"De knip" voorkomen?

27-10-2012 13:04 255 berichten
Alle reacties Link kopieren
De laatste tijd hoor ik steeds meer kritische geluiden over de (volgens sommigen vaak onnodige?) "knip" die tijdens een bevalling kan worden gezet. De knip is natuurlijk iets waar niemand naar uitkijkt, gezien de hechtingen, extra pijn achteraf en littekenweefsel waardoor het gebied soms blijvend anders aan voelt. Nog los van dat ik de gedachte alleen al maar niks vind...



Nu las ik laatst op internet iets over een apparaatje dat sinds kort in Nederland is, de "Epino", waarmee je jezelf kan trainen met het persen van een steeds iets groter ballonnetje. De website belooft getrainde bekkenbodemspieren, meer zelfvertrouwen, minder kans op inknippen of uitscheuren, een verkorte persfase en een sneller herstel na de bevalling.



Maar.... de website is natuurlijk niet onafhankelijk!!



Dus ik hoor graag jullie gedachten hierover.

En misschien zijn hier vrouwen die ervaringsverhalen hebben (gehoord)?



Dit topic is inmiddels wat breder geworden: op de eerste drie pagina's zijn vooral ervaringen te lezen met betrekking tot de knip. Vanaf pagina 4 wordt een aantal uiteenlopende ontwikkelingen op het gebied van geboortes besproken: onder andere de mate waarin medische ingrepen wel of niet je voorkeur hebben, moderne fenomenen zoals een doula en hypnobirhting, vier positieve (!) ervaringen met de Epi-no, een bijeenkomst waarbij vrouwen wordt gevraagd hoe zij het liefst willen bevallen, een bevalling in bad zonder controle en ingrepen ("hands-off") en de mate van zelfbeschikking tijdens een bevalling.
Alle reacties Link kopieren
Op het moment dat de knip wordt gezet kan het je niets meer schelen hoor. Bovendien voel je er niets van. De hechtingen zijn wat lastig, maar ook niet onoverkomenlijk. Wat betreft de littekens, nergens last van.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik heb begrepen is dat scheuren beter geneest, maar scheuren heeft meer risico omdat je uit kan scheuren. De genezing van een knip duurt langer, maar is iets 'veiliger'.
Alle reacties Link kopieren
Hadden ze mij destijds maar op tijd geknipt. Ik scheurde dus naar links en rechts uit. Werd gehecht, zo slecht dat ik 5 weken later zo goed als "dichtgegroeid" was. Dus onder narcose (wat de doodsklap voor mijn borstvoeding is geweest) , alles weer open maken, opnieuw hechten en weer weken herstellen, sodabadjes en toestanden.
Achteraf gezien had ik het graag willen proberen. Ik had wel die olie geprobeerd, maar daar kreeg ik een schimmelinfectie van. Ik kreeg een knip en heb ruim 8 maanden erna geen seks kunnen hebben ivm de slechte genezing.

In mijn pufclub heeft 1 meisje die epi-no gebruikt en heeft idd geen knip gehad.

Ik ga het (mocht er ooit nog eens een volgende keer komen) echt proberen.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Sabbaticalmeds. Hier een knip vanwege snel dalende hartslag van het kind. VK was geen voorstander, maar het was gewoon nodig ondanks de verder snelle bevalling. En had ook nog een tijdje olie gesmeerd :-/
Alle reacties Link kopieren
quote:Tia.Dalma schreef op 27 oktober 2012 @ 13:07:

Volgens mij hetzelfde als perineum olie. Je kunt trainen en smeren wat je wilt, maar te voorkomen en te voorspellen is het nooit. De één scheurt als een dolle uit, ondanks die hulpmiddelen, en de ander doet niets aan voorbereiding en heeft geen enkele schade.



Kortom: mooie marketingtruuk die inspeelt op de angst die jij benoemt, maar absoluut niet bewezen dat er een daadwerkelijk verband bestaat tussen dit soort middeltjes en wel of niet geknipt hoeven worden of spontaan inscheuren.



Helemaal eens met bovenstaande.



Knip is overigens meestal bedoeld om kind snel geboren te laten worden, dus als het voor gezondheid van kind belangrijk is. Ook bij liggingsafwijkingen speelt dat een rol (stuit, kruin, voorhoofd, schuin). Soms dreigt er een totaalruptuur (zie je aan o.a. aan "wit worden" van de huid) en dan wordt een knip gezet ter voorkoming van te heftig scheuren.



Wat ook kàn helpen, is het persen heel geleidelijk te doen, niet het kind te "lanceren", waarbij kan op scheuren veel groter is. Geef bekkenbodem de kans om geleidelijk op te rekken. Maar daar moet conditie kind en soort weeën natuurlijk wel bij helpen.
quote:noodles schreef op 27 oktober 2012 @ 13:38:

[...]





Nou, dat is niet altijd waar.

Een knip geneest veel langzamer, en gaat dwars door de natuurlijke structuur heen. Een scheur volgt het weefsel (sorry ik kan het niet beter uitleggen )



Tijdens mijn bevalling had de gyn de verdovingsspuit in de hand want ik ze een knip krijgen. Nu ik heb me toch even flink geperst en daar was mijn zoon, zond knip.

Wel een mini scheurtje die binnen no time genezen is.



Liever zo dan een knip, 100%

Ja, dat gebruiken ze vaak als pressiemiddel, zeggen dat ze gaan knippen. Bij mij ook maar ik had een arts-assistent die niet geloofde dat ik al op mijn max perste (trut). Gelukkig kwam er toen een echte gyn die direct zag dat het kind verkeerd lag en er niet doorheen ging passen. Dat werd flink knippen en een vacuumpomp, maar met recht een verlossing na ruim 2 uur persen. Nr 2 lag er wel goed voor, en lanceerde ik in twee persweeën naar buiten. Wel iets ingescheurd en gehecht, maar 100 keer minder erg qua pijn en genezing dan het knippen.

Masseren van je perineum en allerlei geoefen zal minimaal verschil maken bij het geweld van een bevalling.
Alle reacties Link kopieren
Hier een super heftige bevalling van 27 uur, 27 uur lang rug en been weeen om de 2 a 3 min.. waarvan 2 uur geperst, Toen bij 7 cm m'n vliezen werden gebroken zagen ze dat onze kleine vent in het vruchtwater had gepoept en moest het allemaal snel gebeuren, aan de wee opwekkers, zat snel op tien cm, maar na 2 uur persen was ie er nog niet (mijn energie was ook op), toen viel z'n hartslag weg en werd ik direct 3x geknipt en is onze zoon met de vacuümpomp ter wereld gebracht.. Hij zag helemaal paars.. Dus Dat 3x knippen heeft zijn leven gered.. En nu.. Zo"n heerlijk ventje, al hadden ze me 10x ingeknipt.. So what? Je weet dat dat kan gebeuren als je zwanger wordt! Toch???
Alle reacties Link kopieren
Hier 1e bevalling totaalruptuur, herstel viel mee. Daarna wel angst voor 2e bevalling. Uit voorzorg een knip. ook dit herstel viel mee!
Alle reacties Link kopieren
Wees iig niet te bang voor een scheur of knip. Controle heb je er toch niet over, over de hele bevalling niet. Ik ben 6 week geleden bevallen van eerste kind. Scheurtje met 4 hechtingen, en echt (waarom zou ik erover liegen?) ik heb van zowel het scheuren als het hechten niets gevoeld. Ik voelde alleen het prikje van de verdoving, maar dat stelt niets voor.

De ontsluitingsweeen, die vond ik pas pijnlijk! En ik voel niet de behoefte te doen alsof ik het niet pijnlijk vond.

Maar het is het echt allemaal waard.
Alle reacties Link kopieren
De kans op inscheuren op een andere plek ondanks de knip bestaat nog. Om die reden deed de kraamafdeling waar ik beviel niet aan knippen.



Het inscheuren voelde bij mij branderig aan. Was goed genezen, maar net een stukje over de vagina. Een herstellende operatie een paar maanden later had dit opgelost.
Alle reacties Link kopieren
Bammetjebam, "deed niet aan knippen" is natuurlijk grote onzin.

Bij foetale nood, bij ongunstige ligging van het hoofdje, bij stuitligging, bij gebruik vacuümpomp, bij dreigende totaalruptuur etc etc is er simpelweg medische noodzaak voor knippen...

Ter voorkoming van wat scheuren is knip idd niet perse nodig, maar "ze knippen daar niet" is denk ik nogal kort door de bocht.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap dat er bij complicaties wel wordt ingegrepen met een knip. Dit is echter hun insteek bij een normale bevalling, er wordt niet geknipt als het niet nodig is. Dat vind ik geen onzin, maar logisch.
Duh, dat mag je toch hopen dat er niet geknipt wordt als het niet nodig is. In tegenstelling tot wat je altijd hoort, doet het namelijk wel behoorlijk pijn. Er wordt wel verdoofd, maar als er haast bij is knippen ze bijna direct daarna en werkt de verdoving nog helemaal niet.
Alle reacties Link kopieren
Ik was 'blij' dat ik ingeknipt werd, van mij hadden ze het eerder mogen doen! Baby wilde er niet uit, en omdat het te lang duurde en het gevaarlijk werd voor de baby werd ik ingeknipt.

Op dat moment was ik er blij mee, beter op dat moment dan nog langer persen en die pijn,terwijl het niet opschoot.

Inknippen niets van gevoeld, het hechten ook niet. Later natuurlijk wel gevoeld en het deed best een tijdje zeer daarna, maar vergeleken met de bevalling niet heftig.
Alle reacties Link kopieren
Ik had een totaal ruptuur bij mijn eerste, edoch, als er geen foetale nood is wordt er de volgende keer níet geknipt. Mensonterend vind ik het. De verloskundige neemt maar wat meer tijd en begeleidt maar wat beter; stukken humaner.
Alle reacties Link kopieren
Als je geen knip wilt kan je dat gewoon in je bevalplan schrijven. Een knip is helemaal niet evedice based, dat is ook te lezen op de site van NVOG. Wat je het beste kan doen om inscheuren te voorkomen is ontspannen tijdens de bevalling, hypnotherapie is een goede methode daar voor. Ook in bad bevallen kan zorgen voor meer ontspanning. Daarbij is het belangrijk dat je een houding aanneemt tijdens het persen die voor jou het beste voelt. Plat op je rug bevallen zorgt er voor dat je geboortekanaal vernauwt en dan is de kans op scheuren groter. De kans dat er dan geknipt wordt dus ook? De meest ideale houding is op handen en voeten of op knieën. Maar volg je lijf en doe wat goed voelt op dat moment. En heel belangrijk, niet persen op commando, geen perendrank betekend dat je lijf om rust vraagt. Uit veel onderzoeken blijkt dat er geen noodzaak is om te persen bij volledige ontsluiting. Andersom is ook waar, persen als er perendrang is, ook dus wanneer er nog geen vo is geconstateerd, als dat al geconstateerd moet worden. Ik heb bij mijn bevalling niet 1 controle gehad op hoeveelheid ontsluiting, dat werkt nl de ontspanning tegen.

Bereid je goed voor en wees kritisch. Veel handelingen en richtlijnen zijn niet evedice bases, dus gewoon vragen naar de evedice als je iets wilt dat niet volgens de richtlijnen van het betreffende ziekenhuis/ de verloskundige is.
Alle reacties Link kopieren
Excuus voor de typefouten, autocorrectie is niet mijn beste vriend...
Alle reacties Link kopieren
Haha Nic, ik moest ff goed kijken! Perendrank, haha die autocorrect! Persdrang dus!
Alle reacties Link kopieren
Goede info, Nic Ik heb inderdaad besloten hoe ik volgende keer wil bevallen. Ik hoop dat mijn man (of ik, wie weet hoe helder ik nog ben ) mans genoeg is om het er tijdens de bevalling door te drukken, want ik heb gemerkt dat geen hond dat bevalplan gaat zitten lezen als je in het ziekenhuis aankomt. Dus ik hoop dat ik het ziekenhuis kan vermijden
Alle reacties Link kopieren
Haha rio idd!
Alle reacties Link kopieren
@natonco: ms is een doula een idee? Kijk eens op doula.nl !
Áh, alletwee geneest beter hehe. Een kleine scheur geneest beter dan een knip maar een knip geneest beter dan een ongecontroleerde flinke scheur. Nou ja leest: http://nl.wikipedia.org/wiki/Episiotomie
quote:Nic1983 schreef op 27 oktober 2012 @ 18:33:

Als je geen knip wilt kan je dat gewoon in je bevalplan schrijven. Een knip is helemaal niet evedice based, dat is ook te lezen op de site van NVOG. Wat je het beste kan doen om inscheuren te voorkomen is ontspannen tijdens de bevalling, hypnotherapie is een goede methode daar voor. Ook in bad bevallen kan zorgen voor meer ontspanning. Daarbij is het belangrijk dat je een houding aanneemt tijdens het persen die voor jou het beste voelt. Plat op je rug bevallen zorgt er voor dat je geboortekanaal vernauwt en dan is de kans op scheuren groter. De kans dat er dan geknipt wordt dus ook? De meest ideale houding is op handen en voeten of op knieën. Maar volg je lijf en doe wat goed voelt op dat moment. En heel belangrijk, niet persen op commando, geen perendrank betekend dat je lijf om rust vraagt. Uit veel onderzoeken blijkt dat er geen noodzaak is om te persen bij volledige ontsluiting. Andersom is ook waar, persen als er perendrang is, ook dus wanneer er nog geen vo is geconstateerd, als dat al geconstateerd moet worden. Ik heb bij mijn bevalling niet 1 controle gehad op hoeveelheid ontsluiting, dat werkt nl de ontspanning tegen.

Bereid je goed voor en wees kritisch. Veel handelingen en richtlijnen zijn niet evedice bases, dus gewoon vragen naar de evedice als je iets wilt dat niet volgens de richtlijnen van het betreffende ziekenhuis/ de verloskundige is.



Dat is een heel mooi verhaal en mijn derde bevalling verliep ook zo. Geheel natuurlijk, niet 1 keer getoucheerd voor het hoeveelheid cm ontsluiting. Vliezen niet doorgeprikt en uiteindelijk niet 1 hechting.

Maar mijn eerste lag in stuit en is met een vaginale bevalling geboren en dan komen eerst de billen en zodra die er zijn is de reactie van de baby ademhalen, maar dat gaat niet, want het hoofd is er nog niet. En dan moet het kind dus echt snel eruit. Daar heb ik dus een knip voor gehad. Dat is echt nodig.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben verloskundige en in principe zijn er maar 2 echt harde indicaties voor een knip: foetale nood (baby moet er nu echt uit) en niet vorderen van de uitdrijving (door bv een hele stevige bekkenbodem of bij een kunstverlossing).

Af en toe zet ik er ook weleens een als ik het perineum zo strak zie staan dat ik bang ben dat anders de boel zo ongeveer gaat exploderen.

Liefst zonder, en een scheurtje volgt de weg van de minste weerstand en geneest meestal beter en met minder pijnklachten.

Een knip voorkomt een totaalruptuur niet (met die gedachte zijn nog veel oudere artsen en verloskundigen vroeger opgeleid).

Die epi- no schijnt wel wetenschappelijk getest te zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven