'asociaal' rechts kabinet scherpt de bijstand aan.

11-04-2011 18:02 720 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het kabinet gaat de bijstand aanscherpen. Zo wordt de vakantie voor mensen met een bijstandsuitkering een stuk korter. Straks mag een bijstandstrekker met behoud van uitkering nog 4 weken in het buitenland verblijven, nu is dit maar liefst DERTIEN (!) weken!



Met een bijstandsuitkering lekker op vakantie met het buitenland strookt sowieso al niet met die zielige SP-verhalen over gezinnen die niet rond zouden kunnen komen, maar misschien dat het levensonderhoud in landen als Marokko zo laag ligt dat dit mogelijk is. Maar welk asociaal kabinet heeft überhaupt bedacht dat bijstandgerechtigden lekker 13 weken per jaar op vakantie mogen op kosten van de belastingbetaler. Moeten die dan niet solliciteren ofzo?

De mensen die de premie voor de bijstand bijelkaar verdienen krijgen doorgaans maar 4 tot 5 weken vakantie van hun baas.



Als dit nou het zogenaamde 'asociale' rechtse beleid is wat ons volgens de oppositie te wachten staat, dan zie ik de toekomst zonnig tegemoet!



http://www.nu.nl/politiek ... vakantie-in-bijstand.html
quote:Kier_V schreef op 16 april 2011 @ 08:58:

Helemaal eens met Siegfried



Eerst waren het de Spanjaarden, toen de Turken en nu de Polen die de werkplekken komen invullen die de Nederlander te min vindt.



Het is een feit.Ik weet iig wel van wie ik dat hoge arbeidsethos heb...van mijn vader die als gastarbeider hierheen kwam en het zware werk opknapte, onder barre omstandigheden.
quote:_Branwen_ schreef op 16 april 2011 @ 09:30:

Het ligt allemaal wel wat genuanceerder dan dat. Van de mensen die in de bijstand komen / zitten is er maar een kleine groep die niets mankeert en die je succesvol (dus ook niet iemand die over een half jaar weer op de stoep staat) kunt laten uitstromen. Een groot gedeelte van de rest van de groep - even de niet willers daargelaten - kan ook vaak gewoon niet als een goede werknemer functioneren. Dit zijn mensen waarbij sociaal, psychisch of lichamelijk (of alle drie) gezien iets aan mankeert. Dit zijn de mensen waarop de werkgever niet zit te wachten, omdat ze niet voldoende (kunnen) functioneren als werknemer. Er zijn gewoon heel veel mensen die - wat betreft werk en vaak ook sociaal gezien - in het afvoerputje terecht komen dat bijstand heet. Wees gewoon hartstikke blij dat je zelf wel kunt functioneren en dat jij (in het algemeen gesproken) niet in dat afvalputje terecht bent gekomen.



Ik denk dat veel mensen -als ze het hebben over de mensen die een schop onder hun reet nodig hebben- de groep bijstandsgerechtigden bedoelt die wij kennen als niet-willers.

De rest is niet blij met het leven dat ze leiden, met al hun problematiek maar weet ook echt niet hoe ze eruit moeten komen. En dan is concrete stappen nemen richting werk echt een hele hoge drempel. Je kunt dan niet echt spreken van niet-willen, maar eerder door de bomen het bos niet zien en met veel angst om het bekende los te moeten laten (zijn ervaren het hebben van bijstand als "veilig", iets wat ze kennen). Dan moet er eerst weerstand worden weggenomen, en die weerstand wordt ten onrechte hier betiteld als niet-willen. Ik leen even het woord wat Kikker hiervoor gebruikt; hospitalisatie. Feitelijk kun je de doelgroep indelen in groepen, als je het even heel bot wil zeggen. En iedereen die werkt als consulent zal begrijpen wat ik daarmee bedoel. De echte niet-willers pik je er vrij snel uit.
Om te illustreren hoe dat werkt; ik zit nu een aantal maanden werkloos thuis. Ik hoef niks. Mijn ritme en structuur is anders dan toen ik werkte. Omdat ik niks hoef, stel ik bepaalde klusjes uit. Ik denk; dat kan morgen ook nog, of overmorgen. De dingen die ik er normaliter met gemak bij deed na mijn werk, vallen me nu zwaarder. Tel daarbij op dat ik het best frustrerend vind dat ik niet vaak wordt uitgenodigd voor een soll.gesprek.

En dan heb ik het nog maar over een paar maanden van thuiszitten, zonder achterliggende complexe problematiek.



Zet dat dan af tegen iemand die al járen thuiszit..hospitalisatie.

Iemand letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen kost gewoon tijd!
quote:Kier_V schreef op 16 april 2011 @ 08:58:

Helemaal eens met Siegfried



Eerst waren het de Spanjaarden, toen de Turken en nu de Polen die de werkplekken komen invullen die de Nederlander te min vindt.



Het is een feit.



Feiten verdraaien is geen kunst.

Dat er buitenlandse arbeiders kwamen, heeft alles te maken dat het algemene niveau was verbeterd. Meer mensen kregen de kans om te leren / studeren, dus de sociale klasse schoof omhoog. Daardoor ontstonden er tekorten op de arbeidsmarkt.



Maar het is Linkse Elite die altijd weer met de foute intepretatie van dit feit naar voren komt, terwijl zijzelf en hun ouders nooit het vuile werke hebben gedaan of hebben willen doen.
Julus, die complexiteit ziet een groot gedeelte van de mensen voor wie de bijstand (gelukkig) een ver van mijn bed show is idd helaas niet. En dan krijg je (voor)oordelen zoals die ook hier worden geuit. Ik vrees ook dat de nieuwe wet die eraan zit te komen die nuancering niet gaat zien.
Daarom kan het geen kwaad om e.e.a. te verduidelijken. Baadt het niet dan schaadt het niet.



Oh ja..de nieuwe wet. En om maar niet te spreken van de bezuiningen, en het feit dat de Wajong door de gemeente uitgevoerd gaat worden. Zal mij benieuwen, denk dat het behoorlijk aanpoten wordt.
Kortere vakantietermijn





De kortere vakantietermijn is volgens het kabinet nodig voor het houden van een band met de arbeidsmarkt en kansen op werk.



Maar ook de vakantietermijn voor 65-plussers die naast hun AOW aanvullende bijstand ontvangen, wordt ingekort van 26 naar maximaal acht weken. Volgens De Krom is de bijstand voor deze mensen immers bedoeld voor kosten die ze in Nederland maken.





Dit is wat het voorstel is. Het gaat hier om mensen die een aanvullende bijstand hebben omdat men de 2% p.j. regeling niet voldoende is opgebouwd. Dat er toch gecompenseerd wordt moet al voldoende zijn. Dit geldt ook voor Nederlanders die in het buitenland gewoond hebben.
quote:Julus schreef op 16 april 2011 @ 10:57:

Daarom kan het geen kwaad om e.e.a. te verduidelijken. Baadt het niet dan schaadt het niet.



Oh ja..de nieuwe wet. En om maar niet te spreken van de bezuiningen, en het feit dat de Wajong door de gemeente uitgevoerd gaat worden. Zal mij benieuwen, denk dat het behoorlijk aanpoten wordt.Als men Wajong uitkering toekent aan groepen die daar geen recht op hebben, ( zoals in het verleden met WAO) loopt het systeem uiteindelijk vast. Het is het beleid / uitvoerders zelf, die deze regeling onmogelijk gemaakt heeft.
Correctie; het beleid. Niet de uitvoerders.Die voeren -zoals het woord al zegt- slechts uit. Omdat hun werkgever dat van hen verwacht. Onmogelijk om Wajong toe te kennen als men niet voldoet aan de voorwaarden, net zoals dat met WWB het geval is.Een uitvoerder is gebonden aan de regels. Je kunt niet op eigen houtje gaan bepalen dat je Truus die je zo aardig vindt, die uitkering gunt. As if.
Ik maak me zorgen over het feit dat er bezuinigd wordt op de gesubsidieerde werkplekken. Waar moeten de Wajongers dan worden geplaatst? En de mensen met een SW-indicatie?

Daar zit een groot hiaat.
quote:Siegfried schreef op 16 april 2011 @ 08:54:

Er is genoeg te doen in dit land. Anders zouden er niet meer dan 100.000 Oost-Europeanen hier naartoe zijn gekomen om keihard te werken.



Dat kan je de Polen niet kwalijk nemen, maar wel het riante sociale stelsel in dit land, met oa. 13 weken vakantie voor mensen die niet eens werken. Dat snapt geen Pool natuurlijk, maar goed zij komen hier ook om te werken.



Een sociaal vangnet is noodzakelijk in een beschaafd land. Maar er zijn hier ook een heleboel uitkeringsgerechtigden die gewoon een schop onder de kont nodig hebben. Er is genoeg werk in Nederland!

Je stelt het wel heel erg simpel zo. Het werk dat Oost Europeanen hier komen die is seizoenswerk. Het is niet geheel onlogisch dat er in die branche niet hele hoge interesse is vanuit alle NL werknemers. Je kunt niet een bestaan opbouwen, gezin onderhouden en een huis krijgen (niet eens huur) als je geen regelmatig inkomen hebt. Daarnaast stimuleert de NL overheid tot scholing, de leeftijdsgrens om te moeten leren is verhoogd. Je voert beleid tegen school drop-outs. Kortom; je wilt een geschoolde bevolking, dan moet je niet raar opkijken als er dan minder interesse is voor ongeschoold werk. Dan heb je als Nederlander ook nog een nadeel t.o.v. Polen en andere Oost Europeanen. In die landen is het gemiddelde inkomen een stuk lager en het leven een stuk goedkoper, het minimumloon hier is al heel aantrekkelijk. Je verlaat niet voor de lol je thuisland, familie en vrienden. Je doet dit omdat er een voordeel is, namelijk werk voor meer geld dan in je thuisland. Plus het feit dat je in NL makkelijk toegang krijgt tot sociale voorzieningen, je hoeft maar relatief korte tijd aaneengesloten te werken en je kan al een (korte periode) een uitkering krijgen. Dus dan krijg je nog meer geld door het werken in NL. Nederlanders hebben te maken met de kosten van het leven in NL hier, dus ze kunnen niet zo maar even onder die cao gaan verdienen. In de bouw kunnen ze voor minder werken, ondanks cao's. Dan ben je als NL werknemer minder aantrekkelijk voor werkgevers, hoe oneerlijk dit ook is.



Kortom; zeggen dat er werk genoeg is in NL voor iedereen is echt veel te simpel gesteld. Ieder arbeidsmarktdeskundige kan je legio feiten geven, dat dit niet zo is.
quote:Kier_V schreef op 16 april 2011 @ 09:08:

Ow en vergeet de Engelsen niet die elke zondag met de ferry aankomen en een week bloembollen gaan planten tegen een minimum aan salaris omdat er hier niemand te vinden is die het werk doen wil.



Ik veroordeel die werkgevers niet, de business moet immers doorgaan. Maar veroordeel dan ook de buitenlander niet die wel wil werken, simpelweg omdat de Nederlander er te laks voor is om bepaald soort werk te doen.Zoals eerder gezegd, dit is een veelgehoorde opkmerking, waar echt geen reet van klopt. Heeft niets met laksheid te maken, en alles met een onderwijssysteem, werkvormen (part time, full time, seizoenwerk etc.) en levenstandaard, economie en arbeidsmarkt, die verschilt per land.
quote:werkverbod schreef op 16 april 2011 @ 09:49:

[...]quote:

Kier_V schreef op 16 april 2011 @ 08:58:

Helemaal eens met Siegfried



Eerst waren het de Spanjaarden, toen de Turken en nu de Polen die de werkplekken komen invullen die de Nederlander te min vindt.



Het is een feit.

Feiten verdraaien is geen kunst.

Dat er buitenlandse arbeiders kwamen, heeft alles te maken dat het algemene niveau was verbeterd. Meer mensen kregen de kans om te leren / studeren, dus de sociale klasse schoof omhoog. Daardoor ontstonden er tekorten op de arbeidsmarkt.



Maar het is Linkse Elite die altijd weer met de foute intepretatie van dit feit naar voren komt, terwijl zijzelf en hun ouders nooit het vuile werke hebben gedaan of hebben willen doen.Niet te vergeten dat er toen hele lage werkeloosheid was, waardoor de noodzaak er ook niet was. Het is echt vermoeiend dat anno nu mensen nog steeds met dat fabeltje van 'te min' en 'te laks' komen aanzetten. Het is eigenlijk niet eens de moeite waard om de discussie aan te gaan met mensen, die feitenkennis achterwege laten, maar wel doen alsof ze precies weten hoe het zit
quote:Julus schreef op 16 april 2011 @ 11:06:

Correctie; het beleid. Niet de uitvoerders.Die voeren -zoals het woord al zegt- slechts uit. Omdat hun werkgever dat van hen verwacht. Onmogelijk om Wajong toe te kennen als men niet voldoet aan de voorwaarden, net zoals dat met WWB het geval is.Een uitvoerder is gebonden aan de regels. Je kunt niet op eigen houtje gaan bepalen dat je Truus die je zo aardig vindt, die uitkering gunt. As if.Zekerwel de uitvoerders, want als men met een groep geen raad weet wordt diezelfde groep ingedeeld bij de Wajong.
quote:Julus schreef op 16 april 2011 @ 11:08:

Ik maak me zorgen over het feit dat er bezuinigd wordt op de gesubsidieerde werkplekken. Waar moeten de Wajongers dan worden geplaatst? En de mensen met een SW-indicatie?

Daar zit een groot hiaat.



Ze moeten afblijven van de echte Wajongers, om daar maar eens mee te beginnen. Het beleid en uitvoerders eens doorlichten, zou al een prima begin zijn.



In Wajong regeling moeten geen kinderen / jongeren inzitten die zich in allerlei vormen tegen de maatschappij verzetten.
quote:werkverbod schreef op 16 april 2011 @ 11:55:

[...]





Zekerwel de uitvoerders, want als men met een groep geen raad weet wordt diezelfde groep ingedeeld bij de Wajong.Dat wordt opgelegd door de overheid!
quote:werkverbod schreef op 16 april 2011 @ 12:00:

[...]





Ze moeten afblijven van de echte Wajongers, om daar maar eens mee te beginnen. Het beleid en uitvoerders eens doorlichten, zou al een prima begin zijn.



In Wajong regeling moeten geen kinderen / jongeren inzitten die zich in allerlei vormen tegen de maatschappij verzetten.Hoe kom je aan die wijsheid?
quote:Julus schreef op 16 april 2011 @ 12:02:

[...]





Hoe kom je aan die wijsheid?Die kan jij ook krijgen als je mee draait met het sociale vlak.
Is bij deze uitgepraat, met jou.
quote:werkverbod schreef op 16 april 2011 @ 11:55:

[...]





Zekerwel de uitvoerders, want als men met een groep geen raad weet wordt diezelfde groep ingedeeld bij de Wajong.Er valt geen uitkering toe te kennen als er geen recht is, Werkverbod. En wie er recht heeft bepaalt de regering, niet de uitvoerders.
quote:werkverbod schreef op 16 april 2011 @ 12:03:

[...]





Die kan jij ook krijgen als je mee draait met het sociale vlak.Best wel een hilarisch advies aan iemand die tot voor kort bij Sociale Zaken werkte.
quote:_Branwen_ schreef op 16 april 2011 @ 15:58:

[...]





Best wel een hilarisch advies aan iemand die tot voor kort bij Sociale Zaken werkte.Laat je ook een kopie paspoort maken van de client?
quote:werkverbod schreef op 16 april 2011 @ 16:38:

[...]





Laat je ook een kopie paspoort maken van de client?Ik niet.
quote:_Branwen_ schreef op 16 april 2011 @ 18:13:

[...]





Ik niet.Doen (deden) anderen dat voor jou?
Vanwaar je vragen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven