Babysterfte hoog door verloskundigen

03-11-2010 08:04 435 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat veel vrouwen die een kind hebben gehad al vermoeden dat het Nederlands systeem niet optimaal is. Ik zelf igg wel.



Maar dat de babysterfte een factor vier hoger is bij een thuisbevalling die in het ziekenhuis eindigt vind ik ronduit schokkend. Zeker daar uit het onderzoek blijkt dat de gecompliceerde bevallingen die al in het ziekenhuis beginnen succesvoller verlopen.



Wat mij betreft krijgt een zwangere vrouw per direct de keus of ze de controles wil doen bij de gynaecoloog of verloskundige en niet zo als nu dat ze is overgeleverd aan de verloskundige totdat ze medisch wordt.



wat vinden jullie?





Volkskrant



AMSTERDAM - Vrouwen die hun bevalling beginnen bij de verloskundige lopen ruim twee keer zo veel kans dat hun baby overlijdt als vrouwen die beginnen bij de gynaecoloog.



Als een vrouw tijdens een thuisbevalling naar het ziekenhuis moet, of wordt overgedragen aan de gynaecoloog, is de kans dat haar baby overlijdt zelfs bijna vier keer zo hoog.



Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat vandaag wordt gepubliceerd door het British Medical Journal. Nederland kampt al jaren met een relatief hoge babysterfte. Met de nieuwe cijfers worden de tekortkomingen van het systeem blootgelegd.



Vraagtekens

De onderzoekers zetten grote vraagtekens bij het huidige systeem, waarin verloskundigen en gynaecologen gescheiden werken.

'Op het moment dat er iets misgaat bij de verloskundige, heb je een langere weg te gaan dan wanneer het misgaat bij de gynaecoloog', zegt neonatoloog en onderzoeker Hens Brouwers van het UMC Utrecht. 'Als er maar één systeem was, zou het sneller gaan', zegt onderzoeker en gynaecoloog Anneke Kwee.



'Nu treedt er vertraging op.' Dat de kans op overlijden van de baby hoger is bij vrouwen die de bevalling beginnen bij de verloskundige, is opmerkelijk. Verloskundigen begeleiden in principe alleen bevallingen die worden beschouwd als relatief risicoloos. Bij de gynaecoloog komen de riskante bevallingen. 'Op basis daarvan hadden de cijfers eigenlijk omgekeerd moeten zijn', zegt Kwee.



Nederland heeft al jaren bijna de hoogste babysterfte van Europa: ongeveer 1 op de 100 baby's sterft rond de geboorte. Alleen Frankrijk en Letland zitten hoger.



Eén afdeling

De oplossing ligt volgens de onderzoekers niet in het laten bevallen van alle vrouwen bij de gynaecoloog. Kwee: 'Je zou moeten onderzoeken of het werkt om alle vrouwen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te laten bevallen. Met één afdeling waar elke bevalling plaatsvindt, ongeacht hoge of lage risico's. Op zo'n afdeling moeten zowel verloskundigen als gynaecologen rondlopen. Zodra er iets misgaat, is er geen afstand meer.'



Een andere mogelijkheid is om alle bevallingen van het eerste kind in het ziekenhuis te laten gebeuren, zegt Brouwers: 'Zoals de cijfers nu zijn, ben je geneigd om alle bevallingen van het eerste kind in te schatten als hoog-risico/bevallingen.'
Alle reacties Link kopieren
quote:iones schreef op 03 november 2010 @ 10:51:

Is het wel terecht dat de verloskundigen de schuld krijgen?

Tsja, ik weet niet, maar als ik al 2 uur aan het persen ben thuis, en het hartje gaat ineens langzamer kloppen waardoor we met spoed naar het ziekenhuis moeten, dan vind ik dat wel een inschattingsfout van de VK. Gelukkig kwamen we om 9:30 uur in het ziekenhuis, dus iedereen stond fris en fruitig klaar in de verloskamer.
Stressed is just desserts spelled backwards
quote:iones schreef op 03 november 2010 @ 10:51:

Is het wel terecht dat de verloskundigen de schuld krijgen?

Ik hoor van zoveel vrouwen dat de gyneacologen in de weekenden en buiten de normale diensttijden geen tijd hebben, want dan hebben ze vrij. Lekker onprofessioneel vind ik dat. lees het stuk anders eerst even....
Alle reacties Link kopieren
quote:Leergierig schreef op 03 november 2010 @ 10:54:

[...]





Tja, omdat het in Nederland erg belangrijk schijnt te zijn dat het natuurlijk gaat. En dan veel te lang door laten lopen of niet op tijd ingrijpen.Ik denk dat het hier inderdaad het meeste fout gaat. Door NIET ingrijpen. Vrouwen mogen geen ruggeprik en krijgen onvoldoende hulp. Ze laten het te veel op z'n beloop.
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk denk ik dat het systeem zoals het nu bestaat met thuisbevallingen onder leiding van verloskundigen niet per se slecht is. Ik denk wel dat sommige verloskundigen zich anders zouden moeten opstellen.



Ik denk dat het al zou helpen als verloskundigen daadwerkelijk zouden luisteren naar hun cliënten; als ze hun zorgen serieus zouden nemen. Niet de mening van de verloskundige zou doorslaggevend moeten zijn voor follow up, maar de zorgen van de cliënt. Verder lijkt het me goed als verloskundigen langere gesprekken zouden plannen, uitgebreidere controles zouden doen en vooral meer voorlichting zouden geven. Een betere communicatie zou, denk ik, veel ellende kunnen voorkomen.



Ik heb tijdens mijn zwangerschap vaak gedacht dat ik best zelf een verloskundige zou willen betalen als dat zou betekenen dat ik kundig, persoonlijk en aandachtig zou worden begeleid. Ik heb toen zelfs gezocht naar een dergelijke constructie, maar voor zover ik heb gezien bestaat zoiets niet. Maar zo'n mogelijkheid, de mogelijkheid tot echt goede begeleiding, al is het tegen betaling, daar zou ik voor tekenen.
Alle reacties Link kopieren
quote:_Barbabella_ schreef op 03 november 2010 @ 08:09:

Wat is er mis met de topic titel?

Zo staat het ook als kop in de krant

Ja, en ik ben het eens met T.O. Geef vrouwen zelf de keuze of schaf de VK gewoon af. Zelf heb ik mijn eerste bevalling ter nauwer nood overleefd. Ik werd in allerijl naar het ziekenhuis gestuurd (man moest me er zelf naartoe rijden) met een kind dat in het vruchtwater had gepoept en totaal niet was ingedaald terwijl de VK had gezegd dat het wel was ingedaald. KInd had het benauwd, ik kreeg een keizersnede en heb enorm veel bloedverlies gehad.

De volgende twee zwangerschappen moesten gelukkig onder begeleiding van de gyn.
Alle reacties Link kopieren
quote:iones schreef op 03 november 2010 @ 10:51:

Is het wel terecht dat de verloskundigen de schuld krijgen?

Ik hoor van zoveel vrouwen dat de gyneacologen in de weekenden en buiten de normale diensttijden geen tijd hebben, want dan hebben ze vrij. Lekker onprofessioneel vind ik dat.Van horen zeggen dus. Als een gyn dienst heeft, heeft ie dienst. Punt. Maar als diegene vrij is, heeft hij ook gewoon vrij. Lijkt mij logisch. Een gynaecoloog is er niet 24 uur. Die hebben diensten. Dus echte bullshit. Of ben jij 24 uur, 7 dagen inde week oproepbaar bij jouw baan?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb wel een andere kijk gekregen op een VK



Een nicht van mij was 25 weken zwanger en hield toen al ontzettend veel vocht was... Ze kon haar vingers niet eens meer bewegen, en lopen deed haar gewoon zeer aan de voeten.



Met die klachten heeft ze een afspraak gemaakt bij haar VK... die ondernam helaas niks. Er werd ook geen bloeddruk gemeten, ze kreeg te horen, "ja dat hoort bij het zwanger zijn ".



Toen ze op een gegeven moment echt zoiets had ( het gevoel ) dat haar handen zouden knappen, heeft haar vriend haar in de nacht in de auto gezet en naar het ziekenhuis gereden. Bij aankomst, bleek dat ze een hele zware zwangerschaps vergiftiging had, en ze moest met spoed naar Groningen worden over gebracht, omdat ze voor haar leven vreesden.



Bij aankomst hebben ze dus bij 26 weken het kindje gehaald, een ontzettend mooi meisje... Deze heeft 1,5 week voor haar leven gevochten, totdat ze gewoon niet meer kon.

In Groningen hadden ze aangegeven dat ze dit niet normaal vonden, want haar symptonen waren overduidelijk zwangerschaps vergiftiging, en als de VK haar goed had onderzocht, was deze vroeg geboorte en sterfte zeker niet nodig geweest.



Dit heeft een klap gehad in de familie, en sindsdien kijk je echt anders tegen een VK aan.



Nu kun je alle VK's niet over 1 kamp scheren, maar je bent wel een stuk voorzichtiger...
Hoe lang duurt een VK afspraak eigenlijk gemiddeld? Ik weet van mijn eerste zwangerschap dat ik - voor mijn gevoel - meestal snel weer buiten stond, maar mijn beeld kan vertekend zijn doordat het alweer bijna 7 jaar geleden is dat ik in NL naar de vk ging.



In Belgie was ik onder controle bij een zelfstandige vroedvrouw - een van de weinigen daar - en daar duurde een consult al gauw een minuut of 20/30. En als het uitliep was dat niet erg. Er was ook altijd wel tijd voor een kletspraatje. Ik heb echt een band met haar opgebouwd en we hebben - via blogs - nog steeds contact.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er toevallig vanmorgen nog geweest en het duurde, doordat ik wat extra vragen had, ongeveer een half uur. En elke keer neemt ze de bloeddruk op, hartje luisteren en kijkt ze in de comp naar uitslagen van bloed etc.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:nessemeisje schreef op 03 november 2010 @ 10:58:

[...]



Van horen zeggen dus. Als een gyn dienst heeft, heeft ie dienst. Punt. Maar als diegene vrij is, heeft hij ook gewoon vrij. Lijkt mij logisch. Een gynaecoloog is er niet 24 uur. Die hebben diensten. Dus echte bullshit. Of ben jij 24 uur, 7 dagen inde week oproepbaar bij jouw baan?



Datte.



Alsof artsen 24 uur per dag moeten kunnen werken. De domheid van die opmerking snap ik echt niet.



We hebben gewoon meer gyn's nodig. En ik ben wel een voorstander van meer geboortecentra. Lijkt me een prima iets.
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 03 november 2010 @ 11:04:

[...]



We hebben gewoon meer gyn's nodig. En ik ben wel een voorstander van meer geboortecentra. Lijkt me een prima iets.Ja, dat lijkt mij ook super, maar helaas hebben we niks in de buurt.
Stressed is just desserts spelled backwards
10 minuten Til. Wat mij betreft voldoende want ik had toch nooit wat te melden.



Op zich denk ik ook niet dat in de reguliere vk-zorg, tot zeg 36 weken, het probleem zit. En persoonlijk lijkt allemaal naar de gyn me een enorm dure oplossing waar we niet direct de problemen mee oplossen.



Ik denk echter wel dat Nederland aan het werk moet met de resultaten van dit onderzoek. Het is al jaren een punt van aandacht, nu aanpakken dit probleem.
Alle reacties Link kopieren
Als ik dit soort verhalen allemaal hoor ben ik gewoon heel erg blij met mijn verloskundige. Die luisterde wel naar mij en heeft mij ook doorgestuurd om ingeleid te worden. (Welliswaar ben ik uiteindelijk pas met 42 weken ingeleid maar dat kwam omdat er geen verloskamer beschikbaar was op de dag dat ik eigenijk ingeleid zou worden.......)



Ik denk dat het gewoon erg afhankelijk is van de VK die je treft. Volgens mij is het belangrijkste dat er naar je geluisterd wordt. Jij bent de enige die kan zeggen wat je voelt.



(over de kop: de volkskrant past in de loop van de dag de titels nog wel eens aan, dus misschien heeft het er vanmorgen wel eventjes zo gestaan)
quote:nessemeisje schreef op 03 november 2010 @ 10:58:

[...]



Van horen zeggen dus. Als een gyn dienst heeft, heeft ie dienst. Punt. Maar als diegene vrij is, heeft hij ook gewoon vrij. Lijkt mij logisch. Een gynaecoloog is er niet 24 uur. Die hebben diensten. Dus echte bullshit. Of ben jij 24 uur, 7 dagen inde week oproepbaar bij jouw baan?Eens. Iones je roept maar gewoon wat he? Gewoon om het roepen zeg maar.....
Alle reacties Link kopieren
Mijn afspraken duurden 10 minuten, er werd ook precies 10 minuten ingepland. Mijn bloeddruk werd gemeten, ik mocht op de weegschaal staan en er werd naar het hartje geluisterd. De verloskundige vroeg of ik nog vragen had, en daarna kon ik weer weg. Ik heb in totaal 12 afspraken gehad tijdens mijn zwangerschap, met vijf verschillende verloskundigen. Ik vond de begeleiding erg beknopt.
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, 10 minuten?? Ik zat er altijd langer hoor. Mijn bloeddruk, gewicht, buik, hartje enz. werden gecontroleerd en dan nog een gesprek meestal. Ik heb 2 verschillende verloskundigen gehad en bij de een was ik wel altijd iets sneller weg dan bij de andere.
quote:AlettaJacobs schreef op 03 november 2010 @ 11:07:

Mijn afspraken duurden 10 minuten, er werd ook precies 10 minuten ingepland. Mijn bloeddruk werd gemeten, ik mocht op de weegschaal staan en er werd naar het hartje geluisterd. De verloskundige vroeg of ik nog vragen had, en daarna kon ik weer weg. Ik heb in totaal 12 afspraken gehad tijdens mijn zwangerschap, met vijf verschillende verloskundigen. Ik vond de begeleiding erg beknopt.Meen je dat nou? Dat vind ik wel erg eigenlijk. Ik denk dat ik zo'n 30 contactmomenten heb gehad met in totaal 3 vk. De ene keer 5 minuten om even mijn verhaal kwijt te kunnen en het hartje te luisteren, de andere keer wel 30 minuten. Was nooit een probleem. Ze zijn zelfs 2 keer bij mij thuis geweest toen ik echt in paniek was omdat ik geen beweging meer voelde. Ik herhaal het nog maar eens: niets dan lof voor deze praktijk. Zo zou het moeten gaan, nauwe samenwerking met het ziekenhuis en betrokkenheid.
Okee, de lengte van een consult verschilt dus. Ik vind 10 minuten, zeker aan het eind van een zwangerschap, echt te weinig hoor.
Alle reacties Link kopieren
Ik stond ook altijd met 10 a 15 min weer buiten...



Had ook 5 verschillende verloskundigen binnen dit kantoor. Uiteindelijk met iedereen wel een keer een gesprek gehad.



Op het moment van bevallen, stond er onbekende VK aan mijn bed... heel vreemd. Ik weet nog dat ik vroeg waarom er geen was waar ik eens een sprek mee had gehad... Die waren vrij of ziek... Maar deze VK hielp me met de bevalling terwijl ze zelf ook 39 Graden koorts had....



Voor de rest wel goed geholpen en verlopen hoor... Maar wel heel vreemd, dat er dan een onbekende komt. Moest ze eerst alles weer doornemen met mij, en de VK boekje eerst doorlezen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind de protocollen in zijn algemeenheid wat dubieus. Afgezien van het feit dat poliklinisch bevallen ook gewoon met een VK gebeurt, en niet met een gyn, maar wat te denken van:

- door laten lopen na 40 weken. Echt absurd!

- niet willen ingrijpen bij verwachte forse baby (maar wel achteraf macrosomie vaststellen, dat is dat de groei van de baby > 4 weken voorloopt op de zwangerschapsduur)



Door die 2 zaken maar gewoon op zijn beloop te laten wordt m.i. teveel risico gelopen. Bewust.
quote:_Carrera_ schreef op 03 november 2010 @ 09:46:

[...]





Dat mocht ik ook na 4 miskramen. Ik liep inmiddels bij de gyn (elke keer echo's maken en controles en 1x curretage) en hij liet de keuze aan mij. Ben toch weer teruggegaan naar mijn eigen vk praktijk met de kanttekening dat ik wel in het ziekenhuis wilde bevallen.



Poeh, 4 miskramen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten...

Het gaf mij (en mijn man) een heel fijn gevoel dat ze ons zelf de keuze gaven. De gyn zei dat hij het heel goed zou begrijpen als ik mijn zwangerschap als iets medisch zag of als iets heel heel kostbaars en dat ik daarom bij hun wilde blijven. Maar hij zei ook dat de begeleiding van een verloskundige ook heel goed is en dat je in geval van nood weer terug kon. Alleen al de erkenning en de openheid vond ik echt heel prettig.
Alle reacties Link kopieren
Echt? Hadden jullie zulke lange afspraken? En wel 30 contactmomenten? Jeetje... Ik heb ook wel eens dagen nauwelijks beweging gevoeld, en me daar erg veel zorgen over gemaakt, maar dat werd weggewuifd. Ik heb met 30 weken maar een pretecho laten maken omdat ik nogal ongerust was (ik bleek erg weinig vruchtwater te hebben, vandaar dat ze zo weinig bewoog).



Ik vond mijn praktijk niet zo betrokken, en niet zo geïnteresseerd. Ik denk dat als er echt is mis was geweest, dat ze dat niet gemerkt zouden hebben. Misschien heb ik pech gehad, en zijn andere vk's beter, maar toch: als er meer praktijken zijn zoals deze, begrijp ik best waarom het wel eens misgaat.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een VK die vorig jaar VK van het jaar was, en ik vind ze, zeker vergeleken met de vorige praktijk ook erg grondig. Heel fijn.



Desalniettemin wil ik toch in het ziekenhuis bevallen.
Stressed is just desserts spelled backwards
Jouw gyn verwoordt het exact hetzelfde als die van mij Kaetje, al vermoed ik dat jouw zwangerschap een groter wonder is dan die van mij was.



Soms kom je gewoon heel menselijke artsen tegen (itt de verhalen die je soms hoort) en dat is zo fijn.
Alle reacties Link kopieren
Bij mij duurt het ook ongeveer 10 minuutjes, ook nu ik in de laatste fase van mijn zwangerschap ben. We beginnen met een praatje hoe het gaat, dan bloeddruk meten, buik voelen, hartje luisteren en nieuwe afspraak inplannen.

De afspraken zouden best langer als ik meer vragen-klachten heb, maar net als suze heb ik niet zo heel veel te melden, voel me, op wat kleine ongemakken na, nog heel goed.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven