Babysterfte hoog door verloskundigen

03-11-2010 08:04 435 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat veel vrouwen die een kind hebben gehad al vermoeden dat het Nederlands systeem niet optimaal is. Ik zelf igg wel.



Maar dat de babysterfte een factor vier hoger is bij een thuisbevalling die in het ziekenhuis eindigt vind ik ronduit schokkend. Zeker daar uit het onderzoek blijkt dat de gecompliceerde bevallingen die al in het ziekenhuis beginnen succesvoller verlopen.



Wat mij betreft krijgt een zwangere vrouw per direct de keus of ze de controles wil doen bij de gynaecoloog of verloskundige en niet zo als nu dat ze is overgeleverd aan de verloskundige totdat ze medisch wordt.



wat vinden jullie?





Volkskrant



AMSTERDAM - Vrouwen die hun bevalling beginnen bij de verloskundige lopen ruim twee keer zo veel kans dat hun baby overlijdt als vrouwen die beginnen bij de gynaecoloog.



Als een vrouw tijdens een thuisbevalling naar het ziekenhuis moet, of wordt overgedragen aan de gynaecoloog, is de kans dat haar baby overlijdt zelfs bijna vier keer zo hoog.



Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat vandaag wordt gepubliceerd door het British Medical Journal. Nederland kampt al jaren met een relatief hoge babysterfte. Met de nieuwe cijfers worden de tekortkomingen van het systeem blootgelegd.



Vraagtekens

De onderzoekers zetten grote vraagtekens bij het huidige systeem, waarin verloskundigen en gynaecologen gescheiden werken.

'Op het moment dat er iets misgaat bij de verloskundige, heb je een langere weg te gaan dan wanneer het misgaat bij de gynaecoloog', zegt neonatoloog en onderzoeker Hens Brouwers van het UMC Utrecht. 'Als er maar één systeem was, zou het sneller gaan', zegt onderzoeker en gynaecoloog Anneke Kwee.



'Nu treedt er vertraging op.' Dat de kans op overlijden van de baby hoger is bij vrouwen die de bevalling beginnen bij de verloskundige, is opmerkelijk. Verloskundigen begeleiden in principe alleen bevallingen die worden beschouwd als relatief risicoloos. Bij de gynaecoloog komen de riskante bevallingen. 'Op basis daarvan hadden de cijfers eigenlijk omgekeerd moeten zijn', zegt Kwee.



Nederland heeft al jaren bijna de hoogste babysterfte van Europa: ongeveer 1 op de 100 baby's sterft rond de geboorte. Alleen Frankrijk en Letland zitten hoger.



Eén afdeling

De oplossing ligt volgens de onderzoekers niet in het laten bevallen van alle vrouwen bij de gynaecoloog. Kwee: 'Je zou moeten onderzoeken of het werkt om alle vrouwen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te laten bevallen. Met één afdeling waar elke bevalling plaatsvindt, ongeacht hoge of lage risico's. Op zo'n afdeling moeten zowel verloskundigen als gynaecologen rondlopen. Zodra er iets misgaat, is er geen afstand meer.'



Een andere mogelijkheid is om alle bevallingen van het eerste kind in het ziekenhuis te laten gebeuren, zegt Brouwers: 'Zoals de cijfers nu zijn, ben je geneigd om alle bevallingen van het eerste kind in te schatten als hoog-risico/bevallingen.'
Alle reacties Link kopieren
Commentaar van gynaecologen op de deal tussen verloskunden en verzekeraars kwa draaipoging:





De kwaliteit van deze ketenzorg als geheel is echter nog maar weinig wetenschappelijk onderzocht. Veranderingen in de keten kunnen alleen maar plaatsvinden na zorgvuldige afstemming en toetsing. Dit gebeurt helaas te weinig. Verloskundigen zijn zich bijvoorbeeld aan het bijscholen om bij een stuitligging uitwendige versies te doen. Een en ander met subsidie van de zorgverzekeraars en ondanks het feit dat er al een beroepsgroep is die de uitwendige versie beheerst. Een onnodige leercurve, met waarschijnlijk onnodige intra-uteriene sterfte en uiteindelijk misschien wel meer stuitliggingen als gevolg.



Tenslotte, als de versie bij de verloskundige niet is gelukt, dan zal de patiënt al dan niet geadviseerd in die richting, waarschijnlijk eerder voor een sectio caesarea kiezen, dan voor een hernieuwde versiepoging door een in deze techniek meer ervaren gynaecoloog.
In Frankrijk vallen medemama's flauw, als ze horen dat ik er achteneenhalve pond uit heb gepoept, "sans epidural".

Barbaarse methodes, in Nederland. Maar voor veel gezondheidszorg zou ik al liever naar het buitenland gaan.



Heeft je kind waterpokken ? Misschien ? De telefoniste stelt de diagnose door de telefoon, langskomen is onmogelijk.



In Frankrijk werd Moppekind eerst door de campingzuster onderzocht (gratis), maar zij mocht geen diagnose stellen, dus op zoek naar de vakantiedokter, die een volledig lichamelijk onderzoek deed, ook oren, buik etc. en een boodschappenlijst met medicijnen voorschreef (waarvan alleen de vloeibare paracetamol en de sterilongel praktisch bleken).

Totaalkosten arts en apotheek, ongeveer 38 euro.
Alle reacties Link kopieren
Wynette, ik weet niet waar jij jou zogenaamde feiten vandaan haalt maar minimaal de helft van wat je zegt klopt niet.



Een uitwendige versie bijvoorbeeld gebeurd in het ziekenhuis echt niet met een opname. Half uurtje CTG vooraf en 3 kwartier CTG erna en dan mag je weer naar huis.



Maargoed, net als Blumpke ben ik ook klaar met deze discussie. Er moet iets veranderen in het systeem maar naar mijn idee is de 1e lijn afschaffen echt niet de oplossing. 1e en 2e lijn moeten beter gaan samenwerken in plaats van elkaar de schuld te geven.
Alle reacties Link kopieren
Bij de 1e bevalling moest ik uiteindelijk met persweeën naar het ziekenhuis; gynaecoloog + vacuumpomp moesten er aan te pas komen.

Eigenlijk had ik achteraf beter in het ziekenhuis kunnen bevallen, vooral bij zo'n 1e keer. Het is toch een medisch iets en ik vond het ook wel eng dat hele bevallen. Tijdens de bevalling bleek dat het niet ging; nadat ik volledige ontsluiting had , heb ik 3 kwartier moeten persen (wel erg lang of niet)... Ik ben smal, hoofdje lag ook net niet helemaal goed. En dan die persweeën, op de trap, buiten, in de auto van de verlosk.... Ze reed ECHT heel hard naar het ziekenhuis (ca. 10.00 uur 'ochtends, doordeweekse dag) en we waren er binnen 5 a 10 minuten...Werd toen ook direct geholpen.

Maar bij de 2e toch thuis bevallen. Ook zwaar, maar ging goed, behalve die bloeding daarna, waarbij ik ca. 1,5 a 2 liter bloed verloor... Ik was zooo blij dat ik thuis was, anders had ik moeten blijven in het ziekenhuis. Ik mocht evt. ook een bloedtransfusie (nee, dank je). Ik geef toch de voorkeur aan thuis. Maar er zijn best risico's, dicht bij ziekenhuis wonen is van belang.
Alle reacties Link kopieren
quote:Misskatie schreef op 17 november 2010 @ 16:20:

Bij de 1e bevalling moest ik uiteindelijk met persweeën naar het ziekenhuis; gynaecoloog + vacuumpomp moesten er aan te pas komen.

.Het programma Brandpunt riep gisteren mensen op om hun te schrijven (vrouwen die dus tijdens de bevalling nog naar een ziekenhuis moeten). Kennelijk hebben ze geen betrouwbare cijfers over hoe vaak dit nu eigenlijk gebeurt.
Alle reacties Link kopieren
In het noorden hoogtste babysterfte van Nederland



http://www.nrc.nl/nieuws/ ... abysterfte-van-nederland/



Het verbaast mij niet. Ik woon in Delfzijl. Sinds een jaar is er niet meer mogelijk om in Delfzijl te bevallen. Je moet dus naar Groningen of Winschoten en dat duurt ongeveer 40 minuten.
Maar als je in het centrum van Amsterdam woont en je moet overdag naar het ziekenhuis dan wens ik je ook veel succes. Als de bevalling op gang komt dan kun je toch direct naar het ziekenhuis gaan? Tenzij het supersnel komt, dan moet dat best kunnen lukken denk ik.



Ik zou in die gebieden waar jij het over hebt standaard naar het ziekenhuis gaan. Dit puur omdat de reisafstand te groot is mocht een thuisbevalling fout gaan.
Alle reacties Link kopieren
Dat is ook waar het is veel drukker in het Westen qua verkeer.



Ik geloof dat je niet meer thuis mag bevallen bij ons in Delfzijl.
Verstandige keuze denk ik. Als de dekkinsgraad qua ziekenhuizen zo laag is, dan is dat zeer verstandig.
Alle reacties Link kopieren
Laat ze de verloskundigen maar de schuld geven. Maar die doen teminste nog iets. De artsen hebben namelijk geen tijd. Vakantie, weekend, feest....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven