Gesprek- Hoe gaat de huizenmarkt zich ontwikkelen?

13-03-2021 17:00 472 berichten
:hello:
Mijn vriend gaat in zijn eentje een huis kopen, waar ik erbij kom wonen. Huizenmarkt is een dagelijks onderwerp hier. Los daarvan is wonen, huren en kopen iets wat mijn interesse heeft zodra ik afgestudeerd was en een baan kreeg. Het is een dankbaar onderwerp in alle sociale kringen. Het is vrij 'logisch' om op den duur een huis te kopen. Of groter te gaan wonen vanwege wensen, kinderen die er zijn/komen etc. Als je wat ouder bent ga je wellicht kleiner wonen. Er wordt veel samengewoond, veel relatiebreuken. Oftewel huis is een hot topic.

Iets wat al jarenlang speelt is het huizentekort (belangrijk thema met aankomende verkiezingen, maar bijna elke verkiezing wel), de dalende en stijgende huizenmarkt. Met name in de steden/randstad is het oververhit. Je kan soms niet eens meer een bezichtiging krijgen als je diezelfde dag nog belt. Huizen worden steeds duurder en duurder. Behalve met de laatste crisis van 2008 tot 2013. Relatief kort, 5 jaar. Als je bedenkt dat het daarna alleen duurder en duurder is geworden. In een artikel van Rtl nieuws van 2020 werd gezegd dat huizen gemiddeld 5-6% stegen met uitschieters van 10% per jaar.

Ik vraag mij af wat er gaat gebeuren de komende jaren huizenmarkt, de prijzen en de samenleving. Ik woon in een grote stad en hier ben je beperkt met wat je met 1 modaal salaris kopen. Niet zonder een gift van ouders, eigen geld. Een studio moet lukken, leuke, kleine (klus)woning of in minder aantrekkelijk deel van de stad. Samen met je partner (die ook een redelijk modaal salaris heeft) kopen geeft een betere kans.

Ik denk dat we niet meer in zo'n crisis terecht komen als in 2008. We hebben daarvan geleerd. Maar ja, wat is de verwachting voor de komende jaren? Als de huizen steeds duurder en duurder worden. Het is haast wel wat de gek ervoor geeft. In het filmpje (2018) staat dat een derde van de huizen boven de vraagprijs weg gaat. Ben benieuwd waar die tweederdere van die huizen staan. Aangezien de huizenmarkt steeds gekker wordt, is de inschatting van mij dat er nu nog meer huizen weg gaan boven de vraagprijs en de hoogte van de bedragen waarmee overboden wordt nóg hoger liggen. Een huis wat eerst 250.000 kostte, gaat over 5 jaar voor 319.000 weg (stijging van 5%). Starten komen nu al nauwelijks aan een huis. Op een gegeven moment kan het niet anders dat het stabiliseert of dat het weer instort?

Ik maak mij zorgen hoe de huizenmarkt zich nog gaat ontwikkelen. Ben benieuwd wat jullie gedachtes over zijn :)

https://www.nu.nl/geldzaken/6114216/nat ... elden.html

https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/ ... boelhouwer
Check het filmpje ook
Alle reacties Link kopieren
ca726647543 schreef:
13-03-2021 20:27
Nederland is de minst dichtbevolkte stadstaat ter wereld. We hebben geen enkele grote stad. Pak een stadscentrum in Nederland en binnen een half uur fietsen zit je in het groen. Dat vindt je echt nergens in de ontwikkelde wereld.

Schei toch uit met je feitjes. NL is overvol. Ik woon in de randstad, elke vrije en groene plek wordt hier volgebouwd met huizen en nog is het niet genoeg. Als je boodschappen gaat doen, dan weet je niet waar je je fiets of auto kunt parkeren. Als wij een paar jaar geleden naar het bos gingen, voor corona dus, dan was het op elke zonnige dag of niet zonnige dag trouwens ook al rete druk in het bos, is dat wat je bedoel als je schrijft dat je binnen een half uur in het groen zit?!
Lovestar schreef:
13-03-2021 22:18
Hebben we overwogen. Maar hij kan prima een huis kopen op zijn eigen salaris voor ons beiden en de toekomst :)

Wat zou er volgens jou voor ons de nadelen zijn als de situatie 10 jaar duurt?

Mij lijkt dat jij dan niets opbouwt waar je eventueel aanspraak op kan maken als het mis gaat. Plus dat de relatie toch een stuk gelijkwaardiger zal voelen als jij ook echt mee doet? Je hebt waarschijnlijk ook meer inspraak in wat jullie dan precies gaan kopen.
Er zijn natuurlijk geen garanties over de prijsontwikkeling van huizen in de komende 10 jaar, maar als jij dat allemaal aan je voorbij laat gaan krijg je daar misschien later spijt van. Het lijkt me niet goed als hij alle touwtjes in handen heeft.
Blondie68 schreef:
13-03-2021 18:47
Ik vraag me serieus af hoe Teunie haar kinderen dit doen. Rond de twintig al trouwen en een huis kopen. Ze hebben hele gewone banen. Waar komt dat geld vandaan?
Door het gewoon te doen. Wij hebben het ook gedaan. En als je kan laten zien wat je de laatste 3 jaar verdiend heb, kan je daarvoor een hypotheek krijgen. Dus stel je werkt je 18e 19e en 20e, kan je op je 21e een prima hypotheek krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Miskotto schreef:
13-03-2021 18:13
Ik kijk wel een op funda, en dan zie ik dat er gewoon €190.000 word gevraagd voor een 1- kamer studio.
Waar haalt men het lef vandaan??
Wij hebben onze benedenwoning met 1 slaapkamer en tuintje in hartje Utrecht een jaar geleden verkocht voor 300.000 euro.
Als mensen bereid zijn het te betalen, waarom zouden wij het dan niet vragen?
Heeft niks met lef te maken maar met marktwerking
-
Alle reacties Link kopieren
Antoon69 schreef:
13-03-2021 20:09
Nou, als al die schatrijke 'vitale senioren' de (enorme) waardestijging van hun huis aan zichzelf uit laten betalen en dat geld vervolgens uitgeven aan flauwekul als overbodige en belastende wereldreizen, in plaats van dat dat geld besteed wordt aan, ik noem waar wat, betere scholing van jongeren, de nieuwe energievoorziening in Nederland, of de leefbaarheid van Nederland, dan weet ik wel wat de Nederlandse maatschappij zou moeten bevorderen en wat niet. Die enorme hoeveelheid geld die nu bij oudere huizeneigenaren zit moet daar eigenlijk weggehaald worden.
Wat ben jij wereldvreemd.
Singles/stellen zonder kinderen hebben maar niet te zeiken en mogen in een studio gaan wonen, iedereen moet maar 10 kinderen op de wereld gaan zetten, en mensen zouden hun eigen zuurverdiende geld waar ze hun hele leven hard voor gewerkt hebben beter niet uit moeten geven aan reizen, want in jouw ogen onnodig. Het zou wat zijn zeg, dat ik mijn leven lang hard werk en vervolgens dat geld maar moet gaan stoppen in 'de leefbaarheid van Nederland'. Koekkoek.
:bonk:

Toevoeging: ik ben overigens zelf geen senior, ik ben een zwangere twintiger. Dus ik kijk echt niet vanuit eigenbelang.
-
Fizz schreef:
13-03-2021 19:21
Ik vind het heel oneerlijk dat als je als starter flink spaart om met een deel eigen geld een huis te kunnen kopen, je ieder jaar op je spaargeld inteert door de vermogensbelasting. De overheid heeft het maximum te lenen bedrag aan banden gelegd, maar verzuimd om iets te regelen voor starters die nu veel meer moeten sparen om te kunnen kopen. Het is heel eenvoudig om een spaarvorm in het leven te roepen die niet meetelt voor de vermogensbelasting en waarvan je het saldo dan alleen mag gebruiken voor een paar bijzondere uitgaven zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een eigen woning.
Vanaf 2021 is 50.000 p.p heffingsvrij. En voor het deel van 50.000 tot 100.000 betaal je 0.6%.(afgerond naar boven).
Dus stel je hebt een 100.000 aan spaargeld, dan betaal je 300 belasting. En dan ga je er ook nog vanuit dat je zelf geen rendement hebt gehaald op je spaargeld. Dus van interen lijkt me geen sprake.
We hebben niets geleerd van de vorige woningcrash. Toen stonden veel huizen onderwater vanwege de werkeloosheid maar als nu de rente gaat stijgen dan heb je hetzelfde probleem.

Je leent nu makkelijker een groter bedrag vanwege de lage rente en veel mensen hebben de overwaarde van hun vorige huis ook nog eens in hun huis gestopt voor een grotere en duurdere woning. Als de rente echter gaat stijgen dan kunnen kopers veel minder lenen en ik denk dat vooral de groep 3,5 ton en hoger , flink in de problemen komen bij gedwongen verkoop (scheiding, werkeloosheid).

De lage rente stand komt met name door de laatste recessie de EU wilde de economie stimuleren door allerlei waardepapieren op te kopen. Tijdens de pandemie is er mega veel gespaard en de verwachting is dat mensen dat mensen dit goed over de balk gaan gooien als deze pandemie over is. De economie zal ineens enorm gaan groeien en dat de ECB de rente weer laat stijgen en dan zullen veel mensen diep in de problemen komen, vooral omdat er in het laagste segment van de markt sowieso al niks te krijgen is.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben gisteren eens zo’n hypotheek tool ingevuld en ik schrok van wat wij konden lenen. Natuurlijk is het maar indicatief met zo’n tool maar wij (begin 30, starters op de woningmarkt) zouden volgens dat ding >7 ton kunnen lenen.
Dus dat geleerd hebben valt inderdaad heel erg mee.
Alle reacties Link kopieren
Ook ik reageer niet als oudere (ben geen twintig meer of zwanger :-D ). Maar mijn ouders hebben na de oorlog keihard gewerkt. Toen was het helemaal niet normaal om 2 keer per jaar of vaker op vakantie te gaan. Uit eten gaan, even tussen de middag lunchen en een cappuccino drinken in een leuk etablissement ook niet.
Even voor de beeldvorming, alles na de oorlog was kapot, moest weer opgebouwd worden.

De meeste oudere mensen vinden het echt wel belangrijk dat er een goede basisvoorziening is in Nederland. Daar hebben ze nu juist zo hard voor gewerkt. En de meeste mensen die rond een modaal inkomen zitten, betalen ook echt heel wat belasting om die basis te behouden.

En wat een redenatie, het zou betekenen dat je als ouder mens niets meer zou mogen bezitten.... Dus dan maak je alles maar zelf op als je dertig bent omdat je anders alles wordt afgenomen als je 70 jaar oud bent?
Fizz schreef:
14-03-2021 00:05
Hier koop je onder de 3 ton geen woning. Als je maar 150.000 kunt lenen, dan moet je een flink bedrag sparen. Daarnaast heb je ook nog geld nodig voor stoffering en inrichting. 50.000 Euro is echt niet genoeg voor een starter in de Randstad.
In Rotterdam heb je genoeg appartementen rond de 250.000. Als je “maar” 150.000 kunt lenen, heb je ook niet het inkomen om even 150.000 te sparen. En over de 2e 50.000 betaal je 300 belasting. Ik denk dat je met 100.000 ver komt, ook in de randstad.

Ik zeg niet dat het voor starters makkelijk is, verre van. Maar dat komt niet door de vermogensbelasting.
Antoon69 schreef:
13-03-2021 19:46
De waardestijging van jouw huis moet uiteindelijk door de jongere generatie betaald worden. Maar ik respecteer de persoonlijke vrijheid van mensen hun leven in te delen zoals ze willen, dus doe wat je niet laten kunt.

Maar wat betreft toekomstig economisch beleid in Nederland zie ik niet in waarom een maatschappij die wil investeren in zijn eigen voortbestaan jou het leven gemakkelijk zou moeten maken.

Met wat moeite en andere keuzes is dat geld zo vrij te maken. Zeker als je geen kinderen hebt en dus eigenlijk geen belang meer hebt bij de toekomst.
:rofl: Dus mensen zonder kinderen moeten hun eigen huis eigenlijk ver onder de prijs verkopen aan de jongere generatie omdat.......wij geen belang hebben bij de toekomst? Je hele geteut over de generatie die geld over de balk smijt aan milieuvervuilende activiteiten. Ik hoop dat je snapt dat er niets zo vervuilend is als het op de wereld zetten van kinderen? Dat kinderlozen verstoken zijn van familie en/of vrienden zodat ze hun overwaarde (erfenis) maar nalaten aan jouw kinderen "omdat zij de toekomst hebben? " Dit is te lachwekkend voor woorden en dan een ander egoïstisch vinden :biggrin:

Dit zijn typisch uitspraken van mensen die geen geld hebben en vinden dat een ander alles voor hun moet betalen. Misschien moet je eens bedenken wat ouders al allemaal krijgen ter ondersteuning voor de opvoeding en eigen carrière terwijl die kinderen toch echt je eigen keus waren en in een wereld die ten onder gaat aan de overbevolking is het hebben/krijgen van kinderen volstrekt overbodig, je doet dit echt voor jezelf en niet voor de toekomst van Nederland hoor. Het krijgen van kinderen is geen noodzaak meer maar een hobby en ik zie niet in waarom ik jouw hobby moet sponsoren omdat ze later geen huis kunnen bekostigen, daar had jezelf over mogen nadenken want er is in Nederland altijd een huizen tekort geweest. Dat jij zo'n slechte moeder bent dat je niet hebt ingecalculeerd is niet mijn schuld dus neem je eigen verantwoordelijkheid en blijf met je handen van mijn geld af.
Alle reacties Link kopieren
AnAppleADay schreef:
14-03-2021 09:40
Wij hebben gisteren eens zo’n hypotheek tool ingevuld en ik schrok van wat wij konden lenen. Natuurlijk is het maar indicatief met zo’n tool maar wij (begin 30, starters op de woningmarkt) zouden volgens dat ding >7 ton kunnen lenen.
Dus dat geleerd hebben valt inderdaad heel erg mee.
Dit kan je niet verbaasd hebben.
Man en ik (eind twintig en begin dertig) zijn beiden arts, hebben echt geen waardeloos salaris, geen schulden etc, en konden 500.000 lenen.
Je moet dan wel echt een verdomd goed salaris hebben of een eigen bedrijf. Hoezo is het dan opeens een verrassing? Je reactie vind ik heel erg vreemd.
-
Alle reacties Link kopieren
Phloxx schreef:
14-03-2021 10:01
Dit kan je niet verbaasd hebben.
Man en ik (eind twintig en begin dertig) zijn beiden arts, hebben echt geen waardeloos salaris, geen schulden etc, en konden 500.000 lenen.
Je moet dan wel echt een verdomd goed salaris hebben of een eigen bedrijf. Hoezo is het dan opeens een verrassing? Je reactie vind ik heel erg vreemd.
Wij hebben dus helemaal geen verdomd goed salaris. Wel goed natuurlijk, maar niet enorm. We verdienen samen ruim 3x modaal.
Ik had ook meer rond de 5ton verwacht, geen 7.


Edit: vergeet niet tweede inkomen steeds meer meegerekend mag worden.
2019: 70%
2020: 80%
2021: 90%
anappleaday wijzigde dit bericht op 14-03-2021 10:06
9.21% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Geronimo2 schreef:
14-03-2021 09:54
[..]

Dit zijn typisch uitspraken van mensen die geen geld hebben en vinden dat een ander alles voor hun moet betalen. Misschien moet je eens bedenken wat ouders al allemaal krijgen ter ondersteuning voor de opvoeding en eigen carrière terwijl die kinderen toch echt je eigen keus waren en in een wereld die ten onder gaat aan de overbevolking is het hebben/krijgen van kinderen volstrekt overbodig, je doet dit echt voor jezelf en niet voor de toekomst van Nederland hoor. Het krijgen van kinderen is geen noodzaak meer maar een hobby en ik zie niet in waarom ik jouw hobby moet sponsoren omdat ze later geen huis kunnen bekostigen, daar had jezelf over mogen nadenken want er is in Nederland altijd een huizen tekort geweest. Dat jij zo'n slechte moeder bent dat je niet hebt ingecalculeerd is niet mijn schuld dus neem je eigen verantwoordelijkheid en blijf met je handen van mijn geld af.
100% eens.
Zou wat zijn zeg, dat ik verwacht dat een ander ervoor zorgt dat een huis voor mijn kind over 20jaar betaalbaar is. Wij hebben heel rationeel nagedacht over zwanger raken en wij willen geen kinderen waar we niet zelf financieel voor kunnen zorgen.
Een kind krijgen is geen verplichting, het is een keuze.
-
Alle reacties Link kopieren
Geen haar op mijn hoofd die volgens de zelfverzonnen regels van Antoon gaat leven. Ik besteed mijn vrij besteedbare geld aan dingen van eigen keuze, niet om weg te geven aan de nieuwe generatie of mijn huis voor ver onder de vraagprijs van de hand te doen zodat een ander dat kan kopen. Koekoek.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Fizz schreef:
13-03-2021 19:21
Ik vind het heel oneerlijk dat als je als starter flink spaart om met een deel eigen geld een huis te kunnen kopen, je ieder jaar op je spaargeld inteert door de vermogensbelasting. De overheid heeft het maximum te lenen bedrag aan banden gelegd, maar verzuimd om iets te regelen voor starters die nu veel meer moeten sparen om te kunnen kopen. Het is heel eenvoudig om een spaarvorm in het leven te roepen die niet meetelt voor de vermogensbelasting en waarvan je het saldo dan alleen mag gebruiken voor een paar bijzondere uitgaven zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een eigen woning.
Vermogensbelasting is super laag, we maken daar veel te veel van dus het is echt onzin wat je zegt. Daarnaast was Nederland het enige land waar je altijd het totale bedrag kon financieren en we worden al jaren flink op de vingers getikt door het IMF omdat door onze oude constructie de totale schuld van Nederlanders veel te hoog was. In de rest van de wereld is het dus heel normaal dat je eerst een aanbetaling spaart voordat je in aanmerking komt voor een huis. Dat jij wil dat de belasting nog meer gaat betalen zodat jouw kind wel een huis kan kopen is het probleem van je kind en eventueel ook jullie probleem. Er is wel meer niet eerlijk in de wereld, toen ik afstudeerde begin jaren '90 zaten we in een diepe recessie en eindigden veel studenten, met hun titel, in de bijstand of vonden een baantje bij de groenteboer. Leuk met je studieschuld nog jaren wonen op je studentenkamer, een lullige etage kopen voor je 30ste in Amsterdam was toen echt geen optie en de vrij sector was toen ook al niet te betalen. En weet je, zo heeft iedere generatie zijn problemen maar er is geen generatie die zoveel jankt om hun kindjes als deze. Jij hebt ze op de wereld gezet dus jouw probleem.
paperlantern schreef:
14-03-2021 09:41
Ook ik reageer niet als oudere (ben geen twintig meer of zwanger :-D ). Maar mijn ouders hebben na de oorlog keihard gewerkt. Toen was het helemaal niet normaal om 2 keer per jaar of vaker op vakantie te gaan. Uit eten gaan, even tussen de middag lunchen en een cappuccino drinken in een leuk etablissement ook niet.
Even voor de beeldvorming, alles na de oorlog was kapot, moest weer opgebouwd worden.

De meeste oudere mensen vinden het echt wel belangrijk dat er een goede basisvoorziening is in Nederland. Daar hebben ze nu juist zo hard voor gewerkt. En de meeste mensen die rond een modaal inkomen zitten, betalen ook echt heel wat belasting om die basis te behouden.

En wat een redenatie, het zou betekenen dat je als ouder mens niets meer zou mogen bezitten.... Dus dan maak je alles maar zelf op als je dertig bent omdat je anders alles wordt afgenomen als je 70 jaar oud bent?
Mijn ouders mochten begin jaren 80 ineens 9 % rente betalen over hun hypotheek, moet je eens proberen in een tijd dat er vaak maar 1 inkomen was in het gezin, maar goed, ik ben er allang achter, er is geen generatie die zo lijdt als de huidige, tenzij je natuurlijk even optelt wat ,vanuit de overheid al financieel ondersteunt wordt om kinderen betaalbaar te houden. Blijkbaar denken sommige mensen dat het "kind zijn" nooit stopt en dat ze van de wieg tot het graf door anderen onderhouden moeten worden. Wat ik ook bijzonder vindt is dat er net zo veel jongeren zijn die het wel lukt om op kamers te wonen zonder hulp van pa en ma maar daarnaast werken en dat er niet doorheen jagen aan kleding, stappen en gadgets.
Alle reacties Link kopieren
Tijger32 schreef:
14-03-2021 09:33
Vanaf 2021 is 50.000 p.p heffingsvrij. En voor het deel van 50.000 tot 100.000 betaal je 0.6%.(afgerond naar boven).
Dus stel je hebt een 100.000 aan spaargeld, dan betaal je 300 belasting. En dan ga je er ook nog vanuit dat je zelf geen rendement hebt gehaald op je spaargeld. Dus van interen lijkt me geen sprake.
Ik kom toch op een heel andere berekening. Sowieso heb je als je een huis van 300 ton wil kopen (goedkoper is er hier geen huis of appartement te vinden) al 150.000 eigen geld nodig, omdat je maar ongeveer 150.000 mag lenen. Een voorbeeldberekening van de Belastingdienst vind je bij de link:


https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/ ... -spaargeld

Spaargeld voor een eigen woning levert anno 2021 nooit rendement op, dus het is schandalig dat de Belastingdienst van 4,5% rendement uitgaat. Je kunt dat geld namelijk niet beleggen. Met een beetje pech moet je zelfs negatieve rente betalen.
Alle reacties Link kopieren
Geronimo2 schreef:
14-03-2021 10:15
Mijn ouders mochten begin jaren 80 ineens 9 % rente betalen over hun hypotheek, moet je eens proberen in een tijd dat er vaak maar 1 inkomen was in het gezin, maar goed, ik ben er allang achter, er is geen generatie die zo lijdt als de huidige, tenzij je natuurlijk even optelt wat ,vanuit de overheid al financieel ondersteunt wordt om kinderen betaalbaar te houden. Blijkbaar denken sommige mensen dat het "kind zijn" nooit stopt en dat ze van de wieg tot het graf door anderen onderhouden moeten worden. Wat ik ook bijzonder vindt is dat er net zo veel jongeren zijn die het wel lukt om op kamers te wonen zonder hulp van pa en ma maar daarnaast werken en dat er niet doorheen jagen aan kleding, stappen en gadgets.
Dit dus. Wij hebben zelfs nog 13% rente betaald op onze hypothecaire lening. We zijn heel wat jaren niet op vakantie geweest en we hadden ook echt geen geld voor een verbouwing van ons huis waar sinds de bouw in de jaren ‘50 nog nooit wat aan gedaan was. Een goedkoop behangetje, verfje en de goedkoopste vloerbedekking van de Kwantum en dat was het.
Alle reacties Link kopieren
Fizz schreef:
14-03-2021 10:29
Ik kom toch op een heel andere berekening. Sowieso heb je als je een huis van 300 ton wil kopen (goedkoper is er hier geen huis of appartement te vinden) al 150.000 eigen geld nodig, omdat je maar ongeveer 150.000 mag lenen. Een voorbeeldberekening van de Belastingdienst vind je bij de link:
Hoe kom je daar nou bij? Je mag in Nederland 100% van de taxatiewaarde lenen en bij energiebesparende maatregelen zelfs nog meer. Als je starter bent en onder de 35 heb je tegenwoordig bijna geen eigen geld meer nodig, gezien je dan ook geen overdrachtsbelasting meer hoeft te betalen.
Alle reacties Link kopieren
Antoon69 schreef:
13-03-2021 20:31
Met wat moeite en andere keuzes is dat geld zo vrij te maken. Zeker als je geen kinderen hebt en dus eigenlijk geen belang meer hebt bij de toekomst.
Koekoek. Echt een hele enge uitspraak! Hoezo mag jij bepalen wie geen belang meer heeft bij de toekomst?

Moeten we dan kinderloze bejaarden ook maar meteen de AOW weigeren? Of moeten we ze misschien maar wat eerder wegstoppen ook? Of zelfs zorg weigeren? Kost immers ook alleen maar geld en bijdragen doen ze toch niet meer...
Alle reacties Link kopieren
Tadderak30 schreef:
14-03-2021 10:53
Koekoek. Echt een hele enge uitspraak! Hoezo mag jij bepalen wie geen belang meer heeft bij de toekomst?

Moeten we dan kinderloze bejaarden ook maar meteen de AOW weigeren? Of moeten we ze misschien maar wat eerder wegstoppen ook? Of zelfs zorg weigeren? Kost immers ook alleen maar geld en bijdragen doen ze toch niet meer...

Verplichte euthanasie natuurlijk. Dan gebruiken ze geen zorg, zijn er dus geen mensen nodig om hun billen te wassen, komt hun resterende pensioentegoed terug in de pot en komt er een huis vrij wat uiteraard voor een appel en een ei verkocht/verhuurd gaat worden aan een van de bloedjes van Antoon. :sarcastic:
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Utakar schreef:
14-03-2021 08:17
Door het gewoon te doen. Wij hebben het ook gedaan. En als je kan laten zien wat je de laatste 3 jaar verdiend heb, kan je daarvoor een hypotheek krijgen. Dus stel je werkt je 18e 19e en 20e, kan je op je 21e een prima hypotheek krijgen.

Ik denk dat het "eenvoudig leven" van Teunie ook zal helpen.

En jij maakt tenminste ook een vergelijking met werken vanaf je 18e jaar.
Als je dat doet, net zoals de huidige 60+ en 70+ mensen dat massaal deden toen zij in de jaren 1960 / 1970 een jaar of 16 / 17 oud waren, dan vergelijk je twee situaties waarin mensen op hun 21e jaar al vier jaar echt fulltime gewerkt hebben en dus ook al 4 complete jaarinkomens hebben verdiend. En geen studieschuld hebben, want studeren (toen alleen academisch) deden maar weinigen.
Bijleren deed je 's avonds, náást je werk en de studiekosten betaalde je van je salaris.

Ik kom ook uit zo'n groep. Desondanks kochten de meeste bekende pas rond/na hun dertigste voor het eerst een huis. Vaak een flat, géén twee-onder-een-kap. En na al 12-15 jaar fulltime inkomen te hebben verdiend. Niet overal ter wereld te hebben 'gereisd', geen 'me-time' maar fulltime werken, altijd gewoon gelukt de reistijd naar je werk te overbruggen zonder koffie-to-go, etc.
Om nog maar niet te spreken over de soberheid van de generatie vóór mij (geboren 1930/1940).

En wie begin '80-er jaren en/of 2008 de crisis heeft meegemaakt is misschien voorzichtiger. Immers, als de rente over een lening van 350.000,- van 1,5 naar 3,5 % toe gaat, dan betekent dit elke maand (!) ruim 580,- méér moeten betalen om in hetzelfde huis te kunnen blijven wonen.
Alle reacties Link kopieren
Fizz schreef:
14-03-2021 10:32
Dit dus. Wij hebben zelfs nog 13% rente betaald op onze hypothecaire lening. We zijn heel wat jaren niet op vakantie geweest en we hadden ook echt geen geld voor een verbouwing van ons huis waar sinds de bouw in de jaren ‘50 nog nooit wat aan gedaan was. Een goedkoop behangetje, verfje en de goedkoopste vloerbedekking van de Kwantum en dat was het.
Dit lijkt me niet zozeer een verschil in generatie maar meer in mentaliteit. Ik zie om een aantal mensen die nieuwbouw kopen en ook gelijk alles nieuw willen. En mensen die een opknapper kopen en dan ook alles gelijk naar nieuw willen kunnen verbouwen. Dit zijn ook de mensen die je steeds op tv langs ziet komen. Dat kost inderdaad aardig wat geld. Gelukkig zijn er ook in de jongere generatie genoeg mensen die genoegen nemen met een behangetje van de praxis en tapijttegels van de Kwantum.

Kijk ik naar de generatie van mijn ouders (de babyboomers) dan wordt hen vaak de zwarte piet toegespeeld. Maar mijn ouders werkten ook hard en hebben ook jaren gehuurd voordat ze iets konden kopen. De tering naar de nering zetten moet elke generatie.

Ik ben wel benieuwd wat de hypotheekrente gaat doen de komende jaren. De hele wereld heeft nu behoorlijk wat geld geleend dus ik vraag me af of de rente echt hard zal stijgen.
Fizz schreef:
14-03-2021 00:05
Hier koop je onder de 3 ton geen woning. Als je maar 150.000 kunt lenen, dan moet je een flink bedrag sparen. Daarnaast heb je ook nog geld nodig voor stoffering en inrichting. 50.000 Euro is echt niet genoeg voor een starter in de Randstad.
Een flink bedrag sparen..... Ik heb dit topic niet geopend om alleen negatief te zijn en alleen maar zorgen uit te spreken, maar die heb ik wel. Ik ben het met je eens, dat voorop gesteld. De huizenprijzen in de Randstad liggen hoog en daar heb je veel eigen geld nodig. Hetzij door spaargeld en/of gift van ouders. Stel dat je ouders je niet/beperkt kunnen helpen. Dan komt het op eigen geld neer. Ik roep maar wat. Langer thuis blijven wonen (of op kamers, dat zie je ook veel in de randstad). Langer in je woning blijven>> langer sparen. En dan ook de mogelijkheden tot sparen. Iemand noemde het al; gaat ook moeilijker als je een (fikse) studieschuld heb. Niks moet natuurlijk. Geluk hangt niet af materiële zaken of bepaalde ervaringen, maar je wilt ook een leuk leven hebben. Leuke avondjes met je vrienden, vakanties, lekker eten, leuk eruit zien. Lastige keuzes om te laten als je aan het sparen bent voor een huis. En nee, je hoeft niet in de Randstad te zitten. Maar is de toekomst dan dat de middenstanders en de mensen die het vertikken om het exorbitant hoge prijs voor een koophuis neer te leggen naar het noorden/zuiden/oosten gaan?

Ik zie het somber in voor de groep 20-30ers. Ik heb het geluk dat mijn vriend in zijn eentje kan kopen en we daardoor de luxe hebben om een beslissing te maken die niet gelijk een druk op de relatie zelf legt. Verder wonen we individueel prima, beiden een goed leven. Het leven is eenmaal niet eerlijk voor iedereen, dus het zal voor een groep altijd wat moeilijker zijn. Ik hoop echt dat er met het volgend kabinet verandering komt op de woningmarkt en een bepaalde mate van geluk die hierbij komt dermate toegankelijker wordt voor meer mensen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven