Werk & Studie alle pijlers

Ziekteregeling

28-07-2023 18:57 427 berichten
Bij mijn nieuwe werk houden ze zich erg bezig met het ziekteverzuim. Ik begrijp natuurlijk dat ziekteverzuim een bedrijf geld kost en dat ze dit zo laag mogelijk willen hebben. Maar de manier waarop, daar heb ik wel mijn vraagtekens bij.

Zo staat er in het contract dat als je je X aantal maanden niet hebt ziekgemeld, je een extra verlofdag krijgt. Dit valt mij niet erg lekker. Ik ben kwakkel nogal met m'n gezondheid door een chronische aandoening waardoor ik vaker ziek kan zijn. Het is bovendien toch niet een prestatie als je niet ziek bent geweest? Als zieke word je extra 'gestraft'. Ziek zijn is al niet leuk en dan wordt die extra vrije dag ook door de neus geboord.

Elk kwartaal wordt er een nieuwsbrief verstuurd naar alle medewerkers. Hierin staat oa percentage ziekteverzuim, afgelopen keer stond in dat we de target qua ziekteverzuim 'helaas' niet gehaald hebben. En er werden een paar afdeling benoemd/geprezen omdat daar dat kwartaal geen ziekmeldingen zijn geweest.

Mijn taak is nu oa om deze nieuwsbrieven te maken en versturen en voel me hier niet echt oké bij. Is dit eigenlijk normaal binnen bedrijven?
-Dushi- schreef:
28-07-2023 21:39
Tuurlijk.

Joh, je klinkt echt heel onaardig.
Je collega’s krijgen een extraatje, jij niet: het over it.

En ga met je baas in gesprek want als jij straks iedere maand drie dagen ziek bent heb je over drie maanden je eerste frequent verzuimgesprek te pakken.
Dan ken je me nog niet. Geeft niet dat je me niet kent, logisch, het is een forum. Maar doe neem her dan maar van me aan.
Noekie-Noek schreef:
28-07-2023 21:41
Je maakt je nu al een hele tijd druk om.die ene dag per jaar die een ander met een beetje geluk krijgt als hij het hele jaar niet ziek geweest is. Is dat nu echt zo belangrijk om daar zoveel energie en frustratie aan te besteden.
Zet die ene dag eens af tegen de 36 dagen die jij per jaar doorbetaald wordt terwijl je niet werkt.
Geloof me maar dat je niet blij hoeft te zijn als je 36 dagen per jaar ziek bent. Zou liever werken, hoor.
Alle reacties Link kopieren Quote
Muurbloempje115 schreef:
28-07-2023 21:42
Geloof me maar dat je niet blij hoeft te zijn als je 36 dagen per jaar ziek bent. Zou liever werken, hoor.
Je baas zou ook liever zien dat je werkt.
Maar TO, jij wordt helemaal niet gestraft. Degene die niet ziek is wordt beloond.
En zijn toch echt twee verschillende dingen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Muurbloempje115 schreef:
28-07-2023 21:42
Zou liever werken, hoor.
En dan zou je ook blij zijn met die extra vrije dag.
Alle reacties Link kopieren Quote
nerdopviva schreef:
28-07-2023 21:23
Je doet nou net of chronisch zieken zichzelf te pas en te onpas maar ziek melden. Maar (chronisch) ziek zijn is niet hetzelfde als ziek melden. Als je goed ingesteld bent op medicijnen en/of je past je leefstijl aan, kun je net zo functioneren als iemand die niet chronisch ziek is.
Nee, jij lijkt dit te stellen. Ik zeg juist het tegendeel. Naar mijn idee melden de meeste chronisch zieken zich juist niet te pas en te onpas ziek en kunnen juist niet altijd even goed (ook niet altijd met medicatie etc.) functioneren als iemand die niets mankeert.
En veel ziektes zijn dus juist grillig. Zoals migraine, endometriose, reuma, crohn etc. Dat valt niet altijd te sturen en ook niet te plannen op werkdagen/vrije dagen. Dus ja, ik snap best dat je daar even van baalt: met een van die ziektes kun je dus ook regelmatig niet genieten van je ‘vrije dagen’, want ziek en ala die opleving op werkdag is en je je mowt ziekmelden voel je je ook nog eens schuldig naar je collega’s. Daarnaaat moet je je dus ook nog wel eens ziekmelden als dit opborrelt op werkdagen, dan geniet je ook niet van een vrije dag, want ziek. Daar kun je niets aan doen en dat is niet de schuld van de werkgever en je collega. Dat je collega die daarvan baalt snap je heel goed. Die collega krijgt alleen extra beloning (vrije dag) en jij hebt alleen maar minder echt vrij te besteden dagen. Ik pleit niet voor extra vrije dagen voor zieken, maar kan me best indenken dat het even zuur is.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Maar wat zou je dan wel willen? Je werkgever heeft deze regeling met een reden, dat zal zijn om (onnodig?) verzuim te verlagen. Dat zal dan wel een probleem zijn in de organisatie. Zie jij andere oplossingen om dat voor elkaar te krijgen? Zo ja, stel die dan voor, kaart dat aan bij je leidinggevende of ga in de OR ofzo. Zo nee, accepteer dat dit een regeling is en dat een paar collega’s hier misschien een voordeeltje hebben wat aan jouw neus voorbij gaat, misschien heb jij weer een ander voordeeltje wat aan hun neus voorbij gaat. Of als het je zo dwars blijft zitten hoe dit bedrijf met verzuim omgaat, dan zou ik een meer passend bedrijf zoeken.

Los daarvan zou ik met de bedrijfsarts in gesprek; wie weet wat voor regelingen er mogelijk zijn voor chronische ziekte irt je werk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Muurbloempje115 schreef:
28-07-2023 20:19
Oke, misschien moet ik me er ook minder druk om maken. Het voelt gewoon oneerlijk, een beloning voor niet ziek zijn. Imo is het al een beloning op zichzelf als je niet ziek bent

Edit: in zekere zin word je als zieke benadeeld dat het je alleen vrije dagen kost als je ook op een vrije dag (weekend enzo) ziek bent. Dat wordt ook niet gecompenseerd.
.
Je geeft aan dat je door je ziekte geen kinderen hebt kunnen krijgen, mogelijk een stoma krijgt en sindskort een diagnose hebt voor iets waar je al heel lang last van hebt. Ik kan me voorstellen dat dit heel heftig is voor je. Zou het ook kunnen dat je aan het rouwen bent? Anderen merken in dit topic op dat je vrij eenzijdig naar de situatie lijkt te kijken, vooral vanuit jouw perspectief. Dat kan ik me ook voorstellen als je nog volop bezig bent met het verwerken van de diagnose en wat het ziek zijn je allemaal kost.

Je hebt inderdaad pech dat je ziek bent. Dat is niet leuk. Je werkgever betaalt jou alle dagen door waarop je ziek bent (dat HOEFT niet hè. Wachtdagen of direct naar 70% loon mag ook in NL.) Daarnaast is je werkgever zo aardig voor personeel voor wie hij/zij dit niet hoeft te doen een extraatje te geven in de vorm van een vrije dag. Voor degenen die (onverhoopt) ziek zijn geweest heeft hij/zij dit al gegeven met het gewoon 100% blijven doorbetalen bij ziekte. En, zoals je al schreef, zelfs zelf de pech te dragen als jij ziek wordt in je vakantie. Dan krijg jij lekker je vakantiedagen terug en je werkgever mist je nog wat extra dagen dat jaar (waarvoor hij/zij gewoon betaalt). Het is geen applaus voor de niet-zieken, het is gewoon een aardigheidje van de werkgever.

Ik denk overigens dat het voor ziekteverzuim beter is om vitaliteit te stimuleren, maar daar gaat de discussie niet over.

Daarnaast is het niet zo dat al je collega's die gezond lijken alleen maar van hun vrije dagen genieten en bijkomen van het werk (zoals je een aantal keer schreef). Sommigen in sommige periodes vast wel (net als jij als je niet ziek bent). Anderen zullen ook druk zijn met de minder leuke kanten van het leven. Misschien zijn ze zelf ook (onzichtbaar) ziek, of ze zijn mentaal kwetsbaarder, of ze mantelzorgen voor een vriend of familielid. Je weet het niet.

Een vriendin van mij is alleenstaand. Door mentale kwetsbaarheid kan zij niet zo veel uren werken en niet heel intensief. Dit betekent dat zij in haar eentje, met een baan onder haar opleidingsniveau en dus een laag salaris moet rondkomen. Haar werkgever betaalt vanaf de eerste ziektedag 70% uit. Dat geeft ook stress, want ze kan het zich eigenlijk niet veroorloven om ziek te worden en het leven is voor haar elke dag (niet slechts enkele dagen per maand) al stressvol genoeg op deze manier. En zo hebben heel veel mensen een eigen situatie met voordelen en nadelen. De werkgever vangt dat niet allemaal op, maar in Nederland wel al heel veel. En sommige dingen mogen ze dan ook nog zelf bepalen, zoals extra vrije dagen weggeven.
sailship wijzigde dit bericht op 28-07-2023 22:01
0.60% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Gezond gedrag bevorderen zou geen ongelijkheid moeten creëren tussen werknemers.
It won't stop until you wise up
sailship schreef:
28-07-2023 21:52
.
Je geeft aan dat je door je ziekte geen kinderen hebt kunnen krijgen, mogelijk een stoma krijgt en sindskort een diagnose hebt voor iets waar je al heel lang last van hebt. Ik kan me voorstellen dat dit heel heftig is voor je. Zou het ook kunnen dat je aan het rouwen bent? Anderen merken in dit topic op dat je vrij eenzijdig naar de situatie lijkt te kijken, vooral vanuit jouw perspectief. Dat kan ik me ook voorstellen als je nog volop bezig bent met het verwerken van de diagnose en wat het ziek zijn je allemaal kost.

Je hebt inderdaad pech dat je ziek bent. Dat is niet leuk. Je werkgever betaalt jou alle dagen door waarop je ziek bent (dat HOEFT niet hè. Wachtdagen of direct naar 70% loon mag ook in NL.) Daarnaast is je werkgever zo aardig voor personeel voor wie hij/zij dit niet hoeft te doen een extraatje te geven in de vorm van een vrije dag. Voor degenen die (onverhoopt) ziek zijn geweest heeft hij/zij dit al best wel wat moeten betalen door gewoon te blijven doorbetalen bij ziekte. En, zoals je al schreef, zelfs zelf de pech te dragen als jij ziek wordt in je vakantie. Dan krijg jij lekker je vakantiedagen terug en je werkgever mist je nog wat extra dagen dat jaar (waarvoor hij/zij gewoon betaalt). Het is geen applaus voor de niet-zieken, het is gewoon een aardigheidje van de werkgever.

Ik denk overigens dat het voor ziekteverzuim beter is om vitaliteit te stimuleren, maar daar gaat de discussie niet over.

Daarnaast is het niet zo dat al je collega's die gezond lijken alleen maar van hun vrije dagen genieten en bijkomen van het werk (zoals je een aantal keer schreef). Sommigen in sommige periodes vast wel (net als jij als je niet ziek bent). Anderen zullen ook druk zijn met de minder leuke kanten van het leven. Misschien zijn ze zelf ook (onzichtbaar) ziek, of ze zijn mentaal kwetsbaarder, of ze mantelzorgen voor een vriend of familielid. Je weet het niet.

Een vriendin van mij is alleenstaand. Door mentale kwetsbaarheid kan zij niet zo veel uren werken en niet heel intensief. Dit betekent dat zij in haar eentje, met een baan onder haar opleidingsniveau en dus een laag salaris moet rondkomen. Haar werkgever betaalt vanaf de eerste ziektedag 70% uit. Dat geeft ook stress, want ze kan het zich eigenlijk niet veroorloven om ziek te worden en het leven is voor haar elke dag (niet slechts enkele dagen per maand) al stressvol genoeg op deze manier. En zo hebben heel veel mensen een eigen situatie met voordelen en nadelen. De werkgever vangt dat niet allemaal op, maar in Nederland wel al heel veel. En sommige dingen mogen ze dan ook nog zelf bepalen, zoals extra vrije dagen weggeven.
Dankjewel
Alle reacties Link kopieren Quote
Campanula schreef:
28-07-2023 21:53
Gezond gedrag bevorderen zou geen ongelijkheid moeten creëren tussen werknemers.


Tja, zwangerschap en ouderschap creëert ook ongelijkheid tussen werknemers.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
28-07-2023 22:00
Tja, zwangerschap en ouderschap creëert ook ongelijkheid tussen werknemers.
Wat dacht je van borstvoeding geven?
Iedere 2 uur een half uur pauze.Of in het geval van een voormalig leidinggevende, iedere 2 uur naar het kinderdagverblijf om haar kind te voeden.
Kinderen hebben is in veel bedrijven een reden om als eerste je vakantie te mogen inplannen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Muurbloempje115 schreef:
28-07-2023 21:58
Dankjewel
.
Waarvoor precies?

Hoewel ik denk dat we de mening delen dat een andere manier van stimuleren van gezondheid beter is dat extra vrije dagen geven wijs ik je er ook op dat de 'oneerlijkheid' die jij beleeft er niet is. Als je het zo eens bent met mijn reactie ben ik best verbaasd dat je zo los bent gegaan de afgelopen 7 pagina's!
Alle reacties Link kopieren Quote
Mag een bedrijf wel gelijk naar 70% loon vanaf het begin? Bij ons is het eerste jaar 100% en het tweede jaar 70% of het minimumloon.
Van wachtdagen weet ik dat die alleen mogen als je daardoor niet onder het wettelijk minimum komt.
Zelf had ik vorig jaar maar liefst 15 ziektedagen. Pech dat Corona bij mij meer was dan een snotneus. Dit jaar 7, dat terwijl ik er jaren 0 had.
Maar goed, als je ‘echt’ een ziekte krijgt ben je slechter af. Mijn collega met borstkanker is al 17 maanden uit de roulatie. Ze krijgt het volledige pakket met operatie, chemo, bestralen en reconstructie.
Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
28-07-2023 22:05
Mag een bedrijf wel gelijk naar 70% loon vanaf het begin? Bij ons is het eerste jaar 100% en het tweede jaar 70% of het minimumloon.
Van wachtdagen weet ik dat die alleen mogen als je daardoor niet onder het wettelijk minimum komt.
.
Ja, dat mag.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... k-ziek-ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
28-07-2023 22:00
Tja, zwangerschap en ouderschap creëert ook ongelijkheid tussen werknemers.

Hoeft toch niet als de werkgever vervanging regelt?
It won't stop until you wise up
sailship schreef:
28-07-2023 22:04
.
Waarvoor precies?

Hoewel ik denk dat we de mening delen dat een andere manier van stimuleren van gezondheid beter is dat extra vrije dagen geven wijs ik je er ook op dat de 'oneerlijkheid' die jij beleeft er niet is. Als je het zo eens bent met mijn reactie ben ik best verbaasd dat je zo los bent gegaan de afgelopen 7 pagina's!
Ik bedank je gewoon voor je reactie! Je hebt het helder en prettig verwoord. Daarvoor hoeven we het niet overal met elkaar eens te zijn toch?
Alle reacties Link kopieren Quote
Muurbloempje115 schreef:
28-07-2023 21:33
Dat zou betekenen dat mijn werkgever anders naar zieken kijkt en dat zou ik menselijker vinden.
Een werkgever mag natuurlijk gewoon balen dat jij (of iemand anders) veel ziek is. Ik baal als collega ook van collega's die elke maand 1 of meerdere dagen ziek zijn. Dat neemt niet weg dat ik het voor hen ook heel vervelend vind natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Campanula schreef:
28-07-2023 22:06
Hoeft toch niet als de werkgever vervanging regelt?
De betreffende collega krijgt vrije dagen zwangerschapverlof en mogelijk zorgverlof.

To heeft toch ook geen last van die enkele extra vrije dag die weggegeven wordt?
Hoeveel mensen redden het nu echt, een jaar zonder een enkele ziekmelding?
Alle reacties Link kopieren Quote
Muurbloempje115 schreef:
28-07-2023 22:08
Ik bedank je gewoon voor je reactie! Je hebt het helder en prettig verwoord. Daarvoor hoeven we het niet overal met elkaar eens te zijn toch?
.
Ah, vandaar. Was me niet helemaal duidelijk wat je bedoelde met zo'n superkort antwoord!
Alle reacties Link kopieren Quote
Campanula schreef:
28-07-2023 22:06
Hoeft toch niet als de werkgever vervanging regelt?

Jawel, een zwangere krijgt minstens 16 weken verlof, daarna nog 25% van de tijd kolfverlof, en dan mag de zwangere ook nog ouderschapsverlof opnemen (in sommige bedrijven deels doorbetaald).
Als TO zich al zo opwindt over die ene dag die niet-zieken per jaar krijgen, en alleen als ze het hele jaar geen griep of migraine hebben gehad, dan is een kind krijgen al helemaal een grote verschilmaker. Waar zij dankzij haar chronische ziekte ook allemaal geen recht op heeft.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
granny71 schreef:
28-07-2023 22:11
De betreffende collega krijgt vrije dagen zwangerschapverlof en mogelijk zorgverlof.

To heeft toch ook geen last van die enkele extra vrije dag die weggegeven wordt?
Hoeveel mensen redden het nu echt, een jaar zonder een enkele ziekmelding?
Mijn collega's schrokken zich begin van 't jaar een aap toen ik me voor het eerst in 5 jaar ziek meldde.
En dan nog ineens een volle week.

Achteraf gezien kon ik na een weekend + 2 dagen prima werken.
Maar tja, van die arts moest ik persé 10 dagen met mijn been omhoog.
(Maar mocht dan wel na 5 dagen lopend op controle. Als ik kan lopen kan ik ook achter een bureau zitten en werken.)


Mijn ziekmeldingen van de laatste 10 jaar zijn dus op 1 hand te tellen.
Ondanks een zwaardere ziekte én handicap.
(Waarbij werkgever dus in begin ook niet zeker was of ik wel stabiel genoeg zou zijn en ik geen risico vormde.)
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren Quote
Campanula schreef:
28-07-2023 22:06
Hoeft toch niet als de werkgever vervanging regelt?
Bij ons worden ouderschapsverlof en een extra verlofregeling voor oudere medewerkers niet vervangen. Zwangerschapsverlof alleen voor bepaalde (hogere) functies.

Als chronisch zieke snap ik het gevoel van TO wel. Ik zou zo’n regeling ook zuur vinden. Bij mijn vorige werkgever was er sprake van dat zo’n regeling zou komen. Mijn manager heeft toen meteen tegen mij en een ook chronisch zieke collega gezegd dat hij er voor ging zorgen dat wij die extra verlofdagen sowieso zouden krijgen. Hij was zo blij met onze inzet en zag heel goed dat we beide vaak werkten ten koste van onszelf en ons sociale leven. Dat vond hij een beloning waard.

Ondanks mijn chronische ziektes heb ik de laatste jaren trouwens geen hoog ziekteverzuim gehad. De coronaperiode is wat dat betreft heel goed voor me geweest. Veel (gedwongen) rust en weinig virussen. Toen ik uiteindelijk corona kreeg was dat wel een lange ziekmelding in vergelijking met corona ziekmeldingen van collega’s.
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
28-07-2023 22:12
Jawel, een zwangere krijgt minstens 16 weken verlof, daarna nog 25% van de tijd kolfverlof, en dan mag de zwangere ook nog ouderschapsverlof opnemen (in sommige bedrijven deels doorbetaald).
Als TO zich al zo opwindt over die ene dag die niet-zieken per jaar krijgen, en alleen als ze het hele jaar geen griep of migraine hebben gehad, dan is een kind krijgen al helemaal een grote verschilmaker. Waar zij dankzij haar chronische ziekte ook allemaal geen recht op heeft.
Ik ben bij mijn eerste zwangerschap met 33 weken uitgevallen (ziekenhuis tot week 39), bij de tweede ging ik met 25 weken naar 50% en vanaf week 31 naar 0. Daarentegen was ik wel een van de weinigen uit mijn pufclubje die na 10 weken bevallingsverlof fit genoeg was om te gaan werken.
Zwangeren tellen vziw niet mee in de ziektecijfers.
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
28-07-2023 22:12
Jawel, een zwangere krijgt minstens 16 weken verlof, daarna nog 25% van de tijd kolfverlof, en dan mag de zwangere ook nog ouderschapsverlof opnemen (in sommige bedrijven deels doorbetaald).
Als TO zich al zo opwindt over die ene dag die niet-zieken per jaar krijgen, en alleen als ze het hele jaar geen griep of migraine hebben gehad, dan is een kind krijgen al helemaal een grote verschilmaker. Waar zij dankzij haar chronische ziekte ook allemaal geen recht op heeft.
Ik ben bij mijn eerste zwangerschap met 33 weken uitgevallen (ziekenhuis tot week 39), bij de tweede ging ik met 25 weken naar 50% en vanaf week 31 naar 0. Daarentegen was ik wel een van de weinigen uit mijn pufclubje die na 10 weken bevallingsverlof fit genoeg was om te gaan werken.
Zwangeren tellen vziw niet mee in de ziektecijfers.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven