Thuis
alle pijlers
Gesprek- Hoe gaat de huizenmarkt zich ontwikkelen?
zaterdag 13 maart 2021 om 17:00
Mijn vriend gaat in zijn eentje een huis kopen, waar ik erbij kom wonen. Huizenmarkt is een dagelijks onderwerp hier. Los daarvan is wonen, huren en kopen iets wat mijn interesse heeft zodra ik afgestudeerd was en een baan kreeg. Het is een dankbaar onderwerp in alle sociale kringen. Het is vrij 'logisch' om op den duur een huis te kopen. Of groter te gaan wonen vanwege wensen, kinderen die er zijn/komen etc. Als je wat ouder bent ga je wellicht kleiner wonen. Er wordt veel samengewoond, veel relatiebreuken. Oftewel huis is een hot topic.
Iets wat al jarenlang speelt is het huizentekort (belangrijk thema met aankomende verkiezingen, maar bijna elke verkiezing wel), de dalende en stijgende huizenmarkt. Met name in de steden/randstad is het oververhit. Je kan soms niet eens meer een bezichtiging krijgen als je diezelfde dag nog belt. Huizen worden steeds duurder en duurder. Behalve met de laatste crisis van 2008 tot 2013. Relatief kort, 5 jaar. Als je bedenkt dat het daarna alleen duurder en duurder is geworden. In een artikel van Rtl nieuws van 2020 werd gezegd dat huizen gemiddeld 5-6% stegen met uitschieters van 10% per jaar.
Ik vraag mij af wat er gaat gebeuren de komende jaren huizenmarkt, de prijzen en de samenleving. Ik woon in een grote stad en hier ben je beperkt met wat je met 1 modaal salaris kopen. Niet zonder een gift van ouders, eigen geld. Een studio moet lukken, leuke, kleine (klus)woning of in minder aantrekkelijk deel van de stad. Samen met je partner (die ook een redelijk modaal salaris heeft) kopen geeft een betere kans.
Ik denk dat we niet meer in zo'n crisis terecht komen als in 2008. We hebben daarvan geleerd. Maar ja, wat is de verwachting voor de komende jaren? Als de huizen steeds duurder en duurder worden. Het is haast wel wat de gek ervoor geeft. In het filmpje (2018) staat dat een derde van de huizen boven de vraagprijs weg gaat. Ben benieuwd waar die tweederdere van die huizen staan. Aangezien de huizenmarkt steeds gekker wordt, is de inschatting van mij dat er nu nog meer huizen weg gaan boven de vraagprijs en de hoogte van de bedragen waarmee overboden wordt nóg hoger liggen. Een huis wat eerst 250.000 kostte, gaat over 5 jaar voor 319.000 weg (stijging van 5%). Starten komen nu al nauwelijks aan een huis. Op een gegeven moment kan het niet anders dat het stabiliseert of dat het weer instort?
Ik maak mij zorgen hoe de huizenmarkt zich nog gaat ontwikkelen. Ben benieuwd wat jullie gedachtes over zijn
https://www.nu.nl/geldzaken/6114216/nat ... elden.html
https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/ ... boelhouwer
Check het filmpje ook
zondag 14 maart 2021 om 11:29
Dit voorbeeld gaat over 150.000 spaargeld. En dan betaal je dus 991,- belasting.Fizz schreef: ↑14-03-2021 10:29Ik kom toch op een heel andere berekening. Sowieso heb je als je een huis van 300 ton wil kopen (goedkoper is er hier geen huis of appartement te vinden) al 150.000 eigen geld nodig, omdat je maar ongeveer 150.000 mag lenen. Een voorbeeldberekening van de Belastingdienst vind je bij de link:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/ ... -spaargeld
Spaargeld voor een eigen woning levert anno 2021 nooit rendement op, dus het is schandalig dat de Belastingdienst van 4,5% rendement uitgaat. Je kunt dat geld namelijk niet beleggen. Met een beetje pech moet je zelfs negatieve rente betalen.
de 1e 50.000 is heffingsvrij
over de 2e 50.000 betaal je 948 x 31% = 294 belasting
over de 3e 50.000 betaal je 2.250 * 31% = 697 belasting
Dus in totaal 991,- belasting.
Ik heb gezegd dat je 300 betaalt als je 100.000 spaargeld hebt (naar boven afgerond)
Dit klopt toch? En met spaargeld boven de 100.000 zijn er wel meer mogelijkheden dan alleen op een spaarrekening zetten lijkt mij.
En nogmaals, als je maar 150.000 kunt lenen (dat is ongeveer bij een inkomen van 2.500 per maand), kun je lastig 150.000 sparen.
En als in Rotterdam eo genoeg huizen te vinden zijn voor 250.000, lukt dat vrijwel overal. Misschien niet hartje Amsterdam, maar misschien moet je als starter dan maar niet in hartje Amsterdam willen wonen.
zondag 14 maart 2021 om 11:37
Mwha, dat is wel een bepaalde instelling natuurlijk. Ik zeg niet dat je nooit meer op vakantie moet maar je kan je geld maar één keer uitgeven. Dat gezegd hebben is tegen een prijsstijging van 8% of meer per jaar niet op te sparen.Lovestar schreef: ↑14-03-2021 11:24Een flink bedrag sparen..... Ik heb dit topic niet geopend om alleen negatief te zijn en alleen maar zorgen uit te spreken, maar die heb ik wel. Ik ben het met je eens, dat voorop gesteld. De huizenprijzen in de Randstad liggen hoog en daar heb je veel eigen geld nodig. Hetzij door spaargeld en/of gift van ouders. Stel dat je ouders je niet/beperkt kunnen helpen. Dan komt het op eigen geld neer. Ik roep maar wat. Langer thuis blijven wonen (of op kamers, dat zie je ook veel in de randstad). Langer in je woning blijven>> langer sparen. En dan ook de mogelijkheden tot sparen. Iemand noemde het al; gaat ook moeilijker als je een (fikse) studieschuld heb. Niks moet natuurlijk. Geluk hangt niet af materiële zaken of bepaalde ervaringen, maar je wilt ook een leuk leven hebben. Leuke avondjes met je vrienden, vakanties, lekker eten, leuk eruit zien. Lastige keuzes om te laten als je aan het sparen bent voor een huis. En nee, je hoeft niet in de Randstad te zitten. Maar is de toekomst dan dat de middenstanders en de mensen die het vertikken om het exorbitant hoge prijs voor een koophuis neer te leggen naar het noorden/zuiden/oosten gaan?
Ik zie het somber in voor de groep 20-30ers. Ik heb het geluk dat mijn vriend in zijn eentje kan kopen en we daardoor de luxe hebben om een beslissing te maken die niet gelijk een druk op de relatie zelf legt. Verder wonen we individueel prima, beiden een goed leven. Het leven is eenmaal niet eerlijk voor iedereen, dus het zal voor een groep altijd wat moeilijker zijn. Ik hoop echt dat er met het volgend kabinet verandering komt op de woningmarkt en een bepaalde mate van geluk die hierbij komt dermate toegankelijker wordt voor meer mensen.
zondag 14 maart 2021 om 11:39
Ik bouw eigen vermogen op en denk zelf aan beleggen. Hij door zijn huis. Als het goed is. Hopelijk dezelfde waarde als waar hij voor kocht of meer. Voor mij zit de gelijkwaardigheid in samen beslissen over onze toekomst. Ik kan mij inkopen. We kopen samen bij een volgende huis. Misschien dat hij met zijn huis een hoger rendement haalt. En mochten we onverhoopt toch uit elkaar gaan, heb ik wellicht 'verlies'. Maar zo kijk ik niet naar een relatie. Communicatie en samen beslissen is key. Ik ga vooralsnog vanuit dat we samen blijven en samen rijk wordenAntoon69 schreef: ↑14-03-2021 00:39Mij lijkt dat jij dan niets opbouwt waar je eventueel aanspraak op kan maken als het mis gaat. Plus dat de relatie toch een stuk gelijkwaardiger zal voelen als jij ook echt mee doet? Je hebt waarschijnlijk ook meer inspraak in wat jullie dan precies gaan kopen.
Er zijn natuurlijk geen garanties over de prijsontwikkeling van huizen in de komende 10 jaar, maar als jij dat allemaal aan je voorbij laat gaan krijg je daar misschien later spijt van. Het lijkt me niet goed als hij alle touwtjes in handen heeft.
zondag 14 maart 2021 om 11:42
Eigenlijk bizar dat de vorige crisis mogelijk de oorzaak wordt van de volgende crisis. Is dat hoe de economie werktGeronimo2 schreef: ↑14-03-2021 09:34We hebben niets geleerd van de vorige woningcrash. Toen stonden veel huizen onderwater vanwege de werkeloosheid maar als nu de rente gaat stijgen dan heb je hetzelfde probleem.
Je leent nu makkelijker een groter bedrag vanwege de lage rente en veel mensen hebben de overwaarde van hun vorige huis ook nog eens in hun huis gestopt voor een grotere en duurdere woning. Als de rente echter gaat stijgen dan kunnen kopers veel minder lenen en ik denk dat vooral de groep 3,5 ton en hoger , flink in de problemen komen bij gedwongen verkoop (scheiding, werkeloosheid).
De lage rente stand komt met name door de laatste recessie de EU wilde de economie stimuleren door allerlei waardepapieren op te kopen. Tijdens de pandemie is er mega veel gespaard en de verwachting is dat mensen dat mensen dit goed over de balk gaan gooien als deze pandemie over is. De economie zal ineens enorm gaan groeien en dat de ECB de rente weer laat stijgen en dan zullen veel mensen diep in de problemen komen, vooral omdat er in het laagste segment van de markt sowieso al niks te krijgen is.
zondag 14 maart 2021 om 11:44
Lovestar schreef: ↑14-03-2021 11:24Een flink bedrag sparen..... Ik heb dit topic niet geopend om alleen negatief te zijn en alleen maar zorgen uit te spreken, maar die heb ik wel. Ik ben het met je eens, dat voorop gesteld. De huizenprijzen in de Randstad liggen hoog en daar heb je veel eigen geld nodig. Hetzij door spaargeld en/of gift van ouders. Stel dat je ouders je niet/beperkt kunnen helpen. Dan komt het op eigen geld neer. Ik roep maar wat. Langer thuis blijven wonen (of op kamers, dat zie je ook veel in de randstad). Langer in je woning blijven>> langer sparen. En dan ook de mogelijkheden tot sparen. Iemand noemde het al; gaat ook moeilijker als je een (fikse) studieschuld heb. Niks moet natuurlijk. Geluk hangt niet af materiële zaken of bepaalde ervaringen, maar je wilt ook een leuk leven hebben. Leuke avondjes met je vrienden, vakanties, lekker eten, leuk eruit zien. Lastige keuzes om te laten als je aan het sparen bent voor een huis. En nee, je hoeft niet in de Randstad te zitten. Maar is de toekomst dan dat de middenstanders en de mensen die het vertikken om het exorbitant hoge prijs voor een koophuis neer te leggen naar het noorden/zuiden/oosten gaan?
Ik zie het somber in voor de groep 20-30ers. Ik heb het geluk dat mijn vriend in zijn eentje kan kopen en we daardoor de luxe hebben om een beslissing te maken die niet gelijk een druk op de relatie zelf legt. Verder wonen we individueel prima, beiden een goed leven. Het leven is eenmaal niet eerlijk voor iedereen, dus het zal voor een groep altijd wat moeilijker zijn. Ik hoop echt dat er met het volgend kabinet verandering komt op de woningmarkt en een bepaalde mate van geluk die hierbij komt dermate toegankelijker wordt voor meer mensen.
Dit!
Ook de huurmarkt is totaal overspannen. Onze dochter is met haar huidige salaris alleen in staat sociaal te huren. Ze is drieëntwintig. Via de woningbouw, negen jaar wachttijd. Dus nog vier jaar te gaan. Tot die tijd probeert ze van alles, maar niks lukt. In ons dorp zijn heel veel bouwplannen maar overal komen dan dure koophuizen en gaat het sociale deel niet of beperkt door. In elk plan worden plannen gemaakt voor sociale huur, voor woningen voor jongeren maar uiteindelijk komen die er steeds niet, of veel te duur. Dertig vierkante meter voor 900p/m.
zondag 14 maart 2021 om 11:48
Ik zou eigen geld meenemen in de vorm van een aanbetaling aan je huis of zoals we nu kosten koper passend vinden. De overheid (lees: belastingbetaler) hoeft je echt niet bij alles te helpen en bij te springen. Zelf sparen en werken is niks mis mee.Geronimo2 schreef: ↑14-03-2021 10:09Vermogensbelasting is super laag, we maken daar veel te veel van dus het is echt onzin wat je zegt. Daarnaast was Nederland het enige land waar je altijd het totale bedrag kon financieren en we worden al jaren flink op de vingers getikt door het IMF omdat door onze oude constructie de totale schuld van Nederlanders veel te hoog was. In de rest van de wereld is het dus heel normaal dat je eerst een aanbetaling spaart voordat je in aanmerking komt voor een huis. Dat jij wil dat de belasting nog meer gaat betalen zodat jouw kind wel een huis kan kopen is het probleem van je kind en eventueel ook jullie probleem. Er is wel meer niet eerlijk in de wereld, toen ik afstudeerde begin jaren '90 zaten we in een diepe recessie en eindigden veel studenten, met hun titel, in de bijstand of vonden een baantje bij de groenteboer. Leuk met je studieschuld nog jaren wonen op je studentenkamer, een lullige etage kopen voor je 30ste in Amsterdam was toen echt geen optie en de vrij sector was toen ook al niet te betalen. En weet je, zo heeft iedere generatie zijn problemen maar er is geen generatie die zoveel jankt om hun kindjes als deze. Jij hebt ze op de wereld gezet dus jouw probleem.
Maar alleen de huizenprijzen
zondag 14 maart 2021 om 11:51
Tegen die tijd moet je echt langs de notaris om afspraken te maken over van alels en nog wat.Lovestar schreef: ↑14-03-2021 11:48Ik zou eigen geld meenemen in de vorm van een aanbetaling aan je huis of zoals we nu kosten koper passend vinden. De overheid (lees: belastingbetaler) hoeft je echt niet bij alles te helpen en bij te springen. Zelf sparen en werken is niks mis mee.
Maar alleen de huizenprijzen
zondag 14 maart 2021 om 11:52
Ja eigenlijk wel. Maatregelen in een laagconjunctuur zijn doorgaans stimulerend voor de economie en dragen bij aan een hoogconjunctuur. Maatregelen in een hoogconjunctuur zijn vaak stimulerend op de hoogconjunctuur en zijn daarmee vaak tekenen van overmoed, waarmee je uiteindelijk in een laagconjunctuur belandt. In de traditionele economische theorie (Keynes bijv.) zou je dit kunnen voorkomen door juist in tijden van economische voorsprong de hand op de knip te houden.
zondag 14 maart 2021 om 12:15
Ik heb even opgezocht met hoeveel de rente steeg in 2007 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis dat is ongeveer 2-2,5%. Volgens mij was het een vergelijkbare situatie wat betreft de rentestand (maar vul vooral aan ). Huidige rentestand is ongeveer 1.5%. Een rentestijging zou leiden tot 3,5%. Oh ik zie dat we tot hetzelfde komenGebruna schreef: ↑14-03-2021 11:05Knip
En wie begin '80-er jaren en/of 2008 de crisis heeft meegemaakt is misschien voorzichtiger. Immers, als de rente over een lening van 350.000,- van 1,5 naar 3,5 % toe gaat, dan betekent dit elke maand (!) ruim 580,- méér moeten betalen om in hetzelfde huis te kunnen blijven wonen.
Misschien maar goed dat we kopen op 1 salaris. €580 per maand meer bij die rentestijging
zondag 14 maart 2021 om 12:17
Hoe hard steeg die rente? Ik kan het niet zo snel vinden op internet. Kan het zijn dat het probleem ook ontstond dat het te snel steeg? Als het in veel gelijkmatigere, kleinere stappen stijgt is het misschien een ander verhaal.madamecannibale schreef: ↑14-03-2021 11:17Dit lijkt me niet zozeer een verschil in generatie maar meer in mentaliteit. Ik zie om een aantal mensen die nieuwbouw kopen en ook gelijk alles nieuw willen. En mensen die een opknapper kopen en dan ook alles gelijk naar nieuw willen kunnen verbouwen. Dit zijn ook de mensen die je steeds op tv langs ziet komen. Dat kost inderdaad aardig wat geld. Gelukkig zijn er ook in de jongere generatie genoeg mensen die genoegen nemen met een behangetje van de praxis en tapijttegels van de Kwantum.
Kijk ik naar de generatie van mijn ouders (de babyboomers) dan wordt hen vaak de zwarte piet toegespeeld. Maar mijn ouders werkten ook hard en hebben ook jaren gehuurd voordat ze iets konden kopen. De tering naar de nering zetten moet elke generatie.
Ik ben wel benieuwd wat de hypotheekrente gaat doen de komende jaren. De hele wereld heeft nu behoorlijk wat geld geleend dus ik vraag me af of de rente echt hard zal stijgen.
zondag 14 maart 2021 om 12:22
Ik heb het niet eens over Amsterdam of Rotterdam, maar over een veel kleinere plaats in de Randstad. Zelf zou ik voor geen goud in een grote stad in de Randstad willen wonen. Sparen kan hard gaan als je tot ver in de 20 thuis woont en al jaren werkt. Ik ben benieuwd naar jouw opties om geld dat direct beschikbaar moet zijn, voor een goed rendement veilig weg te zetten.Tijger32 schreef: ↑14-03-2021 11:29Dit voorbeeld gaat over 150.000 spaargeld. En dan betaal je dus 991,- belasting.
de 1e 50.000 is heffingsvrij
over de 2e 50.000 betaal je 948 x 31% = 294 belasting
over de 3e 50.000 betaal je 2.250 * 31% = 697 belasting
Dus in totaal 991,- belasting.
Ik heb gezegd dat je 300 betaalt als je 100.000 spaargeld hebt (naar boven afgerond)
Dit klopt toch? En met spaargeld boven de 100.000 zijn er wel meer mogelijkheden dan alleen op een spaarrekening zetten lijkt mij.
En nogmaals, als je maar 150.000 kunt lenen (dat is ongeveer bij een inkomen van 2.500 per maand), kun je lastig 150.000 sparen.
En als in Rotterdam eo genoeg huizen te vinden zijn voor 250.000, lukt dat vrijwel overal. Misschien niet hartje Amsterdam, maar misschien moet je als starter dan maar niet in hartje Amsterdam willen wonen.
zondag 14 maart 2021 om 12:24
.Led-lampje schreef: ↑14-03-2021 11:30To er loopt een topic over wat je nodig hebt naast de vaste lasten om rond te komen.
een huis kopen is ook inleveren op andere leefgewoontes.
Dan gaat het over keuzes maken.
Zeker. Ik wil niet zeggen dat alles maar moet kunnen. De generatie van opa's oma's waren van het opbouwen. Al blij dat ze leefden en iets hadden. Vervolgens de babyboomers. Die hadden ook nog de gevolgen van de oorlog die ze merkte in de opvoeding. Tegelijkertijd ook meer welvaart. En toen wij (ik ben midden 30) en de 20ers nu. Wat ik om mij heen zie is dat de wereld maakbaarder is geworden. Je staat het ene weekend te dansen op een festival, dan een lange reis door zuid-oost Azië, met je vriend een weekendje weg en dan een yogaretraite om bij te komen. We zijn mobieler etc. Het zijn allemaal keuzes. Maar als er zoveel keuzes zijn, waaronder sparen voor om een overpriced huis. Dat geeft toch veel druk?madamecannibale schreef: ↑14-03-2021 11:37Mwha, dat is wel een bepaalde instelling natuurlijk. Ik zeg niet dat je nooit meer op vakantie moet maar je kan je geld maar één keer uitgeven. Dat gezegd hebben is tegen een prijsstijging van 8% of meer per jaar niet op te sparen.
Als iedereen nou eens normaal doet Maar dit is steeds meer het nieuwe normaal (en dan bedoel ik niet Corona haha) Of nou ja, over Corona wordt ook gezegd dat het niet meer weg gaat.
zondag 14 maart 2021 om 12:25
Zeker. Aangezien hij ook 2 kinderen heeft.Led-lampje schreef: ↑14-03-2021 11:51Tegen die tijd moet je echt langs de notaris om afspraken te maken over van alels en nog wat.
zondag 14 maart 2021 om 12:41
Nou het is vooral dat iedereen alles wil doen en dat komt omdat de wereld kleiner is geworden door internet. Je ziet alles wat er is in de wereld. En je kunt nu eenmaal niet alles, en dat is wat iedereen nu momenteel wel wil.Lovestar schreef: ↑14-03-2021 12:24.
Zeker. Ik wil niet zeggen dat alles maar moet kunnen. De generatie van opa's oma's waren van het opbouwen. Al blij dat ze leefden en iets hadden. Vervolgens de babyboomers. Die hadden ook nog de gevolgen van de oorlog die ze merkte in de opvoeding. Tegelijkertijd ook meer welvaart. En toen wij (ik ben midden 30) en de 20ers nu. Wat ik om mij heen zie is dat de wereld maakbaarder is geworden. Je staat het ene weekend te dansen op een festival, dan een lange reis door zuid-oost Azië, met je vriend een weekendje weg en dan een yogaretraite om bij te komen. We zijn mobieler etc. Het zijn allemaal keuzes. Maar als er zoveel keuzes zijn, waaronder sparen voor om een overpriced huis. Dat geeft toch veel druk?
Als iedereen nou eens normaal doet Maar dit is steeds meer het nieuwe normaal (en dan bedoel ik niet Corona haha) Of nou ja, over Corona wordt ook gezegd dat het niet meer weg gaat.
Maar ik zie jeugd in mijn omgeving ook gewoon hard werken en daardoor kunnen ze natuurlijk ook veel dingen doen. Of het zijn handige jongens en meiden, die zelf verbouwen. Scheelt ook veel!
Ik woon nu 16 jaar in mijn huis en mijn rente was voor 20 jaar vast 4,7 %. Dat was toen al heel laag. Maar omdat ik deels een spaarhypotheek heb, ga ik niet over naar een andere hypotheek.
zondag 14 maart 2021 om 12:43
De veronderstelling dat vroeger iedereen veel eerder een huis kon kopen, klopt ook niet. Ook in het verleden woonden de meeste mensen na het afronden van hun studie op kamer of een klein appartement (waarbij je nog keuken of tuin etc. met elkaar deelden).
Ik ben wel even voor de duidelijkheid tegen een studielening. Ik hoop echt dat er weer een basisbeurs zal komen. Ik vind ook dat diegene die hebben moeten lenen en die een hoge prestatie druk hadden tijdens de studie echt het veel slechter hadden dan ik tijdens mijn studie. Ik heb geen studieschuld over gehouden na mijn studie. Doordat er ook nog niet zo'n hoge prestatiedruk was, was het makkelijker om er naast te werken en andere dingen te doen.
Door die lening blijven jongeren veel langer thuis wonen, waardoor vaak het idee ontstaat dat het normaal is om meteen in een gekocht huis te moeten wonen.(omdat de huur van een huis ook duur is).
Ik denk meer dat hier een verschuiving is ontstaan.
De huisprijzen zijn nu hoger omdat o.a. de rente heel erg laag is, ongekend laag. En dat zal uiteindelijk weer veranderen. Hierop wachten als koper is enorm frustrerend. Ik wilde eerst ook wachten met kopen, dacht ook maar dat zakt wel in.
Andere mensen waarschuwden mij ong. 2,5 jaar geleden dat het nu nog niet zo ver is. Ik heb dus een huis gekocht, en zou nu hetzelfde huis niet meer kunnen betalen. Snap de frustratie dus ook echt wel.
Ik ben wel even voor de duidelijkheid tegen een studielening. Ik hoop echt dat er weer een basisbeurs zal komen. Ik vind ook dat diegene die hebben moeten lenen en die een hoge prestatie druk hadden tijdens de studie echt het veel slechter hadden dan ik tijdens mijn studie. Ik heb geen studieschuld over gehouden na mijn studie. Doordat er ook nog niet zo'n hoge prestatiedruk was, was het makkelijker om er naast te werken en andere dingen te doen.
Door die lening blijven jongeren veel langer thuis wonen, waardoor vaak het idee ontstaat dat het normaal is om meteen in een gekocht huis te moeten wonen.(omdat de huur van een huis ook duur is).
Ik denk meer dat hier een verschuiving is ontstaan.
De huisprijzen zijn nu hoger omdat o.a. de rente heel erg laag is, ongekend laag. En dat zal uiteindelijk weer veranderen. Hierop wachten als koper is enorm frustrerend. Ik wilde eerst ook wachten met kopen, dacht ook maar dat zakt wel in.
Andere mensen waarschuwden mij ong. 2,5 jaar geleden dat het nu nog niet zo ver is. Ik heb dus een huis gekocht, en zou nu hetzelfde huis niet meer kunnen betalen. Snap de frustratie dus ook echt wel.
zondag 14 maart 2021 om 12:44
Denk voorlopig dat er nog weinig gaat zakken. Bevolking groeit nog flink, aantal nieuw gebouwde huizen neemt af, rente is laag en zal voorlopig ook laag blijven om schulden van zuidelijke Europese landen beheersbaar te houden en ook schulden nu opgebouwd door corona crisis.
Economisch verwacht ik nog wel een slechtere periode dat de vraag iets zal dempen, maar met al die andere factoren verwacht ik dan eerder een beperktere stijging van de huizenprijzen dan een daling.
Het is echt een lastige periode voor 20ers, begin 30ers
Economisch verwacht ik nog wel een slechtere periode dat de vraag iets zal dempen, maar met al die andere factoren verwacht ik dan eerder een beperktere stijging van de huizenprijzen dan een daling.
Het is echt een lastige periode voor 20ers, begin 30ers
tinytiny wijzigde dit bericht op 14-03-2021 13:01
0.38% gewijzigd
zondag 14 maart 2021 om 12:49
Pcies, ik was 34 toen ik mijn eigen huis kocht, en ik zie nu jongeren vanuit ouderlijk huis een woning kopen.paperlantern schreef: ↑14-03-2021 12:43De veronderstelling dat vroeger iedereen veel eerder een huis kon kopen, klopt ook niet. Ook in het verleden woonden de meeste mensen na het afronden van hun studie op kamer of een klein appartement (waarbij je nog keuken of tuin etc. met elkaar deelden).
Maar goed, dat is nu soms goedkoper dan een huis huren, dus ik snap het ook wel.
zondag 14 maart 2021 om 12:50
Precies! Wat er nu betaald wordt voor een huis is het absoluut niet waard.Led-lampje schreef: ↑13-03-2021 17:26Zolang vele nu overbieden op de huizenmarkt hebben ze niets van het verleden geleerd.
De prijzen zijn abnormaal hoog!
zondag 14 maart 2021 om 13:30
Gefeliciteerd met je zwangerschap dan. Ik heb het niet over je het geld dat je bijvoorbeeld door sparen je hele leven opgebouwd hebt. Ik bedoel de enorme waardestijging van onroerend goed, aangejaagd door woningtekorten en het feit dat mensen niet meer in jaren 50/60 flats willen wonen (die zijn er overigens genoeg als je goedkoop wil wonen). Er is bijvoorbeeld vanaf de jaren 80 enorm veel belastinggeld in de leefbaarheid van binnensteden gestoken. In en rondom die binnensteden hebben huiseigenaren daar goed van geprofiteerd. Waar ik woon stikt het van die oudere echtparen die in een groot huis wonen dat inmiddels een miljoen waard is en dat ze voor destijds gemakkelijk op 1 salaris gekocht hebben. Voor die enorme overwaarde hebben ze niets gedaan. Die hebben ze kado gekregen (waarom?). En linksom of rechtsom zal iemand anders dat moeten betalen. Dat is natuurlijk allemaal legaal maar wel onrechtvaardig vind ik.Phloxx schreef: ↑14-03-2021 09:06Wat ben jij wereldvreemd.
Singles/stellen zonder kinderen hebben maar niet te zeiken en mogen in een studio gaan wonen, iedereen moet maar 10 kinderen op de wereld gaan zetten, en mensen zouden hun eigen zuurverdiende geld waar ze hun hele leven hard voor gewerkt hebben beter niet uit moeten geven aan reizen, want in jouw ogen onnodig. Het zou wat zijn zeg, dat ik mijn leven lang hard werk en vervolgens dat geld maar moet gaan stoppen in 'de leefbaarheid van Nederland'. Koekkoek.
Toevoeging: ik ben overigens zelf geen senior, ik ben een zwangere twintiger. Dus ik kijk echt niet vanuit eigenbelang.
zondag 14 maart 2021 om 13:36
Geronimo2 schreef: ↑14-03-2021 09:54Dus mensen zonder kinderen moeten hun eigen huis eigenlijk ver onder de prijs verkopen aan de jongere generatie omdat.......wij geen belang hebben bij de toekomst? Je hele geteut over de generatie die geld over de balk smijt aan milieuvervuilende activiteiten. Ik hoop dat je snapt dat er niets zo vervuilend is als het op de wereld zetten van kinderen? Dat kinderlozen verstoken zijn van familie en/of vrienden zodat ze hun overwaarde (erfenis) maar nalaten aan jouw kinderen "omdat zij de toekomst hebben? " Dit is te lachwekkend voor woorden en dan een ander egoïstisch vinden
Dit zijn typisch uitspraken van mensen die geen geld hebben en vinden dat een ander alles voor hun moet betalen. Misschien moet je eens bedenken wat ouders al allemaal krijgen ter ondersteuning voor de opvoeding en eigen carrière terwijl die kinderen toch echt je eigen keus waren en in een wereld die ten onder gaat aan de overbevolking is het hebben/krijgen van kinderen volstrekt overbodig, je doet dit echt voor jezelf en niet voor de toekomst van Nederland hoor. Het krijgen van kinderen is geen noodzaak meer maar een hobby en ik zie niet in waarom ik jouw hobby moet sponsoren omdat ze later geen huis kunnen bekostigen, daar had jezelf over mogen nadenken want er is in Nederland altijd een huizen tekort geweest. Dat jij zo'n slechte moeder bent dat je niet hebt ingecalculeerd is niet mijn schuld dus neem je eigen verantwoordelijkheid en blijf met je handen van mijn geld af.
Ik had al wel verwacht dat figuren zoals jij gaan reageren als de duivel op wijwater. Laat mee eens raden, jij hebt geen kinderen?
zondag 14 maart 2021 om 13:41
Onrechtvaardig?Antoon69 schreef: ↑14-03-2021 13:30Gefeliciteerd met je zwangerschap dan. Ik heb het niet over je het geld dat je bijvoorbeeld door sparen je hele leven opgebouwd hebt. Ik bedoel de enorme waardestijging van onroerend goed, aangejaagd door woningtekorten en het feit dat mensen niet meer in jaren 50/60 flats willen wonen (die zijn er overigens genoeg als je goedkoop wil wonen). Er is bijvoorbeeld vanaf de jaren 80 enorm veel belastinggeld in de leefbaarheid van binnensteden gestoken. In en rondom die binnensteden hebben huiseigenaren daar goed van geprofiteerd. Waar ik woon stikt het van die oudere echtparen die in een groot huis wonen dat inmiddels een miljoen waard is en dat ze voor destijds gemakkelijk op 1 salaris gekocht hebben. Voor die enorme overwaarde hebben ze niets gedaan. Die hebben ze kado gekregen (waarom?). En linksom of rechtsom zal iemand anders dat moeten betalen. Dat is natuurlijk allemaal legaal maar wel onrechtvaardig vind ik.
Een ander voorbeeldje.
Mijnheer A verhuist uit Amsterdam zijn sociaal huur appartementje gaat de verkoop in. Mevrouw B koopt het uit de verhuur vandaan knapt het op naar haar zin als er kinderen komen besluit ze weg te gaan maar haar huis gaat daar in de binnenstad 4 ton aan euro kosten.
Toen het uit de sociaal verhuur in de verkoop ging was het nog geen 3 ton. Zoveel opgeknapt was het ook niet dat er 1 ton aan verspijkerd is.
Maar je zit nu te wijzen naar die boomers en onrechtvaardigheid.
Natuurlijk heeft mevrouw B op het juiste moment dat appartementje nog geen 10 jaar terug gekocht en nu gaat ze het op het juiste moment verkopen.
En nog gaan ze overbieden op elkaar.
Waarom krijgen die boomers die schuld die gewoon hard hebben gewerkt en waarschijnlijk niet genoeg hebben om een luxe appartement terug te kopen?
zondag 14 maart 2021 om 13:46
Trouwens een derde van de huizen in de randstad zijn de afgelopen 10 jaar opgekocht door particulieren voor de verhuur.
Laten ze daar maar wat aan gaan doen.
https://www.at5.nl/artikelen/199898/ste ... e-verhuren
Deze is net neer gezet
https://www.duic.nl/wonen/een-derde-van ... steerders/
In Utrecht is het nu al 40 procent wat opgekocht wordt door investeerders en beleggers.
Laten ze daar maar wat aan gaan doen.
https://www.at5.nl/artikelen/199898/ste ... e-verhuren
Deze is net neer gezet
https://www.duic.nl/wonen/een-derde-van ... steerders/
In Utrecht is het nu al 40 procent wat opgekocht wordt door investeerders en beleggers.
anoniem_402172 wijzigde dit bericht op 14-03-2021 13:50
49.92% gewijzigd
zondag 14 maart 2021 om 13:46
Wat hebben jouw kinderen dan gedaan, waardoor zij het wel verdienen?Antoon69 schreef: ↑14-03-2021 13:30Waar ik woon stikt het van die oudere echtparen die in een groot huis wonen dat inmiddels een miljoen waard is en dat ze voor destijds gemakkelijk op 1 salaris gekocht hebben. Voor die enorme overwaarde hebben ze niets gedaan. Die hebben ze kado gekregen (waarom?). En linksom of rechtsom zal iemand anders dat moeten betalen. Dat is natuurlijk allemaal legaal maar wel onrechtvaardig vind ik.
zondag 14 maart 2021 om 13:46
Eens. Tijd om dat zwaarder te belasten.Led-lampje schreef: ↑14-03-2021 13:46Trouwens een derde van de huizen in de randstad zijn de afgelopen 10 jaar opgekocht door particulieren voor de verhuur.
Laten ze daar maar wat aan gaan doen.