Werk & Studie alle pijlers

Overwerk

21-01-2009 18:13 12 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik werk bij een bedrijf in dagdienst waar 's avonds regelmatig activiteiten zijn, zodat mijn dienst verlengd word.

Ik werk van bijv. 9.00 t/m 23.00 met aftrek van 1,5 uur voor pauzes. Dat is 12,5 uur.

Dit gebeurt wekelijks. Ook kan het wel eens voorkomen dat ik tot 24.00 of 1.00 moet. De volgende dag begin ik weer om 9.00.

Ik werk hier nog niet heel lang, mijn collega's vinden deze diensten normaal. Wil niet meteen stampij maken, maar vraag me af of dit zomaar mag.
Alle reacties Link kopieren
Ben je geinformeerd over werktijden voordat je er ging werken? Heb je hier op je sollicitatiegesprek naar geinformeerd?
Alle reacties Link kopieren
Uit de arbeidstijdenwet :-)



de belangrijkste punten in de wet

een werkdag duurt maximaal 9 uur.

een werkweek duurt maximaal 45 uur. Maar omdat u in 13 weken maximaal 520 uur mag werken, komt het gemiddelde per week op 40 uur.

overwerken mag incidenteel. Maar u mag niet meer werken dan 11 uur per dienst, 54 uur per week of 585 uur per 13 weken. Bij het maximum aantal overwerkuren werkt u gemiddeld 45 uur per week. uw dagelijkse rusttijd moet 11 uur van elke 24 uur zijn. Dus als u een dag hebt gewerkt, mag uw volgende dienst niet binnen 11 uur beginnen. Wel mag de rust een in de 67 dagen worden gekort tot 8 uur.

uw wekelijkse rusttijd is 36 aaneengesloten uren per wek. In een periode van 9 dagen krijgt u minimaal 60 aaneengesloten uren rust. Eens in de 5 weken mag dit worden ingekort tot 32 uur.

pauzes: werkt u:



langer dan vijfenhalf uur, dan heeft u minimaal 30 aaneengesloten minuten pauze;

langer dan acht uur, dan is de pauze minstens 45 minuten, waarvan 30 minuten aaneengesloten;

langer dan tien uur, dan is de pauze minstens 60 minuten, waarvan 30 minuten aaneengesloten.

een nachtdienst noemen we al het werk tussen 24.00 uur 's nachts en 06.00 uur 's ochtends. Ook een dienst die om 05.45 's ochtends begint, valt hieronder.

De Arbeidstijden wet kent twee mogelijkheden. In principe geldt voor iedereen de standaardregeling. (zoals hierboven beschreven)

Maar als de werkgever en de werknemersvertegenwoordiging bereid zijn van die regelingen af te wijken, door akkoord te gaan met langere werktijden, dan geldt de overlegregeling. Die biedt wat ruimere grenzen.



In principe geldt de wet vanaf 1 januari 1996 voor iedereen in Nederland die voor een werkgever werkt, maar geen CAO heeft. Zowel in bedrijven als bij de overheid. Hebt u wel een CAO, dan gaat de wet voor u in zodra uw huidige CAO afloopt. De nieuwe wet gaat uiterlijk in op 1 januari 1997. De enige uitzondering is de sector vervoer: daarvoor gelden de oude regels nog drie jaar.





en als uw werkgever zich niet aan de nieuwe wet houdt?

Als uw werkgever zich niet aan de nieuwe wet houdt, hoeft u zich daar niet bij neer te leggen.

Allereerst is het zaak dat u en uw collega's zelf opletten of de Arbeidstijdenwet wordt nageleefd. Bent u van mening dat die wordt overtreden, dan kunt u overleg plegen met uw vakbond, de OR of de personeelsvertegenwoordiging. Mocht overleg met de werkgever tot niets leiden, dan kan de zaak aan de rechter worden voorgelegd.

Ook de Arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert de naleving van de Arbeidstijdenwet.

Eventueel voor meer informatie kunt u terecht bij uw arbodienst of het ministerie van SoZaWe.
Alle reacties Link kopieren
1. Heb jij er problemen mee? (zo nee niks mee doen)

2. Hoe vaak komt het voor (1x / 2x in de week) dan zou ik er ook niks mee doen, tenzij je er geen vrije tijd of geld voor terugkrijgt.

3. Ik neem aan dat dit tijdens je sollicitatie ook aan bod is gekomen?

4. Ik denk persoonlijk dat je als nieuweling niet teveel eisen moet stellen, kennelijk is dat in dat bedrijf normaal. Kun jij daar niet mee leven zal je een andere baan moeten zoeken. Ik denk dat je collega's het je niet in dank zullen afnemen.
Alle reacties Link kopieren
Worden die uren wel als overwerk ( extra ) uitbetaald ?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
De informatie van minstre klopt helaas niet helemaal meer, want sinds 2007 is er een nieuwe arbeidstijdenwet. Meer info vind je op de site www.arbeidstijdenwet.nl en een samenvatting kun je vinden op http://www.arbeidstijdenwet.nl/pdf/FlyertabelATW.pdf

Daar staat dus precies wat wel en niet mag.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er van te voren niet duidelijk over geinformeerd. Had wel gehoord dat het 'wel eens kan voorkomen', maar er is niet verteld dat dit structureel is.

De uren worden volgens de regels uitbetaald.

En ja, ik heb hier problemen mee. Ik heb beslist wat voor mijn werkgever (en vooral) collega's over, maar om dagen van 12 uren of langer te maken is niet mijn ding.

Ik zal op sites kijken, dank je wel, nummerozoveel.
Alle reacties Link kopieren
Waarom ga je dan niet ergens anders werken? Je kunt nu nog gemakkelijk zeggen dat het werk je iets tegenviel oid.
Alle reacties Link kopieren
Ik zoek ook wat anders, om verschillende redenen.

Maar mijn vraag ging erover of je zolang achter elkaar mag werken. Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik ben ook best wel verbaasd dat iedereen dit heel normaal lijkt te vinden.
Nou, heel normaal is het zeker niet. In hele drukke tijden of in bijzondere situatie mag het echter wel eens gevraagd worden, bij hoge uitzondering.



Als het wekelijks is, dan lijkt het mij niet echt incidenteel meer. Of het echter structureel is, dat is wat lastig in te schatten. Je schrijft zelf dat je er pas net werkt, en hoe lang is dat dan. Als we het bijv. over 2 of 3 weken hebben in een periode waarin het griepvirus rond gaat, dan gaan er bij mij niet direct alarmbellen rinkelen. Heb je het over zo goed als elke week in een half jaar tijd, dan wordt het al een ander verhaal...
Alle reacties Link kopieren
Het is wekelijks, dit overwerken. Misschien tijdens vakanties of zo dat het niet hoeft, maar voor de rest is het echt 1 of meerdere keren per week. De diensten worden verdeeld, maar ik moet dus elke week zo'n dienst draaien.

En nee, ik ben niet stokoud of zo, maar vind het wel heel zwaar.

Ik ben blij te horen dat niet normaal is. Dat vind ik in elk geval zelf niet.
Alle reacties Link kopieren
In welke bedrijfstak werk je? Dit zijn echt geen normale uren. Heb er wel vaker van gehoord, dat was in de horeca of gerelateerde beroepen. Het valt me ook op dat je collega's er geen probleem mee (lijken te) hebben. Is dat echt zo of zijn ze gewoon bang om er iets van te zeggen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven