Tja, hoe doe je dat eigenlijk met een soa...

21-06-2009 00:46 182 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een half jaar geleden heeft een vriendin van mij een soa opgelopen. Onwijs köt natuurlijk, temeer omdat ze d'r nooit meer vanaf komt.



Voor mij was dat de eerste keer dat het zo 'dicht bij huis' gebeurt en ik er dus uit de eerste hand over hoorde, en ik was er eerlijk gezegd wel even door van slag. Ik vind mijn vriendin heel lief, en werd dan ook plaatsvervangend zo verschrikkelijk woedend op de kerel die haar hier mee opgezadeld heeft dat ik hem het liefst even a piece of my mind had willen geven.



Hij had haar nooit verteld dat hij drager was van deze soa, en zij heeft dus geen afweging kunnen maken of ze het risico wilde lopen ook besmet te raken, en ook zelf geen inbreng gehad in eventuele preventie (al hebben ze het safe gedaan en zou ik niet echt goed weten wat ze meer hadden kunnen doen, maar soit).



Inmiddels is de relatie voorbij en is mijn vriendin weer aan het daten. Opeens wordt dit onderwerp behoorlijk gemeden en als we het er al over hebben dan is het beladen. Ik heb geprobeerd het haar op de vrouw af te vragen, en haar antwoord deed me ernstig vermoeden dat zij ook niet echt voornemens is dit te vertellen aan het begin van een eventuele nieuwe relatie.



Ik weet van mezelf dat ik een redelijk rigide persoon ben. ALs ik vind dat iets niet door de beugel kan, dan zal ik dat dus ook niet doen. Zelfs niet als het voor mij voordeel op zou leveren als ik het wel zou doen, of nadeel als ik het niet doe. Mocht ik een soa oplopen zou dat waarschijnlijk betekenen dat ik mijn intrede doe in een klooster .



Maar goed, het is haar leven en los van het kenbaar maken van mijn standpunt (wat ik dus al heb gedaan toen zij destijds besmet was geraakt) vind ik niet dat ik er veel mee te maken hoe of wat. Maar het heeft me wel aan het denken gezet.



Hoe hiermee om te gaan. Zeg je het zelf, zwijg je tenzij het gevraagd wordt, zwijg je sowieso, lieg je er over...
Alle reacties Link kopieren
Mamasaar, dank je wel.



Even als laatste:

Dan ga ik echt weg achter de laptop anders lig ik morgen in scheiding wegens verwaarlozing van mijn relatie.



Met schijnveiligheid bedoel ik:



Je loopt altijd risico, tenzij je iemand al langer kent en je hebt beiden een soatest ondergaan die clean is, en tussentijds geen sex contacten met anderen hebt gehad.



Zet 2 situaties naast elkaar: persoon 1 heeft een ,soa persoon 2 niet, dan is de laatste uiteraard het veiligst.Je gaat jezelf niet onnodig risico laten lopen.



Maar stel je de situatie voor: je doet het met 2 mensen, de een weet dat hij besmet is maar verteld het niet, de ander weet het niet dus kan ook niets vertellen.Condoom scheurt bij beiden.

Persoon 1 gebruikt medicatie, persoon 2 niet, dan loop je bij beiden risico.



Enig verschil is dat je bij persoon 1 meteen een pep kuur kan starten.

Bij persoon 2 zit je 6 maanden in onzekerheid en is de kans op besmetting groter vanwege de hoeveelheid virus in het bloed.



Voor alle duidelijkheid: ik zeg niet dat men sex moeten hebben met iemand die een soa heeft.



Ik vind alleen dat je ten allen tijde verantwoordelijk bent voor je eigen welzijn en als je het afhankelijk stelt van de eerlijkheid van de ander creeer je voor jezelf een schijnveiligheid met alle risico's vandien.

Hoop dat het nu duidelijker is wat ik bedoel met schijnveiligheid.
Alle reacties Link kopieren
quote:doddie schreef op 23 juni 2009 @ 21:54:

sprankelend het ligt er aan wat voor soa het is. Ik denk dat heel wat infecties oplopen in real life die erger zijn en we lopen ook niet op straat met monddoekjes voor en handschoenen aan. Neem de mexicaanse griep, daar kun je dus dood aan gaan, maar ik zie niemand zich op straat nu beschermen.



DAn denk ik dat een gonnoroe minder ernstig is waar je met 2 pillen van af bent en waar je geen dag voor thuis hoeft te blijven.



Maar ik zit op geen 1 infectie te wachten dus zal ik die vermijden of zorgen dat ik geen risico loop.



Aangezien ik denk dat je het nooit helemaal kunt voorkomen geniet ik nog wel.



Ik weet ook dat mensen met een soa zelf even niet met andere vrijen. (daar heb ik genoeg voorbeelden van) Ik zorg dat ik me zelf geregeld laat testen en zou zo nodig waarschuwen (mensen waar ik mee gesext heb) en me voorlopig even niet met daten bezig houden.



Alshet goed is neemt dus de gene met een soa zijn maatregelen.



Maar daarbij besef ik ook dat ik dagelijks riscio kan lopen



Zou ik het weten zou ik geen sex hebben omdat met de gewone soa's een condoom niet voldoende beschermd. Ik kan me daar niet volledig tegen beschermen.



Ik gaf al toe dat ik ook huiverig zou wezen als ik zou weten dat iemand hiv had. Maar tegelijk vind ik dat ook onzin omdat het zou betekenen dat ik niet geloof in mijn veilig vrijen. De bescherming die ik neem moet voldoende zijn anders moet ik akuut stoppen. Simpel omdat ik (wetend of niet) er dus iemand op mijn pad kan komen met hiv.



In zou dan misschien een extra sterk condoom gebruiken of bv niet neuken als ik bang ben voor knappen



Het is een gewetensvraag en je hebt gelijk dat je dan even angst voelt. Maar realistisch gezien vind ik dat het niet uit zou moeten maken. Omdat ik moet geloven dat ik veilig vrij. Zo niet moet ik gelijk stoppen.



En in geval van knappen zou ik dus inderdaad naar de eerste hulp rennen voor maatregelen.sluit me hierbij aan.
Alle reacties Link kopieren
mamazaan ik zei toch al dat het er aan lag welke soa het is! Dus nee ik vergelijk hiv niet met de mexicaanse griep (ik noemde in vergelijk gonnoroe),. Hoewel je ook daar dood aan kan gaan en dat bij hiv niet meer hoeft.



Hiv blijft echter een zeer ernstige en belastende chronische ziekte en het lijkt me vreselijk dat je dus andere kunt besmetten en nooit meer met een vaste partner zonder kan vrijen.



Er zijn regels om hiv te voorkomen en die regels volg ik. Een ongelukje kan, maar je kan ok verkracht worden op straat door iemand met hiv.



Ik ga van normale situatie uit en in die normale situatie geloof ik dat ik voldoende beschermd ben tegen hiv als ik vrij.



In abnormale situaties (ongelukje of verkrachting) is het ernstig en zal je dus behoorlijk in paniek zijn.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
quote:doddie schreef op 23 juni 2009 @ 22:17:

In abnormale situaties (ongelukje of verkrachting) is het ernstig en zal je dus behoorlijk in paniek zijn.Of een condoom wat scheurt. Iets grotere kans op dan op verkrachting lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Als je de info site's van soa.nl en hiv er op na slaat zie je wat je kunt doen om je te beschermen tegen herpes en hiv. Tegen herpes is geen volledige bescherming mogelijk tegen hiv kun je heel veel doen.



Er staat nergens een waarschuwing dat je beter niet kunt vrijen met iemand die zeker hiv heeft omdat een condoom ook kan knappen.



Ik snap dat sommige doodsbang zijn en zouden bedanken. Ik heb aangegeven die angst altijd te hebben als er een condoom knapt omdat ik me realiseer dat ik dan altijd risico gelopen heb, niet weten is net zo link.



Ik zie zelf niet wat ik er persoolijk nog meer over moet bijdragen We blijven onze persoonlijke afwegingen naar voren brengen.



Wat wel of niet vertellen betreft weet ik niet wat wijsheid is. Ook daar zijn de voor en nadelen van gegeven.



ivy een condoom dat scheurt was wat ik bedoelde met een ongelukje.



Ik ga werken :-)
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
Doddie en Donna, jullie praten steeds maar weer over de ethische kant van het verhaal heen. Is daar bij jullie dan echt geen ruimte voor?



Op de vraag: zou ik seks hebben met iemand met een soa? Dat ligt eraan, als het mn partner was hoogstwaarschijnlijk wel. Want ik kan me niet indenken bij iemand weg te gaan omdat hij ziek is, en ik kan me een relatie zonder seks ook niet indenken.



Over: je vertelt het niet omdat je niet met je priveleven op straat wilt en dat er over je gesproken wordt: ik heb alleen seks met mensen die ik mag en waarvan ik dus weet dat ze niet dat soort praatjes over mij verspreiden.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
omdat ik het stuk eindelijk terug gevonden heb, ik vond het wel passend in dit topic.



Hoe wordt hiv overgedragen?

Hiv kan worden overgedragen als: 1)bloed, sperma of andere lichaams vloeistoffen 2)met een voldoende hoeveelheid hiv (viral load) 3)op een geschikte manier je lichaam binnendringen.

Aan deze drie voorwaarden moet tegelijk worden voldaan om tot hiv-overdracht te kunnen komen. Laten we deze drie voorwaarden eens nader bekijken.



1) bloed, sperma of andere lichaamsvloeistoffen

Hiv zit in bijna alle lichaamsvloeistoffen, maar deze hebben verschillende concentraties van hiv.



Hoe hoger de concentratie hiv is, hoe minder er van deze vloeistof nodig is om tot hiv-overdracht te komen. De hoogste concentratie zit in bloed, veel minder in sperma en nog minder in vaginaal vocht. Deze drie vloeistoffen hebben allemaal voldoende concentratie hiv om een hiv-overdracht mogelijk te maken. In voorvocht, speeksel, zweet, tranen, urine, kots en andere vloeistoffen zit zo’n kleine concentratie hiv dat je hiervan enkele liters in je bloedbaan zou moeten krijgen om tot een hiv-overdracht te komen.



2) met een voldoende concentratie hiv (viral load)

Als je een hiv-infectie hebt, doorloop je verschillende stadia. In deze stadia heb je verschillende concentraties van hiv in je bloed en andere lichaamsvloeistoffen.



Binnen enkele dagen na de infectie heb je de hoogste viral load. Zo hoog wordt deze nooit meer in de loop van een infectie. Een hiv-test zou in deze tijd nog negatief zijn omdat je nog geen antistoffen tegen hiv heeft, maar je bloed en sperma zijn wel infectieuzer dan ooit.



Na twee tot twaalf weken worden antistoffen aangemaakt waarbij de concentratie virus daalt. In uitzonderlijke gevallen kan het aanmaken van antistoffen zelfs nog langer duren. Als je hiv-remmers slikt wordt de hoeveelheid hiv vaak onmeetbaar (undetectable). Dit betekent niet dat er geen virus meer is. Hiv is nog wel aanwezig in je bloed, alleen nog in kleine hoeveelheden. De concentratie hiv hoeft in bloed en sperma niet gelijk te zijn.

De viral load stijgt als iemand ziek is, lang in de zon heeft gelegen, te weinig slaapt of stress heeft. Deze toename hoeft niet dramatisch te zijn.

Van bijzonder belang zijn de drie bacteriële soa: gonorroe, syfilis en chlamydia. Vooral deze soa zorgen voor een hoge concentratie hiv op de plek van je soa-infectie (je pik en anus), dus de plekken die ook voor een hiv-overdracht belangrijk zijn.



3) op een geschikte manier

Hoe directer een met hiv geïnfecteerde vloeistof je bloedbaan binnen komt, hoe groter het risico op overdracht.



Het grootste risico loop je bij een infuus. Hier komt geïnfecteerd bloed direct je bloedbaan binnen. Bij het gezamenlijke gebruik van spuiten (drugs en anabole steroïden) geldt een vergelijkbaar verhaal. Het risico wordt wel iets kleiner omdat hiv in contact met zuurstof hooguit enkele minuten kan overleven. Als je de spuit met bloed doorspoelt om ook de laatste rest van je drugs te gebruiken, heb je in naald en spuit vaak een rest bloed die goed tegen zuurstof is beschermd en dus gevaarlijk blijft.



Hierna komen niet-bloedende open wonden zoals flinke schaafwonden. Bloedende wonden vormen een veel kleiner risico omdat je uitstromende bloed de instroom van andere vloeistoffen tegenhoudt. Dichte wonden zijn geen risico.



Dan komen de slijmvliezen. Je hebt verschillende slijmvliezen. In de endeldarm heb je slijmvliezen die vocht uit je stront opnemen zodat je een mooie drol kunt poepen en niet voortdurend aan de diarree bent. Deze slijmvliezen nemen ook andere vloeistoffen (zoals sperma) op. Op je eikel of in je mond heb je ook slijmvliezen. Zij zijn echter minder doorlatend voor vreemde vloeistoffen dan die in je endeldarm. Daarom is actief neuken minder een risico voor overdracht dan wanneer je geneukt wordt.



Bij orale seks heb je bovendien nog speeksel. Speeksel heeft – net als maagzuur – de functie schadelijke stoffen te bestrijden nog voor ze gevaarlijk voor je kunnen worden. Speeksel is virusdodend. Hier heb je echter geen baat meer bij als je te veel vloeistoffen met hoge concentratie hiv in je mond krijgt (bijvoorbeeld als iemand in je mond klaar komt). Je slijmvliezen zijn bijzonder kwetsbaar als ze ontstoken zijn. Dan worden het in principe niet-bloedende wonden. Dit is het geval bij een gewone keelontsteking, maar ook bij een soa. Als je een gonorroe in je keel hebt en iemand komt in je mond klaar loop je vele keren hoger risico dan wanneer je slijmvliezen niet zijn ontstoken.



Gezonde huid beschermt je afdoende tegen hiv, dus als iemand met hiv op je buik klaar komt – geen enkel probleem.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven