots, en direct vrijwel nooit complimentjes geven.
Was een opluchting dat het was besproken. Want kinderen en kleinkinderen liepen hier tegenaan, en ook leuk om nu de complimentjes via je siblings te horen , het heeft onze band als siblings alleen maar versterkt
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:34
Lila-Linda schreef: ↑30-08-2024 10:51ook binnen een gezin? goede vrienden?
hier gaat eigenlijk alles met gesloten beurs
Dat gaat hier ook. Alleen materiaal wordt betaald. En als er echt heel veel tijd in zit geven we een cadeautje.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:45
Ja, dit.Java schreef: ↑30-08-2024 11:12Ik denk dat dit voor veel (volwassen) kinderen herkenbaar is, zo ook voor mij. Het geeft een ontzettend rotgevoel en je kunt er eigenlijk niets mee. Ouders zijn vaak al te oud en daarmee te star om de oneerlijkheid in te zien of te willen toegeven. Compensatie is geen beginnen meer aan, en het geheel zou ook een geforceerd en onnatuurlijk karakter krijgen.
Meestal komt de oneerlijkheid voort uit patronen die al in de kindertijd zijn ontstaan en helemaal vastgeroest zitten: Het kind dat vroeger de meeste hulp en aandacht nodig had, krijgt (en vraagt) dat op volwassen leeftijd nog steeds. Het kind dat zich juist flink hield en altijd zijn eigen boontjes probeerde te doppen, wordt door de ouders 'vergeten' op het gebied van aandacht, hulp en financiële ondersteuning. Want die heeft het toch zeker niet nodig?
Ouders zijn zich meestal van geen kwaad bewust en zijn ervan overtuigd dat alles eerlijk verloopt. Ook pijnlijk als het patroon zich voortzet richting de verschillende kleinkinderen, trouwens.
Het is eigenlijk niet op te lossen behalve door er ruzie over te maken, meer afstand te nemen, te breken. Maar in alle gevallen zul jij de onsympathiek persoon lijken die haar gezinsleden hun fijne patroon misgunt en die verongelijkt en zelfmedelijdend is.
Nogmaals, deze oneerlijkheid is 'echt' en dat voelt heel rot. Maar zoals anderen ook al zeggen, je gaat het niet winnen van dit vastgeroeste patroon. Het enige wat je kunt doen is het voor jezelf verwerken (evt. met hulp), ermee leren omgaan, en jezelf schouderklopjes geven omdat jij altijd zelf je boontjes hebt gedopt en ook door je ouders wordt gezien als iemand die ontzettend zelfstandig en succesvol is, in tegenstelling tot je hulpbehoevende, vaak falende sibbling(s).
Veel sterkte, ik voel met je mee.
vrijdag 30 augustus 2024 om 11:46
Lila-Linda schreef: ↑30-08-2024 11:16maar ook iemand zonder technisch beroep, kan een keer Op je kinderen passen. Dat is dan niet zijn beroep, maar betaal je daar dan kinderopvang-tarief voor?
Een flesje wijn voor de moeite oid, of een etentje doen we wel. Maar verder gaat hier geen geld heen&weer. En niet omdat wij de uitvreters zijn Maar man kan (en mag!) hele handige dingen, die duur zijn om in te huren (denk aan, je meterkast vervangen)
Mijn partner is technicus/elektra monteur/koeltechnicus/gebouwbeheerder. En heeft ook nog even in de bouw gewerkt, hij kan zonnepanelen aanleggen en aansluiten. Hij kan lassen ect.
Hoe vaak mijn partner gevraagd wordt om bij mensen thuis ongeveer hun hele huis opnieuw te bedraden, elektra aan te leggen in een heel huis, aansluiten en de groepenkast op orde te brengen, leidingen te verplaatsen, hun ketels aan te sluiten, zonnepanelen te leggen en aan te sluiten ect, is echt bizar. Hij kan als hij wil elke avond en elk weekend wel iemand met iets helpen.
Bij zijn broer en ouders en mijn ouders en zus deed hij het best vaak, uit liefde. Maar loopt gewoon uit de hand, altijd meer en meer, geen vrije tijd meer over.
Hij wil voor zijn ouders nog wel eens een klein klusje doen. Maar als om grotere projecten gaat, hij maakt dan een elektroplan, tekeningen en al maar geeft aan dat een ander het moet uitvoeren, huur maar een elektricien in, laat die het doen en dan komt hij wel even kijken of goed gaat.
Maar hij gaat niet meer doen of hij wil er voor betaald worden. Maar het is gelukkig steeds vaker een dikke vette nee. Zeker bij mensen die verderaf staan dan directe familie/gezin. Want ook daar word hij bijna wekelijks gevraagd om hulp. Hij geeft nu wel advies maar gaat gewoon niet meer doen.
Ook omdat er niets is wat de ander kan doen voor ons, oppassen gaat niet makkelijk en is ondertussen ook niet nodig. Niemand doet iets wat we zelf niet kunnen of waar we iets aan hebben. En een fles wijn geeft echt geen weekenden en avonden terug aan ons, aan zijn kinderen.
anoniem_672bb4a395dd7 wijzigde dit bericht op 30-08-2024 11:49
4.54% gewijzigd
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in