Babysterfte hoog door verloskundigen

03-11-2010 08:04 435 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat veel vrouwen die een kind hebben gehad al vermoeden dat het Nederlands systeem niet optimaal is. Ik zelf igg wel.



Maar dat de babysterfte een factor vier hoger is bij een thuisbevalling die in het ziekenhuis eindigt vind ik ronduit schokkend. Zeker daar uit het onderzoek blijkt dat de gecompliceerde bevallingen die al in het ziekenhuis beginnen succesvoller verlopen.



Wat mij betreft krijgt een zwangere vrouw per direct de keus of ze de controles wil doen bij de gynaecoloog of verloskundige en niet zo als nu dat ze is overgeleverd aan de verloskundige totdat ze medisch wordt.



wat vinden jullie?





Volkskrant



AMSTERDAM - Vrouwen die hun bevalling beginnen bij de verloskundige lopen ruim twee keer zo veel kans dat hun baby overlijdt als vrouwen die beginnen bij de gynaecoloog.



Als een vrouw tijdens een thuisbevalling naar het ziekenhuis moet, of wordt overgedragen aan de gynaecoloog, is de kans dat haar baby overlijdt zelfs bijna vier keer zo hoog.



Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat vandaag wordt gepubliceerd door het British Medical Journal. Nederland kampt al jaren met een relatief hoge babysterfte. Met de nieuwe cijfers worden de tekortkomingen van het systeem blootgelegd.



Vraagtekens

De onderzoekers zetten grote vraagtekens bij het huidige systeem, waarin verloskundigen en gynaecologen gescheiden werken.

'Op het moment dat er iets misgaat bij de verloskundige, heb je een langere weg te gaan dan wanneer het misgaat bij de gynaecoloog', zegt neonatoloog en onderzoeker Hens Brouwers van het UMC Utrecht. 'Als er maar één systeem was, zou het sneller gaan', zegt onderzoeker en gynaecoloog Anneke Kwee.



'Nu treedt er vertraging op.' Dat de kans op overlijden van de baby hoger is bij vrouwen die de bevalling beginnen bij de verloskundige, is opmerkelijk. Verloskundigen begeleiden in principe alleen bevallingen die worden beschouwd als relatief risicoloos. Bij de gynaecoloog komen de riskante bevallingen. 'Op basis daarvan hadden de cijfers eigenlijk omgekeerd moeten zijn', zegt Kwee.



Nederland heeft al jaren bijna de hoogste babysterfte van Europa: ongeveer 1 op de 100 baby's sterft rond de geboorte. Alleen Frankrijk en Letland zitten hoger.



Eén afdeling

De oplossing ligt volgens de onderzoekers niet in het laten bevallen van alle vrouwen bij de gynaecoloog. Kwee: 'Je zou moeten onderzoeken of het werkt om alle vrouwen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te laten bevallen. Met één afdeling waar elke bevalling plaatsvindt, ongeacht hoge of lage risico's. Op zo'n afdeling moeten zowel verloskundigen als gynaecologen rondlopen. Zodra er iets misgaat, is er geen afstand meer.'



Een andere mogelijkheid is om alle bevallingen van het eerste kind in het ziekenhuis te laten gebeuren, zegt Brouwers: 'Zoals de cijfers nu zijn, ben je geneigd om alle bevallingen van het eerste kind in te schatten als hoog-risico/bevallingen.'
Alle reacties Link kopieren
Ik werk zelf in het ziekenhuis en op de poli hangt keurig een beeldscherm met mededelingen dat de arts is weggeroepen voor een spoed geval.



Ik zie echter NOOIT een arts door de gangen rennen die acuut naar een spoedgeval moet. Dit gaat altijd op een slakkegangetje!

Daarom de dienstdoende arts positioneren op de afdeling verloskunde en niet aan de andere kant van het ziekenhuis en 5 verdiepingen lager (wachten op de lift kost ook tijd).
Alle reacties Link kopieren
Zo'n geboortecentrum lijkt me wel wat. Maar dan wil ik wel een eigen kamer, en een bed voor de vader. En verpleegkundigen die iets van borstvoeding weten. En eten, desnoods een kantine in de buurt. Ja, eisen
Alle reacties Link kopieren
beatle toen ik nog in het ziekenhuis werkte ben ik met enige regelmaat bijna ondersteboven gelopen door artsen en specialisten op weg naar een spoedgeval. En ook nu ik dagelijks het ziekenhuis bezoek zie ik dat gebeuren.



Bij ons is er 24 uur per dag een gyn aanwezig, meer dan 1 eigenlijk. Er is ook standaard 1 anesthesist aanwezig danwel binnen 5 minuten aanwezig. maar ja die staat dus ook wel eens in de ok.
Erger u niet, verwonder u slechts!
Alle reacties Link kopieren
Bed voor de vader?

Gewoon een lekker knus 2-persoonsbed toch! Zo'n spleet ertussen is niks!
Alle reacties Link kopieren
Zijn er uberhaupt wel genoeg gynaecologen om alle bevallingen te begeleiden?



Afgaande op wat ik laatst hoorde over het traject wat een geneeskunde studente nog moet afleggen voordat ze gyneacoloog is lijkt er een overschot te zijn. En als dat zo is tja.. dan zou het mogelijk moeten zijn om in ieder geval je eerste bevalling in het ziekenhuis te moeten kunnen doen.



Ik ben overigens in het ziekenhuis bevallen en had een heel vlotte bevalling dus ik twijfel of ik het de volgende keer niet zelf kan met een verloskundige thuis. Ik heb de gyn namelijk alleen in de ochtend gezien tijdens zijn voorstel rondje :-)
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde sowieso al in het ziekenhuis bevallen en dankzij mijn medische indicatie was dat ook geen probleem. Erg blij om, want Ukkie kwam er moeilijk uit en is uiteindelijk met de vacuumpomp gehaald. Moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik thuis was bevallen.

Maar wie er nou uiteindelijk allemaal om mijn bed stonden, geen idee.
Alle reacties Link kopieren
Oh dat hoeft nog niet eens! Als ik maar niet mijn kamer hoef te delen met vijf andere net bevallen vrouwen en hun baby's, op een zaal waarin non-stop iedereen in en uit loopt, zonder eten, zonder man. Not my cup of tea. Dan beval ik liever thuis
Alle reacties Link kopieren
@ Belbe: bij ons gaan alle gynaecologen rond 6 uur 's avonds naar huis om de volgende dag rond 8 uur weer te komen.

'S nachts zijn ze oproepbaar. Maar ze zijn er dan niet binnen een paar minuten.

Dat moet mijns inziens een eis zien om het geboortecijfer aan te pakken. Dus moeten ze bij toerbeurt maar blijven slapen!
quote:_Barbabella_ schreef op 03 november 2010 @ 08:09:

Wat is er mis met de topic titel?

Zo staat het ook als kop in de krant



Ik vind de beschuldiging richting verloskundigen nogal erg. Jij vindt dat normaal?

Telegraaf zeker?
Alle reacties Link kopieren
quote:fransoise schreef op 03 november 2010 @ 08:23:

Het is hier practisch verboden thuis te bevallen. het mag wel, maar het is onmogelijk. Het barst hier van de klinieken die speciaal voor bevallende ladies zijn ingesteld. heel eerlijk gezegd zou ik niet thuis willen bevallen nu ik deze optie heb. Omringt door specialisten en elke bevalling is een speciale gebeurtenis. begeleiding voor de hele familie, papa kan blijven slapen, speciale cursussen en moderne apparatuur. Je blijft hier ook minimaal drie dagen en wordt dan constant in de gaten gehouden door artsen en borstvoedingsdeskundigen. In het ziekenhuis in NL ben je tegenwoordig een nummer, mijn nichtje werd praktisch vergeten, totdat mijn tante aan de bel trok dat het nu toch echt tijd werd om de bevalling in te zetten....



Maar goed, nou lijkt thuisbevallen me helemaal niets...Jij woont toch in Frankrijk? In Frankrijk is het sterftecijfer namelijk nóg hoger dan in Nederland.
quote:Liselotte4 schreef op 03 november 2010 @ 08:11:

nu ik het terug lees had ik idd beter het systeem van verloskundige in de topictitel kunnen zetten. Nu lijkt het een persoonlijke aanval op de verloskundige. En dat is niet de bedoeling.



Vind dat het huidige systeem niet klopt.Precies, dan zijn we het eens
Er staat 'babysterfte hoog door falend systeem' in de Volkskrant.
Alle reacties Link kopieren
Overigens heb ik in een eerdere discussie ook wel eens gehoord dat het hoge sterftecijfer rond de geboorte in Nederland ook te maken had met het feit dat ze in Nederland pas vanaf een bepaald aantal weken (26?) kinderen in leven proberen te houden. Terwijl dat ik andere landen eerder gebeurde. Is dat bij dit onderzoek ook meegenomen?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zojuist ook de verschillende artikelen in De Volkskrant gelezen, er was veel overlap met de documentaire van Zembla van vorig jaar. Nu aangevuld met wat nieuwe gegevens.

Het belangrijkste dat beide keren naar voren kwam is de overdracht. Het voorstel van de commissie om het Belgische systeem te volgen (om en om controle door gyneacoloog en verloskundige) lijkt mij een goed alternatief. Evenals het verminderen van het aantal ziekenhuizen waar je kunt bevallen, zodat in de ziekenhuizen waar het wel kan 24 uur een gyneacoloog aanwezig is.
Alle reacties Link kopieren
quote:Star schreef op 03 november 2010 @ 08:53:

[...]





Ik vind de beschuldiging richting verloskundigen nogal erg. Jij vindt dat normaal?

Telegraaf zeker?



Nee, Volkskrant.



Het is geen beschuldiging, maar uit onderzoek is gebleken dat als je begonnen bent via een verloskundige de babysterfte hoger is.
Alle reacties Link kopieren
quote:mararoulette schreef op 03 november 2010 @ 08:55:

Overigens heb ik in een eerdere discussie ook wel eens gehoord dat het hoge sterftecijfer rond de geboorte in Nederland ook te maken had met het feit dat ze in Nederland pas vanaf een bepaald aantal weken (26?) kinderen in leven proberen te houden. Terwijl dat ik andere landen eerder gebeurde. Is dat bij dit onderzoek ook meegenomen?Dan zou de verhouding nog verontrustender zijn. Vroeggeboortes gaan altijd via de gynaecoloog in het ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren
quote:mararoulette schreef op 03 november 2010 @ 08:55:

Overigens heb ik in een eerdere discussie ook wel eens gehoord dat het hoge sterftecijfer rond de geboorte in Nederland ook te maken had met het feit dat ze in Nederland pas vanaf een bepaald aantal weken (26?) kinderen in leven proberen te houden. Terwijl dat ik andere landen eerder gebeurde. Is dat bij dit onderzoek ook meegenomen?



In de onderzoeken zijn alleen babies meegenomen waarvan aangenomen werd dat ze gezond waren, dus ik neem aan dat het hier gaat langere zwangerschappen.

In het artikel kwam trouwens ook niet de 42 wekengrens aan de orde, dat was in de documentaire nog wel een belangrijk punt.



(fijn onderwerp trouwens, ben morgen uitgerekend )
Alle reacties Link kopieren
quote:keeprunning schreef op 03 november 2010 @ 08:58:

Ik heb zojuist ook de verschillende artikelen in De Volkskrant gelezen, er was veel overlap met de documentaire van Zembla van vorig jaar. Nu aangevuld met wat nieuwe gegevens.

Het belangrijkste dat beide keren naar voren kwam is de overdracht. Het voorstel van de commissie om het Belgische systeem te volgen (om en om controle door gyneacoloog en verloskundige) lijkt mij een goed alternatief. Evenals het verminderen van het aantal ziekenhuizen waar je kunt bevallen, zodat in de ziekenhuizen waar het wel kan 24 uur een gyneacoloog aanwezig is.







Hoe gaat het? Voel je al wat?
Alle reacties Link kopieren
Anderhalf jaar geleden was ik bij de thuisbevalling van mijn zusje (één hoog Amsterdam). Haar kind werd al vrij groot geschat en de vk vroeg aan mij hoe groot mijn kinderen waren bij de geboorte. Mijn dochter was bij 39w4d 4550 gram, mijn zoon bij 37w2d 4060 gram. Aardig aan de maat dus.



Dochter van mijn zusje woog 4870 gram!!! Het was allemaal goed gegaan, zusje had maar twee of drie hechtingen nodig. VK belde daarna het VU (weet niet meer precies waarom) om trots te melden dat ze een thuisbevalling had gedaan en dat kind dus bijna een tienponder was. Zij zei daarna tegen ons dat ze zulke grote babies bijna nooit thuis geboren laten worden en ze was er erg trots op dat zij er nu 'eentje had gehad".



Eerlijk gezegd kon ik alleen maar denken: goddank dat het allemaal goed is gegaan, de VK geeft toe dat het best een risico was terwijl ze wist van de grootte van mijn kinderen.



Nu vertelde zusje me dat ze weer zwanger is en ik vraag me af of ze weer thuis wil bevallen.
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
quote:Liselotte4 schreef op 03 november 2010 @ 09:00:

[...]









Hoe gaat het? Voel je al wat? Hi! Het gaat goed! Voel nog niks aankomen, ben benieuwd wanneer het zover is Met jou en je kleine man alles goed?
Alle reacties Link kopieren
*ksst weg jij keeprunning* (Ga maar even de positieve bevallings verhalen lezen)



42 weken grens snap ik zelf ook werkelijk niet.

Ik was blij dat ik met 40 weken ingeleid werd om eerlijk te zijn. Wel heb ik af en toe het gevoel dat mensen bij de verloskundige niet snel genoeg aan de bel trekken. Ik hoor erg vaak dat moeders (in spe) zich ongerust maken maar toch nog maar even wachten met de verloskundige bellen. En dat snap ik niet. Ik heb zelf iedere keer gebeld als ik dacht dat er iets was, liever een keer teveel dan een keer te weinig. Uiteindelijk ben ik met een medische indicatie overgedragen naar het ziekenhuis in de 38e week dit hadden we niet geweten als ikzelf niet iedere keer aan de bel getrokken had.
Alle reacties Link kopieren
@beatle hier draait een gyn dus ook slaapdiensten. Niet dat dat zaligmakend is. Toen ik midden in de nacht werd door verwezen naar de gyn stonden beiden net te opereren. heb 8 uur moeten wachten tot er een gyn was die bij me kwam kijken.



Overigens is een gyn ook maar een mens. Toen ik met 9 cm persweeën had mocht ik van de gyn niet persen van de verloskundige wel. Uiteindelijk heeft de verpleegkundige een andere gyn weg geroepen uit zijn spreekuur die constateerde dat ik inmiddels volledige ontsluiting had maar zich wel ernstig af vroeg waarom ik niet zachtjes mee mocht persen. tja en dat was dan de gynaecoloog op wie ik volledig vertrouwde.
Erger u niet, verwonder u slechts!
Alle reacties Link kopieren
De topictitel slaat inderdaad nergens op...



Ik heb nooit thuis willen bevallen, ben twee keer in het ziekenhuis bevallen en bij de eerste was dat maar goed ook. Ik weet niet hoe het was afgelopen als ik thuis was gebleven. Het maakt mij ook echt niet uit of ik in een ziekenhuis ben of thuis, lekker voel je je toch niet tijdens je bevalling En de tweede keer was ik na een uurtje weer thuis, dan heb je ook die troep niet in je slaapkamer.
Alle reacties Link kopieren
quote:keeprunning schreef op 03 november 2010 @ 09:04:

[...]





Hi! Het gaat goed! Voel nog niks aankomen, ben benieuwd wanneer het zover is Met jou en je kleine man alles goed?Ja, het gaat heerlijk! Ben zo gelukkig met hem. En het is zo'n lief, vrolijk mannetje.
quote:Liselotte4 schreef op 03 november 2010 @ 08:04:

Ik denk dat veel vrouwen die een kind hebben gehad al vermoeden dat het Nederlands systeem niet optimaal is.



.'nee hoor

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven