Werk & Studie alle pijlers

Werk, studie, wat moet ik ermee?

08-01-2009 12:09 61 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een tijdje terug al eens een topic geopend over mijn studie en dat ik die weer moest oppakken.



Ik heb 4 jaar maatschappelijk werk en dienstverlening gevolgd, in mijn laatste jaar ben ik bevallen en moest ik stoppen vanwege complicaties tijdens de zwangerschap. Toen een leuke baan gevonden in die richting en in deeltijd verder gegaan. Nog een kind gekregen, door complicaties mijn baan kwijtgeraakt en een jaar uit de running geweest en deels WW gehad.



Nu heb ik een leuke baan als managementassistente, maar ik wil ook een HBO diploma hebben.

Nu bevalt mijn werk erg goed, ik werk drie dagen, en zou dus vanaf februari weer 1 dag per week naar school gaan. Was een ontzettend geregel en gedoe om uit te zoeken wat/hoe/wanneer voor wat betreft school, maar ik ben eruit wat ik nog moet doen om mijn diploma te halen.



Maar nu komt mijn baas met dat hij vindt dat ik het goed doe en dat hij me meer verantwoordelijkheid wil geven, dat hij me een vaste baan wil aanbieden, met als enige voorwaarde dat ik 4 dagen ga werken. Leuk natuurlijk.



Maar aan de andere kant hoor ik van mijn opleiding dat ik voor augustus een baan van 20 uur in de richting van de opleiding moet hebben, anders mag ik niet verder in deeltijd, en dus zou ik moeten solliciteren.



Daar komt bij dat ik mijn opleiding best leuk vind, maar ik betwijfel of ik een goede maatschappelijk werker wordt. Er zijn bepaalde werkvelden die me erg trekken (verslavingszorg, reclassering) maar verder eigenlijk niet zo. Mijn doel is eigenlijk om hierna psychologie te gaan studeren, want ik ben erachter dat dat me veel meer trekt. Ik interesseer me meer voor hoe een probleem ontstaat, waar gedrag vandaan komt dan voor het helpen met oplossen van dat probleem Dat is dus meteen waardoor ik niet zo geschikt ben als maatschappelijk werker, ik ben te zakelijk en kijk er te weinig betrokken naar.



Ik wil dus eigenlijk niets concreets met mijn opleiding, ik wil wel dat diploma halen, want als ik dat niet doe moet ik al mijn stufi terugbetalen, ik wil graag op mijn werk blijven en de uitdaging die me daar geboden wordt aannemen, maar dat gaat niet samen.

En om het makkelijk te maken: als ik dat aanbod niet aanneem is het heel aannemelijk dat ik eruit lig op mijn werk, want ik ben uitzendkracht . En zonder inkomen kan ik mijn studie niet betalen



Ik zit even vast. Weet niet meer waar ik naartoe moet. Ik weet wel wat mijn uiteindelijke doel is, maar daarvoor wil ik toch eerst wat andere dingen geregeld hebben, stabiel inkomen, vaste baan voor mijn man, ander huis, enzovoorts, daarna is een vervolgstudie pas een optie. Maar hoe ik daar kom?



Iemand een lichtje om erover te laten schijnen?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk gewoon niet dat nú psychologie studeren een optie is, want geld speelt wél een rol
Alle reacties Link kopieren
Yathibiyya, zolang jij maar binnen 10 jaar na begin van de eerste studie een universitair of HBO diploma hebt, hoef jij de basisbeurs niet terug te betalen. Hoeft dus niet dezelde te zijn als waar jij destijds aan begonnen bent.



Eowyyn, ik dacht dezer dagen nog aan je. Ik zou als ik jou was denk ik toch voor die voltijd baan gaan vier dagen per week en idd psychologie doen. En hoe dan ook die vaste baan aannemen zodat jullie zekerheid hebben en wellicht zodra je man een vaste baan heeft, nog een keer naar je opties kijken.
Alle reacties Link kopieren
Het idee van zwieber is misschien zo gek nog niet. Ipv maatschapplijk werk HBO psychologie doen. Je kunt daar vast vrijstellingen voor krijgen.



Ik denk wel dat een ding bij jou duidelijk is. Maatschapplijk werk is het niet voor jou, dus zou ik daar ook niet mee doorgaan. En al helemaal niet je baan (waar jij het nu naar je zin hebt, over 10 jaar zien wij wel weer) ervoor opgeven. Ervan dromen dat geld gee rol speelt zit er gewoon niet in, dus ik zou tussen de opties kiezen die er zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Parnell schreef op 08 januari 2009 @ 12:24:

Kun je niet nu switchen naar universiteit (propedeuse HBO is immers voldoende voor een toelating) enkele vrijstellingen aanvragen ivm je vorige opleiding, en alsnog binnen die tien jaar een opleiding afronden?Dat kun je vergeten. Met HBO-propedeuse als toelatingsdiploma mag je blij zijn als je kunt beginnen aan de universitaire opleiding. Vrijstellingen zitten er dan echt niet in.



Lastig dilemma Eo. Eigenlijk geef je zelf steeds al het antwoord:

- je wil financiële zekerheid (want kleine kinderen en al veel te lang te weinig geld en man zonder vast contract)

- je vindt het nu te vroeg voor Psychologie aan de universiteit

- je wil niet je stufi hoeven terug te betalen.

Lijken me heel logische en belangrijke argumenten. Dan zit er dus maar één ding op..
Alle reacties Link kopieren
Welk ding dan Spinster Ik kom ook ongeveer tot jouw conclusie, maar dan houdt het op.



Ik betaal al voor dit schooljaar, stop ik nu, dan moet ik sowieso het hele jaar door betalen en ik haal dan mijn diploma niet meer op tijd, vermoed ik.



Dus stoppen is ook niet echt een optie.



Dus dan zou ik erop moeten gokken dat ik een baan in de richting van mijn opleiding vindt vóórdat ik er op mijn werk uitgegooid wordt



Dat lijkt me de meest reele optie, nu ik aan het schrijven ben: me suf solliciteren op een baan in mijn eigen studierichting en daar 24 uur per week gaan werken naast mijn studie.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook niet per definitie een slechte maatschappelijk werkster, ik kán het wel, alleen is het niet echt wat ik wíl doen. Maar voor de duur van mijn opleiding trek ik dat echt wel hoor
Alle reacties Link kopieren
Maar ik zou toch echt wel het contract op je werk aannemen als ik jou was. Opzeggen kan toch ook nog weer? Want anders heb je straks misschien niets als je geen baa vind die met de studie combineerbaar is.



(hoeveel studiepunten moet jij nu eigenlijk nog?)
Alle reacties Link kopieren
quote:es1450 schreef op 08 januari 2009 @ 16:13:

Maar ik zou toch echt wel het contract op je werk aannemen als ik jou was. Opzeggen kan toch ook nog weer? Want anders heb je straks misschien niets als je geen baa vind die met de studie combineerbaar is.



(hoeveel studiepunten moet jij nu eigenlijk nog?)Dan zit je wel vast aan een opzegtermijn natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Als ze nu een baan vind dan hoeft zij daar zeker niet meteen de volgende dag te beginnen. Dus tenzijn Eowyyn op haar huidige werk een jaarcontract zonder tussentijdse opzegmogelijkheid krijgt lijkt mij dat niet zo een probleem. Maar op het huidige werk aangeven dat je geen contract voor vier dagen wilt en het risico lopen dat ze omdat ze uizendkracht is morgen al niet meer terug hoeft te komen, lijkt mij te hoog. Ik zou hooguit proberen of ze niet ook een contract voor drie dagen kan krijgen. Vragen kan natuurlijk. Dat geeft iets meer lucht voor opvang, studie, solliciteren.

Maar ik zou toch echt iig tijdelijk met die vier dagen accord gaan. Er hangt wel een gezin aan.



Daarnaast is er misschien ook nog de optie dat als jij nu mer werkt Eowyyn, je man meer energie in zijn studie kan steken (die moet toch ook nog een studie afmaken?).



Heb je trouwens ook aanvullende beurs gehad en hoeveel moet je terugbetalen en hoeveel jaar heb je nog totdat je aan de 10 jaar zit? Ik heb 'alleen maar' basisbeurs en ov-jaarkaart gehad. En dat is nu incl rente 15.000 Euro. Ik moet voor september afstuderen anders moet ik het terug betalen. Nu is dat natuurlijk een goede motivatie om het te doen, maar ik zou mij ook voor kunnen stellen dat het bij jou anders ligt.

Want die 15.000 euro, dat is veel geld, maar ook weer niet onoverkomelijk veel studieschuld. Als jij nu je baan en zekerheid opgeeft en dan omdat je geen andere baan vind of om een andere reden nog de studie niet haalt, dan ben je uiteindelijk nog meer geld kwijt.
Alle reacties Link kopieren
Solly voor de spelvauten
Alle reacties Link kopieren
quote:es1450 schreef op 08 januari 2009 @ 16:13:

Maar ik zou toch echt wel het contract op je werk aannemen als ik jou was. Opzeggen kan toch ook nog weer? Want anders heb je straks misschien niets als je geen baa vind die met de studie combineerbaar is.



(hoeveel studiepunten moet jij nu eigenlijk nog?)Ik kán dat contract niet aannemen als ik mijn studie ga oppakken. In februari is mijn eerste schooldag, en dan zou ik dus 3 dagen werken, 1 dag school, en dus 1 dag thuis zijn. Nog een dag extra kinderopvang is geen optie, minder werken voor mijn man is niet verstandig en geen optie (4 dagen gaan werken was al een hele toer). Dus ik moet vanaf volgende maand gewoon 1 dag per week naar school.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nog tot 2010 om af te studeren. Maar de opleiding blijkt behoorlijk veranderd, waardoor ik ipv nog een vak of 2 en een afstudeeropdracht gewoon een heel schooljaar (in deeltijd) moet overdoen.

Dus ben een stuk langer bezig dan ik dacht.



En ik heb nooit een aanvullende beurs gehad, alleen basis, plus ov. En dus een kleine lening. Alles bij elkaar zou dat zo'n 13.000 euro zijn, denk ik. (heb de papieren wel, maar het bedrag niet in mijn hoofd zitten) En dat vind ik een behoorlijke motivatie om die studie tóch af te maken.



Manlief moet alleen nog afstuderen, zijn studie loopt gewoon.
Alle reacties Link kopieren
Oké, dan kun jij de baan niet aannemen als je weer gaat studeren. Hoe realistisch is het om voor augustus een baan in je vakgebied te vinden? Want als dat niet lukt dan houd het helemaal op, toch? je baas naar drie dagen praten lukt niet?



K*t situatie zeg.
Alle reacties Link kopieren
En tuurlijk is het veel geld, maar geen baan en alsnog die schuld zou natuurlijk nog erger zijn. Als het halen van de studie nu alleen maar van je motivatie en inzet afhing, dan zou ik zeggen dat je ervoor moet gaan, desnoods zonder inkomsten, op de een of andere manier zou dat wel lukken. Maar ik vind het vinden van een baan in het vakgebied een risicofactor, en aangezien dat een voorwaarde is om met de studie door te mogen gaan, zou ik erna gaan hoe groot ik mijn kansen op die baan inschat.



Hoewel, augustus, dat zou toch moeten lukken?
Alle reacties Link kopieren
De enige andere optie is dat ik een voltijdstudie ga volgen, het laatste jaar, dat kan op zich wel, want ook maar 2 dagen les in de week, maar lastiger te combineren omdat klasgenoten dan altijd tijd hebben voor school.



Baas naar drie dagen praten.. ik weet het niet. Het plan was om mij meer werk te laten doen omdat er iemand weggaat en mij dus ook meer verantwoordelijkheid te geven. In 3 dagen is het nu al nauwelijks te doen, dus ik snap wel dat hij dat nodig vindt.



Ik heb geen idee hoe haalbaar het is om een baan te vinden in mijn eigen vakgebied, ik solliciteer druk, maar tot nu toe geen resultaat.
Alle reacties Link kopieren
Heb hem overigens gezegd dat ik een maand of 2 maanden de tijd nodig heb om te kijken hoe alles gaat lopen, ook omdat op mijn mans werk het een en ander gebeurd, en hij weet dat ik weer naar school ga. Ook qua tijden is hij heel erg flexibel. Maar ik vind het ergens ook zo lullig, want ik weet nu al dat ik in augustus weg zal zijn, en zij gaan er vanuit dat ik daar nog jaren blijf :( En ik vind het daar gewoon écht leuk.
Eowynn_,



Ik realiseer mij dat werken + een opleiding volgen + kinderen hebben geen makkelijke combi is. Maar als we het van de positieve kant bekijken, dan valt het allemaal wel mee:

- Je hebt een leuke baan en in deze economische tijd waarin er volop ontslagen vallen, krijg jij juist een contract aangeboden.

- Je hebt een studie gekozen waar je hart nietecht ligt, maar je hoeft nog maar 1 jaartje.

- Je hebt ook al bedacht wat je hierna wilt gaan doen, en je diploma kan jou daar sowieso goed bij van pas komen.



Is het geen optie om jezelf een jaar flink op te offeren en op die manier al je doelen te bereiken (diploma, financiele zekerheid)? Het is wel zwaar, maar het is ook een periode die best te overzien is.



Stap 1: neem het aanbod van je huidige werkgever aan (en let er op dat het contract - als het een overeenkomst voor bepaalde tijd is - een clausule heeft waarin aangegeven wordt dat de overeenkomst tussentijds opzegbaar is)

Stap 2: Je hebt nog 7 maanden de tijd om op je gemak alle alternatieven te onderzoeken en op basis daarvan een plan te maken.



Opties die je zou kunnen onderzoeken, zijn:

- is het mogelijk een ander diploma te behalen zonder dat je de stufi terug hoeft te betalen (zo ja, kan dat dan HBO psychologie worden);

- is het mogelijk om je huidige opleiding op een andere manier af te ronden (bijv. schriftelijk, of misschien is er een opleiding die jou toestaat om je stage-uren in een lager tempo te maken, bijv. met 10 uur per week)

- is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor andere opleidingen op basis van wat je totnogtoe al wel hebt afgerond?

- kun je wellicht in die 7 maanden toch een baan krijgen die je wel kunt combineren met het afronden van je huidige studie?
PS Als de werkgever erg flexibel is, is het dan wellicht bespreekbaar om 3 dagen daar te combineren met 1 dag thuiswerk? Op die manier kun je wel de gewenste uren maken, maar dan op een moment dat het jou beter uitkomt (bijv. 's avonds als de kinderen op bed liggen).
Alle reacties Link kopieren
@Eowynn: wat een moeilijk dilemma! Ik sluit mij bij nummerzoveel aan dat het misschien het beste is om een jaar keihard te werken en studeren en dan ben je er meteen ook vanaf. Als je nu een andere studie zou gaan volgen, alleen maar om een HBO of universitair diploma te hebben, dan ben je veel langer bezig. En je kunt altijd later nog Psychologie studeren. Is de Open Universiteit niets voor je? Dan kun je thuis studeren op de tijden dat het jou het beste uitkomt. En die deeltijdopleiding, is het niet mogelijk om deze 's avonds te volgen? En ja, als je werkgever erg blij met je is, is het vast wel mogelijk om er meer uit te halen wat beter bij je past, ze laten niet snel een goede kracht gaan. Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
goh, ben blij dat mijn leven toch een stuk makkelijker is. Kan veel meer doen wat ik echt wil en heb geen gezin om rekening mee te houden en dat houd ik graag zo!
Alle reacties Link kopieren
Ik kan mij alleen maar nog weer bij Nummerzoveel aansluiten. En als de opleiding zonder verplichte baan ernaast gedaan nkan wordenn, dan zou ik daar voor gaan. Ja, andere studenten hebben dan meer tijd voor de studie, maar het mooie aan studenten is weer dat zij flexibel zijn, dus als er samengewerkt moet worden, dan kan dat vast ook in de avonden/weekenden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Eowynn_ schreef op 08 januari 2009 @ 14:18:

Welk ding dan Spinster Ik kom ook ongeveer tot jouw conclusie, maar dan houdt het op..Ehmz, toen ik het schreef zat het helemaal in mijn hoofd maar nu ben ik het overzicht ene beetje kwijt .



Wat mij zekerheden lijken:



- Nu niet beginnen aan psychologie



- Nu niet overstappen naar een andere opleiding



Wat mij het meest aan te raden lijkt:



- Alles wat je kan geven om je diploma van je huidige opleiding te halen (en binnen het haalbare zo snel mogelijk)



- Een afspraak maken met een studieadviseur / studentendecaan. Aan deze persoon je situatie voorleggen. Vooral het feit dat je kindjes hebt gekregen en dat je ziek bent geweest (complicaties) zijn i.v.m. studievertraging belangrijke zaken om te bespreken.

Met een beetje geluk val je onder compensatieregelingen en kun je een beroep doen op hetzij financiële potjes (waarschijnlijk alleen over de periode dat je voltijd studeerde), hetzij op extra tentamenmogelijkheden via de examencommissie, heel misschien op een jaar extra stufi via IBG, etc. etc. Laat je goed informeren over dit soort regelingen, alle hogescholen en universiteiten in NL zijn bij wet verplicht dit soort potjes te hebben!!!

Schep daarnaast orde in de chaos door een haalbaar en roostertechnisch meest ideaal studieplan op te stellen. Ook al kun je het alleen, hulp is fijn en motiveert misschien ook wat.



- Laat je ook informeren of er ook (goedkope) opvang voor je kinderen vanuit de hogeschool geregeld is (voor studenten- en personeelskinderen)



- Nog eens goed je administratie doornemen. Waar kun je nog op bezuinigen en vooral: waar kun je evt. nog geld vandaan harken? (toeslagen, teruggaven, kortingen, etc.). Niet meer gaan lenen en áls je het doet dan alleen bij de IBG en op voorwaarde dat je deze studie z.s.m. afrondt.



- Werk vind ik de lastigste... ik denk dat je better save than sorry kunt zijn i.v.m. je kinderen. Echter: studie is érg belangrijk. Misschien toch meer lenen bij IBG en écht studie afmaken, vb. in voltijd zodat het sneller gaat.



Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Spinster, als Eowynn volgend jaar al moet afstuderen is zij nu negendejaars, ik ben bang dat ze al niet meer kan lenen van de ibgroep omdat zij (ga ik iig vanuit) al de zeven jaar stufi en lenen (ov-jaarkaart) heeft opgemaakt. Of niet?
Alle reacties Link kopieren
Dat ligt er natuurlijk maar net aan hoe vaak en vooral voor hoe lang in totaal zij niet ingeschreven stond als student en dus geen stufi heeft ontvangen. Dat maakt voor de 10 jaargrens niet uit maar voor de 4+3 jaar stufi wel.
Alle reacties Link kopieren
Wat vreselijk fijn voor je Panter, en bedankt voor je buitengewoon nuttige bijdrage. Je helpt me enorm verder.



Spinster. Ik vind je lijstje enorm duidelijk, dank je.



Helaas heb ik alles al uitgebreid besproken met mijn studiebegeleider. Helaas val ik nergens onder, want regelingen alleen voor minimuminkomens, en wij hebben geen minimuminkomen. We verdienen eigenlijk helemaal niet slecht, maar wonen relatief duur (huur, en geen toeslagen), betalen 2 studies, hebben 2 kinderen, betalen 2 studieschulden af, enzovoorts. Dus hoge vaste lasten, maar nergens recht op toeslagen.



Kinderopvang heb ik goed geregeld, hogeschool is een uur rijden verderop, dus opvang daar is geen optie. Administratie is goed op orde, alle luxe dingen als telefoonabbo's, tijdschriften abbo's, biebabbo's en dergelijke zijn een tijd geleden al opgezegd, sportschool wordt opgezegd zodra het kan, ik heb een vast budget voor boodschappen en dergelijke, maar het is gewoon lastig rondkomen.



Belastingdienst heeft een paar flinke fouten gemaakt waar wij voor opdraaien, tijd zonder werk gezeten, extra kosten gehad ivm ziek kind, enzovoorts.



Ik kan gewoon niet verder bezuinigen. Ik heb in totaal maar een paar maanden geleend bij de IBG, geen jaren. Dus dat is nog een optie.



Een dag thuiswerk overleggen is een optie, maar is érg lastig ivm privacygevoelige gegevens. Werk bij een heel groot bedrijf en regels zijn superstreng. Maar het overleggen waard, misschien dat baas er wel mee akkoord gaat.



Het lullige vind ik gewoon dat ik waarschijnlijk weer weg moet bij mijn werk, ze zijn superflexibel en doen hun best om me te houden. En ik ben ondertussen stiekem op zoek naar iets anders. Terecht hoor, maar lullig vind ik het wel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven