Tja, hoe doe je dat eigenlijk met een soa...

21-06-2009 00:46 182 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een half jaar geleden heeft een vriendin van mij een soa opgelopen. Onwijs köt natuurlijk, temeer omdat ze d'r nooit meer vanaf komt.



Voor mij was dat de eerste keer dat het zo 'dicht bij huis' gebeurt en ik er dus uit de eerste hand over hoorde, en ik was er eerlijk gezegd wel even door van slag. Ik vind mijn vriendin heel lief, en werd dan ook plaatsvervangend zo verschrikkelijk woedend op de kerel die haar hier mee opgezadeld heeft dat ik hem het liefst even a piece of my mind had willen geven.



Hij had haar nooit verteld dat hij drager was van deze soa, en zij heeft dus geen afweging kunnen maken of ze het risico wilde lopen ook besmet te raken, en ook zelf geen inbreng gehad in eventuele preventie (al hebben ze het safe gedaan en zou ik niet echt goed weten wat ze meer hadden kunnen doen, maar soit).



Inmiddels is de relatie voorbij en is mijn vriendin weer aan het daten. Opeens wordt dit onderwerp behoorlijk gemeden en als we het er al over hebben dan is het beladen. Ik heb geprobeerd het haar op de vrouw af te vragen, en haar antwoord deed me ernstig vermoeden dat zij ook niet echt voornemens is dit te vertellen aan het begin van een eventuele nieuwe relatie.



Ik weet van mezelf dat ik een redelijk rigide persoon ben. ALs ik vind dat iets niet door de beugel kan, dan zal ik dat dus ook niet doen. Zelfs niet als het voor mij voordeel op zou leveren als ik het wel zou doen, of nadeel als ik het niet doe. Mocht ik een soa oplopen zou dat waarschijnlijk betekenen dat ik mijn intrede doe in een klooster .



Maar goed, het is haar leven en los van het kenbaar maken van mijn standpunt (wat ik dus al heb gedaan toen zij destijds besmet was geraakt) vind ik niet dat ik er veel mee te maken hoe of wat. Maar het heeft me wel aan het denken gezet.



Hoe hiermee om te gaan. Zeg je het zelf, zwijg je tenzij het gevraagd wordt, zwijg je sowieso, lieg je er over...
Alle reacties Link kopieren
ivy maar ondertussen vrij je vrolijk met de 80 % van de mensen die dat dus niet weten en die je ook kunnen besmetten?



spijker ik denk dat je mijn antwoord niet wil aannemen. Ik zei nl dat ik niet weet wat wijsheid is.



Maar voor mij voegt het niet veel toe om het te weten, aangezien de meeste mensen het zelf niet weten en me net zo goed kunnen besmetten.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
Daar gaat het hier toch helemaal niet om? Het gaat erom: zou je het vertellen als je het van jezelf weet?

Leuk dat jij ons er op wijst dat je het ook kan hebben zonder het te weten, maar wat maakt dat uit? Wat je niet weet kan je niet vertellen. Maar impliceert dat dat diegenen die het wel weten dan ook maar moeten zwijgen, want het risico is er toch wel en anders loop ik misschien seks mis...?



Met die instelling blijft het wel een veel voorkomende soa ja.



Ik zeg: vertellen. Als je een besmettelijke ziekte hebt, licht de ander daar dan op voorhand over in. En ik denk dat die ander heus voor zichzelf kan afwegen of hij dat risico wel of niet wil nemen. Ik zou die beslissing in ieder geval nooit voor de ander nemen.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
Ik zal het eens omdraaien: als ik met iemand naar bed ga al een tijdje, en na een aantal keren zegt hij 'nu niet want ik heb een uitbraak'. En dan kom ik er achter dat hij al de hele tijd wist dat hij herpes had en mij zonder dat ik dat wist aan dat risico had blootgesteld. Godallejezus wat zou ik giftig zijn.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
quote:doddie schreef op 23 juni 2009 @ 19:34:

ivy maar ondertussen vrij je vrolijk met de 80 % van de mensen die dat dus niet weten en die je ook kunnen besmetten?



80% van de 5-20% die besmet is.



Het is gewoon ethiek. In eerste instantie vond ik dat je het niet hoeft te zeggen, maar door deze discussie ben ik van mening verandert. Als je wéét dat je een ander kan besmetten, hoor je het te vertellen, zodat de ander zelf een beslissing kan nemen.
Alle reacties Link kopieren
Hier het advies van de hiso. Hoe komt het toch dat herpes het gevoel van eigenwaarde kan aantasten? Het is een veelvoorkomend virus, en de meeste volwassenen dragen toch al het koortslipvirus bij zich. Velen hebben ook al met andere herpesvirussen te maken gehad. Maar dit virus wordt verspreid door seksueel contact. Mensen lijden niet alleen onder de symptomen, maar ook onder gevoelens van schaamte. Gelukkig leren de meeste mensen er na verloop van tijd mee om te gaan, vooral als ze andere mensen hebben gevonden om er over te kunnen praten.

Je bent nog steeds dezelfde persoon, met een eigen persoonlijkheid. Het was gewoon pech herpes te krijgen, en het heeft totaal geen nut om je er schuldig over te voelen.





Het heeft ook geen nut om de schuldvraag bij een ander neer te leggen. Het is wel begrijpelijk dat je woedend bent op een ander maar het helpt je niet verder. Soms kun je er ook naast zitten, omdat het niet altijd eenvoudig is om te herleiden van wie je het hebt gekregen. Zeker, er zijn mensen die verzwijgen dat ze herpes hebben, maar er zijn er veel meer die geen idee hebben dat ze het virus bij zich dragen. Ze hebben misschien milde symptomen die voor wat anders worden aangezien. Of iemand met een koortslip realiseerde zich niet dat dit virus seksueel overdraagbaar is. Wellicht heb je het virus al langer bij je en komt het nu pas tot uiting, waardoor het lijkt alsof de laatste seksuele partner de boosdoener is. Misschien wil je iemand van vreemdgaan betichten terwijl dat niet altijd terecht is. Er zijn zoveel scenario’s te bedenken. Het helpt je niet verder om te blijven piekeren en wraakzuchtig te zijn. Begrip en vergevingsgezindheid helpen je veel meer om je leven weer op te pakken.





Mensen met herpes durven soms nauwelijks een nieuwe relatie aan te knopen en storten zich op hobby's of werk. Maar de meeste mensen zullen wel weer de behoefte aan een partner krijgen. De angst voor afwijzing doet sommige mensen besluiten om het niet te vertellen, om geen seks te hebben tijdens een aanval en op andere momenten een condoom te gebruiken. Hier zitten uiteindelijk meer nadelen dan voordelen aan. Je stopt veel tijd in bezorgdheid of de ander het toch niet krijgt. En verplaats je eens in die ander, je zou toch zelf ook niet willen dat een ander het verborgen voor je houdt? Stel dat de relatie zich verder ontwikkelt en je het alsnog wil vertellen. Het wordt alleen steeds moeilijker om het te vertellen hoe langer je wacht!





Afgewezen worden, of je nou herpes hebt of niet, is een mogelijkheid die ons allemaal kan overkomen. In werkelijkheid worden mensen zelden alleen op het hebben van herpes afgewezen, en vinden de meesten een begripvolle partner.

Een voordeel van het vertellen vóórdat de relatie zich verder ontwikkelt is dat je op die manier ook het risico op overdracht verkleint. Waarom? Omdat je er open over kunt zijn wanneer je een aanval hebt en beter geen seks kunt hebben. Je hoeft geen halfslachtige smoesjes te verzinnen die de ander er juist toe kunnen aanzetten om je over te proberen te halen.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
Spijker , als je ooit een koortslip zou hebben gehad , zeg een jaar of vijf geleden , zou je dat tegen iemand zeggen voor je diegene zoent ( al dan niet met tong ; een verjaardagskus geldt ook ) , of een slokje uit iemands glas neemt of een hapje van zijn lepel ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Ik vind het een verschil als je een jaar of vijf geleden 1malig een infectie hebt gehad of zo'n 3x per jaar of meer een flinke uitbraak.
Alle reacties Link kopieren
Djezus, is deze discussie nog steeds aan de gang?
Alle reacties Link kopieren
En dit stukje ook nog even:



Wat het beste moment is, kun je alleen zelf bepalen. Als het er op gaat lijken dat je met de ander in bed belandt, is het tijd om het onderwerp aan te snijden. Maar wacht er niet te lang mee, welke partner wil nog een gesprek als de hormonen al opspelen?

Kies een goede plaats, misschien een rustig restaurant, of juist veilig thuis met de tv uitgezet, of maak samen een lekkere wandeling.

Breng het niet te melodramatisch. Wat zou je liever horen? “Ik heb een afschuwelijke, ongeneselijke seksueel overdraagbare aandoening, waarmee ik je zou kunnen besmetten” Of: Ik ben er twee jaar geleden achter gekomen dat ik herpes heb. Met een paar aanpassingen kunnen we het toch leuk hebben”.

Mensen raken steeds meer gewend om over safe sex te praten en soms komt er een zomaar een goede gelegenheid om ergens op in te haken. En je zult er versteld van staan hoeveel mensen er zijn die jóu wat willen vertellen zeker gezien het aantal mensen dat per jaar een soa oploopt .



einde kopie



Tot slot vraag ik dan aan jullie, vertellen jullie aan een bedpartner dat je wel eens een koorstlip hebt? Want iedereen die ooit een koorslip gekregen heeft heeft het herpes virus en kan dat dus (ook genitaal) overbrengen.



Met wat jullie als moraal juist zien betekend het ook dat je evt bedpartner en kus partner moet wijzen op het feit dat je herpes hebt. Maar het merendeel zal denk ik alleen niet zoenen als die koortlip aanwezig is.



Toch gaat het ook om een type herpes dat dus een ander kan besmetten. OOk op genitalien. Dus als men er zo over denkt vraag ik me af waarom ik toch nooit een waarschuwing krijg dat men herpes heeft. Ik ken er toch genoeg die wel eens een koortslip gehad hebben.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
quote:IvyRosa schreef op 23 juni 2009 @ 19:40:

Ik vind het een verschil als je een jaar of vijf geleden 1malig een infectie hebt gehad of zo'n 3x per jaar of meer een flinke uitbraak.Ik ook.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 23 juni 2009 @ 19:38:

Spijker , als je ooit een koortslip zou hebben gehad , zeg een jaar of vijf geleden , zou je dat tegen iemand zeggen voor je diegene zoent ( al dan niet met tong ; een verjaardagskus geldt ook ) , of een slokje uit iemands glas neemt of een hapje van zijn lepel ?dank je bianca, dat vroeg ik me ook al af.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
Wat de men niet wil begrijpen is dat het voor het risico niet uitmaakt of het wel of niet verteld word:



Situatie 1: persoon weet dat diegene herpes heeft, heeft geen symptomen maar weet wel dat ie drager is en heeft beschermd sex met anderen.Maar licht ze niet in.



Situatie 2: persoon weet niet dat diegene herpes heeft, heeft immers geen symptomen, heeft onbeschermd sex ( want soa test was clean) met anderen en besmet ze.



Tsja wat zou nou erger zijn??
Alle reacties Link kopieren
Doddie, het advies daaruit blijkt toch duidelijk te zijn: niet verzwijgen? Of ben ik nou gek?

Dat is dan toch het tegenovergestelde van wat je hiervoor de hele tijd zei?



Bianca ik weet het niet, van die koortslip, daar heb ik nog nooit bij stil gestaan. Een vriendin van mij van vroeger had af en toe een koortslip, ik weet dat we zeker geen lippenstift ofzo deelden daarom. Koortslip is onschuldig maar je moet er ook niet te licht over denken, het kan bijvoorbeeld voor babies erg gevaarlijk zijn.



Overigens vind ik koortslip toch minder heftig dan herpes genitalis.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
quote:Donna schreef op 23 juni 2009 @ 19:45:

Wat de men niet wil begrijpen is dat het voor het risico niet uitmaakt of het wel of niet verteld word:



Situatie 1: persoon weet dat diegene herpes heeft, heeft geen symptomen maar weet wel dat ie drager is en heeft beschermd sex met anderen.Maar licht ze niet in.



Situatie 2: persoon weet niet dat diegene herpes heeft, heeft immers geen symptomen, heeft onbeschermd sex ( want soa test was clean) met anderen en besmet ze.



Tsja wat zou nou erger zijn??

Nee, je gooit het helemaal door elkaar. Het gaat niet om wat het grootste risico is, het gaat om ethisch handelen: dat je sekspartner zelf mag beslissen of hij/zij dat risico wel of niet wil nemen.

Situatie 1: persoon weet het maar zwijgt

Situatie 2: persoon weet het en vertelt het



Het risico om besmet te worden is in allebei de situaties exact even groot. Alleen zal de partner van situatie 1 als hij toch besmet raakt zich ongelooflijk veel verrotter en genaaider voelen dan de persoon van situatie twee die zelf het risico heeft aanvaardt.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
ja dat staat op de site, en ik heb alleen mijn mening gegeven dat ik niet weet wat wijsheid is.



Want wie weet ga je wel met een drager naar bed en heb je het virus dus beide. (het merendeel van de mensen heeft dit virus al bij zich)



En het koortslip is dus niet onschuldig. Het zijn 2 types herpes die beide dus op de genitalieen kunnen gaan zitten. Als jij dus je vriend pijpt en je had ooit een koortlip kun je ook bij hem op zijn geslachtsdelen herpes veroorzaken.



WEl is het zo dat mensen die besmet zijn met het ene type minder bevattelijk zijn om het andere type op te lopen.



dus als je wil handelen zoals jij juist acht zou je ook moeten vertellen dat je herpes hebt als het om een koortlip gaat. Ook als je die op dat moment niet hebt. Het overbrengen is nl niet anders dan bij herpes genitales. Ook hier geld dat er dragers zijn en dat het virus dus in rust kan zijn of aktief kan worden.



Toch zullen de meeste mensen alleen voorzichtig zijn als ze een koortlip hebben, ze zullen dan niet vrijen of zoenen. En ze vertellen zeker niet als hun lippen gezond zijn dat ze herpes hebben voor ze met je naar bed gaan.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
Alle reacties Link kopieren
Maar Spijker, je moet er toch ten allen tijde zelf voor zorgen dat je je zelf beschermt?

Ik bedoel stel de ander weet niet eens dat hij het heeft maar besmet je wel, maakt dat de situatie in jouw ogen minder erg?



En waar komt dat toch vandaan dat mensen het recht menen te hebben om alles van de ander te weten?

In dit geval heb ik het over een ONS.

Bij een vaste/regelmatige relatie waarbij je weet dat je op een gegeven moment onbeschermde sex zal hebben, vind ik dat beiden zich moeten laten testen.En als iemand idd drager is van wat voor soa dan ook dan de ander inlichten.



Maar bij een ONS heeft die ander er helemaal geen flikker mee te maken.Je moet je zelf voldoende beschermen of celibitair gaan leven.
quote:Donna schreef op 23 juni 2009 @ 19:59:

Maar Spijker, je moet er toch ten allen tijde zelf voor zorgen dat je je zelf beschermt?

Tegen Herpes is een condoom niet afdoende. Net als bij Hep. B.
Alle reacties Link kopieren
Donna, probleem is nou dat je jezelf niet voldoende kan beschermen. Want een condoom beschermt niet afdoende.



Ik vind inderdaad dat als ik met iemand seks heb en diegene weet dat hij/zij een soa heeft, dat ik dan het recht heb om dat te weten. Ik zou me in ieder geval vreselijk gefuckt voelen als ik er later achter kwam dat diegene het wist en het me niet vertelde.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
quote:IvyRosa schreef op 23 juni 2009 @ 20:03:

[...]



Tegen Herpes is een condoom niet afdoende. Net als bij Hep. B.

Dan is de enige optie geen sex

Bij HPV is dit ook het geval.Daar zijn ook heel veel mensen drager van zonder het te weten.
Alle reacties Link kopieren
quote:Spijker schreef op 23 juni 2009 @ 20:05:

Donna, probleem is nou dat je jezelf niet voldoende kan beschermen. Want een condoom beschermt niet afdoende.



Ik vind inderdaad dat als ik met iemand seks heb en diegene weet dat hij/zij een soa heeft, dat ik dan het recht heb om dat te weten. Ik zou me in ieder geval vreselijk gefuckt voelen als ik er later achter kwam dat diegene het wist en het me niet vertelde.



Dus je loopt hoe dan ook altijd risico, zeker bij wisselende contacten.

ja ik sta er denk ik anders in, ik vind je hebt sex met iemand en iedereen weet dat je wat kan oplopen ook bij gebruik van een condoom.Dus enige optie is of geen sex of sex en de verantwoordelijkheid voor je lichaam bijzelf houden.



Ik heb nooit een ONS gehad, maar als ik het ooit zou doen dan zou ik mezelf beschermen of geen sex.

Ik zou die verantwoordelijkheid nooit bij die ander leggen.
Alle reacties Link kopieren
Whaha, als ik zo de postings lees moet ik straks nog mensen gaan waarschuwen dat ik GEEN Herpes heb .quote:doddie schreef op 23 juni 2009 @ 19:16:

VAn iemand die weet dat ze het heeft is minder risico te verwachten dan van iemand die het niet weet. Omdat de gene met wetenschap ook weet dat ze moet uitkijken, virusverlagende middelen gebruikt, goed oplet en niet zal vrijen als het virus aktief is.





Doddie, dit vind ik eerlijk gezegd nogal een aanname.

Van iemand die niet open durft te praten over zijn/haar soa verwacht ik zelf relatief eerder struisvogelpolitiek.

En laten we wel wezen, als je ècht geil bent, dan werkt dat net zo vertroebelend en grensverleggend als alcohol.



Voor wat betreft de vraag over een koortslip, ook daar heb ik geen ervaring mee vanuit mijn eigen lippen. Maar mijn moeder had geregeld koortslippen en vanaf de eerste keer dat ik me zo'n uitbraak kan herinneren heb ik nooit meer iets uit haar glas gedronken of van haar lepel gegeten.



Ik denk dat ik bij een koortslip een andere afweging zou maken dan bij Herpes Genitalis. Maar gebeft zou er dan niet meer worden. Maar dat is een vrij makkelijk besluit, want zo dol ben ik daar niet op.
Alle reacties Link kopieren
Uit de koorstlip folder (van de apotheek)



Wie besmet is heeft het virus een leven lang bij zich, opgesloten in bepaalde zenuwcellen, van tijd tot tijd wordt het virus aktief.



Niet iedereen die besmet is met het virus krijgt een koortlip, waarom is niet bekend. Een koorstlip ontstaat maar bij 10-20% van de mensen die het virus bij zich dragen. De andere 80-90 % krijgt geen koortslip, maar kan wel anderen besmetten., doordat het virus van tijd tot tijd actief is in de mond en keel. Een goede hygiene is dus belangrijk, maar verder is er weinig aan te doen.



Er zijn twee type van het herpes simplex virus. Deze kunnen een koortslip veroorzaken, maar ook herpes genitalis: een infectie aan de geslachtsorganen' dat is een soa.. Dit is een belangrijk punt, Het houdt in dat iemand via (orale) sex ook kan worden besmet met deze herpesvirussen.



(in begin staat nog)



ongeveer 9 a 9 van de 10 mensen draagt dit virus bij zich. Vaak besmetten ouders hun kinderen. meestal wanneer ze een jaar of 2 zijn. Dit gaat dikwijls ongemerkt maar sommige kinderne worden ernstig ziek.
Wie de mens in zichzelf begrijpt begrijpt alle mensen.
quote:Donna schreef op 23 juni 2009 @ 20:09:

[...]

Ik heb nooit een ONS gehad, maar als ik het ooit zou doen dan zou ik mezelf beschermen of geen sex.

Ik zou die verantwoordelijkheid nooit bij die ander leggen.Het is niet de verantwoordelijkheid bij de ander leggen, maar als drager de verantwoordelijkheid nemen.
Alle reacties Link kopieren
quote:IvyRosa schreef op 23 juni 2009 @ 20:10:

[...]



Het is niet de verantwoordelijkheid bij de ander leggen, maar als drager de verantwoordelijkheid nemen.Durf jij het risico te nemen die bij een ander te leggen voor jouw eigen welzijn?



Nou, geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt, zeker het als een eenmalig iets betreft.
quote:Donna schreef op 23 juni 2009 @ 20:13:

[...]

Durf jij het risico te nemen die bij een ander te leggen voor jouw eigen welzijn?



Nou, geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt, zeker het als een eenmalig iets betreft.

Waar lees je dat ik niet zelf die verantwoordelijkheid neem?



Ik vind juist dat je als drager de verantwoording hoort te nemen door de ander op de hoogte te stellen. Juist ook omdat een condoom niet afdoende is.

Wat dus niet uitsluit dat ik dus geen verantwoording en dus geen condooms gebruik.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven