Werk & Studie alle pijlers

nieuwe collega neemt m'n taken over, hoe positioneren?

21-04-2022 22:13 23 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo

Ik zit al een tijdje met een issue in mijn maag: enkele maanden geleden kwam er een nieuwe collega bij ons binnen het bedrijf, zij zou een geheel nieuwe functie bekleden, aanvullend op de mijne. De grote baas heeft altijd gezegd dat men de bedoeling had haar in te zetten voor meer juridische dossiers, aanvullend op de mijne (meer gericht op algemeen beheer). Ik heb altijd gevonden en geloofd dat met die afspraak en die verhouding het zeker een goede aanvulling kon zijn, er zijn immers heel wat juridische dossiers met behoorlijk wat werk aan, ook vandaag denk ik dat. Uiteraard zou er een deeltje overlap zijn, maar er was de afspraak, eens na de inloopperiode voorbij, dat we dit zeker samen in kaart zouden brengen, en vervolgens de taken zouden verdelen, met ieder zijn specialiteit. Dit gesprek is er nooit geweest, naar mijn aanvoelen is men dit gewoon vergeten, of denkt men dat het wel ok loopt nu.

De laatste weken merk ik dat de nieuwe collega regelmatig telefoons die met mijn eigen takenpakket (algemeen beheer) te maken hebben behandelt, en eigenhandig stappen in neemt, naar mijn eigen vaste contactpersonen begint te bellen, initiatieven neemt die volledig parallel of zelfs haaks zijn ten opzichte van het beleid, zonder mij daarin te kennen terwijl dit binnen mijn eigen takenpakket valt. Ik stel die zaken dan vast per ‘ter info’ mails, of ik word helemaal niet op de hoogte gebracht, soms vang ik dan stukjes via telefoongesprekken op die ik toevallig hoor... Mijn aanvoelen is dat dit allesbehalve collegiaal is. Ik vind dat zelf allesbehalve prettig, heb al enkele keren voorzichtig laten vallen dat het niet de bedoeling was dat zij beheerstaken zou overnemen, maar meer op juridische zich zou toespitsen. Ik ben een harde werker, werk 15 jaar voor het bedrijf en kreeg steevast zeer goede beoordelingen, dus er lijkt geen strategie te zijn om me buiten te werken e.d. Het is de eerste keer om te ervaren dat ik enigszins voor schut gezet wordt, weinig tot niet gewaardeerd wordt in m’n takenpakket, en dan nog door een gloednieuwe collega. Ik voel me hier allesbehalve prettig bij, het voelt toch wat als een vertrouwensbreuk.

Heb altijd m’n plezier gehad in m’n werk maar momenteel vreet het erg aan me. Ik heb dit voorzichtig gesignaleerd aan m’n baas, die geeft aan dit binnenkort, over enkele weken, met ons samen te bespreken… Voor mij is dit echter wel een belangrijke, het vreet steeds meer, zoveel dat ik voor de eerste keer sinds m’n carrière binnen het bedrijf licht overweeg een andere job te zoeken. Ik probeer voor mezelf de afweging te maken of ik hierin nu overdrijf of niet…

Wat zouden jullie doen? Hoe zouden jullie zich positioneren? Wat te zeggen tegen wie?
Alle reacties Link kopieren
Mijn beste tip is “spreek je uit”. Vreet je niet alleen maar op van binnen. Ga het gesprek aan. Heb je misschien binnenkort een bila waarin je dit zou kunnen aankaarten?
Jij mag alles worden wat je wilt.
Ok, ik word een probleem.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou beginnen met dat niet “voorzichtig te laten vallen”, maar je duidelijk uit te spreken over dat hij/zij dingen oppakt die jij in je pakket hebt en daarmee moet stoppen, hij/zij niet volgens beleid werkt etc.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou duidelijker zijn richting je manager en ook voor je zelf bekijken wat voor jou een ideale situatie zou zijn. Afspraak plannen en de kaarten op tafel.

Aan je manager om daar dan stappen in te gaan zetten . Of niet en dan weet je ook hoe de vlag er bij hangt.
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt idd een beetje alsof ze je willen piepelen. Wacht dat gesprek met je leidinggevende af en doe je ding tot die tijd. Misschien is er een andere verklaring hiervoor. Willen ze je ontlasten of een backup hebben bijvoorbeeld.
"Wees gewoon jezelf....maar in jouw geval dringend een ander"
Alle reacties Link kopieren
Nou, je nieuwe collega Chantal maakt een valse start op deze manier.

Als je naar de manager toestapt met de boodschap 'Chantal pikt mijn werk in', dan komt er gehakketak.
Als je naar de manager gaat met de boodschap 'Ons bedrijf moet duidelijkheid en eenduidigheid aan onze klanten geven' (met opmerkingen over klantwaarde en communicatie), dan neemt hij je vast wel serieus. Geen enkel bedrijf wil verwarring bij klanten, zoals: moet contactpersoon nou naar Wispel bellen of naar Chantal?

Zorg dat je zelf voorsorteert.
Wat zijn de juridische dossiers. Wat zijn de algemene dossiers.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren
zij zou een geheel nieuwe functie bekleden, aanvullend op de mijne. De grote baas heeft altijd gezegd dat men de bedoeling had haar in te zetten voor meer juridische dossiers, aanvullend op de mijne (meer gericht op algemeen beheer).

Een vergadering voor jullie 3 inplannen en de destijds aangegeven taken en verantwoordelijkheden bespreken.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
"Joh chantal zullen we het eens hebben over onze taken en waar de grens ligt? Ik heb her idee dat het wat vervaagt
En het zou vervelend zijn als we zaken dubbeldoen of vergeten "
Alle reacties Link kopieren
Ik mis in dit verhaal een stuk communicatie van jouw kant. Collega weet misschien niet wat er besproken is, voordat zij er was, over die taakverdeling. Waarom niet eens met haar zitten en dit bespreken? Iets voorzichtig laten vallen, komt soms helemaal niet aan. Collega is zich misschien van geen kwaad bewust en ondertussen loop jij je te ergeren.
Alle reacties Link kopieren
Housemus schreef:
21-04-2022 22:23
Het klinkt idd een beetje alsof ze je willen piepelen. Wacht dat gesprek met je leidinggevende af en doe je ding tot die tijd. Misschien is er een andere verklaring hiervoor. Willen ze je ontlasten of een backup hebben bijvoorbeeld.

Waar haal je dat nou uit?

Ik krijg eerder de indruk dat nieuwe collega gewoon enthousiast aan het werk is en zich van geen kwaad bewust is omdat TO zich niet duidelijk uitspreekt.

TO zorg gewoon dat dat driegesprek er zsm komt en wees dan duidelijk in wat jij dacht dat de afspraken waren, zorg dat de nieuwe afspraken voor iedereen duidelijk worden en stel gelijk een volgend evaluatiemoment vast.
Alle reacties Link kopieren
OohBoy schreef:
21-04-2022 23:36
Waar haal je dat nou uit?
Uit de openingspost en de woordkeuze van TO. Niet collegiaal, voor schut, andere job enz. Laten we hopen dat het vals alarm is en er een positieve verklaring komt in de gesprekken onderling en met de leidinggevende.
"Wees gewoon jezelf....maar in jouw geval dringend een ander"
Wellicht doet de nieuwe dit omdat ze zich er niet van bewust is wat de taakverdeling precies is en probeert hierbij zoveel mogelijk op te pakken om alles te leren en of zich te bewijzen.
Wat ook mogelijk is dat ze je probeert te ondermijnen en laten zien dat ze alles zelf afkan.
Alles is mogelijk. Maak het bespreekbaar.

Ik moet zeggen dat ik dit ook eens heb meegemaakt met een nieuwe collega. Die was zo eigenwijs dat ze alles oppakte en ik daardoor bijna geen taken meer had. Toen ik dit wilde oppakken kwam ze ook nog eens fel handhaven dat ik dat niet mocht toen want alleen zij zou ervoor bevoegd zijn omdat ze het vak langer kent en intern werd ingehuurd.
Uiteindelijk leidinggevende opgebeld want kreeg intern te horen dat er klachten waren over mij. Precies over hetgeen wat ik van haar niet mocht oppakken. Toen ik de interne bedrijf benaderde bleek leidinggevende van niks te weten.
Van haar kreeg ik te horen dat ze een gesprek wilde inplannen over mijn functioneren doordat dingen niet goed zouden lopen volgens haar.

Ik was woedend want het bleef doorgaan tot aan kritiek uitingen wanneer ik een fout beging.
Uiteindelijk los gelaten en deed ik mijn werk en liet ik haar alles doen wat ze zo graag allemaal wilde doen.

Moraal van t verhaal; ze werd door iedereen uitgekotst en kreeg aanvaringen met opdrachtgever doordat ze zich overal mee bemoeide wat beter of anders kon gaan.

Uiteindelijk maakte ze zelf nog grotere fouten dan ik had begaan en begon haar ego langzamerhand te verkleinen en werd ze een mens die benaderbaar was. Waarom? Omdat ik haar liet doen en ging afwachten tot karma zijn werk zou doen.

Achteraf kwam ook naar voren dat contract voor haar niet werd verlengd. Dit gunde ik haar ondanks haar attitude en ego niet, maar kennelijk moet je soms dingen laten gaan totdat ze zelf tegen een boom aanlopen.

Je kan en zou zeker wel wat kunnen uitspreken over de wisselwerking tussen bepaalde contacten en opdrachten. Als jij die al hebt opgepakt is het wellicht niet handig als dit ook aan elkaar door wordt gecommuniceerd. Dan benader je straks dezelfde persoon die al is afgehandeld door je collega. Met deze argument kan je duidelijk afbakenen wat wel of niet kan worden opgepakt. Dan kun je samen sparren wat of hoe je ingevuld wilt krijgen. Gewoon duidelijk maken. Blijkbaar walst ze over je heen dat je niet eens tot haar door kan dringen waardoor de moed ook bij je zakt.

Leidinggevende kan vaak helpen, maar ik zie dat vaak als laatste redmiddel. Die staan er ook niet op te wachten dit voor jullie op te lossen.
Doe je dit wel dan moet je het goed kunnen verantwoorden waardoor het mis loopt en alvast een oplossing ik kaart brengen hoe de taakverdeling moet verlopen zodat een ieder tevreden zijn werk kan doen.
Alle reacties Link kopieren
Tijd om eens wat assertiever te worden, je laat over je heen lopen.


Als dat niet helpt, een paar flinke tikken geven :blauwoog:
What have we done....
Alle reacties Link kopieren
Ik vind je een beetje passief. Hoezo wacht je telkens op een gesprek met haar? Ga gewoon samen om tafel, dat lijkt me binnen 5 minuten te regelen.
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou mijn voeten op het bureau leggen en niets meer doen, terwijl ik koffie drink en monkelend vertel dat ik zo content ben met mijn nieuwe personeel.

Geintje uiteraard maar wel verleidelijk. Ik zou een nieuw gesprek aanvragen voor alle betrokkenen om de werkverdeling klaar te krijgen. Ik zou dit on-emotioneel brengen en absoluut niet laten blijken dat het je van streek maakt.
retrostar wijzigde dit bericht op 22-04-2022 07:26
43.07% gewijzigd
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
lux- schreef:
22-04-2022 06:59
Ik vind je een beetje passief. Hoezo wacht je telkens op een gesprek met haar? Ga gewoon samen om tafel, dat lijkt me binnen 5 minuten te regelen.
+1
Als ze jouw werk (erbij) kan doen, is er dan niet gewoon te weinig werk voor twee personen? Blijkbaar heeft zij geen dagtaak aan haar stuk.
Als zij tijd over heeft, mensen bij haar terechtkomen voor vragen, omdat jullie als één afdeling overkomen richting de rest van de organisatie, dan vind ik het niet heel vreemd dat ze die dingen oppakt.

Dus wat anderen ook zeggen. Bespreek het. Welk werk ligt er, wie doet wat.

Ik vind jouw reactie nogal overtrokken. Je voelt je voor schut gezet, je noemt het een vertrouwensbreuk, je denkt erover op zoek te gaan naar ander werk. Dat klinkt best heel melodramatisch, terwijl je er nog niet eens een goed gesprek over hebt gehad.
Je weet niet wat haar intenties zijn en trekt nogal voorbarig conclusies.
Alle reacties Link kopieren
Plan een vergadering in met je nieuwe collega, LG en jezelf en bespreek dit.

Je nieuwe collega klinkt als een heel enthousiast persoon, kan haar eigen takenpakket kennelijk goed aan. En ziet taken waarvan ze denkt dat ze die ook wel even kan oppakken. Voor haar zijn die scheidslijnen minder duidelijk dan voor jou.

Wanneer naar buiten toe alles "prima verloopt", dan ziet iemand anders niet zo snel dat er verandert moet worden.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Het feit dat je termen gebruikt als grote baas doet mij vermoeden dat je nogal nederig en onderdanig bent op de werkvloer.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Dit heb ik ook een keer gehad.
Lang geleden werkte ik ergens en werd het bedrijf gefuseerd.

En ik kreeg er een collega bij die precies dit deed.
En ik waarschijnlijk ook voor haar ;)


Dus toen hebben we op bepaald moment met onze leidinggevende samen gezeten en álle werkzaamheden die die gedaan moeten worden opgeschreven.
En toen gekeken wie welk soort het leukste vindt om te doen en daarna ook en om gekozen. Zodat het wel evenredig verdeeld werd qua last en uren.

Als mensen haar iets vroegen of stuurden wat voor mijn deel was stuurde ze dat door naar mij met afzender in de CC zodat diegene wist dat ze bij mij moesten zijn en beantwoordde ik het. En andersom. En na een tijdje weten je klanten/collega's dan ook wel wie ze waarvoor moeten benaderen.

Maar dat gevoel van dat je werk overgenomen had, dat hadden we dus allebei op bepaald moment omdat de grenzen inderdaad niet duidelijk gesteld afgesproken waren en we allebei types zijn van, o ja doe ik wel even.

En door in zo'n gesprek en daarna op papier heel duidelijk de verantwoordelijkheid te verdelen en op te schrijven gaf veel lucht en de werksfeer was meteen met 80% verbeterd.

Hier en daar een opmerking werkt niet. En dan blijf je je ergeren. En zij op bepaald moment ook naar jou.

Dus:
Stuur een mailtje met een datumvoorstel en zeg dat je graag even een overleg wil met je collega en je leidinggevende om duidelijke afspraken te maken. En laat 't niet doorsudderen bij jezelf.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij ben ik een collega momenteel elders zoals jij dit beschrijft.
Het is een nieuwe functie en dat is lastig. Taken en verantwoordelijkheden staan mogelijk wel op papier, maar moeten in de praktijk ook kloppen en geëvalueerd worden.
Waar jij enorm veel info van lopende projecten hebt, heeft je nieuwe collega dat niet. Het is soms best veel zoeken in een nieuwe organisatie waar je de juiste info vandaan kunt halen. Intranets en gedeelde schijven die niet up to date zijn. Dat soort dingen zijn echt super frustrerend.

Daarbij is loslaten ook een kunst.
Mijn advies. Overleg overleg overleg!
Geef aan wat je gevoel is, dat je wil kijken hoe jullie met elkaar prettiger samen kunnen gaan werken. Neem daarbij geen afwachtende positie in.

Ik heb vanaf het begin goed geïnvesteerd in collega’s op locatie B. Omdat ik vanaf het begin wist dat zij mijn komst als een bedreiging zouden zien. Door zelf gesprekken in te plannen, feedback te vragen en zorgen voor een open communicatie werken wij nu goed samen. Ik heb daarbij aangegeven dat ik soms bang ben om in hun vaarwater te zitten, omdat we nu eenmaal overlappende taken hebben. Als zij dat gevoel hebben geven zij dat aan en ik andersom ook. Zij zien mij niet meer als bedreiging en we creëren nu voor ons allen uitdagendere werkzaamheden.

Bij locatie A is dat anders. Daar heb ik minder in geïnvesteerd, omdat zij mijn nieuwe functie hadden bedacht en hem ook echt nodig vinden. Ik dacht dat het een goede keuze was om vooral te investeren in locatie B. Helaas blijkt nu dat ik mijn meerwaarde nog onvoldoende heb kunnen laten zien. Wij allen nog onvoldoende op de hoogte zijn in elkaars werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Dat zorgt voor wrijving en miscommunicatie. Dit is helaas goed mis gegaan. Maar was blijkbaar wel nodig om ook even met deze locatie goed het gesprek weer aan te kunnen gaan. Daar wordt nu ineens wel ruimte voor gemaakt, waar ik er eerder amper tussen kwam.
Dus stel een overleg voor en ga open het gesprek in, zonder verwijten naar elkaar. Want mogelijk is je collega door de enthousiasme en het zoeken naar de manier van werken en communiceren zich niet bewust.
Chocolate is the answer, who cares what the question is..
Alle reacties Link kopieren
chocolol schreef:
21-04-2022 23:26
Ik mis in dit verhaal een stuk communicatie van jouw kant. Collega weet misschien niet wat er besproken is, voordat zij er was, over die taakverdeling. Waarom niet eens met haar zitten en dit bespreken? Iets voorzichtig laten vallen, komt soms helemaal niet aan. Collega is zich misschien van geen kwaad bewust en ondertussen loop jij je te ergeren.
Dit. Ik denk dat het goed is om eerst zelf het gesprek aan te gaan. En dan niet op omslachtige manier, maar gewoon duidelijk. Misschien is ze helemaal niet op de hoogte vd afspraken of jouw gevoel bij deze zaken.
Alle reacties Link kopieren
Waarom ben je zo omzichting en voorzichting TO? Uit je openingspost lijkt het alsof je erg makkelijk over je heen laat lopen, al snel vindt dat je teveel bent en niet geneigd bent je eigen plek op te eisen. Ben je bedeesd in het dagelijkse leven?

En waar ben je precies bang voor, wat weerhoud je ervan om op een normale manier (dus niet voorzichtig) het gesprek aan te gaan? Ik heb natuurlijk geen idee van de bedrijfscultuur, maar ik werk bij een bedrijf waar functies nogal eens verschuiven en bij ons is het echt heel normaal om een gesprek in te plannen met elkaar en het over taakverdeling te hebben. Sterker nog, ik heb met één collega waar ik veel overlap mee heb, maandelijks een afspraak om onze samenwerking door te spreken, te checken of het nog lekker loopt en we geen dingen dubbel doen of juist aannemen dat de ander die doet.

Ik ben wel benieuwd wat jou let om gewoon zelf met je nieuwe collega samen te gaan zitten en te bespreken wat de taakverdeling is. Je doet allerhande negatieve aannames over motieven en zit jezelf helemaal op te vreten. Dat is best een beetje gek. Logischer is om gewoon het gesprek aan te gaan, zakelijk en niet emotioneel, over werkverdeling.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven