Hulpmiddelen voor opruimen

27-11-2024 00:06 55 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Wie heeft tips voor hulpmiddelen?

Partner heeft vermoedelijk adhd en maakt binnen een dag een puinhoop in alle kamers van ons huis. Hij klust graag maar maakt nooit iets af en ruimt het materiaal ook niet op. Op alle kamers liggen planken, werktuigen, tape, verf, kranten en het onafgeronde klusje (lees: deur eruit, vloer er half in, kast afgebroken). Daarnaast wordt kleding random en in zn geheel ergens uitgetrokken dus ik kom overal kleding tegen, tshirts nog in de trui, onderbroek en sokken nog in de broek, lekker onder het bed of tussen de klusmaterialen. Idem met etenswaar (klokhuizen op het toilet, afgekloven boterham op zolder) en afwas (overal kopjes, borden, meestal nog halfvol of verschimmeld met eten/drinken), tissues, boeken, verschillende sport en werktassen met (natte) sportkleding, petten, jassen, gebruikte wattenstaafjes, vaatdoeken, natte handdoeken, geld, sleutels en spullen van verschillende hobby's die overal liggen. Ons huis ziet er standaard uit alsof er een bom ontploft is. Ik werk vier dagen per week, overige drie heb ik veel werk aan het huishouden, in het bijzonder om op te ruimen en overzicht te verkrijgen.

Ik ben al vaak het gesprek aangegaan met als vraag dat hij iets meer opruimt waar hij mee bezig was. Dat zou al zoveel schelen qua tijd die ik kwijt ben aan het huishouden. Hij geeft aan het niet te zien en er ook niet zo'n probleem in te zien. Sterker nog, als ik opruim kan hij niks meer vinden. Vanavond was hij net klaar met het opruimen van één klein laatje. Anderhalf uur mee bezig geweest. Laatje netjes, puinhoop op de vloer omdat daar nu alle spullen liggen die niet in het laatje horen.

We hebben het verder goed samen, hij heeft ook veel mooie kanten dus weggaan is geen wens. Nogmaals een goed gesprek gaat denk ik niet werken. Ik zie dat hij moeite doet ná zo'n gesprek, maar het vervaagt en verzand weer. Hij helpt wel mee in het huishouden maar ivm zware mantelzorgtaken doe ik het grootste deel. Ik ben vooral benieuwd of jullie goede opruimtips hebben. Zo zag ik jaren geleden eens plastic dierenkoppen met een zak erachter, voor kinderen om hun vieze kleding in te gooien. Ook gemakkelijke (leuke) prullenbakken gaan misschien nog wel helpen. Wat helpt jullie (kinderen) om op te ruimen? Wat maakt opruimen gemakkelijker? Mag materiaal of een methode/structuur zijn. Mag ook best iets voor kinderen zijn.

Alvast dank!
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
27-11-2024 12:23
Het is heel typisch: adhd'ers kunnen bergen verzetten in ruil voor: dopamine.

Mensen die jouw hulp nodig hebben: veeeel dopamine voor adhd'ers, vandaar dat intense mantelzorg

Werk: mensen zijn afhankelijk van jouw arbeid: dopamine.
Je krijgt waardering: dopamine.
Je krijgt op je flikker als je iets niet af hebt: cortisol, wat hetzelfde kan werken als dopamine.

Dus het is inderdaad heel logisch dat thuis alles blijft liggen, want saaie herhalende taakjes waar niemand je voor prijst: is geen dopamine in te vinden.

Maar alles begint met een diagnose, want dan kun je leren hoe je ook de saaie dingen in het leven, toch gedaan krijgt. Eventueel met medicijnen. Misschien nooit zo goed als mensen zonder deze beperking, maar een zesje moet hij wel kunnen halen.

En iemand anders opzadelen met jouw shit is nooit ok.
Kun je hier met ons delen hoe we de saaie werkjes gedaan krijgen? De adhd therapie of hulp wachtlijsten zijn hier ruim een jaar, daar heb ik niks aan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Obeantut schreef:
27-11-2024 18:53
Kun je hier met ons delen hoe we de saaie werkjes gedaan krijgen? De adhd therapie of hulp wachtlijsten zijn hier ruim een jaar, daar heb ik niks aan.
Ik ben niet degene op wie je reageerde maar dit werkt voor mij:

- vaatwasser doen met Netflix op de iPad. Gaat langzamer maar het gebeurt.
- stofzuigen met noise canceling oordoppen en muziek op
- opruimen door een timer die je aanmoedigt. Als het goed is zou je die op YouTube kunnen vinden.

Dus hoe kan je het voor jezelf zo leuk mogelijk maken en op een andere manier tegelijkertijd saaie taken doen.

Ik slik een lage dosis Elvanse en daardoor lukken dingen ook beter op de dagen dat ik het niet slik. Doordat ik mezelf beter in de juiste modus kan zetten :-) Daarnaast probeer ik op te letten qua spullen, minder spullen is minder rommel om op te ruimen ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
Obeantut schreef:
27-11-2024 18:53
Kun je hier met ons delen hoe we de saaie werkjes gedaan krijgen? De adhd therapie of hulp wachtlijsten zijn hier ruim een jaar, daar heb ik niks aan.
Het blijft behelpen langdurig een routine krijgen in het huishouden is lastig.

Een troepkamer aanpakken, zoals je in je vorige post beschreef, zou ik een body double voor vragen. Een vriend(in), je moeder. Die dan X-dag komt helpen ruimen. Dan heb ik van de stress 3 kwart al gedaan voor die dag. De dag zelf veroordelen ze me nog een paar keer over iets dat ik eigenlijk niet weg wilde gooien, zodat ik dat dan toch doe.

Voor de dagelijkse dingen gebruik ik bijvoorbeeld 'leg het niet neer, leg het terug'. Dat zeg ik de hele dag tegen mezelf. Leg de schaar niet neer waar ik geknipt heb, leg hem terug in de la' 'zet de pot pindakaas niet neer, zet hem terug '

En ik heb de 'all or nothing'-methode. Die doet de man van TO ook. Hele huis een puinbak, maar hij heeft 1 superstrak ingericht laatje.

Ik doe voor deze muziek op mijn hoofd (die prikkels heb ik nodig) en ik geef mezelf een opdracht: ik mag niets anders doen voordat deze hele keuken gedaan is of al deze was gevouwen is.

Mensen uitnodigen helpt ook. Als er visite komt zie ik ineens mijn huis door andere mensen hun ogen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wekelijks een hulp in de huishouding laten komen. Die laat je toch niet je vieze ondergoed opruimen?! Dus dan zal man de avond ervoor wel zijn kleding en vaat gaan opruimen. Alle klusspullen in een vuilniszak naar zijn werkkamer verplaatsen, dat schrikt iets meer dan dat het in een plastic bak zit oid.
Alle reacties Link kopieren Quote
Cherimoya schreef:
27-11-2024 08:58
Ik ken genoeg mensen met de diagnose ADHD en ADD en daar is het wel rommeliger maar niet zo extreem als TO omschrijft.

Ik geloof er niks van dat alles door die diagnose komt. Als het al ontploft is dan heb je geen overzicht meer, maar TO ruimt elke x de zooi op. Dus dan is het weer netjes. En dan ga je mij niet vertellen dat het aan je diagnose ligt dat je letterlijk alles van je afsmijt op random plekken (overal kleren, overal servies, overal etensresten). Als dit dan toch niet lukt, dan moet je hoognodig terug naar je behandelaar. Dat TOs man dat blijkbaar/waarschijnlijk (nog) niet heeft gedaan is toch echt zijn verantwoordelijkheid en heel kwalijk dat hij het blijkbaar totaal niet urgent vindt dat hij zijn vrouw opzadelt met het hele probleem. En dat je dan ook nog intensief gaat mantelzorger terwijl er in Nederland heel veel andere opties zijn, vind ik een vrij egoïstische keuze als dit het probleem daadwerkelijk verergert.

Volgens mij krijgt die man teveel ruimte, en is er te weinig respect voor TO.
Denk dat jij niet doorhebt hoeveel energie, tijd en emoties mantelzorgen kost. En dat je niet beseft dat mensen soms echt geen keuze hebben. Of laat jij je kind/je ouders in hun sop gaarkoken? Er kan wat ondersteuning zijn, maar dan alsnog kan er vele uren per week in tijd in gaan zitten. Kan me voorstellen dat dat de rommel (in huis en in het hoofd) van to's partner verergert.

To, is het altijd zo erg geweest? Of is het zo erg geworden met de tijd dat je partner ging mantelzorgen?

Zou hij openstaan voor professionele hulp als het mantelzorgen ooit vermindert of stopt? Denk dat beiden tegelijkertijd ervoor kunnen zorgen dat je partner zichzelf voorbij loopt. Het zijn twee erg intensieve dingen namelijk, mantelzorgen en een traject voor hulp.

Tot die tijd zou je partner misschien al kunnen helpen met aangeven waarvan je de meeste last hebt . Is je partner bereid voor jou iets te veranderen? Denk dat dat wel essentieel is,anders is het accepteren dat hij zo is of gaan lat-en.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven